Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-02-18 10:33

Fem procents bolåneränta år 2025

Så kallade experter har killgissat hos DI när den rörliga bolåneräntan ska nå fem procent. Avanzas marknadsförare Claes Hemberg gissade t ex år 2025 om man inte följer hans eviga tjat om att pruta på räntan, då det dröjer till 2030. Andra gissningar handlar om 0.5 - 1.0% till i rörlig ränta till 2018.

Dagens Industri låter alltså gissningarna hagla från sk experter. Att tre olika "experter" kommer fram till tre olika saker bevisar att högst en av dem faktiskt är en expert.
"Two men says they're Jesus, one of them must be wrong" - Dire Straits, "Industrial Disease"
Hade de varit experter hade de förstås kommit fram till samma sak.

Avanzas "expert" Claes Hemberg killgissar på år 2025 om man inte prutar för då blir det 2030. Lycka till där, Claes.

Andreas Wallström från Nordea vill inte prata om mer än 2018 och inser till skillnad mot Hemberg sina begränsningar och tror på 0.5 - 1.0% procentenheters högre rörlig bolåneränta de närmaste knappa två åren.

Enligt Nordea kan alltså räntekostnaden för den majoritet av bolånekollektivet som har rörlig stiga med ca 70% (1.4 -> 2.4) på mindre än två år. Undrar om det får några konsekvenser?

SBAB:s Emma Persson vill inte killgissa utan konstaterar att om räntan når fem procent får det "betydande konsekvenser". Tydligen klarar inte Sverige av normala räntor. Eller normala och normala, historiskt är 5% fortfarande låg ränta.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Så mycket snack. Klart man binder nu när räntebotten är nådd ut mot kund. Även Pekka Kääntä är inne på samma spår.
  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2017/02/17/dar-binder-jag-mina-bolan-nu.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har en bekant som nyss blev rekommenderad av sin personliga bankman att byta från bunden till rörlig ränta. Kan det vara en bra indikator på att det faktiskt är läge att binda måntro eller är det för konspiratoriskt? :)

   Radera
 2. Jag håller med, men vi har väntat länge nu på ränteuppgången. Tänk om det "nya normala" faktiskt är en bolåneränta under fem procent?

  De senaste tio åren har rörlig ränta varit >5% bara en gång -- sommaren 2007 till hösten 2008. Det kan mycket väl vara så att kommande tio år också ligger under 5% i genomsnitt.

  Hushållens ränteutgifter är lägre än någonsin som andel av disponibel inkomst. I början av 90-talet lade hushållen som grupp ~10% av sin disponibla inkomst på räntor, idag är siffran under 3%! En ökning med 70% kan enkelt absorberas.

  Nej, med dagens omvärld och ränteprognos så är det enda som kan knäcka bubblan en varaktig uppgång i arbetslösheten eller en ny strukturell kris.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dessa långtidsprognoser är ju helt omöjliga att göra, vem trodde 2007 (den nya ekonomin, superkonjunkturen, etc) att vi skulle ha minusränta 2015?

   Radera
 3. Får ni inte låst ränta på 20 år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkar vara nästan omöjligt att få sånt i Sverige.

   "Hej. Jag vill låna 2 miljoner för att köpa ett nytt hus och vill betala av det på 30 år med fast ränta".

   Antingen skrattar de bara åt en eller så drar de på så med räntan så det är ekonomiskt idioti att ta det jämfört med att ta rörligt och lägga pengarna man sparar på räntan på amorteringar.

   Radera
 4. Tror många klarar av 5%, men det som kommer hända är att de som är nya på bostadsmarknaden, eller som vill köpa större, inte kommer kunna göra det i samma utsträckning. Det kommer pressa priserna neråt.

  Faller priserna, så kommer de som ska in på bostadsmarknaden eller som vill köpa större, att avvakta. Varför köpa nu när man kan få det flera hundratusen billigare om 6 månader? Detta pressar priserna ytterligare neråt. Efter ett tag (kan ta flera år) så kommer en ny jämvikt uppstå och sen kommer priserna stiga på nytt.

  Men med det sagt, så kommer höjda räntor minska folks konsumtionsutrymme, vilket kommer pressa KPI neråt, vilket kommer få Riksbanken att åter sänka räntan. Spektaklet kommer fortsätta så långe Riksbanken tittar på KPI istället för penningmängd när de sätter räntan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt.
   Dock menar jag att dagens räntor är botten så liksom ingen idé att ligga på 3-månaders om du nu inte flippar lägenheter.

   Radera
  2. 5% ränta på ett lån om 4 000 000 innebär 200k om året i räntekostnader, innan ränteavdraget, dvs åtminstone 12k i månaden. Hanterbart för ett hushåll som drar in 50-60k efter skatt, men självklart kommer priserna då att falla och konsumtionen minska.

   Radera
  3. Tror (killgissar) att 5% ränta kommer att vara snudd på dödsstöten för de allra flesta som "köpt" bostad de senaste 2-3 åren i våra större städer.

   Radera
  4. ...och då är givetvis vår kära ekonomiska tillväxt lika med fullständigt körd, vilket politruker och bankirer är fullt medvetna om. Därför fortsätter man hellre att fylla på bålen med billig sprit och ett par nävar kokain (i form av minusräntan) och hoppas istället att nån makrohändelse ska få skuldknarkarna att backa från bålskålen.

   Radera
  5. @Somebody is wrong on the internet:
   Det är nog inte många idag som kommer vara beredda att betala så mycket i ränta, utan snarare kommer försöka sälja sina hus snabbt som attan, vilken kan väl också utlösa en krasch när tillräckligt många gör det samtidigt.

   Radera
  6. utan snarare kommer försöka sälja sina hus snabbt som attan

   Kan tänka mig att de som har en sommarstuga kan sälja den för att förbättra sin ekonomi, däremot är det tveksamt om de som bor i Stockholms innerstad kommer sälja sin bostadsrätt med förlust för att flytta in i en mindre bostad eller till någon förort. En försäljning i sig kostar pengar och med ett högre ränteläge så kommer det vara svårt att få låna om man inte köper något som är drastiskt billigare.

   Tror de flesta kommer försöka härda ut, genom att skära ner på resor, restaurangbesök, sälja bilen mm. och hoppas att räntorna ska falla eller man ska få bättre lön. Däremot kommer färre vilja eller kunna köpa större, och då äldre hela tiden dör (eller flyttar in på hem) så kommer nya sådana objekt ut och utan efterfrågan så kommer priserna justeras ner.

   Radera
  7. Håller med om att skatt är stöld och håller också med i inlägget. Hade kompisar som gjorde just det(höll ut) och skar ner 1992. Det tog dem 8 år. Under tiden lämnade andra tillbaka sin bostadsrättsradhus i samma förening, tog skulderna och gick. De slapp de i alla fall betala månadsavgiften. Vi köpte hus i samma veva(1993). Det fanns inga köpare, vi var ofta ensamma på visningarna. Villa i Vallentuna på 240 kvm kommer jag särskilt ihåg. 1,2 miljoner - ingen köpte. Inte vi heller.

   Radera
 5. Intressant att jämförelse"normen" alltid är ett hushåll med två friska vuxna som tjänar långt över medianen. I det nya samhället är alla alltid friska, har arbete och tjänar + 40 tkr i månaden(?).

  SvaraRadera
 6. Jag känner nog ingen som har så bra koll på familjens ekonomi som min självlärde far har/hade.. Tror många tänker att de inte är slösaktiga, inte som att de köper 30k TV på avbetalning eller så... men att de får ut 60k per månad men bara sparar någon tusing till barnen å nån tusing till sig själva å resten "går åt" typ..

  typ 60k in
  -räkningar 20k
  snus/cigg 3k
  uteluncher 4k
  frisör 1,5k
  sparande 4k
  övrigt 20k
  övrigt övrigt 7,5 (blir aldrig tomt på kontot men är det lite för mycket kvar så blir det lätt en handväska för 10k eller kanske en fräsig cykel utan bromsar eller en avsmakningsmeny på Mårten Trotzig eller nåt)

  De som har 40k in har väl lite lägre räkningar men posterna ser ganska lika ut, men lägre på varje å billigare tv å kanske thailandsresa vart 5e år istället för vart annat.

  Jag brukar skämta om att jag hade 1 par skor "igång" per säsong när jag var barn.

  Nu när man kommer hem till en barnfamilj med två barn är det 6-7 par skor per unge..

  Det hänger ett 20-tal jackor hos en 2+2-familj.

  Barnen har egna rum fulla med saker, ändå finns det hos många ett proppfullt lekrum också, å så ligger det massa leksaker i "vardagsrummet" så barnen kan leka där föräldrarna är.

  SvaraRadera
 7. Kanske 5% i boränta fram till 2025....så då kommer priserna gå upp med 1,10^9 = 2,36 ggr....
  If Metall anställdas löner kommer öka med 1,04^9 = 1,42 ggr
  och ingenjörers löner kommer att öka med 1,015^9 = 1,14 ggr

  i kombination med att dom senaste 2 årens invandring kommer komma i arbete (politikerna har ju tjatat om att det tar ca. 7 år) vilket kommer öka trycket på bostäder enormt.

  Riktigt bra deal för IF Metallaren som köper lägenhet idag och fortfarande hyfsat bra för ingenjören också

  SvaraRadera
  Svar
  1. 7 år för att komma i minst en timmes sysselsättning per vecka är måttet. Sysselsättning är inte detsamma som självförsörjning. Och det var de som kom för 10+ år sedan i betydligt mindre antal än nu. Är det de här bidragstagarna som skall flytta in i bostäderna för 10-15000 per månad? Tror inte det...

   Radera
  2. Jodå,någon annan betalar som vanligt.
   Det är svärje vi pratar om.
   Dessa miljarder i privat pensionsspar är väldigt duktigt av svensson att ha sparat ihop så att de som inte sparat kan få,typ en frivillig skatteinbetalning kan man kalla sparformen.

   Radera
  3. Privat pensionssparande kan väl ingen ta från dig så länge du sparar själva via ISK, KF eller vanligt konto? Det där statliga låsta privata pensionssparande som många gick på för några år sedan är ju bara komiskt. Man ska aldrig frivilligt avsätta en krona i något som någon annan än en själv förvaltar. Regler kan revideras. Dom kan t.ex helt plötsligt ändra på lagen och säga att du inte får plocka ut privat pensionssparande förrän du är 97 år och att dör du innan dess så får staten dessa pengar. Det är Sverige i ett nötskal. Förvalta alltid pengar själv och helst i en annan valuta och helst i ett annat land :)

   Radera
  4. Privat tror inte jag är riktigt privat oavsett.
   Den som har får ge i svärje.

   Det sista däremot om att själv förvalta, det är grejor det.
   😁

   Radera
 8. Det lär väl inte vara så många som får lämna sin kåk om räntan ökar till en 2-3 %. Sannolikt inte heller om den drar iväg till 5 %, annat än på marginalen. Men däremot lär sannolikt annan konsumtion få stryka på foten i första läget. Renoveringar, ny bil Thailandsresa, etc. Det kan säkert käppa till ett och annat hjul. Kan bli tråkigt även för lågbelånade som jobbar på bilfirma, byggfirma, konsult, IT-företag, sällanköpsbranschen, Classe Ohlsson, etc. Samt underleverantörer till dessa. Typ hela ekonomin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men inte för dom som jobbar med enbart teknikexport ;)

   Radera
  2. Kan man höja räntan så mycket i en lånedriven värld?
   Näh,allt kollapsar ju då.

   Bilmekaniker och byggare klarar sig nog rätt bra när det skiter sig,deras billigare underbordettjänster blir win-win då,lite som idag om man tänker efter då...

   Radera
 9. Du kan skippa löneökningen för ingenjörerna. Ge dem en extra musmatta var tionde år så håller de sig nöjda.

  SvaraRadera
 10. 2 små kommentarer. Vilken ränta har Japan nu efter mer än 20 svåra år ? Såklart att banken vill att du skall binda räntan - de har alla räknat så att de gör en bra vinst och att chansen att du skall vinna på det är försvinnande liten. Du binder långt framåt och de börjar tjäna större pengar än idag. Den sk riskpremien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp precis så är det. Det är bara att gå in på compricer och kolla vad man får i 10 årsränta minus 0,5% (ränterabatt). Då hamnar man på ca 2,5% i boränta och banken har alltid rätt och gör alltid vinst vilket innebär att 2027 ligger den rörliga boräntan på cirka 2%. Artikeln om att 5% boränta är antagligen finansierad av storbankerna.

   Radera
 11. "Eller normala och normala, historiskt är 5% fortfarande låg ränta."

  På vilka grunder hävdar du detta? Hur har du cherrypickat data för att nå den slutsatsen?

  SvaraRadera