Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2017-01-25 17:59

Ryska duman klubbade igenom avkriminaliseringen av misshandel inom familjen

Det ryska parlamentet duman har nu klubbat igenom den andra omgången av avkriminaliseringen av misshandel inom familjen, med 385 röster för och två emot. På fredag ska sista omröstningen hållas och sedan är det upp till diktatorn Putin att säga ja eller nej till lagen. Till skillnad mot när jag rapporterade om detta för två veckor sedan har nu gammelmedia vaknat.
"Nas ne dogonjat" - de får inte fast oss. .
Den ryska duman ska alltså rösta totalt tre gånger, men eftersom man inte är en demokrati kommer diktatorn Vladimir Putin sedan säga ja eller nej till lagen. Att diktatorn säger nej är nog osannolikt, eftersom hans eget parti röstar för det hela. Det är ju ändå traditionella värderingar att misshandla barn och hustru i Ryssland.

Likt tidigare var det endast två som röstade emot att det blir fritt fram att misshandla barn och kvinnor. I teorin även män, men det är främst kvinnor som råkar ut för detta i Ryssland.

Public Service/SR skriver:
"Ett våld som årligen drabbar drygt 50 000 ryska kvinnor och dödar några tusen varje år.
Bara två röstade emot när 365 ledamöter av ryska parlamentet, duman, för andra gången röstade för att avkriminalisera husaga."
Nu ska iofs siffran vara 600 000 drabbade ryska kvinnor, men det kan vara över några år. Stekpannan används ju bara ibland för att faktiskt laga mat med.

Socialdemokraten Elena Mizulina fortsätter sina motiveringar med att lite misshandel är ju inte så farligt och nu kan man inte längre falskanmäla sina föräldrar för misshandel, eftersom det trots allt är lagligt.

Undrar vad Margot Wallström (s) tycker om sin kollega i socialistinternationalen, Elena Mizulina och att det är de ryska socialdemokraterna som driver kvinnomisshandellegaliseringen, förvisso med stort stöd i parlamentet?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

67 kommentarer:

 1. Hej Lars

  Förvisso så är detta ingen "höjdare"...men medan man åtminstone försöker stifta någon lag (om än hårresande galet) så pågår kvinnovåld i "svenska" hem utan att man tillämpar befintliga svenska lagar ens!

  Tänker på hedersvåld, kvinnoförtryck, gift med minderåriga, barnaga mm..

  Undrar i mitt stilla sinne vad som är mera "ärlig"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker du att vi ska avkriminalisera misshandel inom hem och familj även i Sverige? Eller vad är din poäng?

   Radera
  2. Nu har vi åtminstonde lagar mot det.

   Sen bör man kanske i så fall (i ärlighetens namn) också fråga sig varför det ändå pågår våld utan påföljd. Jag gissar att orsaken är antingen att det ofta kan vara svårt att bevisa vad som hänt. En annan orsak kan vara att folk inte vågar anmäla dessa brott.

   Det förekommer dock att fall faktiskt leder till fällande domar. Så att säga att lagen inte tillämpas är egentligen fel.

   Att avkriminalisera något tror jag inte är ett sätt att komma tillrätta med ett problem. Det kan inte ens kallas för ett försök att komma tillrätta med problemen.

   Sen när det gäller äktenskap med barn så är lite frågan på vilka grunder det skall vara straffbart. Jag menar att genom att kriminalisera det så har man ju egentligen erkänt äktenskapet. Och det är egentligen genom erkännandet av äktenskapet som skadan uppstår. Det är alltså i sammanhanget staten som begår övergreppet.

   Radera
  3. Alltså äktenskap är ju en frivilligt ingången "affärsförbindelse", som när som helst kan avbrytas genom att den ena parten begär skilsmässa. Än har det inte gått så långt att staten bestämmer vilken hen man skall gifta sig med. Den dagen vi kommer dit så kommer saken i ett annat läge - men i nuvarande situation så är det väl åtminstone en acceptabel liberal ståndpunkt att bägge parter inom ett äktenskap utan statliga order uppifrån själva får komma överens om hur de sinsemellan skall använda sina knytnävar likväl som de själva får komma överens om hur de sinsemellan skall använda sina könsorgan? Så länge skilsmässa är laglig ser jag inga problem att sånt där skötes av medborgarna själva inom respektive äktenskap.

   Radera
  4. Hälsar den tionde mannen (populärkulturell referens, dock ej Graham Greene).

   Radera
  5. Just affärsförbindelsen kan i en del fall vara uppgjord av förädrarna och kvinnan riskerar hedersvåld vid skilsmässa mao lagstiftningen måste skydda de svaga här.

   Radera
  6. Äktenskap uppgjorda av föräldrarna är i sig olagliga, eller hur? Skall man nu ha lagar som skyddar de svaga (och de skall man, i alla fall i Sverige) så borde man från regeringen börja med att tvångsupplösa alla tvångsäktenskap.

   Radera
  7. @Peter Andersson

   Till viss mån ja. När det gäller misshandel så finns det utrymme för medgivande här, man kan avtala bort det till viss nivå. Sen när det gäller avtal så finns det generellt vissa grunder (och bör så göra också) för vilka avtal blir ogiltiga, det kan vara att ena parten har ingått det under tvång, ena parten inte är myndig, ena parten inte varit vid sina sinnens fulla bruk osv. Samma sak bör i princip gälla äktenskap också (sen tillkommer lite extra krav gällande processen, men det är nog i sin ordning).

   När det gäller tvångsäktenskap så tycker jag att det inte borde vara en fråga om att tvångsupplösa dem. Det är att man inte erkänner deras giltighet över huvud taget (ungefär som ett avtal som inte är giltigt). Dock kanske det ju vara på sin plats att göra det enklare för den drabbade att få fastställelse om att avtal/giftemål inte är giltigt (i stället för att som nu behöva riskera bli stämd ifall man bryter mot avtalet).

   @Sjunkbomben

   Som sagt sådana avtal är inte giltiga. Så att kriminalisera ingående av sådana avtal i sig är ju som konstruktion i lagen tämligen tveksamt - genom att kriminalisera det så erkänner man ju att det ingåtts ett giltigt avtal till att börja med. Sen är ju hedersvåld och hot redan kriminaliserat.

   Som jag ser det så har äktenskapet inget med situationen att göra i ett sånt läge. Pga tvång finns det inget äktenskap, iaf inget som staten skall erkänna. Då är det ju "bara" våld eller hot om våld (med förevändning om något påstått äktenskap som egentligen inte existerar).

   Radera
  8. Problemet med just dessa typer av äktenskap är att de kan vara ingångna i ett annat land, parterna känner inte till eller bryr sig om svensk lag då seder och religion kommer före. "Gifta inför gud, spelar ingen roll vilken lag ni kommer med"

   Radera
  9. @Sjunkbomben

   Då blir det ju än mer barockt att kriminalisera det. Att utkräva straffansvar enligt svensk lag för vad en utländsk medborgare gör i utlandet innan han satt sin fot på svensk mark är ganska tveksamt.

   Om jag skulle anse att jag inför FSM är gift med mitt durkslag så ser jag egentligen inte varför man skulle fästa så stor vikt vid det. Man tillåts ju tro på låtsaskompisar så man borde ju kunna tro andra saker också. Det innebär inte att staten per automatik skall upplyfta dessa föreställningar till någon slags juridiskt faktum.

   Kort sagt om de har ingått ett äktenskap under förutsättningar som inte accepteras av svensk lag så finns det ingen anledning till att erkänna det äktenskapet som giltigt heller.

   Radera
  10. @ Anonym: Bra förtydliganden. Samma slutresultat - men att helt enkelt ogiltigförklara är tydligen juridiskt bättre än att tvångsupplösa tvångsäktenskap.

   Det skulle möjligen kunna finnas en moralisk/semantisk poäng i att tvångsupplösa utländska äktenskapsformer som är olagliga i Sverie - i och med att svenska staten då tydligt markerar att det är den som bestämmer i Sverige och att hederskulturella traditioner helt enkelt får acceptera det tvånget och ställa om sig.

   Radera
 2. Ja jösses, vad var det för stolpskott som röstade MOT detta? Det blir en double facepalm för dessa tu!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller så blir det stryk när de kommer hem...

   Radera
 3. Hur motiverar de ens det här? Finns det inte åtminstone någon listig låtsasdiskussion om att falskanmälningar skjuter i höjden eller liknande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske det;)

   Även vid en falskanmälning så antar jag att man är tvungen att smörja lite för myndighetspersoner för att bättra på sina chanser att bli frikänd. Sånt kostar ju för de som drabbas av falskanmälningar...

   Radera
  2. "Vanlig" misshandel avkriminaliserades för ett antal år sedan.

   Någon undrade varför samma sak inte gällde inom äktenskap.

   Fortfarande ett "brott" över en viss gräns.

   Radera
  3. I en del tidningar, tex SvD, skriver de att Putin förra sommaren skrev under en lag som gjorde att det är skönare straff för misshandel inom familjen än utom. Det är tydligen detta dimman opponerar sig mot.

   Som vanligt tror jag inte vi får hela historien översatt.

   Radera
 4. Hur ska Trump toppa det här? Han kan inte vara sämre karl än Putin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Trump är inte mycket sämre. Han ser ut att börja med att skära ner finansieringen till program som arbetar med dessa frågor. Detta har The Hill rapporterat om.

   Se krönika med länk nedan:

   http://thehill.com/blogs/pundits-blog/the-administration/315427-how-will-president-trump-handle-violence-against-women

   Radera
  2. Jag gissar att Trump kommer avkriminalisera våldtäkt inom äktenskapet igen. Han kan ju inte bara härma Putins wifebeaterlag, utan måste såklart ta det ett steg till för att visa vilken riktig karl han är.

   Radera
 5. Plötsligt förstår man varför Lyudmila skilde sig från Vladimir Putin.

  SvaraRadera
 6. Detta handlar såklart inte om att man tycker det är bra att folk slåss, det här handlar om att sätta familjen före staten och inte ha lagar som i princip blir omöjliga att kontrollera efterlevnad på.
  Sen kan man såklart argumentera för och emot, men att framställa det som ett resultat av diktaturstyre tycker jag är missvisande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med det resonemanget så kanske man skulle ändra lagarna så att de blev tydligare att det bara är olagligt ifall man blir påkommen? Legalisering av lönnmord t.ex. Eller legalisering av skjutningarna i malmö.

   Lagarna innebär ju mer än man tillskriver en straffpåföljd. Det innebär också att man i lagtext påpekar att beteendet inte är OK.

   Radera
  2. Nej, för i socialist-PK-Sverige är det staten, som har monopol på våld, stöld osv, vore fruktansvärt om någon försöker ta det ifrån politrukerna.
   Så när storsyrran pucklar på lillbrorsan, så han får näsblod, ska hon skickas på uppfostringsanstalt, och är hon inte gammal nog får farsan sitta av tiden. Det är klart av vi ska belasta domstolarna med detta, det ger ju mer jobb till statsanställda.

   Radera
  3. I mitt äktenskap har jag fått åtminstone en örfil och två nypningar i låret. Jag är glad att ingen angav min fru för jag tycker om henne ändå även om hon är kriminell.

   Radera
  4. För det första så är man inte straffansvarig för andras handlingar. Det blir alltså inte för farsan att sitta av tiden.

   För det andra bör man ju fråga sig varför det skulle vara mer OK att storsyrran pucklar på lillbrorsan så han får näsblod än att storsyrran pucklar på grannens grabb så han får näsblod. Eller för att ta vuxna - att det skulle vara mer okej att du misshandlar din fru än att du misshandlar grannens. I bägge (jämförda) fallen så är ju skadan i det närmaste densamma och om det är någon skillnad så torde det ju vara det att det är värre när våldet sker inom familjen eftersom man är i mer utsatt situation.

   För det tredje så torde det vara så att misshandel som gestaltar sig genom att bara orsaka offret smärta inte kan lagföras om inte offret medverkar till det. Det är endast vid grövre misshandel där man orsakar objektiv skada som det kan lagföras utan offrets medverkan. Du behöver nog inte oroa dig för att någon anger din fru eftersom det värsta som kan hända är att polisen kommer och diskuterar saken med er (dessutom skall det nog rätt mycket för att någon skall ange en kvinna som slår på en man).

   För övrigt låter det på dig som att du tycker det vore lämpligt ifall var och en fick rätt att använda våld, att våldsmonopolet skulle vara något dåligt. Hur skulle det se ut om alla fick bestraffa andra för att de tycker de beter sig illa? Lägg till då att vederbörande nog inte håller med och då skulle ha rätt att straffa tillbaks...

   Radera
  5. "dessutom skall det nog rätt mycket för att någon skall ange en kvinna som slår på en man", så du menar att det är lättare för en kvinna att komma undan med våldsbrott inom familjen? Det är ju inte bra, då kanske vi måste införa någon typ av kvotering så att fler kvinnor åker dit?
   Nej, jag tycker inte statens våldsmonopol är bra, och det är inte samma sak som att tycka att det är ok att godtyckligt "straffa" folk, det kan tex handla om självförsvar och skyddande av egendom mm.

   Radera
  6. @Markus S

   När det gäller angivelsebenägenheten så vet jag inte om det finns så mycket att göra åt det. Det är ju trots allt inte så att man är tvungen att anmäla brott som man får kännedom om.

   Dessvärre så finns det risk att det finns samma bias hos nämndemännen i domstolen som i så fall mäter misshandel mot kvinnor och män med olika måttstockar.

   Statens våldsmonopol är en nödvändighet bland annat för att stävja att några andra straffar folk. I vilket fall som helst så kommer avsaknaden antingen leda till att någon annan upprättar ett våldsmonopol eller en situation där flera konkurrerar om rätten att utöva våld.

   Radera
  7. @Markus S

   "Nej, jag tycker inte statens våldsmonopol är bra, och det är inte samma sak som att tycka att det är ok att godtyckligt "straffa" folk, det kan tex handla om självförsvar och skyddande av egendom mm."

   Men så är det ju redan? Hört talas om nödvärn?

   Ja, staten har våldsmonopol och "stöld"monopol och det tycker inte du är bra alltså? Hur vill du att det ska se ut då?

   Radera
  8. @ Anonym som skrev; "För det andra bör man ju fråga sig varför det skulle vara mer OK att storsyrran pucklar på lillbrorsan så han får näsblod än att storsyrran pucklar på grannens grabb så han får näsblod."

   Du förstår uppenbarligen inte skillnaden mellan socialism (där staten skall bestämma precis allt) och liberalism (av den sort som ser en familj som en autonom enhet kapabel att lösa sina egna interna konflikter).

   Radera
  9. Peder Andersson:

   Med samma resonemang kan man ju se organiserad brottslighet som en autonom enhet som ä kapabel att lösa sina interna konflikter. Eller i största allmänhet se offer+gärningsman som en enhet som kan lösa sina interna konflikter.

   Man kan ju också för att återknyta till exemplet se grannskapet som en autonom enhet också. Och då faller din invändning.

   I din tappning av liberalism så kan man ju avskaffa lagar helt med stöd av tesen att folk kommer lösa sina konflikter själva...

   Radera
  10. @ Anonym: Grattis! Du måste vara den första personen i Sveriges historia som inte förstår skillnaden mellan äktenskap och organiserad brottslighet!!!

   Radera
 7. Inför begränsad skol-aga är min åsikt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anatomiskt begränsad?

   Radera
  2. Chock-halsband som läraren styr via sin smartphone borde fungera bra. Då slipper de röra de smutsiga och snoriga ungarna dessutom, vilket är bra för lärarens arbetsmiljö! - Facket gillar!

   Radera
  3. Eller: Låt ungarna kontrollera varandras halsband i realtid genom enkel majoritet - buset och stöket i klassrummet skulle minska på nolltid - den sociala kompetensen skulle förbättras exponentiellt fortare än du kan säga PISA.

   Radera
 8. "Får inte fast oss"?
  Det är väl inte problemet med bolsjevikerna.
  De tar plats att mylla ner.
  Åtminstone var det finnarnas huvudvärk vintertid, speciellt.
  Vid Tali Tienhara fick de väl ligga ovan jord.
  Tidsbrist...

  SvaraRadera
 9. Vild spekulation; syftet är att Putin ska få stoppa detta och framstå som kvinnornas beskyddare, lite som dubbelutspelet mes Lavrov för någon månad sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis så tänkte jag, men tyvärr är nog det att tänka för optimistiskt. Jag har för mig jag försökte tänka positivt i början av Ukrainakriget, men nej, jag hade dunderfel då. Också?

   Radera
  2. Precis så tänkte jag också. När hela världen förfasas över denna maskirovska kommer Putin som den stora och goda landsfader han är och sätter stopp för dumheterna

   Radera
  3. Intressant teori! Sedan kan de marknadsföra Putin som kvinnornas beskyddare i västmedia?

   Radera
 10. Vad är felet med detta land? Arma kvinnor och barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker det verkar som om Sverige givit upp helt.
   Fast bara om det är pensions räddare som är förövare.
   Eller heter det Mena folk?
   Räknas de tydligen mycket aktiva Afganerna till mena?

   Radera
  2. Läser du bara MSM?
   I så fall är ju Sverige bäst - eller hur nu valsen går.

   Radera
  3. Vad? Kan du försöka vara lite mer specifik?

   Om du inte helt spårat ur borde dina svar handla om hur Sveriges regering gett upp hoppet om att påverka Ryssland så att det inte ska vara lagligt att slå sin fru.

   Men jag misstänker att du med svepande förklaringar vill ge en bild av ett Sverige i förfall.

   Radera
  4. Du skämtar.
   Inte sant?

   Radera
 11. Lite OT men S + C + L i Karlshamn lutar åt att säga ja till Gazprom. Så svensk säkerhetspolitik avgörs av lokalpolitiker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan alltid stoppas med "för rikets säkerhet" uppifrån ändå så det spelar ingen roll vad lokalpolitikerna vill.

   Radera
  2. Varför är det en fråga som vi bör lägga oss i genom att försvåra?
   Ledningen får läggas!
   Tyskland vill ha gasen.
   Rören kommer att transporteras.
   Varför inte från en hamn nära oss?

   Är vi så inkompetenta bevakare?

   Radera
 12. Blogginlägget och MSM-länken stämmer inte helt. Mer nyanserad rapport finns i:
  https://www.theguardian.com/world/2017/jan/25/russian-mps-bill-reducing-punishment-domestic-violence-rights

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mest spännande är citatet där Dmitry Peskov säger att våld är en manifestation av familjerelationer.

   Radera
 13. Lite olycklig rubriksättning? "Klubbade igenom..."

  SvaraRadera
 14. Jag försöker alltid förstå bakgrunden till orimliga lagar.
  Det kan vara så att det som sker inom hemmets väggar är en moralisk fråga som bör lösas i samförstånd, inte genom lag.
  Stöd bör givetvis staten ställa upp med, men inte under hot om fängelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du är en vidrig människa.

   Radera
  2. Belönas med en kram?
   Undrar vad det är för fel på mig och hustrun.
   Någon snäsning någon gång
   Inget hårt ord
   Man kanske skulle gå på familjeterapi för att hänga med folk i allmänhet.
   Tips?

   Radera
  3. Flytta till Ryssland och få lite ny mentalitet så kanske du hänger med?

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Har polisen hämtat in dig för förhör angående dina hot mot mig än, Oppti?

   Vet du vad. Du kan blocka bort dig och sluta läsa bloggen alldeles frivilligt. Jag kan annars hjälpa dig.

   Radera
  6. Tror det är bäst att ducka
   Stockholm ( Djursholm ) och Västkusten har visst ett kurr på gång.
   Stefan Ö ägnar sina kära placeringar lite omsorg och jag röjer is.

   Radera
  7. Herr Lars W är i gott sällskap på nätet.
   Mats Qviberg mordhotad i Tingsrätten idag.
   Ett hetsigt folk, de svenske.

   Radera
  8. Föreslår att Oppti hänvisas till en egen blogg där vederbörande kan beskriva sin önskade världsbild. Vilken människosyn!

   Radera
 15. Till Peder: Hur hade du tänkt att göra med familjer som ägnar sig åt organiserad brottslighet då?

  SvaraRadera
 16. Härliga människor, dessa foliehatts-/sd-personligheter som talar om "inom hemmets väggar"!

  Jag kan stötta er med lite mer aktiviteter som man kan hålla på med hemmavid och som logiskt sett skulle avkriminaliseras eftersom de uppfyller något av de högbegåvade argumenten 1) inte är något någon annan ska lägga sig i eller 2) är svåra att kontrollera:

  Ekobrott
  Barnporr
  Hackning (fast det gillar ni ju)
  Gömma flyktingar (sug på den!)
  Odla diverse rökbara substanser
  Tidelag
  Kvinnlig omskärelse av religiösa skäl
  Incest

  Finns mycket trevligt man kan hålla på med i er värld!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glöm för all del inte halalslakt, det kan man utföra hemma i badrummet om det kniper.

   Radera
  2. Nja.
   Inte tufft nog
   Gärna vid matbordet!
   Lite blod stimulerar.
   Se Lars Hård...

   Radera