Cornucopia?

Aktuellt

Regeringen föreslår skatt på hämtkaffe och snabbmat (som pizza) - fem respektive sju kronor

Regeringen föreslår i ett nytt betänkande att man ska införa skatt på engångsförpackningar av dryck och mat, t ex hämtkaffe på mackar och ca...

2017-01-24 16:56

Urbaniseringsmyten: Kjell A Nordström visar på sin okunskap

"Det är till exempel Värmland och Gotland som är typiska fall av skräpyta. Där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd" - Kjell A Nordström (ej professor)
Underhållaren Kjell A Nordström höll nyligen ett välbetalt anförande på Nordic Business Forum, där den felaktigt titulerade "professorn" framlade ett antal sakfel i sitt underhållningsframträdande. Siffror, som med lätthet kan motbevisas som att Stor-Stockholm skulle växa med 6-7% om året, eller ogrundade påståenden som att det bara finns kvar tre alkisar, några barn och knäppgökar i Värmland. Verkligheten är att det förekommer inte någon urbanisering inom Sverige, dvs att landsbygden flyttar till storstaden. Hela nettoinflyttningen till Stockholm beror på invandring.
Värmlands befolkning är tämligen stabil, något stigande sedan 2010.

Den sk "professor" Kjell A Nordström (i själva verket på sin tid endast associate professor, dvs lektor - professor verkar dock inte vara en skyddad titel, så vem som helst får nog i marknadsföringssyfte kalla sig professor - jag tror dock inte att han själv gör det, utan det är nog media som tidigare läst associate professor på hans snillrika visitkort och så har han missat att korrigera deras felaktigheter - på hans website står det bara Dr, alltså inte ens docent1. vilket man nog brukar behöva gå via för att bli professor, åtminstone inom vetenskaperna dit ekonomi förstås inte räknas) är en storartad underhållare och talare. Han kan trollbinda sin publik, men om man är åtminstone normalbegåvad som upptäcker man ganska snabbt att han bara pratar floskler och att det handlar om ren underhållning, utan någon substans. Det förekommer sk plattityder, dvs självklarheter som alla håller med om och som därmed ger en känsla av att han är så himla bra. T ex det är bättre att vara bäst än att vara sämst eller kanske det spelar ingen roll hur fort man springer om man springer åt fel håll.

Det senaste är att utvecklingen de kommande trettio åren ska vara linjär och ingenting kommer ändra rådande trender. 80% av mänskligheten sägs bo i 600 superstäder, som också ska för 95% av alla ekonomisk aktivitet. Sveriges skräpytor ska avfolkas och endast lite alkisar och original blir kvar.

Fast någon sådan trend finns inte idag. Men det är ju stort av Kjell att upptäcka dessa trender innan de ens inträffat.

Låt oss titta på lite uttalanden. Veckans Affärer skriver:
"Nordström uppskattar att Stockholm kommer att växa till nästan fem miljoner invånare fram till 2050.
"Redan idag växer Stockholm med 7-9 procent per år, och den här tillväxten är hållbar, så den kommer att fortsätta.""
Man får förmoda att eftersom siffran fem miljoner invånare nämns i samband med tillväxt, så avser det befolkningstillväxten. Stockholms befolkning växte i själva verket 1.52% under 2015, rejält ner i takt från 1.91% 2009. Snittakten sedan år 2000 har varit 1.36%.

Så ökar Stockholms befolkning med 1.52% om året de kommande 30 åren (och under 2016) landar befolkningen på 2231439*1.0152^31=3 561 926 personer. Långt ifrån Nordströms fem miljoner invånare.
Stockholms befolkning 2000 - 2015.
Därtill är inflyttningen till Stockholm nettomässigt främst invandring. Inom landet sker ingen urbanisering, tvärt om går nu flyttlassen från Stockholm och ut till platser som ... Värmland. I själva verket finns det ett tydligt vågmönster i flyttningen till Stockholm inom landet. Ibland är det trendigt, likt de senaste åren, och nu är trenden på väg bort.

Personer som faktiskt provat på att bo i Stockholm flyttar. De som inte har bättre omdöme flyttar in, men nettot kommer från utlandet..
Inrikes flyttningsöverskott Stockholms kommun. Negativt 2015. Att Stockholm ökar via inflyttning beror på invandring - både arbetskraft och flyktingar. Flyktingar som flyttar till Stockholm inom landet räknas dock som inrikes flyttningsöverksott.
I det inledande citatet missar den gode Kjell tydligen att Karlstad och därmed Värmland, har både universitet, underhållning och shopping. Men låt oss titta på befolkningsutvecklingen. I själva verket pågår ingen avfolkning av Värmland. Tvärt om ökar rent av barnkullarna. Även Gotland ökar sin befolkning.

Tillväxttakten är förstås lägre än för Stockholm. 0.44% för Värmland år 2015, men någon avfolkning sker alltså inte. Tvärt emot Stockholm så är dock tillväxttakten stigande, upp från -0.17% år 2009.

Urbaniseringsmyten är spridd, men det är förstås positivt att underhållaren Kjell A Nordström exponerar den genom att föra fram den utan att bli emotsagd av enkla fakta. Man får säkert betala sexsiffrigt för att ta in denne fenomenale talare, men det sägs faktiskt ingenstans att det han säger är det minsta korrekt. Bara underhållande.

Priset gör dock att han antagligen inte blir inbjuden till Avesta eller den svenska landsbygden. Veckans Affärer igen:
"Sedan la han in dödsstöten för den svenska landsbygden.
"Och om du åker dit, kommer du att hitta tre alkoholister, några barn, och ett par knäppgökar. Det är det som återstår, alla andra har stuckit. Och du finner dem i ställen som stortorget i Avesta.""
Ovanstående citat passar för övrigt rätt bra in på de flesta svenska medelklassghetton. Åk dit dagtid, så hittar du bara tre alkoholister, några barn och ett par knäppjökar. Resten är, liksom på landet, på jobbet.

Möjligen att uttalandet ovan handlar om framtiden, men det ser inte ut så på den svenska landsbygden idag. Större delen av Sverige hittas faktiskt utanför Stor-Stockholm, och då inte bara ytmässigt, utan även befolkningsmässigt. Och även om det flyttar in ytterligare tre miljoner invandrare till Stockholm, så kommer större delen av Sveriges befolkning fortsatt bo utanför den storstaden.

Därmed är inte sagt att han inte får rätt i slutändan på andra punkter. Inte för att det någonsin hänt, men det är inte så noga. Som underhållare är han storartad, men det mesta av skämten, likt siffran om fem miljoner i Stor-Stockholm om 30 år, går över huvudet på en okunnig publik.

Oavsett gratulerar jag Kjell till den utmärkta marknadsföringen. Tydligen har även Aftonbladet nu gjort gratis reklam för hans underhållningsshow, så vi lär väl se den hos fler som har råd att betala sexsiffrigt.

På sin hemsida citerar Kjell att han kallats för thought leader, så för er som inte sett någon av hans shower, kan ni avnjuta nedanstående inspelning från Youtube:


1. Docent betyder att man publicerat ett antal vetenskapligt granskade (eng peer review) artiklar efter att man doktorerat, varav flera som första eller sistanamn. Att Kjell inte är docent, utan fortfarande endast är doktor betyder att han alltså inte lyckats publicera speciellt mycket som håller för vetenskaplig granskning. Speciellt inte där han själv stått för huvuddelen av forskningen eller drivit projektet.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

92 kommentarer:

 1. Det är ju inte precis den skarpaste hjärnan vi har att göra med.
  Allt han gjort och gör är i princip (som vanligt) att utgå från en trend som han förlänger i det oändliga och så kommer det alltid att vara och förbli i framtiden. Amen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, han har nog en rätt skarp hjärna, men för många år på Handels kan förstöra de flestas kopplingar till verkligheten.

   Radera
  2. Urban Express som han skrev tillsammans med en annan stor tänkare (Schlingmann) är ju en klassiker! Om man gillar floskler och tomma tunnor skramlar mest-temat.

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. "bara träd" - säger väl vad han anser om naturens värde. Många ekonomer tror att man blir rik om man asfalterar skiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sveriges rikedom torde i hög grad bygga på våra naturresurser. Men ekonomidioter tror att rikedomen kommer när man stryker varandras skjortor.

   Radera
  2. "Funky Business"! YES !! ;-)

   * Framtidsfabriken - Framfab
   * Icon Media Lab
   * Prosolvia


   ".. bara träd.." hmmmm...

   Functional Business

   * Gruvöns bruk
   * Skoghallsverken
   * Rottneros

   Vilka fanns 1999 och vilka finns idag ?
   ;-)

   Radera
 3. Det kan mycket väl bli som så att vi ser landsbygdens återkomst i och med digitalisering. Numera byggs ju fiberbredband ut och landsbygden såväl som stad har tillgång till det. Overheadkostnader kan bli lägre på landet och därmed ge dem konkurrensfördelar pga lägre kostnader. Med effektiv pakethantering så går även inköp över till nätet så där finns snart ingen fördel med stad. Slår VR som underhållning så kan man underhållas var som helst. Att räkna ut landsbygden är nog att inte riktigt förstå det skifte som sker i och med digitalisering och automatisering.

  SvaraRadera
 4. Ibland undrar jag vad ekonomutbildningen gör med folk. De som jag i unga år har uppfattat som ganska skärpta, och som gått ekonomutbildningen, det verkar inte som de har blivit smartare och fått bättre omdöme av sin utbildning, tvärtom. Till och med socionomutbildningen verkar vara mer utvecklande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte om man skall se Nordström som någon särskilt typisk representant för ekonomskrået. Han är i likhet med Kristian Luuk och Alexander Bard en person som varit duktig, gått på Handels och sedan insett att livet som underhållare är kul och lönsamt och passar hans talang. Han har doktorerat, ja, på en avhandling om internationalisering som blivit ovanligt välciterad, och därtill varit medförfattare på några likaledes välciterade vetenskapliga artiklar. Men därefter valt att lämna det vetenskapliga livet och Handels för att arbeta som underhållare, talare, managementguru eller vad man nu vill kalla det. De flesta ekonomer väljer andra sysselsättningar.

   Radera
 5. Tillväxt på 7-9% per år i Sthlm?
  Hur fan räknar karln?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen vet. Bruttoregionalprodukten ökade 3.5% 2013-2014. Lär knappast vara högre idag, än mindre i närheten av 7-9%.

   Radera
  2. Det är naturligtvis jag som är blåst och inte hänger med i samtiden.
   7-9% är naturligtvis alternative facts publicerat i en fake news-blaska.

   Radera
  3. Jag tänker att stockholmstillväxten drivs av stockholmsbostadsbubblan... Svårt att hävda att ekonomin i Värmland drivs av en bubbla... här producerar man saker på riktigt.

   Radera
 6. Kan någon här tipsa om en historiebok som fokuserar på naturresurser och teknik snarare än på kungar och krig? Jag är inte säker på att ens de som ägnar sig åt ekonomihistoria lyckas fokusera på väsentligheter som naturresurser, teknik, utbildning, demokrati och välfärd mer än på finansiella instrument och företagsekonomi. Ekonomisk historia kunde vara högst intressant, om man höll sig till väsentligheter. Boktips, någon?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Heckscher´s tegelsten är väl numera sedan länge att ses som obönhörligen out of date men jag vill rekommendera Lars Magnussons "Sveriges Ekonomiska Historia" Tidens förlag 1996. ISBN 91-518-2984-3

   Radera
  2. *Vaclav Smil "Energy in world history"
   *Joseph Tainter "Collapse of complex societies"
   *Astrid Kander, Paolo Malanima, & Paul Warde "Power to the People:
   Energy in Europe over the Last Five Centuries"

   Radera
  3. Lars-Olof Larsson har en hel del fakta spridd i sina böcker.
   Främst Småland då förstås.

   Radera
  4. Den kupade handen: historien om människan och tekniken

   Radera
  5. Guns, Germs and Steel, Jared Diamond; om du inte har läst den än det vill säga.

   Radera
  6. Joseph Schumpeter - "The Theory of Economic Development". Harvard University Press, Cambridge MA.

   Radera
 7. Hade han någon poäng med sitt anförande? Vad vill han ha sagt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Ingen fara på taket! Blunda nu och full fart framåt!" Eller något sånt gissar jag.

   Radera
 8. Låter som en svensk variant på Hillary Clintons "a bag of deplorables" som hon sade om 25 % av befolkningen i USA. Och för balansens skull kan man väl påminna om AKB:s "Stockholmare är smartare än lantisar".

  SvaraRadera
 9. Klart han har fel om hur det ser ut om 30 år - men hans budskap om att digitaliseringen av världen går mycket snabbare än industrialiseringen gjorde är korrekt. (10 ggr enligt N.) Inga förändringar av samhället går i jämn takt. Men Moores lag har funkat länge nu och den än mycket snabbare förbättringen av algoritmerna.

  Nordström menar att teknologin är 300 ggr kraftfullare nu och utan att köpa det rakt av har vi helt andra resurser idag. Sedan menar han att det politiska och ekonomiska systemet därmed utsätts för en kraft som är 3000 gånger större än industrialismen och att detta förklarar bland annat Trumps triumf.

  Känner inget behov idag att återvända för att bo i Värmland där jag är född. Skogen betyder mycket för mig, lekte mycket där som barn och gav mina barn erfarenhet av värmländsk natur, men idag betyder skogen obetydligt ekonomiskt.

  08 är mer centralt med möjligheter till bredare kultur, att träffa mer människor direkt och även lätt att också gå på föredrag där jag inte utesluter att lyssna på även Nordström för han är underhållande i världsklass och nu går det lätt att se hur "alla" långsamma media hänger på. Långsamma = föredraget var i början på förra veckan.

  Fast med autonoma fordon blir det enklare att jobba i 08 och bo i Värmland, men de får nog inte sitt genomslag förrän 2020-21. Men men vad ska alla bilförare göra istället? Hörde jag från "höjdare" på en annan 08 konferens i förra veckan, så kanske blir det mer efterblivet just i Sverige.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är ju tjatig som en papegoja.
   600 stora städer har han pratat om i flera års tid utan att ens revideras sin uppfattning.
   Här en härlig intervju från Russia Today med den gode Kjell för alla rysstroll där ute.
   https://www.youtube.com/watch?v=jq0zpnirZGo

   Radera
  2. Jag skulle helst bo på en liten båt i en stor arkipelag. Tyvärr är våra svenska skärgårdar angenäma bara några få månader om året. Och söderöver finns knappast stora arkipelager med en massa småöar. Karibien är lite mindre tryggt och kräver lite större båtar.

   Radera
  3. "men idag betyder skogen obetydligt ekonomiskt" Hur menar du? Skogen står för mer än 10% av Sveriges exportvärde, hela förädlingen sker här dessutom. /nyfiken

   Radera
  4. Kuckeliku nära söderut finns Adriatiska havet. Finns gott om öar och fjordar samt god mat. Går bra att hyra diverse farkoster. Länderna på östra sidan lider fortfarande av krigens effekter och behöver turister. Tycker också Venedig på andra sidan är något alldeles speciellt att uppleva.

   För övrigt kan jag rekommendera boken Den skapande människan av professor Staffan Hansson, som jag tror kan ge dig en del behållning vad gäller vår teknikhistoria under 5000 år.

   David skogen är allt mer obetydlig i vår ekonomi. Den har däremot betytt mycket för Sveriges och min personliga ekonomiska tillväxt. När jag hyrde ut lägenheter i skogen i Värmland betydde den en del för våra exportinkomster. Senare brukar jag säga att jag (utan mäklare) sålde fastigheterna på export vilket betyder att det gav tyska inkomster till mig och som reavinst till staten. Nya ägaren har nu bättre beläggning av tyskar som spenderar en hel del lokalt. Behovet av tidningspapper minskar allt snabbare.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  5. njae, Södra investerade 6 miljarder i sina fabriker i södra Sverige förra året, tidningspapper endast liten del numera, fabriken är fossilfri, massan går till textilier, tissue, kartonger samt massa andra små nya anv.områden som poppar upp, din gamla värmländska skog står sig ännu,
   Du har väl inte lyssnat för mkt på Kjell A i dag?

   Radera
  6. Nanotec;

   Några av våra tio största exportföretag livnär sig på inkomsterna från vår skog och gruvdrift (SCA, SSAB, Sandvik och BillerudKorsnäs).

   Vad tror du att alla små tjänsteföretag, infrastruktursatsningar och statliga verksamheter i Stockholm grundar sig på?

   Radera
  7. Sveriges största börsnoterade skogsbolag SCA har sprungit i kringlor kring hypade it-bolag som Ericsson och Telia under hela 2000-talet (i att skapa värde).
   Orkar knappt lyssna på folk som dissar skogen längre.
   Ja jag kan storyn väl om SCA och vad som drivit kursen.
   Dock hade det aldrig kunnat ske utan skogen vilket verkar vara svårt för vissa att fatta.

   Radera
  8. Oj vilka reaktioner.

   David
   det är utmärkt om Södra får vinst på sina investeringar. Första bolagsstämman jag gick på var Uddeholm som hade stämman i samma lokaler som förhandlingarna skedde i när Norge blev självständigt. För mig som tonåring var det häftigt med middagen och fri alkohol efteråt. Billerud blev en annan tidig aktie. Vad som hela tiden gällt är att det behövs färre och färre som jobbar med skog och malm. Fastigheterna jag senare hyrde ut lägenheter i var byggda för skogsarbetare på 50-talet men efter motorsågar kom betydligt effektivare skördare.

   Själv blev det lite eget företagande men snabbt flytt efter flickvän till 08 (Gärdet) och jobb på Televerket som blev Telia som blev Telia Sonera och en del utlånad till Elemtel sedan 2000 itkonsultande och nu helt investeringar och egen utveckling.

   Bara läst lite idag om vad Kjell A sade och det viktiga var nog detta med tillfälliga lagliga monopol, som IKEA. Han har kanske lärt detta av Peter Thiels bok Zero to One.

   Frihet
   visst har du rätt och de stora företagen har alltid fått mest hjälp av stat och kommun. Nya innovativa företag betalar tex full skatt för energi men det slipper de stora bolagen.

   Historiskt grundar sig det mesta på böndernas arbete innan industrin kom. Utvecklingen går vidare och nu skriker de små företagen i 08 efter datakompetens.

   Stefan
   läs vad jag skrivit. Skogen har betytt mycket också för mig men den ger mindre och mindre jobb. Rent ekonomiskt kommer den "alltid" att ge inkomster och en del jobb. Nu har jag mest ekonomiskt investerat i nya små företag.

   Skogen betyder för mig mycket att vandra i, sitta och tänka och plocka en del bär.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  9. I Skogen står det massor av vindkraftverk så slipper vi se skiten där vi Bor.

   Radera
  10. Nanotec;

   Javisst har jag rätt. Du kanske borde räkna på hur många som än idag sysselsätts inom hela skog- och gruvnäringen i Sverige. Hur många miljarder tror du att staten får in varje år av våra enorma och hundraåriga naturresurser? Räkna på det du.

   Hela det moderna Sverige är nämligen uppbyggt på skogen och gruvorna. Nästan all industri är ursprungligen byggda på dessa förmögenheter. Och nästan allt inom tjänste- och offentlig sektor är i sin tur uppbyggt på industrin. Men ta och räkna på det där du och återkom.

   Med vänlig hälsning
   Frihet

   Radera
  11. BillerudKorsnäs satsar nu nästan 6 miljarder på en ny kartongmaskin (världens största) i lilla orten Grums. Det ligger i glesbygdens Värmland. "Den störst framtidssatsningen i bolagets historia".

   http://www.svt.se/nyheter/lokalt/varmland/odesbeslut-for-grums

   Radera
  12. Frihet det gläder mig att Grums, känt för att ligga i botten, får denna framtidssatsning. Mer och mer beställs på nätet och det behövs kartong för en del av detta. Efter byggnationen blir det inte så många jobb eller hur?

   Tjära var en viktig exportvara förr men det var när Sverige började få bönder som specialiserade sig på havre som det blev lite mer fart på både transporter i de stora städerna i Europa och började samlas en del kapital för sågverk mm här. Inte många bönder kvar och finns det någon export av tjära längre? Ok jag kollar.

   Jordbruket i Sverige producera mer idag än 1800 och mest äts av oss svenskar. Vår export av mat, levande djur, drycker och tobak är 71 miljarder och oljeprodukter (bensin, diesel, flygbränsle, eventuell tjära mm) samt el 78 miljarder är större än summan av all massa, malmer, skrot mm.

   Riktigt stor i jämförelse är tjänsteexport (där nog skjorttvätt är 0) tex dataexport uppgår till 110 miljarder.

   08 skriker efter datakompetens som genast ger än mer dataexport och stöd för ekonomins utveckling inom alla andra ekonomiska områden. Denna brist på lämplig arbetskraft är hindret för en starkare tillväxt.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  13. Nanotec;

   Skogs- och skogsindustriprodukter exporterades från Sverige till ett värde av 120 miljarder kronor under 2012. Vi importerar skogs- och skogsindustrivaror för runt 25 miljarder. Det blir ett kraftigt överskott, som skulle kunna ha varit ett kraftigt underskott om vi inte haft skogen.

   Ja, arbetstillfällen på fabriken sjunker väl med runt 100 personer efter miljardsatsningen som ger tusen fler jobb under en period. Men inkomsterna från den nya kartongmaskinen i Grums ger jobb och möjliggör investeringar någon annanstans, kanske på huvudkontoret i Stockholm? Det är ju fortfarande i lilla Grums som mestadels av pengarna tjänas in.

   08:a skriker efter mycket men producerar desto mindre. Du får lov att räkna på vad vi måste importera i livsmedel innan du räknar ut vad vi exporterar. Producerad inte skogsprodukter, livsmedel, mm så måste vi importera dem istället. Vem bryr sig om data-tjänster om det blir krig och ryssen slår ut el-försörjningen? Men det kan vara rätt bra med en egen industri och egna råvaror.

   Sen produceras det en hel del datatjänster även ute i glesbygden. Men det växer få avverkningsbara träd på Stureplan. Det flyttas inga hus i Stockholm för att kunna expandera våra gruvor. De lever mest bara på (lortig) luft (bostadspriser). Landsbygden kan däremot ge både enorma råvaror och skapa nya data-tjänster.

   Nu får du allt ta dig utanför tullarna och se in i verkligheten. Åk lite skidor i glesbygdens Åre eller nåt.

   Radera
  14. Nanotec

   Du hade antagligen tjänat mer på Holmen sista året +37% exklusive utdelning än "nya små företag". Just saying.

   Radera
  15. Stefan

   Du missade min otur 2016. Det största innehavet var i Arcam som GE snodde för att tex Sandvik, som nu enligt Di idag ska sälja ett GULDÄGG, inte vågade. Min förtida vinstskatt är större än sista årslönen som it-konsult. Tror inköpskostnaden för Arcam låg på 10-15 kr i snitt. Sålde givetvis de få förlustbolagen.

   Några av de nya bolagen köpta förra året har gått upp mer än Holmen.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  16. Det här har vi ju diskuterat förut.
   Hur kan man kalla ett uppköp för otur?
   Sen att "några av de nya bolagen" överpresterat mot Holmen är cherry picking. Sanningen är ju den att Holmen är Sveriges osexigaste bolag, därmed stå det hippa folket utanför vilket passar mig och många andra alldeles utmärkt så vi slipper dela med oss.

   Radera
  17. Frihet

   Ibland är min frihet mindre och jag är medveten om att när strömmen bryts upphör all produktion av nästan allt. Förberett mig för att bekvämt klara några veckor i mycket stark kyla utan el. Det behöver inte vara Putin som åstadkommer det även om han i förväg är starkt misstänkt.

   Produktion kan räknas i ton som för kartong eller i gram som kontrakt på datastöd från 08. Exportintäkterna från 08 är betydande men jag hinner inte leta rätt på dem nu.

   Och än en gång. Det gläder mig att lilla Grums, ca 5000, långt större än där jag föddes i norra Värmland nu får många arbetstillfällen.

   Gruvbrytning av uran skulle nog gå bra på Östermalm. Telias tunnlar där får bara besökas med stora restriktioner pga (lortig luft) dvs radonhalten. Om det sträcker sig till Stureplan vet jag inte men sträckan TV-huset till Kaknästornet är riktigt illa. Nära Stureplan fanns en gång Palmhuset, ett fik med en hög palm, men det är kalhugget nu. Har inte varit på Stureplan sedan början på året även om en mäklare (Börs inte bostads.) försökt få mig att komma.

   Trivs mest hemma så här års och i växthuset när det blir varmare. Blir ingen skidutflykt och skogen får vänta till våren. Nu måste jag undersöka varför några av mina aktier drar.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  18. Det funbkar ju med gruvbrytning I Nacka så varför inte på östermalm? :-)

   Radera
  19. Tjära var en produkt som gjorde Sverige känt jorden runt.
   Åtminstone där det fanns sjöfart.
   Luktar ju - i lagom dos - helt ljuvligt...
   Har dessutom ett vackert namn på franska och engelska!

   Radera
  20. Nanotec;

   Det är väl bra att du någorlunda förberedd. Men det gäller att inte grannarna snor det av dig om det blir upplopp pga att McDonalds inte kan sälja hamburgare. Hungriga stockholmare kan nog ställa till med mycket besvär.

   Och som sagt så är det inte bara Stockholmarna som säljer it-tjänster. Men Kista (om detta nu räknas till Stockholm när det bara är en förort) drar förstås till sig datanördar från hela Sverige (och världen) eftersom det är ett data-mecka. Men Facebook och Google är exempel på it-jättar som etablerat serverhallar i norra Sverige.

   Radera
  21. Frihet

   Hela 08 är centrum för IT och inte bara Kista. Det är allt som ligger samlat inom någorlunda bekvämt pendlingsavstånd. Kjells bete för massmedia eller med annat ord marknadsföring med ordet "Skräpyta" var något som nästan helt dränkte det viktiga begreppet för riktigt framgångsrika företag. Det är inte hans trendframskrivning av tillväxt inom IT och därmed slutsatsen fem miljoner invånare i 08 utan begreppet monopol. Riktigt framgångsrika företag har monopol. Nästan alltid är det tillfälliga monopol som det tidigare framgångsrika Mac Donalds. Inom IT har du många sådana med de största i USA och Kina men det finns en samling i 08 och de ökar snabbt. Just möjligheten att personer enkelt kan starta nya företag och rekrytera lämplig personal nära dvs de måste inte flytta när de hunnit etablera egen familj. Ett företag som är enastående på IT i Grums har oerhört svårt att få specialister från 08 medan ett liknande 100 m från Stureplan enkelt kan rekrytera från Kista.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 10. Han kanske bara är ute efter att provocera.
  Men vad ska de fem miljoner Stockholmarna sälja till omvärlden som betalar importen av energi, mat och varor? Inte tänker man sig väl en återindustrialisering, det levebrödet är ju helt utdömt av expertisen. Vi ska leva på tjänsteproduktion.
  Ska sedan vind- och vattenkraftverkens servicetekniker flygas ut i obygden i helikopter? Och vad händer då om Norbottens 10 fyllon tar och kapar kablarna och förklarar sig självständiga. Ska man skicka ut trupp?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan offra mig o vakta kablarna så länge jag slipper se en Stockholmare igen. Win-Win!

   Radera
  2. Perstorpsbo;

   Vad de ska sälja? Ge dig. Stockholm har ju en massa fin produktion.

   Tv-reklamproduktion, reklamradio-produktion, tidningsreklamproduktion, podcast-produktion, eventbolag, 3d-produktion, pappersproduktion (inte själva papret utan det som står på papret)... för att inte tala om konsultproduktionen. Stockholms läns landsting köpte konsulter för 2,2 miljarder.. BARA under förra året. Det råder ingen brist på ledarskap. Mestadels gick ju såklart till alla ledarskapskonsulterna. Trots detta snodde Norrlands Universitetssjukhus titeln som Bästa sjukhuset 2016 på målsnöret... från Linköping.

   Vad vore Sverige utan Stockholm?

   Radera
  3. Ja som sagt bara inom tjänsteexport av data fick vi in 110 miljarder.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. 110 miljarder är en piss i rymden.

   Nu importerar vi datatjänster för 40 miljarder också för att kunna exportera datatjänster för 110 miljarder. Få se... det blir ett överskott på 70.. ja, 70 miljarder. Ändå funkar inte pendeltågen pga systemfel osv. Hur mycket kostar all it-krångel vårt samhälle? Hur mycket hostade vi upp inför milleniebuggen?

   Och sen är det inte enbart stockholmare som sitter och pillar på tangenterna hela dagarna. Det finns säkert även en och annan umeå-bo och grums-bo som hackar loss lite extra-knäck för sveriges export på den gamla trotjänaren nere i källaren sen införskaffades när folkparken stängdes. Facebook och Google valde norrland framför Stockholm. Gör det du med, det tycker jag.

   Radera
 11. Tillväxten som vi ser även på glesbygden borde väl rimligtvis även den vara kopplad till invandring på samma sätt som i Stockholm?

  När räknas man med i dessa siffror som invandrare? När man blir medborgare eller får permanent uppehållstillstånd?

  Gubben verkar för övrigt helt snurrig. Handels borde skämmas över sin association till honom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är förfärligt när man inte kan skilja på befolkningstillväxt och äkta ekonomisk tillväxt, som bör handla om att folk får bättre liv. Så att de till och med kan arbeta mindre. Det goda livet handlar inte om hårt arbete för våldsam konsumtion, framförallt inte i en värld med ekologiska gränser. Men många verkar tro att de är lyckligare ju mer olja de lyckats förbruka.

   Radera
 12. Bra skrivet cornu, folk lever gott på att odla myten om landsbygden där arbetslösa svennar bor med lågt IQ, Samtidigt i Hofors är ett exempel på hur man skildrar en kommun där ingen vettig person vill bo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska jag vara ärlig så skulle jag hellre vara en avslappnad Svenne med låg IQ, skuldfri, få leva på en massa bidrag, gå några kurser via arbetsförmedlingen och ha en gott om fritid där jag kan röra mig ute i friska luften, kan tjuvfiska i närmsta sjö, kunna cykla till affären utan att bli påkörd, få bo utan påträngande grannar än att istället vara en superstressad invandrad storstadsbo som jobbar dygnet runt med två heltidsjobb bara för att kunna betala en liten etta ute i förorten som de lyckats klämma in en familj på sex ungar i åldrarna 15-40-års åldern som ännu inte lyckats få något eget förstahandskontrakt.

   Det där systemet med IQ-testen kanske kan behöva ses över.

   Radera
  2. Du måste helt missuppfattat statistiken över arbetslösheten, arbetslösheten bland svennar är i det närmaste obefintlig, du som gillar frihet kan väl verka för att medelsvensson kan dra upp några Abborrar utan att krånglig byråkrati, om nu friheten även ska gälla Svensson, möjligen är dom bra bara som beskattningsobjekt.

   Radera
 13. Sen har han ju fel även om Gotland, Uppsala universitet har ett campus där. Sen måste man väl se Almedalsveckan som underhållning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh. Kjell bor själv i ett högvärderat väldigt moderat-tätt område. Sälj ut det värdelösa Gotland till Ryssland. Sen får vi se hur det går med värdet på bostäderna i Stockholm.

   Radera
 14. Det är enorma felaktigheter i hans föredrag, fast med några intressanta punkter däremellan.
  Födelseöverskottet kommer att få stor betydelse, liksom invandring, de kommande 35 åren. Dynamiska områden kommer att växa. Hans tillväxtsiffra för Stockholm måste vara total BNP, (annars kan inte Kina ha 6%), och Stockholm liksom ett antal dynamiska områden kommer att fortsätta växa. Däremot kan inte 80% av 9 mdr människor bo i 600 städer om 35 år. Varför? Därför att idag bor 2 mdr i dessa städer, det går inte ge plats till 5 miljarder till på 35 år.
  Möjligen menar han tidsmässigt ihopbyggda städer, alltså att städer som ligger 50 km ifrån varandra kan räknas som en med förbättrade kommunikationer, men det är liksom något annat.
  Som boende i ett snabbväxande dynamiskt område som inte platsar invånarmässigt på 600-listan om man enbart räknar kommunen, är jag skeptisk till siffran 600 också. Varför inte 1000? Eller 3000?
  Dessutom har han nog inte besökt Gotland. Om man söker livskvalitet, natur och kan arbeta på distans är Gotland högintressant.

  SvaraRadera
 15. Klockrent youtube-klipp.

  Har inte Alexander Bard nån bakgrund på Handels också? Kanske de ger några speciella "thought leader"-kurser där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer. Efter att han kombinerat studier och prostitution i Nederländerna återvände han till Sverige och studerade ett tag vid handelshögskolan.

   Radera
 16. Tur att en självutnämnd häst vet bättre hur man kan använda landsbygden.

  "– Vad betyder ordet ”nog”? Är Sverige fullt? Är Norden fullt? Är vi för många människor? Vi är 25 miljoner människor som bor i Norden. Jag flyger ofta över den svenska landsbygden och det skulle jag vilja råda fler att göra. Där finns oändliga fält och skogar. Där finns mer plats än man kan föreställa sig. De som hävdar att landet är fullt, de bör visa var det är fullt."

  Vem var det som yttrade ovanstående citat? Ingen miljövän dock, utan ett djur som gillar att flyga. En så kallad flygande häst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men - Gud vare lov - ingen Pegasus...

   Radera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 18. Kjell A är troligen nyliberal, under Reinfeldts tid hörde man mycket av liknande nyliberala fantasier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Kjell skrev ju en bok med Reinfeldts chefsstrateg...

   Radera
 19. För alla som blir intresserade av att läsa "professorns" och den moderate ideologens bok kan man först läsa GP:s recension av den:

  "Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. På ett plan är Per Schlingmanns och Kjell A Nordströms analys av samtiden löjeväckande. Tror de verkligen att världen kan bli så här konfliktfri? Har de inte läst en dagstidning på flera år?

  PÅ ETT ANNAT plan är deras världsbild rent av skrämmande. Har de inte förstått att drömmen om ett konfliktfritt tillstånd där alla drar åt samma håll i grunden är en totalitär idé? [...] TILL SLUT VET jag inte om jag ska ta boken på allvar. [...] känner jag mig utsatt för ett practical joke och ser mig omkring efter en dold kamera. Men jag förstår snabbt att denna tanke bara är en önskedröm. Per Schlingmann och Kjell A Nordström menar allvar: de vill att Sverige och hela världen ska bli som Ikea – ett varuhus där alla ler och drar åt samma håll. Var detta de Nya Moderaternas grundläggande vision?"

  http://www.gp.se/n%C3%B6je/per-schlingmann-kjell-a-nordstr%C3%B6m-urban-express-1.40175

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och jag kan givetvis besvara Mattias Hagbergs (kulturskribent på GP) fråga.

   Svar: Ja, detta var de Nya Moderaternas grundläggande vision.

   Min fråga är: är du förvånad?

   Radera
  2. Schlingmann beskriva såhär på wikipedia:

   "2004 blev han kommunikationschef för Moderaterna och 28 september 2006 efterträdde han Sven Otto Littorin som partisekreterare för Moderaterna. Schlingmann anses av journalisten och författaren Magnus Linton m.fl. ha bidragit till partiets valframgång 2006 och tillhöra de mest betydelsefulla organisatörerna vid partiets förvandling till "de nya moderaterna"."

   Och vem rekryterade Schlyngeln? Jo, ingen mindre än Reinfeldt.

   Radera
 20. Nog pågår det en urbanisering.

  Tittar man på Jämtlands län så kanske befolkningen ligger still (men med en stigande medelålder).

  Tittar man sedan ner på kommunnivå så finns det ett par kommuner som växer men i de flesta sjunker befolkningsmängden. (Vad jag kan se så är det bara 2-3 av 16 kommuner som ökar i befolkning. 13-14 kommuner blöder befolkning, några ganska rejält).

  Går man sedan ner ytterligare i dessa kommuner så kan man nästan räkna med att centralorten står still eller kanske till och med ökar i befolkning.

  Vart fan flyttar människorna ifrån? Måste vara från landsbygden.

  Hur många unga tror bor kvar på landsbygden i Värmländska avfolkningskommuner? När de sista körs till hemmet eller dör så kommer det bli väldigt tomt på landsbygden i Värmland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tar du allt i. Var har du fått det ifrån?

   "Jag måste ge ärliga svar. Jag måste ge en tydlig signal till svenska folket. Tro inte på bidrag i framtiden! Tro inte på politikerna!" Fredrik Reinfeldt i SVT (1993).

   Jag måste förnya Reinfeldts över 20 år gamla uttalande:

   För jag måste också ge ärliga svar. Jag måste ge en tydlig signal till Stockholmare och Göteborgare. Tro inte på landsbygdens bidrag i framtiden! Tro inte på professorerna!

   Radera
  2. "– När vi pratar om urbanisering tänker många att det är en massa folk från glesbygden som flyttar till storstäderna. Men anledningen till att storstäderna växer är i första hand inte att folk från landsbygden flyttar till storstäderna, utan att storstäderna har ett positivt födelsenetto och högre invandring, säger Emma Lundholm, lektor i kulturgeografi vid Umeå universitet."

   http://www.dn.se/ekonomi/nu-flyttar-fler-till-an-fran-glesbygden/

   Radera
  3. Saxat från en Telia annons om Kjells föreläsning...

   "”Vårt kunskapsmonopol har gått sönder. Att rekrytera en duktig student i dag är att betala ett överpris, vilket ingen vill. Nu värderas tyst [(jaaa... men knip igen då.../min kommentar)] kunskap högre, kunskap som du inte kan lära dig [(vafan är det för kunskap??!/min kommentar...)] om du inte kommer fysiskt nära kunskapens tysta rötter. [(jasså?! Håll dig borta från mig/min kommentar)] Jag tror [(du är professor du borde veta inte tro.../min kommentar)] att det är det som händer i stora start-up-kluster som Silicon Valley, Tel Aviv och Stockholm – vi delar tyst kunskap”, [(det är mest bara du som hörs i salen.../min kommentar)] sa Kjell A Nordström, och summerade:

   ”Den tysta och märkliga [(ja din kunskap är märklig)/min kommentar] kunskapen är vad som bygger temporära monopol. Och det är en förklaring till att alla [(inte jag)] flyttar in till städerna – vi vill åt kunskapen som vi bara får genom att vara väldigt nära varandra [(går bra med internet också)]. Det är nytt [(jasså? Att vara nära nån annan är kanske nytt för en professor..)] och det passar inte riktigt i någon traditionell mall. Precis som vi skrev redan 2000 [ja, det är 2016 nu och IT-bubblan sprack)] i boken ”Funky Business” kommer framtiden att vara funky"."

   Radera
  4. Telias annons om Guden Kjell:

   Källa
   http://www.breakit.se/artikel/4991/internetgurun-inga-svenskar-kommer-bo-pa-landet-i-framtiden

   Radera
  5. "Professorn" har tydligen läppglans när han vill komma nära!
   Kanske både här och där?
   Signatur: Lyckligt ovetande.

   Radera
 21. Hur fan kan man jämföra tillväxten i en liten stad på en miljon inv. med ett helt lands tillväxt där sju miljarder lever och som i stora delar ligger kvar i det rurala?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja... Fan själv kan säkert göra detsamma.

   Radera
 22. var det inte denne man som föreläste så underhållande om "den nya ekonomin" för 17 år sedan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, hans koncept byggde på att för att tjäna pengar måste man göra av med pengar. Desto mer desto bättre. Ett bolag som köpte konceptet med hull och hår var boo.com.

   Radera
 23. Jamen, han berättar bara om samma historia som BCG och alla de stora revisionsbolagens version av utvecklingen. Att mega-center växer upp nu. De har folk, kapital, kunskap och kultur, samt den politiska makten. I EU verkar det vara Paris-London-Bryssel-Amsterdam (lycka till med Brexit), i USA-Newyorkish, Los Fransisco och Atlantisch..och en massa städer i Kina och Indien... alla konsulter springer i samma spår tyvärr.

  SvaraRadera
 24. Det mest vämjeliga är om olika kommuner har betalt svindyra biljetter för att låta sin personal komma dit - sedan blir personalen matade med sån här skit - och sedan går dom hem och tror att det som var sagt på mötet är sant.
  Den här träffen påminner mer om scientologernas möten än att representera kunskap eller relevant information. Hoppas deltagarna insåg det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Telia stod bakom en av hans föreläsningar...inför premiären "Before Business"

   Radera
  2. För att göra om Kjells egna ord "Att rekrytera en duktig student i dag är att betala ett överpris, vilket ingen vill."

   Vem vill betala biljetter för att lyssna på en avdankad professor när man kan lika gärna kan läsa om hans föreläsning på nätet? Dessutom sparar man tid eftersom det viktigaste sammanfattas på några få rader. Och då märker man snabbt att det inte fanns något som var viktigt.

   Radera
 25. fem miljoner kanske låter som en otrolig mängd människor men på 31 år är det en tillväxt på i snitt lite över 2,5%. Inte alls omöjligt att uppnå för en stad med ambitioner. För att klara det behöver dock Stockholm omorganisera sitt stadsbyggnadskontor, inte en chans att de kan godkänna så många bostäder.

  Visst pågår det en urbanisering, urbanisering betyder inte att folk flyttar till Stockholm. Regionstäderna växer på bekostnad av landsbygd, tätorter och centralorter. Attraktiviteten i en mindre ort utanför regionsstäderna i Norrland kan ni se genom att titta på villapriserna på hemnet. Undantag från att det är region-/universitetsstäder som växer är städer med andra kvaliteter som t.ex. Varberg och Kungsbacka där du har havet och närhet till en större stad.

  SvaraRadera
 26. "Funky Business"! YES !! ;-)

  * Framtidsfabriken - Framfab
  * Icon Media Lab
  * Prosolvia


  ".. bara träd.." hmmmm...

  Functional Business

  * Gruvöns bruk
  * Skoghallsverken
  * Rottneros

  Vilka fanns 1999 och vilka finns idag ?
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Bengt, tack!
   Men du har redan postat det.

   Radera
 27. Så härligt enkelspårigt livet måste vara för herr Nordström! Ingen möjlighet till förändring och bara acceptera läget. Men det är intressant att se om man känner att man kan stå bakom den rådande kapitalismen i vårt samhälle (vilket är vad hans argument egentligen grundar sig på). Jag har gjort en omröstning för att se vart folk står, rösta gärna! http://www.plusett.nu/omrostning-5427/star-du-bakom-den-nuvarande-kapitalistiska-samhall

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har du fått din röst som går emot dina kompisar!

   Radera