Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2017-01-03 12:03

Sex timmars arbetsdag - bara avstå lönehöjningar i fjorton år för att nå dit

Arbetsmarknadens parter kan själva komma överens om en långsiktig plan för att nå sex timmars arbetsdag för lönearbetare. Det handlar bara om att avstå från löneförhöjningar om 2% om året i tolv år.
Om vi antar att man får 2% löneförhöjning om året, så kan arbetsmarknadens parter komma överens om att inte höja lönen, utan istället minska arbetstiden med 2%. För att nå sex timmars arbetstid mot dagens åtta - eller snarare nå 30 timmars arbetsvecka från dagens 40 timmar de veckor man jobbar,  faktiskt arbetstid är oftast lägre än 40 timmar pga extra ledigheter vid klämdagar etc - så behöver man bara avstå lönehöjningar i fjorton år (0.98^14=0.75).

Svårare än så är det inte att reducera arbetstiden, givet att vi väntar oss lönehöjningar om 2% om året.

En sådan långsam övergång gör också att alla parter kan anpassa sig - de anställda kan dra ner på sina utgifter i takt med inflationen och arbetsgivarna kan successivt anställa ytterligare personal i den grad det går. Viss verksamhet går helt enkelt inte att reducera arbetstiden för, utan att produkten blir sämre.  Exempelvis transporter. En lastbil får bara köra i 90 km/h och kommer 25% kortare på sex timmar istället för åtta.

Att staten socialistiskt ska bestämma vad som gäller kommer förstås slå helt fel. Man kan väl t ex börja titta på arbetstiderna på Vänsterpartiets partikansli eller partiets riksdagsmän? De måste väl redan ha reducerat sin arbetstid till högst 30 timmar i veckan, för det kan väl inte vara så att det bara är alla andra som ska reducera sin arbetstid?

Påtal om socialism och arbetsmarknad, så gav sig en företagare i USA på att höja lönen för samtliga anställda till 70 000 USD om året. Blev inte så bra. De duktiga slutade när de som inte lyfter ett finger fick samma lön som dem och nu är företagaren tvungen att hyra ut sin egen bostad för att klara sig.

Socialism leder som bekant till att ingen anstränger sig och alla därmed får det sämre. Detta har testats om och om igen under 1900-talet och stora delar av Europa lider fortfarande av sviterna av denna idioti, även om EU har gjort att de länderna åtminstone återhämtat mer av 45-70 bortkastade år än de som står utanför EU, som Ukraina, Vitryssland och Ryssland.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

29 kommentarer:

 1. Det är väl mer läge att diskutera en förlängd arbetstid än en förkortad som framtidsutsikterna ser ut i det här landet
  Den arbetande andelen av befolkningen kommer väl att få försörja en allt större andel icke arbetande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt sant!
   Var vänlig och jobba på och sitt inte och skriv inlägg här!

   Radera
  2. Annat med dig och mig skepparn.
   Sitter här och slår dank.
   Vad ska arbetslinjens Reinfeldt säga?

   Radera
  3. Där finns oändliga skogar och öppna ytor i Sverige!

   - "Ja men Fredrik, utrymme och ekonomisk möjlighet är inte samma sa...."

   ÖPPNA ERA HJÄRTAN!!!

   Radera
  4. Troligt
   Men rör inte min skärgård!

   Slår dank?
   Inte f-n.
   Läst ut Eltings bok "Sword around a throne".
   Känner mig faktiskt riktigt nöjd med att ha hamnat i denna tidslucka med fred och framsteg i lagom takt till dess man kunde utnyttja framstegen.
   Ja, i stort , alltså...

   Radera
  5. Sånt där historiskt skit när det finns "det sovande folket". Vet hut!

   Radera
  6. Vet hut?
   Låter som om jag var kallad till ett KU förhör..
   Allvarligt: hur bär man sig åt då. Ja, att veta hut.
   Kanske avses: veta hur.
   Jo, jag har ju trenne barn.
   Tydligen bättre än tjusarkonungen ,GIII.

   Radera
  7. Reinfeldts arbetslinje visade sig ju bara gälla för infödda svenskar som skulle knega ihop bidrag till lycksökare från andra sidan jorden.

   Radera
 2. Det är ganska jobbigt att inse att en minoritet försörjer en majoritet och nu ska skatterna upp för de stackars få som faktiskt arbetar så att pengarna räcker till de som inte arbetar. Utöver det står vår finabsmiinister och gnäller i pressen om att man måste minska klöyftorna vilekt innebär atrt det fåtal som arbetar inte bara ska betala högre och högre skatt de måste också slita längre och längre dagar, i den kören instämmer vidare diverse socialistiska ekonomer.

  Jag bli spyfärdig av det här och om klyftorna minskar ökar incitamentet att sluta anstränga sig och sofflocket blir mer och mer intressant.

  NU ska uppenbarligen till och med vissa arbetsgivare visa sig altruistiska med andras slit och konsekvensen blev massuppsägningar. Varför tror ni vi har så stor arbetslöshet? Givetvis för att det går utmärkt att vara arbetslös, skillnaden är inte endast inkomst som arbetande kontra arbetslös utan även vad den lilla slanten i skillnad kostar dig i for av 160 timmars arbetsmånad och minskad tid med familj, barn och fritid.

  Klyftorna borde snarare öka och det markant.

  SvaraRadera
 3. Ett annat exempel:
  http://heatst.com/culture-wars/marxist-vegan-restaurant-closes-after-customers-no-longer-willing-to-wait-40-minutes-for-a-sandwich/

  SvaraRadera
 4. Det där exemplet med alla som fick 70.000 dollar - de som sa upp sig för att "de andra" nu tjänade lika mycket som dem - hur funkade det?

  Säg att en person tjänar 70.000 dollar och så får alla andra också 70.000 dollar.

  1. Tog han ett bättre betalt jobb på ett annat ställe - om det är så - varför bytte han inte innan och har det verkligen att göra med att de andra fick lika mycket i lön?

  2. Bytte han till ett annat jobb som betalade lika mycket - varför byta?


  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför att ingen vill jobba häcken av sig för att någon ska sitta och fika och få samma lön. Hade du 700000 USD i lön så var det ett resultat av kompetens och många års hårt slit. Sedan kom någon utan erfarenhet och kompetens och fick samma lön.

   För övrigt mkt aktuellt hos polisen, där nyblivna poliser får högre lön än folk med 10+ år i yrket. Som slutar...

   Man ska komma ihåg att upplevd belöning är relativt andra, precis som upplevd fattigdom också är relativ.

   Radera
  2. Vilken dj-a inflation!?
   Tio dubblad lön, helt plötsligt.
   Leve nya året.

   Radera
 5. "Att staten socialistiskt ska bestämma vad som gäller kommer förstås slå helt fel"
  Gäller det här all statlig inblandning på arbetsmarknaden, eller specifikt arbetstider?

  SvaraRadera
 6. Lärarlyftet är ett bra exempel på välvilja som blivit missriktat.
  Alliansen hade väl ett begrepp förstelärare som gav en liten del mycket mer.
  Nuvarande regim ville vara mer demokratisk men gav inte alla ett lyft-vilket fick följden att de som inget fick blev utpekade.

  Inför 6 timmarsdag med bibehållen lön men ge en option på att jobba 2 timmar till med mer i lön!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänsterpartistisk retorik. Fungerar inte nu heller.

   Kompetens måste betala sig och en duktig lärare bör ha mer i lön än en ej lika duktig. Kommer alla att tjäna på i slutänden när både löner och kompetens ökar bland alla lärare och slutligen en bättre skola.

   Jag förstår inte alla gnällspikar som har invändningar mot detta.
   För det är väl inte bra som det är och lärarbristen är ju stor.

   Radera
 7. Kostnader för arbetslösa/sjukskrivna lämnas utanför ekvationen i bloggarens analys. En viktig poäng med 6h arbetsdag är att det till viss del motiveras av minskade kostnader för arbetslösa och sjukskrivna. Självklart bör implementation av 6h arbetsdag genomföras så att den ökade lönekostnaden finanieras genom minskad kostnader för arbetslösa/sjukskrivna. Jag förstår inte varför det skulle vara för promblem med att en lastbil byter chaufför 4 ggr per dygn istället för 3. Den körs lika långt/ lika snabbt för det.Eller att man har 6 skiftlag istället för 5 vid dygnetrunt drift. Till exempel. Själv jobbar jag som tjänsteman i industrin. Som tur är har jag ganska flexibla arbetsförhållanden, jobbar en del hemifrån. Mitt problem berör inte tiden som jag är "instämplad" utan snarare att arbetsinnehållet är mer eller mindre meningslöst i många fall. 10% max av min tid leder till någonting vettigt. Roland Paulsens bok om arbetsförmedlingen är tyvärr tillämplig inom industrin också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läste du inlägget igår där det visade sig att sjukskrivningarna inte minskat efter att man infört 6 timmars arbetsdag. Var det 6 promille de minskade?

   Varför kan vi inte bara införa fri avtalsrätt och fri lönesättning så kan du jobba precis så många timmar som du och din arbetsgivare kommer överens om till precis den lön som ni kommer överens om?

   Varför måste vi centralplanera och lagstifta fram allt sånt här när det räcker med att ge folk tillbaka makten över sina liv?

   Radera
  2. http://www.dn.se/kultur-noje/roland-paulsen-valkomna-tillbaka-till-jobbet-har-far-ni-nagra-goda-rad/

   Radera
  3. Ja, jag brukar förorda det som kallas "negativ inkomstskatt" vilket är en variant på medborgarlön. Med en successiv övergång mellan endast medborgarlönen och en inkomst från full sysselsättning, hur man nu vill definiera det. Om man skattemässigt gynnar de lägsta inkomsterna så kan fler sättas i arbete. Med konceptet med negativ inkomstskatt, kan man, beroende på hur man väljer att utforma det, bestämma vad kostnaden för de lägsta inkomsterna ska vara; mao man bör kunna eliminera arbetslösheten. Om man nu skall försörja de arbetslösa på ett eller annat sätt, så är det väl en god princip att de får jobba också.

   Vad gäller sjukskrivningarna så ser du inga som helst effekter av ett tvåårsexperiment på belastningsskador. Dessa och associerade sjukskrivningar uppstår efter längre tid än så.

   Radera
 8. Nåja, det där med Dan Price är ju inte helt korrekt som du skriver. Han sänkte medvetet sin egen lön till just 70k från 3 miljoner för att företaget skulle ha råd och även om några anställda har slutat så har många stannat och företaget har ökat sin vinst.

  http://www.inc.com/magazine/201511/paul-keegan/does-more-pay-mean-more-growth.html

  http://www.today.com/money/gravity-payments-70k-minimum-salary-ceo-dan-price-shares-results-t101678

  Om man vill kolla hur det verkligen gick för företaget är det bättre att kolla artiklar från 2016 än från 2015...

  SvaraRadera
 9. Om man räknar på 3% löneökningar så klarar man att införa det över 2 mandatperioder.

  Sen ska man givetvis få jobba så mycket som man vill men varför inte justera ned normtiden? Det blir givetvis upp till var och en om man även fortsättningsvis vill jobba 4, 6, 8, 10 eller 12 timmars arbetsdagar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varför inte helt enkelt bara jobba halvtid eller 75% redan idag?

   Radera
  2. Jag är osäker på om man har den rätten gentemot arbetsgivaren, om kontraktet säger 100%. Har man barn i viss ålder, så vill jag minnas att man har rätt att kräva 80% om man annars jobbar 100%. Men har man en god relation med sin arbetsgivare och kan komma överens så borde det ju inte vara ngt problem.

   Radera
 10. Definitionen av idioti är väl socialism i praktiken?

  Finns nyyexade poliser med högre ingångslön än de med 4-5 års erfarenhet. Ett resultat av plakatpolitik: "höj ingångslönerna".

  SvaraRadera
 11. Jag jobbar som konsult. Skulle vara kul att se våra kunders miner när vi börjar ta samma betalning för 6 timmars jobb som vi tidigare gjorde för 8 timmar. Tror inte den fakturan blir betald...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så långt kan inte förespråkare för 6 h arbetsdag tänka.
   Detta gäller väl alla små egna företagare. Höja priset på tjänst eller produkt med 25%.
   Så länge det är skattebetalarna som står för kalaset verkar det fungera bra tycks det.

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Varför är det så svårt att förstå?
  Självklart är det meningsfullt att göra arbetsnormen mindre än 40 h i veckan. De flesta kan intyga att fritiden då inte räcker till barn, träning, vila, socialisering, etc. Livet helt enkelt.
  Lyckas Sverige även i framtiden har vi ett val mellan mer pengar, eller mer fritid, eller lite av varje.
  Varje alternativ har sina utmaningar och sina fördelar. Ingen av de är omöjlig att genomföra.
  Vad är det för värld vi vill leva i?

  SvaraRadera