Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-02-08 06:46

Höstbudgeten är en valårsbudget

Nästa år är det valår. Tämligen självklart, men den rödgröna regeringens höstbudget är alltså en valårsbudget, där syftet är att locka och behålla väljare. Kort sagt är regeringens möjligheter att skita i väljarna över och man ser det nu främst i socialdemokraternas politiska retorik. Slagfältet heter Sverigedemokraterna och både M och SD positionerar sig nu för hur de ska kunna få tillbaka dessa väljare.
Läs min sängkammarblick: Valår!
Det är allt tydligare att 2018 års valrörelse handlar om Sverigedemokraternas väljare och hur de stora statsbärande partierna ska kunna vinna tillbaka dessa. Det syns redan på positioneringen hos S och M.

Men viktigast är att höstbudgeten 2017 blir en valårsbudget. Det kommer bli ökade utgifter åt alla, samtidigt som man inte kommer vilja höja intäkterna. De sk ladorna kommer vara överfyllda. Det blir trots allt nästa regerings problem att lösa det hela och många utgifter kommer likt inom försvarspolitiken skjutas över till nästa regering.

Frågan blir om S går till val med MP som regeringsparti. Blir det en gemensam valplattform, eller bryter partierna med varandra inför valrörelsen? För MP handlar det om att stanna kvar i riksdagen och för S att inte bränna regeringsmöjligheter efter valet - sannolikheten för en ny S+MP-regering kan anses låg.

S kommer nu inte våga stöta sig med några väljare. Som svag och inkompetent minoritetsregering är det slut med handlingsfriheten. Politisk handlingsförlamning blir politisk koma.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

75 kommentarer:

 1. Lågoddsare:

  * (s): Mer pengar till kommunerna via höjda statsbidrag. (m) kommer matcha. Detta krävs ju oavsett valår eller ej då och då på grund av höjda behov i kommunerna men brukar passa lagom in i valår.
  * Både (s) och (m): "Det ska vara ordning och reda i migrationspolitiken".
  * (s): Sänkt skatt för pensionärer.
  * (m): Mer pengar till polisen och Eliasson ska avgå.

  Statsfinanserna ser ju de facto relativt bra ut. Enligt RGK:

  "Statens totala in- och utbetalningar under 2016 resulterade i ett överskott på 85,3 miljarder kronor. Riksgäldens prognos från oktober var ett överskott på 79,7 miljarder kronor. Skillnaden förklaras till större delen av högre skatteinkomster.

  Överskottet på 85,3 miljarder kronor kan jämföras med ett underskott på 32,7 miljarder kronor 2015. "

  Även tex Konjunkturinstitutet ser framför sig reformer och överskott i offentliga finanser. Den stora chansen för sossarna skulle vara om man drog fram ett äss ur rockarmen ungefär som man gjorde med maxtaxan för dagis -- något som drar tillbaka den arbetande medelklassen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ess ur rockärmen: Avskrivna studielån för alla sjuksköterskor efter 5 år i yrket? Plus något liknande för män?

   Radera
  2. Ja, eller "trygghetslyftet"/"omsorgslyftet" eller motsvarande riktade statsbidrag.

   Radera
  3. Det blir säkert jättebra, då kan kommunen höja hyrorna så att man kan bygga en subventionerad bowling hall till för de riktade bidragen.

   Radera
 2. Intressantare val än på länge, då den endimensionella politiken (dvs höger-vänster), verkar ha fått minst en dimenasion till, vilket fighten mellan allianspartierna ang SD har visat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänster-mer vänster.

   Moderaterna är *mer* för statlig detaljstyrning av marknader än socialdemokraterna, och det bör väl rimligen innebära ännu mer åt vänster?

   Radera
 3. Det känns som att det inte spelar någon större roll hur valet utfaller, då alla partier är ungefär lika impotenta och idélösa. SD skulle väl kunna ta Sverige ur EU, men det får de sannolikt inte mandat för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De är/har varit impitenta då de mentalt har levt I en värld där det finns två block alliansen och de röd-gröna därvinnaren I valet kunna genomföra sin politik kraftfullt, medans verkligheten I riksdagen varit något annat. Det kan nog bli något som I Finland eller Tyskland efter nästa val,med mer för Sverige ovanliga kombinationer, kanske med SD eller inte men absolut inte den typ vi vant oss vid.

   Radera
  2. Man måste förhindra socialglobalister och liberalglobalister att krascha våra samhällsordningar. Vi behöver en ekosocialliberaldemokratisk medborgardemokrati och så är det nog bara realistiska idéer om medborgarinkomster som kan stilla oron i folksjälen. EU bör vi vara kvar i enligt min mening. En låg europeisk medborgarinkomst som inte är alldeles villkorslös kunde hålla folk med lågt värde på marknaden hemma i sina hemländer.

   Radera
  3. Därtill behöver vi uppenbarligen idéer om hur vi stagar upp våra bräckliga samhällsstrukturer med folk som är lite mindre högutbildade och lönekrävande. Jag inbillar mig att medborgarinkomster skulle göra det lättare att rekrytera assistenter som arbetar flexibelt utan höga löneanspråk.

   Radera
  4. Inbillar var ordet sa Bill.

   Radera
  5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  6. Fast det var ju det där med finansieringen av medborgarlön, som är lite dyrt.

   Har du likt piratpartiet hunnit räkna på det där än, och vad tänker du skära ner på?

   Radera
  7. Automatiseringen ger enorma besparingar som kan finansiera medborgarinkomster. Det är inte dyrt att skyffla runt stora mängder pengar i systemen, bara lite osnyggt.

   Radera
  8. Är ju helt omöjligt att räkna på vad medborgarlön verkligen "kostar".
   Det kanske inte kostar ett dugg då pengarna sannolikt omsätts och går in i maskineriet.
   Och vad är alternativet? Fortsätta med ekonomiskt bistånd som vi gör nu?

   Radera
  9. Varför skulle det vara omöjligt att räkna på vad reformer kostar? Det var en jättekonstig uppfattning. Svårt -- ja. Behäftat med osäkerhet -- ja, men det är verkligen inte omöjligt att räkna på detta. Finansdepartementet gör det ständigt för de flesta ekonomiska reformer som genomförs.

   Eller menar du att den statsfinansiella påverkan av tex höjt barnbidrag på en hundralapp per barn också vore omöjligt att räkna på?

   Skillnaden är förstås att det är en smula mer komplext att räkna på medborgarlön. Det jag efterlyser är något i stil med det som Christian Engström skissade på -- se exempel här. Man kan inte vara naiv nog att tro att om alla får en medborgarlön på +10 000 kr/månad oavsett om man jobbar eller inte, så kommer det inte innebära underskott på andra områden inom staten.

   Radera
  10. Räkna kostnad kan väl vilken sopa som helst räkna ut.
   Det är den totala påverkan som är det intressanta. En kostnad ger även en intäkt.

   Radera
  11. Ja, och varför skulle det vara omöjligt att räkna ut?

   Konkret så skulle du som självförsörjande trader och jag som heltidsanställd få ett tillskott -- en intäkt -- om medborgarlön a la Kuckeliku-modell infördes. Detta skulle också på kort sikt (eller "statiskt") innebära en kostnad för någon. Det är det jag är intresserad av.

   I Christian Engström-fallet så är det tydligt att alla får betala mer för tex maten och att arbetslösa får sänkt ersättning. Det är när man tar fram dessa detaljer ("finansieringen") som man ser varför det blir svårt att införa.

   Radera
  12. En matematisk och ekonomisk idiot känns lättast igen på att de direkt börjar räkna tusenlappar när någon nämner ordet "medborgarlön". Alla normalbegåvade borde ju fatta att:

   1. För att medborgarlön ska gå ihop så måste det funka ungefär som pensionerna. Dvs pengar ut och in i systemet ska stå i balans, annars slår bromsen till. En rimlig lösning vore negativ och positiv progressiv beskattning utan tröskeleffekter. Att jobba mer ska alltid löna sig i plånboken, sen får man värdera sin tid själv.

   2. Medborgarlön förändrar i grunden värdet av pengar på ett sätt som gör det meningslöst att diskutera om man kan leva på 10000 eller 8000 kr i månaden eller inte.

   Radera
  13. Joakim.
   Är för dåligt insatt angående medborgarlön. Blir ju fånigt om alla ska få ta del av det, speciellt de som inte behöver.
   För oss som arbetar i vården får vi ju ständigt höra att vi är tärande, aldrig ett ord om de intäkter vi tillför.

   Radera
  14. Nja, prestationerna/arbetet är ju oerhört värdefullt. Men någon intäkt i statskassan får man såklart inte av era skatter, eftersom de inte räcker till att betala era egna löner (samma princip som att det inte går att lyfta sig själv i håret). Eller missförstår jag något av vad du menar nu?

   Radera
  15. Det jag menar är att lönen omsätts, individerna håller sig friskare. Allt detta ger indirekta intäkter till statskassan.

   Radera
  16. Det talas ju exakt hela tiden om kostnader bland ekonomiska idioter.
   Ständigt får vi höra att Sverige sjunker, allt bara kostar, speciellt invandringen och den offentliga sektorn. Att då ens nämna de intäkter detta medför är långt över folks ekonomiska hjärnkapacitet.

   Radera
  17. Det där om Sveriges undergång är självklart trams, en av många ekonomiska myter bland folk som inte riktigt förstår ekonomi (vi kan ju se tex att migrationen nämns som orsak till alla problem i alla trådar på denna blogg, helt oavsett ämne).

   Att en stor offentlig sektor _skulle kunna_ vara en belastning är förstås en annan sak. Vi kan tex lätt bli av med arbetslösheten genom att till exempel låta alla arbetslösa jobba som licenskontrollanter hos Radiotjänst.

   Radera
  18. Hur många jobb förstör man inte med medborgarlön. Tror ni inte en kloaksanerare kräver högre betalt om hen får 5000kr utan motprestation?

   Radera
  19. Vem fan kan leva på 5 tusen spänn?

   Radera
  20. Ken Shabby kan
   https://youtu.be/jhm4SMlGnbk?t=82

   Radera
  21. Klart man kan leva på 5000 spänn om man bor i nåt slags kollektiv och käkar typ linser hela dagarna. Sånt har man ju gjort när man var student, då hade man ju 7000 kr/mån men bara 9-10 månader om året om man inte jobbade eller tog sommarkurser.

   En intressant fråga om medborgarlön är om det är kostnaden vi måste utreda eller om det är hela motviljan mot att faktiskt bara ge bort pengar som är den största tröskeln.

   Radera
  22. Klart att det går men det är ytterst få som går runt på 5 k.
   Känner du nån öht som gör det?

   Radera
  23. Om jag fattat medborgarlön rätt så skall den ersätta pension, studiebidrag, barnbidrag, föräldraledighet, akassa, socialbidrag, sjukpenning/ersättning mm. I första hand bör man väl titta på hur mycket detta blir per person om alla får lika mycket. Utgiften för samhället är ju densamma.

   Radera
  24. @Stefan:

   Inte nuförtiden. Men när jag själv var i 20-årsåldern hade jag flera jämnåriga kamrater som gjorde det. En bodde i en kolonilotts-stuga, t ex.

   Radera
  25. När du var 20 var väl på Brezjnevs tid?
   Men visst finns dom fortfarande.
   Hade en granne för 6 år sen som levde på i stort sett ingenting.
   Sen detta med kollektiv har man väl nån bekant som ägnar sig åt.

   Radera
  26. Jag tror det är det mentals som är tröskeln. Se t.ex. vad folk tycker om tiggare, trots att fr egentligen är självanställda

   Radera
  27. Iofs skulle det kunna förklara soldatlönerna. Staten betraktar plutonen som ett matlag

   Radera
  28. Förstår inte detta. Det ska inte delas ut bidrag öht. Människor ska ansvara för sin egen försörjning, inget annat. Vill man ha försäkring betalar man den, vill man ha en fin pension så sparar man. Så enkelt är det. Dessutom, utan interventioner, går priser ner och besparingar ger starkare köpkraft över tid.

   Inga bidrag!

   Radera
  29. Förstår inte detta. Det ska inte delas ut bidrag öht. Människor ska ansvara för sin egen försörjning, inget annat. Vill man ha försäkring betalar man den, vill man ha en fin pension så sparar man. Så enkelt är det. Dessutom, utan interventioner, går priser ner och besparingar ger starkare köpkraft över tid.

   Inga bidrag!

   Radera
 4. Medborgarlön är en motorväg till förfall....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett lika oprövat kort som negativ ränta...

   Radera
  2. Hade gärna sett medborgarlön om den var max 5000 kr och om alla andra offentliga bidrag togs bort. A-kassa och sjukförsäkring utöver dessa pengar får hanteras privat eller av facket helt utan statlig inblandning. Vissa vill ha hängslen och svångrem andra nöjer sig med 5000. Problemet är att politikerna inte kommer kunna hålla sig från att öka på medborgarlönen och vips är den uppe i 20.000 kr.

   Radera
  3. A-kassan är väl redan idag överfinansierad? - dvs staten tar in mer pengar i skatt (arbetsgivaravgift) än de betalar ut.

   Radera
  4. @ Carmania. Tanken är väl att om man höjer medborgarlönen till 20.000 så kommer få att arbeta. Statens intäkter sjunker och med dem nivån på medborgarlönen. Då börjar fler arbeta och intäkterna ökar. Det skall alltså vara en direkt koppling mellan statens intäkter och medborgarlönens storlek.

   Radera
 5. Är det början på uppror när poliser, brandmän, sjukvårdspersonal, lärare, försvarsanställda, kommunaltjänstemän talar om en annan verklighet än den förmedlade? Det är väl så en revolution börjar. S, MP och VPK borde avsättas om vi hade en opposition värd namnet. Vi har inget ledarskap, styrman har tappat styråran och rodret lossnat.

  SvaraRadera
 6. De kommer lova guld och gröna skogar till alla.
  Och efter valet är de tillbaka i samma hopplösa spår igen.

  Oavsett så har de 7 partierna förbrukat sitt förtroende, ingen av dem har vågat ens försöka styra upp skiten innan den uppenbara mass-kollapsen kom glidande.

  Fortfarande förnekar man existensen av de problem polis Springare äntligen informerar allmänheten om. Gränserna är ingalunda stängda och anhöriginvandringen har man ingen plan för fastän alla systemen är överbelastade upp på den röda skalan.

  Så varför skulle någon vilja rösta på dem?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan man undra, men likt förbannat röstas det på avträdet ändå. Minnet är kort antar jag och nu när Sd håller på att assimileras in i 7-klövern så går dom bort också.

   Radera
  2. Man få ju hoppas SD justerar sig efter vad landet behöver 2018, repatriering, riktiga gränskontroller, betydligt fler kvalitets-poliser med en bra lön, och helst egen majoritet, det är det man måste gå till val på. Inte att man tänker samarbeta med landsförrädare. Till att börja med.

   Sen följer ju förändringar i bidragsrätten så vi slutar locka hit fler lycksökare, tiggeriförbud, generell skärpning av straff, strikta ordningsregler i skolan, osv.

   Kort sagt: Upp med landet på fötterna igen!

   Radera
  3. Ja här är lite skrämmande fakta vilka mängder av bidrag som betalas ut, inte konstigt att "alla" vill till Sverige och "flyr" genom halva EU för att sen hamna här..

   En nyanländ invandrarkvinna med tre barn (12, 13 och 14 år gamla) som bor i en hyresrätt på 85 kvm och har 7 000 kr i hyra får följande bidrag varje månad:

   6 776 kr i etableringsersättning
   3 000 kr i etableringstillägg
   3 754 kr i barnbidrag
   3 819 kr i underhållsstöd
   4 900 kr i bostadsbidrag

   = 22 249 kr per månad skattefritt.

   Källa: Försäkringskassan

   Samt:
   Retroaktiv föräldraförsäkring får invandrarna för barn upp till 8 års ålder. (259 200 kr i retroaktiv föräldrapenning.)
   Personen i fråga kan välja själv i vilken takt föräldrapengen skall betalas ut.

   12 000 kr skattefri SFI-bonus, SFI-bonusen betalas ut vid avklarad kurs.

   https://ladycobra.wordpress.com/2012/12/18/sveriges-ekonomi-och-okade-kostnader-for-invandringen/

   Radera
  4. Med reservation för ändringar om det gjorde några sådan sen artikeln skrevs.

   Radera
  5. Dvs 15249 efter hyran är betald om jag tyder dig rätt.
   Naturligtvis helt galet.
   Men stämmer det verkligen? Jag stöter på en hel del invandrade familjer och det är inget överflöd i vanorna precis. Det är basvaror och åter basvaror som gäller. Svenska matvanor anno 1970 om du förstå vad jag menar.

   Radera
  6. Den där gamla historien är förstås optimerad för att verkligen maximera alla trygghetssystem.

   En nyanländ kan tjäna som en polis men bara under extremt ovanliga fall

   Klicka vidare i artikeln och gräv lite om ersättningsssystemen, så ser man att detta inte är en särskilt vanlig situation.

   Radera
  7. Och när vi ändå är igång så ska vi väl inte glömma alla "föreningar" som inte ens borde få finnas i landet, som hystar in fett med bidrag

   http://www.uvell.se/2016/04/25/follow-the-money-31793995

   Radera
  8. Eller alla kreativa metoder som finns för att slanga pengar genom missbruk av "assistans ersättning"

   https://petterssonsblogg.se/2017/01/30/avslag-pa-assistansansokan-vi-vet-var-felet-ar/
   http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5642066
   http://www.svt.se/nyheter/inrikes/skenande-kostnader-for-assistansersattningen

   Radera
  9. Stefan och Joakim
   Optimerad och optimerad, det skiftar såklart lite men vi pratar om någon tusenlapp, sett olika beräkningar och det är 20-22 tusen per månad beroende på olika omständigheter, även invandrings positiva siten ”motargument" erkänner att siffrorna i sig är korrekta.

   Sen är med är andra former av stöd men som kostar pengar för den arbetar som inte är med i beräkningen..
   https://motargument.se/2014/11/24/guldregnet-over-invandrerskan/

   MEN
   Den retroaktiv föräldraförsäkring för barn upp till 8 års ålder verkar vara eller har varit ute på remiss för att ändras (vet inte hur det nya förslaget är utformat) och det går inte att kombinera med första exemplet med 20-22 t per månad med den retroaktiv föräldrapenning om jag förstått rätt.
   Läs gärna mer här:
   http://www.fredrikmalm.nu/2012/09/vandringshistoria-pa-natet-och-fakta-i.html

   Men min primära meningen med mitt inlägg var att belysa kostnaderna som finns om inte de som invandrar får jobb..

   Jag har inte orkat plocka fram siffror för ungefär hur många man skulle kunna hjälpa i närområdena från där de flesta kommer för dessa pengar, men misstänker att det är många..

   Radera
 7. Två saker: Avskaffa TV-licensen, lägg det på skatten och friställ personalen, några kronor går väl att spara. Lägg ner arbetsförmedlingen, de förmedlar ändå inga jobb, personalen kan börja inom det privata näringslivet, lediga jobb och arbetssökande kan kommunicera via någon jobbsite, som finanseras via reklam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Allt detta är bra. Avskaffa radiotjänst ger 171 miljoner, och arbetsförmedlingen bränner över 7 miljarder.

   Radera
  2. Tack för siffrorna, hur många anställda ??
   Givetvis så sker inte detta snarare kommer personal och kostnader att öka.

   Radera
  3. ~300 på radiotjänst, ~14 000 på arbetsförmedlingen (så som synes skalar kostnaden ganska väl -- ungefär samma kostnad per person).

   Radera
  4. Det är det jag brukar efterfråga när skatter skall sänkas - vad är det som skatterna betalar som skall bort?
   Ofta får man inget svar men eftersom vi inte har råd med allt just nu så är det här man måste börja. Här ligger ju SD först för de säger att invandrare skall bort. Man behöver inte hålla med men då får man tala om vilket man själv anser är alternativet.

   Radera
  5. Fast arbetsförmedlingens uppgift är inte längre att förmedla jobb utan att agera kontrollorgan för a-kassorna. Och den biten behöver fortfarande skötas.

   Radera
  6. Hur stor budgetpost är folkhälsoinstitutet? Livsmedelsverket? (kom ihåg att livsmedelskontroller av restauranger och livsmedelsproducenter sköts av kommunerna och inte av livsmedelsverket)

   Kultur- och föreningsbidrag kan minskas.

   Behovspröva barnbidraget, eller ta bort det helt och låt sånt skötas av socialen.

   Sänk antalet betalda föräldradagar till motsvarande sex månaders ledighet. Det är provocerande att vuxna människor i sina bästa år ska bli betalda för att låta bli att gå till jobbet.

   Radera
  7. Sen finns det en hel del hål att täppa till när det gäller att skattepengar ska gå till vad de faktiskt är ämnade för. Exempelvis är utbildning tänkt att öka chanser till jobb och öka framtida skatteintäkter. Som det är idag använder vissa utbildningar som ett sätt att få försörjning med väldigt liten motprestation. Kanske bör inte distanskurser vara CSN-berättigande. Dessa kan ju faktiskt läsas vid sidan av arbete eller andra studier.

   Radera
  8. Folkhälsomyndigheten: 374 miljoner
   Livsmedelsverket: 303 miljoner

   En struntsumma jämfört med föräldraförsäkringen, som kostar 38 600 miljoner ungefär per år, eller barnbidraget på 25 800 miljoner cirka.

   Radera
  9. Men vad kostar egentligen föräldraförsäkringen?
   Det är ju inte så att den där summan bränns upp utan återinvesteras i det ekonomiska kretsloppet.

   Radera
  10. Ja absolut, dessa pengar går till konsumtion/sparande i någon lagom fördelning.

   Det går dock på ett ut, eftersom dessa föräldraförsäkringspengar ju också dragits in i form av skatt. Nära hälften av de offentliga utgifter är ju transfereringar, där den enes skatteutgift är den andres ökning av disponibel inkomst.

   Radera
  11. Ja och det är väl inget större fel med det om man nu inte är någon kränkt libertarian.

   Radera
  12. Incitament spelar förmodligen roll. Annars finns ingen god förklaring till varför såväl vänster- som högerregeringar kommer till samma slutsats i frågan (dvs om att ha ett tak på socialförsäkringarna och inte 100% ersättning).

   Radera
  13. Personligen tycker jag det borde vara samma ersättning till alla föräldrar, liksom samma pension till alla. Dvs en grundtrygghet. Vill man spara mer till sin pension kan man spara det på egen hand. Tack och lov för din egen del Joakim slipper du uppleva detta hemska scenario :)

   Radera
  14. Ja, teoretiskt en helt OK idé förstås jämfört med idag (och man blir av med incitamentsproblemen), men politiskt självmord tyvärr så det kommer inte att hända. Vår välfärdsstat bygger helt på att "medelklassen" känner att deras skatter ger utväxling senare i livet.

   Därav mina förslag på vallöften högst upp. Högre barnbidrag, något radikalt i stil med maxtaxan plus mer pengar till kommunerna är sossarnas enda chans.

   Radera
  15. Som vd och ägare till ett antal företag så skulle jag aldrig anställa någon som haft den dåliga smaken att jobba på arbetsförmedlingen!

   Radera
  16. @mnils
   Arbetsförmedlare är oerhört kvalificerade; Jurister, terapeuter, coacher, myndighetsutövare, företagsrådgivare, studievägledare, utredare: Allt i ett. Nog mer kvalificerade än de flesta av dina så kallade anställda. Att du som vd så totalt saknar insyn är förvånande.

   Radera
 8. Var det inte 2014 som det var ett super-valår ? Nu verkar det blir ett MegaSuperTurbo-valår. Men man får väl släpa sig till vallokalen och rösta, enda chansen man har att påverka den Svenska skutans felaktiga kurs, trots att man vet bäst, men rösten är ju som en fis i rymden. Att skriva cyniska inlägg på osociala media verkar inte påverka riksdagen så mkt .... Gräver på min bunker istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänker ställa mig vid vallokalen och propagera för att folk _inte_ skall rösta! Sveriges demokrati liknar väldigt mycket den i Sovjet och DDR, det fanns ett antal partier att rösta på - alla hade samma åsikter!

   SD är minst lika goda sossar som de övriga, så varför ta någon notis om dem?

   Radera
 9. Undrar vad som får S&M att tro de kan dra stora skaror väljare (vilket de behöver) från SD.
  Men hallå, de brunsmetade & nasse förklarade dessa väljare för två år sedan, nu ska man med fagra? löften få de tillbaka. Man kan säkert locka tillbaka 1-3% men jag tror att fler väljer att avvakta ett byte tills S&M verkligen levererar och inte minst visar sig regeringsdugliga. Vi behöver en handlingskraftig regering som tar tag i sakfrågorna, inte några som gråter i tv, då ska man söka sig en annan yrkes bana, för många tuffa beslut kommer att behöva tas. Detta gäller oavsett vilka som står som "vinnare", om det nu kan räknas som vinst att styra Sverige.

  SvaraRadera
 10. S kommer att gå till val på egen hand, det brukar de göra och är en del av deras självbild som det statsbärande partiet. MP kommer då att kunna göra det som de är bäst på, att vara i opposition mot sig själva.

  Alliansen går till val gemensamt men lämnar stora frågor som migrationen och förhållandet till SD till efter valet, dvs stora slitningar mellan C och M.

  Oavsett utfall så kommer MP ej att sitta i en regering efter sep 2018. AKB har att välja mellan att regera med S, regera med stöd av SD eller att chansa att regera med en svag Allians där S+SD kan gå emot dem med (o)jämna mellanrum, både i en statsministeromröstning eller i budgetfrågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ygeman stod i Aktuellts 21-sändning och försökte förklara det ökande grova våldet med Alliansens skattesänkningar! Har karln ingen skam i kroppen?

   Radera
  2. Det är så här det kommer låta fram till valet. Man vinner inget val på skattehöjningar, och det vet S. Men man vet också att man måste höja skatterna om inte allt skall braka ihop snart. Alltså lägger man hela skulden på föregående regering, sk blamethrowing.
   En skarp, objektiv reporter skulle då omedelbart fråga vad regeringen gjort i fyra år, och vad de skulle kunna tillföra nästa fyra år.

   Politiken har degraderats till att handla om hur dåliga de andra är, inte hur bra saker vi gör.

   Oavsett är det
   Yrkesmässigt självmord på SVT och SR att ställa sådana frågor till en S-topp.

   Radera