Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-02-24 20:58

Fredagsmys redux: Vad använder du för multitool?

Dags för lite andra fredagsmys. Vad använder du för multitool(s)? Jag är speciellt intresserad av något att ha i nyckelknippan, gärna något som kommer genom säkerhetskontrollen på flygplatser, dvs saknar knivblad.
Tre av mina fyra multitools.
Själv har jag fyra multitools, varav en halvstor Gerber är på flykt någonstans, antagligen i någon bug-out-bag eller liknande. Är annars rätt missnöjd med dess klumpighet och vikt, även om den åtminstone har sax, och undviker att använda den. Följde dock med en mycket trevlig fickkniv, som använts för att främst skära av snören på höbalar, men den har försvunnit vid stallmockning någongång.

För allmänt gårdsbruk använder jag en vid det här laget elva år gammal Leatherman Charge. Dyr var den redan på sin tid, men bortsett från storleken (och att jag behöver slipa bladen) så har jag inget att anmärka på den. För klumpig (och sannolikt brott mot knivlagen) att ha med sig som EDC dock, men fungerar för gårds- och hembruk och väger betydligt mindre än min försvunna Gerber av samma storlek.

Ständigt med finns en kreditkortsmultitool av NoName. Placerad i mobiltelefonfickan har den kommit igenom säkerhetskontroller i Sverige, USA, Grönland, Danmark, Norge, Turkiet, Georgien (som tog min förstaförbandsax med rundad spets, som låg i förstahjälpenväskan i ryggsäcken), Polen och Spanien. Fungerar hyfsat, t ex för att skära genom plast och emballage eller för enklare skruvning och som flasköppnare, även om den är lite opraktisk att hålla i. Kan också vara svår att komma åt med vid t ex mutterdragning

Sedan har jag en liten icke-NoName, som känns som mycket bra kvalitet men bara kostade 99:- SEK på Skene Järn. Något "svenskt" märke, som jag glömt namnet på, men förstås tillverkad i Kina. Kan följa med som EDC nedpackad i väska, men går inte att hänga i nyckelknippan och kommer inte genom säkerhetskontroller pga blad på någon centimeter.

Varje gång jag är förbi Järn- och byggvaruhandeln här i Sätila, Sätila Bygg, så drabbas jag av multitoolköplust, då de har en bunt med Gerber (inklusive Bear Gylls-brandade dito) till priser som är lägre än på Internet. Överlag en butik full med prepperprylar om man håller ögonen öppnad, inklusive fiskeutrustning och diverse flaskbränslen, förutom skogsbutikdelen, järnhandeln och byggdelarna. Där finns en Gerber Dime Travel, som verkar mycket attraktiv. Har sax, vilket i nio fall av tio duger istället för kniv. Generellt den funktion jag Jag har motstått köplusten än så länge.

Vad har du själv för multitools och vad kan du rekommendera som nyckelknippe-EDC, helst kompatibel med flygplatsers säkerhetskontroller?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Flyger så lite som möjligt!
  Finns ju bilar.
  Lite uppdaterade sedan herr Ford och hans mycket uppskattade svensk, "mått Johannson".
  Kunde inte ens springa igång min ytterst gamla och lilla Samsung mobil vid flygplatsen idag.
  Ärlig som jag är ljuger jag inte ens om det.
  Gav upphov till intressant händelsekedja.
  Lärorikt blev det i alla fall.
  Skall bli intressant att se vilka tips ni knivmän kan bidraga med.

  Jo, 4 stycken kraftigt beväpnade belgare bevakade entren vid Charleroi idag.
  Verkade rätt avslappnade.
  Typ på vapen?
  Kom på att jag ju hade kameran med men var mer koncentrerad att leta rätt på hustrun.
  Tänk att man kan missa varandra i ett så litet land...
  God natt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det var armén som stod där utanför Charleroi var sannolikheten stor att de bar FN FNC, d v s "originalet" till svenska Ak5...

   Radera
  2. Tack, morgonsur1
   Stolt att du näns kommentera mitt inlägg!
   ( EJ ironi!)
   Skulle ju ha tagit ett foto.
   Kanske blivit haffad.
   Efteråt funderade jag på om jag varit terrorist : hur agerat?
   Några handgranater borde ha räckt.
   De stod nämligen tätt ihop.
   Du ser 401 dagars inkallelse sätter trots allt sin spår.

   Radera
 2. Victorinox Rally är perfekt mtp mina behov men litet knivblad så inte flygsäker. Rally är liten och perfekt på nyckelknippan med en Olight A3. Annars Leatherman Micra samt några noname kinaimport i bildörren, handskfacket, väskor mm. Ingen flygsäker tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Instämmer på Rally. Liten men mkt kompetent kniv och sax. Och pincett. Har passerat säkerhetskontrollen på flyget otaliga gånger utan problem, höre ngt (inofficiellt?) att knivblad max 4 cm är ok.

   Radera
  2. Arlanda tog mindre kniv från mig. Jag ser förmodligen för skräckinjagande ut.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 3. Då jag insett att jag hellre har "något" än "inget" har jag köpt ett gäng multifunktionstänger ifrån biltema och lagt på lite strategiska platser; Typ 2-3 hemma, en i bilen och en i en låda på jobbet. Känns inte lika jobbigt att råka fippla bort en eller två multitänger för 90:- än en för 700:-.

  SvaraRadera
 4. Favoriten som alltid (nästan) är med är Leatherman Wave. Annars brukar jag köpa lite billigt skit direkt från Kina och sprida ut på strategiska platser, EDC:n, bilen, hojen etc.

  https://www.aliexpress.com/wholesale?catId=0&initiative_id=SB_20170224131645&SearchText=Ganzo

  SvaraRadera
 5. Knivlagen fungerar så att allt är förbjudet men samtidigt är allt undantaget så länge man kan motivera det. Det står dessutom uttryckligen att 'normalt bruk av fickkniv' är undantaget. I realiteten innebär det att endast lagen endast tillämpas på kriminella, vilket är bra. Det finns ett examensarbete från någon juristutbildning som gått igenom hur den tillämpas. Googla.

  TLDR: Det är OK med fickkniv om du inte är kriminell eller har för vana att slåss med krogvakter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har knivar överallt, liksom andra verktyg. En bil utan kniv är som en bil utan reservdäck. Går en slang sönder (och de går oftast sönder i ändpunkterna), så har du ändå en rimlig chans att göra en provisorisk lagning med en kniv i bilen...

   Visserligen är mina knivar (och övriga verktyg) ändamålsenliga, dvs ingen "croc dundee", men ändå...

   Och nej, det är inte särskilt ofta jag bär kniv på mig som person, vissa jobb kan behöva det ibland, eller om jag är ute och fiskar osv, men sällan/aldrig är jag helt utan tillgång till kniv, det finns ofta en i väskan, verktygslådan, bilen osv.

   Knivlagen är klart överambitiös, trots undantagen och trots dess praktiska tillämpning *idag*...

   Men jag är rökt den dag det är politiskt korrekt att sätta medelålders vita heterosexuella icke-socialistiska män i fängelse bara för att.

   Radera
  2. Man behöver inte vara kriminell, det räcker med att dra till sig uppmärksamhet genom att sova i en parkerad bil med halvljuset på.

   Radera
 6. Moras billiga standardkniv är sammantaget helt överlägsen enligt min mening.

  http://www.clasohlson.com/se/Morakniv-Basic-511/40-9459?LGWCODE=409459000;83823;6341&gclid=Cj0KEQiA0L_FBRDMmaCTw5nxm-ABEiQABn-VqfNS3sw252p5cHg1k9Rzxob7TdY0tDu5d1PJ9RMk4pgaAuNE8P8HAQ

  För 40:- hos Clas i sjön får man en kniv som kvalitetsmässigt mäter sig med knivar som kostar 4-500 och mer... och duger fint till nästan allt, inte minst som offerkniv för de jobb som dödar knivar i parti och minut.

  Vet man vad man gör så är den lätt att slipa upp igen också.

  De som köper dyrare knivar är i grund och botten endast "märkesbögar" imho. Dvs, det är viktigt för dem att ha en dyr kniv, inget annat.

  Sen finns det iofs situationer där man kanske vill ha en fällkniv, eller mindre/större kniv. Där är jag mer vilsen faktiskt. Å andra sidan har jag personligen inte hamnat i en situation där min morakniv "basic" inte gjort jobbet (även om den fått slipas om, eller slängas efteråt)...

  Köpte förvisso en mycket trevlig fällkniv från EKO för ett tag sen, gedigen snygg "märkeskniv" som jag köpte för att den tog mycket mindre plats än morakniven. Är nöjd med den hittills, även om jag i ärlighetens namn hade kunnat köpt åtminstone 6 moraknivar för vad jag fick betala för den. Fördelen med den är ju att den är mindre, och får plats i mitt lilla fack jag har i bilen. (De grundläggande verktygen, som ficklampa, kniv, liten bitsmejsel, liten skiftnyckel osv vill jag ha lätttillgängligt utan att behöva slita ur hela bagageutrymmet...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. EKA heter tillverkaren, inget annat

   Radera
 7. Steven Segal tog över ett kidnappat hangarfartyg med en soppslev......
  Soppslev!
  Det ultimata redskapet för överlevnad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Douglas Adams förespråkade handduken som den ultimata följeslagaren för en "liftare". Efter att ha backpackat genom asien så är jag benägen att i viss mån ge mannen rätt.

   Radera
 8. Har ingen multitool faktiskt. Vänner/bekanta med multitools har många gånger om visat mig hur "praktiska" de är...

  Men problemet är att de är för generiska, vilket gör dem tämligen oanvändbara i praktiken. Även om jag kan se nyttan i dem som "nödverktyg", så har jag sett tillräckligt med förstörda skruvhuvuden osv där dessa varit inblandade att jag undviker dem som pesten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag jobbar som Flygtekniker och använder min Leatherman i princip var dag jag jobbar. På den jag har så är philips mejseln rätt värdelös men tången som är särskilt bra på Leatherman och plattmejseln använder jag till allt.
   Hade det inte varit så jävla dyrt så hade jag nog köpt den Leatherman som har bitshållare så hade jag kunnat skruva allt med den. Till vardags har jag däremot inget behov av den annat än som nödverktyg men att säga att den är oanvändbar är löjligt.

   Radera
 9. Hemma använder jag köksknivar för matlagning. I övrigt efter behov, dock endast minimal skeleton i dataryggan. Mest för tångens skull.
  Har ingen bug out eller något liknande. Litar på medmänniskors och min egen godhet.

  SvaraRadera
 10. Har alltid en Leatherman skeletool i handväskan.

  SvaraRadera
 11. SOG Paratool. Perfekt. Linjalen är faktiskt nyttjad flertalet tillfällen.

  SvaraRadera
 12. Oftast Victorinox Swisstool spirit X men växlar ibland till swisstool X eller några av leathermans modelller.
  Samt en fällkniv med clips/enhandsöppning, modellen växlar med humör och vad jag ska pyssla med under dagen.

  Föredrar grejer i den högre prisklassen ifall man kan undvara pengarna, men ett billigt verktyg är bättre än inget.

  SvaraRadera
 13. Ju äldre jag blir, ju mer jag "aldrig använder" rensar jag bort. Det jag tycker jag behöver är mini-skruvmejslar, men frånsett de som är inbakade i en penna kan de knappast räknas som "multi".

  SvaraRadera
 14. VICTORINOX CLASSIC SD BLISTER

  Den har Jag alltid i fickan. Knivblad under 4cm är ok att flyga med. Jag har flugit med den i princip överallt utom till USA. Då får den vara i det incheckade bagaget. Perfekt med kniv, sax, mejsel, pincett samt tandpetare..

  SvaraRadera
 15. Leatherman PST-II från mmillenieskiftet är min favorit, inget jag skulle resa med dock. För stor (!?) kniv. Till vardags har jag en nonamevariant i jobbväskan.

  SvaraRadera
 16. Lars, för att bespara dig och dina läsare från att behöva traggla igenom ett längre inlägg, kommer jag inte att gå igenom alla multiverktyg i min ägo, utan inriktar mig på att besvara de specifika frågorna om nyckelrings- och säkerhetskontrollskompatibilitet.

  Pro primo - Sedan många år och genom ett hundratal säkerhetskontroller världen över, har jag alltid en relativt billig (60-90 SEK) Nite Ize DoohicKey QuicKey bland de övriga nycklarna på nyckelhållaren (för övrigt också från Nite Ize). Verktyget har ett litet skruvmejselblad, en egg/spets som med lätthet tar sig igenom den asiatiska hämnden på västvärlden - värmeförseglade plastförpackningar, en flasköppnare, samt en tandad och slät egg som trots sin slöhet klarar av klenare snören och kattstrypare.

  https://www.niteize.com/product/DoohicKey-QuicKey-SkullKey-Multi-Tools.asp

  Pro secundo - För att komplettera ovanstående, har jag även en penna från Benchmade. Man får väl slänga på det förhatliga "taktisk" som prefix, då höljet är tillverkat i Damasteel. Vikten blir ett knappt hekto, och den är försedd med en glaskrossarspetsig ände, som naturligtvis kan användas även till att krossa "annat". Den brukar inte heller höja några ögonbryn i kontroller, även om jag ibland fegar ur på grund av pennans inköpspris, och stoppar ner den i det incheckade bagaget. (Detta bet mig naturligtvis i röven den gången då väskan plundrades mellan Bamako-CDG, men i ett sådant fall täcker åtminstone en försäkring).

  http://www.benchmade.com/pens/1100-damasteel-pen-series.html

  Lars, efter slutklämmen i din post, tror jag minsann att du kan inhysta ytterligare några procent på Gerber-skräpet hos din lokala järnhandelskrämare.

  Nu blev det visst lite långrandigt i alla fall...

  SvaraRadera
 17. Leatherman wave. Köpte tre stycken på amerikanska campen i Kosovo för en tredjedel av priset i Sverige.

  Bra kompromiss av kniv och tång. Bra med hårdmetallbits som faktiskt är bra att skruva med, speciellt i trånga utrymmen:)

  SvaraRadera
 18. Leatherman Pulse. Den bästa de gjort. Har tre. De dyker fortfarande upp på eBay ibland.

  Skåpnyckel är underbart att ha:
  www.conrad.se/Sk%E5pnyckel-Knipex-00-11-01.htm?websale8=conrad-swe&pi=813671

  Har blivit besviken på 100% av smäcket från Gerber.

  SvaraRadera
 19. För en officer är ju Leatherman Flair det naturliga valet. En högkvalitativ olivgaffel i fältversion, samt korkskruv och ost-/smörkniv kommer väl till pass. Tyvärr slutade Flair tydligen tillverkas 2004, så det blir alltid incheckat bagage för den.

  SvaraRadera
 20. Jag hade en Leatherman... Var perfekt under lumpen och så men när jag pluggade och flög hem från Göteborg en sommar så försvann den från mitt bagage (incheckat bagage). Sen dess inget multitool tills jag fick en reklamversion här nyligen som ligger i ett skåp.

  SvaraRadera
 21. För nyckelknippan: Leatherman Style CS. Liten och behändig. Ölöppnare/karbinhake, skruvmejsel/nagelfil, pincett, kniv, sax. Vet inte om kniven kommer igenom flygkontrollen. Brukar stoppa den i väskan som checkas in för säkerhets skull.

  Brukar även ha den lite mer kompletta Leatherman Sidekick med mig i resväskan, och förstås en rulle silvertejp.

  SvaraRadera
 22. Det sista jag hade var en Leatherman Micra på nyckelknippan. Blev tvungen att kasta den i säkerhetskontrollen på ett inomriksflyg, inte på grund av det lilla knivbladet, men på grund av skruvmejslarna. Knivbladet var alltså ok, om det bara hade varit det på en fällkniv t ex. En Bacho mikro-skiftnyckel i ryggsäcken blev kastad samtidigt, det var "förbjudet att ta med verktyg" som kunde användas till att skruva med.

  SvaraRadera
 23. Jag får inte plats med en Multitool, har oftast byxor "klädd" med Spetstång, skiftnyckel (liten med stort gap), flat skruvmejsel (stor och liten), Kryssmejsel (mellan), Brytbladskniv, Tumstock, Faspenna, några vanliga pennor och en svart Tusch, Postit-block. Öronproppar. Fickan full av diverse skruv, "ubåtar", Eltejp, Silikonfett och Låsolja.
  Montörshandskar (tunt Getskinn). Riktigt bra Led-ficklampa. I jackan även en pannlampa, Gängtejp, Elkabelsnuttar i 3 olika färger. Räknar kallt med att inte behöva något av det på flyget, i privata bilen, på hotellet eller på stan nånstans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ficklampa känns dock skönt att ha med sig överallt.

   Radera
 24. Har alltid en Leatherman Squirt i mynt-fickan på jeansen. Använder åtminstone varannan dag till diverse. Det gick för övrigt utmärkt för mig att ta med den på inrikesflyg Umeå -> Sthlm trots knivblad på ca 5 cm, men min burk Coca-Cola var jag tvungen att svepa före jag gick igenom kontrollen - den kunde ju vara farlig! :')

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har min Squirt på nyckelknippan. Den är extremt liten, och är därför lite begränsad ibland, men till skillnad från större multitools jag har ägt har jag den alltid med mig när den behövs, medan de övriga alltid legat i någon låda eller väska någonstans när jag har behövt dem.

   Radera
 25. Leatherman Juice är min favorit hemma. Framförallt tången och skruvmejslarna är väldigt bra på den. Ganska liten och smidig, behaglig form att ha i fickan och dessutom snyggt metallic-orange. Men den har kniv, så inget att ta med på flyget.

  SvaraRadera
 26. Primär: Leatherman Charge TTi i läderfodral

  I bilen: Leatherman Wingman

  I snickarbältet: Leatherman Wingman

  I BoB:en: Leatherman Wingman + Victorinox Huntsman (för att dela ut till Sambo eller om jag inte får med mig min primära)

  SvaraRadera
 27. Min Gerber Vise följer med mig var jag än går. Väldigt liten men har räddat mig i diverse situationer. Jag har också en WildCard med mig. https://www.kickstarter.com/projects/1185529597/wildcard den kan man slänga knivbladet och ta med sig resten om man skulle glömma det inför en flygning.

  SvaraRadera
 28. En Swiss champ (Victorinox)

  SvaraRadera