Cornucopia?

Aktuellt

Lysa lanserar hållbart sparande - erbjudande om rabatt på förvaltningsavgift

Detta inlägg är publicerat i samarbete med Lysa och ska betraktas som reklam. Robotrådgivaren Lysa lanserar nu ett etiskt hållbart spara...

2017-01-09 18:04

Svensk försvarsvilja är god: 72% vill att landet försvaras även vid osäker utgång #fofrk

Svenskarnas försvarsvilja är god och fullt jämförbar med våra grannländer Norge och Finland. 72% av svenskarna anser att vi ska försvara oss vid ett militärt angrepp, även om utgången är osäker. Svenskarna anser att NATO bidrar till fred och säkerhet, medan Ryssland är ett hot mot detta.
66% av svenskarna anser att NATO bidrar till fred och säkerhet, medan endast 9% anser att Ryssland gör det.
Istället anser 77% av svenskarna att Ryssland utgör ett problem för fred och säkerhet. Siffrorna för NATO
har stärkts under året.
MSB:s generaldirektör Helena Lindberg presenterade som vanligt sin rapport om den svenska försvars- och säkerhetsopinionen.

Bland annat står svenskarnas försvarsvilja stabilt med 48% som absolu  vill att Sverige ska försvara sig vid ett väpnat angrepp mot landet, även om om utgången är osäker. 24% vill kanske att Sverige ska försvara sig. 15% är tveskamma, medan resten inte har en åsikt.

Siffrorna är stabila och ser likadana ut för Norge och Sverige. De kan antagligen klassificeras som normala.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

30 kommentarer:

 1. Källa på dessa siffror? Eller har MSB själva ringt runt?

  Intressant att så många som 62% anser att USA gör mer skada än nytta. 77% för Ryssland. Kina (58%) är goodguys i jämförelse.

  Samtidigt så anser bara 14% att NATO gör mer skada än nytta. NATO-lobbyn verkar göra ett bra jobb. Måste vara väldigt pålästa människor som svarat i denna undersökning om man kan göra så stor skillnad på NATO's och USA's handlingar i världen.

  Som sagt, vart kommer dessa siffror ifrån?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Från MSB:s årliga undersökning.

   Radera
  2. Är väl inte konstigt att skilja på Nato och USA. Man kan ju tolka det som att det är bra att USA behöver komma överens med sina allierade

   Radera
  3. Det finns en skillnad mellan kritiskt tänkande och att maniskt misstro allt Daniel.

   Radera
  4. Daniel, kan du göra skillnad mellan NATO och USAs handlingar?

   Radera
  5. @Oraklet
   Du har stört dig ganska länge på mig va? Manisk misstro var något nytt. Känner mig nästan påhoppad. Men jag kan medge att jag har varit ovanligt irriterad idag så det kanske är dags att plocka ut en ny karta Haldol för att lindra symptomen.

   @Sjunkbomben

   Ibland. Refererade i första hand till andra människor jag pratat med om dessa saker. Har bara anekdoter att komma med och inte statistik utan källhänvisning så känns inte lönt att ta några exempel.

   Syftet med mitt inlägg var för övrigt att få fram en källa på dessa siffror. Vilket jag inte direkt fick utan att själv behöva googla. Men det är ändå smickrande att jag uppenbarligen har så många belackare här att jag inte ens behöver provocera medvetet för att provocera :)

   Radera
 2. Det är väl mycket enkelt att säga att man är för någonting. Om man inte samtidigt talar om vad det kostar eller får dra ner på. Jag vill också ha extra allt, om jag slipper betala för det.

  Samma som Svenskarnas stora miljömedvetenhet och hur vi ska bli bäst i världen om man frågar. Samtidigt ökar resandet med flyg på Svedavias 10 flygplatser i Sverige med 5% från 2015 till 2016. Det rimmar illa.

  http://fastighetstidningen.se/passagerarrekord-for-storflygplatserna-2016/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis,att ens våga säga att man är promiljö och i samma andetag berätta om thaisemestern.
   Ingen äkta miljövän flyger.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 4. Fråga samma fråga efter att elen varit borta i tre dagar, då är det kaos

  SvaraRadera
 5. Ganska skrämmande att endast 72% tycker att vårt land är värt att försvara, MP och VP borde väl vara de enda som är emot så 90% borde vara rimligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skulle vara intressant att veta under vilken period undersökningen gjordes.

   Kan tänka mig en del politiska uttalanden som kan ha tagit stridsviljan ur folk.

   Radera
  2. Min försvarsvilja har försvunnit sedan många år och jag är varken mp eller vp. Jag kommer fly landet.

   Radera
 6. Att förtroendet för FN är så högt förvånar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mig med faktiskt. FN tycks bara vara en byråkratisk koloss vars främsta insats i världen är att bygga flyktingläger, vaccinera barn och dela ut mat. Samt att tillhandahålla ett litet mötesrum åt USA när det ska krigas.

   Och visst ja, glömde nämna det närmast parodiska rådet för mänskliga rättigheter, vars medlemmar verkar vara en who´s who över de som ignorerar konventionen mest av alla.

   Radera
  2. @Greenious "vars främsta insats i världen är att bygga flyktingläger, vaccinera barn och dela ut mat." Skulle detta vara något dåligt?

   FN är såklart inte perfekt (inget som vi gör är perfekt) men jag tror nog att FN har gjort mycket nytta när det gäller att avvärja/minimera konflikter, framförallt när det gäller övergrepp mot civilbefolkningen. En värld utan FN är inget önskvärt.

   Radera
  3. FN har nyligen hävdat diplomatisk immunitet i en amerikansk domstol när de stämts för att ha SPRITT kolera på Haiti. Ganska smutsigt att smitta ner fattiga och inte sköta det snyggt.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 8. Vem ska offra livet för en stat som inte erkänner sitt egna folk, eller dess egna gränser? Enligt politikerna är inte sverige svenskarnas land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åfan, ska du köra med den nu? Funkar inte "men usa dårå" längre? Kanske "Men lars är juh värsta hataren".

   Nä, det blev visst "svenska politiker har sålt ut landet, buuu, hur kan man tycka om dom, buuuu! välfärd! buuu! gratis skolor! buuuu! invandrare! buuu! Vodka! Hurra!"

   Radera
  2. HAha, förstår varför du är kommunalt anställd.. hehe

   Radera
  3. Christoffer andersson, jag kan ana vilken typ du är i fikarummet. Gnällpellen som lägger ut krokar om invandring när invandrarna inte är där. Ofta trevlig men i grunden en oskön kollega. Sharpen up och skyll dina brister på dig själv, det är snyggare. Ursäkta för generaliseringen men det va du som börja.

   Radera
  4. Nja, jag har sagt vad jag tror denna kravlösa beljugna invandring kommer leda till. Det har med våran typ av invandring att göra. Den kan nvara mycket positiv, men då behövs rejäl gallring och ett samhälle som inte delar ut medborgarnas kapital gratis till personer som inte har här att göra.

   Radera
 9. Jag tror minst 50% inte har en aning om vad de snackar om, därför är det skrämmande att se att endast 8-9% anser sig inte ha en åsikt.

  Hur vet man om FN är bra, NATO är bra, Ryssland dåligt osv om man är ointresserad av att söka efter olika källor av "fakta" för att bilda sig en uppfattning om ämnet och de intressekonflikter som finns... när man kollar på fotboll?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis på samma sätt som man vet att Gud finns - man känner det i sitt metaforiska hjärta.

   Samma hjärta som Reinfeldt ville vi skulle öppna (han ville alltså inte att vi skulle begå kollektivt självmord). Hur vet jag detta undrar du kanske? Jag känner det i mitt hjärta såklart!

   Radera
 10. Som om svenskarnas åsikter skulle var nån sorts måttstock för verklighet då eller? Ett dumt, opåläst och lättmanipulerat folk är vad vi är.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låt mig gissa: Du är ett av de få undantagen? DU vet hur allting ligger till eller hur?

   Radera
 11. Svar
  1. Om fred är målet så är det svårt att se negativt på Rysk intervention i Syrien.
   Ej heller speciellt positivt på NATO eller FN !
   Nu är ju demokrati målet med USAs ingripande i Syrienkriget så även de tycks förlora.

   Radera
  2. "Om fred är målet så är det svårt att se negativt på Rysk intervention i Syrien" -solitudinem faciunt, pacem appellant

   Radera