Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2017-02-12 10:24

Efter avkriminaliseringen: Mer än dubblade fall av familjevåld i Ryssland

Efter att misshandel inom familjen avkriminaliserats i Ryssland rapporteras det nu om mer än dubblade fall av familjevåld enligt brittiska The Independent.
Nas ne dogonjat - de får inte fast oss.
I Rysslands fjärde största stad Jekaterinburg har antalet dagliga utruckningar på grund av familjevåld mer än dubblats sedan avkriminaliseringen från 150 till 350 om dagen. Rysslands diktator Vladimir Putin har skrivit under avkriminaliseringen, som alltså gäller.

"Police in Yekaterinburg responded to 350 incidents of domestic violence daily since the law was relaxed compared to 150 such incidents previously, according to the city’s mayor.
Yevgeny Roizman told Russian media: Before, people were afraid of criminal charges — this acted as some kind of safety barrier."
350 utryckningar dagligen på grund av familjevåld i en stad mindre än Stor-Stockholm. Undrar hur svensk polis skulle orka med den belastningen? Detta är enbart de fall där någon drabbad eller vittne ringt in misshandeln.

Så länge man inte bryter några ben, utan bara håller sig till skärskador och blåmärken är det inte kriminellt att misshandla familjemedlemmar, eller som det heter i Ryssland: "Om han slår dig älskar han dig".

The Independent skriver att mellan 12 000 och 14 000 ryska kvinnor dödas årligen av sina män. Detta är hyllade sk traditionella värderingar, som de som hyllar Ryssland står för.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

25 kommentarer:

 1. Olika kulturer, religioner och folk har olika sätt att se på saken. I vissa kulturer och religioner är det helt okej för mannen att misshandla och våldta hustrun. Det är en gudagiven rätt mannen har. Jag personligen tycker det är fel, men vi lever ju i kulturrelativisiska tider och vad säger att den svenska metoden är överlägsen andras. Menar bloggaren det, att Svensk etik och moral är överlägsen t ex rysk eller muhammedansk?

  SvaraRadera
 2. Och jag som trodde att bloggaren inte gillade ryssar - från den synvinkeln är det väl bra om antalet ryska babyfabriker minskar med 12000-14000 per år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Bloggaren har inget emot ryssar, däremot diktaturer och dess regenter. Agg mot idioter kan även förekomma.

   Radera
 3. Som med så mycket annat tyder det alltså på att viljan att ringa polisen ökar och fjantmedia ser det som en möjlighet att påstå att de har bevis på att det blev värre. Om det blev värre - vilket inte är otroligt men heller inte självklart - tar det rimligen mycket längre tid att märka än såhär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var har herr Peter A fått det ifrån att bloggaren inte gillar östeuropeiska damer?
   Duger väl, antar jag , de med.
   Se hur bra det gick för Axel och ryska Maria!

   Radera
  2. Linus.
   Så du är numera en förespråkare av alternativa fakta?

   Radera
  3. Alternativa fakta är så sjukt 2016.

   Lars behöver en growth-hacker om jag ska fortsätta klicka.

   Radera
  4. Så det du egentligen säger bakom dimridåerna är att Putin är en schysst kille och rättssäkerheten har ökat för kvinnorna och därmed ökar anmälningsbenägenheten?

   Radera
  5. Ärligt talat ser jag knappt skillnad på ditt påstående och mitt ursprungliga. Det är tur att det står namn över inläggen så vi kan hålla isär det ändå.

   Radera
  6. Linus, du snackar så mycket strunt, och verkar tro att du är himla skarp.
   "tar det rimligen mycket längre tid att märka än såhär"

   Ingen som helst underbyggnad av påståendet.

   Att "märka något" går precis så snabbt som man mäter det. Att poliser rycker ut går att mäta så snart det har hänt.
   Att poliser behöver rycka ut i högre grad än tidigare just pga detta, kräver att en viss andel av den potentiellt misshandlade befolkningen direkt har tillåtit sig att släppa på en spärr de tidigare haft, som ett resultat av kännedom om nya förhållanden.

   Det du säger är roughly antingen att
   A. Kännedomen kan inte ha kommit ut så snabbt i denna stad.
   eller
   B. Männen kan inte ha reagerat så snabbt på kännedomen.

   Vad har du för belägg för att något av ovanstående skulle gälla?

   Radera
  7. Jag får nog ge Linus en poäng här, tycker hela artikeln verkar uppdiktad.

   Exempelvis har jag svårt för källor som "Yevgeny Roizman told Russian media:" och sedan ingen länk till denna ryska media i artikeln. Utan den så blir hela grunden som artikeln bygger på ihålig.

   "Police in Yekaterinburg responded to 350 incidents of domestic violence daily since the law was relaxed compared to 150 such incidents previously, according to the city’s mayor."

   He said, she said. Utan källor är det trams.

   Sen bör man väl som alltid påpeka att jag inte är putinist eller vad ni kallar det. Men rätt ska vara rätt!

   Radera
  8. Och jag refererar givetvis till artikeln i Independent. Lars har ju uppenbarligen källhänvisning.

   Radera
  9. Lars har precis som Independent vissa klick-incitament också, och han har ju dragit en lång berättelse enligt journalistens alla konster här. Det här inlägget passar helt enkelt in i det narrativ han byggt upp.

   Och varför inte? Han lever ju på det, då behöver man hitta sin nisch. Jag skulle placera den här bloggen i ett slags semi-intellektuellt fack: direkta felaktigheter och lögner undviks, däremot behålls sensationsrubrikerna och de egensydda narativen som skapar en extremt skev syn på verkligheten. Jag tror att det är ett rätt bra fack som passar en stor del av befolkningen. Inte idioti men ändå underhållning. Och jag läser ju själv.

   Jag gnäller alltså inte på inläggets existens, jag bara rättar det.

   Om nu bara bloggen kunde få in lite gästinlägg från B.Fisher, han verkar skarp. En del engelska och en tydlig analytisk linje ner till ett A och ett B, vilket är bokstäver läsaren känner till.

   Radera
 4. Jag vet att jag förmodligen kommer framstå som värsta rysstrollet nu men hur är det med denna "avkriminalisering"?

  Jag hörde i något radioinslag där det förklarades (tror jag iaf - kanske bara var propaganda).

  För några år sedan så avkriminaliserades misshandel i Ryssland (sådan beskriven av bloggaren). Det betyder inte att det lagligt att misshandla folk - Polisen tar dig fortfarande och du får böter - ungefär som vi får böter när vi kör för fort med bilen här i Sverige.

  Varför denna avkriminalisering av misshandel gjordes förklarades inte men den fick vissa konstiga följder.

  Personer som bodde ihop med sin partner men inte var gifta skyddades INTE av det skydd gifta partners hade.

  Om samma situation hade rått i Sverige så hade vi förmodligen jobbat för att sambos skulle få samma skydd men Ryssland gjorde tvärt om.

  Kontentan är iaf detta - det har inte blivit lagligt att slå sin familjemedlem i Ryssland (eller någon annan för den delen) - om man inte samtidigt vill påstå att det är lagligt att köra för fort med bilen i Sverige.

  Sen är det ju givetvis horribelt att misshandel (av familjemedlemmar eller vem som helst) bara är ett bötesbrott.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just det - glömde att det bara var ett bötesbrott första gången. Efter det så var det som "vanligt" - ett vanligt brott som innan.

   Radera
  2. Hittade lite till:

   http://www.telegraph.co.uk/news/2017/01/25/russian-mps-back-plan-partially-decriminalize-domestic-violence/

   "The bill would instead make domestic battery equivalent to minor assault, which is an administrative offence punishable by a 30,000 ruble (£412) fine, 15 days in jail, or 120 hours of community service. "

   Jämför med svenska lagen:

   ""5 § Den som tillfogar en annan person kroppsskada, sjukdom eller smärta eller försätter honom eller henne i vanmakt eller något annat sådant tillstånd, döms för misshandel ... om brottet är ringa, till böter eller fängelse i högst sex månader. Lag (1998:393)."


   Radera
  3. Wofser

   Korrekt. Därför gillar jag inte påståendet "avkriminalisering" eftersom det antyder att det inte längre är en brottslig handling alls. Vilket är fake news då brottet har nedgraderats till ett "administrativt brott" med lägre straffsats (max 15 dagar, i ryskt pennalistiskt fängelse utan hänsyn till mänskliga rättigheter). Nedgraderingen är allvarlig nog och som får ödesdigra konsekvenser för de stackars ryska kvinnorna som misshandlas av sina suputer till "män".

   Därmed antar jag att skrivelsen "är det inte kriminellt att misshandla familjemedlemmar" är felaktig/fake news/alternativa fakta eftersom man kan dömas till 15 dagars fängelse även vid ringa misshandel. Rätta mig gärna om jag har fel.

   Någon som vet straffskalan om man misshandlar sin fru till döds i Ryssland?

   Tillägg för alla som avsiktligt missförstår: Ryssland är en diktatur med avskyvärd människo/kvinnosyn och Pooty-Poo är en diktator.

   Radera
 5. Det kan ju vara så att anmälningsbenägenhen ökar om den måttligt misshandlade tycker att straffet blir mer "lagom" om alternativet förut var att knölen åkte in på en längre tid. Man ska inte underskatta behovet av familjeförsörjare.

  SvaraRadera
 6. Halvt off-topic: Margot W verkar inte vara så poppis i Ryssland som vissa verkar tro: https://svenska.yle.fi/artikel/2017/02/11/sveriges-utrikesminister-utsatts-ryska-twitterattacker-infor-moskvabesok

  SvaraRadera
 7. Dåligt läge för ryskorna.
  I praktiken (inte på papperet)är läget försämrat även för svenska kvinnor. våldet mot kvinnor har eskalerat de senaste åren och polisen hinner inte med att utreda och straffpåföljderna är svaga.
  Tycker att det vore viktigare att belysa vår nationella situation.

  SvaraRadera
 8. Man tycker att anmälningsbenägenheten borde minska när brottet avkriminaliseras, men så var alltså inte fallet. Varför ens ringa polisen för något som inte är olagligt.

  SvaraRadera
 9. Fake news från en brittisk kvällsblaska.

  SvaraRadera
 10. Var det inte en politiker (kd) i Gävle som sa för några år sedan:

  "Vi får inte glömma att kvinnor kan vara nog så retsamma ibland!"

  Förmildrande omständighet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror ju på vad retsamheten leder till!
   Nytt släkte?
   Ok tycker jag.

   Radera