Aktuellt

Nya extrema Ygeman-rekord för elpriserna - 630 öre per kWh i södra Sverige på måndagen den 29:e november

"Vi har inte elbrist." - energiminister Anders Ygeman (S) till Expressen 8:e september 2021 Nordpool har nu fastställt elpriserna ...

2017-02-22 06:55

"Media mörklägger det som händer i Sverige"

"Media mörklägger det som händer i Sverige" är en berättelse (eng narrative) som sk "Sverigevänner" upprepar igen och igen så till den grad att de själva tror på det och många andra börjat tro på det. Speciellt ska det gälla public service. Vi ser nedan hur det ser ut på SVT:
Verkligheten är istället att det händer faktiskt inte bara saker relaterat till "Sverigevännernas" favoritämne. Media rapporterar om allt. Det existerar faktiskt problem i Sverige som inte är relaterade till invandring. Faktiskt. 

Till skillnad mot de sk hatsajterna så rapporterar riktig media om alla olika ämnen i Sverige. Att sedan "Sverigevännerna" inte är nöjda med att man bara rapporterar om ett ämne är en annan femma. Får man sin världsbild från hatsajterna så är det förstås naturligt att man upplever media som även rapporterar om andra ämnen som mörkläggare. Fast det är ju extra roligt att hatsajterna brukar länka till sk mainstream media när de uppmärksammar sina smala ämnen. Motsäger minst sagt berättelsen om mörkläggningen.

Man kan alltid tycka att det är för lite rapportering om sina egna käraste ämnen eller problem. Eller så tar man ett steg tillbaka och inser att Sverige är lite större än det egna tunnelseendet och den egna filterbubblan.

Det där med mörkläggningen är dock en intressant psykologisk studie i propaganda. Upprepa en lögn tillräckligt många gånger så blir den sann... Vi vet vem som sade det, och vi vet vilka politiska åsikter de som använder den metoden än idag har. Vad agendan är kan man enkelt räkna ut.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

161 kommentarer:

 1. OK, de här kommer att bli en intressant tråd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mitt råd till alla rasister är att motstå denna typ av uppenbara beten.

   Radera
  2. Man är inte rasist för att man förklarar (eller länkar till ) de saker vi Sverigevänner menar när vi säger att media "mörkar".

   Ett exempel av väldigt många här nedan:
   https://petterssonsblogg.se/2017/02/21/orkelljungabo-hade-nara-tva-kilo-kokain-i-dotterns-ryggsack/

   Din pension i trygga händer?

   Radera
  3. "Så säger vissa att det spelar väl ingen roll var man kommer ifrån"

   Nej det gör det inte, men hade vi haft en fungerande gränskontroll och invandringspolitik så hade det sannolikt inte inträffat.

   Det hade vi kunnat ha om folk fått veta exakt vad som händer.
   De behöver all information om de ska kunna fatta rätt beslut nästa val,
   det har de ju inte fått de senaste valen, mycket tack vare "mörkningen"

   Radera
 2. Inb4 judarna!

  Ja, jag har noterat denna diskrepans. Ofta när folk säger att nåt "mörkats" så tar det typ en minut att hitta artiklar på en eller annan stortidning.

  En tolkning kan ju vara att man anser att "Mörkningen" ligger i att man inte skriver att det är invandrarnas fel. För det är det ju oftast enligt de som ylar om "Mörkning".

  SvaraRadera
  Svar
  1. En annan tolkning kan ju också vara att man skriver om händelsen, men inte dess sammanhang.

   T ex att media skriver om s k "no go-zoner" men inte att dessa upprättas som en hemlig, muslimsk konspiration för att ordna med egna lagar och egen shariapolis i förorten.

   Radera
  2. Ångermanländska statsministrar orsakar ubåtskränkningar?

   Radera
  3. @Bendiver. Exakt det är en hemlig konspiration. Nu väntar jag bara på att din uppriktighet ska citeras i visss kretsar ;-)
   (Din sarkasm och min ironi kommer gå mången till höger och vänster nspårlöst förbi.)

   Radera
  4. Ytterligare en tolkning, vilken jag stärkts i av Tompas inlägg här nedan, är naturligtvis att det visst förekommer artiklar men att de inte visar de fakta man vill ha eller tycker sig övertygad om utan andra, mer resonliga fakta som inte pekar på nån total apokalyps de närmsta fem åren åtminstone.

   Då blir man missnöjd, skiter i sanningen och ratar de fakta som faktiskt finns genom att hävda att media mörkar.

   Radera
  5. "Inb4 judarna!"

   Famous last words?

   Radera
 3. Min tolkning är att "mörkning" i detta sammanhang snarare är en hård vinkling/prioritering om vad som rapporteras. Vilket stämmer bra med den bloggpost du hade nyss om medias vänsterövervikt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, de som säger "mörkar" uttrycker sig fel och de som tolkar det som detta blogginlägg har inte heller förstått vad det handlar om.

   Det hela handlar om vinkling och att med alla till buds stående medel påvisa att problemen INTE har med den massiva invandringen att göra.

   Sen att mainstream media rapporterar om de mesta det tror jag de flesta håller med om, det är trots allt medias självändamål att rapporter om allt som ger dem besökare och intäkter.

   Radera
  2. Det som mörkas är inte i första hand nyhetsrapportering, vilken fungerar hyfsat, utan orsakssamband som t ex överrepresentation vid brott och arbetslöshet, kostnader etc, även om debatten nu börjar att nyktra till.

   Men t ex SVT bedriver ju propaganda när de agerar flyktingsmugglare, eller när journalister som vill granska normkritiken normkritiskt får sparken.

   Radera
  3. Sedan förstår jag inte varför en vänsterliberal twittrare ska ges sådan tyngd i debatten med ett anekdotiskt exempel? Är man minsta seriös så kan man referera till vad Björn Häger (ordf i Publicistklubben) säger:

   http://mediestudier.se/bjorn-hager-den-stora-konspirationen-nio-raka-svar-om-morkning-medier-och-migration/

   "Har nyhetsrapporteringen påverkats av en rädsla att underblåsa främlingsfientlighet och gynna Sverigedemokraterna?
   Ja."

   Tom nyhetsrapportering har påverkats.

   Det sprids väldigt mycket fake news nu.

   Radera
 4. Mörkning är möjligen ett starkt ord, men jag tycker det beskriver ganska bra hur media hanterat problem relaterat till invandring. Jag tror man börjat bli mer öppen det senaste året eller så, men det vet jag inte mycket om eftersom jag slutat följa ljugmedia.

  Bara ett exempel av många är ju hur media länge framhöll hur fantastiskt lönsam invandringen är. Massimport av unga män från Mellanöstern skulle rädda våra pensioner etc. Är inte det en fråga om mörkning så vet jag inte vad som skulle vara det.. Idag är det knappast någon som tror på de godnattsagorna längre.

  Upplopp i förorter är helt enkelt en så stor grej att det inte går att mörka. Utländska medier rapporterar etc. Däremot väntar jag fortfarande på seriös rapportering kring hur invandring påverkat på kommunal nivå. Hur ser vardagen ut för en socialsekreterare i Borlänge? Ambulanspersonal i förorterna? På skolorna? Sjukvårdspersonal på akutmottagningarna? Samt hur påverkar detta kommunernas ekonomi? Hur hänger det ihop med besparingar inom hemtjänsten och åldringsvården? Men visst ja, vi ska ju inte "ställa grupper mot varandra" så det är väl bäst att hålla käften om det hela.

  Kanhända har som sagt någon tidning vågat sig på att ta upp lite av ovanstående, men mitt förtroende har de tappat för länge sedan så det har i så fall gått mig förbi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så din poäng är att du är övertygad om att media mörkar, fast du läser ändå aldrig tidningar och pallar inte kolla med Google så du har egentligen faktiskt ingen aning?

   Ja, det är ju svårt att argumentera emot så stålhårda och välgrundade argument.

   Radera
  2. Nu är det inte media som påstod att massinvandring var lönsam, utan politiker. Media rapporterar vad politiker säger, det kallas nyheter.

   Radera
  3. Media hjälper till att vinkla nyheterna enligt dig igår: http://cornucopia.cornubot.se/2017/02/yougov-svensk-media-ar-mest.html?m=1
   Den största stapeln i grafen över vinkligar var just svensk medias vänstervridning av invandringsfrågor.

   Radera
  4. Vilka personer ger bidrag till media av statliga penningar?
   Ja, titta inte på mig!
   Jag är, som vanligt, helt oskyldig.
   Men något beroende kan det ju givetvis inte bli tal om...
   ( Är det redan fredag?)
   Kul det här i sanning.

   Radera
  5. Är invandring lönsam? Ja det är en intressant fråga. Och svaret är väl att det beror på hur man mäter och vilka som invandrar vart och regler och system kring det hela.

   En intressant fundering jag haft är hur samhället rent generellt kommer att utvecklas med digitalisering och automatisering. Flertalet bedömare verkar anse att färre arbetade timmar behövs i framtiden pga denna utveckling. Är det så så blir invandring högst olönsam. Donald T är kanske inte så dum som han framstår. USA har ju haft enorm hjälp av alla illegala invandrare som jobbat billigt men nu när digitalisering och automatisering kommer på allvar är behovet av arbetskraft reducerat framöver så att då deportera är kanske ett sätt att undvika hög arbetslöshet. USA kan säkert växa ekonomin rätt så rejält mha digitalisering och automatisering. Tänk om affärsmannen Donald T bara är oerhört slipad affärsman och gör vad som är mest lönsamt för USA (och Sverige gör tvärs emot och blir big time looser). I Sverige pratar politiker om att det skall fram fler enkla jobb. Ehh...de enkla jobben är ju de som rationaliseras bort först. Tar inte lång tid förrän de flesta mataffärer (finns redan prototyper som funkar - ex Amazon har) och resturanger bara behöver 10% av dagens bemanning. Även om tekniken redan finns så ör det utrullnibg på stor skala som tar tid så kanske om 10 år är allt på plats. För att inte tala om vanlig e-handel som tar bort mängder med jobb.

   Den som lever får se.

   Radera
  6. Jag ser tecken på en omsvängning i media. Bara någon dag efter "Massutmaning" kom ut var det en reporter som ställde frågor i en minidebatt i stats-TV om att 50% av arbetsföra personer i invandrartäta områden inte arbetar, och både M och S-politikern höll upprört med om att det inte var acceptabelt. I boken listas en även annan statistik som förmodligen är ännu jobbigare att ta tag i. Det är alltså nu dags att börja behandla baksmällan efter "öppnahjärtanpolitiken".

   Radera
  7. På 60-talet var arbetskraftsinvandring lönsam, liksom idag. Asylinvandringen idag är det inte. Det är alldeles för få som får arbete, eller får arbete inom rimlig tid. De tjänar alldeles för lite och betalar för lite skatt för att ge ett positivt resultat under sin återstående livstid. De har lågt humankapital och konkurrerar för det mesta om jobb i en sektor där det inte finns någon brist, utan i stället råder arbetslöshet. Statistiken som sammanställts i "Massutmaning" är tydlig. Statistiken har även accepterats av det röda laget. Det går liksom inte att argumentera mot fakta.

   Radera
  8. Ingen vet om invandringen är lönsam.
   Blir intressant nu i USA med en åldrande befolkning och allt som det innebär.

   Radera
  9. Matköerna med gratiskuponger blir några miles längre?
   Mycket socker i utfordringen.
   Befolkningen dör av diabetes.
   Smart sätt!
   Inga Nurnberg rättegångar.
   Kul morgon detta!

   Radera
  10. Skulle nog påstå att vissa media bedriver agendajournalistik och inte vara förmedlar nyheter

   http://www.dn.se/nyheter/sverige/tjanar-over-en-halv-miljard-pa-invandringen/

   http://www.dn.se/ekonomi/invandringens-vinst-900-miljarder/

   Radera
  11. Om media ändå bara rapporterade. Politiker och andra sprider uppenbara felaktigheter om att invandringen är lönsam, den behövs för pensioner etc. och media sprider den vidare utan att ifrågasätta. Det är väl att mörka.

   Radera
  12. Det kanske är så att invandringen behövs för pensionerna?
   Gissningsvis är invandringen lönsam för 2/3-delar av samhället.
   Baksidan av det hela är segregation och ökade klyftor/motsättningar men på totalen en ökande BNP.

   Radera
  13. Du glömde den välsignade religionen.
   Ja, jag tror inte du mörkar
   Snart skiner midnatt solen på dig
   Avundsjuk.
   Fast den är rätt länge uppe i J-stad även.
   Verkar bli Portugal nu i alla fall för egen del.

   Radera
  14. @Tompa , tycker du gör en bra beskrivning av medias hållning. Det är också just denna avgörande problematik som "flyktingkramarna" förnekar, eller inte vill veta. Denna grupp anser sig så moraliskt högstående att dessa fakta är irrelevanta. Och det finns inte på kartan att den typ av invandring vi har idag skulle vara lönsam. Varken ekonomiskt och definitivt inte socialt.

   Radera
  15. Exempelvis Pensionsmyndigheten räknar med att 100 k flyktingar fram till 2100 genererar 70Gkr i ökade intäkter och 150Gkr i ökade utgifter. Visserligen är det en prognos som kan ändras om man lyckas få en högre grad av deltagande i arbetsmarknaden. Så det är något som politikerna måste koncentrera sig på framöver.

   Radera
  16. @Joakim, du är medveten om att DN skriver om Pwc rapport som Sandviken kommun beställde? På vilket sätt är det agendajournalistik? Det är pwc's rapport, inte DN:S.

   Dags att börja läsa nyheterna istället för att bara läsa rubrikerna.

   Radera
  17. Läser Tinos bok just nu.
   Invandringen som vi har är INTE lönsam och blir aldrig lönsam.
   Och vi behöver den verkligen inte för att lösa våra pensioner.

   Man löser inte en belastning genom att lägga till ytterligare en belastning.

   Radera
  18. Fast det har väl DU vetat hela tiden? Vad ska du med boken till? Det går ju inte ens att skicka länkar med sanningarna så de otrogna kan upplysas?

   Radera
  19. skepparn
   Religionen ingår i motsättningar.
   Grattis till Portugal!

   Radera
  20. "men på totalen en ökande BNP" det ger snarare en minskad BNP räknat per invånare.

   Radera
  21. Snarare? Har du bevis för det? SCB? Inget fake news tack.

   Även om så vore kan det mycket väl vara så att 2/3 tjänar på detta och tar mer än 2/3 av den totala BNP-tillväxten.

   Radera
  22. Jag hänvisar till bloggaren själv :)
   http://cornucopia.cornubot.se/2015/01/sverige-har-haft-fallande-bnp-per.html

   Radera
  23. @Gunanr

   Köpte den mest för att stödja författaren, men den är välskriven och tydlig, går inte att misstolka ens om man skulle vilja det. Skön läsning helt enkelt!

   Och jag tänker ge bort den om jag stöter på någon tvivlare..

   Radera
  24. @Stefan
   Du kanske vill ha den sen? :)

   Radera
  25. Har inget emot Tino så skicka den du!

   Vad gäller Sveriges påstådda sjunkande BNP/Capita sorteras det under fake news.

   Radera
  26. Man minns ju även DNs artikel på OECD migrationsrapport. Fastän rapporten visade att invandring till Sverige ej var lönsam rapporterades det som att den var det.


   Dessutom hänvisade rapporten till Ekberg/Storesletten för mer detaljerade beräkningar. Även de visar att den inte är lönsam.

   Vill man ha nyare info så kan man kolla långtidsutredningen och Ruist. Har säkert skrivits massor om även dessa rapporter såsom Arenas "fake news" rapporter. Eller inte.

   Radera
  27. @Cornu
   "Nu är det inte media som påstod att massinvandring var lönsam, utan politiker. Media rapporterar vad politiker säger, det kallas nyheter."

   Så politiker ska få använda media oemotsagda för att trycka ut sin propaganda? Min och de flesta andras definition av oberoende media är att de skall ifrågasätta vad makthavare påstår. Speciellt när de bluddrar skit värre än en full papegoja.

   Jag vill dessutom bestämt påstå att det är media snarare än politiker som varit pådrivande vad gäller migrationsextremism. Det har funnits kritiker till den rådande linjen även inom de etablerade partierna, men de har fått utstå en skitstorm i media när de vågat yppa sin kritiska hållning offentligt. Då passar det media att vara kritisk mot makthavare, men inte annars.

   Radera
  28. Ett annat exempel på hur media är agenda-driven och ideologisk avskärmad handlar om globaliserings-effekter med arbetskraftsarbitraget. Jag syftar på hur media aldrig ville ha en en seriös debatt om arbetskrafts-arbitraget. Man nöjde sig med att beskriva hur tillverknings-industrier köptes upp och lades ner eller flyttades ut. Inte varför och om utflyttning överhuvudtaget var lönsamt för dessa företag. Processen var ju lika naturlig som att Sverige var byggt på invandring. Alltså lönsamt! Okritiskt och fakta-resistent.

   Radera
 5. Media är förvisso föga benägna att mörka otrevliga saker som händer - de lever i hög grad på dem - men självfallet håller de inne med en del information om förövares hudfärg mm som extremhögern skulle vilja se. Att de gör det är föga förvånande. Det är bara i nazi-Tyskland man kunde skriva något av typen "Förövaren är av judiskt/arabiskt/afrikanskt ursprung".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, fast "alla vet" hur folk ser ut i Rinkeby, t ex. Förmodligen var det exakt ingen som deltog i det där upploppet som var blond som killen på Kalles Kaviar-tuben.

   Radera
  2. Jo intressant är också att man ofta försöker hitta små bitar av Utländskt påbrå när det passer t.ex. Peter Mangs finlandssvenska koppling.

   (Förresten undrar jag om inte pojken Ameln på kaviartuben är lite redigerad. Hans bror har ju mörkt lockigt hår)

   Radera
  3. Jag skulle vilja dra tilbaka min sista punkt ang Kalles kaviar, efter att ha googlat lite om Ameln dy. så ser han faktiskt ganska lik killen på tuben

   Radera
  4. Media mörkar en del saker på mer eller mindre goda grunder. Så länge tidningarna inte är pigga på att hänga ut misstänkta förövare med namn och bild så kan det ge högerextremister en del grund för påståenden om "mörkning". Svenska tidningar har dock haft den policyn i ett halvsekel eller mer.

   Radera
  5. @Kuckeliku
   Där har du fel. Italienska tidningar skriver nästan alltid nationalitet, namn och adress på de som grips eller eftersöks i samband med brott. I Italien förekommer sålunda inte heller någon diskussion om att media mörklägger invandrares brottslighet. Även våra nordiska grannländer är mera raka i sin rapportering.

   Radera
  6. Men Romarna har ju 2800 års civilisation att falla tillbaka på...

   Radera
  7. Å andra sidan besserwisser, så eftersom det är en praxis som går 50 år tillbaka så kanske just det inte kan tillskrivas försök att mörklägga utan snarare svensk tradition. Just I fallet misstänkta brottslingar kan jag väl tycka att det är rimligt att inte publicera, däremot dömda, varför inte.

   Radera
  8. @gbd om jag ska problematisera lite så kan ju den italienska praxisen bero på att Italien historiskt haft kanske 10 gånger Sveriges befolkning och sålunda givit utpekade individer större möjlighet att dra sig undan byarnas jantelag till städernas anonymitet. Dessutom bestod ju Italien till rätt nyligen även av flera självständiga stater som gav ytterligare möjligheter till anonymitet. Jag spekulerar givetvis, men det skulle kunna förklara skillnaden mellan den svenska och italienska inställningen. Vore ju intressant att jämföra Syd- och Nordeuropa i detta hänseende. Uppslag till uppsats?

   Radera
  9. Jag tycker inte det är relevant att varje gång någon invandrare begår ett brott berätta om den personens hudfärg. Däremot tycker jag det är relevant att ta fram statistik över invadrares andel av brottsligheten eftersom det är ett ämne som diskuteras, och detta "mörkas" av media

   Radera
 6. DN anstränger sig möjligen nu lite extra för att visa att de inte mörkar saker. Igår läste jag en artikel i DN som rymde länkar till nyskrivna artiklar om Sverige i Breitbart, vilket ledde till att jag läste ett par, tre sådana igår kväll. Kollade även läsarkommentarer. En av artiklarna hade redan över 7000 kommentarer!

  Breitbart föreföll mig relativt seriöst, men jag kan förstås behöva ägna mer tid åt sajten för att bekräfta ett sådant omdöme.

  Självfallet finns det rasister bland kommentatorerna på Breitbart, men de hålls väl i någorlunda ordning av något slags hetslagar. Bra dock att folk får uttrycka sig så länge det inte går till extrema överdrifter, tycker jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Herr författaren, Lars Wilderäng, skriver visst för GP.
   Är inte detta rent utav delikatessjäv?

   Radera
 7. Igår presenterade du resultatet från en YouGov-undersökning som visade att svensk medias rapportering kring invandrarfrågor är extremt vänstervriden. Idag försöker du motbevisa det med ett enda stickprov. Du brukar vara duktig på att poängtera anekdoter.
  Visst är mörkläggning ett starkare ord än vinkling, men det är rimligt att antaga att en hårt vinklad rapportering innehåller en viss grad av mörkläggning kring oönskade nyheter.
  I grunden går det väl eg bara att vinkla något på två sätt; undanhålla information eller presentera falsk information. Båda tycks vara populära idag från både höger och vänster. Tyvärr.

  SvaraRadera
 8. Ett, som jag tycker, skolboksexempel på "mörkning", alternativt "hårdvinkling".

  Fox rapporterade att "det kom 160.000 flyktingar till Sverige 2016 och bara 500 har jobb".

  Snabbt är svensk media ute och säger:
  "Haha detta är falskt! Det var 2015 och inte 2016!"

  Man letar möjligheter att "missförstå" och tar alla chanser att peka finger och stämpla "falskt" i stället för att ta upp den relevanta frågeställningen som alltså var sann.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det stämmer ju, fox news ville ju i princip säga att vi fortfarande har helt öppna gränser och tar fortfarande in 100 000 + flyktingar när det riktiga summan är nu nere på 20 000-40 000. Det stora problemet som jag tycker är inte hur många vi tar in, större delen kommer ändå inte få stanna kvar. Det stora problemet är att det tar så enormt lång tid, vi har haft folk som inte fått besked efter 5 år. Inte förrän då kan man börja det riktiga arbetet att få in dom i samhället.

   Radera
  2. Kanske rentutav Fox räknar in de tänkta anhöringarna även?
   Kallas förutseende.

   Radera
  3. Hur är det mörkning när folk korrigerar felaktigheter?

   Ingen säger emot nivån, däremot att man har fel årtal i sitt uttalande och då kallar du det mörkläggning.

   Seriöst, är du bara lite efter eller har du druckit nu igen?

   Radera
  4. @Kommunaltjänstemannen
   Vad tror du poängen med det Fox skrev?
   1. Efter ett år hade 500 av 160.000 ett jobb
   2. Året var 2016

   "Media" tar chansen och pekar på en felaktig detalj och slipper kommentera sakfrågan. Man vill missförstå om det är möjligt. Konstruktivt?

   Radera
 9. Den direkta felöversättningen av Trumps tal kan vara den största felaktiga nyhet någonsin i Sverige. Den anammades ända upp på högsta nivå. Säg mig, visst fick vi lära oss i 5:e klass, skillnaden mellan presens och imperfekt, nutid och dåtid. "What´s happening", som Trump sa, är presens alltså vad som händer på Svenska. "Ni såg vad som händer i Sverige-igår, Sverige... Han sa definitivt inte Ni såg vad som hände i Sverige igår. Det borde ha varit helt uppenbart för någon med grundskolekompetens i Engelska.
  Istället feltolkas talet av någon okunnig jourtwittrare, sen är tydligen karusellen igång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ed tanke på att det togs upp ganska stort I amerikanska medier också, så tror jag at din tes inte håller. Snarare kan man fråga sig om Trumps grepp om grammatik. “You look at what’s happening in Germany, you look at what’s happening last night in Sweden.”

   Radera
  2. Väldigt svårt att bedöma, om han säger look eller looked, bara ett kort d, som skiljer. Borde finnas en utskrift, som kunde lösa allt. Säger han looked, så är väl allt klart misstolkat, med vilje eller ej.

   Radera
  3. Väldigt lätt att bedöma:
   http://www.cbsnews.com/news/trump-tweets-again-about-sweden-attacks-media/

   Radera
  4. Varför skulle han säga looked? Varför överskattar du din grundskolekompetens?

   "Vid uppräkningar eller beskrivningar av historiska händelser förekommer också så kallad historisk presens, som innebär att man beskriver händelsen som att den händer, även om den i verkligheten inträffade för länge sedan."

   Radera
  5. Nu menade han Fox News oavsett vad Du försöker pådyvla honom.
   Mitt CV
   Civing
   Reservoff.
   Lång Usa vistelse.

   Radera
  6. Även om han menar fox news så är det ganska tydligt att han manglar det Engelska språket ganska bra.

   Radera
  7. För att förtydliga det, han gjorde en väldigt oklar syftning I sitt tal och med tanke på att även de med engelska som modersmål uppfattade det som att han syftade på en händelse som hänt I fredags tror jag ej att det är rimligt att klassa det som fejknyheter.

   Radera
  8. Han visste att han talade inför en publik som ser på Fox News, det var inte riktat mot oss. Alltså kan han (utan att kunna klandras för det) göra antagandet att publiken fattar. Eller ja, borde kunna göra det.

   Radera
 10. Invandrartäta förorter har helt klart en hel del problem. Men samtidigt är det en stark överdrift att utmåla Sverige som ett land i något slags upplösningstillstånd. När det gäller våld, så är fortfarande många amerikanska städer mycket mer våldsamma, med många gånger fler mord. Det gäller även "Sverigevännernas" utopia Ryssland.(Se bl a https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_intentional_homicide_rate )

  Svensk media är knappast oskyldiga när det kommer till politisk vinkling - rapporteringen om ett "kompetensregn" är fortfarande i färskt minne. Fast man kan knappast anklaga media - inte ens public service - för att *inte* tala om problem i samband med invandring/mångkultur/integration. (Flera avsnitt av Uppdrag Gransking har ju handlat om detta de senaste åren.) Fast "alternativmedia" vill väl helst att man *bara* skall rapportera om sådant som bekräftar den egna uppfattningen. (Dvs. ungefär som det fungerar i statliga ryska medier.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Kompetensregn" var väl någon politiker som sade? Media rapporterar vad politiker säger, det är deras uppgift. Det är politikerna som vinklar, inte media.

   Radera
  2. Visst. Men såfort tex sd säger nått så ser ju tv till att ta med en annan journalist eller expert som motsäger det hela och ger en annan bild.

   Varför skedde inte det när tex Ullenhag twittrade om borlängerapporten? Den var ju inte direkt svår att slå hål på.

   Mörkning är för hårt ord men nog driver traditionella media en tydlig agenda och vinklar nyheterna där efter. Tyvärr.

   Radera
  3. Dock så kan väl polariseringen av debaten gjort att det beskrivits som antingen "kompetensregn" eller "talibanska getherdar" när det antagligen ligger däremellan och varierar beroende på land.

   Radera
  4. "Det är politikerna som vinklar, inte media."
   Vet inte riktigt när jag ska sluta skratta...

   Radera
  5. Ja, jag får taga tillbaka min antydan,en gång ,att bloggaren inte hade humor!

   Kollade för övrigt tipset om artikeln i GP.
   Flickan, givetvis?, med utländskt namn, hade ju inte helt samma uppfattning som Wilderäng ger sken av att ha.
   Han uppger ju att han stundtals argumenterar mot sig själv.

   Radera
  6. Nyhetsvärdet är troligen förändringen, då Sverige tidigare varit (eller i vart fall uppfattats som) ett relativt tryggt land.

   Radera
  7. @cornu Visst var det säkert politiker som uttryckte det som "kompetensregn". Men du kan väl inte göra annat än att hålla med att media har en uppgift att kritiskt granska det våra folkvalda säger. Så upplever jag, generellt, inte görs i invandringsfrågan - snarare tvärt om. Därav tycker jag inte att det är helt fel, om än överdrivet, att kalla det för mörkläggning. Det finns som bekant grader i helvetet...

   Radera
  8. Cornu, den tredje statsmaktens primära uppgift är att granska makten. Inte att rapportera vad makten säger. Att som journalist inte ställa kritiska följdfrågor på uppenbart ihåliga stories från politiker kan nog också anses tillhöra "mörkningen".

   Radera
  9. Kompetensregn var av allt att döma en term från journalisterna på SVT:

   http://www.svt.se/nyheter/tusentals-valutbildade-flyr-till-sverige

   En seriös journalist hade ju ställt andelen välutbildade i flyktingströmmen i relation till andelen välutbildade som är inrikes födda.

   Dessutom så brukar svenskar med utomeuropeisk bakgrund ha färdigheter som rankas i nivå med lågutbildade inrikes födda.

   Detta är seriös journalistik om man inte har en agenda vill säga.

   Radera
  10. "Britternas media är det mest högervridna rapporterar alltså YouGov. Danmark har en ganska optimal neutral balans och rapporterar i stort sett i linje med den allmänna politiska uppfattningen.

   Svenskt media är tvärt om extremt vänstervridet.

   Detta är ett massivt underkännande av medias uppdrag om neutralitet och objektivitet.

   Det positiva är dock att svenska allmänhetens uppfattning inte reflekteras av media, så man ska inte luras att tro att svensk media skildrar folkets åsikter. Ni kan slappna av - det som skrivs i Aftonbladet skildrar inte allmänhetens verklighetsuppfattning."

   Känns lite motsägelsefull att du skriver att det är politikerna som vinklar, inte media.

   Radera
 11. Sverige är ju världsledande när det gäller "fake news". Och det är inte så konstigt när TV4,Aftonbladet,Expressen,DN,SF-bio mfl samtliga ägs av globalister/vänsterliberaler. Dom påverkar våra val i den utsträckning att dom mer eller mindre utser vem som skall bli statsminister. Gillar dom inte en partiledare skapar dom ett drev ( t ex Juholt) som sedan tvingades avgå. fö så hade deras "gullegris" Annie Lööf samma bostadsupplägg med sin sambo men hon sitter fortfarande kvar.
  När man konstrollerar makttoppen, så utnyttjar man det till att bygga en en svensk "Deep state" där man utser t ex en rikspolischef vars uppdrag verkar vara att destabilisera Sverige.
  Samt att skicka in deras lakej från Aftonbladet Jan Helin som ny programdirektör för SVT. Man kan ju bara gissa vad han kommer att ställa till med där för att skapa mer propganda och "fake news" snarare än objektiv nyhetsrapportering.

  .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du någon studie som stödjer att just svensk media skulle vara "världsledande"?

   Radera
  2. Tror inte ens ålänningen Helin kan försämra SVT mer.
   Här gör jag mig skyldig till en förmodan.
   Jag har ju erkänt att jag ej tittar på TV...

   Radera
  3. Du skriver att dom är vänsterliberaler(hur det nu funkar, är inte liberaler att staten inte ska ge sig in i privatliv, dvs nästan tvärtemot vänster) Och sen att dom älskar Annie Lööf, trots att hon inte direkt kan kallas vänster. Media har ingen plan, man är en långsam ångvält. Man reagerar långsamt men när väl drevet har börjat så forsätter den, kolla på drev som mot MP, Kommunal osv osv.

   Radera
 12. Nja, de mörkade inte upploppen eftersom upplopp är lite svåra att mörka. Och när en journalist blir misshandlar också förstås...han är ju journalist.

  Om en massa 13åriga tjejer blir våldtagna / sextrakasserade på festival däremot, så kan man glatt mörka trots massa anmälningar eller att någon ringer DN...då låtsas man att det regnar för ingen utom rasisterna har ju sett något.

  Fräscht va?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast det var juh då ingen som mörkade sexövergrepp men jomenvisst.

   Radera
  2. Nej men man påstod från polis och media att endast 2% av förövarna hade invandrarbakgrund. Då gjorde Tino ett gräv och fann att det var 100%.

   Radera
  3. Det kan ju faktiskt, vi skall tolka allt till det bästa, vara på det viset att polis och media trots idoga försök helt enkelt saknar förmåga att få fram ens enkla fakta.
   Nu var jag bussig!
   Igen...

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Sverige har blivit förslavat av iPhone, Facebook, meningslösa statusuppdateringar och en jävla massa matporr på Insta. Då blir det så här, Zombie mode.

   Radera
 13. "Men samtidigt är det en stark överdrift att utmåla Sverige som ett land i något slags upplösningstillstånd."

  Tänk om vi fortsatte att ta emt hundratusentals anhöriginvandrare över kommande 5 år, då skulle vi nog klara av att socialt/ekonomiskt kollapsa Sverige.

  Tur att vi stoppat invandringen nu, så inte det kommer hända!

  Eller vänta lite nu....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att Sverige skulle kunna hamna i ett upplösningstillstånd (eller "kollaps", eller vad man nu vill kalla det) om ett antal år om man extrapolerar utifrån den senaste tidens invandringsstatistik är ju inte samma sak som att Sverige befinner sig i ett sådant nu.

   Radera
 14. Professor Stefan Hedlund beskrev svensk medias agerande så här: "Kritiken gäller inte en total censur av nordkoreanskt snitt.

  Det rör sig snarare om just ”varsamhet” i sammanställning och förmedling av myndigheters information, om att ”vanligt folk” inte anses vuxna nog att få veta hur det verkligen står till i deras land. Och det rör sig om att vrida journalistiken allt längre från nyhetsförmedling till renodlad åsiktsförmedling, om vinkling av reportage, om val av vilka experter som bjuds in att kommentera, om val av vilka ord och uttryck som inte får användas och om misstänkliggörande av dem som kräver ökad öppenhet.

  Det som växer fram är ett slags ”tystnadens koalition” mellan politiker, myndighetsföreträdare och medier, en koalition för bevarande av egna maktpositioner som grundas i ett utpräglat förakt från elitens sida för just ”vanligt folk”. Det är uppenbart ohållbart, och det kommer att få konsekvenser."

  Jag kan bara instämma i denna beskrivning. Cornucopia däremot verkar vara tondöv för sakernas läge.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja han gör sig bättre att skriva om sånt han förstår sig på som teknik/ekonomi/försvar och där han är riktigt vass.

   Radera
 15. Har just vaknat ur min djupa oskuldsfulla sömn.
  E avläsning klockan 0750!!
  Hastigt:
  Jo, när medierna själva drabbas då skriks det.
  Annars, om jag fattat rätt, inte 102% säkert, till och med Expressens damer har ju sagt att de förtigit.
  GP, en för herr Lars Johan Wilderäng rimligen inte helt okänd lokalblaska, har ju en, visserligen rumänsk dam, som talar ur skägget.
  Men det är, som herr författaren ju brukar säga, ett antal anekdoter blott...

  SvaraRadera
 16. Enligt MSB brinner i genomsnitt 8 bilar per dygn i Sverige. Det rapporteras mig veterligen inte varje dag om upploppen. Många journalister talar ut om att de väljer att inte rapportera många saker p.g.a. att det gynna Sd, jag läste en artikeln senast häromdagen. Och så länge en majoritet av Sveriges journalister, ett av dina inlägg för några år sedan, sympatiserar med extremister så kan man lugnt anta att de är, milt uttryckt, opålitliga. Jag hade inte litat på en nazist som skrev om företagsekonomi heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. http://www.gp.se/ledare/journalistik-%C3%A4r-inte-politisk-aktivism-1.4159205

   Radera
  3. Läst!
   Verkar hederlig.
   Utländskt namn...
   Kanske L.J. W-äng kan tala med koncern kompisen?

   Radera
 17. Confirmation bias kallas det. Man söker bekräftelse på sina egna åsikter.
  Mörkläggning eller inte, media har i alla tider haft en ideologisk inriktning och det har aldrig varit ett problem. En läsare av Contra gillar inte Proletären men de förstår att det inte handlar om mörkläggning men det är rätt viktigt med ideologisk inriktning för att få en sund diskussion om samhällsproblemen.

  SvaraRadera
 18. Problemet är ju att alla tidningar är vänsterliberala och att det färgar hela tidningarna. Tidningarna blir knasiga när deras ideologi är knasig. Liberalismen har en anarkistisk karaktär som är föga förenlig med hållbarhet.

  SvaraRadera
 19. Mörkas gör det väl typiskt svenskt - det vill säga "lagom".

  Åtgärder mot problemen däremot - det är det brist på...

  SvaraRadera
 20. Cornu säger att "media/journalister återger vad politiker säger". Media skulle därmed ha gjort sitt, eller?
  Media skall GRANSKA vad politiker säger och se om det håller för en granskning.
  Med få undantag händer detta inte numera tyvärr. Mycket glest mellan de som skulle kalla sig jounalist numera.

  SvaraRadera
 21. Det är ju annars ganska lätt att följa den politiska debatten i Sverige:

  Vill man veta vad sossarna kommer att tycka om 2 år så följer man några moderater.

  Vill man veta vad moderaterna kommer att tycka om 2 år så följer man några sverigedemokrater.

  Vill man veta vad sverigedemokraterna kommer att tycka om 2 år så följer man några extremfeminister, men byter ut ord som "män" och "patriarkala" mot "invandrare" och "terrorister".

  SvaraRadera
 22. Undrar om det inte är så att folk menar ledare och kolumner snarare än nyheter.

  För de brukar dela massa hittepå-bajs folk skrivit i ledare, och där kan jag tänka mig att det finns en poäng.

  SvaraRadera
 23. Tröttsamt om "Sverigevänner". En väljargrupp eller dess företrädare är inte homogen. Vilket också bevisas genom de olika falangbråk som uppstår i alla partier.
  Ang artikelns innehåll så har mkt hänt de sista månaderna vad gäller rappportering och konsekvensneutralitet.

  SvaraRadera
 24. För mycket tåg idag. Så kan inte låta bli att kommentera denna bloggposts ensidiga anti-intellektualism.
  Som Ray Williams häromåret skrev i Psychology today(1) ang. den amerikanska situationen--men som har giltighet i stora delar av västvärlden-- så är oviljan att ta till sig fakta och rationella argument ett fenomen som går igenom alla politiska och sociala klasser. Anti-rationalismen och anti-intellektualismen frodas från vänster till höger, från oskolad till universitetsutbildad, från "Svensson" till statsminister. Argumenten, om man nu kan kalla dem så, är desamma: motståndaren är fake news, alternativa fakta, "Putin", "citat-klippoklistrare", mörkläggningskonspiratör; som all bara skriker och kastar glåpord. Den gemensamma nämnaren är att ingen vill lyssna på den andre och i USA är det så illa att åsiktsskillnader betraktas som skadliga (safe spaces, micro-aggressions). I Sverige nöjer vi oss än så länge med att insinuera psykisk sjukdom (fobier) eller med menlösa inlägg som Cornus (tyvärr) där allt är svartvitt och ingen önskan till problematisering eller analys kan skönjas. Den andre är bara dum och alla "halmgubbe-" och "körsbärsplockar-"argument som går dras fram .
  För att ta ett exempel som påpekats i tråden så kan DN:s omvändning bl.a. bero på att man har s.a.s. ögonen på sig efter debaclet med aktivt och faktiskt mörkande av sexuella övergrepp på musikfestivaler i Stockholm, vilket Cornu bekvämt ignorerat i sitt inlägg. Tunnelseende och agenda?
  För att citera Isaac Asimov: "The strain of anti-intellectualism has been a constant thread winding its way through our political and cultural life, nurtured by the false notion that democracy means that my ignorance is just as good as your knowledge".
  (1) https://www.psychologytoday.com/blog/wired-success/201407/anti-intellectualism-and-the-dumbing-down-america

  SvaraRadera
 25. Får ju var hur det vill med det där, men de som oförbehållsamt tror blint på att medierna hela tiden refererar sanningen är naiva!

  SvaraRadera
 26. Visst kan man spela dum och låtsas varken se eller höra. Vad media ägnar sig åt är MAXIMAL mörkning.

  - Men titta, de skriver ju visst om det!

  Ja, självklart. De är inte korkade, de måste skriva om sådant som ändå kommer ut. Men de maximerar mörkningen genom att ägna sig åt att utelämna fakta (ex. att nästan alla överfallsvåldtäkter begås av män med MENA-ursprung), aldrig ställa rätt frågor (ex. varför sökte du inte asyl i något av de tio länder du passerade innan Sverige?), lyfta fram fakta som inte har med saken att göra (det är MÄN som begår våldtäkter), göra reportage som inte beskriver verkligheten (varför är det så många asylsökande barnfamiljer, kvinnor och påstått högutbildade som porträtteras?) osv. osv. Sedan är det alla andra faktorer som man inte kan lyfta fram utan att genast bli beskylld för att vara konspiratoriskt lagd, allt från placering av nyheter, utrymme som ges, vilket tonfall som de framförs i, hur nyheter värderas, vilka man väljer att intervjua (t.ex. valde man att låta en dokumenterad extremkommunist oemotsagd racka ner på Tino Sanandajis bok, självklart utan att låta Tino vara med för att tillrättalägga alla fel kommunisten rapade ur sig).

  Visst, vill man inte se verkligheten så finns det ingen mörkläggning. Det var det många som tyckte även i DDR så inget konstigt med det. Det känns ju så mycket bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom verkar då vara dåliga på att möta eftersom alla har tillgång till statistiken..

   Radera
 27. Ett känt parti för 80 år sedan myntade även uttrycket "Lügenmedia", liksom Trump försöker göra nu i USA. Det är ett tydligt kännetecken för anti-demokrater och de som inte vill följa demokratiska spelregler för att de har en egen agenda. Det som är intressant i Rinkeby nu är att för ett år sedan var det CBS 60 minutes Australia som gjorde inslaget om Rinkeby. De visade upp ett centrum utanför polisens kontroll. Det tog alltså 1 år för polisen att mobilisera resurser att ta sig an problemet på ett taktiskt korrekt sätt. Om inte polisen lyckas kanske Hemvärnet får göra ett försök. Jag tänker nu mest på filmen "Children of Men", slutscenerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om man nu inte ska "mörka" och utlämna informationen så får Rinkeby en ny polisstation med 130 poliser i yttre tjänst.

   http://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/rinkeby-far-ny-polisstation

   Radera
  2. Ygeman påstås ha sagt "väldigt få som blir provocerade av att få hjälp med(sic) inbrott och annat."
   Trodde man behövde hjälp mot.
   Men det är ju jag med Realskolesvenskan...

   Radera
 28. Jag säger bara "We are Sthlm".

  SvaraRadera
 29. Klart media mörkar, dom skriver bar om dom händelser i YOLO-zonerna som är så stora att dom måste göra det. Men framförallt så försöker dom kväsa alla debatt om problemet som inte handlar om relatiovisering eller att fler fritidsgårdar behövs.
  Sen har nog gammelmedia blivit en smula bättre än tidigare men det är snarast under tvång i och med alla nya konkurrenter.

  Gammelmedia har en historia med det här som inte kan bortförklaras med att visa lite headlines från någon specifik dag.
  Dessutom vet ju alla som följt media under någon längre tid att media alltid vrider på forntiden så den passar in i det förbannade narrativet. Titta bara på hur en massa idioter var helt oförstående inför att sverige kunde ha problem bara timmar innan upploppen.

  SvaraRadera
 30. Att solskenssajter som Avpi*lat inte är någon kanal för nyheter i allmänhet, utan istället fokuserar på ämnen som rör invandring- och kriminalpolitik, är väl uppenbart för de flesta. Jag ser inget problem alls med det.

  När jag vill läsa senaste nytt om bilar går jag oftast till Teknikens Värld, om jag vill läsa nyheter inom forskning och teknologi går jag till Ny Teknik, om jag vill läsa en underhållande blogg går jag till Cornucopia.

  Och ja, vill jag veta vilka personer som har begått brottsliga handlingar eller vilken härkomst personerna har som tafsar på tjejer på festivaler, då kollar jag in Avpi*lat eller Flas*back.

  Man skall inte underskatta folks förmåga att sålla och värdera information. Det finns ingen som tror att allt som Donald Trump säger är sant, lika lite som att allt Stefan Löfven säger är sant, eller allt som Vladimir Putin säger, eller Agnela Merkel eller vem man nu vill lita på. Inte ens allt som Cornucopia säger är sant...

  Att etablerad svensk massmedia (som Aftonbladet, SVT, DN eller G-P) bedriver konsekvensneutral objektiv journalistik är ett påstående som inte stämmer med verkligheten. Det är helt uppenbart att massmedia mörklägger, förminskar eller förstärker den berättelse man vill förmedla. Det må gälla invandring, kriminalitet, klimathot, försvarsfrågor eller vilket ämne man nu anser vara viktigt.

  Det finns självklart undantag, allt är inte svart eller vitt, men att folk inte litar på massmedia är helt och hållet journalisternas eget fel. Själv litar jag inte på en enda nyhetsförmedlare, men genom att läsa vad som skrivs i såväl etablerad svensk massmedia som på alternativa Sverigevänliga solskenssajter, diverse bloggar och utländska nyhetssajter, skapar man sig en ganska bra uppfattning om vad som är sant och rimligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Psvensson

   Bra sammanfattat tycker jag!

   +1

   Radera
 31. Cornu, detta är ju nånting som har förändrats stort senaste halvåret bara. Media inser just att de inte kan mörka längre.

  Hade detta hänt för 5 år sedan så hade det varit "glada grabbar som inte har fritidsgård busade på torget".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enkelt motbevisat med tio sekunders googling. Du kanske ska se över din pseudonym.

   T ex http://www.dn.se/nyheter/sverige/valdsamma-upplopp-i-malmo/

   Radera
  2. 1951 ägde de så kallade Berzeliikravallerna rum i Berzelii Park i Stockholm. Ungdomar samlades i parken efter att ha varit ute och roat sig. Kravallerna växte gradvis i styrka under ett antal kvällar efter att polisen gripit misstänkta brottslingar den 20 juli. När anhängare till dessa senare samma vecka kom till parken sände polisen en större styrka som röjde upp i området. Ytterligare ett par stökiga nätter, med gradvis fler och fler deltagare, samt en motsvarad upptrappning från polisens sida och medias uppmärksamhet. Kulmen kom den 26 augusti med polis från fem städer inkallade och dessutom militärpolis, som ställdes mot ca 3 000 civila.

   1987 "Kungsträdgårdskravallerna var en serie kravaller på helgerna i Kungsträdgården i centrala Stockholm, som pågick från våren, och kulminerade i mitten av augusti 1987"

   Fredagen den 17 september 1982 samlades 1000-1500 ungdomar i och omkring Rålambshovsparken i Stockholm efter att ha stämt träff på ett femtontal kända Heta Linjen-nummer. Till parken anlände då ett 50-tal poliser. Det uppstod kravaller med bland annat stenkastning och fyra poliser skadades. Kommissarie Kjell Andersson uttalade i samband med detta att Heta Linjen måste stoppas om flera upplopp uppstod, och Televerket uppgavs redan vara i färd med att stänga ned linjerna

   Hötorgskravallerna 1965 ägde rum i augusti 1965 på Hötorget i Stockholm. Dagen för kravallerna[när?] samlades flera hundra mods på Hötorget för att umgås. De flesta hade tagit tunnelbanan bort från förorten och ungdomsgården till centrum. Polisen uppfattade situationen som störande av allmän ordning och konstaplar skickades ut för att upplösa folksamlingen. Modsen vägrade flytta på sig och omfattande kravaller utbröt. Flera skyltfönster krossades och bränder anlades på gatan.

   och så vidare....

   Gemensamma nämnaren är ungdomar som har för lite att göra, svenskar och invandrare.

   Radera
  3. Det är ju en gigantisk skillnad på "språket" i de tre svt-artiklarna, som återkommande nämner invandrare och invandring som underliggande faktorer.

   Jämför med DNs "ungdomar", "autonoma grupper" och "fotbollshuliganer".

   Radera
 32. Haha, det har varit kravaller i Paris i över en vecka.

  Testa att googla "kravaller i Paris" samt "kravaller i Frankrike".

  Med min dåliga google-fu hittade jag endast en artikel:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/ne5od/kravaller-i-paris-efter-misstankta-batongvaldtakten

  Men jag antar att det inte är någon viktig händelse heller? Viktigare att analysera vad Trumps fru sa eller inte sa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. .... oh ett upplopp i Paris. Vänta lite...nix. Ingen intressesmurf.

   Radera
  2. Media skrev inte om kriget mellan två stammar i Etiopien.

   MAXINAL MÖRKNING! Buuuuu!

   Radera
  3. Dessutom togs upploppen upp I Studio ett.

   Radera
  4. Kan ni inte bättre? :)

   Radera
 33. Gissar att hårdvinklingen den här gången bara var en trollning? Båda sidor kan i delar av sin sakframställning vara korrekta.

  Media kan rapportera om händelser i invandrartäta förorter, rapporteringen kan vara väldigt vinklad och utfallet kan se ut som en selektiv mörkning.

  T.ex har vi sexövergreppen på We Are Stockholm och PIP som media in i det längsta lät bli att rapportera om.
  http://journalisten.no/2016/01/overgrep-mot-unge-jenter-taust-i-dagens-nyheter

  När det istället verkar vara vita förövare så uppmärksammas det betydligt mer. (T.ex Bråvalla)

  Vi ser samma sak med Terrordådet i Köln där media initialt slog på stora trumman med att det var en vit terrorist (polsk chaufför), sen när det kom fram att chauffören var mördad av terroristen så var svensk media bland de sista att uppdatera nationaliteten (iaf många timmar efter brittisk). Gärningsmannen var ju inte vit längre och då spelar det ingen roll. (Jämför det med moskéskjutningen i Kanada)

  I samtliga nämnda fall har media rapporterat om händelserna, men beroende på förövarens hudfärg så rapporteras händelsen med olika vinklingar och, som i fallet med WAS, rapporteras det initialt inte alls.

  På samma sätt så bör det finnas det en klar underrapportering av brott med svenska förövare på t.ex Avpixlat (undantaget åsiktsmotståndare). Hade de varit den dominerande nyhetskällan så är jag rätt säker på att de skulle anklagas för mörkning mer än idag. Ja, avpixlat anklagas också för att mörka nyheter. Och även den anklagelsen har en saklig grund.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan det vara träning för kommentarsbottens ANN? :P

   Radera
 34. Jag tror att "försköning" är vanligare än "mörkning". Sedan säger väl SVT:s inget om just invadnring i detta reportage. Det är även viktigt att komma ihåg att det är en DN-fotograf som är inblandad. Det finns trots allt något som heter kåranda.

  Hur som helst så har det under de senste åren, framförallt efter 2015 migrationsvåg skett en gnaksa så stor svängning i media och vi har idag ett betydligt mer öppet klimat där det inte pågår så mycket mörkning längre jämfört med 10-20 år sedan.

  Problemet idag är främst att man idag reagerar på "bilden av... Sverige/Malmö/Rosengård" osv. Istället för att ta itu med problemet.

  SvaraRadera
 35. Systemmedia är för det mesta kappvändare och flyter ofta bara med srömmen som döda fiskar. Nån riktig journalistik är det inte tal om heller, då det oftast bara köps in "nyheter" från nån nyhetsfabrik typ TT.

  SvaraRadera
 36. I en annan del av världen tänker man så här.
  "The late New Zealand prime minister Robert Muldoon once quipped that the annual exodus of Kiwis to Australia raised the average IQ of both countries. "

  "Last month, for the first time in 24 years, more people headed east across the Tasman Sea than in the opposite direction. Long viewed as Australia’s poor relation, with lower wages, less sunshine and a duller cultural life, New Zealand is booming. Paul Bloxham, chief economist in the region for the bank HSBC, has dubbed it the “rock star economy”.2

  http://www.independent.co.uk/news/world/australasia/more-people-moving-from-australia-to-new-zealand-than-in-the-other-direction-for-first-time-in-24-10268060.html

  SvaraRadera
 37. Det verkar som om vanligt folk (baserat på egen empiri) - dvs inte intellektuella akademiker - är väl medvetna om problemen med massinvandringen.
  Det tragikomiska i det hela är att när ex SVT ständigt propagerar för att massinvandring är bra för Sverige och att det är de nyanlända och muslimerna som alla andra ska tycka synd om och öppna sina hjärtan för, skapar det istället motsatt effekt hos de delar av folket som kämpar varje dag för att få ekonomi och livspussel att gå ihop. MSM likväl som regeringen osynliggör stora delar av folket genom att konstant sätta invandrare från MENA-regionen i centrum.
  Många frågar sig vad de och deras familjer tjänar på detta och vad samhällskontraktet innebär.
  OM MSM alltsedan 2006 hade varit mer objektiva och mindre folkuppfostrande just i denna fråga skulle inte förtroendet ha rasat som det nu har gjort.
  Just nu inträffar det så pass många allvarliga brott att det inte går att dölja - men publicering av djupa analyser och statistik haltar fortfarande.

  SvaraRadera
 38. Bara en liten klassiker om orättvisor här i svärje.
  Men grupper ska man väl aldrig ställa mot varandra.

  https://youtu.be/iczGhK4Jzr0

  SvaraRadera
 39. Nej, We are Sthlm-övergreppen mörkades inte aaalls. Kod 291 har aldrig funnits. Vitpixling är taget ur luften. Det var svenskar som gruppvåldtog på Viking Amorella. Inget att se här, cirkulera.

  SvaraRadera
 40. Bara lugnt nu. Magdalena Andersson och Aftonbladet skall ta fram ett handlingsprogram i tre delar, för att motverka nyheter som inte stämmer in med vad Socialdemokraterna tycker.

  " Vi behöver starta med ungdomar som behöver lära sig mycket mer om detta i skolan.... ".

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/KJvx6/sa-ska-s-stoppa-fake-news-pa-natet

  SvaraRadera
 41. Transkript från cirka 2 minuter in i videoklippet om ”Locket” ska vara på vid journalisternas rapportering om invandrare och deras brottslighet I Axess TV 2007:

  Susanna Popova:
  -Thomas du och jag var båda två på i slutet av 80-talet på en konferens för journalister där man på allvar diskuterade om det var dags och ta av locket för rapporteringen om brottsligheten bland invandrarna eller om locket skulle ligga på.

  Thomas Gür:
  -Min uppfattning var väl att på den konferensen var det bara du och jag som ansåg att man skulle ta av locket. Medan alla andra ansåg att det var jättefarligt att lyfta av det här.

  Susanna Popova:
  - Det är mitt minne också.

  http://www.youtube.com/watch?v=n4u6XsG7h7Q

  SvaraRadera
  Svar
  1. Damen är gift med Johan Hakelius.
   Ett utmärkt par .
   Ja, i vart fall i att skriva.

   Radera
 42. Visst mörklägger media om invandringen och har behandlat SD negativt. Journalisterna erkänner det själva, och står att läsa utförligt. Rekommenderas också att läsa UTFÖRLIGT. Ibland är världen faktiskt svart-på-vitt.

  http://mediestudier.se/bjorn-hager-den-stora-konspirationen-nio-raka-svar-om-morkning-medier-och-migration/  SvaraRadera
  Svar
  1. "En chefredaktör berättar att det finns uppgifter om invandrares brottslighet som är sanna, men som han inte publicerar:(Fotnot 6)
   – Vi kan kontrollera dem, vi känner till dem, men vi publicerar dem inte ändå utan vidare därför att det ställer till sådan helvetes skada för samhällsutvecklingen."

   Radera
  2. "Har nyhetsrapporteringen påverkats av en rädsla att underblåsa främlingsfientlighet och gynna Sverigedemokraterna?"

   "Ja. Flera berättar i mina intervjuer om sådana erfarenheter. Nästan alla säger att rapportering om invandrare och brottslighet är problematisk och flera berättar att man håller tillbaka för att det inte ska bidra till ökad främlingsfientlighet."

   "Har journalisterna agerat partiskt gentemot SD?"

   "Ja. Journalister har värderingar som kraftigt avviker inte bara från SD:s anhängare utan från befolkningen i stort när det gäller till exempel synen på invandring. Det visar flera undersökningar."

   "Samspelar nyhetsmedierna med de etablerade politiska partierna?"

   "Ja. Inför valet 2014 drev sju partier en linje och enbart SD en annan i invandringsfrågan. Då riskerade journalister som problematiserade frågor som rörde integration, migration och mångkultur att bli förknippade med SD och kritiserade för att hysa rasistiska åsikter. Invandringsfrågan undveks av medierna och de andra partierna inför valet 2010. Inför valet 2014 berörde den samhället så mycket att den inte gick att undvika på samma sätt."

   "Har nyhetsmedier agerat mot SD tillsammans med de etablerade politiska partierna?"

   "Ja. Inför valen 2010 och 2014 drev båda kvällstidningarna tydliga kampanjer för mångkultur och mot SD. Tidningarna tog ställning mot SD även på nyhetsplats. Både Aftonbladet och Expressen publicerade bilder på partiledare som höll upp och berömde löpsedlar som tog ställning mot SD. Dagens Nyheter beslutade att ge SD minsta möjliga uppmärksamhet inför valet 2010 med motiveringen att man inte ville ge draghjälp åt ett parti vars värderingar inte överensstämde med tidningens. Journalister protesterade internt mot beslutet som innebar att man avvek från normal nyhetsvärdering kring något som var på väg att hända i samhället. Det vann svagt gehör."

   "Är det motiverat att ha en annan måttstock för frågor som rör invandring och etnicitet än andra områden?"

   "Ja. Kanske är allt detta i sin ordning. Skälet till att invandringsfrågorna hanteras annorlunda är att det är farligt att spela på fördomar."

   Radera
  3. Att inte nämna dessa slutsatser när man diskuterar dessa frågor styrker bara slutsatserna ännu mer. Vad en twittrare tycker väger lätt i sammanhanget.

   Radera
  4. Ja, twittraren i fråga erkänner ju med inlägget indirekt att hon vet om att problemen är precis så stora som hon hon egentligen inte vill tro att de är, typ, "-jag vet att invandrarbrottsligheten är enorm, och jag hittade en artikel som styrker det", "-men jag gillar inte er Sverige-vänner i alla fall. Så det så. Pilutta er!

   Radera
  5. Hon har snickrat ihop en stor halmgubbe eftersom få har hävdat att media mörkar upplopp där polisen skjuter verkanseld. Inte heller bilbränder mörkas eftersom de numera sker i princip varje natt och knappt har nyhetsvärde längre.

   Gissningsvis var hon inte lika angelägen om att kommentera DN:s rapportering kring We are Stockholm 2015. Det passar liksom inte narrativet.

   Radera
 43. http://www.gallup.com/poll/1597/confidence-institutions.aspx

  Så här ser det ut i USA. Jag tycker det är självklart att "SAMHÄLLET" måste tas på allvar av de styrande. I USA togs i slutet på 80-talet medias krav på bl.a objektivitet bort(jmf Glass-Steagall). Om man inte tror det får konsekvenser är man nog naiv. Nu är USA inte Sverige. Här är vi inte lika illa ute kan man tro. Men det händer saker. Det handlar inte om "mörkande". Det handlar bl.a om agenda-driven journalistik driven mer av ideologi än fakta. En växande klyfta där en allt större del av medelklassen sakta är på väg att eroderas. Vanliga människor utan egentliga extrem-sympatier. Men de kan bli sådana om de upplever att marginaliseringen fortsätter. Det måste ju finnas någon grund och att bara skuldbelägga dem kommer inte att fungera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I min länk ovan hänvisas till SOM-institutets undersökningar. 60% av svenskarna tror att medierna inte berättar sanningen om problemen med invandringen.

   "Allmänhetens förtroende för vissa medier är visserligen stort. Men i en fråga är det samtidigt lågt. När SOM-institutet frågar svenska folket om de instämmer i att ”medierna inte rapporterar sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring” svarar 60% ja. Den senaste siffran är från 2014. Och på den nivån har den legat i många år. Även bland dem som samtidigt säger att de har stort förtroende för medier som Sveriges Television tror en klar majoritet att medierna inte berättar sanningen om invandringen."

   Radera
  2. Personligen anser jag det uppenbart att media anser att deras uppgift är att "förhindra" att bidraga till t.ex populism och rasism(agenda). Därför har man valt att bara spegla sådant som motverkar dito. Uppsåtet är förstås gott men man har samtidigt medvetet undvikit att objektivt granska t.ex invandringseffekter och dess forsknings-fakta. Människor som vet bättre, både av egen erfarenhet och med stöd av fakta reagerar förstås. Ja, som flera skrivit här så har stormedia ställt sig bakom ledande politikerns verklighetsbild. Den önskvärda och politiskt korrekta. Det blev ett tabu som slutade med en masspsykos under ledning av Löfvén under "öppna hjärtan"-mötet hösten 2015.

   Undrar jag när Tino´s bok kommer att tas till våra medias offentliga hjärtan? Vi ser även ett stort svek mot 99% av våra invandrare i belastade områden. Det sveket startade faktiskt redan för 38 år sedan(segregerings-politiken). Det är min erfarenhet när jag sett utvecklingen på ganska nära håll.

   Radera
  3. @Doktor Syn;
   Mörkande finns förstås. Inte minst på chefsnivå. Men om journalisterna inte får skriva om "negativa fakta" så missar flertalet också kunskaper därom.

   Radera
 44. Vänsterliberalismen regerar benhårt i Sverige. Den har tagit i stort sett alla partier och alla tidningar. Svagbegåvade nyliberaler hojtar om "socialism" och "sossar" när det i själva verket är vänsterliberalismen som regerar snart sagt överallt i Sverige. Liberalismen är dock tämligen anarkoglobalistisk, vilket innebär ett undergångsrecept.

  SvaraRadera
 45. Nyhetsmorgon med rapport från vårdcentralen i Biskopsgården i Göteborg. Väktare har hyrts in för att hålla ordning på patienterna då det är kraftig överbeläggning och hot har förekommit. Några äldre svenskar intervjuas. Sen visas bilder på den långa kön av människor som försöker komma in. Man får bara se deras ben.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tror inte det kan ha att göra med att det är folk som söker för medicinska problem och att det kan vara känsligt att visa deras ansikten/identiteter pga detta? Utan det MÅSTE ha med invandring att göra?

   Radera
  2. Ja, vad menar du med bara?
   Håller med
   Damer "bör" väl ha nylonklädda dylika.
   Lite långt ( andligt och landvägen )till Göteborg.
   Får återgå till Internet...

   Radera
  3. Hade det varit på sommaren tror jag man inte hade fått se några ben heller. Fast det får man nog inte på några årstider i Biskopsgården.

   Radera
 46. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men för bövelen!
   Folk hinner/orkar/vill/kan inte taga in annat än sina vanliga blaskor. Ser tydligen på Tv!!!
   Lyssnar på radio!?
   Inte undra på att det ser ut som det gör.
   Själva äro frugan och jag på väg till min namne
   Henrik, sjöfararen kallad.
   Han blev visst sjösjuk första resan.
   Sände ut andra i stället.
   Klok man.
   En annan sjösjuk man var ju herr Konrad.
   Han som "fotograferade" hustrun sin.
   Men visst har vi ju haft en ofantlig nytta av hans upptäckt!

   Radera
  2. Ändrade den bi odlande kaptenen sig?
   Bortsätt från en inte helt felfri svenska ( förlåten !)
   var det väl en helt korrekt sammanfattning av Sverige!?
   Nu hänger ju mitt inlägg helt i luften.
   Märkliga tider i sanning...

   Radera
  3. Hej

   Tog bort det...för många stavfel

   Ett nytt försök:

   Hej

   I ditt ymniga flöde så blir man snabbt akterseglat.

   Var just ute i min verkstad där jag förbereder kommande bi-säsongen...och så slog det mig: Lars du refererade (så don du gärna gör "raljerande") till Sverigevänner.

   Många svarade...och i stort sett alla var...vänner till sig själva, dvs Svenskar.
   Så man är vän med sig själv?

   Inget fel iofs med det, men en aningens inbunden verkar det...(välj dina ord än mera nu, när du har spridit dem i blogg och bokform till många).

   Jag däremot, som tysk, invandrat för över trettio år sedan,
   eller kanske syrianer, eller eller eller för inte så länge sedan...enbart "vi" kan vara Sverigevänner...och bli betraktad som sådana.

   Jag är utan tvekan från min sida en vän av Sverige!

   Jag ser och är mig som en del av samhället.

   Jag ser med stor förvåning och med ännu större förfäran hur landet misskötts och vilka krafter som verkar för att lägga locket på.
   En öppen diskussion har länge inte varitmöjlig.
   Men isen lossnar äntligen.

   Du har vald ordet "mörkning" (vet att du därmed har utmanad många) ,"hård vinkling" hade varit ett bättre ordval.
   Du vet att så är fallet!

   Frågan som återstår är: varför?

   Mitt korta svar: "Håll besättningen lugnt" genom det som förmedlas.
   Besättningen VILL (måste) ha förtroende till mig.
   Och förtroendet får besättningen enbart om jag talar sanning om läget...men samtidigt har och kan förmedlar att VI klarar det!!!

   Som fd befälhavare

   Mörkningen är: det blåser styv kuling i landet, kursen är fel för den bär mot skär och grynnor, mot klippor och skär...besättningen känner av det medan man på bryggan låssas om att allt är under kontroll.

   Och på bryggan härskar just nu...full kaos!

   Myteri kan vara en effekt av detta!

   Och inom sjölagen så ryms faktiskt denna möjlighet som laglig...

   Gällande "Enbart kaptenen på ett (svenskt) fartyg får, förutom polisen, på lagligt sätt frihetsberöva någon ombord om det så krävs.

   Livet har många bottnar, lätt att trampa fel.

   För att åter knyta an till temat...man mörknar antagligen en del i svensk media...men utan tvekan så hårdvinklar desto mera!

   Propaganda är ordet!"

   Och jag gillar inte det!!!


   Radera