Cornucopia?

Aktuellt

Finanskursen med hedgefondförvaltaren Karl-Mikael Syding - fem procent rabatt med Cornucopia

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Finanskursen  som erbjuder 5% i rabatt på kursavgiften om du uppger rabattkoden CORNU i samband ...

2017-01-12 10:13

Sveriges Radio sänder falska nyheter om stridsvagnar - hämtar lögner direkt från rysk propaganda

Sveriges Radio Ekot sände idag falska nyheter hämtade från den ryska propagandatjänsten RT. Svensk Public Service ljög i radion och sade att USA skickat 2000 stridsvagnar till Europa. Korrekt siffra är 87 stridsvagnar. Man bör fråga sig varför Ekot går Kremls ärenden och sprider direkta lätt avfärdade lögner?
Svensk stridsvagn 122. Varken 2000 amerikanska stridsvagnar eller en tysk ubåt.
Uppgifterna är nu rättade av Ekot, men man gick alltså ut live i det som ska vara Sveriges trovärdigaste källa för information vid kris eller skymningsläge, svensk public service, med direkta lögner som de endast kan fått ifrån Kremls propagandatjänst RT. Ekot hävdade 2000 stridsvagnar ("ett par tusen").

Den faktiska siffran var 87 stridsvagnar, vilket är den största förstärkningen av amerikansk trupp till Europa sedan kalla kriget och också i princip de enda stridsvagnarna USA har på kontinenten.

Det enda land som har flera tusen stridsvagnar i Östeuropa är Ryssland. Ryssland har 2 900 stridvagnar i aktiv tjänst att sätta in omgående och 17 500 i sin reserv.

USA har nu 87 stridsvagnar i Polen. Hur många stridsvagnar USA har i förråd hemma i USA spelar ingen roll när det handlar om försvar av Europa.

Det är djupt beklämmande att Ekot alltså använder Kremls propagandatjänst Russia Today som källa för sina nyheter, och inte ens bemödar sig att verifiera uppgifterna utan bara okritiskt sänder dessa i radion.

Ekots påståenden om den "tyska ubåten" hamnar inte i ett nytt ljus, men det är uppenbart för alla och envar vilkas ärenden Ekot går.

Tillägg: Källan hävdas vara The Indepdendent som skrev "2800 tanks and other pieces of military equipment". Språkförbistring och framför allt inkompetens gör i så fall att man tolkar detta som 2 800 stridsvagnar, vilket inte är vad som står och som alla med minst sakkunskap vet är en fullständigt orimlig siffra. Siffran avser antalet enheter militär utrustning, vilket kan inkludera allt möjligt ner till handeldvapen eller radioapparater om man så vill. Siffran avspeglar nog snarast antalet kollin i ett logistiksystem. T ex är antalet Bradley-stridsfordon bara 144 i leveransen.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

91 kommentarer:

 1. Det som är uppenbart är väl att Thella inte har en inbyggd rimlighetskontroll på siffror för det militära.

  SvaraRadera
 2. När det är Statlig VänsterTolkning som är avsändaren så tror jag inte ens på att de klantat sig. Det var uppsåt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Noterar att Kragh och Åsberg i UI rapport om RU påverkansoperationer mot Sverige, som ett exempel på bedräglig och Kremlorkestrerad desinformation, lyfter fram SR ekoredaktions publicering i juli 2016 av påståendet att den främmande ubåt som i april 2015 observerades på svenskt inre vatten vid fyren Vindbåden i Stockholms södra skärgård skulle vara av tysk nationalitet. En publicering som ekoredaktionens chef och tillika ansvarige utgivare Olle Zachrison vid flera tillfällen, med en faktaresistens och enfald som inte står Donald Trump efter, försvarat med hänvisning till källans trovärdighet.
   Måhända hög tid för Cilla Benkö att städa lite i personalleden...

   Radera
 3. OT

  Nu är väl en fråga i årsenkäten avgjord?
  KPI över 1.6%
  http://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/pong/statistiknyhet/konsumentprisindex-kpi-december-2016/

  SvaraRadera
 4. Russia today är en tillförlitlig propagandakanal.
  Svenska medier är otillförlitliga propagandakanaler.

  Välj vilken du vill men du måste vara alert på att du blir matad med nyheter med en avsändare som inte enbart vill upplysa dig om verkligheten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Litar inte ett skit på SR sedan de rapporterade från en by i Spanien som varje år spräner en docka av Muhammed. Reportern frågade några äldre gentlemen om vad de tyckte om saken. Hon översatte till att de tyckte det var kanske var dumt att spränga en sådan docka. Min chilenska arbetskamret började då asgarva och kom då med den mer korrekt översättningen att ingen skulle komma och lägga sig i vad de höll på med.

   Radera
 5. Varför skriver Cornu att SVT bara kan ha fått uppgifterna från RT? Bevis för det? och bevis för att RT skrivit 2800 stridsvagnar?
  Cornus trovärdighet när det gäller SD, Nato, Ryssland är inte noll utan mycket minus.
  Cornu är ren Natopropaganda. Nu med sitt nya jobb på den anglosionistiska, antisvenska tidningen Göteborgsposten har han väl egentligen kommit ut ur garderoben - eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vet inte om Ekot kan sägas gå Ryssland´s ärenden(sjukligt paranoid) när RT(Independent också!!) skriver 2.800 hardware-pieces, inte tanks. När media gör fel kallar man det lögn om man är anti till detta media eller till ämnet. Andra skulle kalla det slarv eller oproffsighet men....
   Rubriken var "100s of US [email protected] hardware....". Cornu hävdar i ett senare tillägg att Independent var källan. Undrar jag om deras källa var RT eller om det är tvärtom? Notera dock RT´s korrektion av tidigare tryck då man säger att uttrycket " hundreds of tanks" felaktigt användes(2.800 tanks??).

   https://www.rt.com/news/373016-us-tanks-hardware-europe/


   Cornu är förstås en megafon för all möjlig "anti-socialism/kollektivism" då han alltid letar fel bland sådana källor och då särskilt inom hans ämnesområden. Aldrig bland privata, högerliberala eller konservativa d:o.

   Radera
 6. När du säger att källan hävdas vara the Indepdendent, hur fick du denna bekräftelse? Dvs vem var det som hävdade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tella Jonsson på Twitter, hon som sade siffrorna i Ekots 06-sändning.

   Min länk är också till The Independent, annan artikel.

   Radera
 7. Det är 3rd Armoured Brigade som skickats. En brigad består av 2-3 bataljoner. Om vi antar 2 stridsvagnsbataljoner och en mekaniserad bataljon så blir matematiken enligt följande: 4 stridsvagnar/pluton. 3 plutoner per kompani, plus 2 chefsvagnar (= 14 vagnar), 3 kompanier per bataljon plus 2 chefsvagnar ger 44 vagnar. Två bataljoner i en brigad ger då 88 vagnar. Så de verkar ha tappat bort en vagn på vägen.

  Sen verkar de ha två bataljoner mekaniserat infanteri också, då de har 136 Bradleys med. (14 per kompani, fyra kompanier plus HQ och spaningsvagnar ca 62 vagnar)

  Sen har vi de 18-20 M109 haubitsarna. En del siffror säger 18 andra 20. En battaljon består av 3 batterier om sex haubitsar, vilket ger 18.

  Totalt ger detta ca 240 stridsfordon. Så om siffran 2800 stämmer så betyder det att mindre än 1/10 av fordonen i en mekaniserad brigad utgörs av "spetsiga" fordon. Resten utgörs av osexiga saker som Hummvees, lastbilar, gaffeltruckar, grävmaskiner, stridsvagnsbärgare, ammunitionsfordon, fältambulanser etc etc. Bara haubitsbataljonen har ju t.ex lika många ammunitionsbandvagnar som de har haubitsar, samt två M88 bärgare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och här har vi då beståndsdelarna av 3rd armoured brigade (enligt Wiki), så vi slipper gissa:

   Brigade Headquarters and Headquarters Company
   2nd Squadron, 13th Cavalry Regiment
   1st Battalion, 67th Armor Regiment
   1st Battalion, 77th Armor Regiment
   4th Battalion, 6th Infantry Regiment
   4th Battalion, 1st Field Artillery Regiment[9]
   2nd Brigade Engineer Battalion(June.2015,raised from the Brigade's former Special Troops Battalion)
   123rd Brigade Support Battalion

   Radera
  2. Om vi nu ska nördfäktas men har inte am armén gått over till "Combined Arms battalions" med 2 strvkomp och 2 mekinfkomp? (+stabskomp och trosskomp). 3st sådana per brig. 87 strv skulle funka med strvkomp med 14strv per komp och batC I strv, eller hur? (14*2 + 1)*3 = 87

   Radera
  3. Fast 67th och 77th Armor Regiment verkar vara 100% M1A2 Abrams. Men jag kan tänka mig att man bytt ut en chefsvagn mot ett mer renodlat ledningsfordon. Tycker mig ha läst att man gör så ibland någonstans.

   Radera
  4. OK, jag går ju bara på wikipedias artikel om combat brigade team, där standardorganisationen för en pansarbrigad är en mekspanbataljon (M3), 3st combined armsbat (M1/M2),artbat, ingbat och trossbat, men det är ju bara teorin, kanske praktiken ser annorlunda ut. Enligt wiki så är 77:es enda bataljon CAB, men lite oklart om de andra.

   Förresten, de är lite svaga när det gäller LV, eller hur?

   Radera
  5. Jo, du har nog rätt. På andra ställen verkar det som att både 67th och 77th är 50/50, sen har vi 6th Infantry, som också är 50/50. Då får jag det att gå ihop med antalet Bradleys också, 14 bradleys per kompani, 6 st infanterikompanier samt 3 kompanier i kavalleriregementet ger 126 fordon, plus 10 chefsfordon = 136.

   Radera
  6. Men nej, de verkar inte ha något LV alls vad jag kan se.
   http://currentops.com/unit/us/army/1-ad/3-bct

   Men jäklar vad stort Fort Bliss måste vara, som verkar husera hela 1st Armored Division med 3 BCT:er och eget armeflygregemente.

   Typ hela svenska armén på ett ställe...

   Radera
  7. De har ju lite överskott, undrar vad de ska ha för en brigad eller två?

   Radera
  8. "Typ hela svenska armén på ett ställe..." Den får ju tydligen plats på 20 hotellrum: https://www.youtube.com/watch?v=ryDLZzhBRGg

   Radera
  9. Fort Bliss, ja där ligger kusträsk i lä

   Radera
 8. 2900 tanks är väl ingenting, det plockar vi ner med 2900 antitank-drones. Här är lite mer rysspropaganda.

  https://www.youtube.com/watch?v=b93H5U6bcVI

  Kan inte Bofors bygga en drone som kan bära ett Carl Gustaf?

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Granatgev%C3%A4r_m/86

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte bära hela Carl Gustaf!
   Men väl göra kronan ( den i och för sig obefintliga) på hans hjässa lätt.

   Radera
  2. H.M. Konungens skål!

   Radera
  3. https://www.youtube.com/watch?v=h2nZfW6NVRw

   Radera
  4. Skral låt!
   Enligt min smak.
   Provocerar ju ej ens.
   Hallänning, herr sångaren, och landat på Stockholms söder.
   Hade en rektor en gång i skola på söder från Halland.
   Enbart för Ben; nej, ej i sängen.
   Lustigt folk på den här bloggen, tycker ni inte!?

   Radera
  5. Jahaja, du är en sån där revolutionär som gillar att provocera.
   Kunde man ju räknat ut.

   Radera
  6. https://www.youtube.com/watch?v=c8e5j0JM_ps

   Cal Gustfs huvud är lätt med eller utan krona, det är nämligen gjort av ren. oblandad kork.

   Radera
  7. Och där satte Ben ribban.

   Radera
  8. Nja, jag tror nog att vi ska kunna sänka den ett par snäpp om vi anstränger oss:

   https://www.youtube.com/watch?v=_bfPvxzB1uk

   Radera
  9. Herr Bens första låtförslag heter visst "ers pungliga höghet".
   Kom rent spontant att tänka på fotografen m.m. Lennart Bernadotte.
   Någon skämtare(?) kallade den grabben för "Spermadotte".
   Tyvärr inte jag som hann först med epitetet.
   Vi ( våra båtar ) delade vagga i Degerby en gång i tiden.

   Radera
  10. Rädd för att det rentutav inte ens är en ansträngning för dig...
   Häpnadsväckande att man kan hitta dylikt.
   Undrar om jag, en fjortonårig flicksnärta, får lyssna och kivas med stora ponkar på nätet!?
   Skall lyssna med moster Greta...

   Radera
  11. "Hitta"? Mannen som ligger bakom brukade stå inne på Kalmar stadshotells toalett, gravt berusad, och i princip stoppa ner kassetterna i fickan på en vare sig man ville eller inte.

   Radera
  12. Läste: " i flickan".
   Får visst skaffa starkare glasögon.
   Vilken promillehalt skall man taga?
   (Grabben hade en låt alkohol lyckades jag Googla fram.)

   Radera
 9. Helt ovidkommande

  "Alla" vet att det är USA och Europa som hotar Ryssland och inte tvärtom.
  Se bara på fakta, vi utökade vår militära närvaro på Gotland med 100 soldater från 0. Det är en upptrappning med miljarders triljoner procent.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... kanske var någon i Ryssland som översatte det till 100 000 man på Gotland?


   ;-)

   Radera
 10. "Här i Polen anser de flesta att förstärkningen behövs och gärna kunde ha fått vara ännu större i sin omfattning. Men man stöter även på de som är emot en ökad militarisering.

  – Jag gillar inte Putins politik vad gäller Ukraina, och jag förstår att östeuropeiska länder nu vill hålla ihop för att skydda sig. Men jag tycker att hela EU borde engagera sig mer aktivt i säkerhetspolitiken och inte bara lita till amerikanska styrkor, säger studenten David."

  Det här avslutande stycket I artikeln är väl inte heller god analys heller, det är välrimilgare att studenten David tycker att Europa måste hjälpa till också?

  SvaraRadera
 11. MSM-media som inskärpt vikten av att de är de enda pålitliga i en värld av falska nyheter och desinformation... ;-)

  Det finns en gammal "skröna" om att när bl.a TV2 startade så var det en halv anti-USA-demonstration som efter avslutat värv vid USA:s ambassad marscherade raka vägen in i de nybyggda kontorsmodulerna för TV2
  En del kanske även tog vägen till SR då samtliga byggnader, USA:s ambassad, SVT o SR ligger på nära avstånd ifrån varandra på Gärdet i Stockholm...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur långt är det från Aftonbladet till SVT?

   Radera
  2. Har också hört den historien - den är 20 år gammal. Men ack så sann.

   Radera
  3. SVT har nu också anställt ytterligare en f.d Aftonslaskan medarbetare som skall ha nyheter under ett reviderat "God Morgon Sverige".. ;-)

   Radera
  4. Verifierat här

   "..Karin Magnusson lämnar Aftonbladet för att bli programledare för SVT:s nya morgonprogram. Enligt Ulf Johansson, programchef på SVT Nyheter, är hon en ”drömrekrytering” med ”oerhört bred journalistiskt kompetens”, säger han i ett pressmeddelande. Magnusson ser det nya jobbet som en utmaning som hon inte kunde tacka nej till. ..Karin Magnusson lämnar Aftonbladet för att bli programledare för SVT:s nya morgonprogram. Enligt Ulf Johansson, programchef på SVT Nyheter, är hon en ”drömrekrytering” med ”oerhört bred journalistiskt kompetens”, säger han i ett pressmeddelande. Magnusson ser det nya jobbet som en utmaning som hon inte kunde tacka nej till.


   http://omni.se/svt-varvar-magnusson-till-nytt-morgonprogram/a/x0PmR

   Radera
  5. Aftonbladets redaktion ligger i nya Klaraterminalen. En taxiresa till SVT / SR på Gärdet är 2-3 km och tar om inte trafiken är för tät 5-10 min med taxi!

   Radera
  6. Kanske SSU bjuder på?
   Eller måste man vara från Columbia för att få tulla den kassan?

   Radera
  7. De delar säkert taxi fortsättningen för att "spara" pengar... ;-)

   Radera
 12. Tråkigt med samhällsmonopolets svaga förmåga att undvika sprida desinformation. För övrigt så tog USA hem de flesta stridsvagnar från EU när de förberedde för första och sen andra Iraq-kriget. Ca 2000 stridsvagnar skickades till Saudi-Arabien när det begav sig - de flesta kom från EU. Jag gissar att ca 1500 står kvar där än idag så att USA kan bara flyga in besättningar för att kunna rulla i valfri riktning. Tex Israel. När USA/Nato hade som mest styrkor i Tyskland hade man ca 20 divisioner och mer än 5000 stridsvagnar. Under 2013 togs de sista 22 vagnarna hem till USA. Varför kan inte SR lära sig först lite historia, sen att googla detaljerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För övrigt har Ryssland bara några tusen T90 och uppgraderade T72 or. Resten av vagnarna är T54 och T62, samt tillochmed IS30r från WW2 (hörsägen). Men, mot en svag motståndare utan bra pansarbrytande vapen är en T54 en formidabel motståndare. Eller vad säger ni hemvärnmän ?

   Radera
  2. Det kanske inte är eliten som vistas på Edert SR?

   Radera
  3. Det värsta med SR/SVT är att saker som man själv känner till en del om, där kan man enkelt se att de sprider felaktig information. Men ämnen som man inte har koll på, där kan man inte avslöja felen på samma vis.

   Radera
  4. Till skillnad från Sverige så slänger Ryssland aldrig något som fortfarande kan användas. Dom har förmodligen fortfarande T-55 och T-62 i sin krigsreserv även om armén använder moderniserade T-72 eller bättre i sitt dagliga värv. Den nyuppsatta Första Gardespansararmén ska utrustas med T-72B3 och moderniserade T-80 t ex, även om den förmodligen är först i kön för T-14 när den förbandssätts.

   Radera
 13. Min förutfattade uppfattning är att journalister har sämre matematisk begåvning och definitivt svårt att förstå siffror större än lönen. Få kvinnor har gjort lumpen eller är lika insatta i militär utrustning, som majoriteten här. Anser henne i behov av kurs men tror inte detta enda felsteg räcker för att se henne som olämplig att fortsätta skildra världen.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ack, vad vore livet utan kvinnliga felsteg!

   ( Här gör ni ert bästa för att föra en vettig diskussion.
   Jag gör mina små inpass för att orka med verkligheten.
   Lättar på trycket, liksom.
   Ja, för mig.
   Förlåt!)

   Radera
  2. Jag tycker att kulturen på SVT och SR verkar vara att skildra "den lilla människan" och att skildra storpolitik ses som passé.

   Radera
  3. SVT är väl synonymt med dysterkvistar som Birger Schlaug som berättar hur eländigt allting är?

   Radera
  4. TV4 och ex nyhetsmorgon då. Flams, flin och flabb även om dom berättar hur många som dött i krig eller svält. Totalt oseriöst och ännu värre.

   Radera
  5. Mycket bra på gång på TV4 nu.
   Tex Dating Naked och Fuskbyggarna med Martin Timell!

   Radera
  6. Linjärtv med reklam är stendött inom en snar framtid då återväxten är obefintlig. Men det fattar de inte på TV4 utan lallar vidare i exakt samma fotspår som tidigare.

   Radera
  7. Jag som trodde att botten var nådd....

   Radera
  8. Ja det var bättre förr. Ika i rutan och Vilse i pannkakan.

   Radera
  9. Ja det var bättre förr, bara kolla in från 12.38 https://www.youtube.com/watch?v=tPl_R3Oq63Y

   Radera
  10. @Stefan
   Tvungen att kolla om jag syntes i den filmen..
   Var där några gånger vid det årtalet ungefär, minns dock inte mycket av vad som hände där egentligen men roligt var det!

   Radera
  11. Hahaha, fy fan.
   Vi hängde i Rättvik, det var också "roligt".
   Dock minns jag raggarna som mycket mer brutala än de där mesarna på Öland.

   Radera
  12. Underbar film. Salongsberusade. Borgholm. Det var bättre förr!

   Radera
  13. Kanske var där då. Men på Bödasand. Och nte raggare.

   Radera
  14. Jag var heller inte direkt Raggare, umgicks med några som var det, hade en sak gemensamt och det var Alkohol, mycket Alkohol.
   Minns även en skylt med "Kapelludden" dock liknade det en soptipp.

   Radera
 14. Det pratas om "informationsbubblor" på internet i allmänhet och på Facebook i synnerhet och att detta är FARLIGT.. !!

  Jag tror nog att den absolut största "bubblan" finns i Sthlms innerstad där mediemänniskorna inte bara delar restaurangnotor och rödvin med varandra ...
  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oroa dig inte, dom delar nog klamydiainfektion ibland också.

   Radera
  2. Skall ha kommit resistenta stammar
   Ja, låter väl inte otroligt.
   Såg att man skall testa 200 personer i Värmland för TBC.
   Rastillhörigheten på den avlidna 70 åringen, som eventuellt smittat sjukhuspersonalen, framgick inte.
   Det är ju för övrigt nog bara anmälningsbenägenheten som kraftigt ökat.
   Ni ser, jag anpassar mig till nyspråket.

   Radera
  3. Beklagar din mammas bortgång, men m h t att hennes kundkrets mest bestod av ryska sjömän var det väl en lågoddsare att hon skulle åka på multiresistent TBC.

   Radera
  4. Skämtet avslöjar ditt etniska ursprung Ben-eller mina fördomar!

   Radera
  5. Ja, jag erkänner. Jag är född utanför Skåne (på andra sidan gränsen, i Kamprad-land) även om jag bott här sen typ två års ålder. Och så är jag 1/16 dels finne också.

   Radera
  6. Eller nej, jag är t o m 1/8-finne. Svårt det här.

   Radera
  7. Märks i alla fall på ditt försök till huvud(?) räkning att du knappast gått i Finsk skola...
   Tyvärr inte jag heller för den delen.

   Radera
  8. Ryska sjömän?
   Försvann inte de vid Tsushima?
   Bra många år sedan.
   Bara Den flygande holländaren kvar ute till sjöss .

   Radera
  9. Vilket brott begick dina föräldrar för att få bli förvisade från Sverige till Skåne?

   Radera
  10. Personligen begick jag inga brott alls.
   Svarar i Bens ställe, som du märker...
   Blev tvingad att försvara Skåne direkt efter studenten.
   Där gick den sommaren
   Ålning medelst hasning kallades visst sättet att förflytta sig.

   Radera
  11. Jo det var Ben jag frågade. I ditt fall så är det uppenbart att din exil beror på att du är på rymmen från en sluten avdelning.

   Radera
  12. Men jag var skicklig!
   Fick hela familjen med mig.
   Fast de djäklarna har slunkit tillbaka.
   Gillar väl bostadsrallyt måhända.

   Radera
 15. Tänkte väl det. Sällan RT far med osanning till skillnad från västmedia.

  SvaraRadera
 16. Kort och gott "Fake news" från både SR och RT. "Falska nyheter" är naturligtvis den korrekta termen men "Fake news" är det populära slagordet nu för tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. En flaska nyheter?
   Vodka säkert.
   Min felläsning.

   Radera

 17. Inget i svensk lügenpresse,bara fake detta med kanske?
  http://www.express.co.uk/news/world/753006/Gunman-Allahu-Akbar-Spain-Spanish-Supermarket-Mercadona-Gasoline-Gunpowder

  SvaraRadera
 18. Sen är det så att 1:a brigaden, 3:e divisionens materiel är redan överskickad så med detta så har USA 2 tunga brigader på plats vad det gäller materiel, varav en med all personal på plats, plus 1 lätt brigad, 1 regemente samt helikopterförband med bl a attackhelikoptrar - dvs totalt ca 1 division. Till detta kommer att resten av 3:e och 4:e divisionen har en hög beredskap att skickas över till Europa plus 101:a, 82:a samt minst 1 marinkårsbrigad. 4:e divisionens stab är dessutom redan på plats i Polen för planering av krigsplaneringen. Så motsvarande 1 division är till huvuddelen på plats i Europa och minst 4,5 divisioner till är i hög beredskap att förstärka (1 MEB är på ca 15000 man vilket motsvarar en division). En sådan styrka motsvarar allt vad Ryssland har i det västra och centrala militärdistriktet.
  Detta är dock bara en mindre del av vad USA har av stridande förband.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svaret på det är nej, det är det inte. Läs FOI:s senaste rapport. Ryssland kan sätta över 30 manöverbrigader i anfall på två fronter, uppbackad av logistik och därtill ett jäkla antal artilleribrigader mm. Återkommer med blogginlägg om det.

   Att få "hit" de där brigaderna i beredskap tar veckor.

   Radera
  2. 2 fronter med 30 manbrig var eller 2 fronter med 30 manbrig totalt?

   Radera
  3. Kvaliteten på ryska förband är ju inte alltid på topp. Hur ser de reella styrkeförhållandena ut?

   Radera
  4. Exklusive spetznazförband så kan jag inte få ihop mer än ca 30 stridande bataljoner per militärditrikt? Räknar inte med det Arktiska. Jag antar också att Ryssland bara kan använda förbanden i det västra samt det centrala i ett anfall eftersom man inte kan lämna den östra eller södra flanken oförsvarad. Man kan eventuellt föra över en del trupper från dessa distrikt men inte allt. Om man räknar på 3 bataljoner per brigad så blir det någonstans mellan 20 och 30 brigader. Inte så imponerande. Sen håller jag med om att få över fler amerikanska divisioner/brigader tar veckor med undantag för mekbrigaden från 3:e divisionen, där det handlar om max 1 vecka. Räknar vi på att USA har 2+1 brigader + 1 regemente så handlar det om 8 tunga bataljoner samt 6 lätta, dvs 14 bataljoner. Redan där pratar vi om ca 25% av vad Ryssland skulle kunna sätta in. Till detta kommer polska, tyska, brittiska etc förband. Personligen tror jag USA kommer att ha än mer på plats till sommaren samt att de polska och tyska förbanden kommer att vara i en hög beredskap. Det ryska artilleriet är ett stort problem men å andra sidan så har de en relativt kort räckvidd.

   Radera
  5. När vi ändå är inne på ämnet så enligt Wikipedia så har USA:s armes aktiva komponent 10 divisioner och nationalgardet ungefär samma. Siffran 32 brigader nämns också, vilket verkar vara rimligt omdet är 3 brig per div,men det är oklart om 32st är I aktiva armeen eller aktiva plus nationalgardet. Någon som vet?

   Radera
 19. FLASH: Ngn som noterade att C-SPAN´s sändningar från amerikanska kongressen blev avbrutna under 10 min och ersatt av RT-sändningar. Helt i överensstämmelse med en James Bond-film eller dylikt.

  http://www.zerohedge.com/news/2017-01-12/bizarre-takeover-russia-today-broadcasts-live-c-span-feed-10-minutes

  Samtidigt undrar man om hur många anarkistiska hacker-grupperingar som finns där ute och som älskar att anonymt bedriva förstörelse, skuldbeläggning och allmän manipulation.

  SvaraRadera
 20. "Russia sees the deployment of US tanks and other military vehicles, along with army personnel, as a threat to its national security and interests, Kremlin press secretary Dmitry Peskov said."

  Eighty-seven battle tanks, 144 Bradley fighting vehicles, and over 3,000 soldiers are on their way from Germany to Poland. An official ceremony to mark the arrival of the US servicemen was scheduled to take place on January 12.

  Källa: Rysslands propaganda RT.com

  SvaraRadera
 21. Att SVT och SR förvränger verkligheten vet jag. I det här fallet är jag intresserad av din källa, hur vet du att det är 87 stridsvagnar som finns i Polen? Jag läste spekulationerna ovan men det är inga källor. Tack på förhand

  SvaraRadera