Cornucopia?

Aktuellt

Hur ska man investera för obligationsbubblans centralbankskrasch?

Låt oss anta att den centralbanksdrivna obligationsbubblan av någon anledning kraschar, utan att centralbankerna kan stoppa det hela. Hur sk...

2017-02-09 17:35

Gästinlägg: Lisa på bostadsmarknaden

Nedanstående är ett gästinlägg signerat läsaren PE och handlar om Lisa, 42 år.

Låt mig kort berätta om Lisa, 42 år och jobbar heltid på förskola.

Lisa separerade för dryg två år sedan, efter 15 år och två barn. Sedan dess har Lisa och barnen flyttat runt i andrahand, samtidigt som hon står i flera bostadsköer och aktivt söker förstahandskontrakt.

Nu flyttar Lisa för tredje gången, men den här gången har hon inte hittat något eget boende utan det blir ett rum hemma hos sin mamma.

Lisa är inte hjälpt av att det byggs tusentals lägenheter som är klara om 3, 4, 5 år.

Lisa är inte hjälpt av att det byggs lägenheter med månadshyra på 15 - 20 000 kronor.

Lisa är inte hjälpt av att det byggs nya bostadsrätter, hon har inte ens möjlighet att köpa en gammal.

Lisa är inte hjälpt av att kommunen köper upp bostadsrätter eller slår upp moduler för flyktingar.

Lisa är inte hjälpt av att man gjort det lättare att hyra ut i andrahand till ockerhyror.

Lisa är inte hjälpt av att bostadsmarknaden är något bättre på annat håll, barnen har sin skola och sin pappa här i Stockholm.

Lisa är medborgare, väljare, skattebetalare, arbetstagare och mamma, men väldigt bortglömd sådan av er som rådit över bostadspolitiken på riks- och kommunnivå under de senaste 25 åren.

Lisa mår så dåligt idag att hon har svårt att jobba heltid.

Det finns många i liknande situation som Lisa.

/PE
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

188 kommentarer:

 1. Ja, om möjligt håll ihop äktenskapen.
  Tacksam för egen del, men vi har ju bekanta som separerat.
  Tack och lov bara en familj med barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om möjligt sluta betala skatt!

   Hälsningar Tjuvstaten

   Radera
  2. Bra råd!
   Har ständigt försökt det.
   Lagligt, faktiskt.

   Radera
  3. Verkar ju gå hyfsat med tanke på din vinkonsumtion.

   Radera
  4. Har du inte fattat att jag bara skryter?
   Bra - i vårt tycke - viner kostar faktiskt inte mycket.
   Inte på plats i alla fall.
   Senast jag kollades var levervärdena ok.
   Håller tummarna att vi är på rätt spår.

   Radera
  5. Det är dax att inse verkligheten.
   Ett förhållande är livslångt.
   Alternativet är värre.....

   Radera
 2. Hålla på och flytta runt med barn som ska byta skola hit och dit, då kanske fadern har bättre ekonomi och möjligheter att ta hand om barnen tills hon löst situationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Troligtvis har modern gjort analysen att det är bättre för barnen att följa med henne i flyttandet, av orsaker som inte framgår av artikeln. Det kan finnas misshandel, drogmissbruk eller ännu värre saker i bakgrunden, till exempel. All heder åt Lisa, jag förstår verkligen hennes problematiska situation och önskar att vår regering vore ett uns mer handlingskraftig än den är.

   Radera
  2. "Troligtvis"!? Den stora majoriteten av svenska pappor, även frånskilda sådana, är goda fäder utan missbruksproblem eller kriminellt leverne. Varför förutsätta motsatsen?

   Radera
  3. "Troligtvis har modern gjort analysen att det är bättre för barnen att följa med henne" skrev jag. Och ja, jag anser det troligt att modern gjort en analys kring vad som är mest gynnsamt för sina barn. Missbruksproblem var inte något antagande från min sida, endast exempel på anledningar till varför man väljer som man gör och att det inte alltid är så enkelt som ursprungskommentaren försökte göra gällande. Som sagt, i just det här aktuella fallet vet vi väldigt lite, och vidare spekulationer resulterar inte i något.

   Radera
  4. Lite provokativt får man väl utrycka sig och allt är kanske inte alltid så enkelt åt något håll eller kanske inte heller i någon tid. Märkligt att det har blivit så dyrt att bo för de sämst bemedlade när vi under långa tider haft en rödaktig regering.

   Radera
  5. Tanken på det som är vanligast -delad vårdnad- slog inte någon av er stollar? Skilsmässobarn ala 80-talet som man själv är så håller jag helt med TS. Om pappan har bättre ekonomi så är det hans förbannade ansvar att stötta tills mamman har fått ett stabilt boende, det är hans barns trygghet det handlar om.

   Radera
  6. Det troliga här är väl att barnen bor växelvis hos både mamma och pappa, annars hade det ju inte varit något problem att flytta någon annan stans i landet.

   Det är ett lyxproblem vi har, att vi måste ha dubbelt så många bostäder när vi separerar och dubbelt så stora. Jag har t.ex. 1 barn varannan vecka (heltidsbarn) och 5 varannan (ett eget varannanveckas och tre bonus). Det ställer stora krav på boende!

   Radera
  7. "Delad vårdnad" betyder ofta "Barnen är hos pappa på helgerna (eller varannan helg).

   Radera
  8. Exakt Alexander! Bra att det finns lite sundhet kvar, aven pa pseudonyma forum. Cornu borde skammas for att han inte undertitlade posten med denna uppenbara losning.

   Radera
  9. Peakpoke och Alex ni borde skämmas, ett så uppenbart människoförakt. Fy, hemskt. De har väl delad vårdnad men ni tycker att barnen ska växa upp utan sin mamma som ska flytta bort för att det inte finns bostäder. IQ apa på er.

   Radera
  10. Va? Det vi sager ar att pappan saklart ska kopa/fixa bostad at mamman. Eller sa flyttar de tillsammans till en hala, eller till ett annat land, men pappans enda jobb pa jorden ar att fixa sa att mamman och pappan och barnen kan bo 50 meter franvarandra nara dagis. jobb, centralt, livsstil; ar irrelevant! hur kan du misstolka det vi skriver?

   Radera
 3. Och några billigare, något bullrigare lägenheter verkar det ju inte bli heller!

  SvaraRadera
 4. Och nej, jag vet! Dom hade inte blivit billiga ändå. Men ändå 😀

  SvaraRadera
 5. Lisa går och demonstrerar för massinvandringen och att kvinnor ska kvoteras in i bolagsstyrelser.

  Lisa läser bara aftonbladet och tittar på serier.

  Lisa lägger upp bilder på Facebook med "fuck trum" och "jimmie åkesson är nazit"

  SvaraRadera
  Svar
  1. СМЕРть Шпионам, даже тролли

   Radera
  2. Vadå?
   Anfaller i morgon?
   Mig?
   Tag på tyska i alla fall.
   Ni var ju kompisar 23/8 1939..

   Radera
 6. Yngve T behöver inte skriva här om han inte har något relevant att tillföra diskussionen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte det var relevant, inte särskilt trevligt men klart relevant.
   Ditt inlägg däremot känns som en vänsterdemonstration, lite kvävande.

   Precisera gärna varför du tycker att hans inlägg inte är relevant.

   Radera
  2. Förstår bara inte vad Lisas surfvanor och läggning har med den förda bostadspolitiken att göra. En ovidkommande och hånfull kommentar.

   Radera
  3. Föstår om mitt tidigare inlägg kan vara stötande men jag talar ur egen erfarenhet. Jag ser gång på gång människor som kräver och försvarar en utveckling som talar emot dem själva. Så är det och Lisa är inget undantag. Sen om man ska belasta Lisa eller vårat välfärdsystem för bristerna (kolappsen) är en annan diskussion. Vanlogt folk som Lisa måste inse att en nation eller organisation står för prioriteringar och allt till alla fungerar bara en mycket begränsad tid.

   Radera
  4. Yngve vet minsann hur det ligger till, för Yngve läser Avpixlat.

   Radera
  5. Oavsett vad har vi ju än så länge rätt att läsa vad f-n vi önskar.
   Faktiskt något att vara lite glad över!
   Tänker ej säga något om vissa länder och bokbål.
   Anstiftat av den lille klumpfoten och hans anhang...
   Ja, han löste ju upp sin familj effektivt i april 1945...

   Radera
  6. Finns massor med människor som inte förstår sambanden mellan vilka de röstat på och hur det påverkar samhället de lever i. Om de röstar på partier som på relativt kort tid släpper in 100-tusentals personer från andra länder så får det såklart konsekvenser på bland annat bostadsmarknaden.

   Det kanske inte direkt är deras fel eftersom media dolde/döljer konsekvenserna och vilseleder väljarna samt skapar ett socialt tryck som får dem att göra fel val.

   Men kanske de röstar annorlunda i nästa val..   Radera
  7. Yngves kommentar var smart och träffande anser jag. Tyvärr. Sen finns nog dessvärre inte den politik på kartan som skulle kunna hindra den här utvecklngen. Det är bara att inse att den historiska parantes (Ok, en ganska lång parentes, vi kan väl kalla det paradigm) som innebar att varje ensamstående lågavlönad morsa i sverige hade råd med en riktigt bra levnadsstandard. Det är över. Det finns de som inte inser att det är över eftersom det fortfarande är många som har det bra med bra boende och ekonomiska marginaler trots simpla jobb. Men det beror inte på att kalkylen går ihop i det generella fallet. Det beror på omständigheter som att de också är 42 år men gick in på bostadsmarknaden då de var 30. Att de haft flyt och inte drabbats av ekonomiska bakslag. Det är inte faktorer som är repeterbara. Lisa är vanlig och kommer att bli allt vanligare. Varför skulle hon inte bli det när Sverige förlorat den ena efter den andra av sina styrkor, fördelar och försprång.

   Radera
 7. Enligt bloggaren C finns ingen bostadsbrist i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lägg till att hyresrätt är att föredra framför BLT, då leker livet!

   Radera
 8. Känner igen det här så väl, både egna erfarenheter och vänners.

  SvaraRadera
 9. Lisa kan komma till insikt om att vi inte lever i samma Sverige som hon växte upp i, och att hon framöver inte kan förvänta sig så mycket. Kanske behöver hon också göra avkall på sina förväntningar om vad som är en acceptabel levnadsstandard? Kanske är detta det nya normala?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är intressant att globaliseringen har gjort att den tidigare ganska stolta svensken bryskt vaknat upp till en verklighet av jämförelser där det visar sig att landet absolut inte är något paradis. Varken då eller nu. Sverige har länge varit ett bra land - ett av de bästa i världen - för att överleva. Mat på bordet och tak över huvudet, trots sämre sits i livet.

   Men vad gäller lyx utöver detta finns det oerhört många länder och platser Sverige inte kommer i närheten av vad gäller standard. Varken då eller nu. Vi har ibland hamnat väldigt högt på listor, just eftersom de utgår starkt från det 20-tal procent som har det sämst.

   Sen bord landet antagligen hantera bostadsmarknaden mycket bättre ändå. Men förväntningarna och perspektivet är galet. Sverige var inte ett lyxigt land förut heller. Sverige har i modern tid aldrig varit ett land i överflöd. Det har aldrig varit ett land med stor frihet. Det har modern aldrig varit ett land format för att göra klassresor, alla myter till trots.

   Lisa har mat på bordet och överlever. Det motsvarar realistiska förväntningar över vad Sverige är och har varit ett bra tag.


   Radera
 10. Tacka Riksbanken! Det är dem som har sett till att räntorna är artificiellt låga (tom minusräntor) med efterföljande höga bostadspriser. Hade inte Stefan och de andra centralbankerna fifflat med räntan och tryckt massor med pengar hade Lisa haft råd att köpa en bostadsrätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fredde. Det är ju precis tvärtom. De låga räntorna har gjort det möjligt för flertalet att köpa en brf. Sen får man tycka vad man vill om räntepolitiken som fenomen men faktum kvarstår att det skapat fler ägda boenden i Sverige.

   Radera
  2. Eller fler lånade bostäder och färre hyrda om man så vill.

   Radera
  3. Ja och vad är problemet med det?
   Du kanske i sann socialistisk anda föredrar att vara en hyresslav?

   Radera
  4. Nej Stefan. Jag har inga problem alls med det. Varken det ena eller det andra bara man betalar för det själv.

   Radera
  5. Jo fast nu är ju verkligheten så att hyresmarknaden hålls uppe av fake money i förorterna.

   Radera
 11. Hej

  Borstet från ett två inlägg hitintills så var resten värre än bottennapp med tanke på empati!

  Fy fan säger jag bara.

  Det var långt under bältet...må det träffa är själva just där...

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Man överbord, kapten
   Jaså..."
   Fröding
   Svensk skald
   Vårdad i Tyskland, i och för sig.
   Dock icke av herr Dr Dr Diplomingenjör ( troligen ) Mengele.
   Mengele drog väl till - Kap horn efter 1000 års riket föll?
   Du tror säkert inte på det, men var inne och kollade på hotell i Tyskland alldeles nyss!
   Empati?
   Hört talas om "schweden suppe"?

   Radera
 12. Finns det inte lägenheter ute i "slummen"? Eller är det bara invandrarungar som ska behöva bo där?

  Sen tycker jag att anledningen till att inte kunna byta stad är alldeles för svag. Vi leker med argumentet lite..

  Lisa flyttar till Gnesta säger vi. Tänkbara konsekvenser av detta kan bli;

  -Barnen flyttar med och börjar ny skola och träffar nya vänner. Barnens pappa får helt enkelt anpassa sig. Mamman har alltid rätt när det gäller vad som är bäst för barnen. Så dömer i regel domstolar med vissa undantag. Detta scenario torde vara normen och något jag tycker Lisa borde göra.

  -Barnen vägrar flytta med eftersom Lisa inte är tillräckligt lockande som förälder. Eftersom argumentet för att inte byta stad (vilket omöjliggör en lösning på problemet med hennes förutsättningar) är vad som är bäst för barnen så är väl barnens far helt enkelt bättre rustad för att ta hand om deras barn. Lisa får väl komma till stan och hälsa på, alternativt att barnen tar tåget till Gnesta varannan helg.

  Finns säkerligen fler alternativ men dessa två räcker för att få fram min poäng. Barnen kommer oavsett inte lida i någon större utsträckning, inte mer än vad som får klassas som "normalt" i dessa tider. Slutsatsen jag drar är att Lisa är egoistisk. Hon vill hellre utsätta sina barn för bristande trygghet i form av avsaknad av ett riktigt hem och vägra inse hur verkligheten faktiskt ser ut. Gnesta är inte så flashigt, det är i Stockholm man ska bo. Lisas, inte barnens, sociala liv kommer ödeläggas. Hon kommer ta ett förödmjukande steg tillbaka i sin "livskarriär" och det är där skon klämmer tror jag.

  Så med den slutsatsen kommer nästa fråga, varför ska samhället lösa detta problem? Kapitalismens grunder bör även appliceras på allt här i livet, utbud och efterfrågan. Lisa måste helt enkelt sänka sina krav för att kunna hitta sig en bostad. Innan dess så kommer hennes barn få lida för hennes fåfänga. För inget är ju viktigare som singelmorsa än att kunna vara ute o slira på Golden Hits på helgerna och dricka latte med väninnorna i veckorna.

  Kort o gott, det enda jag ser är ett jävla gnäll. Lös problemet. Livet är inte en dans på rosor vilket dom flesta verkar tro. När Lisa löst problemet på egen hand är jag övertygad om att hon kommer bli en starkare person och en ännu bättre mamma till sina barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Här kommer du men ett lååångt inlägg byggd enligt på antagande som du knackar ner i ditt antagligen "orubbade bo".

   Nu må kanske boet vara orubbat men jag undrar om den som bor där är likadan?

   Jag undrar!   Radera
  2. Vad tycker du om hyresregleringen och riksbankens minusränta?

   Radera
  3. Du har inte fattat mycket. Idag är det bostadsbrist i Kramfors. Därmed vet vi med säkerhet att det är bostadsbrist i hela Sverige. Det är många års kö till en lägenhet i slummen. Förslag: Ta bort ditt inlägg

   Radera
  4. @Kap Horn - Inget nytt på horisonten, eller hur? Det mesta som skrivs i detta kommentarsfält byggs på antaganden och ett inlägg som "Lisas" kan ENDAST byggas på antaganden. För övrigt borde du vant dig vid min cynism vid det här laget.

   @Yngve - Min åsikt saknar betydelse och jag har ingen makt att påverka. Så jag håller oftast mina åsikter för mig själv. Det jag skrev ovan är snarare ett försök till en objektiv och provokativ observation. Jag förespråkar nödvändigtvis inte det jag skriver utan vill snarare få människor att tänka ett steg längre. Flockmentaliteten i det här landet skrämmer mig på riktigt.

   @Tango - Då är min summering klockren alltså? För om det inte finns bostäder någonstans så är det helt enkelt bara ett jävla gnäll i en situation ingen kan påverka. Ta bort ditt eget inlägg är mitt tips.

   Radera
  5. Du har hittat kärnan av problemet, människan är för fin för att bo någonstans som passar plånboken. Jag köper inte att någon som är 42 år och jobbar heltid som förskolelärare i Stockholm (bör ha en lön strax över 30ksek/mån) inte har råd med en lägenhet för ~1MSEK som det finns gott om i t.ex. Södertälje, Västerort eller Norrtälje.

   Här är en 3:a i Hovsjö:

   http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-hovsjo-sodertalje-kommun-granovagen-47-10803356

   Radera
  6. 30ksek lät högt i mina öron, blev tvungen att verifiera siffran, och se på sjutton!
   Siffror från december 2016, Stockholms län, ger både ett medel och medianvärde på runt 33ksek, med högsta värde på drygt 45ksek. Imponerande ändå! Som kompetent utvecklare och IT-chef (i Stockholm) lyfter jag inte det :) Måste uppenbarligen lära mig förhandla lön...

   https://res.cloudinary.com/lararforbundet/image/upload/v1484215249/639c97e9bfa8cd29db8037e9c2c04797/L_nestatistik_per_befattning_201612__pdf_.pdf

   Radera
  7. Stockholm Stad betalar faktiskt konkurrensmässiga löner. Därför de inte upplever samma brist av lärare och dylikt som andra kommuner.

   Radera
  8. Jo, lönerna för förskolepersonal har blivit rätt höga. Bra för dem. (jag har lägre likt Manikin.)

   Radera
  9. Daniel J mitt svar var menat till kap horn ;)

   Radera
  10. Man kan göra bolånekalkyler på bankernas hemsidor. Med Lisas siffror, 31 ksek/mån, barnen på deltid plus en bil säger Nordea för bostaden i Hovsjö att kalkylen ligger något under gränsen för vad Lisas ekonomi klarar. Lägger man till ett kreditkort på 20 000 samt ett studielån så blir det "klarar inte".

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. Kan upplysa om att Lisa är barnskötare med en månadslön på drygt 22000, att hon enligt bankens beräkningar redan går back varje månad, trots att hon vare sig har kreditkort eller skulder.
   Lisa skulle aldrig sätta sin fot på Golden Hits och skulle gladeligen flytta från Sthlm till en tryggare plats för barnen.
   Men Lisa tänker på barnens rätt att träffa båda sina föräldrar lika mycket, att de inte ska behöva välja den ena bara för att Lisa beslutat sig för att separera.
   Lisa är inte en av dessa själviska kvinnor som tar sig rätten att, i egenskap av mamma, ta sina barn och flytta långt ifrån pappan utan några tankar på hans eller barnens känslor och bästa.
   Förmodligen borde Lisa vara självisk istf att förvänta sig något av landet där hon varit självförsörjande och betalat skatt sedan 16 års ålder. Skita i att hennes ex inte kan lämna Sthlm än på några år.
   Men Lisa har själv vuxit upp med en frånvarande far så hon vet vilka spår det sätter i själen.
   Lisa har inte slösat bort sina pengar på Thailandsresor eller en massa nya TV:apparater under sitt förhållande. Lisa och hennes ex var i Danmark två gånger och förbrukade två TV:apparater under sitt gemensamma liv. Köpte inte en enda bil.
   Lisa unnade sig lyxen att vara föräldraledig 1,5 år med vardera barn och jobba 75% under några år då barnen var små. Det var såklart dumt av Lisa att värdera barnen högre än pengar. Jättedumt att inte lägga över uppfostran och omvårdnad på förskolepersonal istället.
   I ren desperation kollade Lisa t o m bostadsläget i Haparanda.
   Det är kö till hyresrätter även där.
   Lisa demonstrerar verkligen inte för massinvandring och kvotering av kvinnor i bolagsstyrelser.
   Ja, Lisa är en smula bitter över att man inte prioriterar barns rättigheter och trygghet högre i vårt land.

   Radera
  13. Skaffa inte barn förrän du kan försörja dem ensam om så krävs (även olyckor kan eliminera den ena vuxenparten).

   22 år och "självförsörjande och betalat skatt" sedan 16 års ålder - minus 2 x 1,5 års föräldraledighet = 3 års bidragande till det samhällsgemensamma försörjningskontot. Inte riktigt det heller egentligen, eftersom hon då tydligen även har jobbat bara 75% när barnen var små, räkna bort lite egna sjukdagar och VAB och sånt så är man nere på 2 års skattande till den gemensamma välfärden.

   Lisa bidrag till det allmänna räcker således knappt till mer än ett par kameler i Göteborg eller ungefär en arbetslös invandrare ett år i Stockholm.

   Radera
  14. Bra, det är ju stor skillnad på ~30k per månad och 22.

   Liter mer synd om dig och du kan ignorera i princip alla "elaka" kommentarer eftersom de byggde på felaktiga antaganden om din inkomst.

   Kunde blivit en annan sorts diskussion med mer information från början. Dvs, diskussionen i tråden har handlat om en annan Lisa..

   22k-Lisa hade kunnat bli en mer intressant diskussion. Lyxfällan är väl inte alltid ett topp-program, men det finns ju poänger där som är bra. Såsom att göra en långsiktigt hållbar budget utifrån "fallets" ekonomi.

   Vad är nödvändigt? Analysera alla inkomster och utgifter. Utan skulder att ta hand om borde framtidsutsikterna för riktiga Lisa att klara sig utan hjälp från stat/kommun ändå vara relativt goda.

   Kanske behöver du komma i kontakt med någon som redan gjort samma resa för att få full förståelse för din nya livssituation. Eller kanske någon som levet senaste tio åren som ensamstående mamma, som aldrig fick känna på sambolivet.

   Det är bra med någon som PE som är stöttande, men du behöver nog även någon som kan vara lite mer rak och coachande. Kap Horns kärlek och böner kommer troligtvis inte lösa dina utmaningar.

   Radera
  15. Peter Andersson, Lisa är inte 22 år, Lisa är 44, fick barn vid 30 och hade således försörjt sig själv genom att arbeta och bidra till stadskassan i ca 14 år innan hon satte barn till världen.
   Lisa har inga problem att försörja sig själv och sina barn med hjälp av sin lön.
   Lisa har däremot inte råd att köpa en lägenhet i Stockholm, staden där hon är född och uppvuxen och har sin familj, staden där barnen har sin far, sina skolor, vänner och aktiviteter.
   Hade Lisa blivit ofrivilligt ensamstående pga olycka eller dödsfall under tiden hon och barnens pappa levde ihop hade hon fortfarande kunnat försörja sig och sina barn själv men även fått ta del av försäkringspengar ställda till henne och barnen. Då hade Lisa kunnat köpa en lägenhet. Kanske är det vad alla Lisor ska hoppas på den dag kärleken tar slut?
   Lisa vill inte ha medömkan eller ta emot allmosor i form av bidrag el dyl på andra skattebetalares bekostnat. Lisa har själv inga problem med att lämna Stockholm men hon önskar att hennes barn fortsättningsvis ska kunna dela vardagen med båda sina föräldrar utan att pendla 2-3 timmar till skolan varannan vecka, vilket blir verklighet när hon tvingas lämna Stockholm pga bostadsbristen Lisa önskar att det fanns bostäder som ensamstående knegare skulle ha råd att bo i. För tänka sig, utan såna som Lisa, vanliga knegare, skulle alla duktiga, smarta, välutbildade och högavlönade människor inte kunna ha både karriär och barn. För vem skulle då ta hand om dessa barn, vårda, fostra och trösta dem när de efter åtta timmar på förskolan längtar efter mamma och pappa men måste vänta på dessa i ytterligare tre timmar? Hur tänker alla dessa duktiga människor, boende i storstäderna, att samhället ska fungera utan barnomsorg, sjukvård, kollektivtrafik osv när de anser att lågavlönade kan bosätta sig i glesbygden där hyror och bostadspriser är lägre?
   Lisa undrar.

   Radera
 13. Det finns många problem i samhället.

  men jag köper inte de flesta fall liknande detta. Varför är det alltid någon annans ansvar att lösa människors problem.

  Varför har Lisa under 15 års äktenskap tillsammans med sin partner inte kunna spara ihop en enda krona till en bostad? Hennes behov av en kontantinsats är 250-300 tusen kronor för att få fatt i duglig bostad till sig och sina barn. Varför har inte Lisa och hennes man planerat lite bättre? Var det kanske roligare att sätta sprätt på alla pengarna, lite thailandsresor här och lite skidsemestrar där. Kanske en ny fräsig bil och större och större tv-apparater, de har ju råd, de förtjänar att unna sig lite.

  Nu tog den sagan slut av helt egen fri vilja och plötsligt ska andra människor lösa hennes situation. Kanske vi kan ta mina pengar som jag sparat ihop för att jag frivilligt avstått att leva mitt liv i lyx, resor och evig konsumtion. De tär inte mer än rätt, jag är ju rik och vi förtjänar att bli bestulna på det vi äger och har.

  Nej, det är ytterst sällan jag lider med denna typ av människor. De får stå sitt kast och ta ansvar för sitt eget liv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej

   Ännu en som verkar helt insatt i hennes bakgrund, orsaker varför det blev som det blev...vad i helvete är det med er?

   Inte alla har det så gott ställt...

   Radera
  2. Lisa är vad jag förstår en exempelperson, möjligen baserad på någon verklig bekantskap.

   Jag utgår endast från det som står i inlägget och det är en ganska stereotyp beskrivning av alla stackare som inte kan "skaffa/få bostad".

   Hade Lisa sparat 1000 kr i månaden under sitt äktenskap hade hon haft en tillräcklig kontantinsats idag. Varför gjorde hon inte det blir min stereotypa fråga. Det stereotypa svaret på den frågan är för att det inte är roligt, utan det är mer roligt att konsumera. Och så gör man det och sen när det roliga tar slut förväntar man sig att andra ska betala, helst via skatten så det blir anonymt och man kan slipa att ens vara tacksam utan istället se det som en självklarhet.

   Vad tycker du man ska svara då, eftersom ingen kan vara insatt i denna persons unika omständigheter. Ska man utgå ifrån at thenns man missbrukade heroin och misshandlade barnen halvt till döds varje dag och att hon hals övre huvud flydde? Nej, det ska man inte för det är inte det vanliga och hon verkar ju måna om barnens pappa. Kanske ska barnen få bo hos sin pappa då tills Lisa har löst sin situation?

   Radera
  3. Mycket bra skrivet, tack!

   Radera
  4. Hej D.L

   Tack för ditt konstruktiva svar och frågor!

   Inte alla kan spara ens 500 kr i månaden, många blir dessutom förledd att spendera sina pengar (inte minst av tom riksdagen, banker, reklam osv).

   Den sociala tanken som har genomsyrat Sverige (inte att jämställa med socialismen) tilltalar mig, särskild efter en upplevelse i Kalkutta som det hette då.
   En ung man med gangrän liggandes på gatan, min fru (läkare) vill hjälpa till, vände sig till en polis!man med frågan "hur hjälper man?" och fick till svars: "This is a most capitalized country. You don´t have money, You´ll die."
   (Vi forslade honom till ett sjukhus i en rickshaw och fick av chauffören veta: "You are most welcome to our country")

   Där gick det upp för mig att jag vill leva och bidra med skatt för att kunna leva i ett "uncapitelized country".

   Det var för 30 år sedan.

   Kanske är det från Lars´ sida att ställa frågan på sin spets?
   Medan hundratusentals nyanlända får hjälp, så åsidosätter man den egna befolkningen...

   Många svara frågor pockar på svar, så mycket är klart.

   Radera
  5. Nej alla kan inte det. Men jag kan inte se någon anledning till att Lisa, gift i 15 år med en heltidsanställning inte skulle ha kunnat stoppa undan en tusenlapp i månaden. Det är en fråga om prioriteringar.

   Om vi utgår ifrån att Lisa och hennes fd partner hade en svensk medianinkomst var under deras äktenskap så hade de sannolikt fått cirka 40-45 tusen netto varje månad tillsammans. I vilken värld kan man inte stoppa undan en tusenlapp var med de förutsättningarna? För att blåsa så mycket pengar varje månad, år ut och år in i 15 år så lever man ganska så extravagant med mycket konsumtion.

   Det är nu Lisa har det tufft och inte kan spara, jag menar dock att Lisa har ansvar för sitt liv hela tiden, inte bara nu. Hade hon tagit snavar hade hon inte varit i den situation hon är i idag.

   Det kan säkert vara synd om människor som Lisa här och nu men de tär fortfarande inte mitt fel eller ansvar. Det är inte min skyldighet att finansiera Lisas leverne när hon har det tufft med de pengar jag sparat ihop under den tid som Lisa slösat bort sina pengar.

   Jag betalar redan skyhög skatt och ändå verkar det inte räcka? Vi har skapat ett samhälle där det alltid är någon annans fel och någon annans problem att lösa, något eget ansvar har man absolut inte och det tycker jag är bedrövligt.

   Radera
  6. "Dessvärre" påpekar ju Kap kaptenen det även.
   Behöver således inte komma med mina rallarsvingar.
   Får väl glädja mig över min favorittysk: Robert Kock.
   Ja, det finns tusentals.
   Tråkigt att de usla tar sådan plats.

   Radera
  7. Tack för att du delade med dig Kap Horn, det var en väldigt beskrivande anekdot. Och jag är genuin när jag säger det, ingen sarkasm denna gång.

   Även jag är i grunden socialist. Tyvärr känns socialism allt mer orealistiskt när individen och personlig framgång trumfar empati 9 gånger av 10. Inget som jag är stolt över eller ens stödjer men jag anpassar mig bara efter spelets regler. Äta eller ätas..

   För övrigt så tycker jag personligen att vårt samhälle är åt helvete. Jag tycker det är förjävligt att våra skattepengar används på ett vårdslöst och väldigt kortsiktigt sätt. Tyvärr så har folk allt för länge varit för upptagna med sin egen framgång att man tappat periferisyn helt. Plötsligt spricker bubblan man lever i och då kommer verkligheten som en kalldusch. Som i Lisas fall.

   Jag har inga bra lösningar på problemet utan kan bara konstatera att man måste kämpa för allt numera. Inte ens en bostad kan ses som en självklarhet i dagens Sverige.

   Radera
  8. Hej Daniel

   Tack för "no bad feelings"...likewise

   och visst D.L. så är vi överens där: jag, och ingen annan, har ansvar för mitt liv.
   Däremot möjligheten att kunna det mera, eller mindre, är även beroende av "yttre omständigheter", omständigheter som sätts bla av riksdagen (även om vi ha vald denna)

   Och Sekpparn
   Dina rallarsvingar är alltid förpackat i bomull och eftersom jag antar att du har upplevt ocean...så har väl även du fått din beskärda del av höga vågor.
   Så än står tecknen i Sverige inte på storm, men en styv kuling alla gånger.

   Angående frågetecknet: mit svar är klart...omöjligt!

   Radera
  9. Är det inte kastsystemet i Indien som är boven i dramat? Att det skulle vara kapitalism som får indiaka mannen att ruttna på gatan delar jag inte. I indien är vissa människor inte födda till mer än vad gatan är värd. Otäckt, men så fungerar det där borta.

   Radera
  10. Det har tidigare fastställts att Lisa har ett jobb med medianlön på 33 000 kr/mån. Det kan vi kontrastera med medianlönen totalt i Stockholm på 22 000 kr/mån, som tidigare fastställts här på bloggen. Nog finns det fog att misstänka att Lisa har levt på ett sätt som inte innefattar ett vuxet ansvarsfullt sparande inför framtiden. Något säger mig att Lisa kan komma att vara missnöjd med sin pension senare i livet också.

   Radera
  11. Kap Horn och Daniel, ni är inte socialister. Det är propagandan sedan decennier, som dolt socialismens idé att man har rätt att ta saker från andra-eller typ gasa dem, som får er att tro er vara det.

   Ni är kristna, (trots att ni kanske värjer ett mot den beteckningen också som följd av långvarig propaganda), en religion där det är kutym att man ger för att hjälpa andra.(sedan finns annat att diskutera om kristendomen men att tex anse att den är särskilt blodtörstig är även det en följd av de andras propaganda.)

   Det är väldigt stor skillnad mellan att ge av det man har, och att ta av det man menar andra har!

   Radera
 14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 15. Men varför har Politikerna bestämt att man skall köpa bostadsrätter och fixa gratis boende till flyktingar, men inte till Lisa och till Svenska hemlösa som kommit på obestånd ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej BIQ

   Det är du inte ensam om att undra över!

   Å ena sidan hör jag att man ska vara humanitär och hjälpa till (en självklarhet), bara för att å andra sidan höra att utan invandring så klarar vi inte pension/välfärden.

   ???

   Detta kallas för dubbelmoral!

   Tar Sverige in ny arbetskraft för att själv kunna även i fortsättning kunna "leva gott"?

   Och ska detta fortgå i all oändlighet?
   Mera konsumtion, mera folk...mera av allt???

   Inte ens på denna plan verkar det vara genomtänkt.

   Glöm inte att bloggens "headline" är "CORNUCOPIA"...evig tillväxt i an ändlig värld!

   Radera
  2. Även du, herr kapitän, glömmer att herr Lars W har ett frågetecken efter ymnighetshornet!
   Rätta genast!

   Radera
  3. Precis, om det är någon som ska ha gratis boende så är det väl Lisa!

   Hon och alla andra som betalt in skatt eller haft förfäder som betalt in skatt eller varit delaktiga till samhällets uppbyggnad är ju de enda som egentligen är berättigade. Resten ska inte få den förmånen eller någon av de andra förmåner och bidrag som bara delas ut till höger och vänster nuförtiden.

   Visst ska vi hjälpa de som är i nöd, men vi kan inte göra alla till medborgare och dela ut rättigheter som egentligen inte kan delas ut.

   Radera
  4. Kalle7 jag håller med dig känslomässigt men ingenting är gratis. Det är alltid någon annan som får avstå för att ge något gratis. Det är bättre att låta marknadshyror råda, när hyrorna är dyra byggs flera hyresrätter, och när utbudet ökar och efterfrågan avtar går hyresavgiften ner. Att politiker, som i tron att göra en god gärning, prisreglerar hyresrätter gör att utbudet svalnar. Mer öppna och fria marknader ger bettre och billigare boenden.

   Radera
 16. Situationen är väl som den var för 80-90 år sedan, lönen räckte in till en dräglig bostad i staden, speciellt om man var ensamförsöjare. På 1950-talet och några decennier framåt gick staten in och subventionerade bostäder och då kunde folk bo i sådana bostäder de egentligen inte hade råd med och nu är det slut med det. Flytta till en mindre ort så finns det alltid möjlighet till ett boende.

  SvaraRadera
 17. Lisas situation delas av många. Medlidande är nog inte rätt ord i sammanhanget men även den annars rätt så vanliga sympatin för en människa som befinner sig i en knepig sits är svårfunnen här. Kanske beror det på att hon är kvinna, många av inläggen indikerar att personerna bakom kommentarerna överhuvudtaget inte tycker om kvinnor. Ändå vet jag att flera av er har barn. Hur gjorde ni dom? Blundade ni och tänkte på Bend Over?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas du inte placerar mig bland män som inte gillar kvinnor!
   Bara liksom lite svårt att alltid kunna stänga av känslor om de befinner sig på andra planhalvan, liksom.
   "Den kärlek undgår han har tur"
   F. Villon

   Radera
  2. Hej Skepparn

   Senast i förgår läste en god vän en dikt av Villon för mig!

   Radera
  3. Testamentsdags?
   Han skrev ju både lilla och stora testamentet.
   Nej, nu talar vi ej om Bibeln.
   De hängdas ballad, kanske?
   Inga lustifikationer om kroppslig utrustning nu, tack...
   Du tror att jag skämtar, men så sent som igår hittade jag en 24 årig lärobok i Tyska.
   Sonens.
   Rätt trevlig skrift!
   Se där vilka sammanträffanden.

   Radera
  4. Det var de hängdas ballad

   Radera
 18. Jag vet ju lika lite som alla andra om Lisa. Alltså vet jag inte vad hon röstat på. Men, vi lever ju i en demokrati och alla vuxna medborgare kan därmed rösta vart fjärde år. Alltså har vi det som vi förtjänar och det finns ingen och inget att skylla på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inget parti har mig veterligen presenterat en bostadspolitik värd namnet som ens skulle kunna förändra situationen lite grand åt rätt håll.

   Radera
  2. Alltså vill inte väljarna ha en annan bostadspolitik än den vi har nu.

   Radera
  3. Du har självklart en poäng med att stora väljargrupper vill ha kvar ränteavdraget, sänkt fastighetsskatt och höjd reavinst, hyresreglering osv. Jag tror ändå att det handlar om en pedagogisk uppgift att visa väljarna att det inte fungerar om vi väger in samtligas intresse oavsett nuvarande bostadssituation. Även de som gynnas just nu inser nog att systemet ej fungerar och att det kanske inte blir lika kul när barnen växer upp och ska flytta hemifrån.

   Radera
  4. Den pedagogiska uppgiften har 1 1/2 år på sig. Det har pågått i +50 år utan att väljarna har förstått. Finns ganska mycket annat också som väljarna inte förstått. Enda sättet att få dem att förstå är nog att det SMÄLLER. Man får hoppas på det. Det kommer inte att finnas någon eller något att skylla på.

   Radera
  5. Ska alla amerikanska muslimer skylla sig själva för att de röstade på Trump också?

   Det är helt orimligt att vara såhär obildad vad gäller ett system man levt i hela livet.

   Radera
  6. Håller helt med om att det är orimligt att vara så obildad. Men så är det dessvärre. Jag upplevs som jobbig i min egen familj, när jag tvingar dem att lyssna på Jörnmarks podcast som låg på Expressens hemsida ett tag(handlar om de senaste 70 årens bostadspolitik). Då kan ni ju tänka er hur jobbigt det skulle vara för utomstående att få människor som är i Lisas situation att ta till sig exempelvis Jörnmarks teorier INNAN de själva sitter i klistret.

   Radera
 19. En bra illustration över nackdelarna med skenande bopriser och en i övrigt dysfunktionell bomarknad.

  SvaraRadera
 20. För alla som dömer ut Lisas situation. Så här enkelt kan den uppstått:

  Lisa + exmake bodde i en hyresrätt med en hyra på säg 14000:- SEK i månaden. Lisa kan inte betala den hyran på sin lön, utan vid separationen flyttade hon ut, medan exmaken behöll lägenheten. Det fanns alltså inte någon bostadskarriär eller lägenhet att sälja för att få handpenning till någon ny lägenhet.

  Mediansvensken har 50 000 - 70 000 kronor sparat. Det räcker inte till kontantinsatsen för en bostadsrätt i de flesta städer. Beroende på åldern på barnen kan ekonomin också ännu inte återhämtat sig från föräldraledigheter, VAB, dagisavgifter mm som kan vara rätt stora relativa utgifter när barnen är mindre.

  Och Lisa älskar sina barn och vill ha dem deltid. Bara för att alla rövhattar ovan mer än gärna skulle släppa ifrån sig sina barn heltid, så betyder det inte att Lisa vill det.

  Svårare än så är det inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att man är rövhatt för man inte ser sig skyldig att, som en del av samhället, lösa hennes "i-landsproblem".

   Jag är också nyfiken till syftet. Försöker du bilda opinion för ökat bostadsbyggande nu helt plötsligt? Eller handlar det mer om att visa på att bostäder finns men inte till dom som "förtjänar" dom?

   Jag uppskattar dock att du tar anekdoter från "båda sidor" till blogginlägg!

   Radera
  2. Nja, om man vill släppa ifrån sig sina barn är man en rövhatt.

   Jag publicerade för att jag tycker det var ett bra inlägg i debatten. Uppenbarligen var det en korrekt analys baserat på diskussionen som pågår, även om den sällan handlar om sakfrågan, utan istället går in på ad hominem mot en fiktiv person.

   Radera
  3. Ok, de har en hyra på 14 000 som ex-maken uppenbarligen kan betala, alltså har han bättre inkomst än Lisa som idag kan förväntas ha runt 30 000 kr brutto. Han har då 40 000 kr brutto? Det kanske de inte hade för 15 år sedan men å andra sidan lär de heller inte haft en hyra på 14 000 kr för 15 år sen så vi låter udda vara jämnt.

   De har alltså en gemensam nettoinkomst på cirka 50 000 kr i månaden. Varför har de inte sparat frågar jag då? At tingen annan heller gör det är inte ett svar på frågan. För när de inte sparar och ingen annan heller gör det så ska alltså deras försörjningsbörda senare falla på någon annan, eller?

   Då ska den konsumtion jag avstått under deras 15-åriga äktenskap tas i beslag för att finansiera Lisas trångmål. Är det rimligt?

   Maxtaxa på dagis infördes 2002 alltså ungefär när deras äktenskap inleddes, eftersom barnen fortfarande bor hemma antar jag att de under hela sin uppväxt haft en maxtaxa att förhålla sig till, alltså inte särskilt dyrt, faktiskt mindre än de barnbidrag de inkasserat under perioden.

   men det jag vänder mig mot är inte Lisas situation, den kan man säkert vända och vrida på och spekulera kring om de kunde gjort bättre eller om det var så här det alltid skulle ta slut.

   Det jag vänder mig mot är den förhärskande idén att det är någon annan ansvar att lösa det, gärna med andra människors pengar. Jag kan aldrig förlika mig med tanken att den sparsamme ska finansiera den slösaktige, om det var så det skulle vara så skulle alla alltid slösa bort sina pengar direkt för annars blir de konfiskerade och det tycker jag skulle vara ett tragiskt samhällsbygge.

   Radera
  4. Känner personligen för "Lisa"
   Hon har ju födelsedag bara en dag ifrån min dotterdotter!
   Ja, ej året...
   Hoppas Lisas gamla barn och nye sonen går bra ihop!
   Ja, jag menar det.

   Radera
  5. Vet inte om jag håller med om att det är ad hominem, jag gör inte till personangrepp på en specifik person utan tar fasta på Lisa som en arketyp i samhället och den arketypen ifrågasätter jag.

   En del tycker synd om Lisa, men att tycka synd om ger inte Lisa någon bostad. En del, likt mig, ifrågasätter Lisas livsval och undrar om hon inte kunnat göra annorlunda och fattat klokare beslut. Nu verkar hon inte ha gjort det och det respekterar jag. Den vidare frågan blir dock vem ska betala för kalaset? Vad är rimligt i sammanhanget?

   Radera
  6. D.L., vem har påstått att någon ska betala för Lisa?

   Det känns som att du slåss mot en hel zombiehord av halmgubbar.

   Gästinlägget ser ut som en faktisk listning hur det kan se ut för många, i en grupp som ofta ignoreras i debatten.

   Inlägget säger inte att du eller någon annan ska betala, utan bara att många är i denna situationen och inga åtgärder som finns idag hjälper.

   Radera
  7. Jaha, då kan vi förlika oss med att det inte går då. Det finns ingen åtgärd idag och ingen imorgon heller. Så varför skrevs då ens inlägget, varför existerar debatten, den är redan avgjord verkar det som.

   Eller så diskuterar man frågan just för att se till vilka lösningar som eventuellt kan finnas och vilka livsval folk gör på vägen som gör att det bra, mindre bra eller rent av dåligt. Där någonstans är jag, jag försöker ifrågasätta folks handlingsförlamning och deras flykt från ansvar och jag ifrågasätter även den del av samhällsdebatten där det skriks på subventioner, ökat byggande och ett återupprättande av "billiga lägenheter".

   Det är klart att det ser ut så för en del människor och det är tragiskt på individnivå.

   Radera
  8. Jag skrev för några år sedan att det aldrig kommer byggas billiga hyresrätter i attraktiva lägen igen. Aldrig. Igen. Det samma gäller antagligen även kassa lägen.

   Radera
  9. Och jag instämmer i det. Men då är det alltså kört Lisa får bo i en kartong under en bro eller skaffa en sugardaddy... Inlägget skrevs alltså för att vi skulle kunna konstatera det?

   Radera
  10. Lisa kanske kan hitta en annan frånskild att bo med? Två frånskilda dagisfröknar med 2+2 barn som bor varannan vecka kanske kan klara 14000kr i hyra tillsammans? Eller bo själv och mindre, och hyra ut till inneboende varannna vecka (typ Airbnb)

   Radera
  11. Betydligt vanligare exempel:

   Mustafa, jobbar 100% som städare 16kkr/mån före skatt. Bor i dagsläget i en trea med 5 andra som de hyr dyrt som fan och svart, lägenheten ägs kanske av kriminella t.o.m. ingen vågar säga något med risk för sin situation, de har inte samma tilltro på offentligheten som etniskt svenska, inga svenska vänner som kan ge råd om vad som gäller. Mycket mycket svårt att söka jobb på annan ort och riskera sitt boende, är utanför systemet och samhället på ett helt annat sätt. Vill inte vara det, men vill ej riskera den lilla trygghet som finns.

   Att "Lisa" gnäller visar hur verklighetsfrånvänd många är och det gör mig förbannad. Lisa har det väldigt gott ställt och väldigt många möjligheter både nu och historiskt.

   Radera
  12. Där ordnade du en rejäl krock mellan det globaliserade och nationella.

   Radera
  13. Frågan är ju bara vilka som på riktigt vill att Mustafa och de 5 vännerna faktiskt ska ha rätt att vara här öht? Och lyfta bidrag samtidigt som de jobbar svart och upptar en lägenhet, endast Gud vet vad de i övrigt sysslar med.

   Jag säger: Returbiljetter, tillbaks till hemlandets trakter i ett välskött skyddat läger i vänta på att kriget upphör, om det nu var kriget som fick dem att komma till Sverige. De som kommit utan skyddsskäl eller åkt genom 10 länder för att nå fram till oss, tex Afghaner ska skickas tillbaka pronto.

   Somalier mfl från Afrika som säkert inte har det lätt i sina hemländer pga olika anledningar, skickas också tillbaka, ska vi hjälpa någon från de länderna så måste det ske på plats!

   Radera
  14. Lisas man är en karlslok som tjänar mer än henne. Han borde betala mer i underhåll. Dessutom bör vi se till att han hjälper till lite bättre att försörja Mustafa och de 5 vännerna, de behöver pengar också till semesterkassa då de besöker sina hemländer. Lisa kan väl kanske flytta ihop med Mustafa som kan bli fosterfar till barnen. De kan söka sig till en ny stad, Örebro kanske nära mosken.

   Radera
  15. DL.
   Mår du dåligt? Undrar bara då du verkar jävligt irriterad och fylld av förakt.

   Radera
 21. Visst är det synd att vi har pajat vårat land för att politikerna levde i en fantasivärld och prioriterade fel i alla avseenden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som situationen ser ut så måste samhället gå in och stötta med subventioner men den tiden är förbi. Så för närvarande finns det ingen snabb lösning, hon är inte speciellt attraktiv på bostadsmarknaden , tyvärr,

   Radera
  2. Ja, de har fortfarande inte vaknat till mer än till hälften. Vi skulle behöva en haverikommission, vilket jag påtalat förut.

   Radera
  3. Med anledning av blogginlägget på "Olja för Blåbär" ikväll kan man nog konstatera att våra politiker varit extremt blinda för exponentiell utveckling. De har på sin höjd trott på positiv sådan och varit blinda för många former av negativ exponentiell utveckling.

   Radera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Lisa får flytta någon annanstans och pappan får pendla för att träffa barnen.

  Norra Sveriges glesbygd till exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte tillåtet att flytta från kommunen om man har gemensam vårdnad om barnen. Man måste ha den andres tillåtelse att flytta om man har delad vårdnad (inlkusive bara vårdnad varannan helg). Flyttar man från kommunen kan man förlora vårdnaden.

   Radera
  2. Kanske något många inte känner till antar jag?

   Radera
  3. Tacksam att ha sluppit den kunskapen för egen del.

   Radera
  4. Nja, det finns gott om folk som bara har flyttat utan att förlora vårdnaden ifall där tvist väckts. Även om du har rätt i sak.

   Men då får väl båda flytta då, för barnens skull? Bara för att den ena parten har råd att bo kvar i Djursholm så ska den andra absolut få en lägenhet i närheten trots avsaknad av ekonomiska resurser? Nej de får nog båda ta sitt ansvar som föräldrar och bosätta sig på ett ställe där båda har råd att bo, för sina barns skull. Om den ene föräldern är rik kan ju denne skjuta till lite extra så att man inte behöver flytta till ett katastrofområde av rang utan kan bosätta sig i närförort båda två.

   Hur ska det annars gå till eller lösas?

   Radera
  5. Hej Lars

   det var som fan, påminner mig om att något liknanade har funnits i landet tidigare.
   Fattighjon fick inte lämnar "sockengränsen" så att de inte föll till last i grannsocknen.

   Är vi nu där igen, eller har vi (ja, jag säger "vi" fast jag är invandrare men jag är en som tydligen har blivit assimilerat!) inte kommit längre än så?

   Rötter har jag funnit i landet bland annat tack vare ett torp från 1872 som har "berättat" mycket för mig om Sverige...

   Radera
  6. Det är mycket man inte får. Det är skillnad på att ha och få rätt.
   Jag har på nära håll sett hur en förälder flyttade från kommunen för att så att säga lägga beslag på barnet. När den andra föräldern anmälde handlingen till Polis och Sociala myndigheter hände absolut ingenting. Efter någon månad fick hen ett brev från skattemyndigheten om att hen skulle skriva på barnets flyttanmälan och om inte det gjordes skulle barnets folkbokföring ändras likväl.
   Nu två år senare fortgår fortfarande en rättslig process där den föräldern som flyttade barnet förhalar och obstruerar för att dra ut på tiden så länge som möjligt.
   Så går det till i det jämställda Sverige!

   Radera
 24. Ja det finns fullt av människor som aldrig planerar något utan förväntar sig att samhället/andra människor ska rycka in när saker inte går som planerat.

  Om Lisa har bott 15 år i Stockholm, varför har hon inte stått i bostadskö? Det är knappast nyligen den svåra situationen för hyresrätter i Stockholm uppkom. Visst det är eländigt med bostadsbubbla, politik och en massa annat, men de flesta vet om att man måste PLANERA om man bor i denna kära stad.

  Det går ibland att byta en större lägenhet till två mindre.

  Jag skulle också kunna ta upp ett exempel. Min bekant A. Hon flackade också omkring i "andrahandsträsket med barn" men kom på att en nyproducerad hyresrätt i Stockholm visserligen är dyr, men hyran är ungefär samma som andrahandslägenheter ligger på sen avregleringen (10-15.000/mån). Och nyproduktion går att få efter bara några år i bostadskö (i vissa fall utan kötid).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett år sedan
   Sollentuna nyproduktion. Kom ut på nätet. Svärsonen högg direkt. 95 kvm 13000.
   Klart inom en vecka. Inget byte eller dylikt. De vågar inte köpa i dagens läge.

   Radera
  2. Det gör de nog rätt i. Jag jobbade å andra sidan med en kille som sålde sin bostadsrätt i Fredhäll runt 2000 och hyrde ett radhus i Huddinge för att vänta ut prisraset. Vet inte hur det gick sedan.

   Radera
 25. En vanlig svensk mamma, ytterst trist för politiker och intresseorganisationer, fast vanliga svenska mammor har mig veterligen inga intresseorganisationer.

  SvaraRadera
 26. Om en räknar bakifrån istället så kommer en komma fram till att det inte finns någon bostadsbrist...som vi var överens om för några veckor sen.. Lön på 30k före skatt sa någon... hur många kronor behövs för att leva, utöver boendekostnaden? Om en verkligen måste klara sig på extremt knappa resurser, för att sedan lägga allt den kan på boendekostnad. Jag har ingen aning.. men kalkylen borde gå ihop. Inget glamoröst liv, men vi har ju redan bestämt att Lisa inte ska behöva flytta längre än...ja hur långt tycker vi att hon ändå ska kunna flytta? Jag får uppfattningen att jag ska tycka att det är förjävligt att det inte ska gå att hitta någon bostad när en har 30 000 i månadslön, men utan att jag får veta massa viktig information kring Lisas situation. Det är väl precis så de mest spridna facebookinläggen är uppbyggda? (Stackars Agda får inte växla in sina gömda kontanter som gjort att hon kunnat fuska till sig bostadsbidrag, men sen säger banken att det blev fel å hon ska visst få växla in pengarna, men glöm inte bort att det ändå alltid är invandrarnas fel) Här menas att Lisa tillhör en grupp som är bortglömda, för mig spelar det ingen roll. Lisa hamnar i samma fack som arbetsvägrande unga vuxna som inte har råd att flytta.. Det handlar om att rätta mun efter matsäcken.. massa rättigheter men inga skyldigheter. Vill jag bo i London så får jag nog dela lägenhet med någon, ju mer centralt jag vill bo, desto fler får jag dela med.. Hur ska någon någonsin kunna hjälpa Lisa? Hon är låst av sina egna och sin omgivnings krav på livet. Det är extremt sällan frågan "vad kan du göra själv?" inte är tillämpbar. Ju fortare en förstår det här i livet, desto lättare blir det. Jag tycker det är tråkigt att det blivit som det blivit för Lisa. Hade det hänt mig hade jag säkert behövt stöd och hjälp av någon vän, att första att jag inte gjort något fel, men att nu är det såhär och då måste JAG hitta den bästa möjliga lösningen för MIG, och sen förlika mig med det. Å så hopppas jag att jag skulle "hata" politikerna för viktigare saker..

  SvaraRadera
 27. Problemet är väl att Lisa måste bo i Stockholm, som alla andra vill. Om, i detta fall, man tittar t.ex. i Haninge, Nynäshamn eller längre ut längs 73:an så finns det boende.

  Jag har två stycken som är i liknande sits, fast bara ett barn, men de MÅSTE bo I Stockholm för annars går det inte. Även om det finns kommunikationer i Botkyrka och Nynäshamn men icke, där kan man inte bo, bättre att flänga runt.

  Inte för det på något sätt gör det mindre synd om Lisa, men nånstans står jag ändå och undrar över vart det egna ansvaret har tagit vägen?

  Varför kunde man inte spara?
  Hyran för hög!
  Då är boende inte lämpat för er, söm er längre ut.

  Etc.  Men det kanske är lätt att säga när man sitter i sin soffa och dricker te...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ännu lättare om du ändrar till Irish coffee!

   Radera
 28. Såklart inget jag önskar Lisa, men tänk om all stress kring boendesituation gör att Lisa går in i väggen, då kanske vi får läsa ett inlägg om att det inte är jobbet som är orsaken till utbrändhet, det är politikernas fel, men ändå arbetsgivaren som får ta smällen och Lisa är det bara synd om.

  Hörde senast om en som blev utbränd i direkt anslutning till att hens häst dog.

  SvaraRadera
 29. Ett vanligt fenomen i större städer.

  Jag har flera bekanta där par med barn fortfarande är gifta och bor ihop även fast dom inte vill det. Anledningen är att dom inte har råd att separera.

  Dom har varit tillsammans väldigt länge, gjort "bostadskarriär" tillsammans, men om dom separerar så blir det dels en massa pengar i flyttskatt och dels så blir det för dyrt att båda föräldrarna skall husera rum åt barnen. har man bott i villa med hela familjen är det nog svårt att flytta till den där 2:an på 50 kvm med 3 barn.

  Så blir det när marknaden får bestämma, och det funkar för mig. Men visst, jobbigt för dem som måste stå ut med att bo med någon man inte trivs med bara för att man inte kan flytta.

  Det enda som jag stör mig på är flyttskatten. Skatt på vinst är okej, men köper man något nytt och lägger alla pengar i nya boendet så har man inte fått en enda spänn i handen, vart fan är vinsten?

  SvaraRadera
 30. Hej

  Som vanligt när det gäller en utgångspunkt .."Lisa" har glömts bort utan diskussionen/frågeställningen har fått ge vika att de egna frågor och funderingar.

  Inte är der lätt att hålla livet ihop, varken för "Lisa" eller för de som tar del av Lars´ tankeställare.

  SvaraRadera
 31. Jag ser en lösning som är görbar och det är bättre kollektivtrafik. Då går det att bo i ett billigt område och ändå ha tillgång till stadens arbetsmarknad.

  SvaraRadera
 32. Hej igen

  Läst nu en massa nya kommentarer och undrade i mitt stilla sinne: ingen som har funderat över att det är "Lisa" som till syvende och sist är den som håller ihop samhället?
  Utan pengar, utan, eller med ring utbildning, tom helt korkat och dum anse hon...men bryr sig om barnens välmående...flyttar tom in hos föräldrarna igen...och så sågar många här i forumet "Lisa" med fotknölarna.

  Jag tycker ni som gör så borde skämmas...och den så ofta i det här forumet nämnda foliehatten är i sammanhanget snarare en utmärkelse...

  Så illa anser jag att en del inläggen är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är subjektivt sett väldigt tråkigt att människor hamnar i situationen, självklart. Jag tror inte det är någon som inte tycker synd om den eventuellt fiktiva personen i inlägget. Men för att se på det hela objektivt så är det ingen situation man måste hamna i utan en självvald situation till syvende och sist. Man måste kunna titta på detta med distans.

   Radera
  2. Det är synd om många i lyxfällan också. Men de har gjort fel val i de flesta fall.

   Radera
  3. Val?
   Hjalmar Söderberg," Den allvarsamma leken."
   Sida åttio i min upplaga...
   " man väljer inte" och en hel del exempel.
   När man är kär ( det är väl för evigt? )
   Då tänker man ej på framtid eller omgivning.
   Vad sysslar ni med egentligen?
   Amantes amentes heter det ju.
   Ni latinkunniga får översätta.

   Radera
 33. Hej än en gång

  Och när jag ändå håller på...angående abortfrågan som kom upp igen i landet:
  mannen kan förvisso ha en åsikt, men i det här fallet inget rösträtt!!!

  Inte påven, inte Trump, inte någon man överhuvudtaget.

  Denna fråga och även svaret tillhör enbart kvinnorna.

  Over and out!

  SvaraRadera
 34. När de autonoma fordonen, eldrivna, är många nog behövs inte lika mycket parkeringsplatser och dubbelriktade gator - mer bostäder kan byggas på det lediga utrymmet. Byggs de utan stora finesser kan de bli billigare.

  Hjälper inte Lisa idag men kommande Lisor.

  Låt inkomst från inneboende bli skattefri och genast finns plats för fler boende. Låt pensionärer som säljer och flyttar utåt slippa flyttskatten och genast blir det lite nya bostäder.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela Djurgården skulle kunna bebyggas med skryskrapor. Man kan nog få in närmare en miljon där, men det kräver att man schasar ut kungen från ägorna och att man ger bygglov för höga byggnader.

   Förstår inte varför folk är så emot skyskrapor. Se på nedre Manhattan, vad är så dåligt med det?

   Radera
  2. Djurgården är en trevlig grön lunga. Behövs åtminstone tills det fossila tänkandet har slutat och för min del längre.

   När de självkörande fordonen låter pendlarna jobba under arbetsresan och färden, med många nog fossil borta, går betydligt snabbare blir det lättare att bo på landet och en del flyttar utåt.

   Om bostäder tillåts under mark så finns än mer centralt utrymme. Visserligen går ett nätverk av tunnlar på olika djup men det finns gott om bergmassor emellan som kan bli efterfrågat grus.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Man skulle ju dock kunna kola på Barcelona som ej har så manga skyskrapor men constant byggt stenstad med ung 8 våningar högt och lyckats uppnå ganska god täthet.

   Radera
  4. Manna hatta.
   Stor skog?
   Bästa med stället är väl att det inte ligger i Sverige.
   Speciellt inte på Djurgården!
   ( Heja AIK!)
   Tacksam ha höghusen på lagom avstånd.
   Lägg dem i Norrland och låt ensamkommande och dylikt bo där. Vedeldning. Lars W ger råd på lämplig eldstad. Motion under trädfällning och slipper storstadens avgasångor och giftiga partiklar från dubbdäcken.
   Utveckla gärna mitt resonemang.

   Radera
  5. Det är väl typiskt, vi i norrland ska ta hand om allt medan Djursholmare, Djurgårdare och MOS-folket glider vidare på en räkmacka.

   Radera
  6. Jag?
   Räkmacka har jag bara införskaffat under en tidsperiod i
   mitt liv.
   Stationerad på K1.
   Fick ersättning för mat, egna kläder och så vidare.
   Gröne Jägaren. Röker ej ( gör Lisa det? ) men köpte cigaretter och belönade en rospigg för att vi lånade hans roddbåt och rodde ut en vecka under lumpartiden och tjuvfiskade...
   Egentligen skulle man inte ens gnälla.

   Radera
  7. Med tanke på din hemvist borde jag naturligtvis skrivit Moules Frites.

   Radera
  8. Eller lite småelakt: grodlår.
   Konstigt nog aldrig sett det på en matsedel.
   Lillgrabben beställde dock vitlökssniglar till både för och efterrätt i Pasteurs hemtrakter.
   Får jag föreslå Muscadet sur lie till musslorna?
   Billigt och helt ok tycker vi!

   Radera
  9. @gbd
   Varför "kola på Barcelona"?
   Ge inte upp.
   För tidigt att tänka på döden!
   Fast, det är ju klart, med öppna hjärtan torde man inte leva så länge..

   Radera
  10. Felstavning, ska vara kolla. Barcelona brukar användas som ett exempel på att det går att bygga tät stad utan skyskrapor.

   Radera
  11. Kollaa kestää!
   Nu satte du igång min finska.
   "Det är ett fåtal män vi har att tacka för vår frihet..."

   Radera
  12. skepparn

   Du bör se filmen Dolda tillgångar med svensk premiär 24/2. Visar hur ett annat land har ett fåtal dvs tre Coputers (svarta kvinnor) att tacka för mycket. Såg förhandsvisning i måndags och publiken applåderade efteråt.

   Coola Barcelona med en frihet skapad av Gaudi. Sagrada Familia ville japaner bygga klart på "nolltid" men det är frihet att sakta få mer och mer precis som de medeltida katedralerna. En del byggnadsdetaljer återfinns i Stjärnornas krig för övrigt. Inspiration för mycket och många, även mig.

   Vår närmaste granne Liisa har strävsamt jobbat som sjukvårdsbiträde först och sedan undersköterska men är nu pensionär och ensam sedan hennes man dog, men barnen är utflugna. Hon kom som vuxen finsktalande lärt svenska men känner sig obekväm gentemot myndigheter. När barnen inte är nära hjälper vi givetvis till.

   Det är många Liisor och Lisor vi har att tacka för mycket. Lokalsamhället får ge tillbaka när kommunerna brister. Borde finnas elementärt, trångt, åtminstone tillfälligt boende i kommunernas regi när skilsmässor eller sjukdom kommer. Övertygad att det är även ekonomiskt lönsamt på ganska kort sikt. (Billigare är ättestupa när det gäller pensionärer och där är Värmdö en föregångare light med containerbyggnader för de äldsta med extra kyla vintertid och hetta sommartid.)

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  13. KOllat(!) på Google.
   Verkar intressant.
   Kom spontant att tänka på Tuskegee Airmen.
   Någorlunda manlig motsvarighet.
   The red tails.

   Radera
  14. skepparn

   mer våld och dåligt med matematik. Vet officiellt inget om WW2. För nära i tid för historieläraren. Hemska historielektioner då han gillade att diktera för oss stackars barn några lektioner i sträck sådant han tyckte vara viktigt. Vi skrev i takt med den för tillfället långsammaste skribenten. Det var ingen lisa för hjärnan. Drar mig dock till minnes en judisk barberare som utförde en balett med en jordglob men minnesförlusten hade med WW1 att göra.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec   Ingen lisa för hjärnan.

   Radera
 35. Om hon kan fixa kontantinsats så borde hon kunna låna til en bostadsrätt för 1-1.5 mille en bit utanför stan. Det blir ju jobbig pendling, men kanske kan hon på sikt hitta en förskola som är närmare.

  Det blir inte fett, men löner i offentlig verksamhet är sällan bra och lägg sen till att hon får betala 50% av sin lön i skatt (arbetsgivaravgifter + kommunal skatt + moms)

  SvaraRadera
 36. Kan inte bostadslösa, men med inkomst gå ihop och bygga eget? Jag har bott i en fastighet som byggdes 1944 av bostadslösa personer utan inblanding av utsugande mellanhänder. Inkluderar man ett par-tre hyreslägenheter så kan man sänka avgifterna alt amortera mera. Tänker man lite utanför boxen så är inget omöjligt.

  SvaraRadera
 37. Om vi låtsas om att denna Lisa är fiktiv och representerar kvinnor som helhet så kan vi lära Lisa följande saker:
  - Skilj dig ej. De flesta skiljsmässor tas ut av kvinnan och den största anledningen är att de inte känner sig "nöjda". Kämpa hårdare för att hålla ihop äktenskapet.
  - Rösta ansvarsfullt. När politiker öppet berättar att de inte vill investera i dig, utan att pengar ska gå till andras behov, så säg ifrån med röstsedeln.
  - Istället för att klaga på att män tjänar mer än kvinnor, följ istället i männens fotspår. Jobba inte i förskolan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jobba inte deltid, dela på det.
   Ta inte ut vabben, dela på den.
   Ha en delad ekonomi där ni delar på alla kostnader och inkomster om nu olika löner gäller.

   Radera
  2. Marcus Lind
   Vilket dravel, helt verklighetsfrånvänt i detta årtionde.
   "Skilj dig ej"
   "säg ifrån med röstsedeln"
   "följ istället i männens fotspår"

   Radera
  3. Precis. Min beskrivning är mera verklighetsanknyten.

   Radera
  4. Vet inte om det är en vanlig historia eller ej - Men exempel från mitt liv, - mitt ex (låt oss kalla henne Lisa) följde ej i "männens fotspår". Hon var inte nöjd med vårt äktenskap (inte jag heller) och ville skilja sig efter att hon hånglat upp sin chef på en julfest, hon röstade definitivt vänster.

   När hon var mammaledig ville hon dryga ut maximalt på ledigheten, och ville prompt ha alla mina föräldradagar, jag gav tyvärr bort en del vilket jag bittert ångrar. Jag betalade för uppehälle, mat, räntor, amorteringar. När hon tjänade pengar ville hon inte spara, hellre köpa ny handväska eller ta en drink eller äta på fin restaurang. När hon jobbade och fick möjlighet till befordran ville hon inte ta en mer ansvarsfull tjänst, för det skulle ta för mycket tid, ville hellre jobba 75% för att vara mer med barnen (även om vi hade hjälp av föräldrar och närstående med barnen när det behövdes, och hon hade definitivt kunnat jobba 100%). Hon tyckte att jag var jättetråkig när jag ville spara pengar till upplevelser och bra mat istället för att bo på femstjärnigt hotell på semestern.

   När vi skiljde oss ville hon ha hälften av mina pengar och mitt sparande, och tyckte det var väldigt orättvist att jag kunde bo kvar i villa och ha kvar bilen, efter att hon inte vann på lotto trots att hon anlitade jurister och advokater för att föröka ogilitgförklara våra avtal.

   Mitt ex känner starkt att man ska dela med sig (helst till henne då, inte så kul att dela med sig åt andra hållet).

   Kan rekommendera samboavtal / äktenskapsförord, det kan definitivt vara en räddare i nöden. Kanske inte så symatiskt, men jag har inget medlidande för mitt ex.

   Radera
  5. Som man bäddar får man ligga.

   Radera
  6. @Eriksson: Har jag uppfattat det rätt att ni hade äktenskapsförord, men ditt ex ville riva upp det vid skilsmässan?

   Fixade du äktenskapsförordet för att du misstänkte något när du gifte dig, eller allmän princip du har?

   De här ickesparsamma dragen som ditt ex hade, var det sånt du market redan innan, men brydde dig inte om eller kom det senare?

   Radera
  7. @gdb crvx -

   ja, det stämmer, mitt ex ville riva upp äktenskapsförord & skuldebrev som vi upprättat i samband med fastighetsköp (då jag stått för hela kontantinsatsen). Jag ville ha dessa avtal då jag kände att vår ekonomi och inställning till ekonomi skiljde sig mycket åt redan när vi träffades. Dragen fanns där från dag ett, och vi pratade om det mycket då jag såg det som väldigt viktigt att ha en bra livsekonomi (dvs se till så att det finns medel att ta av för regniga dagar). Men tyvärr var det aldrig något som fastnade, och det var också en stor anledning till att vi inte passade ihop i slutändan. Jag brydde mig om dessa drag hos mitt ex, och vi skulle antagligen ha separerat tidigare, om det inte varit för det faktum att hon råkade bli gravid (vilket jag är otroligt glad över trots allt som hänt).

   Radera
 38. Visst, "Lisa" kanske kunde ha sparat lite eller flytta utanför Stockholm. Men hon kunde ändå ha varit en av oss, en vanlig människa som utbildat sig, jobbat, bildat en normal familj som man försörjt själva. Nu kan hon inte hitta en bostad för att dessa givits till "Fatima" och hennes man som aldrig jobbat (eller kommer att jobba) en sekund i Sverige men däremot skaffat 8 barn. Jag vet vem jag helst hjälper.

  SvaraRadera
 39. Den oansvariga [ censur ]-politiken där Sverige skall vara hela världens lilla världssamvete och socialbyrå...

  "ÖPPNA ERA HJÄRTAN" som en f.d statsminister närmast BEORDRADE medborgarna att göra innan han drog efter att själv ha "cashat in".. !!

  SvaraRadera
 40. För dessa har skattkistan med samhällets gåvor INTE någon botten...

  http://www.di.se/artiklar/2016/9/4/ledare-ms-forslag-fortjanar-respekt/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sjuka siffror. "Resultatet för två vuxna med två barn ligger på 22400 kronor i månaden. Med tre barn 27400 och med fyra barn 32800. Om man är ensamstående ligger man 3000 kronor lägre i varje nivå."

   Radera
  2. Ovan är alltså FAKTA framtagen av Riksdagens Utredningstjänst...
   Den som påstår att ovan skulle vara "rasism" vet inte vad denne pratar om !!

   Radera
  3. Fullständigt vansinne, hoppas någon ändrar på detta snabbt innan vi har alla världens människor boende här..

   Vi kallar ju på folk när vi har de generösa bidragen, de tror ju för fan att vi VILL ha hit dem och att de inte ens BEHÖVER jobba, åtminstone inte jobba "vitt".

   Jag skulle flytta bums om tex Nya Zeeland införde nåt liknande för bleka män i medelåldern.

   Radera
  4. Ja, längre ifrån Sverige är det ju inte lätt att komma på den här planeten.
   Jordbävningar oftare där än i Sverige, dock...

   Radera
 41. Med tanke på att Lisa flyttat hem till sina föräldrar torde hon, tillsammans med ev syskon, ärva sina föräldrars bostad...

  OCH SOM TUR är så har ÄNNU INTE klåfingriga gåsleversocialister med BR på Södermalm etc. kunnat återinföra en konfiskatorisk ARVSSKATT vars enda syfte är att proletariatisera befolkningen och göra dem till sin lydiga röstboskap !!

  SvaraRadera
 42. Min slutsats är att det inte finns någon enkel lösning på Lisas problem.
  Kommunen har väl inte heller ansvar för att ordna bostad till Lisa?
  Kommunen borde därmed inte heler ha ansvar för att ordna bostad till nyanlända.
  Det enda rättvisa är att det är upp till varje individ att ordna detta själva.
  Bostadsmarknaden är inget annat en just en marknad.

  SvaraRadera
 43. Vill bara tillägga att jag är i exakt samma sits som Lisa i stort sett. Är man, arbetar heltid och drar in skatt till samhället, bor i tredje hand med min son växelvis varannan vecka. Det är många som är i kläm, alla tjänar inte + 40 papp i månaden och har råd att gå runt och vara uppblåsta och självgoda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det bara otur eller vad (borde) kunde du gjort annorlunda?

   Radera
  2. Ordet är borde. Att sitta med facit i hand och säga att man borde ha gjort något annorlunda går väl alltid. Det är ett väl beprövat retoriskt grepp för att skuldbelägga individen. Här ovan spys det galla över en människa i en svår situation och det enda jag hör är gnäll från de som har, gnäll på den höga skatten (vilket är obegripligt om man tjänar över 40 tkr och låter som ett reflexmässigt förfäktande av sin egen skuld och ett sätt att slippa känna empati).
   Näe, det är märkligt hur materiell framgång korrumperar individens känsloliv. Drev ett företag med ett antal anställda som gick omkull och har arbetat med människor som har det svårt. Det är väl några av orsakerna, livsval, som jag "borde" ha gjort annorlunda. "borde" väl jobbat i finansbranschen och fått orimligt bra betalt för att inte bidra med någonting särskilt. Det farliga med vårt samhälle av idag att vi känner noll gemenskap med varandra. Det underliggande budskapet från den högre stratan synes vara; jag ska fan inte dela med mig!

   Radera
  3. Som jag tolkar "Det sovande folket" så är det för mycket trygghet som gjort att vi (som du mycket riktigt påstår) känner noll gemenskap med varandra. Staten skall fixa allt så jag inte behöver bry mig. Nu fixar staten inte längre allt, inte pga brist på pengar utan brist på kompetens. Hjälpsamheten i samhället som skulle komma av minskad trygghet lyser dock ännu med sin frånvaro.

   Radera
  4. Mest intresserad av vad som gick fel i ditt fall och vad du lärt dig av det, inte av att skuldbelägga dig.

   För egen del så har det gått åt skogen ett par gånger på grund av skilsmässa och andra separationer. När jag då inte själv saboterat för mig...

   Vilket då lärt mig att stå i flera bostadsköer, varav en rikstäckande, och att värdesätt och sköta mitt arbete även om det är ett skitjobb, för att det känns bra och jag behöver de referenserna senare.

   Och att inte bli ihop med eller flytta ihop med första bästa tillgängliga kvinna, rekordet är flytta ihop efter 3 dagar, det höll i 8 månader.

   Och att inte ta saker för givna, det kan vända från en dag till en annan, vilket också gjort mig lite väl cynisk och negativt inställd, förväntar mig det värsta men hoppas på det bästa. I den ordningen tyvärr..

   Just idag får jag slita för att få ihop en lön på 30Kkr innan skatt, kan lätt hitta en massa fel på mina kollegor och vara sur för att jag bor (för) långt ifrån mina barn (de som blivit vuxna och flyttat). Men jag har det ändå jäkligt bra.

   Och jag har en plan!


   Radera
  5. Ett plan
   Det hade vi en gång i ett företag.
   Det- aeroplanet - förde mig till min hustru.
   Inte bara Juutilainen flyger i det landet.

   Radera
  6. "spys galla"? Det är väl inte en massa kommentarer som jublar och säger "rätt åt Lisa". Tråkig situation för dig, och tråkig situation för Lisa. Men hur synd är det om er? Varför? Jämfört med vem?

   Det är väl värre då med de som menar att det är mer synd om Lisa än om någon som förlorat allt. Bokstavligen allt.

   Ska staten hjälpa fd mångmiljonärer som förlorat allt, så de kan få fortsätta leva åtminstone övre medelklassliv? Ska de få hjälp så de kan ha en liten båt iaf, för det måste de ju ha. Å kanske bara 2 bilar, en sommarbil och en suv för vintersäsongen.

   När jag läser om inlägget och kommentarerna så får jag det nästan till att det ska vara synd om Lisa pga invandringen. För hon glöms bort nu, och det finns många fler ensamstående mammor (i Stockholm?) som inte klarar sig på en lön på 30 000 i månaden. Varför bryr sig inte sjuklövern om dessa mammor? (tydligen även pappor).

   Jag håller med dig om att "det är märkligt hur materiell framgång korrumperar individens känsloliv".. "Nice to have" vs "Must have".

   Det måste väl ändå finnas en skala för hur mycket synd det är om någon? Det kan väl inte bara vara en ja/nej fråga huruvida det är synd om någon? Det är väl det som har blivit tydligt här i kommentarerna iaf. Tror en absolut majoritet sympatiserar med din och Lisas situation, men sen är det några som övertolkar kommentarerna och vill få det till att alla som inte säger "Du är superbäst, bästaste Lisa och det är supersyndast om dig" egentligen är kvinnohatare och/eller hjärtlösa.

   Jag har ingen lösning på din och Lisas misär, men tänker att något positivt kanske kan komma ur detta ändå. Era barn får kanske en tydligare inre kompass med sig i livet jämfört med alla barn som växer upp med 2 föräldrar som arbetar 50h i veckan och köper sig fria från alla traditionella föräldrauppdrag. Kanske blir de ekonomiska, händiga, kärleksfulla individer som ser värde i relationer med andra människor annat än genom vad de kan tjäna på relationen. Kanske blir de mer intresserade av vad andra människor tycker och tänker än om vilken bil de kör, hur mycket de tjänar och vilken mobil de tycker tar bäst selfies.

   Radera
 44. Varför är det så att "historier om Lisa" oftast lockar fram diskussioner om vem som har eller inte har skulden? Istället för diskussioner om hur man på förhand undviker att hamna i denna vanliga, tragiska men framför allt (oftast) onödiga situation.

  -Ta vara på ditt förhållande, speciellt om du har barn
  -Ta vara på din hälsa
  -Ta vara på din ekonomi
  -När det gäller ekonomiska bakslag, tänk hellre "det kan hända mig" istf "det händer inte mig"
  -Satsa på utbildning, skaffa gärna flera ben att stå på
  -Lev sparsamt när du kan, inte bara när du måste
  -Etc...

  Better safe than sorry - gör det du kan för att inte hamna i Lisas situation.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jorå!
   Man gör så gott en kan.
   Aller man fur sich und Gott gegen alle...
   Ödet spelar en alltid ett spratt.
   Men inte alltid till nackdel.
   Mer kan man inte göra.
   Hur var det romarna sade?
   Nemo ante mortus beatus.

   Radera
 45. Jag är nu 26, uppvuxen i en småstad men numera bosatt i Sthlm, tjänar "bara" 30kkr/mån på en juniortjänst. 1 barn. Har sedan jag blev myndig (och innan det) arbetat, sparat, bott i och renoverat råtthål, utbildat mig. Har nyss sålt min 6e bostadsrätt och tagit en hyres i andrahand. Jag har fått ihop 1.8 mkr (inkl. sparkonto). För detta har jag offrat: En del resor, en del onödiga köp, en del utekvällar, annat lyx som folk ser som mänskliga rättigheter. I övrigt kunde jag ha varit Lisa men jag planerade och tog förnuftiga beslut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis, bra jobbat =)! Så bra resultat på så kort tid kan man förstås knappast räkna med, men något åt det hållet kan nog de flesta få till om de börjar tidigt och jobbar långsiktigt.

   Men det där med vad man "offrar" är rätt intressant. Jag är övertygad om att man i stort sett upplever lika hög livskvalitet oavsett hur mycket nöjen/ resor/ lyx man konsumerar? Kan inte bevisa det, men jag tror det.

   Radera
  2. Tack! Nej, du har rätt i att man inte kan förvänta sig det men det är bara att tacka och buga för bostadsbubblan som är och har varit.
   Mja jo, kan delvis hålla med om det. Det borde åtminstone vara fullt njutbart först då du faktiskt har råd med det.

   Radera
 46. Börjar det inte bli lite väl uppenbart att de som pratat om att krossa sociala konstruktioner mm. Är de som i själva verket konstruerat mest, socialt.

  Mer feminism är väll medicinen som löser lisors alla problem :)))

  SvaraRadera
 47. Letar du efter ett företag lån? personliga lån, hus lån, billån, studielån, skuldkonsolidering lån, lån utan säkerhet, riskkapital, etc. .. Eller har du nekats ett lån från en bank eller ett finansinstitut av någon anledning. Vi är privata långivare, utlåning till företag och privatpersoner i en låg och prisvärd ränta på 2% ränta. Om du är intresserad? Kontakta oss idag på ([email protected]) och få ditt lån idag
  Hälsningar,
  Daniel john investeringsteam

  SvaraRadera