Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2017-02-12 15:19

"Om du skakar hand med en dansk - räkna fingrarna efteråt!"

"Om du skakar hand med en dansk - räkna fingrarna efteråt!" - Tango Smurf'en
I tråden om PostNord konstaterades det från flera kommentatorer att danskarna är överlägsna naiva svenskar och alltid blåser oss i affärer. Oavsett om det är PostNord, att lura oss att lägga ner Barsebäck för att sälja smutsig kolkraft till oss istället, att svenskar som bor i Malmö men jobbar i Danmark betalar skatt till Danmark och inte till Sverige, eller Öresundsbron? Eller varför inte när man tog över Arla? Verkar vara samstämmigt att man blir blåst i affärer med en dansk.
Danmark.
Signatur Eftertänksam skrev:
"Skämt åsido. Alla danskar som bor i Danmark och jobbar i Sverige betalar skatt i Danmark. Alla svenskar som bor i Sverige och jobbar i Danmark betalar också skatt i Danmark. Kommunerna i Skåne blir alltså blåsta på danska pendlares skattebetalningar. Danmark betalar visserligen kompensation till svenska staten för detta. Men mycket mindre än den skatt pendlarna skulle ha betalat. Någon (vem?) har varit extremt dålig förhandlare gentemot danskarna. Som sagt, danskar är smartare än svenskar..."
Phlin Phridolin svarade:
"Det som komplicerar det hela är att alla, och då menar jag samtliga utan undantag, av mina bekanta som har gjort affärer med danskar påstår en och samma sak. De påstår att det är omöjligt att göra affärer med en dansk utan att bli lurad. Om man gör affärer med en dansk så inte frågan om man blir lurad utan hur man blir lurad.
Kanske är det så att danskarna är bättre affärsmän än svenskarna, men jag vet inte hur eller varför."
Snetmot Nosrorb skriver:
"Det är nationalsport i Danmark att blåsa svenskar i affärer. I övrigt är de trevliga, men så fort det är business blir det svindleri, och de är jäkligt duktiga på det. Man märker inte heller schizofrenin.
Att Barsebäck var läskig var mest ett svepskäl, egentligen såg de mest en möjlighet att lura svenskarna av Barsebäck så de kunde sälja sin skitiga ström från kolkraftverket på Amager.
Tiden innan Öresundsbron gick båtar istället, och då åkte många svenskar i skytteltrafik för att njuta av tax free. De danska kyparna var inte sena med att salta notan för de berusade svenskarna. Märkte man svindleriet så fick man ett nytt kvitto utan invändningar, annars blev det en massa dricks. "Går det så går det" sa en av dem en gång.
Inför färdigställandet av Öresundbron så var det danska och svenska signalsäkerhetssystet tvunget att fungera ihop, eller snarare var fordonen tvungna att ha utrustning som kunde läsa bägge och en lösning för övergång från det ena till det andra systemet. Danskarna erbjöd sig att göra det utan motkrav. Dåvarande Banverket tackade glatt ja till att slippa den provinsiella uppgiften. Systemet blev klart och fungerade i stort sett, men man märkte att danskarna hade byggt det svenska systemet som en "wrapper" ovanpå det danska, så att det danska systemet var alltid aktivt, och efterhand märkte man att det kunde ge problem i Sverige ibland."
Mnils:
"Här i Skåne brukar man säga att Dansken tar vinsten och Svensken erfarenheten när ett samarbete avslutas."
Rickard Ohlin:
"Nu passar det att gnälla på flata svenskar när det är ett rikstäckande problem. De 25000 svenskar som arbetar i DK och skattar där (normalt skattar man där man bor) innebär ca 2,5 miljarder i förlorade skatteintäkter för kommunerna runt Öresund. Danska staten skickar några hundra miljoner till Svenska staten som kompensation."
Tidigare svenska Arla släppte som bekant in danskarna, och sedan har det gått utför för svensk mjölkindustri medan de danska bönderna kunnat smörja sitt krås. Arla är numera till majoriteten utlandsägt och är tvärt emot vad man skriver i sin reklam inte ett svenskt företag. Endast 25% av Arla ägs av svenska bönder numera och mycket av mjölkprodukterna är faktiskt utländska, främst Danmark. Den Arlaprodukt som du tror är svensk kommer i själva verket ofta från GMO-utfodrade antibiotikastinna danska kor som aldrig fått se en blå himmel i hela sitt liv.

Nåväl, någon som inte blivit blåst av en dansk i affärer? Fanns ingen som gick till danskens försvar? Betalar vi på detta vis av de danska förlusterna av Skåne, Halland, Bohuslän och Norge?

Kanske beror det på svenskens konflikträdsla? Eller så är det bara en fråga om att danskarna helt enkelt är intelligentare än svenskarna?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

83 kommentarer:

 1. Vi kan ju alltid trösta oss med att dansken är så korkad att den vill ha världens högsta skattetryck och använda fossila bränslen för elproduktion istället för kärnkraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige kunde ju en gång i tiden då det verkligen gällde!
   Vid Brömsebro, till exempel .
   Vi hade ju en inte oväsentlig hjälp av herr Corfitz Ulfeldt.
   Där kan man tala om affärer.
   Lustigt nog var han gift med den danske kungens dotter!
   Ni har väl läst "Jammers minde"?

   Radera
 2. Mhm, fast nu leder Sverige igen.

  http://www.di.se/nyheter/rapport-sverige-har-varldens-hogsta-marginalskatt/

  SvaraRadera
  Svar
  1. I valrörelsen deklarerade Alliansen att Sverige var en humanitär stormakt och då bör man även vara beredd att betala för det, i humanismens högborg ska man inte gnälla över höga marginalskatter och låg pension utan arbeta vidare mot 75 års dagen eller graven.

   Radera
  2. Om man inte kan skilja på marginalskatt och skattekvot så förtjänar man att bli lurad av en dansk.

   Radera
 3. Vattenfall, PostNord, Maud Olofssons affärer blev dyra för skattebetalarna, men se upp med efterträdaren Annie Lööf hon har kapacitet att överträffa Maud Olofsson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det bli när Sverige, mandat efter mandat, bedriver "feministisk (infoga valfritt område)politik".

   Detta kan knappast vara Danskarnas fel om det har pågått i flera århundraden. Som man säger "den lama snoppen klagar alltid på könshåret"...

   Radera
 4. Ligger en hel del i det som sägs i artikeln.

  SvaraRadera
 5. Fick inte Sverige en stor hjälp av Danmark ( och Norge ) den 9/4 1940?
  Genom att det i Danmarks fall ( sic ) blev fritt fram för tysken slapp vi ju en front i norr vilket ju 1953 års litteräre Nobelpristagare önskade.
  Gjorde själv en fartygsaffär med danskar.
  Prutade 40% och hamnade väl inom rätt prisläge.
  Att det köpet ledde mig till Finland och min hustru är ju i och för sig inte direkt danskens förtjänst.
  Allhems förlag!
  Fartyg skänkt till SXK av ägaren till detta bokförlag.
  Ströyer
  Swedanes
  I vart fall på individnivå har danskarna tillfört Sverige åtskilligt!
  Fast Viktor Borges hjälpte vi ju.
  Han mindes det!

  SvaraRadera
 6. Jag känner en kille som gick till en importerad dansk läkare - han kom hem utan blindtarm! Ja herrejävlar så det kan gå till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det skedde efter att en rätt diagnos ställts var det väl ok?
   Men hur kommunicerar man med en dansk vid anamnes upptagandet?
   Fast, det förstås, man kan ju faktiskt läsa språket .
   Lite tidskrävande, givetvis.

   Radera
 7. Det "roligaste" med "postnord" är att Svenska posten var ca dubbelt så stort som danska.
  Alltså borde ägande och rösträtt fördelats ungefär 70/30. Istället blev det 60/40 ägande (nästan ok) och 50/50 med danska staten som utslagsröst. Som kompensation fick Svenska staten ta en direktutdelning ur posten innan sammanslagningen på om jag minns rätt ca 1 miljard (av en årsvinst på ca 3).
  Hade staten kvarstått som ägare hade de kunnat hämta ut 100% av vinsten i utdelning...
  Alltså skänkte vi bort en stor klump "vinst" till danska staten från svenska posten!
  Gör aldrig affärer med en dansk helt enkelt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De svenskar som gjorde den affären borde undersökas grundligt mht korruption eller ev vårdbehov.
   Men visst, det här landet gör ju sämre affärer varje dag på andra sätt, jag tror det är "oss" det är fel på tyvärr.

   Radera
  2. Och vem har dessa beslut gynnat,såklart dom som bestämt och dessa vet att dom går fria oavsett.
   DET är tradition i svensk politik.

   Radera
 8. Jag har hört en dansk skröna om hur dom själva blev blåsta på dom bästa oljeområdena i Nordsjön av norrmännen, den danska ministern ska ha fått i sig för många snaps före förhandlingarna och gav Norge allt som dom önskade sig.

  Att ta med en flaska sprit är alltså lösningen på problemet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har för mig att svenskar köpte märket "gammel Dansk".
   Om vi blev klokare av det vet jag dock ej.

   Radera
  2. Ratos/Arcus köpte Gammel Dansk av Pernod/Ricard 2012.
   Behöver jag ens tillägga att det var en riktig skitaffär som i princip allt Ratos tar i nuförtiden.

   Radera
 9. Bor man i Danmark och arbetar i Sverige så betalar man normalt skatt i Sverige. Det bygger på principer som man har kommit överens om i EU och har att göra med var man är socialförsäkrad. En svenskboende som arbetar i Danmark får sin sjukvård betalad av Danmark, där man också betalar skatt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fanns det inte en TV serie: Riket?
   "danskdjävlar".
   Mycket jag ej sett. Säkert lyckligast så.

   Radera
  2. Ernst-Hugo i huvudrollen. Han var för övrigt mycket populär i Danmark, speciellt efter sin roll som den svenske överläkaren. Sök på Youtube så finner du några fina scener från taket på Riket (Rikshospitalet).

   Radera
 10. Danskatna kallas ju inte för "nordens araber" för intet. De gillar att deala.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de var slavhandlare även.
   Koloni i Västindien.
   Men inte fullt så svarta utifrån och in...

   Radera
 11. Men påståendet i detta blogginlägg om var man betalar skatt är fel: arbetar man i Sverige så betalar man skatt i Sverige, även om man bor i Danmark.

  SvaraRadera
 12. Svar
  1. Precis, de lurade på oss skåneland då, världens största blåsning.

   Radera
  2. Skåne kan ju gärna skänkas tillbaks till Danmark med tanke på rådande situation.

   Radera
 13. Den som minns att sammanslagningen till postnord tillkännagavs den 1:a april (!) av alla dagar, uppskattar nog det profetiska i det hela...

  Det blev ett stort skämt till slut. En bekant som jobbade på HK var ganska tydlig med att danskarna körde stenhårt redan från början. Många kvalificerade funktioner flyttades till kph och svenskarna förlorade dunst efter dunst på kontorspolitikens gnälliga slagfällt.

  Till danskarnas fördel sägs att de åtminstone går att jobba med (till skillnad från norrbaggarna). Sades av någon som flytt SAS. Jag vet icke själv!

  SvaraRadera
 14. Älvsborgs fästning är ju en annan klassisk affär med danskarna... https://www.youtube.com/watch?v=Tulm9DxeAHc

  Tele2 köpte iofs TDC nyligen. Är det en katastrofaffär eller kan det vara den första vettiga dealen med Danmark?

  SvaraRadera
  Svar
  1. det kommer nog visa sig vara en dålig affär på sikt. Bara för det är danskar menar jag.

   Radera
 15. Jag har erfarenhet av internationell business efter över 10 år utomlands. Det som är utmärkande är nog inte att danskar är lurendrejare utan att svenskar är så otroligt dåliga på affärer. Vi är en industrination som har levt på råvaror. Visst har vi sett till att förädla dem, och var ett tag duktiga på ingenjörskonst, men vi har knappast varit bra på att förhandla och ta ordentligt betalt. Och inte blir det bättre av att våra ingenjörer efter att ha blivit utkonkurrerade av sina kollegor i Indien och Kina istället blir chefer.

  SvaraRadera
 16. För ett antal år sedan gick ett tv-program (typ dokument utifrån) som var så att säga bakom kulisserna när Danmark var EU-ordförande och ett antal nya länder, Polen mfl, skulle införlivas i unionen. Diskussionerna mellan Anders Fogh Rasmussen och hans underhuggare visade tydligt detta med danskt "dealande".

  SvaraRadera
 17. Gör man affärer med en finne funkar det fortfarande med ett handslag. Handslag har däremot aldrig funkat med danskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En liten paus i danskföraktet, mitt herrskap!
   Kom just på att lilljäntan ( barnbarnet ) är 12,5% danska!
   Man kan inte plocka och välja bland gener.
   Man får, tacksamt i mitt fall , taga emot vad ödet skänker...

   Radera
  2. Det torde ju i och för sig även hennes bror vara.
   Den grabben dök upp 0250 i natt.
   Förlåt ,säger jag.
   Det var inte jag som raserade Sverige...

   Radera
 18. I och med EU-anpassningen i början av 1990-talet, och när nyliberalismen blev den ideologi som skulle komma att gälla i Sverige (SE), så steg en helt ny kader av normalbegåvade, fosterlandsföraktande, globalistiska förhandlare fram för att representera SE. Dessa offrade lättvindigt fosterlandet för att vinna personliga fördelar och kontinentaleuropeiska karriärsgångar.

  De svenska EU-förhandlarna inför EU-inträdet, Ulf Dinkelspiel och Frank Belfrage, såg t.ex. till att EU fick koncessionsrätt på svensk uranmalm och att SE direkt blev en av EU:s stora nettobidragsgivare per capita. Samtidigt var Danmark (DK) en nettobidragstagare, trots att de gick med i EU långt tidigare. 1997 var nettoavgiften per capita för SE 126,6 ecu (1097 SEK) och för DK –13,0 ecu (-113 SEK) enligt European Commission budget.

  1996 påstod Danskt folkeparti att originalutgåvan av Jyske lov, som fanns i Kungliga bibliotekets samlingar i Stockholm, var ett krigsbyte från 1658-9 som borde lämnas tillbaka till DK. DK har därefter återkommande fortsatt med utlämningskravet. Trots att man enligt museal praxis inte behöver lämna tillbaka krigsbyten från 1600-talet så gav Sverige bort Jyske lov 2011. Kungliga biblioteket var kraftig motståndare till att ge bort en sådan raritet. Detta var dock ett beslut av Alliansregimen. Vad som är så djävla pikant i historien är att Jyske lov inte var något krigsbyte, utan den hade KB förvärvat via ett lagligt köp. Som kompensation fick Sverige en kopia av Södermannalagen, som vi redan hade. Vid detta byte av handskrifter så förlorade SE stort mot DK.

  Permission to speak freely!
  Svensk politiker och förhandlare sedan början av 1990 är i jämförelse med sina danska motsvarigheter, fulla av skit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men visst håller vi fast Margareta den förstas klädning?

   Radera
  2. Ja, hittills har vi gjort det.

   Enligt Armémuseum så har Stockholm (och förmodligen Uppsala) genom åren varit en optimal plats för lagring och vård av gamla textilier av flera skäl:

   * Sverige var det första landet i Europa med en gedigen fornminnesvård; det ingick i nationalstatsbyggandet på 1500-1600-talet; t.ex. instiftades Riksantikvarieämbetet av Gustav II Adolf.
   * Vi har inte haft krig på svensk botten på senare tid.
   * Ingen jordbävningzon utan en stabil berggrund.
   * Optimalt klimat.

   Radera
 19. Österrikaren Dindelspiel avled väl nyligen?
  Frank B hade /har? väl lite affärer i Panama?
  " den tredje handelsvara" som Vinga killen sjöng.
  Men fortfarande är jag tacksam för EU pengarna eftersom jag bland mycket annat var bonde på den tiden.
  Rent egoistiskt således.

  SvaraRadera
 20. Vad har du emot GMO? En förädlingsteknik bland andra, bara mycket precisare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förresten, svepande generaliseringar mot en helt folk, är inte det lite fördomsfullt?

   Radera
  2. gbd crvx, vad är egentligen en fördom och hur uppstår en sådan. Kan det vara så att en fördom är ungefär samma sak som en erfarenhet. Om många personer blir lurade av danskar i affärer så blir det erfarenheter som de delar med andra och av detta uppstår det möjligtvis allmänt spridda fördomar.

   Som jag ser det så är det förståndigt att använda sig av sina erfarenheter, och även av andras, även om de kan kallas för fördomar. Problemet är inte att man har erfarenheter/fördomar, utan problemet är om man tar dessa på för stort allvar och exempelvis tror att alla danskar är luriga.

   Radera
  3. GMO är inte alls en "förädlingsteknik" utan ett sätt att ta patent på en produktionsfaktor. Och därmed stjäla andras arbete... det tillför inget.

   Radera
  4. @fam.jord. 21:04
   I GMO tillåter man sig att plocka in gener från djurriket till växtriket, i syfte att förädla grödor. Detta är ett brott mot naturen, som kan få långsiktigt skadliga konsekvenser.

   Radera
  5. Vad är det för fel på fördomar?
   De spar tid liksom kallt kaffe och heta kvinnor;-)

   Radera
  6. Ugh!
   Här talar experten!

   Radera
 21. Svenska politiker låter sig luras med flit, landet ska raseras och då är alla medel tillåtna. Konspiration? Knappast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oavsett sanningshalten eller rimligheten i frågan. Om man låter sig luras med flit, då är det ju medvetet och kan knappast kallas att bli lurad eller hur?

   Radera
 22. Som dansker bosiddende i Sverige synes jeg ærligt talt denne artikel er temmelig grinagtig.
  Skal jeg forstå det sådan, at jeg, og mine danske landsmænd, der bor i Sverige og bidrager til den svenske økonomi på et utal af måder, er jeres største problem? Virkelig?
  Vent 5 år, og se hvad jeres 1 million 'flygtninge' har bidraget med til jeres samfund, og så må vi se hvor mange af jer smålige oprindelige svenskere i denne tråd, der har søgt om asyl i 'Nordens Arabien' på den anden side af Øresundsbroen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Många svenskar tycks inte fatta att danskar har ont i benen.
   Jo, efter att från 1645, 1658,( 1676 ) och inte minst efter 1814 ha varit tvungna att trampa vatten.
   Allt mer av Danmarks jord är ju numer svenskt.
   Hur skulle ni annars kunna hålla edra "danska skallar " ovan vattenytan?

   Radera
 23. Jag menar allvar när jag skriver när alla jag känner som har gjort affärer med danskar har blivit mer eller mindre lurade.

  Då skulle man tro att jag tycker illa om Danmark, men så är det inte. Mina privata erfarenheter av danska kolleger och bekanta är mycket goda. Jag har haft mycket trevligt i Danmark. Jag bor i Skåne och brukar besöka Danmark några gånger om året. Jag blir på gott humör när jag besöker ställen som Bakken, Louisiana, Köpenhamn, Gilleleje eller Helsingör. Jag älskar dansk öl och dansk fet mat som fläskstek med rödkål och friterad spätta med remoulade. Om man skulle känna sig uppblåst av den goda maten och ölen så har de det perfekta botemedlet, Gammel Dansk. Jag förstår danska och umgås gärna med danskar.

  Min rekommendation skulle i så fall bli, besök gärna Danmark och njut av dess goda sidor, men var försiktig när det gäller att göra affärer med danskar.

  Om man där skulle få en kommentar som, "håll Danmark rent, följ en full svensk till färjan", så kan man ju bara le överseende mot personen och tänka, mina svenska pengar som betalar ölen, dem vill ni ha!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart. Danskarna har ju bara sin sandkobbe... De måste anstränga sig litet extra.

   Radera
  2. Dansk öl? Du kan ju inte mena Carlsbergsblasket de dricker?
   Men visst snackar du To Öl-bryggeriet är jag med. Världsklass på det.

   Radera
 24. Flyktingarna lurade dom inte av oss. Ska bli intressant vem vinner skyttegravskriget om idkontroller. Jag gissar att vi drar det kortaste strået.

  SvaraRadera
 25. Utöver ARLA, som kanske ändå gått denna väg gav man bort ett nästan sekellångt avelsarbete, som egentligen utförts av landets mjölkproducenter, på en av världens bästa mjölkkor - SRB (Svensk Röd- och vitbrokig Boskap).
  Precis lagom tills SRB fick en internationell karriär och semindoserna som producerades i Sverige till hälften gick på export - gav - man bort hela verksamheten till danskarna genom en liknande konstruktion som med ARLA.
  Detta utfördes av några tjänstemän som trodde sig få ännu bättre jobb i den nya organisationen. Men så dumma var inte danskarna. De svenska förrädarna blev utan jobb.... Men danska döpte om sin nya exportartikel till Viking Red... Så kan det gå i ett korporativt samhällssystem...

  SvaraRadera
 26. Så sant. Danskar (och även Libaneser) skall man akta sig för. De hittar alltid en oväntad upsida på affören på din bekostnad, eller glömmer att säga någon viktig detalj under affärsförhandlingen som sen dyker upp i kontraktet.

  SvaraRadera
 27. Det var många felaktigheter som spreds i detta blogginlägg. Tips till bloggägaren: lita inte okritiskt på kommentatorer. A) vid arbete över en landsgräns är huvudregeln att man skattar där man arbetar. B) Barsebäck stängdes inte av hänsyn till danskarna, öven om det förstås fanns med i kalkylen. Säkerhetsproblem, stora investeringsbehov, minsta kärnkraftverket, och inrikespolitiskt spel var det som avgjorde.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Normalt är man skattskyldig där man bor. Däremot finns det skatteavtal mellan de flesta länder inom EU som innebär att du skattar där du arbetar. Det är ologiskt, eftersom det innebär att inte skatteintäkterna kommer tillgodo det land som har samhällskostnader.
   Nu är det inte dåligt för Sverige att svenskar arbetar i DAnmark, bara att ersättningen Sverige erhåller är för liten.
   Hur menar du att Barsebäck inte stängdes av hänsyn till Danskarna? Självklart var det ett tungt vägande skäl att inom 2 mil bor ca 1,5 miljoner människor. Det var bland de äldre verken men hade fram till stängning inte mer problem emed tillgängligheten, idag hade såklart situationen varit annorlunda men det förutsåg man inte 1998.   Radera
  2. Ologiskt eller inte att skatta där man arbetar - det är så det är, också då man bor i Danmark och arbetar i Sverige. Barsebäck: det är inte som påstås i inlägget att danskarna "lurade" oss att stänga verket.
   Inrikespolitiskt spel tvingade fram ett löfte om förtida stängning, och då blev det Barsebäck eftersom det hade en historia av säkerhetsbrister, var minst av våra kärnkraftverket, och sedan naturligtvis också att det var felplacerad. Så, jovisst tog man hänsyn till Danmark men det var inte alls avgörande.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Man får kanske ändå tacka danskarna att närmsta kärnkraftverk av typen som får härdsmälta när det går snett ligger ända borta i Varberg.

   Radera
  5. @Rickard Ohlin 22:05
   En liten utvidgning på skattskyldigheten på arbete.

   Reglerna säger:
   "En person som är EU/EES-medborgare kan arbeta i Sverige utan krav på arbetstillstånd. Är vistelsen längre än tre månader krävs ett tillfälligt uppehållstillstånd (gäller ej för nordiska medborgare). Skatt och sociala avgifter betalas inte i Sverige av utländska företag eller utländska egenföretagare utan i deras hemland om inte deras vistelse här överstiger 6 månader, då blir de skattskyldiga i Sverige"

   I Sverige har det utförts otroligt många arbetstimmar av EU-medborgare i den svenska byggsvängen på senare år. Trots det har Sverige fått relativt lite skatteintäkter från dessa EU-medborgare, ty de har korttidskontrakt (i bäst fall), där de förväntas betala skatt i sina hemländer. T.ex, var många sådana kontrakt på 5,5 månader i byggsektorn i Västerbotten.

   Håller med om Barsebäck.

   Radera
  6. Gubbsen, å ena sidan säger du att DK inte påverkade beslutet, å andra sidan lyfter du argument för det?

   Vilka säkerhetsbrister hänvisar du till? O2 kördes ju vidare till elpris , skatter och underhåll tvingar fram en stängning.
   Danskarna importerar faktiskt mer el än de säljer till Sverige.

   Att hänvisa till hur det är är dåligt argument. Skattskyldigheten gäller där man bor, det är normalläget. Allt annat är förhandlingsbart.

   Och det stöder bara tesen om att danskar är bättre än svenskar på det.

   Visst hade det slutat med att svenskar i DK blivit dubbelbeskattade och sedan fått dra DK inför Europadomstolen eller något.

   Behöver jag säga mer än Dankort..


   För övrigt är danskar trevliga att jobba med i de flesta fall. Ungefär som svenskar.

   Radera
  7. Att skatta dær man arbetar gæller ja. Fast før oss sjømæn som fått ta vår tillflykt till norsk offshore då våra svenska arbetsplatser slaktats får snællt betala dubbel skatt eftersom skatteverket tycker att deras tolkning av det nordiska skatteavtalet i vårt fall skall tolkas annorlunda æn vad både Norge och Danmark gør. Dessutom tvært emot hur Sverige tolkar det før alla andra æn just oss.......

   Radera
  8. Pendlar man över en landsgräns så är man socialförsäkrad och inkomstskattar i det land där man arbetar. Så är det nästan överallt i EU. Se t.ex. här:

   http://europa.eu/youreurope/citizens/work/work-abroad/cross-border-commuters/index_en.htm

   Det gäller lika för svensk med arbete i Danmark, eller dansk med arbete i Sverige.

   Barsebäck: olyckstillbudet 1992 (?) med efterföljande krav på en mycket dyr uppgradering var ju en följetong under hela 90-talet.
   Det jag säger är att danskarnas krav på stängning fanns med som en av många faktorer, men det var inte det som avgjorde. Bloggägarens beskrivning att danskarna lurade oss att stänga Barsebäck har ju inget med verkligheten att göra.

   För övrigt klarar man sig bra nuförtiden utan Dankort.

   Radera
 28. Har noterat på Vings skandinaviska hotell att det i gymmet är flest svenskar och i baren flest danskar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men en del danskar spelar badminton.
   Rätt skapliga i bollsporter även.
   Finnjolle....
   Fast det var ju en svensk frisör som ritade båten.

   Radera
 29. Danskar äter mest SSRI preparat per capita i hela världen. Så mycket för dry världens lyckligaste land

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är därför dom är glada.

   Nulli secundus

   Radera
 30. Nu har ju nån sharia-Saudi-klan köpt den sista nordiska vaccinationsinfrastruturen. Och vilka dödar vaccinationsmedarbetare? Tex i Pakistan. Wahabism, hur lätt slinker det inte igenom.

  SvaraRadera
 31. Danskar som inte skattar i sverige kanske snart slutar jobba just i malmö så då e ju det ett problem mindre.
  Men nu slutar även svenska firmor jobba i malmö,det går bra för zzverige nu.

  https://m.facebook.com/hogselab/posts/1621481224533400

  SvaraRadera
 32. Om man som svensk jobbar i Danmark betalar man dansk a-kasseavgift. Den är betydligt högre än i Sverige men å andra sidan kan man inte tillgodoräkna sig alla förmåner, exempelvis efterlön och man får inte en spänn från den a-kassan om man blir arbetslös. Då ska man istället överföras till Alfakassan i Sverige, med mycket, mycket sämre villkor än de danska a-kassorna. Bra deal ni gjorde, politiker! :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma før oss i Norge. Dessutom får vi inte dra av den norska trygden som vi betalar i skatt till Norge på vår svenska dubbelbeskattning då den ær en "avgift" som vi som du påpekar inte ens får del av den dag det smæller ordentligt. Tiptop!

   Radera
 33. De är märkligt att man skattar i Danmark när man bor i Sverige. Att det får förekomma överhuvudtaget är märkligt. För Malmö hade det inneburit ett enormt tillskott i kassan. Ja, egentligen inget "tillskott" utan man hade bara fått vad man är berättigad till. Varför kan man inte säga upp avtalet? Det är ju inte så att man kan skicka hem alla svenskar över natten. Alla som jobbar på kontor i Danmark skulle lika bra kunna fortsätta jobba i Sverige med samma uppgifter. Hade förmodligen blivit bättre för de danska företagen så allt är lite billigare i Sverige. De som jobbar i butiker i Danmark blir det dock problem för.

  SvaraRadera
 34. Pendlar man över en landsgräns så är man socialförsäkrad (sjukförsäkring o.s.v.) och skattar där man arbetar. Det gäller också för danskar som arbetar i Sverige. Detta är f.ö. den normala regeln i hela EU.

  SvaraRadera
 35. När jag läste i Lund brukade det ibland dyka upp danska reservofficerare på typ GA baler eller Malmö nations vårbal. Vi svenskar hade vår ganska slätstrukna (obs inte ordlek) mässdräkt och danskarna sina magnifika typ mä uniformer - olika för olka vapenslag. Gissa vilken uniformstyp som hade bäst effekt?

  Nulli secundus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror inte Nassarna var speciellt imponerade!
   Men det var ju tidigare förmodar jag...

   Radera
  2. Oavsett hur man är klädd så borde ju damer med inside information intressera sig mest för ribban. Ribban man bär ovanför naveln, alltså. Eller hur fan är det, bär man medaljerna till högtidsdräkten?

   Som du märker pallade jag inte hänga på såna där kvastskaft-i-röven-tillställningar även om jag pluggade i Lund. Däremot flög Smålands in Chemical Brothers under karnevalen, det slog nog de flesta uniformer tror jag.

   Radera
  3. Medaljer? Så länge de inte är 3:e plats I lågstadiets skidtävling borde det väl funka?

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 36. Jobbar mot danskar dagligen. Finns en anledning att de kallas nordens araber...Dessutom förmodligen det otrevligaste folket av alla nationaliteter jag träffar dagligen. Hygge är en stor myt...

  SvaraRadera
 37. Det danska tågsystemet - Öresundstågen - styrs av danska DSB trots att dessa tåg kör till både Göteborg, Växjö, Kalmar och karlskrona.

  I dessa tåg finns kartor på linjerna de kör på och på dessa verkar det som om slaget vid Lund 1676 när DK förlorade Skånelandskapen till SE inte ens ägt rum !! ;-)

  I Skåne och i DK är "Noll-åtta / Noll-Åååde" ett skällsord !!

  Och det är klart: Lever man i ett litet land klämd av lite tröga och regelstyrda byråkratiska tyskar och på andra sidan naiva svenskar som fått mycket gratis - vattenkraft, skog, malm etc. så MÅSTE man vara lite smidigare och smartare !

  Men, det danska näringslivet har INTE några storföretag undantaget Maersk och DONG! Det är de alldeles för egensinniga och individualistiska för!

  SvaraRadera
 38. Med släktingar i Skåne så var en resa till Köpenhamn OBLIGATORISK varje gång ! Hade varit fler gånger i Köpenhamn innan jag ens i slutet av 70-talet kom till Stockholm... ;-)

  Det var på den tiden det bara fanns 2 kanaler på TV:n
  Släktingarnas gamla svart-vita Philips kunde bara ta emot TV1 och sedemera även TV2 med en liten extra separat TV2-låda! ;-)
  DR1 gick att ta emot utan extra tillbehör trots att TV-antennen var riktad mot masten i Hörby !

  Tänk! 3 TV-kanaler där den ena ofta visade MOGENS GLISTRUP och detta mitt i värsta vänster 70-tal !!

  En mer avlägsen släkting i Ystad kunde även vid fuktig väderlek ta in ytterligare 1 TV-kanal... DDR-1 !

  SvaraRadera
 39. Utan Mogens Glistrup inte något Skåneparti, inte någon "Frazze" Franzen i Röstånga. Inte heller något Sjöboparti eller Sven-Olle Olsson och därmed heller inte något Sverigedemokraterna eller Jimmie Åkesson !
  ;-)

  SvaraRadera