Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2017-02-08 18:48

Linköpingpolitiker vill ha NATO-bas i kommunen

Nu när kommunalt självbestämmande gäller över svensk försvarspolitik och säkerhetspolitik vill nu Linköpingspolitiker ha en NATO-bas i kommunen. Till kommunfullmäktige har nu en motion i frågan framställts.
Kristdemokraterna i Linköping har lagt en motion till kommunfullmäktige om att erbjuda NATO en bas i kommunen. Som jag tidigare bloggat om har det sk Lex Karlshamn öppnat upp för kommersiella avtal mellan kommuner och externa parter, som kan köra över nationell säkerhetspolitik och försvarspolitik.

"Det är på riktigt, men det är med anledning av fallet Karlshamn. Regeringen har där visat att de inte kan köra över det kommunala självstyret. Där tillåts ryska gasledningar trots att det påverkar hela Sverige och innebär en maktförstärkning för Putin. Kristdemokraterna i Linköping vill inte ge Ryssland en utökad maktbas utan vi ser snarare att Sveriges flyghuvudstad ska utgöra en permanent bas för Nato."
Finns ju inte så mycket att invända mot det, speciellt inte från de som hyllat och välkomnat Karlshamns beslut att stöda Kremldiktaturens energimässigt onödiga gasledning Nordstream II, som enbart kommer göra Östersjön till ännu viktigare för Kreml och öka spänningarna i området, och dessutom äventyra svensk säkerhet och försvar.

Sedan behöver man förstås bara få en majoritet i fullmäktige. Att NATO skulle välkomna en flygbas i Linköping råder det inget tvivel om - det skulle direkt deesklaera situationen i Östersjön och i ett slag göra hela Gotlandsfrågan till en icke-fråga.

Man ska komma ihåg att det redan finns massor med NATO-medborgare i Linköping, så baserat på Karlshamns beslut är det förstås fritt fram.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Sara Skyttedal är kristdemokratisk kommunpolitiker i Linköping. Har hon nåt med saken att göra månne?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänkas vara därför Corren intervjuar henne?

   Radera
 2. Möjligen att hon varit delaktig i framställan, men vad har det med saken att göra?

  SvaraRadera
 3. Det går massor med flyg från NATO-länder (KLM från Amsterdam) till Linköping, så det borde ju inte vara någon skillnad. Men villaägarna i Malmslätt kanske blir lite gnälliga..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att de blir gnälliga, NATO älskar ju att bomba och döda barn för att dricka deras blod

   Radera
  2. Jag tror snarare ErikG syftar på att NATO kanske tycker det opraktiskt med ett flygfält som inte får användas alla veckans dagar.

   Radera
  3. Oj, oj, oj vad många bygglovsstoppande skalbaggar, utrotningshotade bin och svampbarksberoende ruggugglor miljörörelsen kommer att hitta på tänkbara basplatser i Linköpings kommun redan den här våren...

   Radera
  4. Med tanke på att de flyger rätt bra med SK60 och Gripen här bortöver redan så tror jag vi bryr oss måttligt. Speciellt om det innebär att vi får lite variation i flygutbudet.

   Radera
  5. Så hette det inte i början på 90-talet när FC skulle börja flyga Gripen. Men det behövs ju bara en eller ett par gnällspikar för att det ska röras upp himmel och helvete.
   Som uppväxt en liten bit från SAAB-fältet och flygnörd hade jag givetvis inte haft några invändningar.

   Radera
  6. Man kunde ju tycka det spec som NATO för det mesta är Europeiska lander som de flesta inte har några problem med men för visa är ju enda skillnaden mellan The Enclave och NATO uniformen

   Radera
 4. Skyttedal är en av få Allianspolitiker med stake.

  Hon insåg tidigt massinvandringens problem, långt innan det var bra för den egna karriären att göra det. Hon drog även i gång som processen som i teorin fällde DÖ (som i praktiken dock lever kvar).

  SvaraRadera
 5. Underbart. Vi tar gärna en bas på Säve också, så får vi lite spridning över landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, nej, nej, tänk på skalbaggarna! Det kan säkert hittas några exemplar av Russoptera Putinensis nära Säve om man bara anstränger sig lite. Mvh Miljöpartiet

   Radera
  2. Naturvård och mp-galenskap är två helt olika saker. Naturskydd, t.ex för att skydda populationer av skalbaggar, är legitimt men kan förstås inte trumfa allt annat hela tiden och överallt.

   Radera
  3. Jag menar givetvis inte att inga naturskyddshänsyn ska tas, men i Sverige har detta löpt amok och fått orimliga proportioner, t.ex. gällande bostadsbyggandet. Ofta drivet av MP. Väldigt ofta sammanfaller tyvärr naturvårdshänsyn och MP-galenskap.

   Radera
 6. Ung KD-politiker sticker än en gång ut hakan för att försöka placera sig själv och sitt döende parti på kartan. Problemet med KD är att de har inget att säga till om, och när de väl får något att säga till om misslyckas de med att hålla vad de lovat. Nä, jag tycker de ska hålla sig att prata om sina kristna värderingar så att de garanterat åker ur riksdagen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dom försöker bredda sig. Det var inte så länge sedan de hade en muslimsk ordförande i Eskilstuna men hen avgick efter något olämpligt uttalande. Det är dock bra att alla religioner får komma till tals i KD.

   Radera
 7. Sara Skyttedal är ju faktiskt en av få vettiga allianspolitiker. Mer verklighetsförankrad än många men så var ju hon också tidigt en rasistnazist, långt före AKB blev det...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kvällens mest träffande inlägg! Många har synpunkter på Sara Skyttedal.
   Dock tror jag att hennes insats i att fälla DÖ kommer göra henne ... well .. .Samtidshistorisk!
   Och detta uteslutande i positiv bemärkelse.
   Hon är ju nästintill inkarnationen av integritet i ett (minst sagt!) relativt och Reinfeldtskt politiskt landskap.
   Oavsett vad man tycker om henne personligen är hon en tillgång som liberal/konservativ politiker och en viktig del i den politiska balansen på riksdagsnivå!

   Radera
 8. Verkar som att vi har ett ganska bra förhandlingsläge med NATO om de skulle vara beredda att betala för att ha en bas i Sverige. Innan har det låtit som att vi måste bidra med många miljarder per år för att få it NATO.

  Men sanningen ligger nog närmare talesättet: "Om något är gratis så är det du som är varan."

  Lätt att förstå att andra länder är villiga att betala för att lägga en eventuell front i ett eventuellt krig, i Sverige istället för det egna landet.

  SvaraRadera
 9. Nato har väl redan en bas i Karlshamn. Fartyg från Natolandet Nederländerna har närmast fri tillgång till hamnen inom en snar framtid. Natolandet Tyskland har närmast fri tillgång till lämpligt utrymme i hamnområdet för att förhandslagra sina rördelar. Rördelarna kommer till Karlshamn via de holländska fartygen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag har närmast fri tillgång till din mamma.

   Radera
  2. Vad jag inte orkar alla dessa "din mamma" inlägg! Tyvärr så jävla påvert!
   Jag uppskattar denna blogg - har följt den sedan många år! Jag tycker dessutom att det åtminstone tidigare funnits ett värde i att ta del av kommentarerna.
   Tyvärr tycks alltfler av kommentatorerna (varav vissa tycks vara stående inslag) inte tycka det är intressant att argumentera särskilt konstruktivt, utan tycks mer fokusera på kontrahenternas mödrar ….

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Jag hade faktiskt tänkt kommentera mer direkt till bloggartikeln, men så dök gruelse upp och jag kom på andra tankar.

   De ståndaktiga inslagen är ju de mest potenta! (hehu)
   Vi vet redan vad gruelse tycker om allt och att hen försöker låta lite som Tant Lingon, så jag följer mest den inslagna vägen och drar mitt strå till stacken i denna fars.

   Och vadå, har inte du en relation till någon annans mamma? Jag trodde alla i Sverige hade det nuförtiden, men det kanske bara är här då. Ja, så går det väl när en landsända görs till soptipp. Härliga fosterland!

   Radera
  5. I Sverige är alla vuxna män buksvågrar inom något slags six-degrees-of-separation. Det är det som är den verkliga värdegrunden som håller ihop landet och får oss att acceptera kollektivt skattefinansierad uppfostran (dagis, fritids, skola) av de gemensamma barnen.

   Radera
  6. Hej, "Svetnot!"
   Håller med om mödrar.
   Ok någon gång.
   I forntiden för mig. Preskriberat?
   "denna fars" skrev du.
   Utmärkt att farsan får vara med ibland.
   Far-vatten heter det ju ( bland annat)
   För tillfället är jag mest ängslig för foster-vatten.
   Signatur: ängslig morfar.
   Tack för passningen, för övrigt...

   Radera
 10. Nu vill vi se ett fördömmande av den borgeliga extremismen som resulterat i ett mordhot mot hela Karlshamns kommunfullmäktige.

  SvaraRadera
 11. Klockrent förslag som jag hoppas går igenom.

  Vi borde också hyra in en amerikansk jagare som ligger för ankar vid Gotland 24/7. Vi kan betala allt och skulle slippa en hel del problem för en billig summa.

  SvaraRadera
 12. Finns det massor med NATO-medborgare i Linköping? Vilka är dessa, menar du, Lars Wilderäng?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Norrmän. Danskar. Britter. Tyskar. Amerikanare. Mfl. Det är en universitetsstad. Det finns massor med forskare på universitetet från dessa länder, samt ännu fler studenter.

   Tänker inte namnge dem dock.

   Radera
  2. Jag bor i Linköping och har läst på universitetet här. Efter 24 år i den här staden har jag kommit i kontakt med max 10 personer av de nationaliteter du nämner.

   Därför undrar jag var du har hittat statistik som styrker att det finns "massor" av NATO-medborgare i Linköping?

   Radera
  3. 16% av alla utländska medborgare kommer från ovan nämnda länder, iaf 2015. 17542 utländska medborgare fanns det i Linköping 2015. Allt annat lika blir det 2806 NATO-medborgare bara från dessa länder i Linköping, långt mer än de 752 ryska besöken till Karlshamn (de flesta av dem flera ggr per år, så verkligt antal individer är snarare 100-200 stycken).

   Du får väl helt enkelt umgås annorlunda.

   Som universitetsstad är också västerlänningar överrepresenterade som utländska medborgare.

   Sedan ska vi lägga till övriga NATO-länder också.

   Radera
  4. Exakt antal är 2855 år 2015 enligt Linköpings kommun visar 10 sekunders googling. Lär man sig inte googla i Linköping?

   http://app.linkoping.se/statdok/sabok/45.pdf

   Finns även 101 ryssar i kommunen.

   Radera
  5. Tack för svaret.

   (Jodå, man lär sig googla. Man lär sig även att tilltala folk på ett hyfsat sätt.)

   Radera
  6. Jag studerade på Göteborgs Universitet. Här lärde vi oss att som man frågar får man svar. Och när jag studerade fanns inte Google. Eller knappt ens webben. Så man läste på innan man försökte ifrågasätta något.

   Radera
  7. Tack, studerade människor , att vi ( jag!) får vara med och läsa ( nåja) edra inlägg.
   Fast ibland önskar jag kanske att ni höll er till det gamla universitetsspråket Latin.
   Ty detta språk fattar jag faktiskt sämre än svenska.

   Radera