Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-02-02 16:17

FLASH: Karlshamns Hamns VD upprepar felaktiga uppgifter i svar till Sjöfartsverket

Karlshamns Hamns VD skriver nu till Sjöfartsverket att det visst är 700 anlöp med ryska besättningsmän, trots att Kustbevakningen aldrig sagt detta. Därtill medger VD:n att man inte har koll på säkerheten i hamnen, eftersom en rysk medborgare hoppat över stängslet och försvunnit in i Sverige.
I mitt förra inlägg visades det tydligt att Kustbevakningen aldrig sagt att det fanns 396 (extrapolerat till 700 på helåret) anlöp med ryska besättningsmän ombord. Istället har Kustbevakningen tittat på 396 anlöp, men bara en mindre del av dessa hade ryska besättningsmän.

Sjöfartsverket har frågat Karlshamns Hamns VD om siffrorna om anlöp, som inte stämmer med det hamnen rapporterat till myndigheten. I svaret insisterar VD:n att det handlar om 700 fartyg med ryska besättningsmän, trots att Kustbevakningen aldrig sagt detta och både i e-post och per telefon säger emot dessa uppgifter. Från förra inlägget:
"I ett telefonsamtal förtydligar Åsa Edberg att 396 anlöp är antalet fartyg man tittat på. Inte antalet fartyg med rysk besättning och konstaterar att dessa 396 fartyg inkluderar de med noll ryska medborgare ombord. I ett andra mail efter telefonsamtalet skriver Edberg till bloggen (min fetstil):"Siffran 736 gäller bara besättningsmän och anlöpen är som jag sa, den totala mängden till Karlshamn under angiven period. Detta betyder inte att alla 396 anlöp hade rysk besättning ombord.""
I VD:n Mats Olssons senaste e-brev till Sjöfartsverket skriver han följande, min fetstil där de direkt felaktiga uppgifterna upprepas till myndigheten. Alla versaler är ordagrannt citerade. 
"Hej
Till media har vi tydligt sagt och vi uttrycker det också tydligt på vår hemsida att vi har ca 700 anlöp med Ryska medborgare i besättningen en eller flera
Då frågan ställdes i samband med Regeringens rädsla att det skulle vara Ryssar involverade i Nordstream affären så svarade vi att det är vår vardag.
Då vi inte har statistik i hamnen på nationalitet på besättningen och dessutom vet vi från tidigare innan stenutlastningen flyttades till Elleholm, som vi inte har statistik på men som trafikerar närområdet till Karlshamns Hamn, så var det mycket Ryska båtar och besättningar.
För att belägga detta så frågade vi Kustbevakningens central i Sthlm som sedan mitten på maj har MSW i funktion som gav oss en statistik att det fanns 750 ryska besättningsmän som anlöpt Karlshamn på 396 anlöp mellan mitten på maj till mitten av december
De erbjöd att vi kunde få tillgång till även första 4,5 månaderna vilket skulle vara ett stort arbete att ta fram då Systemet startade i mitten av maj.
Då fartygstrafiken inte förändras så mycket så ger det en hyfsad uppskattning att vi har mycket rysk närvaro och att det blir ca 700 fartygsanlöp per år med Ryska besättningsmän helt eller delvis vilket vi kommunicerat
Vi har noga poängterat att det inte är Ryska fartygsanlöp utan Anlöp med Rysk Besättning.
Bl a hade vi en gasbåt som gick i skytteltrafik mellan oss och Polen. Där vet vi att de hade Rysk besättning då en hoppade över staketet och försvann hos oss."
Det vore nog bra om Karlshamns Hamn tar kontakt med Kustbevakningen och blir upplysta om att de svänger sig med felaktiga uppgifter.

Notera också sista meningen.

Karlshamns hamn har så dålig säkerhet att besättningsmedlemmar kan avvika från hamnen och ta sig in i Sverige för att försvinna. Med tanke på att Nordstream 2 nu ska använda hamnen så behövs verkligen utökad bevakning från Försvarsmakten, Säpo, polisen och Kustbevakningen.

I övrigt visar det sig att Sjöfartsverkets totala anlöpsdata är 1 047 anlöp till Karlshamn, inkluderat de fartyg som inte lastar eller lossar något. Inga ytterligare ryska fartyg har då anlöpt, utan det är fortfarande samma sju fartyg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

8 kommentarer:

 1. Dags gräva i VD:n övriga affärer om det kan finnas nån intressekonflikt här?

  SvaraRadera
 2. Det osar gravad hund här.....

  SvaraRadera
 3. Hej

  Välkommen till de fabulerandes land!

  Jag har själv varit ett antal gånger under de senaste åren i Karlshamns hamn och levererat! bränsle i form av diesel och bensin.

  Fler fartyg i hamnen? Aldrig!
  Liggetid ca 14-16 timmar, så vid ca 700 fartygsbesök i hamnen skulle det innebära ca två om dagen.
  Som inte fanns!

  Nu finns det även en hamn till för färjetrafik (och fritidsbåtar) och där kan antal anlöp vara fler.

  I den här historien är det många som inte håller sig flytande utan har tagit sig vatten över huvudet...

  SvaraRadera
 4. Skulle Karlshamns hamn ha en annan säkerhet en vilken gränsövergång som helst i Sverige? Det är ju vidöppet överallt...

  SvaraRadera
 5. Bara det faktum att man så enkelt kan slinka ut ur hamnen utan kontroll bör ju leda till en extra titt på deras arrangemang gällande ISPS.

  Att deras VD dessutom inte ens kan uttrycka sig någorlunda korrekt i skrift kan ju också vara en indikation på hur kompetensen inom hamnbolaget är gällande det mesta...

  SvaraRadera
 6. Jösses, det är vid sådana här tillfällen man inser hur mycket faktafel och rena påhitt det finns som presenteras som full sanning i SVT Rapport och SR Ekot, och själv kan man inte annat än att acceptera vad de säger. Tack vare Cornucopias intresse av just den här frågan får vi reda på hur det verkligen ligger till. Men tänk så mycket felaktigheter det finns i andra ärenden som man aldrig får reda på...

  SvaraRadera
 7. Har länge längtat efter att få veta den exakta statistiken för Karlshamns hamn ......

  Men bra att ta upp det här med media. Dom vinklar och ljuger och censurerar och väljer vilka "nyheter" som skall hamna var på förstasidan och hur långt upp... Och vilka som inte kommer med alls. Och formulerar rubrikerna så att det som dom inte gillar framstår i så dålig dager som möjligt.

  Blir värre och värre hela tiden, det började väl gå utför på allvar för några år sen, inför valet 2014 ??

  SvaraRadera
 8. Follow the Money Mats Olsson.
  Kommer att tänka på en låt med Eddie Meduza, den handlar om en annan Mats Olsson men det kanske finns likheter?

  SvaraRadera