Cornucopia?

Aktuellt

Mycket stort förtroende hos läsarna för myndigheternas åtgärder mot COVID-19 - utom hos SD-väljare

Bloggläsarna har ett mycket stort förtroende för myndigheternas åtgärder mot coronaviruset SARS-CoV-2 och sjukdomen COVID-19. 69% är neutral...

2017-01-25 10:03

Sveriges produktivaste kommuner hittas utanför Stor-Stockholm

Medan underhållaren Kjell A Nordström kallar Sverige utanför Stor-Stockholm för skräpytor där det bra växer skog och lever alkisar, så visar det sig att Sveriges produktivaste kommuner hittas utanför Stor-Stockholm. Bäst av dem alla är Jokkmokk och Bjurholm. Först på fjärde plats hittas Stor-Stockholmskommunen Nynäshamn och själva Stockholms kommun hittas först på nittonde plats, trots alla banker och den massiva mängd med skattepengar från resten av landet som pumpas in i huvudstadens myndigheter.
Bruttoregionalprodukt per anställd och kommun 2014. Stor-Stockholm i mörkt, medan "skräpytorna" är ljusare.
Det finns förstås en stor spridning inom både landet och inom Stor-Stockholm.

Bruttoregionalprodukt per kommun redovisas av SCB än så länge inte längre fram än 2014. Siffrorna avser per anställd, då BRP per invånare i kommunen slår väldigt snett i många fall. T ex är går Vaxholm från listan ovan till landets bottenskikt. Istället visar statistiken ovan hur det ser ut med jobben och inte var folk råkar bo någonstans.

Det visar sig alltså att landets produktivaste kommun är Jokkmokk, följt av Bjurholm. Andra kommuner som defintivt placeras i skräpytor av underhållaren Kjell A Nordström, och som hittas ova är t ex Ragunda, Östhammar, Gällivare, Perstorp, Älvkarleby, Hammarö, Kiruna, Sorsele,  Kumla, Ockelbo, Grums, Munkfors, Årsele, Skinnskatteberg, Fagersta och Ydre.

Grums, Hammarö och Munkfors ligger för övrigt i den av Kjell A Nordström uttryckligen utpekade "skräpytan" Värmland, vars ekonomiska tillväxt är i linje med Stor-Stockholms.

Har man lite kunskaper kan man ganska lätt räkna ut vad det är som drar in dessa kommuner på listan. En ledtråd till läsare är att det är inte att de har en massa funky business, karaokekapitalism eller den nya ekonomin, som Kjell A Nordström underhåller om (hur gick det förresten med den nya ekonomin som skulle växa till oändligheten runt år 2000, Kjell?). För övrigt gäller det också Stockholmsområdets främsta representant Nynäshamn. Gammal är alltid äldst och utan en del av dessa kommuner blir det mörkt och kallt på Djurgården i Stockholm.

För övrigt är alltså Södertälje kommun produktivare än Stockholms kommun trots underhållningsbranschen, bankerna och alla av övriga landet skattefinansierade myndigheter i huvudstaden.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. Ja vi borde dra in "Robin hood" bidraget och låta kommunerna sköta sin egen business.
  Stockholm behöver bevisligen få behålla sina egna skattepengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gärna, när mina skattepengar slutar gå till att skapa arbetstillfällen i Fjollträsk.

   Radera
 2. RAgunda kommun är produktiv genom vattenkraftverken. Innevånarna presterar alltså genom att bo bredvid ett vattenkraftverk. Inte så imponerande. (Driftens görs I allmänhet på distans).

  Sedan är det så klart samma sak med Stockholm. Innevånarna presterar genom att bo bredvid ett huvudkontor. Inte imponerande det heller.

  SvaraRadera
 3. Inte visste jag att Jokkmokks marknad var så lönsam.
  Eller är det så att de tre som jobbar i kommunen har blivit två?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stim-pengar från Jokkmokks-Jocke.

   Radera
  2. Vattenfalls anläggningar I kommunen bidrar säkert med en del,utan att för den delen ha så manga anställda.

   Radera
  3. Alla skall minst ha "två rum och kök"...

   Radera
  4. Jokkmokks kommun är säkerligen ett av landets mest lönsamma kommuner.
   Landets största vattenkraftverk ligger här. Porjus,Harsprånget,Ligga,Akkats,Messaure,Letsi,Parki,Randi, Rimojokk, Seitevare
   Vinsterna hamnar - i Stockholm.
   Och Stockholmare tror att de skickar Robin-Hoodskatt till Stockholm.

   Radera
  5. Stockholmare tror att de skickar Robin Hood-skatt till Jokkmokk ska det stå.
   Opptis kommentar tyder ju på att Oppti inte har särskilt bra pejl.
   Men ändå kostar på sig att vara lite föraktfull

   Radera
  6. Du nämner inte rennäringen?
   Vi väljer hur vi vill utveckla landet inom gränserna så att hela landet gynnas.
   Dagens tidning innehåller en klagan från Södertäljes kommunalråd mot Täbys ovilja att ge utrymme till nya innevånare.
   Kommunala självstyret är urholkat.

   Radera
  7. Intressant frågeställning. Var hamnar vinsterna från verksamheten?

   Var finns Vattenfalls vinst (när man gick med vinst)

   I Tokholm? Nej, möjligen på en hårddisk i Tokholm. Och speglad någon annanstans.
   H
   Hur kommer vinsten Tokholm till del?

   Nej , utgifterna för verksamheten hamnar tex i Tokholm via HQ o löner mm. Det är ju bra. Det skapar jobb lokalt och välstånd.

   Radera
  8. Tänk att lilla Jokkmokk lyckats spara ihop till ett eget kraftverk

   Radera
  9. Nu är beskattningen av företag statlig och inte kommunal så att något skulle hamna i någon kommunal budget förstår jag inte. Möjligtvis indirekt via arbetstillfällen. T.ex. RadioTjänst måste framstå som extremt lönsamt. Bara tar in pengar utan att producera något samtidigt som 300-400 personer i Kiruna får sysselsättning.

   Radera
  10. I Norge får visst vattenkraftkommunerna en viss del av priset per kW genererad ström fritt att disponera...
   ;-)

   Radera
  11. Kalle P
   Pejlade lite och Jokkmokk har några fler innevånare och en relativ hög sysselsättning tros hög stöd via Robin Hood.
   Här är en trevlig sida för koll:
   http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Regional-statistik/Din-kommun-i-siffror/?compare=1&region=2510

   Radera
  12. Oppti. Ja så är det. Jokkmokk är en råvarukommun. Det som produceras där ger miljardvinster.
   Men på Evenemangsgatan i Solna istället för i Jokkmokk.
   Där man anses ha kompetensen att använda pengarna på bästa sätt.
   Trist att man strular bort vinsterna på kontinentala prestigeprojekt bara.

   Radera
  13. @Stefan; Kommer du ihåg vår diskussion om Södertäljes kommunala bostadsbolag och dess goda lönsamhet. Apropå artikeln i Svd skriver Täby-politikern(M) i polemik med Södertälje-politiker att stats- och utjämningsbidragen per invånare i S-tälje ökat från 4 tusen till 17 tusen sedan 2004(en fyrdubbling jmf med riksgenomsnitt på dubbling).

   http://www.svd.se/varfor-ska-rika-sodertalje-fa-annu-mer-pengar/om/svenskt-flyktingmottagande

   Södertälje slipper ta emot flyktingar enligt statens anvisnings-lag.
   Vad beror denna bidrags-andel på och vart går den? En inte så vågad gissning torde vara: Bostadsbidrag som håller uppe det allmännyttigas fortsatta lönsamhet? Har jag uppenbart fel...någon?

   Radera
  14. "Bostadsbidrag som håller uppe det allmännyttigas fortsatta lönsamhet?"

   Du kan ta bort frågetecknet.

   Radera
  15. Kitok, Jokkmokks-Jockes arvtagare.
   Klart det går bra med såna där låtar och videos för kommunen:
   https://www.youtube.com/watch?v=_qHPnnazBZc

   Radera
 4. Det är klart att Handelsmänniskorna försöker inbilla sig själva och alla andra att de är Jordens viktigaste människor, även om de inte sysslar med något annat än att flytta pengar till de som redan är rika.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige är fullt med driftiga människor som vill göra skillnader.
   Det handelsnissarna gör är att flytta pengar från toppar till hål, eller till behov från överskott.
   Samma sak som socialarbetaren.
   Men det är en skillnad mellan dessa bägge-vilket kan vara svårt att förstå för vänsterns folk!

   Radera
  2. Tja, en del av dem ägnar sig förmodligen åt att identifiera behov. Många torde dock bara ägna sig åt spekulativ verksamhet.

   Radera
 5. Ja. Bra idé. Den första att ställa in betalningarna blir Malmö
  Ställer vi då in till.t.ex inbetalningar på fastighetsskatt från
  t.ex. vattenkraftverk som idag går till Stockholm och ingen pratar om skulle t.o.m. glesbygdskommunerna klara sig bra. Enligt principen att var och en får klara sig själv gällande allt så är jag inte säker på att Stockholm skulle vara en lysande stjärna.
  Stockholm liksom andra stora städer har ju levt gott på att beskatta omkringliggande områden. Det är ju själva principen med beskattning.
  Sen är ju media med sitt Stoxkholmsperspektiv eller ska vi säga Södermalmsperspektiv duktiga på att förmedla bilden av att det är enbart Stockholm som betalar ut pengar.
  Det är ju inte riktigt hela sanningen.

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Jag för min del tycker det är givet att vi kan flytta ut de flesta statliga myndigheter på landsbygden. Det har ju prövats förr med stor framgång. Det verkar som att i de flesta fall har inte jag märkt någon större skillnad i respektive myndighets utövning. Det tolkar jag som att de flesta av de här myndigheterna inte utför något som vi har någon som helst nytta av. I de fall man har flyttat ut myndigheter verkar det som de flesta som bor i Stockholm inte flyttat med(enligt hörsägen i vissa media). Det tyder på att de kompetenser som fanns på myndigheten antingen gick att ersätta enkelt eller att man inte sysslade med något vettigt ändå. Hursomhelst, flytta då ut dem. Alla blir vinnare. Folk blir sysselsatta med något på landsbygden som vi alla fall får betala för ändå(oavsett om vi behöver det eller inte), de som inte flyttar med kan förhoppningsvis skaffa sig ett produktivt jobb istället, och de som flyttar med lämnar bostäder som andra(som förhoppningsvis också har produktiva jobb, alltså inte bidragstagare), kan flytta in i. WIN-WIN. Vad väntar vi på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, när bolagsverket flyttade till Sundsvall var det helt handlingsförlamat i 5 år och funkar fortfarande inte speciellt bra.

   Just nu tar det 7 arbetsdagar att byta ut en person i styrelsen i ett bolag. Dvs. något man borde kunna göra online och som skall slå direkt. (Dessutom tar det bra betalt för "jobbet")

   Radera
  2. Ännu en dold skatt i vänstersverige..

   Radera
  3. Bolagsverket? Vad pysslar de med? Något i stil med Radiotjänst?

   Radera
 8. Men Lars Danderyd, Täby, Nacka och Värmdö mfl 08 saknas i ditt diagram. Sveriges rikaste personer bor i stor utsträckning där och några av dem betalar mycket i skatt.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu utgår jag från att du är ironisk.

   Bruttoregionalprodukten för dessa är medioker.

   Radera
  2. Nä jag var bara obildad på området. Min världsbild är nu ändrad.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 9. "och själva Stockholms kommun hittas först på nittonde plats, trots alla banker och den massiva mängd med skattepengar från resten av landet som pumpas in i huvudstadens myndigheter."


  Att pumpa in skattepengar har väl aldrig någonsin skapat tillväxt? Man skapar snarare bara en hög bidragsentreprenörer och svågerkapitalister samt allmän ineffektivitet och korruption!

  SvaraRadera
 10. Man borde gräva mer i datan bakom. Båstad på tredje plats!

  SvaraRadera
 11. Stockholms kommun innefattar t.ex. några av landets fattigaste delar, som södra Järvafältets förorter, så det är fan inte bara "hen"-kramande hipsters och nolltaxerande fondmäklare som bor i stan vilket verkar vara den gängse uppfattningen bland . Dessutom är det som någon skrev ovan knappas kommuninvånarna i de "framgångsrika" kommunerna ovan som stått för de investeringar ger dem deras höga ranking. Södertälje kommun äger inte Scania, och Östhammar äger inte slutförvaret o.s.v. Varifrån kom investeringarna som? Inte från Stockholm väl?
  Allt detta Stockholm VS Sverige är en enda återvändsgränd. Hur man än räknar blir ju summan att båda är del av en helhet som behövs för att landet ska fungera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oraklet. Du har rätt i din slutsats. Båda är en helhet för att landet ska fungera.
   Jag driver företag på en skräpyta. Ett av mina glesbygdsföretag finansierar startups. Många i Stockholm. Trist att Kjelle är oförskämd mot glesbygdsbor när man är med och finansierar en del av hans växande storstad.
   Han är full av fördomar och han absolut noll koll.
   Trist att han överhuvudtaget får komma till tals.
   Trist att Telia sponsrar skiten.

   Radera
  2. Tack Kalle. Ja, trist är rätt ord.

   Radera
  3. Var ni arga på Moltas också?
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Norgevisan

   Vi diskuterar ju glesbygd och stad och kopplingen däremellan tack vare honom!

   Radera
  4. Många som reagerar, med rätta.
   http://www.vlt.se/kultur/katarina-ostholm-en-sa-nedlatande-karikatyr-av-landsbygden-speglar-manniskoforakt-av-varsta-sort?ref=yfp

   Radera
  5. Jo
   Fast det bästa inlägget i debatten han ändå Ola Aurell gjort.
   https://www.youtube.com/watch?v=0c4olVktb7Y

   Radera
  6. Nej, gillar personligen mycket bättre "Visan om pur Finland" av Ulf Peder Olrog.
   Fast jag skjuter ju inte ihjäl kronkallar eller önskar dem något ont.
   För att undvika missförstånd...

   Radera
  7. Svängig låt, och bra förtydligande.
   Även Ola Aurell har avhandlat den östra rikshalvan. https://www.youtube.com/watch?v=erDjNtl5rLc

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Intressant. Vi ligger 10:a från toppen i produktion, men fyra från slutet i skattekraft. Verkar som som någon plundrar oss på det välstånd som skapas här.
  Den självständiga kommunen Perstorp kanske skulle nationalisera företaget som tack vare riskkapital och räntesnurror inte visat vinst på 15 år, upplägg som Kjell A Nordström säkert tycker är höjden av kreativt skapande.

  SvaraRadera
 14. Nynäs perstorp, processtekniska orter + råvaru orter.

  SvaraRadera
 15. Min framtidsspaning anno domini 2050 för Sverige, som för övrigt är gratis, är att det i Stockholm bara kommer finnas en överårig, gravt alkoholiserad, f.d. assistansprofessor, som sliter parkbänk och minns tillbaka på sin tid som överbetald managementestradör. Resten av folket bor i den levande landsbygden. Det är efter att Sveriges transatlantiske, dynamiske ÖB gått iland med uppgiften "Drain the Fjollträsk", efter att han hade klarat av "Drain the Swamp" i Washington DC.

  SvaraRadera
 16. Det är såklart storindustrier i orterna som genererar pengar. Pappersbruk både i Grums och Hammarö och Jokkmokk är väl nåt stort kraftverk. Nej inga hipsterbutiker på SoHo där inte 😁😂
  Riktiga traditionella jobb som genererar ryggraden i ekonomin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men Kjell A Nordström kanske klarar sig utan papper i det digitala coola SoHo. Eller elen kommer ju ur väggen så varför ska skräpytan Jokkmokk finnas för.
   Två ord: Jävla pajas.

   Radera
  2. Kjell A Nordström brukar säkert sno block från alla hotell och konferenser han bevistar så varför skulle han behöva ett pappersbruk, liksom.

   Radera
  3. Säkert tar han för sig av hotellstäderskorna även.
   Fast bara MILFs, kanske...

   Radera
 17. Hade du varit hederlig hade du valt medianlön istf BRP per anställd.

  SvaraRadera