Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-01-28 12:11

Vilken Morakniv föredrar du?

Dags för stora diskussionen om Moraknivar, som idag är ett sortiment ... lite bredare än din ungdoms klassiska morakniv. Kniv är ett måste i varje hushåll och för varje prepper (lämnas förstås alltid hemma pga lagen utom vid motiverade friluftsaktiviteter). Vad för version föredrar du?
MÖP-kniven Morakniv Tactical SRT med svart icke-reflekterande blad och komplett med MOLLE-anpassat fordral. Foto: Morakniv
Produktsortimentet för Morakniv är numera Frosts, för den professionelle användaren inom slakterinäringen. Kan rekommenderas för de som hemslaktar lagligt och enligt regelboken, alternativt har mycket viltkött att ta hand om.

Sedan har vi olika serier inriktade mot friluftsliv. För äventyraren har man serien Bushcraft, för friluftsälskaren serien Companion och för överlevaren serien Tactical, som verkar vara bolagets dyraste knivar. En Tactical verkar gå på runt 700:- SEK. Förstås ingenting i jämförelse med konkurrenten Fällkniven, men med ett snittpris på 35:- SEK (enligt Annika Strandhälls siffror om 3.5 miljoner knivar i export - alternativa fakta kan vara att det är 3.5 miljoner knivar på export någonsin och inte per år) för deras knivar ut till återförsäljare eller distributörer, så lär själva tillverkningen vara ännu lägre än så och marginalerna i leden rätt fina på dessa knivar.

Sedan finns Classic 1891 och Historiska Klassiker, serien Scout för barnen, samt serien Pro till hantverkare.

Min spontana gissning är att Pro-serien är absolut prisvärdast. Blad som blad. Bushcraft-Tactical är rimligtvis kraftigt överprissatta till en prisokänslig målgrupp av privatpersoner, medan Pro-serien kostar en bråkdel för samma klinga. Även Companion ser ut att vara prisvärda, men då får man inga tacticoola färger och rostfritt stål istället för kolstål, som måste hållas rent och oljas in.

Så vad föredrar du för morakniv, eller för den delen kniv alls?

Sist jag hade en Mora var en Mora 2000. Den dog under larvbanden på skogsmaskinen vill jag minnas. Knivar i gård, skog och jakt är förbrukningsmateriel och bör därför vara prisvärda är min erfarenhet. En Mora 2000 kostar 179:- SEK hos Outnorth. Annars kan jag också tipsa vedeldaren om bolagets Späntkniv Classic.


Detta inlägg är inte reklam och ingen ersättning har utgått till mig eller till mig närstående för detta blogginlägg, utan det har skrivits helt frivilligt med Annika Strandhäll som inspiratör.

Ni kan däremot köpa era moraknivar hos Outnorth, så får jag provision om det sker efter länkklick. T ex kostar den ultimata prepperkniven Buschraft Survival Onecolour, komplett med eldstål och icke-reflekterande svart klinga, bara 695:- SEK hos Outnorth mot prisvärda Mora 2000 för 179:-. Annars kan man alltid betala 10x pengarna för en motsvarande Fällkniven S1. Eller 30x pengarna. Fällkniven - för den som gillar att tappa bort tusenlappar i fält.

Hellre tio Mora i preppingförrådet än en Fällkniven tappad någonstans i skogen.

Kom ihåg att kniv ej får bäras på allmän plats, vilket är ett brott mot den sk knivlagen, om det inte är en motiverad del av ditt jobb som mattläggare, eller möjligen snickare. Fast inte på lunchrasten, utan bara i yrkesutövningen. Till allmän plats räknas även din bil. Det kan dock vara tillåtet att bära kniv på egen mark, som dock räknas som allmän plats utanför tomten runt huset, om man gör det som bonde eller jägare. Eventuellt kan det vara tillåtet att bära kniv om du ska plocka svamp eller gå på fjällvandring, men det är inte säkert då kniven måste vara ändamålsenlig. Knivlagen är en slags gummiparagraf som används för att kunna plocka in personer vid behov. Uppför man sig är det förstås låg risk att bli visiterad av polisen, men om folk uppträdde på allmän plats som de uppträder i kommentarsfältet eller på Internet i allmänhet, så skulle alla sitta gripna för länge sedan. 

T ex är det inte tillåtet att ha en överlevnadskniv med sig på en picknick enligt Högsta domstolen:

"En picknick som äger rum på allmän plats kan motivera att deltagarna har med sig både matknivar och förskärare, men däremot inte större s.k. överlevnadsknivar eller stiletter eller andra föremål som typiskt sett har egenskaper som gör dem mer ägnade att användas som vapen än vad som krävs med hänsyn till ändamålet."
Och för att ha kniv i bilen måste du vara på väg till en aktivitet som motiverar detta, HD nämner t ex att vara på väg till jakt eller fisketur.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

57 kommentarer:

 1. Bloggaren visar på vanligt uselt juridiskt omdöme. Det finns inget stöd för hens tolkning av lag (1988:254) om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål. Förarbeten och praxis står i bjärt kontrast till de fria fantasier som luftas i sista stycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "På allmän plats, inom skolområde eller i fordon på allmän plats. Förbudet gäller föremål som är avsedda att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa.
   [...]
   Det finns undantag från förbudet
   Militär som bär kniv till uniform
   Hantverkare som använder kniv i arbetet
   Svampplockare som under vandring bär ändamålsenlig kniv
   Normalt bruk av fickkniv eller multiverktyg"


   Varsågod att utmana polisen och bär kniv på allmän plats under andra omständigheter. Varsågod.

   Radera
  2. Buset bär ju alltid kniv och kommer undan med det.

   Hade Morakniv haft sån här marketing hade de säkert sålt bättre:

   https://www.youtube.com/watch?v=EuzewVKXHMw&t=216s

   Radera
  3. Dessutom finns det ju fall där polisen nitiskt försökt sätta dit snickare som haft kniv i bilen, och även nåt fall där vederbörande hade en kniv de precis köpt i butik som låg kvar i förpackningen.

   Radera
  4. Hur är det med multitools som Leatherman och liknande? Har alltid min Leatherman micra med mig.

   Radera
  5. Tänk hur enkelt det vore att bara göra sin hemläxa innan man påstår massa saker med wiki-artiklar och icke lagstiftande myndighets fria åsikter som enda grund.

   Så sent som för ett år sedan har HD dömt att det är ok att på fyllan avstyra bråka på Götgatan med kniv i handväska. https://lagen.nu/dom/nja/2016s30

   Kan även tipsa om förarbetena som tydligt uttrycker att syftet med lagen INTE är att begränsa redliga människors möjlighet att bära kniv när så är befogat.

   Radera
  6. Ärlligt talat så kunde jag inte bry mig mindre. Jag har noll intresse av att bli inplockad av poilsen, behöva dra in advokat och hamna i tingsrätten för att vara haverist över förarbetena kring en trettio år gammal lag.

   Jag föredrar att inte bli plockad av polisen, oavsett om jag blir frikänd 6-12 månader senare.

   Radera
  7. Normalt bruk av multitool är tillåtet.

   Radera
  8. Du skriver ju själv ett klockrent citat som även finns på polisens sida.

   "På allmän plats, inom skolområde eller i fordon på allmän plats. Förbudet gäller föremål som är avsedda att användas som vapen vid brott mot liv eller hälsa."

   Avsedda att användas som vapen ja...på vilket sätt är jag en person som planerar mord när jag cyklar fredligt på cykeln från jobbet. Lycka till polisen att bevisa jag ämnat använda den som vapen.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Poängen är väl att vara lagom luddig i lagtexten så att den verkställande makten får handlingsfrihet att bedöma situationen själva utan att behöva gå till extremer varje gång de ser en kniv.

   Man kan säga att det är en lång tradition som vi har i Sverige (det bästa landet i världen) att trycka ner verkställandet och beslutet till löven. Det är det som gör oss svenska, men det kräver stort förtroende, och det har vi och ger vi. Vi tror gott om nästan alla.

   Radera
 2. Du har ju helt missat den mest användbara hemmakniven. Morakniv stäm

  SvaraRadera
 3. Annars finns moraknivar på Bauhaus för 99kr och "hantverkskniv" på Biltema för 59kr. Naturligtvis bör man välja en med rött skaft så att man lätt hittar den om man tappar den i blåbärsriset.

  SvaraRadera
 4. Sällan jag använder morakniv i mitt hushåll. Men har för mig att jag köpte min på Clas-Ohlson för typ 10 år sedan. Utmärkt skick fortfarande eftersom jag nästan aldrig använder den.

  Ni som bor i lägenhet i storstad (vilket större delen av befolkningen borde göra) - vad använder ni era Moraknivar till?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Större delen av Sveriges befolkning bor fortfarande i villa. True story, inte alternativa fakta.

   Radera
  2. Övergående tillstånd i och med att landsbygden avfolkas och inflyttningen till storstäderna ökar?

   Inte alla som har råd med 10 miljoner för en villa i Stockholm?

   Hörde en föreläsare från Handelshögskolan som berättade att områdena ut i landet kallades "dead space" bland ekonomer. Nu senast är det reviderat till "skräpyta".

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/a/r7Q50/professorn-landsbygden-snart-en-skrapyta

   Radera
  3. Nej, det hörde du inte. Underhållaren du hörde är inte anställd av Handelshögskolan. Bläddra bak i bloggens inlägg från tidigare i veckan föreslår jag.

   Radera
  4. Varje välutrustat hushåll har förstås en verktygslåda innehållande minst en morakniv och en brytbladskniv.

   Radera
  5. Enligt Wikipedia är han Filosofie doktor (eng. Phd) och forskarassistent/högskolelektor (eng. Assistant Professor) från Handelshögskolan i Stockholm. Stämmer inte det?

   ---klipp---
   He was first educated as an engineer and thereafter commenced studies at the Stockholm School of Economics where he earned a Ph.D. in 1991.

   Until 2004 he was an Assistant Professor at the Institute of International Business (IIB) at the Stockholm School of Economics
   ---/klipp---
   https://en.wikipedia.org/wiki/Kjell_A._Nordstr%C3%B6m

   Radera
  6. För att vara petig är han fortfarande filosofi doktor och ingenjör. Och har gett många skratt samt en del sura kommentarer beroende av hans benämning på vissa områden med låg ekonomisk aktivitet år 2050.

   + lite extra reklamintäkter för ...

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 5. Fiskare har nog vanligen kniv på sig och dem hittar man ofta inne i stan eller i/på fordon som tar dem ut till fiskestället. Även i kollektivtrafik.

  SvaraRadera
 6. Först ett kritiskt(?)inlägg mot att företaget smiter ifrån att betala skatt och sedan samma dag ett reklaminlägg för samma företag.
  :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, jag tycker det är bra att minimera beskattningen och att Socialdemokraterna hyllar detta.

   För övrigt är det inte reklam, för jag har inte fått betalt för att skriva inlägget.

   Radera
 7. Alltid lika intressant att se dessa "unboxing" videos på Tuben där man drar fram en mattsvart "EDC", som ser helt oanvänd ut, för att sprätta tejpen. Annars är det synd att vi ser moraknivar som förbrukningsmateriel. Minns de gamla moraknivarna som hade halva bladet bortslipat av många års bryning.

  SvaraRadera
 8. Hultafors ok4 funkar bra till det mesta civilt. En Böker Magnum Echo Charlie som EDC. Mora 2000 har jag aldrig hämtat ut, under övning har jag flera olika knivar tillhands.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hultafors ok4 verkar mycket prisvärd. I princip en Morakniv tactical till en femtedel av priset.

   Radera
 9. Köpte mig den nya modellen Eldris i julas. Liten och smidig kniv som klarar de flesta behoven. Rekommenderas.

  SvaraRadera
 10. Favoriten för priset är Mora Robust, ca 70-90 kr på byggvaruhus. Bredare blad, precis som på moras överlevnadskniv (bushcraft eller Tactical ca 700-800kr), men en bråkdel av priset.
  Tyckte denna videon visar en bra produkt för pengarna.
  Kul video nedan:
  https://www.youtube.com/watch?v=fKlcBpKbAvM

  SvaraRadera
 11. Tillåt en historieintresserad skeppare att bidraga med Mora.
  Det vill säga namnet på Wilhelm Erövrarens skepp 1066 när han och hans män lyckliggjorde England.

  SvaraRadera
 12. Knivlagen är knepig. Var på Systemet i förra veckan för att norpa några gratis vinkartonger inför stundande flytt. Behövde då en kniv för att skära av tejpen och kunna platta till kartongerna så att de rymdes i bilen. Min lösning var att jag tog med mig den kniv som låg närmast till hands hemma, råkade bli någon gammal fiskekniv. Men det är alltså brottsligt att göra så och jag borde i stället åkt till affären och köpt en ny kartongkniv i stället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att inte tala om att sno kartonger från Systembolaget. Ett gissel det där när man ska flytta vinkällaren.

   Radera
 13. Kniven är människans klo. Tragiskt att vi kopplar den till våld idag. Men förståeligt, den sista idioten är inte född än. En leatherman wave till att öppna förpackningar, bre mackor, äta äpplen, såga döda smågrenar på fruktträden, skruva ner o upp (bitsatsen:)). Spänna bultar, klippa najtråd, naja, slangklämmor, tälja, grada, kapa rör och slang, rep, trimma fluffet på spännband, peta i eld, tälja tändved, skala kabel, pilla ut taggar, slipa eggverktyg, hammra in spik på utresa(änden), nödbeskärning, nödslakt, ta ur fisk, höns, kanin, rensa ogräs, luckra jorden, skörda grönsaker osv.
  Jag förstår inte hur man klarar sig utan. Helst har jag multitool och morastäm (till ogräs och plantering). Hur många mil till fots efter verktyg min nu tredje leatherman har sparat mig har jag ingen aning om. Lädermannen är bra till mycket, men inte att bända med, att det fina brynet inte går att smidigt ta loss för att bryna knivbladet är som ett dåligt skämt. Men ett liv utan kniv, är inte ett liv för mig.

  SvaraRadera
 14. Var på Arlanda i höstas och vid kontroll av handbagaget (ryggsäck med många fack) upptäcktes den kniv jag hade använt i skogen lite tidigare och glömt bort vid en snabb packning inför resa till varmare klimat.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 15. Mora 2000.

  Och deras lilla täljkniv.

  Kan i övrigt berätta om då jag i scoutskjorta blev stoppad av polis för jag hade fällkniv med clips, som syntes i byxfickan...

  Polisen i fråga gjorde tydligt att jag borde vetat bättre och stoppat ned den i fickan. Jag tänkte "nu tar konstapeln kniven", men efter ett kort kunskapsförhör - då jag fick redogöra för scoutlagen - fick jag tillbaka kniven med ett "var redo!" Och scouthälsning.

  Givetvis besvarades denna med ett tydligt "alltid redo!" Och scouthälsning och sedan fick jag fortsätta min färd.

  Tydligen var även konstapeln scoutledare på sin fritid!

  SvaraRadera
 16. Den kniv jag gjorde i slöjden i nian.

  SvaraRadera
 17. Bästa morakniven är Frosts gamla Mora Viking, med rött ihåligt skaft. Detta gäller om man vill slipa om, som helt ny så är KJ med formgjutet rött plastskaft oslagbar (den som finns på den gamla firmasymbolen: http://trademark.markify.com/trademarks/ctm/mora+sweden+k+j+eriksson/004808382

  SvaraRadera
 18. Hur är det med tex en Lansky world legal knife? Laglig i hela världen men inte här? https://eur.heinnie.com/lansky-world-legal-knife-18108

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår inte vad som skulle göra den kniven mer eller mindre laglig än vilken annan fällkniv som helst.

   Radera
 19. För det dagliga behovet (öppna kartonger, skala frukt, skruva i någon skruv, flasköppnare) rekommenderar jag varmt spyderco clipitool. Fenomenalt bra och pytteliten kniv.

  SvaraRadera
 20. Jag har denna fällkniv som jag är nöjd med:
  http://www.clasohlson.com/se/Fällkniv/31-5521

  SvaraRadera
 21. Jag kör med en Smith & Wesson Black Ops fällbar kniv. Bästa jag ägt.

  SvaraRadera
 22. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 23. Alla knivar är inte bara verktyg. De är ibland även konsthantverksföremål, och detta bidrar till njutandet i bruket, lite som att ett fint blåst vinglas kan förhöja vinets njutning

  SvaraRadera
 24. Det som skiljer dom olika bladen åt är väl främst slipningen om dom är i samma stål. Och jag föredrar slipningen på en Mora Bushcraft framför en vanlig snickarkniv.

  Personligen använder jag en Fällkniven A1 och en F1 pro. Onödigt dyra om man inte lider av knivfetish egentligen. Men jag använder mina knivar flera gånger i veckan och tycker om att använda ett riktigt kvalitetsverktyg när jag är ute i skogen. Dessutom vet jag att dessa knivar troligtvis kommer överleva mig och det känns tryggt. Så om man räknar att en kniv kommer tjäna en i minst 30 år så är inte 2000:- så farligt kan jag tycka.

  SvaraRadera
 25. Undrar hur farbror Blå ställer sig när man kommer med husbilen och i den har man en full uppsättning knivar, alltid nyvässade? Jag har alltid en kniv liggande i bilen, skulle en olycka inträffa och då är en kniv ett viktigt verktyg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagen är säkert tänkt för att ge maximal frihet till polisen. De ska genast kunna plocka bort knivar från alla kända eller misstänkta gangstrar. Säkerhetskontrollen på Arlanda ville i höstas inte ens låta mig få med en svampkniv på flyget. Undrar vad som händer med deras beslag.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 26. Jula "Hantverkarkniv 100mm" 122005. 20kr normalpris, 10kr på extrapris några gånger om året. Jag tror jag har tio stycken.

  SvaraRadera
 27. Den Morakniv med slida jag fick genom Lumpen för mer än trettio år sedan fungerar fortfarande finfint. Slipning med Äkta Gotlandsbryne har gjort att skärpan har behållits genom åren.

  Kniven har rött plasthandtag och en Tre kronor-stämpel på bladet. Slidan är gjord plast med KJ ingraverad.

  Jag är mycket nöjd med den. En riktig kvalitetsprodukt!

  SvaraRadera
 28. MÖP/tactical-stadiet passerat sen länge, gillar Mora Companion i rosa och orange, passar till det mesta, splinta, skära bröd, bre på, tälja, rensa fisk, tål mycket och håller skärpan, superbra! En knappt använd Mora 2000 ligger här nånstans också med flera andra namnlösa Mora. Nya linjen med full tånge verkar bra måste jag säga!

  Annars gillar jag EKA också, bra kvalitetsknivar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eka verkar ha flera fina zombieblad. Axeblade, machblade och hatchblade.

   Radera
 29. Detta kan blir årets citat från Cornu
  ".., men om folk uppträdde på allmän plats som de uppträder i kommentarsfältet eller på Internet i allmänhet, så skulle alla sitta gripna för länge sedan."
  Lysande slutsats, jag kan inte sluta skratta...

  SvaraRadera
 30. Plockade upp en Benchmade Bushcrafter 162 för 500kr på XXL när de hade rea. Fy satan vad mycket kniv man fick för pengarna :)

  SvaraRadera
 31. Hade en 2000 som jag gav bort, numer ersatt av Kansbol.

  SvaraRadera
 32. Ser inte om det har korrigerats. Men allmän plats är i n t e ute i skogen, det är torg, plats, väg och gata som allmänheten har tillträde till, med plan- och bygglagens ord "en gata, en väg, en park, ett torg eller ett annat område som enligt en detaljplan är avsett för ett gemensamt behov". Samt i detta fall även butiker, kyrkor, restauranger, teatrar och tåg samt andra kollektiva transportmedel. Enskild väg är oftast allmän plats, men inte privat väg.

  Och inte egen tomt (normalt sett) eller naturen i övrigt.

  HD:s dom var i själva verket en liberalisering eftersom den bland annat slog fast att kniv skulle kunna transporteras både i bil och allmänna kommunikationsmedel (nedpackat). Att alls man får ha kniv vid picknick på allmänplats som en park är nytt Liksom att man normalt kan ha en pennkniv...eller en l i t e n slidkniv.

  På flyget har man blivit mer tillåtande även i handbagaget. På Kastrup så släppte de igenom en sax jag packat i fel nessesär starx före jul - den var fem centimeter.
  Och då har Danmark ändå ännu mer fascistiska knivlagar än Sverige: Man får inte ha fällkniv som låser sig uppfällt.  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har i flera år rest med en 2 cm förbandssax (med rundad spets) när jag flugit. Den blev jag av med i Georgien. Alla andra, inklusive i England, där de är övernitiska av historiska skäl, har släppt igenom den. Man ska inte ha vare sig sax eller pennkniv med sig på flyget som man inte är beredd att bli av med. Behövs bara en nitisk person så åker den.

   Radera
 33. Som knivnörd blir det svårt att välja... Kansbol när man är i skogen, en riktigt trevligt sak. Garberg är också trevlig och lite rejälare.

  Sedan alla specialvarianterna för drygt 100 är också trevliga, framförallt robust.

  Fasiken, jag ger upp alla faktiskt bra.

  SvaraRadera