Cornucopia?

Aktuellt

Istället för bankfack?

När allt fler banker stänger ner sina bankfack och alternativen kräver att man rycker upp hela sin ekonomi, alla kort, konton, appar, sparan...

2017-02-27 16:26

MÖP-måndag: Casio G-Shock - när operatören själv får välja

Så var det dags för MÖP-måndag igen, och idag konstaterar vi att Casio G-Shock är det som gäller när Försvarsmaktens specialoperatörer själva får välja. Om ni funderat på vad det är för klocka som syns på Försvarsmaktens senaste SOG-film, så behöver ni inte fundera på vilken längre. Modellnummer följer i artikeln nedan, och priset är endast cirka 1000:- SEK.
Casio G-Shock Mudman på ärmen hos en civilklädd men beväpnad operatör i tjänst hos Försvarsmakten.
Ända sedan det enligt reportaget och boken Black Hawk Down visade sig att amerikanska Delta Force:s operatörer använde prisvärda Casio G-Shock, har klockan fått en allt större spridning hos militärer och även svansen av MÖP:ar. Men också hos t ex blåljusmyndigheterna.

G-Shock GD-100-1BER.
Från 5:25 in i SOG-filmen. Syns även
vid fler tillfällen.
Senast syntes klockvarumärket i SOG-filmen, där man visade upp Särskilda Operationsgruppens nya automatkarbiner, som ni tidigare kunde läsa om här på bloggen. Nu kan man förvisso välja vad man vill betala för sin G-Shock, men i SOG-filmen lägger MÖP:en mäkre till den enklare G-Shock GD-100-1BER, som kostar runt 1000:- SEK att köpa.

Dyrare utgåvor inom G-Shockserien är t ex Rangeman för ca 3000 - 5000:- SEK, Mudmaster för 3000 - 8000:- SEK, Frogman för 11000 - 12000:-, Gravitymaster för 3000 - 12000:-, Gulfmaster för 5000 - 12000:- SEK och Waveman för upp till 22 000:-. Mudmanmodellen ovan är alltså lite dyrare än en tusenlapp.

Men för fältbruk (eller åtminstone bordning av en passagerarfärja) går det uppenbarligen lika bra med en G-Shock för runt tusenlappen, om man ska lita på kofösarna i Särskilda operationsgruppen. Antagligen får man mycket hållbarhet för pengarna i det nedre prisintervallet.

Ingen form av ersättning har utgått för detta blogginlägg, som alltså bara är MÖP:erier och inte reklam.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

52 kommentarer:

 1. Jag använder en dyrare variant av mudmaster och skulle inte rekomendera den till någon soldat, De flourecerande visarna är för bra. AEL-funktioner mm. som lätt kan röja ens position är dock enkla att slå av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det inte det som under "serien" blacked-out skall typ lösa?

   Radera
  2. Ingen aning.
   Tror ej att den serien fanns när jag köpte min. Eller så fanns den optionen ej till GWG-1000 vid det laget.

   Det skulle vara bra... Jag gillar visarfunktionalitetens tydliga enkelhet. Inget rörigt plotter för att det skall verka vara en "skithäftig" klocka.

   Radera
 2. en poäng är att den är billig och slitstark (iallafall billigaste modellen), om man skall se den som bruksföremål. Och så skall den kännas rejäl på armen.
  Jag har själv en Suunto Core för fritid och multisport sedan ett antal år, men den har inte optimal batteritid, har hel digital display så inte helt samma tacticool-faktor på den

  SvaraRadera
 3. Hmmm...ok....men vilken är den ultimata prepperklockan? Omega Seamaster Chrono ngn?

  Nulli secundus

  SvaraRadera
 4. Den billigare g-shocken GA-100-1A1ER i helsvart borde vara perfekt fältmässigt. Stryktålig så det räcker. Mycket svag belysning under en sekund vid behov genom rejäl tryckknapp på sidan, man röjer sig inte men hinner se tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har aldrig haft G-shock själv men casioserierna under och de brukade ha fosforescerande visare så om man slog på lyset och tittade bort så såg man tiden ändå efter att lampan slocknat.

   Radera
  2. Nix. Den här varianten är helt svart. Belysningen är verkligen diskret.

   Radera
  3. Ja ja, på min tid var det Suunto som var the shit. De brukade gå att köpa på PX:en.

   Och så behövde man inte en så fältmässig klocka ifall man istället kunde ha ett sånt där armband med kardborreflärp över som dolde eventuellt blänk. Men så var jag ju vanlig basse och inte nån SOGSIG-operatör med delta clearance och briefings med fulla rättigheter.

   Själv hade jag en Certina i titan som överlevde länge.

   Radera
 5. Här är den klassiker jag själv har: http://www.uniquewatchguide.com/space-watch-g-shock/

  (NASA-certifierad och också känd från exempelvis första Speed-filmen)

  Lite mer retro och inte särskilt avancerade funktioner men slitstark och mycket tålig. Ca 700kr.

  Har givetvis också en enklare dykarklocka med automatiskt urverk för att fungera något år efter "apokalypsen". Ska också införskaffa en SEIKO-dykare med ännu vassare urverk samt riktigt tuff ISO-certifiering.

  SvaraRadera
 6. Vill tillägga att jag gärna ser minst en bloggpost om klockor i veckan, Cornu! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klockor är en av de där hipstertrenderna numera väl, eller?

   Radera
  2. Jag har förstått att armbandsur är väldigt ... speciellt för många.

   Radera
  3. Ja en bra klocka måste en medveten mogen man vara i besittning av,
   har snöat in på Mido, har en Commander och en Ocean Star.

   Radera
  4. Mido,en okänd klassiker.

   Radera
  5. Har du köpt den på Mido Livs på Amiralsgatan i Malmö?

   Radera
 7. Förlåt en okunnig, men varför vill man ha ett armbandsur nu för tiden? Klocka har man ju i mobilen. Har själv inte haft en handledsklocka sen typ sekelskiftet, men jag kanske missar något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är säkert en utdöende trend bland kidsen, men många av oss vuxna är fortfarande vana vid att omedelbart och utan att behöva göra något kunna se vad klockan är. Och i många yrken vill man inte hålla på att fippla med en mobil för att kolla klockan, inte bara militär och blåljusmyndigheterna.

   Radera
  2. En bra klocka kan man lämna efter sig som ett minne till barnbarnen eller sälja, en bra mobiltelefon lämnar man till återvinningen efter ett par år.

   Radera
  3. I vissa yrken är det ytterst olämpligt att ha armbandsur.
   Nog sagt.

   Radera
  4. Har du jobbat som kreatursinseminatör, skepparn?

   Radera
  5. Gav han en ny mening åt ordet Uranus?

   Radera
  6. Använder alltid armbandsur i jobbet. Råkar faktiskt av en slump va just en G-shock. Trots att jag varken är militär eller anställd inom blåljusmyndighet så funkar det inte att dra upp mobilen ur fickan hela tiden. Ska man va petig så får jag egentligen knappt ta upp mobilen på jobbet. Fick en tillsägelse här om dagen för just det.

   Så armbandsuret är inte helt utdött IMO.

   Däremot så skippar jag ofta klockan privat när jag är ledig. Den åker mest på som en accessoar ibland.

   Radera
  7. Märkte du inte mitt, givetvis vänliga, svar häromdagen...

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 9. Inköpt 26MAR1999 för 1 495 kr på Åhléns i Stockholm. Funkar fortfarande, förutom att lampan som lyser upp bakgrundn i turkost ljus slutat funka.

  http://m.imgur.com/gallery/sYd4g

  SvaraRadera
 10. Jag vet inte vad jag skall tro om denna bloggpost. De klassiska SOG - eller snarare - SEAL och specialpolis - klockorna är väl sedan 1995 Luminox (Recon Point Man) och den "nyare" utmanaren MTM Special ops där man till och med som CBRNE-nörd och prepper-fan kan få en inbyggds geigermätare i klockan.... CASIO är för nybörjare. Nu tappade jag lite i respekt för SOG. Slåss de lika bra som de klockor de har ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade visserligen en föregångare till CASIO G-shock - Pro Trek på Krigsskolan för länge sedan, den hade termometer och barometer och fyllde sitt syfte väl !

   Radera
  2. Jag har svårt att tro att de skulle kriga sämre för att de inte har samma klocka som SEAL-soldaterna. Andy McNab sa ju att han inte brydde sig särskilt mycket om avancerade vapen och "det senaste". Han ville ha en bössa som fungerade när det gällde och som var lätt att vårda. Ungefär som amerikanska specialstyrkor som i Vietnam gärna använda gamla hederliga Kpist m/45. Det samma borde gälla för armbandsur. Gör klockan sitt jobb och håller för hårda tag så köp vettja. :-)

   Radera
 11. Vad kan den där G-chocken klarar av då? Den har ett antal olika displayer.

  SvaraRadera
 12. Den militärt intresserade vet naturligtvis att de första armbandsuren blev populära i skyttegravarna för jämnt hundra år sedan. Soldaterna fann fickuren med kedja väldigt opraktiska att hantera. Viktigt med exakt tid när det gäller framryckning under rullande artillerield.

  Samtidigt är nästan samtliga jeansklädda försedda med en ficka för just fickur. Japp, den lilla fickan höger fram som den oinsatte tror är för mynt. En gammal relik från förr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Värt att nämna också I samma ämne är väl att innan VK1 så ansågs armbandsuret som feminimt.

   Radera
  2. Armbandsuren från den tiden var faktiskt ganska feminina, så det är kanske inte så konstigt. Sen kom det praktiska in.. sen när kriget bröt ut.

   Radera
 13. Ganska ful. Men köpte en MTM-klocka efter att ha läst Midvintermörker för första gången. Den enklaste varianten i svart. Den var snygg.

  Annars är det Certina som gäller. Både Certina och MTM ger mycket kvalitet för pengarna.

  Fastnade för SMB:s Viggenklocka. Dyr replica för 6000:- som inte höll måttet. Tog in fukt. Reklamera den. SMB kör med mycket skit helt klart.

  Ett armbandsur är annars en av få accessoarer till herrar. Kan inte jämföras med en mobiltelefon. Ett armbandsur skall alltid bäras på vänster arm. Enda tillåtna undantaget är om man saknar vänster arm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har nickelallergi på vänster arm så bär alltid klockan på höger.

   Radera
 14. Victorinox har passande multi-tool och armbandsur av god kvalitet för fritiden och soldatlivet, skulle jag tro.

  https://www.victorinox.com/global/en

  SvaraRadera
 15. Vad tycker MÖParna om Trasers P6600?
  (frågar åt en kompis)

  SvaraRadera
 16. Never mind the f-g watch. Vart köper jag automatkarbiner över disk ? Med Cornucopia-Rabatt ?

  SvaraRadera
 17. Jättepätteroligt men helt orelaterat:
  17-02-27: Birger Schlaug bloggar om en vår med gröna framgångar för MP. Allt annat vore helt osannolikt, skriver han.

  17-02-28, 06.00: Aftonbladet avslöjar att en hög MP-tjänsteman kickas på grund av att han hänger på ryska ambassaden och är en säkerhetsrisk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hög tjänsteman? Intressant ordval, Ben.

   Radera
  2. Nja, det stod faktiskt "högt uppsatt tjänsteman" på Aftonbladet. Så förmodligen bar han väl mappar åt nån tredje-ersättare i näringslivsutskottet...

   Men ja ja, det är tidigt på morgonen så vad fan begär du?

   Radera
  3. Tidigt, hur sent stiger ni upp där I öst-danmark egentligen? Men be inte om ursäkt, jag tycker det var ganska fyndigt. Intressant dock att det är SD och MP som avslöjats med infiltratörer.

   Radera
  4. Jamen igår var det ålagille till middag, gåsamiddag om aftonen och så lite spiddekaga som nattamad. Klart man måste sova lite på maten. Men vid 12-snåret brukar vi vara uppe och vända på betblasten.

   Radera
  5. OBS alltså att "Middag" betecknar det mål som äts mitt på dagen och som säkert betecknas som "Lunch" där du bor.

   Radera
  6. Nja, på visa ställen här I kolonierna norr om dalälven så kallas det fortfarande middagsmålet, dock ej där jag kommer ifrån och det undanträngs säkert av det rikssvenska lunch.

   Radera
 18. Gillar generellt sett CASIO G-Shock, men skulle inte ha klockan i det militära.

  För obekväm! För stor, fastnar lätt (vilket gör att armbandet lättare lossnar, knölig under muddarna på undertröjor m.m.

  SvaraRadera
 19. För fördröjningsstrid duger en Casio F-91W gott. Det finns ett flertal framgångsrika operationer förknippade med konstruktioner baserade kring den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle helt klart välja en billigare "vanlig" CASIO framför en klumpig G-Shock.

   Radera
  2. Ett vanligt val för IED konstruktören. Kan det ha att göra med att kontaktdonen för "beepern" är lättillgängliga ?

   Radera
 20. 2,38 USD fraktfritt från Kina, Tafflingen om du köper 500 st är 1000 USD. Det är ju engångsprylar så den kan ju vara bra att förhandslagra dem i volym inför den Ryska invasionen.

  SvaraRadera
 21. Vilka funktioner på klockan använder de?

  SvaraRadera