Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-02-13 20:31

MÖP-måndag: Ny automatkarbin från H&K: HK433

Fredagsmys får härmed sällskap av MÖP-måndag. Och vi inleder MÖP-måndag med att Heckler & Koch har släppt en ny automatkarbin som ska vara billigare än den M4-baserade H&K 416. Således kan denna G36+416=HK433 bli ett alternativ för Sveriges nästa automatkarbin.

Man kan lätt cyniskt kalla den en G36 i metall, eller ett utomäktenskapligt (eller möjligen incestuöst) barn av att bara en HK416 med en G36.

Automatkarbinen har fällbar kolv, slutstyckeshantaget sitter på sidan som svenska soldater är vana vid från AK5, och vapnet har dessutom en möjlighet till fyra olika utbytbara piplängder, samt kan utrustas med ljuddämpare.

Sverige står inför att anskaffa en ersättare för AK5 och HK433 kan vara en kandidat till det annars sannolika valet av HK416.

MÖP:en läser mer om HK433 hos The Firearms Blog, där det också finns en uppsjö av fler bilder.

Så fortsatt trevlig MÖP-måndag er.

Frågan blir om det även ska införas en tönt-tisdag, ondskefulla onsdag och totalitär-torsdag?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

38 kommentarer:

 1. Trodde det räckte med en Cessna för att komma till Röda torget.
  På Gränsförsvarets dag, till på köpet.
  Killen var obeväpnad.
  Det slog inte Heinz Guderian...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs om pilotens senare öden och äventyr, det är uppenbart att han är inkorrekt hopmonterad på nåt sätt.

   Radera
  2. Ja, intressant läsning!
   Han utklassar mig.
   Modigare och galnare.
   Tycker han gick till överdrift med våld när han nobbades.
   Kan förstå frustrationen, dock.

   Radera
 2. Tänk om man kan få dumpa järnspettet och få gå tillbaka till en riktig automatkarbin!

  Svar på din fråga: Ja och Ja.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Naaaw, du nobbar totalitär-torsdag alltså?

   Radera
 3. Hehe, tror att det bara är rökridåer då AK-4an använders i nästan 30 år och används fortfarande av hemvärnet. Den har snart 55 år på tjänstgöringslistan. AK5 var en klenare modell, men kommer säker användas till den ramlar sönder, och det finns många i förråden som kan brukas. Tror ett nytt vapen kommer om 10 år, fast SOG och Bordningsstyrkan har väl använt prototyper redan och beställer vad de vill ha.

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. "Alla" kör väl 5.56 nuförti'n plus att om ksp90 ska kvarstanna i drift så är det väl praktiskt att ha samma kaliber. Yada yada, lättare att lära folk skjuta med mindre rekyl, yada yada man kan bära SÅ mycket mer ammo också.

   Radera
  2. Ben, en allvarlig fråga till dig som är gammal knekt (till skillnad från mig som är gammal och knäckt): Vad anser du om 5,56 mot 7,62?

   Radera
  3. En liten historielektion i fem delar:
   https://www.youtube.com/watch?v=2izPdf9K9U8

   Radera
  4. 5.56 är en ärtbössa för malajer.

   Jag bär hellre några kilo extra och vet att jag har eldkraft att stoppa det mesta som rör sig.

   Jag saknar min Heckler & Koch Gewehr 3, AK 4.

   Radera
  5. 5.56 är väl inte överlägset 7.62 i händerna på en tränad skytt under kontrollerade förhållanden på en skjutbana, men det är ju sällan krig ser så ut. För en armé generellt tror jag ändå fördelarna med 5.56 överväger totalt sett.

   Radera
  6. OK, som jag har förstått så har väl det varit consensus bland exporter länge, men det verkar ju som om att visa menar att kroppsskydd kan ha förändrat detta?

   Radera
  7. Tja, jag är ju inte expert men det krävs väl att man träffar i keramplattorna för att stoppa en 5.56 och det är ju ungefär som att gå omkring med ett A4-papper på bröst och rygg. Dom där keramplattorna känns jävligt små om man skulle behöva dem.

   Snarare kanske en fiendes uppträdande i bepansrade fordon, det är väl trendigare nu när vi slutat anta att framtida strider ska ske mot opiumdrogade barnsoldater i nån sketen öken. Fast där förslår kanske inte en 7.62:a heller.

   Radera
  8. Min gissning är att feminiseringen av stridskrafterna är en vägande orsak till övergången. 7.62 smäller ju så otäckt högt och är för tung att bära och hantera för kvinnliga, eeeh hum... "soldater". 5.56 är ju liksom lite gulligare och inte så falliskt patriarkal som 7.62

   Radera
  9. Z76, fritt ur minnet så fans kritik mot 7,62 redan på 1950-talet då den antogs som varande för kraftig. (Stor rekyl, onödigt tung, de flesta stridsavstånd understigande 400m) och 5,56mm antogs 1963, långt innan womens lib, så att det skulle vara något som beror på att nationella sekretariatet förgenusforskning infiltrerat FMV, är nog mest projicering.

   Radera
  10. Feminiseringen av stridskrafterna måste i så fall ha slagit till tidigt i östeuropa också, ryssarna införde ju en snarlik ammunition på 70-talet.

   Radera
 5. M416 + G36 borde väl bli MG442? ;-)

  SvaraRadera
 6. Trams-tisdag, off-topic-onsdag, Trump-torsdag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trump är för stor och endast en dag i veckan räcker inte på långa vägar. Det får bli Trump-måtiontorsfredag minst!

   Alltså Trump 452 dagar om året!

   Radera
  2. It's going to be yuge, the best blogpost ever...osv.

   Radera
  3. Vad vi dock inte kommer att få är Flynn-fredag, då han redan avgått idag

   Radera
  4. Det kommer bytas till fräcka fredag. Nu på fredag, t ex, kommer delar av 131:a motoriserade infanteriregementet från Maikop att posera i raffset och lårhöga stävlar.

   Radera
  5. Med eller utan ridpiska?

   Radera
  6. Eroll Flynn?
   "De dog med stövlarna på?"
   Tycker det är att gå till överdrift.
   Kanske bara ett hederligt nordiskt björkris som "vapen"?
   Håller på indianerna.
   Ja, eller en indianska: Betty Page...


   Radera
 7. Kanske bara jag som är överdrivet misstänksam, men ser inte den främre soldatens vapen att vara fotomonterat in I bilden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bilden är troligen digitalt efterarbetad för att skapa en "skönare" presentation av huvudprodukten - puffran. Det kan ibland ge effekten av att produkten ser eftermonterad ut.

   Radera
 8. Javisst duger dom! Vi ska ju ändå inte envända dom!

  SvaraRadera
 9. Rör mig inte på ICAs vapenavdelning så jag har uppenbart dålig koll, men för en nybörjare, är detta ett bra "sturmgewehr" att börja med? Prisvärd?

  SvaraRadera
 10. Dags för Fräcka-tisdag denna veckan? Eftersom det är 14FEB så är det dags att påminna om "den mest seriösa enkäten" (tm)
  Om inte annat för att upprätthålla statistiken...
  Vänliga Hälsningar,
  Dan

  SvaraRadera
 11. Förmodligen kommer den framtida kaliberns för FM att vara något annat än 5.56, den är för klen för längre avstånd, och så utvecklad som den kan bli. Troligen blir det en nyutvecklad 6,5-7,62 mm kula, .300 blackout är en mycket trevlig kaliber, bra kula (7.62) och bra utvecklingsmöjligheter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eh, du vet att 300 blackout har sämre egenskaper på långt håll än 5.56 på grund av den betydligt lägre utgångshastigheten och bredare kulan? 300 blackout har fördelen på nära håll, och framförallt eftersom den med tyngre kula kan skjutas under ljudhastigheten vid användning av dämpare....

   Radera
  2. Effektivare än med en "sten" i Prag i alla fall!
   Men Heydrich gick ju åt fanders i alla fall.
   Lita inte på engelska produkter.
   Fast mina RR dieslar var ju ok.
   Vi skall vara rättvisa.

   Radera
  3. 300 Blackouts kulbana sjunker ordentligt på längre avstånd, det är sant... Men på långa avstånd så har 300 Blackout avsevärt mer anslagsenergi än 5.56. Siktet måste ta hänsyn till detta.

   Radera
  4. Avdriften ökar ju tyvärr den med på grund av större kularea och lägra hastighet, framförallt om hastigheten sjunker under ljudhastigheten.

   Radera
  5. Avdriften ökar med area, helt rätt - men kulan har mycket större vikt vilket minskar påverkan.

   Stene

   Radera
  6. Men om kulan går långsammmare så kan väl de krafter som påverkar verka längre tid, eller hur?

   Radera
 12. men 300 blackout har fortfarande goda utvecklingsmöjligheter, och med rätt kula, rätt krut och rätt vapen (anpassningsbart) samt såklart ett bra sikte funkar den mycket bra, men FM MSS räknar med ett mellanting, kanske 6,5-7mm, 300 blackout är min erfarenhet skjuten med en LMT (m4 klon) under ett kalibertest inom FM under 2016.

  SvaraRadera