Cornucopia?

Aktuellt

Läsarna inte oroliga över coronaviruset - dags att media tappar intresset?

Läsarenkätens 1773 respondenter visar att bloggläsarna inte är oroliga över coronavirusutbrottet, utan som det ofta är handlar det om att de...

2017-01-09 10:29

Uppgifter: Flera års försvarsberedning - avser förmågor 2021 och framåt #fofrk

Uppgifter till bloggen på Folk & Försvars rikskonferens i Sälen gör gällande att Hultqvists försvarsberedning kommer hålla på i flera år och avser förmågor efter år 2021. Det blir alltså ingen upprustning i närtid och inte heller några nya anslag förrän tidigast efter valet 2018, vilket bekräftar tidigare analyser på bloggen.
Genom lanseringen av försvarsberedningen, som enligt SvD ska ledas av Björn von Sydow, så fryses i praktiken både försvarsanslag och försvarsförmågor med försvarsbeslutet 2015. Därtill kommer frånvaron av ökade anslag göra att mycket av förmågehöjningarna för försvarsbeslutet kommer skjutas på framtiden, vilket vi redan sett med medelräckviddigt luftvärn.

Avgörande är tidsaspekten. Uppgifter till bloggen ger beskedet att beredningen kommer hålla på i flera år, dvs åtminstone till 2018, och avser ytterligare förstärkningar av svenskt totalförsvar från år 2021 och framåt.

Vi får alltså nöja oss med det vi har på pappret idag och ytterligare förmågehöjningar kommer ligga många år längre fram, i vissa fall kanske 5 - 10 år efter år 2021, dvs framåt år 2030, givet hur lång tid det tar att bygga upp nya förband eller anskaffa nytt materiel eller förmågor. Det är bara att titta på Visbyklassen eller helikopter 14, så ser man hur lång tid det i verkligheten kan ta innan nya system är operativa.

Oavsett slipper nuvarande regering att trolla fram ytterligare pengar. Det finns ytterligare analyser att dra av det, vilket kommer i ett separat inlägg.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

10 kommentarer:

 1. Totalförsvaret verkar ske viss upprustning av. Elsäkerhet och IT samt lite mer psykologiskt försvar.

  Jag hoppas vissa punktbeslut med miljarder för det direkta försvaret kan ske vid nattliga förhandlingar i väntan på den nya försvarsberedningens resultat.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju nästan bara det som återstår mer eller mindre. Men dock gäller det att det inte försnillas där så dess "upprustning" består av diverse papperstigrar.

   Radera
 2. Det var lite väntat. Förutom det ekonomiska och politiska - kan det inte även vara en fråga om att man från beställarhåll vill vänta och se (i numera sedvanlig ordning) vilka förmågor, teknik mfl kan gälla för spannet 2020-2040 inna nan skrider till verket? Både av prestige och kostnadsskäl. Däri ryms också spekulativt möjligheten att köpa från "hyllan" utomlands in sig i system för vilka det krävs politiska överenskommelser först. Det är ju mycket möjligt att man därmed tar en stor risk genom att vänta och ha mindre än vad man borde. Liksom möjligheten att ge någon annan både prislappen och äran för en eventuell upprustning?

  SvaraRadera
 3. Det är alltså herr Björn, med röda mulen, som skall lysa väg för alla tomtarna i riksdagen.
  Blir säkert lysande om man så säger...

  SvaraRadera
 4. Hej

  Tydligen så är försvaret fortfarande ett "särintresse"...

  "Särintresse är ett intresse som avviker från gemensamt intresse eller gemensamma intressen, till exempel en idé inom politiken som är speciellt ägnad att gynna en begränsad grupp människors intressen (oftast de själva) snarare än samtliga människors intresse."

  enligt Wiki

  SvaraRadera
  Svar
  1. ...och så har det även bliivit för:
   polis
   ambulans
   brandkår
   skola
   vård
   järnväg

   eller varför inte bunta ihop allt för att slippa skriva på en lååång rad och kalla alltihop för: SVERIGE?

   Radera
 5. Försvarsförmågan kanske är återtagen till nästa krigsslut då. Blir väl typ tredje gången gillt. Best case.

  SvaraRadera
 6. Liknande plakatutspel förekom redan för ca 25 år sedan:
  https://www.youtube.com/watch?v=EzTBdf7hLsY
  Vänliga hälsningar,
  Dan

  SvaraRadera
 7. Varför har vi inte alltid en "försvarsberedning" rullande? Varje år komma med nya analyser och underlag till investeringar som höjer beredskapen. Vissa år kortare, andra längre perspektiv. Eller, hemska tanke, helt enkelt låta försvaret sköta det?

  SvaraRadera
 8. En före detta nedrustningsminister på 71 år skall man sätta som ansvarig för upprustning och modernisering av vårat försvar, och leda samarbetet mellan olika partier. Som skepparn skrev att hans röda mule skall lysa för de andra tomtarna. Vad ska man säga?

  Jag ångrar mitt yrkesval, varför blev jag inte politiker!!

  SvaraRadera