Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2017-02-02 14:18

FLASH: Karlshamn har fel även om 700 fartyg - siffran avsåg total trafik, ej fartyg med rysk personal

Enligt Åsa Edberg på Kustbevakningen har Karlshamns Hamn gått ut med felaktiga uppgifter om 700 fartyg med rysk besättning ombord. Kustbevakningen har av 396 kontrollerade fartyg totalt hittat 736 ryska medborgare, men de flesta av dessa skepp har noll ryska besättningsmän.
Stenungsund, ej Karlshamn.
På grund av nytt IT-system har Kustbevakningen bara kunnat titta på besättningslistor på fartyg mellan 160511 - 161215. Antalet anlöp under perioden var likt Karlshamns Hamns VD Mats Olsson uppgett till bloggen 396 under perioden.

Men dessa anlöp om 396 fartyg var samtliga fartyg under perioden, inte bara de som har minst en rysk besättningsman ombord. Totalt fanns det 736 ryska besättningsmän, t ex ett fartyg med 100% ryssar på en besättning om 7 personer.

De flesta av dessa 396 fartyg har ingen rysk besättning alls (min uppgift - ej sagt av Kustbevakningen).

Åsa Edberg på Kustbevakningen skriver till bloggen:
"Vi kan uppge att det har ankommit 736 personer med rysk nationalitet till Karlshamn under perioden 160511-161215. Detta på 396 anlöp totalt. Dessa uppgifter sändes till Karlshamns hamn den 15 december 2016."
I själva mailet till Karlshamns Hamn, som bloggen tagit del av i enlighet med offentlighetsprincipen, skrev Kustbevakningen följande, ordagrannt citat:
"Hej [medarbetares förnamn],Vi kan uppge att det har anlöpt 736 personer med rysk nationalitet till Karlshamn under perioden 160511-161215.Detta på 396 anlöp totalt.Hoppas du fått det svar du behöver annars får du höra av dig igen."
I ett telefonsamtal förtydligar Åsa Edberg att 396 anlöp är antalet fartyg man tittat på. Inte antalet fartyg med rysk besättning och konstaterar att dessa 396 fartyg inkluderar de med noll ryska medborgare ombord. I ett andra mail efter telefonsamtalet skriver Edberg till bloggen (min fetstil):
"Siffran 736 gäller bara besättningsmän och anlöpen är som jag sa, den totala mängden till Karlshamn under angiven period. Detta betyder inte att alla 396 anlöp hade rysk besättning ombord."
Kustbevakningen har aldrig tagit fram data för hur många fartyg som hade minst en rysk medborgare ombord, utan bara hur många ryska besättningsmän som totalt kom till Karlshamn under perioden.

Karlshamns Hamn AB:s VD Mats Olsson har missuppfattat Kustbevakningens uppgifter och extrapolerat 396 anlöp totalt under tidsperioden till 700 fartyg totalt med rysk besättning. I december skrevs följande i ett pressmeddelande, och detta är sedan uppgifter som använts av hamnen och kommunen sedan dess:
"Bara under det senaste året har cirka 700 fartyg med ryska besättningsmän angjort hamnen i Karlshamn."
700 fartyg är alltså fler än samtliga anlöp till hamnen, åtminstone de som rapporterats korrekt till Sjöfartsverket. Och även extrapolerat ska endast en bråkdel av dessa fartyg ha rysk besättning enligt Kustbevakningen.

Om man antar ett medel på sju ryska besättningsmän i de fartyg med rysk nationalitet ombord, så blir det exempelvis 105 fartyg med rysk besättning.

Att påstå att det anlöpt 700 fartyg med rysk besättning, eller ens minst en rysk besättningsman ombord är alltså fel. Totalt anlöpte 652 fartyg för lassning eller lossning till Karlshamn under 2016. Karlshamn har uppgett 1 100 fartyg till media, varav 700 med rysk besättning. 

Enligt uppgifter till bloggen har nu Sjöfartsverket begärt in en förklaring varför cirka 450 fartyg inte anmälts till Sjöfartsverket (1100-652=448).

Kort sagt måste nu samtliga media som sagt eller skrivit att det fanns 700 fartyg med rysk besättning återigen korrigera sina artiklar, t ex Expressen, DI och SR Ekot.

Det är uppenbart att beslutsunderlaget som regeringen fått för att acceptera att Karlshamns Hamn används för Nordstream 2 är grovt felaktigt och beklämmande att ingen synat felaktigheterna. Svenskt psykologiskt försvar mot desinformation, "alternativa fakta" och falska nyheter är uppenbarligen bristfälligt hela vägen upp till regeringskansliet. Detta trots att verkliga fakta finns hos statliga myndigheter.

Hela härvan kring Karlshamns Hamn och Nordstream 2 är en utmärkt studie i hur "alternativa fakta" kan spridas av okritisk media och användas för att uppnå politiska syften, i detta fall byggandet av Nordstream 2, som är ett ekonomiskt vapen diktaturen i Kreml använder för att utöva påtryckningar på t ex Ukraina, Vitryssland och Polen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

12 kommentarer:

 1. Vad skall man tro på? Det kommer in olika uppgifter från flera håll. Total (?) desinformation, tillrättalägganden eller (o)sanningar. Det är inte lätt att vara medborgare i Sverige om man skall hålla sig á jour. Det kanske är meningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. De som anger källor är mer trovärdiga. Cornu har angett information om varje ankommet ryskt fartyg samt delar ur telefonintervju med en handläggare (vars namn finns utskrivet). Källorna är mycket välpresenterade med direktlänk i fallet ankomster.

   Radera
  2. Men som vanligt, lite inte på någon utan gör en rimlighetsbedömning samt kolla källorna. Alltid. Seriös nyhetsrapportering har alltid källor angivna och underlättar faktagranskning.

   Radera
 2. Statliga myndigheter kanske inte litar på varandra?
  Eller är de inte läs och räknekunniga ( svensk skolundervisning...)
  De kanske helt enkelt dömer andra efter sig själva?
  Kan vara så enkelt!

  SvaraRadera
 3. Mats Olsson kanske har även har koll på undervattensverksamheten?
  Då kanske hans siffror stämmer bättre än Statliga myndigheters.

  SvaraRadera
 4. Felaktiga fakta om hamnens rörelse kommer från VD och Styrelsen.
  "Detta är vår verklighet som vi som hamn måste förhålla oss till, säger Mats Olsson, VD för Karlshamns Hamn".

  Om Lars uppgifter är korrekta man med fog ifrågasätt om kompetensen att leda bolaget är rätt. Men det är klart, med alla dessa alternativa båtar som alternativt anlöper kanske också kräver alternativt kompetent bolagsledning och sån verkar det inte lida någon brist på.

  SvaraRadera
 5. Kan det vara så att någon uppgiftlämnare till media och Karlshamns Hamn varit alternativt nykter under statistikframtagningen..?

  SvaraRadera
 6. Tänk om det gick att få någon kommentar från de partiföreträdare som beslöt i fullmäktige. Visste ni att det var alternativa sanningar om hamnens nyttjande innan ni beslöt vad ni nu beslöt?

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det inte styrelsen? Iofs så är väl fullmäktige en formsak

   Radera
 7. Sd i Karlshamn röstade nej till avtalet. Vilka partier är det egentligen som är ryssvänner?

  SvaraRadera
 8. "Professorn: Rörbeslutet kan vara olagligt"
  "– Med största sannolikhet kommer beslutet att upphävas om det överklagas, säger Olle Lundin vid Uppsala universitet.

  Han anser att kommunstyrelsens beslut om att Karlshamns hamn får lagra rör till den ryska gasledningen strider mot kommunallagen. Kopplingen till försvars- och utrikespolitiska frågor gör att Karlshamn inte får ta ett sådant här beslut, enligt Olle Lundin.
  ...
  För att frågan ska kunna få ett rättsligt svar krävs ett beslut från förvaltningsrätten. I sådana fall måste en person som är skriven i Karlshamn först över[k]laga."

  (http://www.blt.se/karlshamn/professorn-rorbeslutet-kan-vara-olagligt/)

  Så, upp till bevis alla läsare! Vem är skriven i Karlshamn och vill placera sig mitt i säkerhetspolitikens mittpunkt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om ni crewsamlar flyttar jag gärna dit ett tag!
   Men hinner man skriva sig där innan tiden rinner ut?

   Nära till min favoritfyr även: Gåsfeten.

   Radera