Aktuellt

Finanskursen Årskull IV börjar söndagen 3:e oktober - 5% rabatt med Cornucopia

Nedanstående inlägg presenteras i samarbete med den populära aktiehandelkursen Finanskursen. Bloggen kan erbjuda 5% rabatt på kursavgiften v...

2017-01-07 13:37

Sverigedemokraterna bestämmer vem som bildar regering 2018

Regeringsbildandet efter valet 2018 ligger i Sverigedemokraternas hand. Partiet kommer i praktiken bestämma om det blir en socialdemokratiskt styrd regering eller en moderatledd regering under Anna Kinberg Batra. Enda alternativet till att SD avgör är att M+S bildar regering tillsammans och en epok av blockpolitik är till ända.
Kan bara bli statsminister om SD vill det.
Låt oss först titta på ett realistiskt utfall i riksdagsvalet 2018. För att vara snälla åker inga partier ut ur riksdagen, även om det är sannolikt att MP åker ut, eventuellt även KD.

Efter valet kommer det finnas tre ungefär lika stora partier i riksdagen - S, M och SD. Det är dessa som är basen för nästa regering och i praktiken blir det den regering som två av dessa stöder. Om inte M likt fegisen Reinfeldt 2014 abdikerar alla anspråk på statsministerposten så kommer SD avgöra vem som bildar regering. Då alliansens partier sannolikt blir större än socialisternas alternativ är det rimligtvis inte aktuellt för Kinberg Batra att göra en reinfeldtare. Därmed är avgörandet i SD:s händer.

Låt oss utgå från följande valresultat. Faktiskt utfall kan variera, men principerna kvarstår. Siffrorna avser mandat och inte röster, då detta kan variera något pga de partier, främst FI, som står utanför riksdagen.

M: 25%
S: 23%
SD: 22%
V: 10%
FP: 6%
C: 6%
KD: 4%
MP: 4%

Respektive block får 37% för socialisterna och 41% för alliansen.

Valet av statsminister, som i sin tur bildar regering, går till så att antingen sittande statsminister sitter kvar om vederbörande ej avgår, alternativt så blir den statsminister som får flest röster från riksdagen ny statsminister.

Då Reinfeldt vägrade sitta som statsminister och avgick kunde Löfven bli ny statsminister, då han var den enda att röstas om och således fick flest röster.

SD har 2018, om bägge block kandiderar till statsministerposten, avgörandet vem som bildar regering. Antingen genom att avstå från att stödja alliansens kandidat, eller genom att rösta på S kandidat.

Går inte alliansen med på eftergifter för SD så kan SD rösta på Löfven och S bildar därmed regering igen.

Det intressanta i ovanstående är att S respektive M själv kan bilda en enpartiregering om de får SD:s stöd. Enda alternativet är att i princip samtliga övriga partier röstar på en annan kandidat, vilket bara går att göra över blockgränserna.

SD+S=45%. M+SD=47%. För att fälla dessa SD-stödda enpartiregeringar måste övriga partier rösta på en egen kandidat, t ex osannolika konstellationer som S+V+MP+FP+C=49%.

Det ska nog mycket till för t ex FP och C att komma över svekdebatten som blir om de går samman och stöder en socialdemokratisk regering.

Andra utfall är att S+M bildar en samlingsregering över blockgränsen och en epok av idiotisk blockpolitik är över, alternativt att ingen ministerkandidat lanseras och SD endast lanserar Åkesson som statsminister och med 22% av riksdagens röster bildar en minoritetsregering, som på normalt förvarande i våra grannländer får söka hoppande majoriteter i varje fråga.

Oavsett ligger beslutet om nästa regering i SD:s händer. Aktivt eller passivt. Om nu inte den segrande alliansen eller moderaterna aktivt väljer att inte nominera en egen kandidat. Andra varianter är att SD blir största parti, men Löfven vägrar avgå och ingen röstar bort honom via ett misstroendevotum, för vilket det krävs över 50% av rösterna. Då har alliansen de facto, likt Reinfeldt gjorde 2014, avsagt sig makten fullt medvetet för att inte gå rasisternas ärenden (den sk Reinfeldtdoktrinen). Alliansen kunde suttit kvar vid regeringsmakten om de accepterat SD:s stöd vid statsministeromröstningen. Nu avgick fegisen Reinfeldt och SD:s invandringspolitik har ändå genomförts av S+MP. Så Reinfeldt både förlorade sin politik och sin makt, avskydd, och saknad av ingen.

Någon borde producera ett flödesschema över möjliga utfall av nästa val.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

67 kommentarer:

 1. Jag som i min enfald trodde att vi väljare bestämmer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tyvärr, det var enfaldigt!
   Du har gått på det där med "demokrati".
   Ja, hur gick/går det för landet som uppfann demokratin.
   Hört något?
   Molon lave...

   Radera
  2. Antagligen så får vi fortfarande välja vem vi röstar på när valdagen kommer.

   Men det valet sker ju först efter att MSM gjort sitt yttersta för att få oss att inte rösta på SD..

   Och sen kan vi kallt räkna med alla möjliga och omöjliga konstellationer och trix för att utmanövrera SD´s överraskande höga valresultat.

   Därefter ser vi resultatet

   Radera
  3. Och vi kommer få se de andra partierna lova samma invandringspolitik som SD, de kommer att lova precis vad som helst bara vi röstar på DEM..

   Sen kommer de bara fortsätta på samma sjuka spår som innan.

   Tro inget annat.

   Radera
  4. Grekland? Jo där drar de sig fram på kryckor.
   I USA är konstitutionen bygd på revolutionärt material allt för att hålla borta yttre påverkan från England som de frigjorde sig från-bla genom att ge mindre stater mer makt än befolkningstunga delar som lättare påverkades.

   Putin inblandad eller ej? Jag hade väl kanske inte varit så öppen med det om jag varit President! En Svensk tiger!
   Putin i sin tur har försvarat sitt land genom att förbjuda stöd till NGOs från utlandet.

   På tal om trupprörelser-USA är på väg österut i Europa!

   Radera
  5. Får väl hoppas att inte något " Flak 88 " stoppar dem på vägen...

   Radera
 2. Politiken skulle må bra av ett nytt mittenparti som inte tror på porösa gränser, vilket vare sig tjänar vänstern eller högern, utan bara civilisationens undergång. Centern kunde förstås ta sitt förnuft tillfånga, men då måste man högst sannolikt kicka Annie Lööf först.

  För att kunna driva en politik som inte är destruktivt globalistisk måste man överge den unkna ideologin "liberalism" och ersätta den med en demokratism.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Våra politiker vill inte veta av verkligheten. De vill bygga politiken på fantasier om evig tillväxt, som är extremt otrovärdiga så länge vi är bundna till den här planeten, vilket vi kommer vara väldigt länge till.

   SvD hade den här ganska utmärkta debattartikeln i går - http://www.svd.se/sverige-bor-arbeta-for-minskad-konsumtion - som handlar om saker som våra politiker inte för sitt liv vill se.

   Radera
  2. Vi behöver en politik inte för "frihet" utan för det goda livsflödet, vilket jag skrivit om i gästinlägg här hos Cornu.

   Radera
  3. http://www.dn.se/debatt/sveriges-sakerhet-maste-ses-i-ett-bredare-perspektiv/

   Regeringen börjar intressera sig för säkerhetsfrågor. Det är på tiden. Äntligen konstaterar man att "Sveriges fred, frihet och säkerhet skall värnas. Staten har ingen viktigare uppgift än denna." För den förra "liberala" alliansen fanns det dock inget som var mindre viktigt än nationell säkerhet.

   Radera
  4. Brace for the oil, food and financial crash of 2018
   https://medium.com/insurge-intelligence/brace-for-the-financial-crash-of-2018-b2f81f85686b#.hbhsth96f

   Radera
  5. Nog skulle det ändra förutsättningarna,
   om Fru Lööf utsågs till något annat passande uppdrag)

   En gång i tiden VAR Centern ett jordnära parti...

   Nu svävar man uppe i det flummigt gröna!

   Radera
 3. SD kommer fälla Löfven, det har de ju redan försökt ett antal gånger.

  Men visst, skulle SD ställa ultimatum till Alliansen, tänk tiggeriförbud, max 20 000 invandrare/år och lika skatt för pensionärer, så skulle nog irritationen bli stor inom Alliansen om de skulle vika sig och låta Löfven regera 4 år till.

  Ett mer realistiskt scenario är om de rödgröna blir större än Alliansen, dvs som idag, men SD+M får fler röster än de rödgröna. När M lägger fram sin budget och SD stödjer den i slutomrsötningen, som de gjorde både 2015 och 2016, så kommer den vinna.

  Vad ska M göra? Inte lägga fram sin budget? Vad gör Löfven? Utlyser nyval på nytt? Får vi DÖ 2.0?

  SvaraRadera
 4. SD kommer troligen bli störst, kanske till och med egen majoritet eller så nära att det inte gör skillnad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är en sådan där som bara läser Avpixlat, eller, och går på vad som helst?

   Däremot kan SD få fler röster än endera block, t ex 35%, och kan då bilda regering själva om inte de andra blocken röstar på varandras kandidater.

   Radera
  2. 35% skulle göra dem större än dagens S eller dagens M vem är då störst?

   Den dan då SD blir rumsrena så har de lätt en 10% till röster, allt annat lika!
   Det är inte fel på deras politik utan på deras politiker!

   Tom Mutti Merkel vill se en migrationslösning modell SD!

   Radera
  3. 35%?
   Nu får du sluta fantisera Oppti.

   Radera
  4. Jag har svårt att se vad SD har att tillföra framöver. Sannolikt har partiets relevans som alternativ nått sin topp.

   Jag skulle inte bli förvånad om de framöver påbörjar sin resa utför. Det gäller då förstås att övriga partier visar tydlighet, ägandeskap och inte minst ledarskap för ett flertal frågor, samt berättar hur de vill lösa de utmaningar som upplevs i landet idag. Annars öppnar man för fortsatt framgång för populistiska enfrågepartier.

   Radera
  5. Trista är väl att folk mer eller mindre bara ser Åkesson när dom tänker på SD.
   Vad består resten av partiet av? Kent Ekeroth kopior? Björn Söder typer?
   Sen så saknar dom ju kommunpolitiker...

   Citat:

   Två år efter valet står 47 platser i svenska fullmäktigeförsamlingar tomma. I samtliga fall utom ett är det Sverigedemokraterna som drabbats av avhopp, uppger SVT som hänvisar till nyhetsbyrån Siren.
   Klippan är kommunen med flest tomma stolar: Sverigedemokraterna har egentligen nio mandat där, men bara fem används.
   Partiets snabba tillväxt är orsaken, menar David Karlsson, docent i offentlig förvaltning vid Göteborgs universitet, som ser de outnyttjade mandaten som ett demokratiskt problem.
   – Om man vet att man inte har tillräckligt många kandidater så borde man kanske kommunicera det till väljarna i förväg så att de har chansen att lägga sin röst på ett annat parti, säger han till Siren enligt SVT.

   Radera
  6. @Gripen
   Nu är väl inte SD ett enfrågeparti längre, utan svenska folket tycker ju t.ex att SD även har den bästa försvarspolitiken och den bästa äldrevårdspolitiken samt ligger på ungefär samma nivåer i de övriga för Sverige så viktiga frågor, vilket Lena Melin upplevde som något så förskräckligt. Tänk att vanligt folk kan ha andra åsikter än de som hon och hennes gelikar försökt tvinga på den "vanliga" människan , under ett otal år. Dessa "populistiska" partier kanske för den politik som de och folket tycker är den politik som behövs, även om en sådan tanke inte ens finns i den smala åsiktskooridor där hon tillsammans med kulturvänstern huserar. Fri invandring och militärisk feminism tycker jag däremot att man kan kalla populistisk, då det mer eller mindre är en förutsättning för att du ska få fortsatta ryggdunkningar och kliad rygg i elitens boningar. Att sen kalla alla dessa enorma problem som Sverige står inför , för "utmaningar som upplevs", tycker jag är väldigt infantilt och världsfrånvarande. Det är problem, STORA problem, och dom upplevs inte ,dom finns där.

   Radera
  7. Oppti

   Den dagen har dom utvattnat sin politik så mycket att 10% av kärnväljarna lämnat dom, så det jämnar ut sig.

   Radera
  8. Gripen

   SD är svåra att skatta i nuläget, de får allt mellan 16-24% i opinionen (jag gissar på 22%).

   Hur det ser ut om 2-4 år är så klart än mer svårt att uppskatta. Det beror bl a på deras egen utveckling, hur andra partier lyckas och samhällsutvecklingen i stort.

   Min gissning är att de kommer ligga på nuvarande nivå fram tills nästa val, men att de på sikt axlar sossarnas roll både vad gäller politik och i opinionen, dvs de KAN nå 30-35% 2020-2022 OM vi får en svensk finanskris med stora nedskärningar och om integrationen misslyckas (det senare är en lågoddsare).

   Radera
  9. @Gripen

   Det finns inga lösningar på problemet mångkultur, såvida du inte räknar etnisk separation eller repatriering som lösningar. Mycket riktigt, så kan inte ens (sd) tillföra något.

   Radera
  10. Uppåt 30 % är nog ingen utopi 2018)

   Men likväl krävs det ett samarbete med någon...

   Löfvén orealistiskt, OM han ens sitter kvar efter partistämman!

   Batra ingen ideal kandidat,
   en av PARTIET utvald o utsedd efterträdare vore bättre!

   Hennes trovärdighet är svårt skadad,
   av att vara Fredriks flicka...

   Utpekad med hela armen av Fredrik,
   övriga intresserade kandidater blev i praktiken bortHOTADE!

   Radera
 5. Håller inte med om att det är sannolikt att MP åker ur.
  Däremot känns 1.40 i odds på att de får under 6.89% lockande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel av mig, var gammalt odds som nu är stängt på Unibet.

   Radera
  2. Finns det nåt ställe som tar obegränsat bet på att dom åker ur helt?.... Och till vilka odds. Kanske finns för KD med...
   Sen kan vi nog rösta på att FI kommer in i riksdagen... menar, tänk er alla som slutat rösta på MP, vart ska dom ta vägen? Dom lär ju knappast rösta på ett realistiskt parti så FI är alternativet.

   Radera
  3. Behövs en rejäl bostadskrasch på Södermalm för att MP och Fi ska komma in i matchen igen. Nu har de tänkta partisympatisörerna på söder konverterat till bostadskarriärister och rör inte mitt ränteavdragpartierna.

   Radera
  4. Stefan (16:30): En riktig analys. (F!):s och (mp):s demagoger trivs som fisken i vattnet just nu, och kan ägna sig åt att göra larviga utspel om nötköttsätande eller män som sitter för bredbent på tunnelbanan, samtidigt som de reser jorden runt med flyg eller fördriver tristessen i Sverige med att gå på AW varenda dag med "bästa tjej-gänget"™.

   Radera
  5. Närmast ren stöld, ett sådant guldodds!

   Bättre än att sätta dem på banken)

   Radera
 6. Inlägget bygger på felaktig information om Regeringsformen. Nuförtiden skall statsministeromröstning ALLTID genomföras.

  "Statsministeromröstning efter val
  3 § En nyvald riksdag ska senast två veckor efter det att den samlats genom
  omröstning pröva frågan om statsministern har tillräckligt stöd i riksdagen.
  Om mer än hälften av riksdagens ledamöter röstar nej, ska statsministern
  entledigas.
  Omröstningen ska inte hållas om statsministern redan har entledigats. Lag
  (2010:1408)"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen skillnad. Om Löfven inte avgår och inte >50% röstar mot honom så sitter han kvar. Alliansen kan alltså passivt stödja Löfven genom att inte rösta bort honom.

   Man röstar alltså inte JA, utan man röstar NEJ. Endast om NEJ avgår han.

   Radera
  2. Ingen skillnad mot det jag skrev, alltså.

   Radera
  3. Om däremot m + sd får egen majoritet, t.ex. genom att kd och/eller mp får 3.9% av rösterna, kan sd driva igenom moderaternas budget, även om alliansen släpper fram Löfven som statsminister. Under förutsättning att alla blåsossar röstar på sin egen budget, förstås.

   Radera
 7. Verkar ju ändå som att Demokrati fungerar, men tyvärr med ganska mkt eftersläpning. Dvs folk kan för det mesta inte tänka i förväg, utan måste först se med egna ögon hur illa det blev innan dom ändrar sig.

  Brexit och Trump och SD visar ju att en ganska stor procent tycker att EU och globalisering och migration har gått för långt ! Kanske finns lite hopp ändå ?

  SvaraRadera
 8. 25% för m är nog väldigt väldigt väldigt optimistisk.
  Större chans för 25% för s samt runt 20 för både SD och m.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I de undersökningar som brukar ha rätt om valresultatet (Sentio, Yougov) ligger väl s, m och sd alla runt 22-24%. m + sd + kanske kd torde ligga nära egen majoritet.

   Radera
  2. Förvisso är det så men i modern tid har aldrig moderaterna varit större än sossarna på valdagen. Däremot kommer de troligen inte krascha heller utan min ryggmägskänsla är att moderaterna och SD kommer vara ungefär lika stora samtidigt som sossarna är något större. Om man dessutom tar i beaktande hur dålig Anna kinberg batra är på att få någon form av opinion med sig så känns det rimligt att tro att moderaterna inte blir större än sossarna.

   Radera
  3. Snarare SD störst +25%

   S lite över 20, liksom M.

   Mp förhoppningsvis ut!

   Radera
 9. Det viktiga är att dom håller tyst om eventuellt svekfulla samarbeten till efter valet så dom inte tappar för mycket i opinionen och kan lura väljarna ytterligare en mandatperiod.

  SvaraRadera
 10. Den ur demokratisk synvinkel ideala lösningen vore att M, SD och KD gick ut med att de ämnar samarbeta efter valet. Dessa tre partier är trots allt de som har mest gemensamt och dessutom når tillräckligt höga röstsiffror. Men ska KD klara sig kvar så behöver de i nuläget antingen nischa sig mer ideologiskt eller få stödröster från M- och SD-väljare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mer troligt går Alliansen till val som ett block, vilket lockar en del MP-väljare till C men skrämmer en del M-väljare till SD, pga migrationspolitiken.

   Radera
 11. Bra analys som jag i stort delar.

  Det är som sagt viktigt att hålla reda på summan S + SD. Om den understiger vad Alliansen lyckas skrapa ihop (vilket inte är troligt) så blir tillvaron mycket enklare för Alliansen eftersom SD då ej kan rösta på sossebudgeten för att fälla alliansbudgeten.

  Cornus analys gäller antagligen även om KD ramlar ut och MP blir kvar, jag gissar på följande fördelning (eller snarare hur det ser ut i dag):

  S 26%
  M 23%
  SD 22%
  C 9%
  V 8%
  Fp 5%
  Mp 4.0%
  KD 3%

  SvaraRadera
  Svar
  1. +1

   Sedan så en ren M-regering den enda som helt garanterat INTE kan få en riksdagsmajoritet emot sig (som Cornu också påpekar) och det är då korkat av M att gå till val med en allt svagare och mer spretig Allians.

   Radera
  2. Vad jag inte förstår är varför inte M kapar banden med vänsterliberalerna, sparkar AKB, satsar på Svantesson, Kristersson, Hagwall, Bali, Ericsson mfl och aktivt börjar föra den politik som de nu trots allt har börjat att prata om? Jag skulle bli mycket förvånad om den inte snabbt skulle få 35%, många som röstar på SD gillar ju inte ens partiet.

   Radera
  3. Alltså så här va. M och Alliansen hade sosseriet nere för räkning 2006-2010. S velade med Juholt och Sahlin och hade ingen tydlig politik som lockade väljarna. I detta läge väljer Fredde att med partipiskan driva en totalt verklighetsfrånvänd migpolitik som gick emot stora delar av partiet och som ledde till att SD gick från 5.7% till 12.9%. Dessutom ljög han och andra politiker om att vi var bundna av internationella konventioner?! Snacka om att ljuga väljarna rakt upp i ansiktet. Men nu är draksådden satt och M och Alliansen skördar dess bittra frukter när man inte ens kan besegra en svag och dålig regering.

   Radera
  4. Fredrik Schulte, en av Freddes påläggskalvar och därför en av DÖ:s försvarare, skrev på FB för några dagar sen om att utvisa kriminella invandrare till tredje land om de riskerade tortyr/dödsstraff i sitt hemland. Hur snabbt vissa byter åsikt i detta konsensusland upphör aldrig att förvåna och därför är det svårt att spekulera om regeringen 2018.

   Radera
 12. "Reinfeldt både förlorade sin politik och sin makt", nja, inte alls skulle jag vilja säga. Pga den förda politiken så kommer det att i framtiden behöva föras en "mindre-stat-politik". Redan diskuteras apartheid-reformer i form av mindre bidrag (framförallt mindre föräldrapenning) för färgade (aka "invandrare") i o m att man kan lura dum-vänstern med att det är "feministisk politik" att individualisera föräldraförsäkringen, vilket kommer att innebära att invandrarfamiljer kommer att få mycket lägre ersättning än medelklass-svennar. => Varför ska invandrare som inte får del av välfärdsstaten rösta för höga skatter?
  Och att universiteten kommer att börja ta ut terminsavgifter är endast en fråga om tid. (Inom 10 år gissar jag - och alla unilärare som jag känner). => Varför ska medelklassen, som inte får del av välfärden rösta på högre skatter? (Troligtvis kommer det inte att kosta mer än ca 100,000/läsår. Normal familjeinkomst är minst 70,000/månad. Det kan öht inte vara några problem alls att finansiera sina barns utbildning.) Och så sänker vi skatterna till 15-20%.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du kan inte vara seriös? "Inom 10år gissar jag", 10? Inte 25 eller 50? "Normal familjeinkomst är minst 70,000/månad." Jo, men tjena. Här ser vi att ordet "Normal" har olika betydelse för var och en av oss. Trams.

   Radera
  2. Om folk får barn när de är 30-35 är deras barn 20 när de är 50-55. 2 st 50+ tjänar rätt bra... (Jag tror att medel-sparandet på den här bloggen ligger på minst 10,000 i månaden. Det innebär ju att det inte finns några som helst problem att istället betala skolavgifter med de pengarna.)

   När det gäller avgifter på uni: MUF föreslog det för 1 år sedan. Förslaget blev nedsablat (förstås), men snart kommer verkligheten i kapp och ska uni kunna hålla god undervisning kommer det att krävas avgifter.

   Radera
  3. Många utbildningar är betydligt dyrare än 100 000 kr/ år. Däremot tror jag det skulle gå att privatisera utbildningsväsendet, dels kan man få en utbildning online billigt, man kan spara ihop under flera år och sen finns ju alltid lån, stipendier och extraarbete.

   Om folk skulle betala privat skulle kraven öka och folk skulle skulle i högre grad utbilda sig till sådant som ger avkastning.

   Radera
  4. "Normal familjeinkomst är minst 70,000/månad." om 10 år! De kan lika gärna vara arbetslösa bägge två!

   Radera
  5. Vissa utbildningar borde vara avgiftsbelagda...

   Genuspedagoger o Journalister två bra exempel)

   Där finns ett överskott utbildade...

   Istället ge bra villkor för de utbildningar vi verkligen behöver fler av!

   Läkare tandläkare sjuksköterskor lärare,
   en avskrivning av studieskulder vid tjänstgöring i glesbygd under 5 år!
   liksom civilingenjörer/IT utbildningar

   Radera
 13. Spekulera kan man ju alltid göra. Men det hinner hända väldigt mycket fram till valet. S kommer att tvingas stå till svars för konsekvenserna av den förda invandringspolitiken, M skall övertyga väljarna om att de verkligen bytt ståndpunkt i invandringspolitiken. Hittills har det inte gått något vidare. SD har enligt undersökning från Inizio numera störst förtroende hos väljarna inta bara inom invandringspolitiken.
  Jag tror aldrig att M över 20% i nästa riksdagsval. Vad gäller SD så förlitar jag mig mer på näringslivstoppars gissningar (inte nödvändigtvis sympatier) mellan skål och vägg än på profeter som vill ta plats. De jag mött säger SD närmare 30%. Och enligt Ms egna undersökningar kan de ju faktiskt tappa ytterligare 5%_enheter till SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD runt 30% tror jag också är mer rimligt.

   Radera
  2. Jag tror mer på 10-15 %. Folk måste väl inse nån gång att de är ett gäng pappskallar/landsförrädare.

   Radera
  3. Hård konkurrens i lands förrädare gamet.

   Radera
  4. Landsförrädarna regerar väl redan???

   Radera
 14. Jag är besviken. Hade förväntat mig någon konspirationsteori i stil med "Kreml styr SD och därför kan Putler styra regeringsbildningen 2018".

  SvaraRadera
 15. Vem tror att moderaterna kommer att genomdriva ens det mjäk man nu försiktigt mumlar om? Finns ju tydligen massor av folk inom partiet som yrar om att man "alltid stått för helt öppna gränser" etc. Och sedan skall man jämka ihop sig med kyrktanterna i KD, mjukisliberalerna i L och Annie Lööf och hennes tokliberaler. Är nog mest rationellt för väljarna att lägga "ankaret" långt bortanför tyngdpunkten inom Alliansen.

  SvaraRadera
 16. "det är sannolikt att MP åker ut, eventuellt även KD" låter som önskade på den här bloggen.

  MP är ju väl över spärren igen, efter kollapsen.

  KD ligger stabilt kvar under spärren precis som de gjort mycket länge nu. Senast runt 3%, ska bli spännade att se om de lyckas väcka liv i sina väljare igen eller om SD nafsat i sig dem permanent.

  Slipper vi KD efter nästa val är jag iaf den första att korka upp champagnen i sann politisk tradition.

  SvaraRadera
 17. Det var helt rätt av Alliansen att lägga fram en budget 2014. Felet Löfven gjorde var att han aldrig säkrade upp budgeten innan han tog på sig uppdraget att bilda regering.

  När misstaget var ett faktum och Löfven fick en Alliansbudget i knäet gjorde han något mycket konstigt, han utlyste extra val. Obegripligt varför. Ännu mer obegripligt var att Alliansen inte tog chansen att vinna tillbaka regeringsmakten efter den rödgröna röra vi hade under hösten.

  Jag har också svårt att förstå varför Alliansen ska ta ansvar (dvs avstå makt) för den eventuella oreda som SD kan tänkas skapa. Om SD hattar och röstar hit och dit, så blir de ju ansvariga för situationen och rimligtvis kommer väljarna straffa dem vid nästa val. SD vet ju så klart om risken att bete sig oansvarigt och det är därför osannolikt att de kommer agera så i längden (även om de så klart kan hota).

  Sanningen är att SD sitter i samma rävsax som vänsterpartiet, som kan ogilla S men aldrig kommer släppa fram en borgerlig regering. SD må ogilla borgarna, men V och MP är värre ur deras synvinkel (nationalkonservatism). Glöm inte bort att Reinfeldt styrde i fyra år med SD som vågmästare.

  Kort sagt, Alliansen kan ta makten när de vill, men av någon konstig anledning så avstår de.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Taktiken var väl att tvinga S+MP att göra upp med V vilket väljarna skulle ogilla för att sedan ge Alliansen egen majoritet 2018? Det har inte funkat och taktiken med landet som insats uppskattas ej av väljarna.

   Situationen idag kommer att likna den 2018 (två jämnstora block och ett SD 10-15 %-enheter mindre än dessa block). Så frågan är berättigad, varför vänta med att avsätta Löfven när de tänker göra det 2018?

   Radera
  2. Taktiken var väl att tvinga S+MP att göra upp med V vilket väljarna skulle ogilla för att sedan ge Alliansen egen majoritet 2018?

   En väldigt dum taktik isf. Varför vänta fyra år på något de kan få direkt?

   Radera
 18. Alla är rädda för ryssen här. I juli när poliserna har semester, de få som är kvar kan inte uppehålla ordningen. Staten bryter samhällskontraktet. Det slutar väl ca tre poliser om dagen? Förra sommaren var Dalarna och Värmland samt Gävle trakten rena vilda västern. Vem är lagen när Polisen har semester? Är det familjefäderna eller ligorna? Om jag känner för att köpa stora fyrverkerier och skjuta tillbaka på de kriminella strafflösa gängen så är det minst ett par 100 tusen arga män som känner samma sak inför påsken. När en kraftig smällare slängs i en barnvagn med en bebis i, eller när de skjuter raketer mot en värnlös flicka på fyra år så väntar det krig. Aphuset som kallas för Sveriges Riksdag är kraftigt överskattat. Om Inte rättsvårdande myndigheter och de de slemma politikerna tar över kontrollen i år 2017 så kommer svensken att se över sin familjs säkerhet. Skiten slår redan i fläkten och det kommer bara att bli värre. Varför får man inte besök hos tandläkaren längre inom rimlig tid? Vårt gemensamma samhällsbygge skakar. Läste på tvitter att två svenskar frusit ihjäl i vinter kylan, och att det snart är brytmärken på varenda dörr i city. Hur löser vi det här? Återinför Riksrättsprocessen till att börja med, så att vi åter kan börja lita på de förbannade politikerna.

  SvaraRadera
 19. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera