Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-02-16 11:44

Inzio: Miljöpartiet åker ur riksdagen

I Inzios senaste opinionsundersökning åker det regeringodugliga Miljöpartiet ur riksdagen, vilket återigen väcker frågan hur socialdemokraternas regeringsalternativ ser ut 2018. Å andra sidan säger inget att de har någon som helst lust att regera efter 2018, då alla deras sk satsningar ska ske och finansieras efter valet, t ex de två miljarderna till polisen.
Inzios opinionsundersökning februari 2017.
Det socialistiska blocket skulle enligt undersökningen få 120 mandat, Sverigedemokraterna 80 mandat och den så kallade alliansen skulle få 149 mandat. Regeringsfrågan avgörs alltså alltjämt av Sverigedemokraterna.

Om inga partier kommer överens om att rösta aktivt på någon statsministerkandidat kan Stefan Löfven (s) bilda en egen socialdemokratisk minoritetsregering och sedan likt man gör i våra övriga nordiska demokratier söka hoppande stöd i riksdagen i varje fråga. Röstar alla partier bara på sin egen statsministerkandidat blir det en socialdemokratisk regeringschef.

Inte ens en S&M-regering skulle få en egen majoritet, men som bekant röstar riksdagen på statsministern och den statsministerkandidat som får flest röster bildar sedan regering, om inte övriga riksdagen lägger en misstroendeförklaring där över 50% röstar bort statsministern.

Kom ihåg att Miljöpartiet i valet 2014 presterade sämre än deras sämsta opinionsundersökning. Att de ligger på 3.5% talar för att de faktiskt åker ur riksdagen. 

Stefan Löfven borde ta till sig detta och ombilda regeringen genom att kasta ut partiet ur regeringen redan nu. Han sitter då kvar som statsminister om inte riksdagen röstar bort honom med över 50% av mandaten. Efter riksdagsvalet måste han dock aktivt röstas in som främsta kandidat och kan inte bara sitta kvar om han inte får ett misstroendevotum mot sig.

Det är ändå inte så att något regeringen gör just nu avses genomföras förrän efter valet 2018. På så sätt slipper man bry sig om finansiering, medan man populistiskt försöker locka till sig röster. T ex ska polisen få två miljarder i ökade anslag. Av dessa infallet 1.7 miljarder år 2019 och framåt, dvs efter valet. Men det låter ju bra...

Eftersom regeringen ändå är en död handlingsförlamad katt, så kan man med fördel redan nu sparka ut Miljöpartiet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

76 kommentarer:

 1. Kolla fjärde stycket. Det saknas en punkt eller komma där, tror jag.

  SvaraRadera
 2. Det ter sig lätt perverst att önska livet ur "miljöpartiet" med tanke på att vi verkligen skulle behöva ett parti som bryr sig om hållbarhet, men det gör ju inte miljöpartiet, så ut med skiten alltså! 😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant. Dsgs för ett nytt miljöparti?

   Radera
  2. Ett blått miljöparti skulle jag gärna rösta på.

   Radera
  3. Fast det skall nog inte kallas för ett "miljöparti". Den formuleringen har nog aldrig varit optimal. Hellre kunde man starta "Hållbarhetspartiet", vilket dock knappast heller är någon optimal politisk riktningsangivelse. Det blir för defensivt. Man behöver också ange sina värderingar och mål mer positivt.

   Radera
  4. Medborgarpartiet EkoSoLiD - där EkoSoLiD står för ekosocialliberaldemokraterna - förefaller mig som en bra inriktningsangivelse. Det blir lagom grönrödblånationalistiskt.

   Radera
  5. Det låter lite som Stesolid. Inte den bästa av associationer: https://sv.wikipedia.org/wiki/Diazepam

   Radera
  6. @Kuckeliku, inte så illa ändå. Fast det behöver inte nödvändigtvis vara nationalistiskt. Det finns väl idag så många tolkningar och varianter av vad som menas med nationalism och patriotism att det känns som det blir snarare mer att förklara.

   Hej Tor förresten. Kul att se dig i kommentarerna.

   Radera
  7. Tja, jag brukar inte kalla mig nationalist, men ett "Medborgarparti" blir ändå något åt det hållet när det fokuserar på de egna medborgarna snarare än på resten av världen. "Nationalismen" uppvägs dock i någon mån av den lite mer universalistiska ideologin. Det förefaller mig sunt när det både finns "osjälvisk" idealism och egenintresse. Det är inte bra att bara ha det ena eller det andra.

   Radera
  8. @Kuckeliku, OK. Bra att du svarade. Förstår hur du menar då tror jag.

   Radera
  9. Medborgerlig samling

   Radera
 3. Fascinerande att V och C får så höga siffror, speciellt C.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns många som fortfarande inte fattar att de gräver sina egna gravar med sin "generositet".

   Radera
  2. Ja. Vad röstar man på egentligen om man röstar på C idag?

   Radera
  3. Ja, förvånande att C får så höga siffror. Tror själv att dom som röstar på C gör det pga namnet. Man vet inget så Center låter bra, då är man lite av varje. Lite bisarrt att partiet fick en rejäl uppgång när Lööf var barnledig. Kanske Löfven (och även Ygeman) kan ta efter och göra någon på smällen för att hinna bli barnledig innan valet. Då får S möjligen egen majoritet.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Centern har insett hur en slipsten ska dras.

   Radera
  6. Förr ja. Men vet någon idag i Östermalmcentern vad ens en slipsten är?

   Radera
  7. En felstavad slips kanske?

   Radera
  8. Det måste vara alla nya fåraherdar och kamelskötare som lyfter centern.

   Radera
  9. Centern säljer ju en utopi. De vet att den inte kan fungera utan att allt blir omstörtat. Lööf fick ju gång på gång påpeka att hon inte var nyliberal. Jag menar att hon och Centertoppen packat om visionen och säljer den med sötebrödstoner.
   Ingen fastighetsskatt på landsbygdens tomma lokaler ska få folk att driva bolag där. Parterna ska göra upp och skapa låglönejobb. Problemet är att det naturligtvis inte funkar. Ska vi ha dagis för folk som tjänar mindre än en dagisplats kostar?

   Radera
  10. Så men andra ord inget realistiskt alternativ?

   Radera
  11. C går upp eftersom media, nu när Mp är förbrukade, sadlat om och nu lägger sin propaganda till förmån för C. Och fårskocken av "fiiina" väljare går också dit media nu pekar.

   Radera
  12. Realistiskt vet man ju inte, kontentan av det jag ser tilltalar mig inte alls. jag förstår bara inte varför ingen analyserar Centerns politik och utspel från en neutral hållning i MSM.

   Radera
  13. C står väl fortfarande för att taga in 29,5 miljoner folk från oroshärdar.
   Tror inte jag har märkt någon omsvängning i den politiken.

   Radera
  14. Zafir

   Bra skrivit. C är nu det grönliberala alternativet som går starkt bland de trendkänsliga storstadsväljarna som inte inser att de kommer att bli besvikna när C och Lööf krockar med verkligheten i efter valet.

   Radera
  15. Annie CLööf
   Annie (C)Lööf

   Radera
 4. Det är många som tror att Allt åt Alla är gratis, och att behövs det mer resurser åt offantliga sektorn är det bara att höja skatterna och framför allt så är det Alliansen som sänkte skatterna med 140 miljarder!

  Vi har tre ytterlighetspartier som tingar ca 1/3 av rösterna, om än med helt olika verklighetsbilder.

  Resten trängs i mitten och det blir bara grått och ängsligt.

  Kul att alla säger att S + M i samregering blir S&M. Det är precis vad det blir då båda vill njuta av regeringsställningen men det kommer kräva en hel del piskande av de egna innan man kommer dit !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker mig märka en viss besvikelse bland mina bekanta som jag tror röstat s,v mp. De lever i tron att de kan ta pengarna från de rika och när deras egen skatt nu stiger så ska utlänningarna helt plötsligt ut ur landet.

   Radera
  2. Det är normalt för svenskar. De tror alltid någon annan betalar.

   Radera
  3. Även om Alliansen sänkte skatten med 140 miljarder så ökade faktiskt skatteintäkterna ändå. Bla Lars skrev om det härom veckan.

   Men den relationen mellan minskad skatt per person, och ökad skatteintäkt totalt är något en S+V+(A)+MP inte förstår (eller ens vill förstå).

   Radera
  4. Jag var ironisk. Men skatteintäkterna ökade inte i samma takt som befolkningen, och inte heller i samma utsträck ing som krävdes av de politiska beslut som fattats inom vitt skilda områden. Därav den upplevda bristen på samhällsresurser och dysfunktionella verksamheter.

   Självklart skall man effektivisera verksamheten på riktigt men när tom the big four går ut med en rapport att bara nuvarande åttagande enligt gällande lag kräver fem procentemheter högre skatt i Malmö så...


   Radera
 5. För åtta minuter sedan gick inbrottslarmet i en byggnad vi äger i Burträsk, Västerbotten.
  Ringer Polisen 112, blir kopplad till Skellefteåpolisen. Dom vägrar att åka dit.
  "Patrullen är ju inne i stan"
  Hon i växeln tycker att man bör leta reda på någon i Burträsk som kan åka dit och kolla.
  Dom har ingen möjlighet...... Det är 38 km bilkörning. Tydligen är orken för dålig....
  Kanske O.T. gällande detta ämne men kanske ändå inte.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är O.T. ty politiker detaljplanerar inte polisens verksamhet. Men såklart helt oacceptabelt också.

   Radera
  2. Overifierat automatiskt larm är väl knappast en fråga för polisen.

   Radera
  3. iblandekonomi. Larmet har mikrofon. Man hör tydligt hur ett antal drägg vandaliserar byggnaden inifrån

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Burträsk är ju laglöst! Nästan så att man får förvänta sig sådant när man har egendom i Burträsk.

   Radera
  6. Tipsa om att det troligen är någon som heilat under inbrottet,då finms det tillgängliga helikoptrar.

   Radera
  7. Ungefär som jägaren med hjärtproblen som drogs efter en fyrhjuling till någorlunda terräng.
   Men när vargen sköts då kom man med helikopter på nolltid..
   Prioritering kallas det,och det får vi alltfler som då oftast drabbar den betalande delen av befolkningen.
   Betala och håll käft,ifrågasätt ingenting.
   Det handlar inte om hur mycket skatt vi ska betala,mer hur mycket vi ska få behålla.

   Radera
 6. Själv hoppas jag på att miljöpartiet åker ur riksdagen, då jag tycker att deras politik är väldigt destruktiv. Just därför tror jag att det är bäst att de sitter kvar i regeringen fram till valet! Miljöpartiet växer i opposition då deras politik består av drömmar och galenskaper, som inte synas när den inte behöver genomföras. I regeringsställning måste drömmarna kompromissas bort vilket gör att folk genomskådar dem och flyr till andra partier.

  SvaraRadera
 7. Det man kan hoppas på är en regering med (m) som stöds av (sd) och (kd), förutsatt att de får en majoritet, vilket jag tror är fullt realistiskt, om (m) får 22%, (sd) 25% och (kd) 5%. Eftersom (m) inte vill att det ska bli för uppenbart att (sd) får igenom hårda krav på ändrad invandringspolitik, så kommer det officiellt vara (m) som lägger förslagen. Senaste budet var ju att Jimmie Åkesson sa att (sd) villkorslöst kan tänka sig att stödja en regering ledd av (m). Alltså måste de få något under bordet i utbyte.

  För övrigt vore det kanske synd om Miljöpartiet åker ur Riksdagen. Miljön behöver dem att föra dess talan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I den aktuella undersökningen fick M + KD + SD 45,5%. Man får dock "skala upp" för de 5.9% av rösterna som inte går till något riksdagsparti, då blir det 45,5%/0.941 =~ 48.4%. Ingen egen majoritet, men inte heller långt ifrån. Jag har dock svårt att se att den konstellationen skulle bli verklighet.

   Radera
  2. Tror du misstar dig där...

   Om inget grundläggande förändras, utan allt bara rullar på som nu (och allt bara blir värre och värre) så kommer sannolikt M + KD + SD att få klart över 50%

   För det första så är SD konstant underskattade i alla mätningar
   SD kommer att få minst 25%

   Om M + KD + SD = Sant så kommer KD sannolikt att få en hel del "stödröster", vilket placerar dem över 5%

   Och om M återgår till en riktigt gammeldags konservativ M-politik kommer de sannolikt över 20%

   Om de går ut med att M + KD + SD = Sant i god tid inför valet (t ex nu i höst) kommer sannolika alla 3 att gynnas av detta i opinionen, vilket kommer att ytterligare säkra en egen majoritet

   Tror faktiskt att majoriteten av Svenska folket inser fördelarna med en majoritetsregering i allmänhet) - och särskilt denna - särskilt just nu

   Radera
  3. Det är väl så att många från M har gått över till SD? Dvs om M får tillbaks väljare så är det med största sannolikhet från SD.

   Radera
  4. Markus Andersson:
   M + SD som block betraktat har väl minskat under några mätningar nu ett tag. Hur många stödröster till KD finns det utrymme för om inte M + SD tillsammans ska förlora för mycket?

   Oerhört bekymmersamt att så många är beredda att rösta på C.

   Radera
 8. Med tanke på vad dem sysslat med i regeringsställning så är väl ingen förvånad att de tappar kraftigt?

  SvaraRadera
 9. Hur stort var bortfallet av röstande i opinionsundersökningen?
  Hur nära valresultatet 2014 var Inzio?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De finns inte med I Novus sammanställning av alla institute, men det är en självrekryterande panel så visa resultat blir kanske annorlunda än en traditionell undersökning. Kanske prova att ta medel av Ekots sammanställning och denna.

   Radera
 10. Att Miljöpartiet Islamisterna åker ur riksdagen vore en önskedröm! Däremot tror jag inte att S kommer att släppa ifrån sig makten frivilligt. För sossarna gäller makten framför allt, oavsett vilken politik de tvingas föra.

  Många pratar om M + SD, inte minst Jimmie Åkesson själv. Men jag skulle inte bli ett dugg förvånad om det i själva verket blir S + SD efter nästa val.

  Under förutsättning att S förblir det största partiet med cirka 25% tror jag att Löfven kommer att bilda en rent socialdemokratisk minoritetsregring. Sedan, med hänvisning till att Sverige behöver ett stabilt regeringsunderlag, kommer han att bjuda in det näst största partiet, dvs Sverigedemokraterna, till samtal. Han kommer inte att ge dem plats i regeringen men han kommer att ge dem stort inflytande inom vissa områden, framförallt invandringspolitiken, i utbyte mot att de röstar på hans budget. Det kommer inte ens att bli särskilt svårt för S att genomföra SD's invandringspolitik. De har redan tagit flera steg i den riktningen och när de nu slipper MP finns det inget som hindrar dem. Det finns många gråsossar och kommunalpolitiker som inget hellre vill än att skärpa invandringen. Några feminister och islamister, liksom Aftonbladets ledarredaktion, kommer förstås att klaga högljutt, men Löfven kan vara trygg med att han har folket med sig.

  Det kan låta som en omöjlighet, med tanke på Stefan Löfvens stämplande av SD som rasistiska nazister men allt det där är bara demagogi. Löfven har inga problem att vända kappan 180 grader efter vinden så länge det gagnar hans och sossarnas syfte = att behålla makten. Allting annat är underordnat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Villfarelsen att S + SD skulle vara möjligt är nog något av en önskedröm för SD, för att locka S-väljare. Att moderaten Åkesson skulle kunna tänka sig att regera med S är nog ändå otänkbart.

   Radera
  2. Jimmie Åkesson vill säkert helst ha M vid regeringsmakten ja, men jag tror att han är pragmatisk i det avseendet. Får han större inflytande med Löfven som statsminister har han nog inga problem med det.

   Men som sagt, min argumentation utgår från sossarnas situation. I mina ögon är S den mest maktdesperata organisation som finns i Sverige. Det är bara att se på hur Stefan Löfven agerade när hans budget föll efter valet 2014 och hur han hotade med nyval för att få alliansen att krypa till korset. Att avgå som statsminister var det inte tal om. Han har sagt det nu också, inför 2018, att han kommer att sitta kvar oavsett hur det går i valet, och att de andra partierna i så fall måste rösta bort honom.

   Om Miljöpartiet ramlar ur riksdagen har S ingen annan möjlig samarbetspartner. Jag har svårt att se att Centern och Annie Lööf kommer att vilja regera med S. Centern har byggt sin argumentation på liberalare arbetsmarknadsregler, lagstiftade minimilöner, enkla låglönejobb med mera, vilket är helt otänkbart för arbetarrörelsens moderparti. Liberalerna är för små för att kunna hjälpa sossarna och en storkoaliton mellan S och M tror jag inte heller på, speciellt inte när de inte får egen majoritet.

   Nej, jag tror helt klart på S + SD som det ser ut nu. Men det beror självklart på hur opinionen utvecklas och framförallt på valresultatet. SD kan rent teoretiskt också falla i opinionen även om det inte verkar speciellt troligt.

   Radera
  3. De kan ju då kalla in den gamle fine socialdemokratiske f d statsministern Ingvar Carlsson som konsult för ett Luciabeslut 2.0.

   Radera
  4. @ibland,
   Ibland kan det vara så att man söker sina rötter för att finna fäste, så jag ser det inte som helt omöjligt med en S&SD-regering. Man observerar att till och med första bokstaven stämmer, vilket ju enligt vedertagna managementtekniker i näringslivet räcker för att initiera en större omorganisation med powerpointbilder och allt.

   Radera
  5. Det är trist ändå att liberalerna är mindre än C. Kanske dags för partiledarbyte och lite tydligare vad de vill och hur de vill det?

   Radera
 11. Det saknas två och en halv procentenhet. Inte oviktigt var dessa hamnar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utanför riksdagen, dvs inga mandat. Jo, det är oviktigt att (fi) får 1.5%.

   Radera
 12. "men som bekant röstar riksdagen på statsministern och den statsministerkandidat som får flest röster bildar sedan regering, om inte övriga riksdagen lägger en misstroendeförklaring där över 50% röstar bort statsministern."

  Njae, det verkar råda ganska stor okunskap om hur regeringen utses (vilket är skrämmande när folk går och röstar och inte vet hur det funkar).

  Riksdagen röstar på talmannens förslag om statsminister och det förslaget går igenom om inte en majoritet röstar emot. Det blir lite hypotetiskt hur mycket röster andra kandidater får, iaf de kandidater som inte röstas om.

  I princip samma ordning som gäller vid omröstning efter val eller vid misstroendevotum. Det är endast när majoriteten röstar MOT sittande Som som det händer något, annars sitter SM kvar (vilket Löfven hävdat att han tänker försöka göra)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grundlagsändring gör att statsministern numera måste avgå. Löfven kan inte bara sitta kvar, utan den kandidat som får mest stöd av riksdagen blir ny statsminister.

   Radera
  2. Vilken grundlagsändring syftar du på? Den de av tradition kommer göra vid nästa val eller? För med nuvarande grundlag så funkar det som jag skrev.

   Oavsett orsak till omröstningen så röstar man bara angående EN kandidat. Det blir lite konstigt då att man talar om den som får flest röster (då det bara vid omröstningen är en som får röster).

   Oavsett orsak så tolkas resultatet likadant. Om en majoritet aktivt röstar mot kandidaten så är/blir han inte SM, annars blir/förblir han SM.

   Radera
 13. Jag vågar inte slå på nyheterna längre för jag blir så provocerad när den där bodknodden med skojig dialekt och uttrycket av en treåring som gör nr 2 i smyg lovar ngt och sedan tilläggger till/mot/efter 'tjugitjugi'. Post truth/fact ären sak men nu är svensk politik 100% post act, dvs hela idén att man i verkligheten skall göra ngt dvs inte bara prata om det/lova är passé.

  På andra sidan sundet finns det regeringar som tex höjer försvarsanslagen - med början NU
  http://www.di.se/nyheter/finlands-regering-vill-forstarka-forsvaret/

  SvaraRadera
 14. Förresten, ett EU med högst bristfälligt internationellt polissamarbete, och med ett sverige med en poliskår som inte ens klarar bedrägeribrott begångna i sverige, har nu ny eu-lagstiftning som i första hand kommer användas för bedrägerier...

  https://e-justice.europa.eu/content_european_account_preservation_order-379-en.do

  I korthet, person i ett land, kan nu utan att motparten ges möjligheten att argumentera emot, eller ens informeras, i princip beslagta motpartens banktillgångar i ett annat land. Svenska mindre företag, med ingen verksamhet utanför sverige, kan alltså utan några möjligheter att försvara sig, få sina bankmedel beslagtagna av bedragare i ex.vis Litauen, eller Italien.

  Danmark och Storbritannien var kloka nog att inse vansinnet och har avböjt. Sverige däremot som vanligt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmm, men frågar du en reporter på Svt, SR eller för den delen insattta bloggare så är det i sin ordning. EU är såå bra, att ifrågasätta hamnar du i populist- eller nazifacket

   Radera
  2. Det där ser ju fullkomligt sjukt ut vid en första anblick. Kombinerat med en EAW utskriven av en vänligt sinnad "kompetent auktoritet" (för åstådd stöld av spädgris tex) borde man kunna göra livet rätt så surt.

   Radera
  3. Det ser lite märkligt ut. Får vänta tills översättningen är klar. Men det verkar ju som det måste vara en myndighet iblandad också.

   Radera
 15. Är det oroande att det finns över 20% nazi- och ryssvänliga i Sverige? Eller...

  SvaraRadera
 16. Fredagsmüset kommer tidigt den här veckan.

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Exakt. Var o köpte en rosa skumpa att ha på lager utifall det blir ett mirakel i sept 2018. Fast bäst att inte ropa hej än. Finns ju en risk att de mest extrema medlemmarna av kolpartiet de bruna drar över till fascistiskt initiativ.

  SvaraRadera
 19. Undrar vilket parti Putin stöder..........

  SvaraRadera
 20. Inzio, inget att hetsa upp sig över.

  SvaraRadera
 21. Norrmän är allt roliga dom.

  http://speisa.com/modules/articles/index.php/item.2527/norwegian-government-we-will-abandon-international-law-if-sweden-collapses.html

  SvaraRadera
 22. Låtsaskompispartiet ligger fortfarande över spärren. När de följer med MP ut korkar vi upp!

  SvaraRadera