Aktuellt

Reklam: Fem procent rabatt med Cornucopia? på Finanskursen årskull 3

Denna artikel är reklam för Finanskursen, som erbjuder tidig anmälan och fem procent rabatt till bloggens läsare om de anmäler sig här . F...

2017-01-13

Polisens resultat kraftigt sämre - besparingar och neddragningar väntar

Polisens resultat försämrades ytterligare under årets slut och vår handlingsförlamade inrikesminister Anders Ygeman har utlovat kraftiga åtgärder. Det ser man nu i form av att det blir massiva besparingar och neddragningar på polisen i södra Sverige, främst minskad personal. Men rikspolischefen Dan Eliasson slog sig på Folk & Försvar för bröstet med att han minsann tillsatt 3 000 nya chefer.
Har minsann tillsatt 3 000 nya chefer.
"Men den rapport som polisen offentliggjorde på torsdagen visar att man i december redovisade 24 procent färre ärenden till åklagare jämfört med december 2015. Totalt för hela året redovisade polisen tio procent färre ärenden till åklagare jämfört med 2015."
Nu har den handlingsförlamade populisten Anders Ygeman (s) utlovat kraftfulla åtgärder om polisens resultat blev om möjligt ännu sämre i december, vilket det blev. Dålig stämning för Ygeman, som alltså nu måste visa sig förmögen att göra något.

En sådan åtgärder kan t ex vara att dra ner på personalen. Om man ändå inte löser några brott, så behöver man ju inte personalen? SVT igen.
"I polisregion Syd ska man nu genomföra besparingar. on uppskattar att det krävs besparingar på 70-90 miljoner kronor i år.
Alla polisområdeschefer i södra Sverige kommer att få ett procentuellt sparbeting.
– 90 procent kommer att få hämtas hem när det gäller personalkostnader. En mindre del kan sparas när det gäller drift, till exempel utbildningar, drivmedel och resor."
Till södra Sverige hör t ex Malmö, där det redan har skett flera mord och skottlossningar. Ygemans kraftiga åtgärd är att åka till Malmö för att prata om saken.

AVGÅ ALLA!

Som ett extra bonus hittar ni Dan Eliassons förklaring om att alla som har kritik mot polisen har fel i nedanstående film från Folk & Försvars rikskonferens. Bland annat svarar han på en publikfråga att han gärna skulle leda Sverige som ÖB om vi blev invaderade av Ryssland, för det viktiga är inte kunskaper och erfarenhet utan hans goda ledaregenskaper och sunda förnuft. Bara så ni vet. Och så har han faktiskt tillsatt 3 000 nya chefer.


45 kommentarer:

 1. Att prata med dubbla tungor är den vite mannens märke(sagt av indianer ivf på film :)).

  Det här är en av dina bättre blogg-trådar på sistone. Fortsätt så!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, herr Lars tycks ha fått ryggrad!
   Stambyte i hemmet?

   Radera
 2. Andra utgiftsområden prioriteras. Har vi passerat PNR än? Det återstår att se, men troligtvis.

  SvaraRadera
 3. med tanke på senaste årens utveckling, och efter att ha läst ett inlägg som detta, så känner kanske många en stor misstänksamhet mot regerande partier. men att skapa misstänksamhet mot ledande i samhället är ju samtidigt kremliter, fake news, och desinformatörers verk har vi lärt oss, och att snegla på alternativ är ju därmed otänkbart utan att gå putins ärende. svår sits.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle vilja säga att "desinformation" bara behövs i små mängder för att uppnå sitt syfte. Bara att se hur samhällsbärarna reagerar.

   Om man arbetat tillräckligt högt i samhällskroppen vet man ju om hur "nödvändigt" det är att ljuga ibland(för att inte tala om att slippa ljuga). Lögnen för den goda avsiktens skull, lögnen för att inte destabilisera, lögnen för att skydda, lögnen för att dölja en annan lögn, lögnen för maktens skull, lögnen för privata ändamål men i tjänsten, lögnen för pengar och ren girighet, att inte tappa ansiktet, förlora status.....etc. I USA blev ju budbärarna viktigare än budet, dvs hur Clinton&Co inkl DNC jobbar).

   Vad jag syftar på är att hela samhället tappar förtroende för sig självt om skillnader mellan verkligheten och den påstådda verkligheten(media/makthavare) börjar tydliggöras. En yttre fiende har nått långt om den lyckas skapa förutsättningar för förtroendekris. De som har mest att förlora är verkligheten inte vanligt folk utan de som styr(1%).

   Radera
  2. Då är ju Katarina J riktig farlig fjälla!
   Men hon är ju ej av svensk stam...
   Många fina människor i /från Tjeckien...

   Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  4. Mer självmål än så här blir det inte.

   https://twitter.com/hynekpallas/status/819132048879353856

   Radera
  5. Stapeldiagrammet saknas hos oss men inte i folks hjärnbild.

   "You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time."
   A Lincoln

   Radera
  6. Ja, ibland undrar man ju...
   Kan ju vara störd psykiskt.
   Hur skall man,apropå folk från T, klassa Den tappre soldaten Svejk?
   Och hans författare!
   Hasek tycks ju på fullt allvar ha förundrat sig över den svenska militären.
   Det fanns ju en dylik under Stormaktstiden ( Häpp!)
   Han förstod inte att man kunde vara hemifrån under de 18 åren, segra och inte desertera.

   Till min ledsnad har jag glömt den där flickfotografen ( bland annat) från T.
   Minnet mitt eroderas hastigt.
   Fast Georg Riedel minns jag, faktiskt...

   Radera
  7. Hade faktiskt lite funderingar på att emigrera till Prag.
   Bra prisbild för boende, billig öl, kött i överflöd.
   Men det faller på språket, helt hopplöst för en gammal stöt att lära sig.

   Radera
  8. Engelska och tyska fungerar ju rätt skapligt.
   Märkligt nog tycks vi vara populära där!
   Inget snack om trettioåriga kriget och "boklån"...
   Ishockey däremot snackade de om.
   Men sådant befattar jag mig ej med...

   Radera
  9. Jag har märkt att sk ‘pundits’ som Niall Ferguson m.fl., tror att den ökade populismen i västvärlden beror på motstånd mot "Modernitet", och då hänvisar de till globaliseringen, handels- och kapitalströmmar och arbeten som lämnar landet.

   Vad som egentligen håller på att hända är att medborgarna börjar vända sig mot den "Postmodernitet" och bisarra samhällsrealitet som manifesterar sig, exempelvis genom hur resursproblem (orsakade av I&I) finansieras genom att reducera den polisiära budgeten. Dvs att förvärra situationen snarare än att komma åt rotorsaken.

   Denna politik kommer tyvärr bli västvärldens fall, enligt mig, då det finns exploatörer som Putin som ser på utvecklingen med förtjusning. Med valet av Donald Trump har en ny era inletts, som kommer få folk att minnas W. Bush-åren med nostalgi.

   Radera
  10. För det första vill jag säga att det är kul att du tar upp det här.

   Trist dock att vi använder oss av termer som "postmodernitet" som är rätt luddiga i kanterna och odefinierbara. Vad är det folk vänder sig emot? I Trumps fall är det (enligt min uppfattning) till stor del fri rörlighet på kapital och arbetskraft.

   Utveckla gärna ditt resonemang. Vad är populismen en reaktion på, egentligen?

   Radera
  11. Min avsikt var egentligen inte att börja en strukturerad diskussion då jag inte hinner utveckla mig, utan mer en "remark". Men här kommer en stream of consciousness-approach. Kortfattat, med "postmodernitet" menar jag huvudsakligen två saker:

   1) Postmoderna sociala & kulturella livet, *sett ur ett konservativt/tradionellt perspektiv*.
   ---
   Med detta menar jag hur halvan av spektrumet "vanligt folk" → "konservativa" → "alt right" ser på sociala s.k. progressiva värderingar som kulturell relativism, white man guilt, LBGT, kulturmarxism etc som postmoderna företeelser som omkullkastar den modernistisk-rationella ordningen som utmärkte 1900-talet. Dvs familjen, arbetet, nationalstaten, välfärdssamhället, etc. Den ekonomiska liberalismen har utgjort en betydelsefull materiell del av detta, men det är framförallt den vänsterorienterade kultur- och identitetspolitiken som har skapat alt-rightens ilska.

   2) Postmodernitet i politiken & samhällslivet, dvs att halvsanningar, spinn och lögner propageras av *både* politiker/myndighetsväsende såväl som medierna
   ---
   Med postmodernitet menar jag att det som sägs och rapporteras - narrativet som folket tilldelas av makthavarna - i mångas ögon har slutat bygga på en reell verklighetsbaserad rapportering av angelägenheter, utan bygger på agendasättande, idealism, hur saker "borde vara" istället för hur de är. Lögner, mörkläggningar och agendasättande har kännetecknat den största delen av medierapportering om I&I-frågan under detta decennium, och mediernas roll som balanserande tredje statsmakt är kraftigt devalverad.

   Mer konkret: När folk börjar ifrågasätta den information som de får från medier, då den är "postmodern" dvs bygger på utopism, projicerande, fabrikation, selektivt urval, konstlad eklekticism osv, så börjar folk ifrågasätta sanningshalten i det som skrivs. Det är inte bara medier som är skyldiga till detta, i USA har t.ex. Tea Party-rörelsen varit drivande. Detta har möjliggjort Donald Trump att väljas. Han själv utnyttjar postmodern verklighetsbeskrivning, likt Putins Ryssland, där allt kan vara sant eller inte sant, det finns olika versioner av verkligheten etc.

   Det är många krafter som har medverkat till detta, för att inte nämna teknologiutvecklingen genom sociala medier och communities med ekokammare, etc. Poängen är att desinformation och populism hade aldrig kunnat växa sig så stark som den gjort, om inte de traditionella mediepolitiska institutionernas förtroende hade urholkats.

   Av I) och II) ovan så anser jag att II) är den betydligt allvarligare, det vill säga hanteringen av I&I-frågan är vad som kommer knäcka institutionerna i väst då den framdriver en allvarlig nationalekonomisk och sociopolitisk börda. LBGT etc är väl social-liberal progressivism, och det är folk positiva till överlag. Däremot är den divergerande verklighetsbeskrivningen, cover-up-journalistiken och agendasättandet något som på allvar underminerar ordningen, enligt mig.

   Det är f.ö. inte bara begrepp som "postmodernism" som kan vara luddiga. Exakt vad är "populism", t.ex? Relaterat: http://www.nybooks.com/articles/2017/01/19/is-europe-disintegrating/

   Radera
  12. Det är inte "Alt-right" som har valt Trump, t ex. Överskatta inte den rörelsens betydelse, den är lika marginell som valfri vänstersekt.

   Lögner i politiken och från officiellt håll, är det verkligen nåt nytt? "Vår beredskap är god" är en välkänd lögn från kriget, t ex. Skulle inte tro att media heller ljuger mer än förr - var SVT ett sanningsvittne när de hade monopol?

   Jag tycker inte din analys håller, Niall Fergusons mer materialistiska analys är mer trovärdig.

   Radera
  13. Lögn från kriget?
   Men herr Ben.
   Det var ju innan det bröt ut.
   27/8 1939...
   Ja, nästan rätt .
   Tavel träff heter det visst.

   Radera
  14. Kenan Malik också rätt intressant i sammanhanget (artikel nyligen översatt i SvD)

   Radera
  15. @Ben: Det var inte meningen att vara en fullständig analys, utan utveckling av vad jag menade med postmoderna begreppet.

   Det är massor av faktorer som interagerar just nu, som gör att vi är på väg i en ny vektor i världens utveckling. Däribland globalisering, teknologi (framförallt automatisering och kommunikationer), sociala medier (ekokammare, spridning av fake news etc), utvecklingar i det institutionella medielandskapet (digitalisering, agendasättande, fragmentering), migration & integrationsfrågor, kallt krig med Ryssland, Kina som ny supermakt, etc etc.

   Pushbacken mot postmodernismen som jag nämner är bara en faktor. Men den har skiffreringar, och det är som jag säger, allt från "alt-right" till vanligt folk i Sverige som börjar bli allt mer invandringsskeptiska.

   Riskerna ligger i urholkandet i tilltron till insitutitionerna, på grund av desinformation och propaganda från bägge sidor. Det handlar inte bara om ekonomisk omfördelning och "materiella" svårigheter som jobbförluster. Titta bara på Japan som haft ekonomiska svårigheter i decennier, men det verkar som att pga deras homogenitet så lyckas samhället hålla ihop genom rationaliseringsfaser.

   Det jag beskriver är något som finns i hela västvärlden, men samtidigt finns det också skillnader och nyanser. Det är också lite skillnad mellan USA och Europa, där problematiken i USA har mer handlat om materiell ojämlikhet ("the 1%") och ekonomiska ramifikationer efter finanskrisen samt det ideologiska kriget mellan högern och vad de ser som hotet i Obama. I Europa handlar det mer om invandringens sociala problem och inte direkt "de tar våra jobb".

   Betänk också att employment-siffrorna nu under Obama är på rekordhöga nivåer, ändå så verkar folk desillusionerade. Varför? Det har med sociala frågor att göra. Verkligheten är att teknologi tar kål på långt fler jobb än vad invandring gör, men ändå är det polariseringen i samhället och den upplevda "postmodernismen" som är problematiken. Teknologisk ojämlikhet är också något som fördjupar känslan av postmodernism, där exempelvis en klick av samhället i innerstaden är C-kändisar på Instagram i egen rätt, gig-ekonomi som bygger på kontakter och nätverk etc. Det finns en stor skara människor som inte har hängt med i en värld med sociala medier, och där är den unga millenniegenerationen i alt-righten signifikant. Det är inte bara baby boomers som röstar på Trump.

   Alt-right är en liten rörelse som består mestadels av 4chan-nördar, konservativa tokar, konspirationsteoretiker, främlingsfientliga Rysslandsvurmare osv. Självklart är det inte alt-right som har röstat fram Trump, det har den konservativa högern samt mitten-Amerika (appalacher och "Rust Belt" framförallt). Men att underskatta att alt-right-rörelsen inte har något inflytande är ett misstag. Donald Trump själv pratar om sin "rörelse", och här är alt-right en enormt stor ingrediens då de antagligen står för den stora majoriteten av shitposting på sociala medier som driver fram antagonismen och polariseringen samt ifrågasättandet av institutioner. Låt mig vara tydlig med att Trump skulle kunna våldta prostituerade efter "Golden Shower"-show vilket fångats på film i ett ryskt hotellrum, och alt-right skulle hylla honom. Om man ser till 4chan-faktionen, så är det folk som vill se världen brinna och ser det nästan som ett skämt. Trump kallas för "The God Emperor" fyi. Trump och hans rådgivare är medvetna om denna rörelse, och du kan inte helt avskriva den. Exempelvis har ju Steve Bannon fått en nyckelposition i Trumps kabinett.

   Med det sagt, så menar jag att det är den totala miljön beskriven ovan som gör att västerländska demokratiska institutioner fallerar just nu. I grunden finns det materiella problem efter globalisering och finanskrisen, ja, men det har muterat till något som verkar vara en social problematik. Det är detta som västs motståndare kan utnyttja.

   Radera
  16. Är inte på det klara med huruvida "makthavarna" förstår detta och spelar dumma eller ej, men jag vet att väldigt många andra har missat det: det spelar i sammanhanget inte jättestor roll huruvida utomstående aktörer som Ryssland går in och "desinformerar" (informerar). Det har så mycket mindre påverkan än det faktum att vi idag har lärt oss hantera internet som en informationskanal.

   Alla fattar ju att det har hänt saker när folk chattar på sociala medier medan de går till jobbet. Desto färre verkar ha satt sig ned och analyserat den stora, mycket mer abstrakta bilden (det kräver just att sätta sig ned och analysera - man kommer inte i närheten av det omfånget med sunt förnuft och dylika metoder). Vi har förflyttat makten från de godtyckligt tilldelade till mänskligheten i stort, det är ett faktum. Den kanske största anledningen till att det blir så är informationstransparens. Den finns heller inget sätt att vrida tillbaka den klockan (förutom diverse scenarion av mänsklig default och dylikt, men jag finner inte de survivor-uppläggen så intressanta).

   Stater både här och där pekar på hur massa elaka personer har gått in och desinformerat via internet. Jag är som sagt inte på det klara med huruvida det är för att de godtyckligt tilldelade är dumma i huvudet och att utvecklingen har sprunget ifrån dem, eller om det helt enkelt är taktik. Desto säkrare är det att det inte stämmer. Förändringen beror på att vi har förflyttat informations-makten (och därmed makten). Att kanaler kan användas för desinformation är fullständigt försumbart till den förändringen.

   Radera
 4. Jag tycker inte man ska kritisera polisen för hårt. Man måste förstå orsakssambanden helt enkelt. Händelser 2014 och framåt gjorde att polisen var tvungen att fokusera på andra områden och då sköt brottsligheten i höjden helt enkelt.
  Så det är i krisläge som det riktiga ledarskapet visar sig och det har förstås varit under all kritik.

  SvaraRadera
 5. Eftersom den genomgående frågan är hur man skall få poliser att stanna i yrke t(utan att ha en fungerande organisation, rimliga löner/arbetsuppgifter etc etc) så förstår jag inte hur du får det till att man skall sparka poliser?
  Speciellt som Polisen inte har ett sparbeting utan snarare inte gör av med budgeten och dessutom ser man ett ökat behov.

  Jag hade gärna sett ett sådant förslag för det hade omedelbart lett till avskedande av de chefer som föreslår det och Ygemans avgång.
  Danne har en god poäng i att för att leda en organisation måste man vara en god chef. På den nivån som han sitter måste man inte ha specialistkunskaper.

  Men nu är inte Danne en bra chef. Heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Speciellt som Polisen inte har ett sparbeting"

   Du läste inte artikeln hos SVT som Cornu länkade till antar jag? Från artikeln: "Vi kommer att lägga ett sparbeting, säger regionens ekonomichef Monica Hallberg till SVT Nyheter Småland."

   Radera
 6. Ygeman är ju supertrött på Eliasson, syns lång väg.
  Årets säkraste bett att Eliasson avgår under 2017.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Omöjligt!
   Han avgick ju 2016 enligt säkra källor.
   Häng med!!!

   Radera
 7. Men Eliasson själv säger ju att det snart kommer bli bättre. Trots att många erfarna poliser och brottsutredare har slutat. Han kan trolla!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han påminner en hel del om Hamrén vad gäller inbillningsförmåga.

   Radera
  2. Med "Bättre" kan man anta att han menar: Droger blir billigare och mer lättillgängligt precis som prostituerade, billiga stulna saker och vapen att förvara sig med från Balkan.

   Radera
  3. Liksom tröstpriset för de länder som inte fungerar särskilt bra..

   Radera
 8. Allt är som planerat,men vilka bestämmer vad?
  Lite underhållande Trey i kontrast till svärjes amatörsoppor.
  https://youtu.be/UbaLCyiByH0

  SvaraRadera
 9. Dan Eliasson är ju moderaternas bästa valarbetare. Genom att kräva att han sägs upp så "tvingar" man ju socialdemokraterna att ha kvar honom som kvarnsten eftersom de vill visa vilka som bestämmer.

  Givetvis kommer en (nödvändig) uppsägning av Eliasson inte att lösa polisens problem, men man kan ju alltid låtsas att det är sår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så du menar att de använder folket som spelbrickor i det parlamentariska rävspelet?

   Radera
  2. Det tycker jag inte. De är ju inte de som tillsatt Eliasson. Därmed kan man väl inte påstå att de använder folket som en bricka i spelet.

   Om man inte avser vägran att avsätta regeringen tillsammans med SD förstås...

   Radera
 10. Med Danny-boy som ÖB är det bara att sträcka upp händerna ovanför huvudet och knara på!

  SvaraRadera
 11. Är det dags att ta fram popcornen sätta sig bekvämt och lyssna på Tchaikovsis 1812 festival konsert?

  SvaraRadera
 12. Dan Eliasson påminner mer och mer om Bagdad Bob.

  "Buset är på flykten, vi bekämpar dem dagligen från våra skrivbord!"

  Fortsätter det såhär kommer danskarna installera sprängkistor i Öresundsbron.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hjälper ej!
   Riktig isvinter utlovad...

   Radera
 13. Jag tänker på Morden i Midsomer. En TV serie som gått på SVT i många år. Hur det kunde bli så många mord i stadsidyllen. Men nu har verkligheten hunnit ikapp fiktionen. Ett nytt avsnitt varje dag i Malmö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med den väsentliga skillnaden att kommissarie Barnaby löser morden.

   Radera
  2. I Malmö så säger Barnaby och hans assistent upp sig och börjar arbeta som säljare på NETONET:

   Radera
 14. Ok, polisen i söder skall visst spara. Nu är det krig. Dags för att sluta betala skatt till staten...

  SvaraRadera
 15. Hej

  Tydligen så engerer frågan många...och eftersom det är så, så är det så dags att ta tag i frågan av dem så har fått frågan.
  Inte bara med tomma ord, utan med handling.

  Och om handlingen är så som Lars berättar om är mera nedskärningar så ställer sig onekligen frågan: varför?

  - finns inte mera pengar kan var ett svar
  - lått "de" tar kål på varandra ett annat
  - vi behöver mera folk för att klara välfärden ett tredje
  - ryssen kommer att anfalla för eller senare, så vi behöver unga män med erfarenhet att använda vapen ett fjärde (billig kanonmat sas.)
  - mera väljare för social Demokrati ett femte
  - ingen har en susning om vad det är frågan om ett sjätte

  Det vill säga: vi som har "makten", som har ordet, famlar i mörkret...men låssas förstås om att vi ha alla svar.

  "Lite" mera ärlighet önskas!

  Manfred

  fd befälhavare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Zwischensturmbannfuhrer oder was?

   Radera
 16. Men vad är detta då?
  http://www.di.se/nyheter/mest-polispengar-till-region-syd/
  Falska nyheter för att alla ska känna sig trygga?

  SvaraRadera
 17. Eliasson ger ett ansikte åt dagens myndighetssverige. Lokala, regionala och nationella tjänstemän som lever i en skyddad värld, kan välja sin världsbild och behöver inte ta hänsyn till verkligheten. Deras verklighet är direktiven till PR-avdelningen. Helsjukt svar som borde användas som argument av avinstallera mannen från jobbet snarast. Undrar nu om Eliasson var korpral under värnplikten ? Just korpraler som kommit till åren tycker att de kan allt.

  SvaraRadera