Cornucopia?

Aktuellt

Lönerna i IT-branschen 2018 yrke för yrke - var ligger du?

Programmerare sägs vara det vanligaste yrket i Stockholm i takt med att den massiva automatiseringen i IT-branschen effektiviserat och skapa...

2017-01-18 14:56

Ultraliberalernas havsdrömmar tar ett steg på vägen

Det ser nu ut som att den ultraliberala drömmen om en äkta ultraliberal anarki offshore kan ta ett första steg på vägen, genom ett teknikprov i Franska Polynesien för några hundra miljonärer.
Drömmen om en ultraliberal anarkination (anarki=utan ledare, ej att blanda ihop med kaos) utanför territorialvattengränserna är månghundraårig. Enligt internationell havsrätt råder i princip inga lagar utanför territorialvattengränserna. Alla fartyg är dock flaggade som tillhörande en viss nation, och har då denna nations lagar att följa.

Här finns ett teoretiskt kryphål i att utropa en egen nation utanför territorialvattengränserna, och därmed kunna stifta sina egna lagar. Historiska misslyckade exempel är t ex Atlantis, Minervareven
eller esperantospråkiga Respubliko de la Insulo de la Rozoj i Adriatiska havet.

I det publikt tillgängliga Internets barndom kom jag i kontakt med ett sådant projekt, komplett med en författning (eng constitution) och teorier om att bygga en enorm offshorenation på flytande plattformar. Detta bör varit runt 1994 och via papperstidningen Wired, men dessvärre har jag inte tillräckligt högt bälte i Google-Fu för att hitta detta igen.

Det handlade i alla fall om ultraliberalerna (eng libertarian) och deras drömmar om frihet, genom att i princip helt sakna stat. Både försvar och rättsväsende skulle vara privat och upphandlas kollektivt. På din egen fastighet gäller i princip vad du själv vill ska gälla (utom äganderätten som i princip är det centrala), även om man kan bli skadeståndsskyldig om man mördar (=vandaliserar någon annans kropp så den slutar vara användbar) någon utomstående och fälls för detta i den kollektivt upphandlade domstolen. Vissa begränsningar i äganderätten fanns dock i författningen, t ex var man skyldig att en gång per (fem?) kilometer erbjuda en 100 m bred passage genom sina ägor, om man nu lyckats bygga en (fem?) kilometer bred plattform. Man får förmoda att ägorna skulle bli 4 900 meter breda istället...

Ett intressant tankeexperiment, som via Seasteading Institute och finansiärer som Paypalgrundaren Peter Thiel och Milton Friedmans sonson Patri Friedman, fått ett nytt uppsving. Daily Mail skriver:
"It believes its floating city would create an environment that encourages innovation and start-up governments, rather than what it calls the 'monopolies' of today.The Institute claims it will 'give people the freedom to choose the government they want instead of being stuck with the government they get'.If inhabitants disagree with the city's government, they could paddle their colony to another city, forcing governments to work to attract citizens."
Seasteading Institute sägs nu ha tecknat ett avtal med Franska Polynesiens regering om att bygga en första stad utanför Tahiti, även om den ska hamna inshore och omfattas av landets lagar och regler. Det blir dock ett intressant tekniktest.

250 - 300 miljonärer ska bosätta sig där och projektet beräknas kosta runt 4 miljoner per person. Man kan dock konstatera att de lär bli beroende av gästarbetare från Tahiti för att hålla igång infrastruktur, torka bakom toalettstolarna mm, då man till den prislappen knappast kan attrahera tjänstefolk som boende. Detta sätter också ett finger på problemet - alla som vill flytta till en seastead är förstås rika och vill slippa betala skatt (skatt är frivillig i en anarki, t ex för att finansiera den privata militären) - men vem är det som ska utföra arbetarssyslorna åt dem? Möjligt att någon ultraliberal löser det genom en bostadsplattform med hyresrätter åt gästarbetarna.

Den modulära uppbyggnaden är tänkt så att fastighetsägarna helt enkelt ska kunna flytta sin fastighet till någon annan offshorenation om de inte trivs med lagarna på platsen.

Man har numera tonat ner ultraliberalismen något och försöker sälja in seasteads inom territorialvattengränserna och anser att dessa kommer lösa alla världens problem. Och då menar jag alla, inklusive världsfattigdomen, svält, sjukdomar, ja ... allt.

Men målet är fortfarande förstås att man ska etablera ultraliberala anarkier där du är helt fri att göra vad du vill på din egen fastighet. Vad. Du. Vill. Med möjlig risk att få betala ersättning för ekonomisk skada (som döden) för gäster, om dessa inte först frånskrivit sig alla ekonomiska anspråk från eventuellt negativt utfall av att hälsa på dig.

För övrigt kan den klassiska 3D-shootern BioShock ses som en parodi på de här projekten och husgudinnan Ayn Rands tankar. I det fallet handlade det dock om en stad under vattnet.

Vill du läsa mer om Seasteading Institute kan du göra det här. Relativt sett lugna innanhav som Östersjön, eller ännu hellre Bottniska Viken, är perfekta platser för detta. Just Bottniska Viken är relativt grund, har sällan speciellt mycket vågor och den låga salthalten gör att det inte drar så mycket energi att avsalinera vatten för att få färskvatten. Dock brukar seasteading handla om att bosätta sig på betydligt varmare breddgrader, men då behöver man lägga pengar på att kunna hantera dålig stämning när man får 20+ meter höga vågor årligen. Tillägg: Eventuellt måste man också utanför den sk ekonomiska zonen, vilket gör att Bottniska Viken går bort och att anarkinationerna förvisas till i praktiken djuphaven.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

20 kommentarer:

 1. Kan man inte använda det beprövade sättet med lönebefriad personal?

  SvaraRadera
 2. Ultraliberalerna vill ju slippa skatter, men bosätter de sig i atlanten får de ju i alla fall leva med havskatt.. *ba-dum-tschhhhh*

  Jag är här hela veckan gott folk.. gööööteeeebåå-ååårg..

  SvaraRadera
 3. Rätta mig om jag har fel,men är inte hela bottniska viken territorialvatten?

  SvaraRadera
 4. Var det Sealand du tänkte på, Cornu?

  SvaraRadera
 5. Det passar nog mest knarkare, pedofiler och folk som vill ha ett eget slavharem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Knappast...
   De flesta libertarianer är inte knarkare mm.

   Radera
  2. Jag har svårt att se hur man kan hata skatter så mycket att man vill bosätta sig långt ute på öppna havet. Hellre arbeta lite hårdare eller sänka sina materiella anspråk lite. Att bo på havet är öken om man inte har ovanliga sätt att roa sig på.

   Radera
  3. Skatter är bara början...
   Makt har en nollsumma. D.v.s. det jag får bestämt åt mig är något jag ej får avgöra själv.

   Det är väldigt lätt för t.ex. traditionalister att hävda det du gjorde. Detta utan att säga att du är traditionalist för den sakens skull.
   Vänstern brukar kalla libertarianer för nazister.

   I själva verket är de flesta libertarianer jävligt mycket tråkigare än så. Vissa tycker att demokrati är överskattat, då demokrati ofta används som en förevändning för mycket respektlösa och odemokratiska metoder.

   Radera
  4. För preppers kan idén om ett flyttbart land säkert vara intressant, men det var inte sådana Cornu nämnde.

   Radera
 6. Bättre vore att bygga en jättesegeltrimaran. De gungar inte så mycket även om vågorna är höga och så kan de förflytta sig i över 100 km/h med bara vindens hjälp. Därtill ger de stora öppna ytor om man har rejäla trampoliner mellan skroven.

  SvaraRadera
 7. Är det ämnesspecifikt att du skall granska kommentarerna först eller skall det vara så framöver? Det gör kommunikationen mycket trögare.

  SvaraRadera
 8. Ide'n med en konstgjord platform tror jag inte på. En sådan kommer vitra sönder med tiden och inte stå kvar i hundratals år. Inget grundvatten heller och naturlig fauna med växter och djur.

  Bättre göra som Kina, Dubai, Japan, Monaco, mfl. bygga ut och expandera en naturlig ö genom att pumpa upp sand och transportera dit fyllningsmassor, jord och plantera träd/växter.

  Sen finns det ju naturliga vulkanöar som uppstått i havet och skapat nytt land ovanför vattenytan. Men där vill man inte bygga och bo pga geologiska orsaker.

  SvaraRadera
 9. En annan variant vore att köpa loss en bit land från någon erkänd stat. Betalar man tillräckligt bra så kan ett och annat mindre rikt land troligen vara beredd att avstå en bit territorium för gott. Jag skulle inte tro att det globala samfundet kan förhindra att nya stater tillkommer på det sättet. Men man kan behöva upprätta ett eget försvar mot pirater mm.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ultraliberalerna torde dock snabbt upptäcka att de behöver både något slags president och något slags inkomster i form av skatter eller tullar. Sedan blir det troligen inte så mycket kvar av deras utopi.

   Radera
  2. Tänkte likadant. Hela poängen är ju att man kan paddla bort från allt den dagen det visar sig att skatt och härskare "behövs" och missbrukar sin ställning.

   Har man byggt ett hus eller palats är man mer eller mindre fast. Sittande fåglar som är tacksamma att beskatta som min ekonomiprofessor brukade säga

   Radera
 10. "250 - 300 miljonärer ska bosätta sig där och projektet beräknas kosta runt 4 miljoner per person."

  Lite för dyrt för att man ska investera.

  Jag undrar också över kommunikationerna.

  Om man vill sätta upp nån typ av business, tänk casino, självmordsklinik, bar som säljer kokain eller försäljning av icke godkända läkemedel, så måste folk kunna resa dit hyfsat enkelt och det bör finnas en snabb Internetlina.

  SvaraRadera
 11. Liberland tar emot medborgarskapsansökningar nu. På torra land också. Dock lite oklart om det blir nåt av projektet.

  https://liberland.org/en/main/

  SvaraRadera