Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-02-06 09:20

Alliansens budgetar höjde skatteuttaget med 26% (KORRIGERAD!)

Det sägs från vänstern att alliansen sänkte skatterna och med det Sverige. Men i verkligheten ökade skatteuttaget med 26% under alliansens budgetar 2007 - 2015. Som bekant leder sänkt skatt till ökat skatteuttag när fight, flight, fraud minskar. Man höjer skatt på alkohol, energi, CO2, tobak etc för att minska användningen. På samma sätt innebär höjd skatt på arbete och företag färre jobb och färre företag. Artikeln är reviderad och slutsatserna ändrade. Skatteuttaget steg 26%, befolkning och inflation 19%.
Det stigande skatteuttaget under alliansens budgetar 2007 - 2015.
Alliansens budgetar klubbades igenom för åren 2007 - 2015 och innebar procentuella skattesänkningar. Bland annat har jobbskatteavdraget sänkt den årliga skatten för landets arbetande befolkning med 103.3 miljarder kronor (GSEK). Totalt har jobbskatteavdraget inneburit att den arbetande befolkningen fått skattesänkningar om 689.2 GSEK under åren 2007 - 2015. Dessa pengar har förstås tillförts ekonomin, skapat jobb, företag och skatteintäkter på annat håll samtidigt som folks självbestämmande och makt över sina egna liv ökat. Om man är emot befolkningen frihet är detta förstås något dåligt.

Undantaget den globala recessionen 2009 så steg dock skatteuttaget varje år och totalt under perioden ökade skatteuttaget 26%. På arbete ökade skatteuttaget med 23%.

Grunden stavas förstås ekonomisk tillväxt. När ekonomin växer tack vare sänkta skatter, så ökar förstås skatteuttaget trots sänkta procentsatser.

Nedanstående är en korruktur på ett följdfel, och slutsatserna ändras därmed helt.

Det är till och med så att skatteuttaget även justerat för befolkning och inflation faktiskt ökade under alliansens budgetar och nådde balans 2014, och överskott på den sista budgeten som körde över den nya regeringen hösten 2014 och gällde 2015. Socialdemokraterna kan alltså inte ta åt sig äran för utfallet 2015.
Översta linjen visar behovet justerat för KPI och befolkning.
Kort sagt fungerade alliansens skattepolitik. Att det tog några år att komma ikapp beror på finanskrisen och den globala recessionen 2009. Hade de inte inträffat skulle skatteuttaget legat i fas med befolkning och prisökningar.

Slutsatsen bör landa i att havererad välfärd och försämrad samhällsservice beror på att skatteuttaget går till fel saker, som den under Reinfeldt exploderande statsrådsberedningen mm.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

41 kommentarer:

 1. Hur kom du fram till 19℅ skattehöjning?
  Sveriges befolkning ökade ca 6-7℅ under perioden och OM det hade varit 2% inflation under perioden hade det motsvarat ca 20℅.

  Att det är rätt i sak är jag med på, offantliga sektorn har fått mer pengar men inte i samma takt som ekonomin vuxit och kostnaderna heller.
  Och så har man lagt pengar på sådant som inte tillför medborgarna något av värde, ex olika favoritprojekt hos politruker. Listan är för lång för att redovisas här...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Befolkningen har ökat med 8.10% och priserna med 10.25%. 1.081*1.1025=1.1918, dvs en ökning med 19.18%.

   Exakta siffra är 1.191743.

   Radera
  2. PWC gjorde en genomgång av Malmös ökenomi ochvkonstaterade att man behövde höja skatten fem procentenheter , vilket är ca 20% , för att bibehålla service enligt lagkrav i nära framtid.

   Så det är inte orimligt. Och det kostar att ha öppna hjärtan.

   Eller, your ego writes checks your body cant cash in.

   Radera
  3. re. Rickard

   De kan höja skattesatsen hur mycket de vill, men några ökade skatteintäkter kommer det INTE att ge. Tvärtom har Laffer-kurvans topp passerats för länge sen (som Cornus siffror visar) så skatteintäkterna i kr räknat kommer sjunka vid ökad skattesats. Är det ökade skatteintäkter de vill ha så är det alltså sänkta skattesatser som gäller. Lycka till med att få sossar i alla partier att förstå det.

   Radera
  4. Fast höjd skatt på dålig mat skulle direkt gynna svenska bönder och på lite sikt sänka kostnaderna för sjukvård. Laffer är teori och en fastighetsskatt, knutentill fastighetsvärdet, istället för nuvarande obetydliga avgift minskar förmodligen inte arbetsviljan nämnvärt, men skulle förmodligen leda till lite fler slott och herresäten tillgängliga för fler boende än kanske någon per 1000 kvadratmeter. (I den gamla fastighetsskatten undantogs större fastigheter på landet förmodligen av hänsyn till adelns överlevnad på gamla traditionella boställen)

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 2. Det finns ett tredje alternativ och det är att börja repatriera. Lämpligtvis börja med såna som inte arbetat en dag sen de kom till Sverige. Majoriteten av asylinvandrare sen 10 år har inte haft riktiga asylsökande utan varit sk alternativt skyddsbehövande vilket bara varit en förevändning för aktivisterna på migrationsverket att bedriva asylaktivism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur tänkte du göra det? Ska de koncentreras till läger innan den slutgiltliga lösningen? Och med vilken polis eller ordningsmakt ska du göra det?

   För övrigt hjälper det inte. Enbart inflationen är större än ökningarna av skatteuttaget så även om du kastar ut varenda invandrare så återgår det inte till 2006. Dessutom är en del av befolkningsökningen faktiskt enligt "Sverigevännerna" så kallad "svenskar", dvs barn födda av personer födda i Sverige osv.

   Invandringen är inte så stor som du tror. Mellan tummen och pekfingret måste skatterna ändå höjas med 12-15%.

   Radera
  2. Sedan 2006 har ca 1½ miljon uppehållstillstånd utdelats. Det är en ofantlig befolkningsökning utan att man kompenserat genom att bygga ut välfärden. Visst, en hel del av dessa är arbetssamma invandrare (som t.ex min fru) som anser det en styggelse att leva på bidrag. Desto flera arbetar inte alls. Det finns en anledning till att invandrare utgör 1/5 av befolkningen men står för 3/4 av försörjningsstödet. Det säger sig själv att det är orimligt att förstöra ett helt land därför att andra länders medborgare av nån anledning ska ha samma rätt till välfärd som landets medborgare själva. Försök att leva på bidrag som permanent resident i USA, t.ex.

   Eftersom båda alternativen du själv räknade upp är oacceptabla återstår endast att slänga ut folk. Det enklaste är att betala människor för att återvända självmant. Även om vi betalar säg 500k per skalle blir det avsevärt billigare än att ha en miljon människor i ett konstant bidragsproletariat.

   I vilket fall som helst måste man omförhandla det sociala kontraktet så att bidragssamhället inte omfattar utlandsfödda som inte kvalat in genom arbete.

   Radera
  3. Nej nej, Inga undantag, din fru åker också.

   Radera
  4. Höjs skatterna tillräckligt åker jag själv i vilket fall.

   Radera
  5. Kan berätta hur man gjorde för länge sedan, 1993. En vän till mig var asylsökande från Etiopien. Han sökte asyl undan den kommunistiska regimen i Etiopien. Svenska myndigheter kunde inte bestämma sig så han satt på en förläggning och väntade. 1991 så föll den kommunistiska regimen i Etiopien. Migrationsverket funderade 2 år till och sedan bestämde man sig för att han saknade asylskäl.

   Utvisningen skedde genom att polisen slog till 03:00. Polisen gick in på förläggningen. Väckte alla och krävde de boende på legitimation. När de identifierat den som skulle utvisas fick han en halv timme på sig att samla ihop sina saker. Sedan bar det av till Arlanda där han låstes in och skickades iväg med ett plan till Etiopien.

   De andra boende tyckte att polisens uppträdande var skrämmande. Jag förklarade att man inte kan göra på något annat sätt. Så var det då.

   Radera
  6. Vad ska du jobba med då S_H?

   Radera
  7. Antagligen flyttar jag mitt företag?

   Radera
  8. Av ren nyfikenhet, vilken typ av business är det du har som du lätt kan flytta over?

   Radera
  9. Det svarade jag på i en tidigare tråd. Men det är en IT-relaterad sådan.

   Radera
  10. re. Cornu

   "Mellan tummen och pekfingret måste skatterna ändå höjas med 12-15%"

   Vad menar du är meningen med det? Du pekar ju själv på att ökade skattesatser ger minskade skatteintäkter (Laffer-kurvan). Det sura äpplet politikerna måste bita i är faktum att när man passerat Lafferkurvans topp så finns det inga mer pengar att hämta. Höja skatten är bara kontraproduktivt. Möjligen kan de låna några år till tills lånefällan slår igen. Min bedömning är att det blir lånevägen de kommer gå. De kommer även höja skattesatser med det ökar bara på lånebehovet än mer. Vår låga statsskuld erbjuder politikerna en enkel väg ut några år och den vägen kommer de självklart välja (varför göra något jobbigt nu om man kan skjuta upp det ... även om det blir etter värre sen).

   Radera
 3. Fastighetsavgiften höjs med 3.71% i år vilket ju är härligt så vi kanske får upp inflationen till 2% i år. Alla nöjda och glada.

  SvaraRadera
 4. Det är för dogmatiskt att hävda att skattesänkningar alltid ger upphov till ökad tillväxt och mer jobb. Skulle vi sänka svenska skattenivåer till 5 procent så skulle ekonomin haverera och massarbetslöshet uppstå. Satsningar inom offentlig sektor kan vara tillväxtdrivande och jobbskapande. Men är det förstås ofta inte. Det beror helt på vad man satsar på. Tex var det en bra idé att bygga järnväg för 100-150 år sedan även fast det inte gjordes i privat regi.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Laffer-kurvan herr Kuckeliku. Läs på om den.

   Radera
  2. Dessutom byggdes ganska mycket av järnvägen i privat regi..

   Radera
 5. På tal om de fantastiska Moderaterna och deras slogan "Stockholmare är smartare än lantisar". Här har ni ytterligare ett bevis för det:
  http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/han-stottar-tiggarna-genom-att-tigga-sjalv/repqaD!8ZJnTynw9cv2v56Szu4T3A/

  SvaraRadera
 6. Här hittar jag er, mina herrar!
  Stefan Ö var ju inne i en animerad "frihet" palaver härom kvällen.
  Själv sov jag.
  Kom på ett urklipp på SSB skolan i Waterloo.
  Gällande hjärnan
  On the right side there is nothing left.
  On the left side there is nothing right.

  Kan ju vara så illa.

  Vad gäller allas vår kuckeliku
  Kollat mitt favorit intresse, vulcaner.
  Välkommen i gänget!
  På senare tid har jag observerat Campi flegrei vid Neapel.
  Hn rör på sig!
  Tros ha vid sitt utbrott för 39000 år sedan utrotat neandertalarna.

  ( Men inte Cro magnon?)

  Calli Albani vid Rom tydligen även en risk Vulcan.
  Roligt med lite omväxlande hot, liksom...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skepparn

   En mycket trevlig vecka bodde vi på ett hotell i Sorrento, som ligger mittemot Neapel. Satt mycket på balkongen och tittade ut över buktens vatten bort mot Vesuvius och föreställde mig en rökpelare. Min fru tyckte det var lite läskigt 25m direkt över havet och låg mer på sängen och läste. Jo vi besökte Vesuvius och promenerade lite på kraterkanten.

   Inför en utfärd såg jag ett vykort som en annan resenär skrev. "Aldrig blir det som man tänkt. De lovade att hotellrummet var 25m från havet men nämnde inte att det var det vertikala avståndet." Skrattade ljudlöst för det är just när det blir lite annorlunda det känns extra bra. Beklagligt när en supervulkan får utbrott - många nära, så där miltals ifrån, lär omkomma och kanske miljarder människor och mer osannolikt alla.

   Vulkanskatt kan det vara något? Positiva estetiska värden av att betrakta vulkaner är oskattbart men hoppressade kolbitar som ger koldioxid vid eldande skattas högt av en del kvinnor. Mikroskopiska sådan kolbitar funna även i gamla svenska vulkaner.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 7. Jag hänger inte med riktigt, du skriver att inflation+befolkningsökning är 19% samtidigt har skatteinkomsterna ökat med 26%. Det borde väl innebära att den nominella skatteinkomster per capita har ökat sen 2006? Eller läser jag för slarvigt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det var jag som var slarvlig. Ökningen är 49%, nettoskillnaden kräver en ökning på 19%.

   Radera
  2. Verkar en aning orimligt. Enligt SCB var inflationen 10% under perioden.

   Radera
  3. Nej, du hade rätt. Jag hade fel. Artikeln omskriven och korrigerad.

   Radera
  4. Det positiva är ju att det därmed inte finns någon ursäkt för att offentlig service ska haverera. Vi kan med andra ord skicka Eliasson och Ygeman till Irak för manuella minröjningsuppdrag.

   Radera
 8. Allt under 100% är stöld från staten!


  /S

  SvaraRadera
 9. Ett tips i all välmening till Eder alla!
  Skaffa isdubbar.
  Danmark ( DMI) rapporterar att Grönlandsisen växer.
  Snart i en byhåla nära er.
  Härligt i alla fall att de gulliga isbjörnarna har någonstans att para sig.
  Koka köttet ordentligt bara .Trikinfara!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejdå det är bara inbillning och febertankar från klimatförnekare

   Radera
  2. Det är enbart dylika febrila klimatförnekande "vandrande växter" av typen Besserwisser och Cornutroll som inbillar sig att temperaturen (som börsen) bara går upp, upp och åter upp!

   Ni gläds över att "Man höjer skatt på alkohol, energi, CO2, tobak etc", för att sedan gnälla att ni är överbeskattade... Att inte ens ta upp er oförmåga att förstå basala ting, som till exempel NOAA visselblåsande forskaren John Bates erkännande om hur myndigheter har fifflat med väderrådata för att få det önskvärda resultatet att Jorden är på väg mot en ny Oligocen.

   Tveksamt att era (kollektivt räknat) 2 fungerande hjärnceller ens kan fatta att det är just er tysta acceptans av den manipulerade "sanningen" som ger fog till staten att kunna få betalt för luften ni andas.

   I klimatets namn måste ni börja agera som förebilder till oss okunniga - offra er på klimataltaret och sluta andas NU!

   Radera
 10. Får inte ihop rubriken om höjt skatteuttag, när det sedan visar sig att skatteuttaget nu är mindre per capita och räknat i reala termer. Det är rätt bra om vi bestämmer oss för att alltid jämföra nu och då i reala termer per capita, eller?

  SvaraRadera
 11. Det är lite alternativa fakta över rubriken. "Alliansens budgetar höjde kanske skatteintäkterna med 1% per år" kunde annars fungera som rubrik.

  SvaraRadera
 12. Undrar just hur stora overhead kostnader statsapparaten egentligen har?

  SvaraRadera
 13. Fast invändningen är ju att skatteuttaget kunde vara ännu större än de är idag.

  Tänk vad mycket fördelning och andra bra saker man kunde gjort för dessa eventuella högre skatter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rätt!
   Börja att höja till 100%.
   Öka sedan ytterligare.
   Jo, i Sverigegår det säkert.
   Med er matteundervisning ( jag hängde med till och med realen...)fattar ändå ingen något.
   Kör bara med mantrat att det är någon annan som betalar!
   Klämkäckt!

   Radera
  2. Förr eller senare tar alltid andras pengar slut.

   Radera
  3. Stämmer!
   Därför bra med lite reaböcker så här i årets första skälvande veckor.
   Både allas vår bloggare, Lars W, och "morgonsur" har böcker med på rean.
   Missa inte!

   Radera
 14. Nominella löneökningar ca 3.3% per år i genomsnitt under perioden gör statlig sektor. I personalintensiv verksamhet slår det direkt mot utfallet (antal poliser per capita, antal bataljoner per capita) och i förlängningen (via statsbidraget till kommunerna) också mot deg vi kallar "välfärd" (vårdplatser, elever/lärare, omsorg mm mm).

  SvaraRadera