Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-02-05 19:06

Dags att avskaffa sportlovet?

Snart drar sportloven igång land och rike runt. Men allt färre ägnar sig faktiskt åt sport på dessa lov, som snarare är ett problem när det gäller barnpassning, alternativt gräver stora hål i pressade privatekonomier när man försöker leva upp till det statliga diktatet om vintersport. Vad tycker du i frågan och vad gör ditt hushåll på sportlovet?

Med en svensk skola i förfall är det rimligtvis bättre att eleverna lär sig och skaffar sig kunskaper än att de ska sitta hemma i en vecka för att staten under Sveriges isolering under andra världskriget ville spara på en veckas uppvärmning av skolorna. Det har som bekant gått ... några år sedan dess, men idiotin biter sig fortfarande kvar.

För många föräldrar är sportlovet tvärt om en plåga. Barn måste passas, medan föräldrarna vare sig har semester eller råd att göra något på lovet. Alternativt så känner man socialt tryck att bränna 10 000-tals kronor på någon vintersemester. Vissa åker rent av till varmare länder, vilket knappast kan handla om vintersport.

Så bör sportlovet avskaffas?
Och vad gör ditt hushåll på sportlovet i år?

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

39 kommentarer:

 1. Jag tycker veckan ska privatiseras i den meningen att alla ska själva få bestämma vad det ska heta och när den ska infalla.

  SvaraRadera
 2. Barnen kan utan problem lära sig alla regler och namn i Pokémon go så skolan kan bara höja kraven rejält då barnen bevisligen klarar av rätt svåra saker. Mängder av barn i årskurs ett är halvbra på matte, svenska etc men nog fan kan de alla namn på 500 Pokémon go figurer och alla deras attribut. Varför kan inte skolorna inse barnens potential och sätta kraven MYCKET högre. Skulle kunna få in mer kunskap på mindre tid och alla lov skulle kunna behållas och utökas. Känns som att många barn lär sig mer på loven än i skolan så mer lov skulle ge mer kunskap hos barnen.

  SvaraRadera
 3. Förr med barnen hemma, åkte vi alltid till fjällen. En vecka i februari, tyckte vi, var lika mycket värt som tre på sommaren. Numera blir det skidåkning med barn och barnbarn på sportlovet och Påsk.
  Finns inget roligare än att åka med barnbarnen. Som tur är, är det lite spridning på åldrarna. Så jag hänger med några år till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fördelen med att ha familjen stationerad i Belgien vart vi slapp besvär med vinterdäck genom Europa.
   Vann väl en 4-5 dagar på att slippa Sverige, Danmark och Tyskland i februari.
   Bra för ungarna att inse att deras språkstudier var till nytta i länder vi besökte.
   Bortskämda glin!

   Radera
 4. Var finns alternativet "Utförvissa uppgifter inom familjeföretaget, då de ej är straffmyndiga" ?

  SvaraRadera
 5. Delvis ledigt barnen delvis utlokaliserade hos närmsta släkten

  SvaraRadera
 6. Skolan borde slopa loven och ha semesterveckor precis som resten av samhället. Det är ju helt hopplöst att varenda unge ska vara ledig samtidigt -> alla föräldrar på en arbetsplats måste försöka vara lediga samtidigt -> priser på resor / aktiviteter rusar etc.

  SvaraRadera
 7. Kan tycka det är bra med "lov" så att familjerna ska få chansa att spendera mer tid ihop, däremot så spenderar familjerna tiden ihop när det kommer till sportlovet ryka.

  Däremot så gillar jag sportlovet, jag som ej har barn (än) brukar jobba sportlovet när alla andra är borta. Så att säga att jag jobbar är en lögn, så fungerar det inte inom offentlig sektor... Så jag får helt enkelt en vecka där jag kan arbeta med att utveckla div, webappar som jag säljer, lyssna på ljudbok, slösurfa, gymma på arbetstid etc.

  Omoraliskt? Japp. Gött? Japp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är detta jag ogillar med sportlovet. Inte att du sitter och degar, det unnar jag dig, men att så många är frånvarande att man ofta har problem att lösa saker som behöver lösas.

   Radera
 8. Jag tror jag har hundratusentals svenska medborgare med mig när jag säger att sportlovet borde ersättas med ramadan enligt ett rullande främreorientaliskt kalenderschema.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Främre-orientaliskt? Det gäller påsk också eller hur?

   Radera
 9. Det är väl ändå e-sportlov numera?

  SvaraRadera
 10. Vi borde införa en lagstiftad semestervecka till så att föräldrarna kan vara lediga med barnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi har ju redan oerhört generös föräldraförsäkring och 5 veckors lagstadgad semester... Nä, vill man ha mer semester får man förhandla fram det själv eller via facket (det är inte helt ovanligt i många branscher med >25 dagars semester per år). Egentligen borde religiösa helgdagar och dylikt också "individualiseras" eftersom vi inte i samma utsträckning firar i grupp längre.

   Radera
  2. Semester tar man när det passar för kund, själv har jag väl en 10-12v per år i semester, tids nog vill ungarna inte veta av en men tills dess så vill iaf jag spendera tid med dem.

   Radera
 11. Det är väl än mer prioriterat att ha kvar sportlovet när den fysiska mängden aktivitet bland barn minskar.

  SvaraRadera
 12. Jag vågar påstå att bokningsläget är 99 % fullbokat i alla skidorter i Sverige under sportlovet. Det finns alltså både en underkapacitet i boende och gott om pengar i många plånböcker. En SkiStar semester 4 personer ligger inte långt från 20 tusen.
  Så länge det finns snö på vintern så är en uthyrningsstuga en rätt bra affär.

  SvaraRadera
 13. Påsklov,höstlov, jullov, sportlov och sedan sommar på det. En veckas nedtrappning av studietempot en vecka innan, sedan en vecka att komma igång igen, gärna med några studiedagar inlagda då lärarna tydligen inte kan studiedaga på loven gör att jag upplever antalet effektiva skolveckor som väldigt få.
  Avskaffa gärna höst, sport och påsklov.

  SvaraRadera
 14. Jag tycker det är kränkande att dom kallat det sportlov. Alla barn gillar inte sport och de kanske känner sig utanför när ledigheten inträffar. Vi borde byta namn på händelsen till kärlekslov och låta alla föräldrar och ofrivilligt barnlösa vara lediga på någon annans bekostnad. Sen borde det vara två veckor, en vecka känns kränkande.

  SvaraRadera
 15. En veckas skidåkning. Vinterns höjdpunkt.

  SvaraRadera
 16. Påsklov i fjällen är det som gäller. Lite brun på näsan vill man allt bli.

  SvaraRadera
 17. Bara det att de är utspridda över 4 - 5 veckor för att det inte ska bli trängsel visar väl att det finns ett behov som inte försvinner bara för att man avskaffar lovet.

  SvaraRadera
 18. Givetvis ska lovet döpas om till "Mattelov" så kommer resultaten i skolan att förbättras utan av t det behöver skjutas till mer resurser!

  SvaraRadera
 19. Minns min barndoms sportlov. I Stockholm var det förlagt så att det inträffade precis när snön hade smält och isarna inte bar, men ändå innan det rimligt att vara ute och cykla. Huvudattraktionen på sportlovet var att se moraliserande tjeckiska barnfilmer som sändes på dagtid (TV på dagtid, vilket grej). Sedan kunde man spela monopol för att fördriva tiden under årets tråkigaste vecka.
  MEN Det handlade om solidaritet. Solidaritet med de rika som hade råd att åka på fjällsemester. Det var ungefär 10% av barnen som hade rika föräldrar som prioriterade att åka skidsemester. Vi andra 90 % var tvungna att stanna hemma från skolan en vecka för att inte dessa privilligierade skulle behöva begära ledigt från skolan.

  NEJ. Det fanns inte roliga sportlovsaktiveter i Sollentuna. Det var någon man lästa om i tidningen att det fanns inne i Stockholm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De rika i min skola åkte såklart till fjällen och kom tillbaks brunbrända och allmänt störiga. Jag häckade i T-banan med min Skateboard tills polis/väktare körde ut oss i kylan. :-(

   Radera
 20. Det verkar lite omodernt att tvinga barnen att ha ledigt en viss vecka. I stället borde de få ett antal lovdagar per år som de kan ta ut när familjen så önskar, ungefär som semesterdagar. Det skulle jämna ut belastning och prissättning på semesterorter.

  Idag har det om jag förstått det rätt blivit väldigt svårt för barnfamiljer att ta familjesemester på annan tid än den som stipuleras av staten. För något decennium sedan var lärarna mer tillmötesgående och det var sällan några problem att ta några veckor på annan tid än lovtid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Lov att spendera med familjen är gott och ett välbehövligt avbräck från vardagens grottekvarn. Jobbar görs det betydligt mer nu för tiden än förr när det inte var helt ovanligt att en av föräldrarna var hemma under barnåren (ingen gender nämnd men).
   Dock är det idiotiskt att staten dikterar ett fast datum som är orubbligt, det gör att de mindre bemedlade inte har råd med skidresan och övriga betalar ett hutlöst överpris för en sketen fjälltrip. Hotellen tar minst tre gånger priset under loven. Man borde få styra detta själv naturligtvis med viss överinseende med vissa viktiga delar i undervisning som inte bör missas. Det skulle gynna alla.
   Kan intyga att skolan idag inte tolererar ledighet utanför loven i princip oavsett vad det gäller.. överförmynderi helt enkelt..

   Skidor är annars en höjdpunkt den tiden och det blir det i år när barnen börjar komma i rätt ålder.

   Radera
 21. Som gymnasielärare måste jag påpeka att ditt förslag skulle skapa ett fullständigt kaos, skulle inte gå att genomföra någonting vettigt i långa perioder.

  SvaraRadera
 22. Eftersom mina föräldrar, barnens farföräldrar, tycker att vintersport är typ det viktigaste i världen efter orientering och fjällvandring så lämnar jag med varm hand över ungarna till mor och far för en rejäl duvning i vintersport någonstans norröver i vårt avlånga land. Så har det varit i flera år och så blir det i år med.
  Mycket smidigt.

  SvaraRadera
 23. Ska resa t Trumpland i arbetet, under vår skånska sportlovsvecka. Fru & barn lediga hemma, men de gör nog någon utflykt med sport-inslag. Anser f.ö. att barnomsorg och skola, med alla dess lov, planeringsdagar etc. är illa matchat med yrkeslivet... Men vad ska man göra? Ta bort loven och införa "5 veckors semester" för barn och skolpersonal? Tror det blir svårt att sälja in politiskt, och är inte säker på att det är bra för barnen... Men ett evigt trassel är det, med hämta/lämna/planeringsdagar/studiedagar osv osv.

  SvaraRadera
 24. Problemet är ju inte sportlovet utan det oändliga sommarlovet. Finns ju ingen anledning att vara ledig 10-12 veckor i sträck och skapar stora problem för föräldrar. Korta ner sommarlovet och lägg in kortare ledigheter (sportlov/höstlov/läslov vad man nu vill kalla det) i under terminen för återhämtning och möjligheter till olika aktiviteter.

  Sedan kan man väl ta och höja kraven i skolan till en anständig nivå när man ändå är i farten.

  SvaraRadera
 25. Jag pluggar, skriver på mitt examensarbete närmare bestämt. Har en omröstning visat att inga studenter läser din blogg vilket gjort att du inte haft med det som alternativ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får välja sista alternativet, eller se dina studier som ditt jobb och välja något annat alternativ.

   Radera
 26. Eller så kan man vara med sina barn, ta en liten skidtur eller skogspromenad istället för att bränna 10000-tals kronor...varför ska allt vara svart eller vitt för.
  Vi behöver mer uppmuntran till rörliga aktiviteter, inte mindre.

  SvaraRadera
 27. Jag jobbar som lärare och jag kan se att väldigt många elever behöver det break från studierna som loven ger. Framför allt bland eleverna i årskurserna sju till nio. I just de åldrarna händer det mycket med hjärnan och skoltröttheten (vare sig man gillar eller inte gillar skolan) börjar märkas. För många av mina elever gör det underverk med en veckas avkoppling och det avspeglas direkt i studieresultaten under resten av terminen.

  ...och nej, jag säger inte detta bara för att jag själv vill ha kvar min ledighet, även om det såklart är riktigt skönt att få lite återhämtning när man efter några tuffa veckor på en högstadieskola ser ut som om man kammat sig med en handgranat och blicken flackar vilt.

  SvaraRadera