Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2017-02-09 08:53

Karlshamn medger felaktiga siffror - regeringen: "spelar ingen roll" - Nordstream nu 100% ägt av Gazprom

SR P4 Radio Blekinge har nu publicerat mina uppgifter om att Karlshamn lämnade desinformation till regeringen om 700 fartyg med rysk besättning årligen till hamnen. Man har nu korrigerat uppgifterna, men regeringens samordnare säger att antalet inte spelade någon roll. Gazprom har dagen efter svenska regeringens och Karlshamns beslut köpt resterande 50% av Nordstream och pipelinen är nu helt ryskägd, vilket tydligen var viktigt att den inte var innan beslutet.
Här på bloggen publicerades att Karlshamns Hamn lämnade desinformation om 700 fartyg med rysk besättning till regeringen inför regeringens beslut att vika sig för Karlshamns kommuns möjlighet att tjäna 7 miljoner kronor och gå emot svensk försvars- och säkerhetspolitik.


Efter att Sveriges Radio konfronterat hamnen har hamnen nu backat. Kustbevakningen har sedan gått ut med korrekta uppgifter, som visar att av ca 1 100 anlöp hade 44 helt rysk besättning och 149 anlöp minst en rysk besättningsman. 
"Efter att den här nyheten publicerades har Kustbevakningen tagit fram siffror som visar att det under förra året gjordes 149 anlöp av fartyg med delvis rysk besättning. Anlöp med enbart en rysk besättning var under samma period 44 stycken. I Kustbevakningens siffror ingår dock inte färjetrafiken till och från Karlshamn."
Man kan tycka att det är lite skillnad på 149 anlöp och 700. Men regeringens anonye samordnare säger enligt SR att "siffrorna inte varit avgörande". Regeringen behöver alltså inte korrekt faktaunderlag för att fatta några beslut, utan nöjer sig med sk alternativa fakta. 700 eller 149 är inte så viktigt.

EU Observer har uppmärksammat det hela redan tidigare, så det är åtminstone internationellt känt att regeringen låtit sig påverkas av felaktiga siffror:
"Karlshamn emphasised the commercial value of the deal as it would create jobs and generate 100 million Swedish crowns in revenue.
In pleading its case, the authorities frequently invoked the arrival of some 700 ships with Russian crews per year; a volume of maritime traffic they were keen to expand.
In doing so it appeared the Karlshamn authorities were relying on what is now known in the US as "alternative facts" - disinformation.
Research undertaken by Swedish blogger Lars Wilderaeng quickly demonstrated that this was a grossly inflated number.
What is worrying about this episode is the ease with which Gazprom was able to win over Swedish local authorities on the basis of bogus claims and the lure of money and that the national government ultimately chose to look the other way, thus putting the security of the Baltic Sea region at risk."
EU Observer ifrågasätter också varför man inte använder den betydligt billigare hamnen i Kaliningrad istället:
"Strangely, the Russian exclave of Kaliningrad, where labour and storage costs are much lower than they are in Sweden is not being used.
From a market perspective it would make sense to do this as it would undoubtedly lower project costs. What is more, doing so would fit neatly in the Russian government’s strategy of stimulating local production. After all, it’s purely business right?"
Vad som är extra intressant är att Gazprom efter svenska regeringens beslut och Karlshamns hamns beslut nu köpt resterande 50% av Nordstream och projektet är nu 100% ägt av det ryska statliga gasbolaget. Tydligen ville man inte visa på 100% ryskt ägande innan Karlshamn tog sitt beslut.

EU Observer påtalar att 80% av EU:s gasimport från Ryssland kommer gå via Nordstream, vilket knappast leder till att Östersjön blir ett mindre säkerhetspolitiskt känsligt område när Kreml på detta vis kan hoppa över Vitryssland, Ukraina och Polen för att kunna utöva politiska påtryckningar mot dessa länder.

Vad vi har sett är en mycket lyckad påverkansoperation från Gazprom och Kreml, där man med desinformation lyckats påverka svensk politisk beslutsprocess upp på högsta regeringsnivå. Ett utmärkt exempel på rysk sk reflexiv kontroll. Att man dagen efter beslutet köpte upp hela Nordstream från EU-baserade och schweiziska alibina bekräftar att påverkansoperationen nu är över. Sveriges regering har alltså visat sig mycket enkel att påverka för att erhålla önskade beslut.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Jag kan tycka att det är konstigt att Kustbevakningen har väntat med att ge ut de korrekta siffrorna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte konstigt. Statistiken för 2016 var inte färdig när hamnen frågade och siffror på individuella besättningsmän är inget dom normalt tar fram.

   Radera
  2. Tack Kristian, det förklarar saken.

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Tack Lars för dessa utmärkta artiklar om nordstream!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lyssna gärna på Kaliber, P1:s program för undersökande journalistik, från den 6 februari. Reportern Daniel Värjö redogör där för hur den Putinvänliga falangen på Utrikesdepartementet, med en enfald och faktaresistens som inte står Donald Trump efter, vunnit ännu en delseger över det sunda förnuftet...

   http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=1316

   Radera
  2. Jag har inte tid att lyssna på radio dessvärre. Finns ngn tidsstämpel till det relevanta?

   Radera
  3. Regeringen så kallade "samordnare" far med uppenbar lögn när hen påstår att omfattningen av fartygstrafiken till och från hamnen i Karlshamn med RU anknytning inte spelade någon roll för regeringens ställningstagande.

   31:26 in i Kalibers program sägs följande: "Regeringen har också lyssnat på Karlshamns argumentation om trafiken i hamnen och enligt uppgifter till Ekot ser regeringen brister i underlagen från Försvarsmakten. Man har inte tagit hänsyn till den ryska trafik som redan finns."

   Därefter följer ett uttalande från utrikesministern från den presskonferens på Utrikedepartementet som hölls efter regeringens kovändning den 30 januari, som bekräftar att den Putinvänliga falangen på Utrikesdepartementet vunnit ännu en delseger över det sunda förnuftet.

   Radera
  4. Nog för att Wallström sitter i knät på Putin, men detta är vad hon säger 31:26: "Dagligen seglar fartyg från olika länder med gods till eller från Karlshamn och expansion i handelsflöde österut är en grundpelare också i … i handelns öh utvecklingsstrategi". Intetsägande uttalande.

   Radera
  5. Det intressanta är att regeringen (UD) grundat på ett vilseledande underlag om fartygstrafiken från Karlshamn funnit Försvarsmaktens underlag bristfälliga och därmed ändrat sitt ställningstagande i frågan. Sedan, efter att du förtjänstfullt synat Karlshamns bluff, så ljuger man om bevekelsegrunderna för sin kovändning.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Ska bli intressant att följa vilka ytterligare eftergifter Wallström et consortes är beredda att göra efter Moskvaresan. Kanske rent av en liten grenledning till Oxelösund eller Nynäshamn?
   Vanligtvis välunderrättade källor gör gällande att Lars O Grönstedt observerats ränna i Regeringskansliets korridorer mer frekvent än vanligt.

   Radera
 4. Men nu när ägandeskapet är 100% ryskt blir det enklare att stoppa det i EU. EU vill inte göra sig mer beroende av en leverantör av energi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Där vill nog Tyskland ha ett ord med i frågan. Det är ju deras "energiewende" som gjort att behovet av mer rysk gas har uppstått.
   Den aspekten glöms hela tiden bort i denna, för Sverige, infekterade fråga.

   Radera
  2. Om Tyskland kunde skynda på sina nya elledningar från norr till söder så minskar gasbehovet genast och alla som äger vindkraftverk i norr inklusive Norden får mer betalt. Förmodar att allt överklagas där som här. Högspänd likström kommer senare att betyda en hel del i öst västlig överföring också där passerade tidszoner ger extra bra utjämning.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Jo det stämmer att många stora, smutsiga tyska företag vill ha billig gas så de kan slippa förnybart. Men Tyskland är inte EU och det är betydligt fler EU länder där detta är en infekterad fråga.

   Radera
  4. Jag hänger inte med, men menar ni att eftersom Tyskland ska stänga all sin kärnkraft kommer de gärna vilja köpa mer rysk gas, och därför kommer vara positiva till NS2?

   Radera
 5. Lägg ner F 17.

  SvaraRadera
 6. Alltså den här jävla regeringen är en säkerhetsrisk!
  Föredömligt gräv, Lars. All heder till dig!

  SvaraRadera
 7. Vilken värdelös jävla regering.

  SvaraRadera
 8. Den blåögda svenska präktigheten i full gala med Dum-dum Löfven i spetsen. Hur länge skall de få hålla på? Många av de stora, ledande (?) länderna tänker långsiktigt och är smarta; våra representanter tänker bara fram till nästa popularitetsmätning. Vart är vi på väg?
  Ett gäng märkliga visionärer - men inga "doers". Långbänkspolitik och naivt tänkande = Sverige av idag!

  SvaraRadera
 9. Man kan väl dra tillbaka beslutet om hamnen. Alla beslut som hotar rikets säkerhet kan väl dras tillbaka. Det borde alla kommersiella aktörer vara beradda på.

  SvaraRadera
 10. Vad är ni rädda för att skall hända? Vad kommer Ryssland att göra med Sverige? Vad har Ryssland för intresse att skada Sverige? Varför skapas denna hysteriska rädsla för Ryssland, denna rädsla finns inte i Finland som ju trots allt har en lång landsgräns mot Ryssland. Kan någon ge en vettig analys av detta utan floskler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt som underlättar för Ryssland att använda vapen framgångsrikt som utrikespolitiskt verktyg är dåligt för ALLA - en rysk "bas" i Karlshamn underlättar om man vill bråka med Sverige och NATO. Dessutom bygger den lilla krigsmakt som Ryssland har jmf med NATO på överraskning. Överraskning gör man bäst om man har sin personal och sin material på plats i det land man vill överraska. Kort sagt - en bas man kan agera från snabbt, och, ja - överraskande. Lite som Krim. Vet du hur förresten hur snabbt Ryssland tog över Krim ? Vet du var trupperna kom från ? Vet du förresten att det enda Finland och Polen är oroliga för är just - överraskning. Fritt fram att misstolka det jag säger. Skall du börja med att säga att Karlshamn är inte en "bas"....

   Radera
  2. Men Ryssland kan absolut inte ha ett intresse att militärt aktivt gå in i Sverige, var har ni fått det ifrån? Varför skulle man vilja bråka med Sverige? Sverige är inget militärt hot mot Ryssland, hur skulle man kunna vara det då Sverige totalt saknar militär kraft. Angående Krim så har Ryssland länge haft en militärbas där och övertagande av Krim övertogs, utan att ett enda skott avlossades, genom en folkomröstning.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Hm, folkomröstning... det håller nog inte alla med om att det hölls någon.

   Radera
  5. Börjar minnet svika, wikstrom? För dina invändningar har smulats sönder gång på gång på gång, och du hänger ju här regelbundet, men det verkar inte ha gått in. Jag har faktiskt ett liv, tro't eller ej, så jag har ingen lust att dra ramsan en gång till, och det börjar bli tröttsamt detta. Du bör överväga ett besök hos doktorn om detta håller i sig.

   Radera
 11. Det går väl att överklaga beslutet?
  Varför gör ingen det?

  SvaraRadera
 12. Har du någon tillförlitlig källa till uppgifterna att Gazprom skulle ha köpt upp alla aktier i Nord Stream, eller är det desinformation?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Din mamma är källan. Menar du att hon sprider desinformation?

   Radera
  2. @Herr brorson
   Du är fruktansvärt barnslig. Sluta.

   @gruesle
   Källan är EUObserver som han har länkat till. Citat från länken:
   "On Friday (3 February) Gazprom’s board of directors agreed to acquire another 50 percent of the shares of Nord Stream 2 AG, the company behind the pipeline project.

   This means that Gazprom is now both 100 percent owner, and the sole supplier."

   Radera
  3. Det kan ju också anses officiellt bekräftat eftersom man svarat på hans anklagelser och inte tar upp detta alls där.

   Radera
  4. @Mattias J 07:19
   Jag hade hoppats att Cornu hade svarat på frågan.

   Om Nord Stream nu på senare tid skulle vara till 100 % ägd av Gazprom, borde det ha tagits upp av andra medier och framför allt av finansanalytiker, anser jag.

   Radera
  5. Nord Stream AG och Nord Stream 2 AG är olika företag. Nord Stream ägs 51% av Gazprom och resterande av europeiska företag. Nord Stream2 ägs helt av Gazprom. "Nord Stream 2 AG is a project company established for the planning, construction and subsequent operation of the Nord Stream 2 Pipeline. The company is based in Zug, Switzerland and is owned by PJSC Gazprom. A structure of equal EU and Russian interests in the project is envisaged, which reflects the significance of this new infrastructure for Europe’s future energy supply needs." https://www.nord-stream2.com/

   Radera
 13. Funderat på detta. Borde inte Sverige kunna använda gasledningen som en politiskt vapen. Kräver ioförsig ett försvar som heter duga, men en billig lösning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla kan använda den som politiskt vapen... Till och med Vatikanstaten skulle kunna hota med att skicka ner en dykare med lite C4 om de inte fick som de ville.

   I Sveriges fall är det nog en dålig idé så länge åtminstone både Ryssland och Tyskland vill ha ledningen, oavsett hur stor (realistiskt sett) militär vi skulle ha.

   Radera
 14. Wikstrom, vi får väl påminna att -

  Sovjet/Ryssland är/var det enda land i europa som (kontinuerligt sedan ww2) ockperat andra land(er) i europa.

  Mao. vad du grundar ditt antagande på är för mig ett mysterium, historiskt har det ju varit precis tvärtom...

  SvaraRadera
 15. Långsam på bollen här men.. senaste veckorna har följande hänt:
  - en ensam författare/bloggare har redovisat förfalskade siffror som regeringen haft som underlag
  - regeringen bortkollras av desinformation
  - "feministiska" regeringen med Lövin har trollat Trump OCH Obama (enbart män när de skriver under papper)
  - Shekarabi (S) skriver att regeringen kommer kallar SD för svikare igen om de inte röstar med (S) förslag
  - "Feministiska" regeringen med Löfvén i spetsen böjer huvudet för Iran och tvingar svenska feminister att huka under slöja.
  - Diktaturen Ryssland avkriminaliserar våld mot kvinnor och hemmet: regeringen är tyst
  - Ryssland trappar upp sitt krig mot Ukraina: regeringen är tyst

  Kan det vara så att
  - denna regering är det sämsta vi sett på flera decennier?
  - att det kommer fortsätta såhär fram till minst valet 2018?

  Jag skäms för Sverige och denna amatörregering, var och hur ska detta sluta? Skrämmande på allvar. Jag försöker ibland analysera och gå igenom alla de åsikter som inte tycker som jag, de som bara upprepar att Sverige minsann går bra. Försöker hitta ljuspunkter och hitta saker som visar jag har mer fel än rätt, men senaste åren har jag misslyckats rejält med det. Det här är fan i mig ett riktigt fiasko, sämre än ett dåligt skämt för det är på riktigt, det går bara utför.

  Vill avsluta med att gratulera dig Lars, främst till din serie inlägg om Karlshamn - du som ensam bloggare/författare/en företagare har gjort det jobb som både gammelmedia och regeringen med staber uppenbarligen inte gjort. Starkt jobbat Lars, all heder åt dig!

  /KC

  SvaraRadera