Cornucopia?

Aktuellt

CNN: Läckta verifierade dokument visar att Covid-19 var dubbelt så stort i Kina som officiellt

Läckta kinesiska dokument som CNN fått tag på och som verifierats, visar att smittan med sjukdomsfall av Covid-19 var minst  dubbelt så hög ...

2017-01-03 13:37

Ygemans nya handgranatslag verkningslös - kommer inte minska antalet handgranater

Under nyårsnatten kastades det en splitterhandgranat mot polisstationen i Katrineholm. Samtidigt låtsas regeringen och inrikesminister Anders Ygeman (s) att man tar krafttag mot handgranaterna genom en ny lag som ska ge tullen utökade befogenheter. Men enligt insatta källor kommer den nya lagen inte innebära någon förändring alls och är helt meningslös, utan handlar bara om ren och skär populism och att låtsas göra något från regeringens och Ygemans håll.
Anders Ygeman (s) ordnar ännu en meningslös lag.
Tullen stoppar redan idag handgranater vid gränskontrollerna till Sverige. Vad de inte har rätt att göra är att beslagta dem, eftersom de är klassade som sprängämnen (en handelsvara) och inte vapen. När de hittar en handgranat ringer de därför in polisen, som kommer med bombgruppen (i Malmö) och tar hand om handgranaten och innehavaren av denna.

I framtiden ska tullen själva få göra beslaget, men måste ändå ringa polisen som kommer med bombgruppen och tar hand om handgranaten och innehavaren av denna. Det är alltså ingen skillnad alls.

Dels har inte tullen kompetens, behörighet och utbildning att ta hand om handgranater, så man måste ringa polisens bombgrupp. Och dels så ska förstås innehavaren gripas, så då måste man ändå ha dit polisen.

Lagen innebär alltså ingenting. Det kommer vara precis lika många handgranater som slinker genom tullen som idag och lika många handgranater som lobbas runt på gator, torg och kastas mot polisbilar eller polisstationer. Ygeman har lanserat ännu ett populistiskt helt meningslöst fiasko.

Sprängämnen ska nu förses med införseltillstånd, på samma sätt som skjutvapen. Men detta fungerar inte för lagliga vapen ens idag enligt källor.

En vapenhandlare som ska importera vapen söker först ett införseltillstånd hos polisen. Sedan meddelar handlaren tullen skriftligen att vapnen ska föras in. Polisens införseltillstånd skickas till vapenexportören, som skickar med handlingen med försändelsen. Chauffören ska stanna i tullen och få stämplar på införseltillståndet. Tullen ska sedan meddela polisen att vapnen är införda i Sverige.

Tullen har oftast ingen personal på plats, så det finns ingenstans att få importpappren stämplade och en speditör kommer inte åka land och rike runt för att leta reda på en tullare. Och tullen meddelar i sin tur inte polisen när pappren väl är stämplade.

Handgranater och sprängämnen ska nu hanteras på samma sätt, ett sätt som inte fungerar för vapen.

Oavsett så är det inte den legala importen som är problemet, utan liksom för skjutvapen är de handgranater som kastas mot polis eller civila i Sverige insmugglade och inte en enda ytterligare handgranat kommer stoppas av den kraftlösa pratkvarnen Anders Ygemans (s) nya lagar.

Sjukdomsinsikt saknas och utan sjukdomsinsikt kan inte heller lagar och åtgärder vidtas som stoppar problemet. För man kan stifta lag efter lag i Sverige, men några ytterligare medel till rättsväsendet för att upprätthålla de nya lagarna tillförs inte. Egentligen borde varje ny lag åtföljas av ytterligare medel till berörda myndigheter, hela vägen ner till kriminalvården där lagbrott till slut ska hamna. Men i Sverige förutsätter man förstås att lagar ska följas, så stiftar man lagar om att det behövs importtillstånd för handgranater så kommer det inga handgranater till Sverige tänker sig "regeringen"...

I dagens Sverige duger inte ens en kriminells DNA på en sprängd handgranat kastad mot polisen för fällande dom, han kan ju råkat röra vid handgranaten ovetandes någon gång. Och fingeravtryck på illegala automatkarbiner duger inte för att fälla någon för vapenbrott enligt hovrätten.

Inte konstigt att de poliser som riskerar livet mot tungt beväpnade kriminella helt enkelt säger upp sig.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Funderar på varför det är förbjudet med icke dödande vapen som pepparspray eller elpistoler.
  Hade buset kunnat övergå till elpistoler vore mycket vunnet.
  Eller varför inte paintball-de är ju oftast i lekåldern!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror inte buset skulle nedgradera sig till en elpistol faktiskt. Riktiga pistoler som skjuter kulor har vissa fördelar gentemot elpistoler och pepparsprej.

   Radera
  2. Däremot hade laglydiga haft en någorlunda större chans att vinna freda sig mot buset...

   Radera
  3. @Oppti

   För rättvisans skull ska väl de kriminella göra detsamma. Övergå till pepparspray eller elpistoler. Dessvärre tror jag inte dom gör det.

   Skulle du vilja stå som polis mot kriminell i en skarp situation. Den kriminelle med skarpladdat vapen och du med pepparsprej. Inte jag!

   Radera
 2. Ygeman, sossarnas egen posterboy som skickas fram framför TV-kameran för att leverera den ena utsagan efter den andra som han mycket väl vet inte kommer resultera i det som han hävdar. Hur går det t ex med utvisningarna av de 80 000? Hur ska det ske rent praktiskt?

  Han får väl skicka fram någon akademiker vid namn Jerzy som hävdar att vi alltid haft problem med handgranater i Sverige och att det bara är anmälningsbenägenheten som ökat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det börjar bli svårt att mörka massinvandringkatastrofens följder nu. Snart tappar rättsväsendet helt greppet om våldsspiralen och då blir det åka av.

   Radera
  2. Sugen på att fira nyår på Möllevångstorget?
   https://www.youtube.com/watch

   Radera
  3. Man borde ju kunna rigga en sån rörbombs-tårta med lite snabbare elektronisk tändning och fortfarande få inneha den som "fyrverkeripjäs"..

   Radera
 3. Så om jag förstått det juridiska spelrummet rätt så är det lagligt att bära på t.ex pepparspray så länge man kan har intentionen att skicka det till någon i Rumänien där det är lagligt? Detta då ett beslagtagande av pepparsprayen skulle hindra den fria rörligheten av varor inom EU.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För en vapenhandlare, ja. I enlighet med gällande regler för import som beskrivits i artikeln ovan.

   Radera
  2. Det är uppsåtet som räknas i Sverige, t.ex kan du fällas för brott mot knivlagen om du bär på en skruvmejsel, jag tror Cornu skrivit om det tidigare.

   Radera
 4. Sorgligt. Förstår om poliser blir uppgivna och undrar varför de överhuvudtaget ska lägga utredningstid och ta fingeravtryck på funna handgranater eller automatkarbiner när de sedan saknar tillräckligt bevisvärde i rätten. Det stora problemet som jag ser det är den enorma inflation i bevisbörda vi sett sista åren.

  Nästan dagligen går det att läsa om friande domar pga av någon teknisk detalj eller orimligt höga beviskrav, där det för en lekman funnits tunga bevis. Verkar tyvärr vara ganska svårt att åka fast för ett brott i dagens Sverige.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar som våra politiker vill ha det så här.

   Radera
  2. Och det verkar som om befolkningen är nöjd med sagda politiker eftersom ni röstar på dem!

   Radera
 5. För att vi vanliga bananer också skall få lura Kling & Klang: Fortkörning där man får sin bild tagen går lätt att slippa. Fartkamerorna är ett skämt. Neka till allt, hävda ett det inte är du och låt det gå till rättegång. Rättegången blir inte av, för de har inte resurser att hålla rättegångar för enkla trafikbrott. Har de inte åtalat inom två är du hemma. Har just passerat en sådan.. Om du vill undvika att få din bild tagen och slippa två års väntan, skaffa en radarvarnare. Alltid radar i kamerorna, och radarn är alltid avslagen när kameran inte är aktiverad. Radarvarnaren får garanterat spelet flera hundra meter innan kameran. På så vis kan även vi vanliga Svenne Banan slippa undan lite av lagens långa arm och svepa förbi kameran i valfri fart. Och det blir vi inte ledsna av, eller hur?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dölj ansiktet bara så kommer dom inte ens skicka böterna till dig.

   Radera
  2. Jaja. Det gör jag också. Ibland kör jag med tomtemask. Man måste variera sig, det blir roligare då. Man har inte så mycket att glädja sig åt numera.

   Radera
  3. Du håller handen för ansiktet, kisar och grimaserar så att kameran inte kan se ögonen när du passerar - fungerar klockrent.

   Radera
  4. Undrar vad som händer om alla fortkörare håller upp en naturtrogen färgutskrift av Ygeman ?

   Radera
 6. Men alla vet att handgranater från balkan en gång varit svenska älgstudsare för det har polisen tyckt.
  Lite raljant om vår polismyndighets åsikter gällande lagliga vapen "Alla illegala vapen har varit legala".
  Så självfallet kommer inte handgranater från balkan stoppas oftare nu än tidigare, lika lite kommer återaktiverade automatkarbiner från Slovakien fångas.

  SvaraRadera
 7. Ygeman lyckas med sina bluffar eftersom journalistkåren egentligen inte vill utvisa några illegalt vistandes i landet, och därför inte ställer krav på Ygeman att visa på vad direktiven hans departement skickar ger för effekt.

  Han vet detta också och kan säga i stort sett vad som helst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och journalistkåren kan fortsätta då det fortfarande finns dårar som köper papperstidningar och betalar tv licens...

   Radera
 8. Tråkigt detta!
  Men även tråkigt att Ett kontor som hanterar energin i Umeå brunnit ner - låt oss hoppas att det inte var enbart för att dölja ett inbrott...

  SvaraRadera
 9. Godmorgon, verkar som Ygeman har lyssnat på kritiken eller så fanns förslaget redan innan, Se Nedan... men man kan ju fråga sig vad Alliansen sysslade med under 8 år, jo sänkte skatterna (Pensionärerna fick inte sänkte skatt) Och sålde ut Sverige, och Maud Olofsson köpte via vattefall Nuon i holland, kolkraft i Tyskland , Bolagiserade Posten till Postnord och köpte delar av Danska posten som kostar oss skjortan nu. kom lite fån ämnet nu ...men att man inte satt stopp för handgranater tidigare är skandal....eller..?

  För att försöka få stopp på inflödet av handgranater föreslår nu regeringens utredare att tullen ska få utökade befogenheter. I framtiden ska tulltjänstemännen själva kunna beslagta handgranater och andra explosiva varor vid gränskontrollerna och inte som i dag tvingas att begära handräckning av polis.
  – Det här var efterlängtat, säger Jonas Karlsson vid Tullverket. Tidigare har vi bara kunnat se på hur granater passerat in över gränsen.
  – Vi har haft en oroande hög användning av handgranater, säger inrikesminister Anders Ygeman. Regeringen har ju redan kraftigt skärpt straffen och nu går vi vidare och förbättrar tullens möjligheter att stoppa handgranaterna.

  SvaraRadera