Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-01-14 16:16

Vittnesmål från skyttegravarna på en akutmottagning i en stad nära dig

Läsare, som jobbar eller jobbat på akutmottagning, har hört av sig med lite vittnesmål från skyttegravarna. Bland de svåra akuta plågorna som köar på akuten hittas träningsvärk, acne, bakfylla, sträckningar vid golfspel mm. Och 2-3 dygn på akuten är tills man faktiskt fick plats på avdelning, inte tills man träffar läkare, informerar en läsare från Sahlgrenska.
Oftast inte akut.

Först ett förtydligande. Det tar inte 2-3 dygn att träffa läkare på akuten på Sahlgrenska. Det kan ta 2-3 dygn innan man får en plats på en avdelning i de fall man faktiskt behöver vidare vård. Detta är förstås extremfall.

Läsare har också hört av sig med vittnesmål om hur det ser ut på akuterna riket runt.

Till dessa vittnesmål från skyttegravarna (eng war stories) hör t ex patienter som söker för träningsverk, acne, bakfylla, sträckt sig när vederbörande spelade golf mm.

T ex kan följande konversation utspela sig:
"Vad sade husläkaren om det här?" 
"Husläkaren?" 
"Ja, de är bra på acne." 
"Har inte varit där."
"Gå dit." 
"Jag har väntat i nio timmar, klockan är tre på natten. Kan jag få en sjukresa hem?"
"Nej."
Läsaren var dock inte hjärtlös, trots allt vill läkare (OBS, ej kirurger, de vill skära...) hjälpa, om inte annat lindra och alltid trösta. Så vederbörande skrev ut Basironsalva till det akuta fallet av ungdomsfinnar.

En annan i professionen har haft en patient där följande utspelade sig:
"Det gör ont när jag gör så här med armen." (böjer armen konstigt bakom ryggen)
"Men gör inte det då."
Dr House finns och hittas på Informationscentrum för ovanliga diagnoser. Anyone for lupus?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Varför tror ni akutläkarna är duktiga på triage?

  Skillnaden är att nu hotar hela släkten läkaren som gör bedömningen om inte vård genomförs direkt....

  SvaraRadera
 2. Jag kan bara bekräfta detta.

  Sedan har vi gruppen pensionärer som vid svåra hjärtåkommor undrar om det verkligen behövs en ambulans, är inte det lite onödigt!

  Skärp er! Alla!

  SvaraRadera
 3. Hört av ambulansförare; Det här behövs ingen ambulans till, du kan köra själv, eller ta vagnen eller taxi. Svar; jag har ingen bil och inga pengar till taxi, så därför ringde jag er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet!
   Det kan lätt bli sådär om man släpper ifrån sig sina pengar till staten utan kamp!
   Efter 102% skatteuttag: hur vill du att man skall göra?
   Åla?

   Radera
 4. Tyvärr har systemet med min gamla vårdcentral i en söderförort till Stockholm helt klart premierat att man besöker akuterna. Jag var helt halt då jag hade skadat foten på ett för mig okänt sätt, tänkte gå på drop in till VC (för planerat besök var väntetiden någon månad), men den hade de avskaffat. Istället skulle jag ringa på morgonen, vänta på att de vid oklart tillfälle skulle ringa upp, och då snabbt som ögat eventuellt infinna mig. Detta går inte alls särskilt bra om man har arbete att sköta etc, vari akutmottagning efter arbetstid blir mer rimligt. Jag gick dock inte till någon akutmottagning, utan istället till närakut, men de sa att de inte kunde hjälpa mig, utan det fick akutmottagning eller VC göra. Det hela slutade med att jag fick komma after hours till min kompis pappas mottagning, där han kollade på foten och sen remissade mig till röntgen (det var en spricka i den).

  Enda gången jag faktiskt åkt till akuten, då jag själv för övrigt inte alls var pigg på det då jag misstänkte att det inte var någon fara, var efter att jag fått ett rejält slag i pungen i arbetet. Eftersom jag fortsatte ha ont så ringde jag sjukvårdsupplysningen och de tyckte jag skulle åka till akuten, så det gjorde jag, på akuten var man dock uppenbart sur över att jag åkt dit över en liten smäll som inte var någon fara.

  Jag kan konstatera att det här med vård fan inte är helt enkelt, och då har jag ändå haft extremt lite kontakt med vården.

  SvaraRadera
 5. Egen upplevelse: när du kommer in med ambulans funkar allt, men när det står klart att du nog hade överlevt ensam på gatan tappas intresset raskt. Oavsett hur ont du har...

  Pensionärer i min närhet drar sig in i det längsta och förbi innan de ringer ambulans, kan ha att göra med att det tar 45 min i ren körtid... oavsett om symptomen liknar hjärtliga problem eller spontan svimning med landning på näsan...

  SvaraRadera
 6. Efter flera timmars vägran ringde jag till slut ambulansen och åkte in. Väl där misstänkte dem blindtarm så skulle opereras.
  Från samtal till nedsövning inne på Op-sal tog det 4 timmar. Så om fallet kräver så kan det faktiskt gå fort på akuten med.
  Men när curlade idioter söker sig till akuten för 'plåstervård' så får man räkna med kötider för dem mer allvarliga sjukdomarna/skadorna.

  SvaraRadera
 7. Anekdoter... har inget med verkligheten att göra. Samma som med den upplevda brottsligheten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ett faktum att vi har långa väntetider på akut-mottagningarna i landet. Anekdoterna i inlägget och kommentarerna bekräftar den bilden. Lika less som jag är på folk som använder sig av anekdotisk bevisföring, lika less är jag på sådana som - kommentatorn ovan - som hävdar att "anekdotisk bevisföring ger inte ett skit" så fort man lyfter fram exempel som stöder fakta.

   Radera
 8. Felet är väl att många åker till akuten för besvär som lättare skulle tas hand om i närvården. Nu vet väl inte så många vad som är den närmaste närvården och när man väl vill ha tag i dom är dom ganska svåra att få tag i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och det är många som blir hänvisade till akutmottagningen pga av att det inte finns några akuttider på vårdcentralen.

   Alla bokningsbara tider är tagna kl 8.15 om växeln börjar ringa upp kl 8. Folk är faktiskt i allmänhet inte sugna på att sitta åtta timmar på akuten. De som söker akut är i allmänhet faktiskt sjuka på riktigt, anekdotiska undantag till trots.

   Radera
 9. Om vårdcentralen har väntetid på 6-8 veckor och närakuten har öppet 8-20, ja vart skall folk då vända sig? För det är faktiskt så det ser ut idag.

  SvaraRadera
 10. Det är av just denna anledning som krav att alla (oavsett sökorsak) ska bli färdigbehandlade inom fyra timmar är extremt kontraproduktiva och populistiskatt.

  Kontraproduktiva då det tar stora resurser som borde prioriteras till svårt sjuka istället för sträckningar och acne. Även kontraproduktivt då det tar bort alla incitament till att ens höra av sig till sin vårdcentral om man ändå vet att man är garanterad vård inom 4 timmar på akuten.

  Populistiskt då det naturligtvis inte är annat än röstfiske att lova den stora massan, som inbyte är akut sjuka (läs acne, förkylning och sträckningar), vård inom 4 timmar oavsett tidpunkt på dygnet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter att NOLL sjukhus i Sverige uppnått fyratimmarsgränsen* för några halvår sedan så har det måttet (som iofs fortfarande finns formellt i den politiska världen) blivit något som både läkare och sköterskor i praktiken i stort sett skiter i - det får ta den tid det tar att bli rätt bedömning av patienten är det mantra som gäller. Någon där emot?

   *Nittio procent klara inom fyra timmar är förstås inte samma sak som alla klara inom fyra timmar - genomsnittstiden ligger i Sverige på de flesta sjukhus någonstans runt två timmar. Det är de multisjuka äldre som behöver påtitt av flera specialiteter och samrådsinläggning mellan flera kliniker som gör att det för mer än tio procent drar ut på tiden. Även väntetider på att få komma till en snabb röntgen, något som akutpersonalen inte kan påverka det minsta, räknas ändå in i väntetiden på akuten i statistiken.

   Radera
 11. Åk till akuten Huddinge universitetsjukhus och titta i väntrummet. Klientelet som sitter där är konservativt räknat minst 80 %
  Av utländsk härkomst. ..skyltar i väntrummet/kassan/expeditionen på arabiska/svenska med texten "endast två anhöriga /patient...inga kontanter förvaras i kassan...hot trakasserier våldsamma personer polisanmäls...detta slukar enorma resurser...åk gjärna själv upp och bekräfta ovanstående om ni tvekar till detta

  SvaraRadera
 12. Nåja, det går fort som fan om det verkligen är allvarligt eller risken om komplikationerna pga väntan kan bli värre än själva skadan. Typ om du kommer innoch försynt påpekar att din hjärtrytm varit runt 300 slag i minuten de senaste sex timmarna eller om du skadat foten och fraktur misstänks

  SvaraRadera
 13. Det finns inget bättre ställe att plocka upp diverse virussjukdomar än en 10-12 timmars sittning på akuten. Är man inte dödssjuk så är det bättre att hålla sig där ifrån.

  SvaraRadera
 14. Kom via triagering från vårdcentralen. Första kontrollerna och undersökningen gjordes där.
  Svåra andningsproblem, svårt syresätta mig, enligt medföljande så började hallucinera.
  Satt mellan 6-7 timmar innan jag fick träffa en läkare.

  Remiss var skickad från vårdcentralen, men läkarbesök krävdes ändå innan röntgen.
  Frågade läkaren om man kunde påbörja intravvenös antibiotika behandling på akuten, och att jag sedan kunde återkomma nästa dag. Svaret var nej, vi kan inte garantera att den håller.

  Trots svåra andningsproblem och att jag hallucinerade korta perioder, var det ingen som kontrollerad syresättningen, tempen eller liknande på akuten vilket var en av de första sakerna de kontrollerade på vårdcentralen.

  Historian slutar med ett ambulans besök på kvällen, kan då inte får in luften. När väl framme på akuten så kommer triage sjuksköterskan, tar prover och kontroller. Är nu sämre och får aktivt dra efter luft och pressa ut luft. Ligger på en hård brits i 8 timmar.
  Sedan upp på en vårdenhet. Kan inte längre ligga ner för det trycker på lungorna, får stå upp i fyra dygn för att kunna få ner luft.
  Är vårdpersonal och kan bedöma något så där om vilken prioritering som gjordes.
  Blev väldligt chockad då en man som varit i bråk med sin flickvän prioriteras och för att få några bortdragna brösthår dokumenterade, blev prioriterad förre mig.

  Personalen är överbelastad, och nej, jag instämmer inte i överläkaren framställning om gott arbetskamratskap. Jag såg ständiga konflikter mellan utbränd personal som försökte överleva en dag till, en natt till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Blev väldligt chockad då en man som varit i bråk med sin flickvän prioriteras och för att få några bortdragna brösthår dokumenterade, blev prioriterad förre mig." Folk är idioter. Så mycket människor på akuten som inte skall vara där. Skevningen mot invandrargrupper finns, pga många förstår inte nuvarande sjukvårdssystemet utan åker till akuten med allting. Men det gäller ganska många.

   Personalen gör så gott dom kan. Akutpersonalen är i min erfarenhet mycket bra. Speciellt i ljuset av deras uppdrag.

   Radera