Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2017-01-28 09:45

Socialförsäkringsminister Strandhäll hyllar skatteplanering och uppsägningar av anställda

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (s) hyllade igår på Twitter skatteplanering, undanhållande av vinstmedel från beskattning och uppsägningar av anställda. Det handlar om det anrika bolaget Morakniv AB, som hyllades av ministern då man anställt en flykting. Verkligheten är att bolaget håller undan miljontals kronor från beskattning och har minskat antalet anställda med 11%. Man får förmoda att detta alltså är något som regeringen och socialdemokraterna alltså uppmuntrar.
Bästaste smartaste Annika Strandhäll (s).
Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Som bekant är det enkelt för företag att imponera på våra högst lättimponerade politiker. Man bjuder in dem till sina lokaler, visar att företaget fungerar, berättar lite anekdoter, visar lite Powerpoint och bjuder på lunch. Vissa är mer lättimponerade än andra.

Annika Strandhäll verkar fått någon crush i Morakniv AB (vem har inte det - vi tar diskussionen om vilken av deras knivar som är bäst i ett separat inlägg), då bolaget anställt en flykting och på den vägen etablerat sig i Daesh upptagningsområden i Mellanöstern.
"Morakniv - snart i en Daesh-video på LiveLeak!"

Nu är ju inte exporten till enbart Mellanöstern 3.5 miljoner knivar. Snarare pratar vi här om bolagets i princip hela produktion, då man omsätter 124 MSEK, eller cirka 35:- SEK per kniv vilket är vad man säljer dem för i snitt till distributörer eller återförsäljare. Någon översatt arabisk varukatalog hittas dock inte på bolagets hemsida, som erbjuder alternativ på engelska och svenska.

Morakniv är dock ett bolag som sedan 2012 minskat sina anställda med 11% och minskat sin omsättning med 12% sedan 2013. Så detta verkar inte direkt gjort att bolaget går bättre. Resultatet har minskat med 88%.

Strandhäll hyllar alltså ett svenskt industriföretag som säger upp folk, förmodligen LO-anslutna arbetare.

Därtill så har Morakniv sk obeskattade reserver på 33 MSEK. Bolaget har alltså hållit undan 33 miljoner kronor från beskattning.

Det tycker jag är bra jobbat av Morakniv, rent av föredömlingt. Man ska inte betala skatt i onödan. Lite kreativa lagliga metoder för att överleva sossesverige måste en företagare ta till - ett företag får ju sätta av 25% av vinsten till periodiseringar som obeskattade reserver. Fortfarande, bör tilläggas. Att sedan Morakniv satt av 35% lämnas som en övning åt bolagets revisor.

Jag välkomnar att Annika Strandhäll (s) hyllar skatteplanering och undanhållande av skatt. Sänkta skatter är just vad som kan hålla kvar företag i Sverige och nödvändigt för expansion. Även om Moraknivs obeskattade reserver växer varje år, samtidigt som det bokförda resultatet minskat med 88%.

Nu ska vi inte vara griniga på Morakniv. Ett bra bolag, med bra produkter. Det intressanta är istället var Socialdemokraterna ställer upp på - uppsägningar av LO-arbetare och skatteplanering. Kanske börjar de blir Moderater? Eller vänta, det är ju sossarna redan - de har ju flera gånger tidigare samarbetat med Sverigedemokraterna.

Har någon åklagare tittat på vad som ligger bakom Annika Strandhälls uttalande? Har hon t ex fått gratis lunch? Kan det handla om korruption?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

19 kommentarer:

 1. Så förbannat sugna på att vränga verkligheten att de inte fattar att de kan bli granskade.
  Jag menar här den smarta damen och inte Moraknivbolaget.
  Viss risk för dem ävenledes.
  Bör ej komma i beröring med "höjdare".
  Se Holmen, till exempel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Klart att Strandhäll är nöjd.
   Affärerna sker ju helt i socialdemokratisk anda och statliga Länsstyrelsen i Dalarna är en relativt stor kund. Finns inget jäv alls.

   Vad det gäller Holmen så är det en patetisk åklagare som nu fått sina 5 minuter i rampljuset. Kul för honom.

   Radera
  2. Det här är också patetiskt, Jan Almgren nyhetschef på SVD talar ut.
   Inte konstigt att tidningsbranschen är i kris med sådana "journalister".
   http://www.svd.se/detta-kommer-skada-borgs-och-lundbergs-trovardighet/i/tv

   Radera
  3. Stefan

   Du tar Holmens problem allt för personligt. Om någon avdankad politiker får rubriker betyder inte mycket för försäljningen.

   Lars

   Personalen har minskat med 11% sedan 2012. Har alla som minskat sagts upp eller kanske de uppsagda är 0 st? Företaget har möjligen sett några av de drygt 100 anställda gå i pension och till och med anställt några för en minskning på 11% sett över 5 år är inte mycket när de har skaffat robotceller som arbetar dygnet runt.

   Skepparn

   jag tror inte Strandhäll förlorar något på sitt företagsbesök. Hon vinner mycket nyttig kunskap på att besöka företag.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  4. Nej jag tar inte Holmens problem personligt.
   Varför skulle jag det?
   Larv är larv oavsett.
   Nu pratar vi om ett bolag som har skog och hör och häpna det har skett jakt på området. Katastrof!

   Radera
  5. Du Nanotec, de där robotcellerna måste vara jävligt dyra i drift iom att både vinst och eget kapital minskat de senaste åren.

   Radera
  6. Bäste Nanotec
   Jag skulle personligen vilja att riksdagsledamöter besökte småföretagare.
   3:12 are.
   Det är ju där arbetet finns och nya jobb skapas om företagarna vågar och har ekonomiska förutsättningar.
   Givetvis borde man inse att det är här man skall underlätta för driftigt folk.
   Men se på f-n
   Vi har ju den där svenska avundsjukan att taga hänsyn till.

   Radera
  7. Stefan jag har inga invändningar mot att det sker jakt på Holmens område och kan tänka mig utan att sett närmare på Morakniv att det finns andra företag som lyckas bra med försäljning eller tom har kommit längre när det gäller att nyttja robotar. Möjligen kostade robotcellerna mycket och skrivs av snabbt.

   Har inga aktier i Morakniv men däremot några knivar därifrån.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Frågan är om vi inte skulle ta personalen från Skatteverket och sätta i Regeringen och Riksdagen. Jag tror att det är enda sättet att saker blir ordentligt gjorda. Regeringen och Riksdagens ledamöter omplaceras med fördel till Samhall. Strandhälls tweet är helt enkelt ett utslag av överentusiastisk naivitet, typ "vad kul att vi har så många bra företag i Sverige som kan göra saker som hon inte skulle kunna göra".

  SvaraRadera
 4. Det är ju inget nytt att såsseriet tar åt sig äran för enskilda lyckade fall och låter påskina att det är legio tack vare deras politik. Lite förvånande dock att det inte fanns med någon lärling i det politiska narrativet.

  SvaraRadera
 5. OT:
  Theresa May framstår mer och mer som den nya Churchill. Levererar ett fantastiskt tal i USA. UK går i säng med USA och blir en ny maktfaktor både ekonomiskt och militärt. Trump agerar otroligt nog statsmannamässigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och varför skrivs inget i våra media (ännu?) om denna gigantiska maktförskjutning från EU?
   Talet:
   https://www.youtube.com/watch?v=CzAaWhbGIWg

   Radera
 6. Fantastiskt att en (1) flyktinh fått jobb. Då återstår bara sisådär en halv miljon...

  SvaraRadera
 7. Ska man vara riktigt petig så uppmuntrar hon väl vapenexport i samma veva? ;)

  Inte lätt när det är svårt..

  SvaraRadera
 8. Morakniv kanske kan använda denna gamla dänga i promotionsyfte nu när de ska expandera till mellanöstern:
  https://www.youtube.com/watch?v=SdbLqOXmJ04

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du måste lära dig länka Östrogen

   Radera
 9. De har väl gjort sin marknadsundersökning och förstått var det finns ett stort behov av knivar.

  SvaraRadera