Aktuellt

Andra världskrigets tre slutdatum i Europa

Andra världskriget slutade med Nazitysklands ovillkorliga kapitulation i princip på tre olika datum i Europa. Minst känt är antagligen den...

2017-01-08 17:06

Stefan Löfven: Inte ett öre till åt Sveriges försvar innan 2018

Statsminister Stefan Löfven (s) var helt tydlig på sin presskonferens. Det blir inte ett öre till i försvarsanslag till enligt Stefan Löfven Sveriges nationella intresse och absolut viktigaste uppgift - försvaret av vår frihet och demokrati. Man avser inte heller anslå några medel för att uppfylla den nya säkerhetsstrategin.

Stefan Löfven skyller på alliansens nedskärningar och anser därför inte att man kan kritisera regeringen för att inte ens finansiera 2015 års försvarsbeslut.

Varje fråga om varför Försvarsmakten inte får tillräckliga medel möts av att "alliansen rustade ner, skyll på dem".

Försvaret ska inte få ett öre till i ökade anslag förrän den nya försvarsberedningen är klar. Politikerna ska bestämma hur Försvarsmakten bäst ska försvara Sverige och när det är klart ska eventuellt ytterligare anslag för detta ges.

Under morgondagen ska besked ges om när försvarsberedningen ska vara klar, vilket sannolikt tidigast blir 2018. 

Kort sagt kommer finansiering och eventuella ökade anslag inte falla på sittande regering, då tidigast höstbudgeten 2018, dvs nästa regerings första budget, kommer innehålla ökade anslag. Eventuellt kan det dröja till 2019. Därefter har vi de sedvanliga 5 - 10 åren för att genomföra besluten.

Den nya säkerhetsstrategin är också ett tomt och meningslöst papper. Det enda den innebär är att, utan anslag av medel för detta, Sveriges myndigheter ska föreslå vad man kan göra för att uppfylla strategin. Några medel eller faktiska åtgärder existerar inte idag.

Bloggens tidigare analys att bollen ska kastas över till nästa regering stämmer alltså. Sittande regering tänker inte ordna fram mer pengar, inte ens för att genomföra redan tagna beslut från 2015.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

53 kommentarer:

 1. Är det inte märkligt, Bilen måste du enligt lag ha trafikförsäkrad, Banken kräver att ditt hus är likaså, flyger du med SAS måste fpl vara luftvärdigt och försäkrat osv.
  Men vad gäller Sverige kan man mer eller mindre skita i detta med motivation till att man hinner rusta upp om ngt kommer att hända...och nu kommer det att hända enligt Försvaret bla...inte om utan när...om man då skall vara eftertänksam och inte beslutsam när risken för krig är så stor, då kanske jag kan köra oförsäkrat och ringa försäkringsbolaget innan det smäller, för enligt regeringens sätt att se på det så kommer jag ju att i god tid bli förvarnad innan jag krockar och kan försäkra bilen en timme innan...oj vad pengar jag kan spara.
  Som egen företagare bidrar jag med skatt till samhället vilket jag självklart ska göra för att få det att snurra...Fakturera jag 100 kr till konsument ink moms så får jag kvar i fickan efter sociala, skatt och moms ca 42kr, ovanpå detta betalar jag sen drivmedelsskatt, fastighetsskatt, elskatt och moms på denna, trängselskatt osv...då blir det kvar ca 32 kr till mig, omräknat i timmar vid 8 timmars arbetsdag så jobbar jag 5.5 timmar till staten och 2,5 timmar åt mig själv...då borde staten ha en riktigt bra budget. Vad vet dom som inte vi vet då dom kasserar in pengar i drivor men slut på stålarna när man ska satsa på säkerhet...Tror att våran självlärde stadsminister borde vara ett riktigt bra objekt för att höja tittarsiffrorna i programmet lyxfällan.

  Försvaret förfogar över ca 35 luftvärdiga Jasplan att andvända för rikets säkerhet.
  En jaspilot loggar ca 1,5 timmar/vecka, ca 69 timmar per år...en taxi chafför som kör sin bil motsvarande tid skulle hinna med ca 250 mil per år i storstaden med 35km/tim i snitt...en riktig amatör med andra ord...skulle du våga sätta dig på ett SAS plan med en kapten som loggar motsvarande tid...knappast..och detta är försvarets spjutspets med personal bakom ratten som knappt kommer ihåg vilken knapp dem ska trycka på för att få igång tiovlit o sen köra dogfight på låg höjd med Ryssarna..lycka till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är väl samhällets stora "utmaning" kommande år.

   När tröttnar folket att betala en av världens högsta skatter för att få en medioker skola (på estländsk nivå enligt Pisa), en polis som knappt hinner utreda mord, ett försvar som läcker som ett såll, en iofs bra sjukvård men efter att ha väntat i evigheter i en kön eller ett väntrum. Und so weiter. Samhällskontraktet är ensidigt brutet av politikerna.

   Enligt SKL kommer kommunal- och landstingsskatter att höjas rejält för att knappt bibehålla dagens nivåer i välfärden. Vad tror ni händer den dagen räntorna börjar att höjas och konjunkturen vänder? En perfekt storm?

   Inte underligt att det saknas pengar till försvaret. Att försvara folket mot aggressiva grannländer tillhör tydligen inte statens kärnområde i den humanitära stormakten Sverige.

   Radera
  2. Det ruggiga med den perfekta stormen är att Sverige har många fodringsägare utomlands...när dom ser att svenska ekonomin dyker kräver dom högre räntor på osäkra fodring. ..vad gör Sverige då...läger ner allt som har med säkerhet att göra då det bara behövs om det smäller...vilket man hoppas det gör tidigast nästa mandatperiod

   Radera
  3. För den som vill veta vad vi en gång hade när det gäller vår försvarsförmåga rekomederas Youtube "om kriget kom" en kortserie i sex delar.

   Radera
 2. Vi får inte glömma det viktigaste: Rösta inte på Sverigedemokraterna!

  SvaraRadera
 3. 1,5h / vecka?! Är det verkligen sant? Har vi då verkligen den uttryckta pilotbrist även eller bara ett allmänt hjärnsläpp? Så dåligt effektivt tidsuttag för huvudsaklig arbetsuppgift kan inte vara rimlig.
  Pilotbristen torde då kunna lösas genom utökad flygtid. Om det nu finns pengar att flyga för...
  Mer än halvtid för teoretisk vidareutbildning efter genomförd utbildning borde det väl inte vara?
  Låter orimligt!

  SvaraRadera
 4. Nästa regering är densamma som dagens regering. Borgarna vill ju inte regera, det skulle de ju göra annars eftersom de har majoritet i Riksdagen för att regera.

  Svensk politik är extremt lätt att förutse:
  Ingen regering kommer att göra någonting!
  Detta är enkelt att veta därför att alla partiledare och ministrar är livstidsarbetslösa obildade idioter som aldrig någonsin har åstadkommit någonting, vare sig politiskt eller på annat sätt. Det är helt omöjligt för idioterna att göra ens det som är allra enklast och samtidigt mest nödvändigt för överlevnad. Att "troo" på att svenska staten någonsin mer kommer att göra någonting är som att hoppas att träden i skogen ska göra detsamma.

  Slavfolket verkar ha hårt svårt att fatta att svenska staten är deras värsta fiende som totalförstör vårt samhälle. Vad var det som skulle försvaras?

  SvaraRadera
  Svar
  1. OK vad är ditt alternativ - avveckla staten? (Obs har själv mycket lågt förtroende för alla partier och etablerade politiker av idag - men ändå)

   Radera
  2. Låter som ett utmärkt förslag.

   Radera
  3. Va?
   Kapitalist tillbaka?
   Få se hur länge innan allas våran bloggarlasse sparkar ut dig!
   Sergeanter är icke till att retas med.
   En blev kung i Sverige...

   Radera
  4. Jag hade faktiskt lite abstinens efter Kapitalist-rants upptäckte jag. Skepparns karaktäristiska halvsvammel sätter också lite färg här i kommentarfältet där vi i den socialt missanpassade bloggpublikminoriteten hänger.

   Radera
  5. Jag gillar Kapitalist och har saknat honom. Rymd-kram eller kjamizzaar som Cornu hade sagt.

   Radera
  6. Kapitalist är samma avskyvärda anti-demokratiska idiot som han alltid varit.

   Radera
  7. Och Kuckeliku har missat den snällare och bättre tonen i kommentarsfälten?

   Radera
  8. Du kallar i en annan kommentar en kvinnlig journalist för "padda". Till skillnad från Kapitalist framhärdar hon inte i dumhet. Så akta dig för att kasta sten i glashus.

   Radera
  9. Risken att hon läser den kommentaren betraktar jag som obefintlig och om hon skulle göra det så förtjänar hon det då hon på riktigt medverkat till så mycket dåliga saker. Det har mig veterligen inte Kapitalist gjort och han läser sannolikt din kommentar.

   Radera
  10. @Kuckeliku
   Och förresten så var den kommentaren skriven @Frihet.
   Så du skulle heller inte läst den öht, ett PM i en relativt gammal artikel som svalnat med 100+ kommentarer.

   Radera
 5. Synd att inte DDR-arkiven öppnades för oss svenskar, det hade varit intressant att se vilka agenter de hade i Sverige, för de verkar ju inte ha upphört med arbetet trots "amnestin"...

  SvaraRadera
 6. Ego...ja det är sant, 1,5 timmar per vecka...man brukar säga, för att kunna sitt yrke skall man utöva det ca 10000timmar...sen är man varm i brallan...således, sveriges stridspiloter har samma standard som en cessna pilot, fast till en kostnad som får en att häpna.

  Om du ska få titulera dig Som Leg. Jurist, Läkare, Domare Psykolog etc måste du genomgått utbildning med godkänt resultat...detta för att jag som medborgare skall veta att det är en järnkirurg och inte en sopåkare som är självlärd och står o gräver i kontoret på mig med högst varierande resultat....

  Men man får titulera sig som stadsminister farbror Löven med svetsutbildning på gymnasienivå och försvarsminister med hela två ej slutförda utbildningar på gymnasiet. Försvarsministern påbörjade i I juni 1978 sin värnplikt på Dalregementet och var där i hela 57 dagar innan han tröttnade. Därefter sökte han vapenfri tjänst, vilket beviljades ett halvår senare. Han slutförde sin värnplikt genom expeditionstjänst inom Kriminalvården.
  Hur i Helvete på ren svenska kan två sådana personer få styra sverige med så undermålig utbildning, fullständigt inkompetenta för sina uppdrag...rent utav livsfarliga för oss och våran säkerhet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det som Svetsministern är, inte sant?

   Radera
 7. Vad får folk att vilja rösta på honom? Han borde ha den skaran av väljare som har lägst intelligens. De som inte kan tänka själva och de som inte kan tänka längre än vad näsan räcker samt de som inte tittar på annat än sport och tv-serier. De som är lata och de som är avundsjuka är också hans väljare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla har sina väljare: Vänster har lata och avundsjuka, höger har klimatförnekare och egoister och partier som SD har kroniskt rädda och faktaresistenta.

   Radera
 8. Förräderiet fortsätter. Nu med ett hånskratt.

  Förräderi. Aldrig har folkets vilja varit så långt ifrån makthavarnas göranden. På i princip ALLA OMRÅDEN.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Aldrig har folkets vilja varit så långt ifrån makthavarnas göranden. På i princip ALLA OMRÅDEN."

   Låter inte så trovärdigt, källa på detta?

   Radera
 9. Att redan regeringen Persson började nedmontering av totalförsvaret är glömt sedan länge....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var det verkligen enbart pga Persson? FLER är skyldiga. Man skulle med början på 90-talet, vässa försvaret, bygga om det, göra det mer tidsanpassat. Herrejösses, vi hade ju spadar och skottkärror från förra seklet i förråd som vi inte ens visste var de låg.. Så här fanns chansen att bygga om, att förbättra, att ta en taktisk paus, eftersom WP hade fallit och den ryska björnen låg på rygg. Och militären var med på noterna, eftersom "nedrustningen" skulle följas av en förnyad "upprustning" med hårdare stål, vassare vapensystem, högre förmåga. Sen blev militären lurad, därmed blev också folket lurat. Det kom inget hårdare stål, inga vassare vapensystem (i tillräcklig mängd), värnplikten avskaffades till förmån för ett yrkesförsvar med så dåliga villkor för de som ingår i det, att de knappt kan leva på att arbeta med att försvara Sverige. Det är politikernas svek. Det är förräderiet. Man lurade upp folket på LÄKTAREN genom att noncha, ljuga och förvränga. De kör chickenrace med hela jäkla riket och vi tillsammans med våra barn sitter i baksätet och försöker hålla i oss och kan inte göra annt än att hoppas och vissa av oss bedja att det inte smäller. Till råga på allt, avvecklade man allt vad civilförsvar heter.. Inget vatten, ingen mat, ingen värme, ingen medicin i förråd och inga skyddsrum. Bort med ALLT.

   Radera
  2. Så sant som du skriver..

   Radera
 10. Min förhoppning är att förhandlingar pågår mellan regering och delar av oppositionen i det dolda. Det positiva är att omprioriteringar sker på lite olika håll med bibehållen budget. De 50 myndigheter som fått i uppdrag att återuppta arbetet med en sammanhängande planering för totalförvaret är en bit. Tankarna på en snabb nyutgivning av "Om kriget kommer" är en annan.

  Men visst behövs högre fart på riksdagsbeslut om mer pengar till olika höjningar av totalförsvaret. De partier som driver igenom något av ökning i riksdagen kommer att få lättare i valet.

  Ska fundera lite på vilka nya förberedelser som behövs hemma och på lantstället.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 11. En kanske OT-fråga..
  Är du på Folk o försvars konferens Vem betalar uppehälle och resa ? Du själv eller någon lobbyorganisation ?
  Måste man vara kändis ;-) eller kan "vem som helst" komma dit eller är det inbjudan bara som gäller likt till en exklusiv förening ?

  Lite funderingar så här på kvällskvisten...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min resa och uppehälle betalar du, i form av bloggläsare. Jag finansierar det hela helt själv inom verksamheten, precis som övriga inbjudenmedia. Går väl på runt 10 000 kronor, eller ngt i den stilen, inklusive resan.

   Vem som helst kan inte komma dit, utan det är bara via en exklusiv inbjudan. Undantaget är medföljare, t ex kan inbjudna specifika journalister ta med sig fotograf, och personer med personskydd kan ta med sig det.

   Radera
  2. *skrattar*
   Annonser om ryska dejtingsajter... ;-) Bra att dessa pengar går till ngt vettigt! Men du finns ju inte med på talar- o föredragslistan ... :-(

   Radera
  3. Jag är här som media, inte som talare.

   Radera
  4. Bengt
   Internet vet allt om dig och dina preferenser.

   Radera
  5. "Bengt", jag får inte upp några annonser om "ryska dejtingsiter", bara så att du vet: du lämnar spår på internet som annonsörerna suger upp och anpassar sin reklam efter.
   Vad du får upp i din reklam, säger precis allt om dina surfvanor.

   Ok? :-D

   Radera
  6. Tvivlar!
   Jag fick förra året annonser om industritomter (!) i Moskva.
   Kan det vara 1812 som spökar för Ryssarna?

   Radera
  7. Även om jag är väl bevandrad i det kyrilliska alfabetet så befinner jag mig inte på ryska eller andra "obskyra" dejtingsajter...
   ;-)

   (Storebror ser dig!)

   Radera
  8. @Bengt

   Nä, inte du kanske..

   Radera
 12. En röst på Stefan Löfven är en röst på Moskva således.

  SvaraRadera
 13. Regeringen måste vara Kremls viktigaste påverkansagenter.

  SvaraRadera
 14. Kan inte förstå varför Svetsloppan fortfarande sitter kvar som minister i vår Riksdag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För att de borgerliga tycker han är bättre än alla de har...

   Radera
 15. Vi hör lite olika. Gå tillbaka till källorna och gör era egna tolkningar. Andrahandsuttolkare kan hamna lite hur som helst.

  SvaraRadera
 16. Fotot är snyggt. Med den tomma blicken skulle han kunna agera stand-in som robot i Kraftwerks "The robots"

  SvaraRadera
 17. Tycker Svetsministern gör en bra sak och två dåliga i detta fall!
  Bra: Han vill att det skall fastställas vad som behövs och vad det kostar!

  Dåliga: Han vill inte skjuta till pengar så vi kan använda de grejor vi har eller snabbinförskaffa det som behövs för att lösa merparten av grundproblemen.

  Istället för att ta ansvar skyller han på tidigare regeringar!


  Fast med så bristande utbildning som både Statsministern och Försvarsministern har så kanske man inte skall förvänta sig mera.

  SvaraRadera
 18. Med tanke på min sons och hans kompisars beskrivning av hur det gick till på frivilligmönstringen så skullle det inte hjälpa med ett försvar. För att citera grabbarna: "knarkaren, lismande jasägaren och idioten fick gå vidare"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den svenska militären tar väl in personer som liknar de befintliga?
   ( menar jag ju ej, egentligen, men när det nu var öppet mål...)

   Radera
 19. Är väl allmänt känt att skattepengarna numera ska användas till att undergräva rikets säkerhet genom massinvandring.

  SvaraRadera
 20. i början av 2016 föll häglaredsmasten, en annan mast klipptes fiberkabeln av på, luftfartsverket hävdade att man fått problem med solstormar i södra sverige vilket ledde till groundning av all flygtrafik. ungefär samtidigt gick Sj boknings system ner sig, problem med bankerna, Icas centrallager gick ner sig med tomma hyllor i affärerna som följd, kraftstation i norrland sprängd....Då säger regeringen att händelserna har ingen samband med varandra...varför förnekar dom och dementerar hela tiden...varför skriver dom under på våran egen undergång. Nu har Fra gått ut med att ryssarna förberett att slå ut strömförsörjningen i Sverige, Våran vapenvägrare sen lumpen tiden, den välutbildade försvarsministern med endast slutförd grundskoleutbildning viftar bort detta med att det här är förbredelser som ryssarna håller på med hela tiden...således inget större hot i nutid mot oss...när kommer dom att inse fakta...är det ens när Sverige ligger platt och nere efter sabotage/invasion av gröna gubbar...att satsa på eget försvar är väl en överlevnadsinstinkt....eller inte!

  SvaraRadera
 21. En säkerhetsstrategi kan vara rätt eller fel. Finansierad eller ofinansierad.
  En annan sak är när den är tänkt att gälla.
  Den kan således vara gammal, eller ny, eller ngt annat.
  Lövens som nu kallas 'ny' är inte 'ny', den är hypotetisk, och möjligen kommande/framtida.
  på samma sätt är reformer daterade 'efter 2018' eller '2020' som (mp) gillar som datum, inte reformer utan löften/påståenden som reformer. osv

  SvaraRadera