Cornucopia?

Aktuellt

Swedbankkund - vilken bank ska du byta till?

Detta inlägg är att betrakta som reklam. Tillsammans med Compricer kan bloggen nu presentera jämförelser mellan alla bankers bolåneräntor ...

2017-02-22 22:34

Constant Phoenix söker av Barents hav efter strålkällor

Det amerikanska kärnvapendetonationsflygplanet har flugit upp till Nordnorge och Barnets hav rapporterar The Aviationist och flygföljare på Twitter. Då utsläppet av jod-131 först upptäcktes vid gränsen Norge-Ryssland talar detta för att USA är mycket intresserade av om utsläppen kommer från de gamla ryska kärnvapenprovplatserna på Novaja Semlja.
Det handlar alltså om det flygplan som USA omgrupperade till Storbritannien samtidigt som jod-131 upptäcktes i Europa. Den radioaktiva isotopen har mänskligt ursprung och kan bland annat komma från kärnvapendetonationer.

Utsläppet upptäcktes först i Nordnorge och sedan successivt längre ner på kontinenten, med de högsta detekterade halterna nere i Polen. 

Ursprunget behöver inte vara från ett kärnvapenprov. Motherboard spekulerar (och länkar till mitt tidigare inlägg som fick spridning i engelskspråkiga media och verkar dragit igång uppmärksamheten kring utsläppet i lite bredare kretsar) om ett hemlighållet utsläpp från en fabrik för tillverkning av medicinskt jod-131 någonstans i Östeuropa. Det är dock precis som allt annat bara en hypotes.

Tydligt är Constant Phoenix-planet först skickades till där utsläppen initialt upptäcktes, för att söka av utsläppspår på högre höjder.

The Aviationist:
"Whilst the reason of the deployment has yet to be confirmed (actually, there are still contradictory reports about the spike in Iodine-131) the WC-135 has departed for its first mission since it arrived at Mildenhall: on Feb. 22, at around 11.50LT, the nuclear “sniffer” aircraft has departed for a mission towards Norway and the Barents Sea."
Air Force Freak bekräftar att planet enligt FlightRadar och liknande tjänster är uppe i Barents Hav.

Sedan återstår att se vad man hittar och om man redovisar fynden. Det sägs att det bara ska handla om att ta standardmätningar av bakgrundsstrålningen, men det är svårt att tro att det är en slump att detta sammanfaller med utsläppen av jod-131. Dessutom är det nog olämpligt att köra kalibrerande mätningar samtidigt som man har ett utsläpp.

Se vad de gör, inte vad de säger.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

21 kommentarer:

 1. @Stefan Strid 170219 23:22

  Med den militära organisationens ökenanpassning, och som en pendang till det gedigna, långsiktiga säkerhetspolitiska tänkandet i Finland, menas senaste decenniets:

  * Långbortistandoktrinen
  * Kommandspråk och hemligstämpel på engelska
  * Insatsorganisation 2014 med 22000 yrkessoldater + 28000 hemvärnsmän. Sverigeterritoriets areal är ca 500000 km2.
  * Yrkessoldater med utlandsobligatorium
  * Svensk Psy-ops spred flygblad över Libyen under OUP
  * Beställning 2009 av hjulgående bepansrat fordon från Patria (AWV) istället för bandgående dito från Hägglunds
  * Stridsvagnsmodifiering med förbättrat luftfilter och AC-installation.

  Det är möjligen först under de två senaste åren som man börjar tänka i termer av försvar av fosterlandet. Den kostnadseffektiva Värnplikten börjar väckas. Frågetecknet är dock vad de hemliga tilläggsprotokollen i det bilaterala säkerhetsavtalet mellan USA och Sverige säger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är du säker på att du svarat i rätt tråd?

   Radera
  2. Trodde jag var varvad igen...
   Man får inte slappna en sekund.
   Jod, ja.
   Skaffade ju antidot för några år sedan.
   Tog en vecka i Enköping trots att apoteksförråd skall finnas inom promenad avstånd...
   Så mycket för en effektiv distribution vid kris!

   Radera
 2. Finns det några andra isotope som man kan kola efter för att batter kunna bestämma vilken typ av reaction det handlar om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst gör det det. Barium och Xenon i olika isotop-proportioner. Det är gammal välkänd teknik dessutom som användes redan under kalla kriget så det är nog rätt odiskutabla resultat.

   Lars-Erik De Geer höll på med sånt här hela sin karriär på FOI tror jag. Det var också han som åkte en roddbåt runt U-137 och detekterade kärnladdningar och blev hotad med en ak. Cool kille.

   Radera
  2. Man ska alltså se någon I baren? Nåväl, konstigt att de inte rapporterat fler prover I så fall. Jag såg på I F love Science att tydligen så gör vintern att atmosfären blir stratifierad och försvårar spårningen (eller rättare sagt,man har svårare att modellera hur luftströmmarna varit)

   Radera
  3. Undra dock vilka detektionsgränser barium- och xenonmetoderna har. Om De Geer var tvungen att ro alldeles inpå ubåten kan det ju bero att höga halter krävs.

   Radera
  4. Men där hade det ju inte skett nån kärnvapensprängning, det var helt andra metoder han använde där.

   Men utrustningen är nog ganska känslig - Nordkoreas provsprängningar kunde t ex detekteras i Kanada. Frågan är snarare hur mycket data som krävs för att peka ut den skyldige med trovärdighet.

   Radera
  5. De Geer morän var häftig vid världsarvet väster om Vasa i Finland
   Kom oss äntligen för att turista de 12 milen dit 2016.

   Radera
  6. Utrustningen kan nog vara känslig nog Ben, men den största felkällan I en analys är oftast provtagningen. Fritt spekulerat, så om det är så att man inte har haft utrusningen rätt uppsatt för det så kan det vara det som påverkat.

   Radera
  7. Alltså, det finns ett fast och kontinuerligt globalt nät av provtagningsstationer för det här som mäter isotopförekomsten varje dag.

   https://en.wikipedia.org/wiki/Preparatory_Commission_for_the_Comprehensive_Nuclear-Test-Ban_Treaty_Organization

   Radera
  8. I så fall så borde det ju inte vara en kärnladdning för det borde väl gå att korrelera mot seismiska händelser, eller hur, mer troligt nåt mindre explosivt som läcker?

   Radera
 3. Det verkar återkomma små utsläpp i närtid. Om ett nu i februari enligt dagens hypotes kommer från nordöst, samt det som upptäcktes i oktober hade indikationer på att komma från sydöst, verkar nog öst urskilja sig. En tidigare läcka har spårats till utsläpp från läkemedelsindustrin i Ungern (inte incidenterna i oktober eller nu i februari), så dylik verksamhet kan ju också vara ett alternativ (https://svenska.yle.fi/artikel/2016/10/28/stuk-radioaktivt-jod-i-luften-ursprunget-oklart).
  Halterna var åtminstone i oktober relativt låga (http://www.stuk.fi/web/sv/teman/stralning-i-miljon/radioaktiva-amnen-i-utomhusluften)

  Ska bli intressant att se vart läckorna spåras.

  SvaraRadera
 4. Kan det tänkas att det skulöe kunna vara från smältande glaciärer som bevarat utfallet från äldre dagars kärnvapenprov? Som nu när isen är som lägst trots vinter och allt i Arktis sprids mer för vinden.
  var en nyhet här på Lenta.ru i december om att man upptäckt gammalt nedfall på just Novaya Semlja. https://m.lenta.ru/news/2016/11/14/novaya_zemlya/ Fast där handlar det om Cs137. Har inte koll på årets vädermönster, men generellt går det inte västerut där, såvida det intr varit några högtrycktsfenomen, tex en Rossbyvåg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tanke på att det ska vara en väldigt kortlivad isotop så är det knappast troligt.

   Radera
 5. Ganska lugnt här idag på bloggen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla döda av stålningen?

   Ni i Skåne torde kunna se fram emot, om ni är vid liv, en spännande meteorologisk veckoslut.
   Varning för gräsbränder.
   Och- kuling och snö.
   Fake news?

   Radera
 6. Utsläpp från kärnkraftverket i Murmansk ? Någon av 250 bristfälligt övervakande och rostande ubåts- eller fartygsreaktor som finns kvar på land (de de inte hann sänka vid Nova Zemjala). Olycka vid reaktorbyte på en stor isbrytare. Murmansk-regionen är en tickande miljöbomb. Det är en icke önskvärd situation ! Ryssland släpper ut lite skit och Tyskland är snabbt där och investerar i lämplig teknik för att minska spridning. Så funkar det sen sent 80-tal.

  SvaraRadera
  Svar
  1. nu var det länge sedan jag var där, det är liksom inte roligt att göra affärer i Ryssland längre. Men åker man sträckan Nikel - Murmansk - Apatity så får man en känsla för hur tolkien mest troligt ville gestalta Mordor i boken Härskarringen. Det har helt och totalt förstört den storslagna miljön. Medvetet och med öppna ögon....

   Radera
  2. Gamla reaktorer som varit Scrammade eller lugnt nerstängda sedan 90-talet lär inte släppa ut nämndvärda mängder I-131.

   En nyhavererad ubåt eller en aktiv nukelär process däremot.

   Radera