Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-02-28 10:44

ÖB: Försvarsmakten saknar 6.5 miljarder kronor - anskaffning luftvärn skjuts upp

"Marginalerna är borta. Ekonomi som inte finns på 6.5 miljarder kronor." - Överbefälhavare Micael Bydén
Försvarsmakten saknar enligt ÖB Micael Bydén 6.5 miljarder kronor och måste dra ner på och försena ett antal projekt och förmågor. Ett antal viktiga investeringar måste skjutas på framtiden och aktuellt försvarsbeslut kan alltså inte genomföras i tid. Därtill viker oavsett förmågan efter 2020. Bland annat kommer inget medelräckviddigt luftvärn anskaffas om inte pengar skjuts till.
ÖB Micael Bydén.
Främst får man skjuta upp investeringar till efter 2020, vilket innebär att ett antal system måste skjutas upp. Bland annat skjuter man rent konkret upp ledningssystem för brigad.

Regeringen har fått ett dokument på vad för brister och neddragningar man behöver göra, men handlingarna är av förklarliga skäl hemligstämplade då det avslöjar det svenska försvarets brister.

Försvarsmakten skriver på sin hemsida:
"Urholkningseffekt och kostnadsökningar för underhåll och vidmakthållande av materielsystem medför att Försvarsmakten behöver ta bort, reducera eller skjuta fram tidigare planerade åtgärder för drygt 6,5 miljarder."
I budgetunderlaget (PDF) nämns uttryckligen att medelräckviddigt luftvärn inte kan anskaffas om inte man får mer pengar. 
"Den hittills genomförda beredningen indikerar dock att anskaffningen av [medelräckviddigt luftvärn] är så omfattande att ekonomiska tillskott under perioden 2018 - 2020 erfordras."
Kort sagt skjuter man upp anskaffningen av modernt luftvärn, istället för våra nuvarande HAWK-system från initialt 1960.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Budget 2017, stryk helt enkelt:
  MUCF 320''
  Filmstöd 540''
  Stöd trossamfund 102''
  Vinnova 3100''
  Supermiljöbilspremie 700''
  Elbusspremie 100''
  Stöd till kommuner för ökat byggande 1800''

  Varsågod 6,6Miljarder

  SvaraRadera
  Svar
  1. eller så betalar vi "bara" in 23 miljarder till EU istället för 29 586 305 tkr.

   Radera
  2. Kungl. biblioteket 362. Karln är ju för tusan ordblind, det är ju omöjligt att han kan lägga så mycket pengar på böcker på et år!

   Radera
  3. Eller 6 miljarder mindre till Migrationsverket. Dom fick väl kanske 60 senaste året eller ? 10% mindre kan dom väl resursplaneraoptimera ihop, kontorslandskap och flytta huvudkontoret till Korpilombolo kanske ?

   Radera
  4. Stöd till politiska partier 172"
   Pressstöd 567"
   Freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet 151"

   Och så dessa kolosser som motsvarar 3st försvarsbudgetar:
   Migration 32 580" (varav Ersättningar och bostadskostnader 23 728")
   Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering 32 635"
   Arbetsmarknad och arbetsliv 75 656"
   Kultur, medier, trossamfund och fritid 14 521"

   Radera
  5. Migrationsverket knappt 19 miljarder 2016
   http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Offentlig-ekonomi/Statsbudget/Statsbudgetens-utgifter/

   Radera
  6. Jag kollade här...
   https://www.migrationsverket.se/Om-Migrationsverket/Styrning-och-uppfoljning/Redovisning-av-verksamheten.html

   Radera
  7. Det förklarar saken, BIQ. Tyckte det var lågt.

   Radera
 2. Man kan ju tro att du är ett högertroll! Man kan ju höja momsen till 30% det drabbar ju ingen fattig.

  SvaraRadera
 3. Låna, sortera sedan ut vad som är statens kärnfunktioner och basen för den nationella behovstrappan och spara i de högre lagren.

  SvaraRadera
 4. Jag har ju sagt att alla som förväntar sig beställning av nytt luftvärn inom de närmsta åren är dårar.

  SvaraRadera
 5. Gå tillbaka 40-50 år, ta bort en del av det som har tillkommit sedan dess, det blir med all säkerhet en del statliga och kommunala tjänster som försvinner, men det finns jobb inom det privata näringslivet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arbetsmarknaden för stats- eller kommunaltjänstemän/arbetare inom näringslivet kan nog räknas på ena handens tumme.

   Radera
  2. Vill man så kan man, vill man inte så kan man inte.
   Visserligen behövs det väl folk som kan designa könsneutrala toaletter men jag tror nog att ett modernt luftvärn är viktigare.

   Radera
  3. Hur många calzone är ett nytt luftvärn?

   Radera
 6. För ganska exakt ett år sedan (2016-03-14) fick migrationsverket 30 GSEK i tillägg till sin ordinarie budget. Behovet fram till 2020 beräknas ligga i storleksordningen 60-65 GSEK/år. Det fanns inga svårigheter för regeringen att hosta upp dessa pengar till Migrationsverket för ett år sedan, men när FM begär motsvarande en femtedel av detta tillägg så heter det att
  " - Det är viktigt att regeringen gör det på ett eftertänksamt sätt. Sedan får vi se hur olika bitar ska lösas ut. Jag vill inte låsa mig i dag för att det är en exakt summa pengar som ska tillföras eller vilken typ av åtgärder som ska genomföras." Peter Hultqvist till TT 2017-02-28.

  Fast det är klart... Försvaret är ju ett särintresse

  F.ö. noterar vi idag att Dan Eliasson begär en budgetförstärkning på 3,9 GSEK för att inte behöva säga upp personal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så många som skriker rakt ut idag, och så få som skrek rakt ut när besluten att vara världens socialkontor togs... Bara att leva med att vi under en längre tid kommer att få se skattehöjningar och välfärdsnedskärningar!

   Radera
  2. Staten beräknas göra 7,4GSEK överskott för 2017. Bara att skicka över det till FM så har vi täckt valutaförlusthålet och har några 100 miljoner över som kan fördelas ut enligt principen omvänd osthyvel. Det finns hål överallt som kan behövs fyllas även om det är ett engångsbidrag.

   Radera
 7. "Staten gick 40 miljarder plus 2016 jämfört med prognosen" (https://www.svd.se/tva-ar-med-mig-har-betytt-tva-ar-av-overskott) , så 6,5 över ett antal år kräver ingen större ansträngning att ordna.

  SvaraRadera
 8. "Luftvärn skjuts upp"

  Visst har bloggaren humor...

  SvaraRadera
 9. Jo, men " Handgranater flög i korta bågar".

  aldrig har det varit mera sant.

  SvaraRadera
 10. Varför stryks just luftvärn? Det är ju ett av de mer vitala systemen för att se till att flygsystemen skall kunna överleva på baserna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Försvaret är till för att försvara SAABs svarta bokslutssiffror och vinst... Wallenbergföretagen levererar inte adekvata luftvärnssystem som kan konkurrera med ASTER. Och man vill reservera så mycket man kan till ökade kostnader för JAS och ubåtar...

   Radera
 11. En lösning för att kunna skjuta upp luftvärn är att låna säg 10 miljarder i tio år till dagens negativa ränta. När det sedan är dags 2027 att betala (om vi med detta luftvärn lyckats överleva Putin och Donald) blir det under 1000 kronor per svensk.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så gör man som med HKP15, köper begagnat av en regering. Ukraina har väl ett antal S-300 som de inte använder, kan inte vara sämre än HAWK.

   Radera
 12. Kära skatteboskap,

  Ni är så söta när ni tror att en av världens högsta skatter ska räcka till t ex ett hyfsat försvar eller en polis som inte på stående fot avskriver inbrott.

  Ni är så söta när ni är naiva och tror att vi ska ha råd med luftvärn av kvalitet när Moskva skramlar med vapnen.

  Nu tycker jag att vi återgår till att diskutera Sverigebilden och Nils Bildt, vad kan vara mer viktigt liksom?

  SvaraRadera
 13. Det blir inga mer pengar, staten ska spendera dem på annat.

  SvaraRadera
 14. Om sittande regering inte vill satsa på försvaret är lösningen enkel, vi får snabbt hitta en regering som vill göra det som krävs. Inte alls svårt. Man har nått pinsamhetens bottenläge medminimalt artilleri och inget luftvärn. Är de korkade eller saknar de bara fantasi att förstå brist på handling och konsekvens ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det konstiga är att de inte bara skjuter till mera som valfläsk I sin budget och vrider det vapnet ur borgerlighetens hander, det borde finnas ett antal av S:s väljare som bryr sig om försvaret. Frågan är om det är mp som sätter sig på tvären, eller om det är en uberkomplicerad plan för att få brogarna att slåss inbördes också?

   Radera
  2. ja, eller så gör vi som många landsting. Tar in en optimistkonsult som får föreläsa för oss om positivt tänkade och vikten av att se framåt istället för prata om gamla misstag.

   Radera