Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2017-02-16 18:48

"Chockbelånad"

Detta inlägg är reklam.

Glöm dödsroboten, mördarkryssaren, dödsmördarnazistvapnet eller superdödarpansarvagnen. Det nya är chockbelånad, som myntas hos Dagens Industri i vad som ser ut som en betalartikel.
De belånade på fotot har inget med artikeln att göra.
När jag tar in sponsrat redaktionellt innehåll så taggas det upp som reklam och det står tydligt att det handlar om sponsrat innehåll. Så ej hos Dagens Industri, som gör redaktionell reklam för en sk räntepressarsajt, som i det redaktionella materialet kallar sina kunder för "de chockbelånade". Dessutom måste man betala Dagens Industri för att alls få läsa artikeln om de chockbelånade och hur mycket dessa sparar på att anmäla sig till en räntepressarsajt. Eller sparar och sparar - minskar sina fasta utgifter, för det är knappast så att de kommer använda de minskade räntorna till amorteringar.

Själv länkar jag till räntepressarsajten Mitt Bolån, för vilket jag får en mycket blygsam ersättning om ni anmäler ert intresse, vilket några hundra av bloggens läsare gjort. Notera alltså att länken är sponsrad.

Mitt Bolån har dock inte kallat sina kunder för chockbelånade. Men vad är nästa benämning, skilsmässosjälvmordshadeingetvalmåsteboståndsmässigtskuldsattbelånade?

I övrigt är nu bankernas experter ute och säger att räntorna nu inte blir lägre och att man därför bör låsa in sig som kund hos en bank. En sorts kontrast mot räntepressarsajterna, som i praktiken uppmanar de chockbelånade att vara illojala kunder.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

34 kommentarer:

 1. Chockbelånade är ett intressant ord.
  Enligt SAOL så är chock
  "plötslig, oväntad händelse eller handling som leder till ett upprört sinnestillstånd "
  "kroppsligt tillstånd av handlingsförlamning orsakat av svår kroppsskada "
  "samlat anfall av beväpnad styrka, särskilt om kavalleri"
  Belåna är "ställa eller ta viss egendom som säkerhet för ett lån"

  Så vad betyder då chockbelånad?
  Förmodligen att under anfall av ankommande kavalleri, ställt sin egendom i pant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ryssen attackerade och det ena ledde till det andra så nu sitter jag här med ett lån på 6 MKR.

   Radera
 2. Man kan läsa hela DI, och även DN, utan att betala, men inte SVD. Man behöver bara lite fingerfärdighet med att tajma att dubbelklicka på reload-"knappen" (reload/avbryt innan betala kommer upp). Ja, jag vet att om jag delar det kommer de att ändra implementationen, men det bryr jag mig inte om, för det finns inget där mer att läsa där ändå. Det räcker med rubriken så vet man vad det står i artikeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Unvis.it hjälper annars till, blir även läsligt utan alla banners och sånt extra användbart på aftonbladet, som ju iofs duger bäst till last test ändå..

   Radera
  2. "reload"-knappen är alltså den närapå cirkulära pilen till höger i adressfönstret på din browser. Den blir ett kryss (avbryt) efter första klicket. Man behöver bara prova några gånger för att få in snitsen så att det lyckas varje gång. Misstänker att DI och DN använder samma leverantör av serverprogram.

   Radera
  3. Chrome, F12 och sen en extension du lägger in "kod" i sen är det full access jämt utan maniskt tryckande på Escape i rätt ögonblick.

   Radera
  4. Dubbelklick funkar även i chrome. Låt sidan laddas, sen dubbelklicka på runda pilen. Enklare kan det inte bli.

   @Kapten C
   Var hittar man extension?

   Radera
  5. Dubbelklick funkar även på en massa utländska sajter som kör defter samma princip som DN och DI, med att först visa allt och sen dölja det med ett betala-overlay.

   Radera
  6. Settings i Chrome, sen klick på Plugin/Extensions? Sitter med mobil nu... . Sen någon extension med lokal manipulering av CSS.

   Radera
  7. Snabb ctrl-a ctrl-c så kopierar man sidan funkar också.

   Radera
  8. @Kapten C,
   Jag menade förstås vilket tillägg du rekommenderar, inte hur jag hittar tillägg i chrome.

   Radera
  9. Testade unvis.it och det funkar ju bra på exempelvis DI. OCH, fungerar även på SVD där dubbelklick inte funkar. Tack för den ! :-)

   Radera
  10. unvis.it som tillägg i chrome funkar även bra.

   Radera
  11. Jag kör ctrl-c ctrl-v på DI. Sitter man med en snabb dator med snabb uppkoppling är det bara att fippla med "throttling" i Chrome devtools så hinner man lugnt kopiera ut det man vill läsa. https://css-tricks.com/throttling-the-network/

   Di är riktigt inkompetent byggt rent tekniskt.

   Radera
  12. @qwerty: CSS and Javascript injection heter den.

   Radera
 3. Kan tycka att det finns tillfällen, säg tex man har hus men ingen sjuk och bilförsäkring. Partnern kraschar bilen och blir inlagd på akuten bilen totalförstörd och sjukhusräkningar på över 100'000 kanske arbetslös också efter några veckors frånvaro. Låter ju inte som ett scenario i Sverige,men chockbelånad kan ju stämma där. Och tycker man att det är för billig vård så är det ju bara att ta någon annan dyr behandling. Principen att på grund av oväntade yttre omständigheter behöva belåna huset omgående...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjukhusräkningar på 100.000 i Sverige? det betalar vi skattebetalare så helt plötsligt har dom minskat den ekonomiska skadan.

   Radera
 4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 5. Är det någon som har varit på en "lånefest" någon gång? Var det trevligt? Vad gör man? Visar upp skuldbreven för varandra? Tipsar om lägsta räntan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diskuterar räntor. Min uppfattning var att det var mera kuriosa, inte så att "lägst vinner" eller "kortast amortering är bäst". Men det var trevligt, vi drack rosévin (det var sommar) och åt snittar. Värdinnan hade en blommig urringad klänning, röda högklackade skor och 1,47 % på 1800' kr utan blancolån. (Ironi)

   Radera
  2. Dagen efter gjorde sig baksmällan påminn, höger av skuldbrev och avbetalningsplaner skymde solen.

   Radera
  3. Ni kan ju ironisera bäst ni vill.
   De verkliga vinnarna är just de som lånat stora belopp där räntan understiger inflationen.

   Radera
 6. Suffixet "chock" har varit i princip oanvändbart i seriösa sammanhang sedan kvällsblaskorna använde rubriken "nakenchock" i samband med någon melodifestival för x antal år sedan.

  Vad blir det härnäst? "Margots judechock! Israel kallar hem sin ambassadör!"

  Ja, ni hör ju själva...

  SvaraRadera
  Svar
  1. I nakenchock och judechock är det suffix - kul att någon förstod skillnaden. ;-)

   Radera
 7. Årsmöte med brf ikväll.
  Det blev nästan chockstämning när överlåtelsevärden för 2016 lades fram.
  Hela 21700 kr/kvm i en brf med en intern skuld på hela 1000 kr/kvm.
  Nu känner vi alla, nu är toppen nära och hur ska detta sluta!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den såg du inte komma, ha!

   Ja jag vill jag tacka bostadsbubblan som gett mig så mycket-finsk accent.

   Radera
  2. Som relativt ny medlem i klubben är allt naturligtvis mitt fel som dragit upp snittet till denna orimliga summa.

   Radera
  3. Skäms! Antar du klipper dig för femtion kronor också? :)

   Radera
 8. Man kan nästan tro att det är fredagskväll när man läser kommentarerna. Fredagskvällen är fortfarande 24 timmar bort, typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi är i rus tack vare att vi är CHOCKBELÅNADE!!!

   Radera