Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-01-17 11:59

Valueguard: Rekordpriser lägenheter i hela Sverige

Valueguard rapporterade igår ny statistik för sitt bostadsprisindex och det var nya prisrekord för samtliga index i Sverige.
Lägenhetsprisindex Sverige. Källa: Valueguard
Y-axeln är trunkerad för att inte halva grafen ska bestå av ointressant tomrum under 100.
Som man ser är samvariationen stor i Sverige med Malmö som lysande undantag.

Priserna har procentuellt stigit mest i Göteborg och i mellanstora svenska städer. Det är förstås inte samma sak som de största nominella uppgångarna, som rimligtvis hittas i Stockholm.

Malmös bostadsmarknad påverkas som bekant rejält avläget i Köpenhamn och Danmark, vilket man också ser på att fram till finanskrisen steg priserna snabbast i just Malmö, men gick sedan kräftgång fram till åtminstone 2013.

Annars är det framför allt intressant med samvariationen i resten av Sverige. Väldigt lite talar för att man kan få en isolerad prisnedgång bara i Stockholm, utan hela landet - som definierat av våra storstäder och mellanstora städer - kommer få se ungefär samma prisutveckling både i uppgång och i den kommande nedgången.

Oavsett så var det alltså prisrekord i hela landet i december 2016.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Ingen fara. I Sverige har som bekant ingenting med någonting att göra. Därmed kan bostadspriserna stå intakta mot globala ekonomiska fluktueringar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, vi lever ju ´tryggt bakom och i skydd av den ekonomiska skyddsvallen mot globala fluktuationer !
   ;-)

   Radera
  2. Jobba till 75, en av världens högsta skatter, hög prisnivå i allt från mat, kläder till bostäder och när man går i pension måste man leva på bidrag för att överleva. Det är klart som fan att staten Sverige kan stå emot alla kriser som någonsin kommer att uppstå. Även om en eventuell bostadsbubbla skulle spricka någon gång om 20-30 år så kan staten belåna sig med typ några fjuttiga procent och täcka hela kreditförlusten åt bankerna så att dom inte konkar.

   Radera
 2. Förvånad över att priserna följer varandra så väl över hela landet.
  Men även förvånad över den slutsatsen att kurvorna är bundna även vid nedgång.
  Stor skillnad på 4% på 4 Miljoner eller på 1 miljon!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Indexets konstruktion och innehåll har förstås stor betydelse. Valuegard´s standard bygger väl på identiska bostäder/läge oavsett var de ligger(Sthlm, Gtb, Malmö) och hur många som omsatts. Hur man behandlar inbördes t.ex vad gäller lgh-storlek får dock betydelse. Grafen ovan avspeglar väl en mix av olika storlekar men som knappast behöver vara identisk mellan städerna. Till detta ska läggas problematiken kring startvärdet, dvs hur stora skillnaderna var vid t.ex index 100. Statistik är förstås statistik vilket kan vara mycket förledande och utsatt för justeringar vi ej känner till.

   Radera
 3. Mest förvånad över att priserna går upp även i Malmö, men kanske avser Stor-Malmö (har inte kollat)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför är du det? Flertalet försäljningar över 10 mkr motsvarande 60-75 tkr senaste månaden.

   Radera
  2. Anledningen är som vanligt att folk tror att hela Malmö är utsatt. Det motsvarar att man säger att hela Stockholm är utsatt för att Rinkeby/Tensta är sunkigt. Skillnaden är att de utsatta områdena ligger "inom Malmö" istället för som en egen förort.

   Radera
  3. Precis så. Jag bjuder icke upplysta på rundvandring. Välkommen till Malmö

   Radera
  4. Besserwisser: Blir så trött på att höra den här typen av resonemang. Hela Malmö är inte misär, bara vissa delar, staden är enormt segregerad. Hela västra, delar av centrum och södra samt hela östra villaområdena är attraktivt att bo i Malmö. Testa gå på husvisning en helg i Malmö vet jag, bara svenskar, hipster och akademiker som går på visning med efterföljande budgivning....

   Radera
  5. Jag är nu uppfostrad och upplyst. :-) Och ja jag har knatat runt i Malmö, men det är några är sedan, men har inte full koll på vad som är Malmö sensu stricto

   Radera
  6. Malmö stad handlar bostadsrätter också; hur mycket driver det upp priserna?

   Radera
 4. Vansinne !
  Billigare att köpa en tomt på 30-45 min pendlingsavstånd och bygga ett nytt hus!
  Gratis parkering på den egna tomten får man också plus en friggebod att hålla på och "mixtra" i ! ;-)

  SvaraRadera
 5. Så nu kan det bara fortsätta uppåt! Inte ens himlen är gränsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bara att köpa bostad och surfa på vinstvågen. För varje år som går kan man köpa sig en XC60 på lägenheten och spricker bubblan så har man inga pengar och inte någon annan heller. Det roliga är att inte ens dom som lånat ut pengar till dig har pengar och då vänder alla blicken till staten som är lågt belånad. Vad händer då? När ingen kan betala? Svenska banker lever ju på bolån. Vem täcker kreditförlusten? My lovely state of Sweden. The land where you don´t have to take any responsibilty at all :) När staten köpa fri alla överbelånade kommer alla på den här bloggen skriva surt om hur orättvist det var att dom fick leva lyx i flera år och när dom hamnade i en kris så fick alla andra stå för notan :) Men så är det. Det är så det här landet fungerar.

   Radera
  2. Kruxet är att den logiken är rolig tills den eventuella verkligheten hälsar på. Då blir det nämligen garanterad white flight, och den som är överbelånad är tyvärr inte white.

   Hela tanken i sig är lite otäck, och förmodligen väl dold bakom psykologi. Folk här identifierar sig ju liksom naturligt som de framgångsrika i den mån att "white flight" innebär att de flyr från något. Men i scenariot du målar upp är det plötsligt folk som flyr från dem och deras fattigdom.

   Radera
 6. https://www.youtube.com/watch?v=2frJ3e0hxPE

  Svenska Bostadsbubblans Theme-song

  SvaraRadera
 7. - Jag vae kund i Swedbanken 1974 - 2014 och frågade bolån , men fick inte. Hade aktier för 300,000 kr. och ett IPS pension 12 år värd 650,000 .
  - Hade jobbat på Volvo , och Norge .
  - Flyttade till hemlandet , fick lån direkt 580,000 kr. Har inte nöjd som kund för Swedbanken , mycket märkligt bank .

  SvaraRadera