Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-01-11 23:21

Ryssland avkriminaliserar misshandel inom familjen

Ryska duman har med massiv majoritet röstat för avkriminalisering av misshandel inom familjen. Det är framöver ej straffbart att misshandla sina barn eller sin fru. Av dumans 450 ledamöter röstade 368 för, två emot och kommunistpartiet lade ner sina röster. Initiativet togs av det socialdemokratiska vänsterpartiets Elena Mizulina.
"Nas ne dogonjat" - de får inte fast oss. Ryska folksporten barn- och hustrumisshandel ska bli laglig.
Tidigare var misshandel inom familjen kriminellt. Den ryska duman har nu massivt röstat för avkriminalisering.

Inititativet till omröstningen drevs ursprungligen fram av det socialdemokratiska vänsterparitets Elena Mizulina och endast två av dumans 450 ledamöter röstade emot. Kommunistpartiet lade ner sina röster.

Motiveringen är att skydda familjelivet mot otillbörliga intrång och att straff för misshandel strider mot den traditionella ryska familjen eller de traditionella värderingarna.

Efter avslag tidigare, har man nu skickat in förslaget igen via Olga Batalina, som motiverat det med att det "straffrättsliga ansvaret har aldrig någonsin gjort någon mer tålmodig eller snäll". Straff av misshandel har inte heller reparerat trasiga relationer.

Kommunistpartiets Jurij Sinelnikov sade att det blir okej för en full fader att dänga en sjumånaders bebis i väggen och partiet lade ner sina röster, men röstade inte emot.

Oksana Pushkina i Förenade Ryssland citerar inrikesministeriet och säger att 600 000 ryska kvinnor misshandlas varje år och menade att man måste ändra de nationella traditionerna, men kritiserades av t ex Vitalij Molonov för ordet partner som menade att "antingen finns det en make, en fästman, eller ingen".

Dumans talesman Vjatjeslav Volodin kommenterade omröstningen med att "ingrepp i familjelivet är oacceptabelt eftersom det är en familj", dvs man ska inte få lägga sig i misshandel inom familjen.

Man kan läsa mer hos t ex BBC Rossija eller för den delen ryska Mail.ru.

Elena Maizulinas socialdemokratiska vänsterparti SR sitter tillsammans med de svenska Socialdemokraterna i Socialistinternationalen och är alltså vår feministiska utrikesminister Margot Wallströms (s) partikamrater i Ryssland.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

55 kommentarer:

 1. Cornu, ska du inte skaffa dig en ryska? Du lär vara ett bra exempel på hur man kan behandla en kvinna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Perfekt är korrekt tempus.

   Radera
  2. Verkligen? På balkan hände det inte sällan att man träffade ryska officerare på de mest märkliga ställen med uniformen i oordning och en ung kvinna under armen. Ofta satt de i parkerade bilar med immiga rutor t ex. Alltid samma ursäkt - "det är min tolk". Är du säker på att samma sak inte föreligger här?

   Radera
  3. Tolk, menar du en en sån där man har för att kola att t.ex.diametern på en axel är rätt?

   Radera
  4. Nja, som jag förstod det så avsåg det en person med vissa orala färdigheter.

   Radera
  5. orala fördigheter som att uppskatta diameter på ett grenrör?

   Radera
  6. Monica L, givetvis...

   Radera
 2. Hej

  Sverige är på på god? väg åt samma håll...tack för multikulturalism.
  Inget snack om det...längre.
  Färdigt och klart...

  Over and out

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen? Sverige som var först i världen med att kriminalisera barnaga? Men du menar att vi snart avkriminaliserar det? Vad har du för belägg för det?

   Radera
  2. Religionsfrihet innebär att man får tro på vad man vill, inte att man får göra vad man vill.

   Radera
  3. @gbd crvx
   Nu ska du inte komma här och störa Linus, i sin fantasivärld, med såna saker som ett sakligt argument. Skäms.

   Radera
  4. Hah, fan vad sämst. Annars får ju Sverige kritik för att man inte ens får hemskola barnen, vilket man får i en massa andra länder. Eller att vi lär ut den smala PK-korridoren till våra barn, etc. Men nu helt plötsligt är vi jätteliberala och tillåter vad som helst i religionens namn?

   F ö har ju svenska myndigheter också figurerat i avskrädeshögar som RT avseende att vi på frivola grunder skulle omhänderta förment vanvårdade barn på väldigt lösa grunder. Men nu helt plötsligt är vi förslappade och släpper igenom vad som helst?

   Men en sak kan jag naturligtvis ge er i diskussionen - såväl i Sverige som i Ryssland så försvinner ju inte våld i hemmet genom en kriminalisering, det vore ju naivt att tro.

   Radera
  5. Wife beating är tillåtet om hon inte gör som mannen säger inom Islam.
   http://www.thereligionofpeace.com/pages/quran/wife-beating.aspx

   I Sverige sker det varje är ett antal "balkong flygningar" vilket kan kopplas till religion, men då har det nog "övertolkat" Koranen.

   Så det sker nog en hel del bakom "lyckta dörrar" i Sverige.

   Radera
  6. Jaha, ett "Men USA då"-argument fast med Sverige istället. Så fräscht.

   Radera
 3. Börjar på allvar tro att Lars Wilderäng har en högst personlig biff med ryssar,med tanke på bilderna som är publicerade med inlägget.

  Det hela känns ....långt ifrån professionellt. Rent av skadeglad och med en oförblommad illvilja. Inte din bästa stund på nätet precis.
  Om du är vår hemlige expert på kontraspionage och aktiv krigsföring , så borde du genast anmäla dig till ett frivilligt krigsförband i östra ukraina , för att ta hand om ryssarna. vad är det som stoppar dig ?

  Åhhh. Kan det vara en blommande karriär i bokskrivandet och anlitad föreläsare. Och familjen behöver sin försörjare.

  Inser du hur fjantig allvetande du framstår som ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla blogginlägg måste ha en illustration, allt annat är inte professionellt. Blod och sprit går väl alldeles utmärkt till misshandel.

   Fanns det något sakfel? Det är väl rätt intressant att få ett referat av vad som händer i ett krigshetsande grannland.

   Radera
  2. Nej, det är förstås. Den där bilden är ju helt omöjlig att relatera till Ryssland. Där finns knappt någon machokultur, alkohol är mycket ovanligt och våld känner man knappt till.

   Nej, den där bilden får mig osökt att tänka på... Polynesien.

   Radera
  3. Nas ne dogonjat är ju Tatu:s gamla slagdänga, förresten. Som skrev låtar om lesbiska förhållanden. Fast senare kom de ut som böghatare, åtminstone den ena av dem.

   Radera
  4. Jag tycker att bilden åskådliggör innehållet i blogginlägget på ett utmärkt sätt.

   Radera
  5. Frågan är bara vad ketchupen är till för. Den där berömda popcornskålen kan man plocka fram titt som tätt när Ryssland är i färd med att utrota sig självt, men man kan ju inte ha ketchup till popcorn, det blir ju äckligt?

   Plus att alla vet att en riktig karl inte behöver knogjärn, stolsben, strykjärn eller dylika verktyg för att sätta frugan på plats. Har man tennisarmbåge så att man inte kan slå, kan man t ex trycka ner hennes hand eller ansikte på gasspisens heta yta för att lära henne veta hut, knuffa henne utför trappan eller så.

   Radera
  6. Är det bara jag som inte ser något sensuellt i dylikt beteende?

   Radera
  7. Det beror förmodligen på att du inte är nån riktig karl. Chicks are for faggots, kolla på Putin, han rider häst med sina polare eller pyjamasbrottas med andra gubbar. Inte fan håller han på med blommor och bjudmiddagar i chambre separée och sånt bögeri.

   Radera
  8. Sånt spar han till Trump

   Radera
  9. Tja
   Jag läser ju tips man får i doktor Lönnrots verk Kalevala...

   Radera
 4. För övrigt är nog detta ganska mycket en anpassning till verkligheten. Rysk polis brukar inte bry sig skitmycket om sådana anmälningar även om det formellt är kriminellt.

  Mizulina var f ö ledande inom kriminaliserandet av "Gaypropaganda" också. Den ortodoxa kyrkan vill också ha en avkriminalisering eftersom den ser på misshandel, åtminstone måttlig sådan, som en godkänd konfliktlösning inom familjen, med stöd i den veliga skrift. Den man agar älskar man, och sånt där antar jag. Precis samma försvar som de muslimer som försvarar våld inom äktenskapet - bara man slår lagom hårt är det OK.

  Det finns siffror som visar på att 14000 kvinnor i Ryssland dör av familjevåld varje år. En hel del antagligen i barnaför ålder. Men hey, Putin verkar ju fast besluten att sänka de etniska ryssarnas nativitet till nollpunkten och låta dem bli utkonkurrerade av tatarer, evenker, tjetjener etc så det här ligger ju i samma linje. En sann mångkulturkämpe den där VVP som inte bara gullar med minoriteter utan aktivt verkar för folkmord på majoritetsbefolkningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte förvånad att ortodoxa kyrkan driver på i en ultrakonservativ riktning samt lånar ut sin legitimitet till självömkande nationalism.
   Serbiska kyrkan backade Milosevic på samma sätt. Och det gick ju sådär...

   Radera
 5. "Elena Maizulinas socialdemokratiska vänsterparti SR sitter tillsammans med de svenska Socialdemokraterna i Socialistinternationalen och är alltså vår feministiska utrikesminister Margot Wallströms (s) partikamrater i Ryssland. "

  Vad vill du få sagt med detta? Att (S) förespråkar våld I hemmet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, snarare att S bör verka för en uteslutning av Rättvisa Ryssland ur socialistinternationalen.

   Det förefaller vara brukligt agerande där, att man utesluter partier som spårat ur och blivit konstiga. Mubaraks parti uteslöts t ex 2011 på grund av våldsamheterna i Egypten.

   Uteslutning sker med 2/3 majoritet.

   Radera
  2. Det kan ju även vara ett argument för att socialistinternationalen är skit, att den innehåller en massa konstiga och korrupta skitpartier och att den inte är särskilt socialistisk utom till namnet.

   Och det är rätt.

   Radera
  3. Det första posten låter ju rimlig Ben

   Radera
  4. även om jag misstänker att han försöker ta lite inrikespolitiska poäng

   Radera
  5. Vackert förnamn den ryska tösen har!

   Radera
 6. Mycket märkligt.

  Det lilla jag förstått med hjälp av Google Translate är detta:

  För inte så länge sedan så ändrades lagen för misshandel. Första gången man misshandlar någon så får man bara böter men inget "brott" - dvs avkriminaliserat. Dock så var misshandel inom familjen kvar - dvs det var fortfarande kriminaliserat. Man kunde slå en främling på käften och bara betala böter men slog man sin partner på käften så blev man en brottsling.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för den förklaringen!

   Radera
  2. Det är en sovjetkvarleva, tror jag. Det handlar inte enbart om böter utan om straffarbete eller samhällstjänst, oftast. Att gå runt och nita folk på stan var typiskt "antisocialt beteende" i Sovjet och det skulle korrigeras med hårt arbete och så där.

   Radera
 7. Hur farligt är det att bli slagen egentligen? Nu talar jag inte om dödligt våld. Se bara på den generation i Sverige som lyckats bäst, 40-talisterna. De fick sig en örfil ibland i skolan och smisk i stjärten hemma när de inte skötte sig. Har de tagit skada av det?

  Jag tror betydligt fler lider av verbalt våld. Mobbing. Den mobbade borde också få försvar sig. Vet den stygge att den kan åka på en tjottablängare, håller den truten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig fattat det där "i" stjärten.
   Nog hamnat för djupt där, inte sant?
   För övrigt har kulturlandet Frankrike avskaffat barnaga för några dagar sedan.
   Finns inte många länder man kan bo i anständigtvis.
   Fast 18+ är ju helt ok lagligt.
   Väl?

   Radera
  2. Så du menar att det var stryket som gjorde dem framgångsrika?

   "Vet den stygge att den kan åka på en tjottablängare, håller den truten" Mer troligt att det blir: Vet den mopsige glasögonormen att han kan få på truten så sager han inte emot

   Radera
  3. Annan tid nu, 40,50-talet var bra, nu har vi pussy generation.
   We're the middle children of history, man. No purpose or place. We have no Great War. No Great Depression. Our great war is a spiritual war... Our great depression is our lives. -Tyler Durden

   Radera
  4. "Så du menar att det var stryket som gjorde dem framgångsrika?"

   Nej men en person som fått en örfil eller lite smisk av föräldrarna eller läraren eller kanske något så farligt som en rejäl utskällning när de gjort något dumt kanske växer upp och och blir människor som INTE blir kränkta när t ex Polisen säger åt dem att de inte får begå brott och sköta sig och börjar kasta sten.

   Jag själv som 70-talist fick varken stryk hemma eller av lärarna men då och då rejäla utskällningar. Det har gjort att jag kan ta det om det kommer en vakt eller polis och skäller om jag begår något fel utan att bli kränkt.

   Man läser ju nästan dagligen om personer som misshandlas/dödas bara för att de gjort misstaget att säga åt några ungdomar att man t ex inte får ta sönder saker osv.


   Radera
  5. Precis, agan behövdes inte.Det gick att sanktionera dåligt beteende utan våld.

   Radera
  6. Så man blir våldsam av att inte bli slagen hemma? Verkar rimligt...

   Radera
 8. Borde du inte ha sparat denna i två dagar? Ryskt fredagsmys...

  SvaraRadera
 9. Förut brydde sig polisen inte om slagsmål i hemmet. Det var grannar och familjs uppgift att lugna ned bråket. Deras problem, deras lösning. Men generellt är Ryssland på väg i fel riktning. Oljepriset är lågt, de sitter i skiten rent generellt, deras oligarker kan inte tjäna så mycket pengar som de brukade. Av just den anledningen måste de röra om i grytan i omvärlden i syfte att efter ett rimligt bråk förhandla fram villkor som gör att deras samhälle är ekonomiskt hållbart. Just nu är det inte det med sanktioner och oljepriser. Av den enkla anledningen måste vi öka försvarskapaciteten genast.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kolla var break-even för exploatering av olja och gas i arktis ligger. Återkom sen med din analys. För övrigt har ryssland en tradition av att fruar sköter om rättskipningen. När den fulla mannen sover ruset av sig befriar frun honom från hans alkoholism snabbt och smärtfritt. Ibland skär hon k***n av honom. Samma gäller män som förgriper sig på sina tonårsdöttrar. Mordstatistiken i Ryssland är tråkig läsning.

   Radera
  2. Du jag analyserar varenda dag vad nu det är värt.
   Det jag reagerade på var ditt påstående om ett lågt oljepris.

   Radera
  3. Enligt de så kallade break even-priser som IMF har räknat ut, vilka anger det pris som krävs för att budgeten ska gå ihop, så behöver exempelvis Saudiarabien, världen största oljeexportör, ett pris på runt 100 dollar per fat och Ryssland ett pris på över 70 dollar.

   Uppgift från januari 2016. Om de sänkt sina utgifter sen dess vet jag inte.

   Radera
  4. Det kan stämma Mikael.
   Ungefär som det kan stämma att förstagångsköpare i Sthlm med ett snittpris över 100 tusen/kvm behöver en ränta på under 2% för att det ska gå ihop i budgeten.

   Radera
 10. Hand upp alla som inte fick smisk som barn, men som GÄRNA hade velat ha det.

  SvaraRadera
 11. What!!! Ingen som står upp och påstår att blogginlägget är ljug? Att det är CIA/nazijudarna/Clinton/alla-utom-sd som planterat denna falska nyhet?

  Kom igen nu! Det ser faktiskt illa ut för kära Ryssland annars!

  SvaraRadera
 12. Roligt att kasta skit på Socialdemokratin och Vänstern när Yelena Mizulina är typ råkristen och mer Kristdemokrat än något annat.

  RyskOrtodox för att vara mer exakt.

  Så... kristna värderingar är det som sätter tonen... inte nått annat... inte muslimer, inte socialister...

  SvaraRadera