Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-01-25 14:46

Större telekommunikationsavbrott Sätila-Hyssna-Ubbhult-Kungsbacka

Sedan ett dygn tillbaka saknar området Sätila, Hyssna, Ubbhult i Marks kommun telefoni och fast bredband. Även delar av Kungsbacka kommun är drabbat. Det går varken att ringa eller använda någon leverantör av fast bredband. Dessutom fungerar inte SOS Alarm 112 från fasta telefoner.
Källa: Telia driftinformation fast telefoni
Någon speciell information om avbrottet har inte gått ut, ej ens att SOS Alarm 112 alltså inte fungerar via fast telefon. SOS Alarm meddelar dock via Twitter att felet beror på en avgrävd kabel, vilket är mer än vad t ex Telia själva berättar. Rent tekniskt är det alltså inte fel på SOS Alarm 112, utan ett annat fel.
Det verkar som samtliga bredbandsleverantörer är drabbade, så någon har satt skopan i ett ganska kritisk kabelknippe, eller så hyr alla sina kablar av samma leverantör.

Senaste uppgifterna är att tjänsterna ska vara återställda tills kvällen, men detta skjuts hela tiden upp. En del uppgifter talar om att man tidigast är klar på måndag, och eventuellt även måste gräva upp länsväg 156. Tydligen inte bara att blåsa ny tråd i befintligt rör.

En intressant reflektion kan vara hur pass dåligt samordnade Telias system är. De automatiska systemen hävdar att det inte finns någon känd störning. Telia kallar totalavbrottet för störning och inte avbrott.

Dock fungerar mobila tjänster hyfsat, men inte kvällstid när alla är hemma och ska använda dem samtidigt. Viss redundans finns alltså via mobila system, men det är inte utan att man undrar hur trygghetslarm etc fungerar och om dessa kör mobilt?

Så servicenivån här på bloggen är något sänkt för stunden.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

24 kommentarer:

 1. Ett inlägg i staden kontra tomma ytan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu bor jag någon kilometer söder om detta olycksdrabbade område, men när jag jobbade i Göteborgs centrum så tog det mig 35 minuter hemifrån in till Nordstan... Så snabbt klarar sig nog knappt de som bor centralt i Fjollträsk till jobbet mitt i "snörkastet"....

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. 17:e November 1995 på kvällen körde jag med min VW Golf Diesel mellan Göteborg - Kungsbacka. Det tog över en timme men så var det MYCKET snö på gamla E6. Smala däck och tyngden på drivhjulen samt en högt vridmoment på låga varv gjorde att jag kunde köra / tugga / mig fram ...
   Min Nokia 2110 och "kåmvik" fungerade....

   Radera
 2. För ett drygt halvår sedan berättade Telias webverktyg att "de hade kontakt med mitt modem/router" och att modemet "fungerade som det skulle" trots att jag samtidigt satt med modemet i knät med alla kablar utdragna... Så Telias automatiserade analysverktyg har en del kvar att lära. Jag är inte rädd för robo-apokalypsen än direkt.

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Kjell och Telia i samarbete, då vet man att läget är under kontroll.
   http://www.breakit.se/artikel/4869/internetgurun-kjell-a-nordstrom-sa-skapar-du-nasta-unicorn

   Radera
 4. OT, men det skulle vara intressant att se din kommentar cornu kring de skenande priserna på grönsaker. Läste även häromdagen att feta mejeriprodukter kommer stiga i pris senare i vår. Apropå ickeinflationen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är naturligtvis en intressant fråga.
   Grönsakernas tillstånd beror på vädret. Du vet klimatångesten...
   Smöret å sin sida är nog mer beroende på den politiska deklaratioen som skall ffentlggöras i morgon som en proposition i Riksdagen.
   En del lantbrukare som haft det jobbigt de senaste åren fingranskar nog proppen och gör sedan olika beslut utifrån vad som det är skrivet...
   Vad jag har uppfattat....

   Radera
  2. Vad gäller grönsaker kan jag berätta att det varit/är en jävla vinter nere på kontinenten. Därav bristen/höjda priser.

   Radera
  3. Apropå klimatfrågan!
   Nu importeras salladen från andra sidan av jorden.
   Mandelträden i Kalifornien har emellertid fått nytt vatten.

   Radera
  4. Isbergssallad mitt i vintern...
   VANSINNE !!

   Idag är det surkål som gäller !

   Radera
  5. Brist och eller höjda priser på grönsaker?
   Inte märkt.
   Men det är ju hustrun som sköter dylikt..

   Radera
  6. 8kr/kg kål på Willys + Libabrödsrea = Veckor av billiga coleslaw-wraps. Smakar pengar.

   Radera
  7. Ja, de senaste åren har man kunnat läsa om mjölkbönder som lägger ned p.g.a lågt mjölkpris, och nu visar det sig vara brist på svenska mejeriprodukter. Märkligt.

   Radera
  8. Man saknar inte kon förrän båset är tomt...

   Radera
 5. Dags att plocka fram "Fältapan"!
  ;-)

  SvaraRadera
 6. Om felet är kvar hjälper fler felanmälningar från olika håll. Kommer då att prioriteras upp mer.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 7. Hur var det nu igen. Området är väl skräpytor där det bra växer skog och lever alkisar. Finns det än anslutningar som kan ta emot bredband.

  SvaraRadera
 8. 'På min tid' så grävde alla ner sina slangar i samma kabeldike, dessutom hyrde operatörer redundans av samma leverantör som av deras egna bandbredd, alltså kanske rentav av i samma enskilda fiber, i bästa fall leverantör i 'slangen bredvid' . . . . i samma kabeldike.
  Hos mej blire inge avbrott såvida inte veden är så blöt att jag inte får igång 'rökmaskinen' ;)

  SvaraRadera
 9. Hmmm... Samtidigt så har försvaret blivit utsatt för hackerattacker..

  http://www.svt.se/nyheter/inrikes/forsvarsmakten-utsatt-for-hackerattack

  Och vem som fällde masten i Borås är fortfarande höljt i dunkel...

  SvaraRadera
 10. Tv 4 prioriterar miljonerna i förskingringarna och beslagen på fastighetsverket medan Tv 2 valde hackerattacken strax före 2200.

  Fortfarande bara fastighetsverket på Tv 4. Gd känt till detta i åratal.
  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 11. Inget problem för en urbaniserad skallig assistansprofessor. Avbrottet är ju i skräpytan:)

  SvaraRadera
 12. Du ska bara veta hur lite redundans it infrastrukturen har. Fem tio personer skulle kunna mörklägga stora delar av kommunikationen genom att jobba som fibertekniker i några år, nätägarna är rätt slapphet med tillgången till sina nät kartor.

  Släcka några stormaster och kapa några noga utvalda stamfiber samtidigt så kommer felsökningen bli dryg.

  Man hinner nog gå på och göra ett flertal större avbrott samtidigt som någgra kör bort några smånoder med några traktorer.

  Då dör allt utom långvåg.

  Undrar vad övervakningen av elanläggningar påverkar ifall all reglering och backup dör. Har de satellituppkoppling?

  Tänkte på att även mobilnäten plockas ned i fibernätet.

  SvaraRadera