Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-01-18 16:52

Offertförfrågan: Enklare programmering av UNIX-script

Tack för alla offerter. Jag har nu hittat och valt en leverantör.

Offertförfrågan: Google Blogger har ett API, som skulle kunna användas för moderering. Jag tar in offerter från dig med företag och F-skattsedel på att skriva ett UNIX-baserat script som löpande modererar kommentarer och raderar dessa.

Scriptet körs från kommandoraden, läser av de senaste kommentarerna och raderar kommentarer från specifika kommentatorer enligt en lista, som kan hårdkodas som konstanter i scriptets början eller finnas i en extern fil.

Scriptet bör vara baserat på Perl eller Python, utan några konstiga externa bibliotek (curl kan användas som externt anropat program) och antingen köras en gång per tidsenhet (via cron) eller rullande med någon sekunds paus. Lämpligen via cron för att kunna hantera krascher.

Scriptet ska läsa av namnet/Blogger-ID (t ex detta förintelseförnekande ID) på kommentatorn och om namnet matchar en lista radera innehållet i kommentaren.

Koden ägs av leverantören, som kan sälja den till andra eller sprida den fritt, men jag har rätt att vidareutveckla den för eget bruk. Utveckling av koden sker mot egen testblog på Blogspot hos leverantören, som leverantören sätter upp med tvåstegsinloggning aktiverad.

Koden kommer manuellt läsas av mig för att kontrollera att det inte finns några säkerhetsproblem, och testas mot testbloggar på min sida för acceptans av leverans. Av samma anledning ska inga i Perl eller Python redan ingående standardbibliotek ingå. Ingen ytterligare installation av bibliotek ska behövas.

Tvåstegsinloggning hos Google behöver hanteras (sannolikt via unikt programlösenord). Endast ren scriptkod, ej kompilerad, accepteras för att säkerställa säkerheten. Instruktioner för hur man sätter upp inloggning ska medfölja.

Programmet ska kunna köras på både OpenBSD och OSX, vilket inte ska vara något problem för ett korrekt kodat Perl- eller Pythonscript.

Om leverantören så önskar kan vederbörande eller vederbörandes företag namnges i offentliggörande inlägg efter leverans.

Lämpliga API:er att anropa är list, get, removecontent och man behöver köra get på de senaste KONSTANT inläggen och iterera igenom dessas senaste kommentarer. Det kommer alltså synas när en kommentar raderats genom att tid, kommentarsnamn och texten deleted by blog administrator (motsv) kommer visas, vilket Blogger hanterar. Resultatet blir att bannade kommentatorers inlägg ligger uppe maximalt en tidsenhet, t ex trettio sekunder inställd i cron, innan de raderas. Sannolikt i snitt blir det 15 sekunder. Frekvensen kan naturligtvis höjas till en sekund om man föredrar det.

Beräknad arbetstid är några timmar, och jag kunde gjort det själv, men har inte tid pga bokdeadline.

Efter accepterad leverans och betald faktura är leverantören fri från ekonomiskt och juridiskt ansvar. Offerten ska lista timpris för vidare arbete för att fixa successivt upptäckta buggar.

Exempel på vad som kan behöva användas. Blog-ID, post-ID och sedan läsa av kommentators-ID, för att kunna radera kommentaren om ID:t matchar listan.
Exempel på kommentarsdata.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

31 kommentarer:

 1. Kan/vill du översätta detta till lättförståelig svenska?
  Var inte rädd
  Jag tänker inte kandidera med offert.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och så vill vi ha det diktat på harakiri, e!!er vad det heter! 😁

   Radera
  2. Hehe, såg du ditt namn i exemplet och blev orolig?

   Radera
  3. Stolt!
   Det var ju jag...
   Fast bara på låtsas.
   Om man trycker ut detta och lägger under huvudkudden?
   Kommer en prins eller en häxa.
   Återkommer!

   Radera
 2. Om du inte förstår inlägget så behöver du inte oroa dig, det var inte riktat till dig.

  SvaraRadera
 3. OAuth-integrationen kan vara lite kämpig. Biblioteken för det är inte jättesnälla. Bara en heads up ifall någon stirrar sig blind på bloggers API.

  SvaraRadera
 4. Jag höll på en del med Applescripts för många år sedan. Det fanns något program som kunde klicka på förutbestämda ställen och göra olika saker med öppna fönster som syntes på skärmen. Är sådant fortfarande tämligen oanvändbart för att utföra en del operationer automatiskt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oroa dig inte, med den kommentaren så har du för evigt dömt bort dig i frågor som ens tangerar detta ämne.

   Radera
  2. Jag frågade mest av nyfikenhet. Det var kul att fippla med Applescripts, men nu använder jag Android. Jag kan i alla fall med en googling konstatera att Applescripts fortfarande existerar.

   Radera
 5. Gör det gratis bara för att det är skoj. Bash/awk/sed eller cpp, your pick. I mån av tid ingen bokdeadline, men väl arb och barn...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grejar du verkligen OAUTH2-autenticeringen med bash/awk/sed?

   Radera
  2. borde gå att lösa med curl ja, men okänt territorium måste jag motvilligt medge. Annars finns det python-libbar för googles-API, borde vara walk in the park. Kan sätta upp en blog på test, så återkommer jag med ett definitivt svar ,-)

   Radera
 6. Om du tillåter skriptet i node js med lämpliga npm moduler så blir det sådär 10ggr enklare och billigare. Speciellt med oath delen.

  Du kan ju fortfarande läsa koden. Kolla vilka bibliotek som används etc.

  Då ska jag fundera på att ge en offert... Med dina nuvarande krav. No way.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan node-js köras från kommandoraden på ett UNIX-system?

   Radera
  2. ja, om det finns installerat
   /usr/local/bin/node på min maskin

   Radera
  3. Du kan naturligtvis offerera en enligt dig bättre teknisk lösning, så kan jag kolla om jag kan installera node-js smärtfritt. Jag har inte tid med att sitta i timmar och debugga en installation som går åt h-e dock.

   Radera
  4. 95% klar. Kontakta mig på något privat sätt så ger jag mer detaljer, nu ska jag med sonen till tandläkaren!

   Radera
  5. Alltså, tack sweBsd, men som det står överst i inlägget har jag valt en leverantör.

   Radera
  6. Uppfattat! Blev oavsiktligen under sweBsd //david

   Radera
  7. fn för att lämna saker halvfärdigt... =(
   http://edwertz.se/tempdir/cornu.py
   kräver installation av oauth2client och googles api (apiclient). Första gången man kör det behöver det vara lite interaktivt (skriva in en auth-response). Är lite seg, tar ett par sekunder att exekvera... Fritt att använda för den som vill.

   http://edwertz.se/tempdir/block.json blocklista

   Radera
 7. låt galningarna skriva de kommentarer de vill. De tröttnar förr eller senare, även om det ibland kan ta längre tid än man kan föreställa sig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet är när de ägnar sig åt kriminell hets mot folkgrupp.

   Radera
 8. Tror jag kan erbjuda ett bra pris på detta. Vart vill du ha offerten? E-mail?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag har redan valt en leverantör att samarbeta med.

   Radera
  2. Ah, ok. Då kan du bortse från mailet som just trillade in. Lycka till!

   Radera
 9. Hej Lars, vi på CONSID (www.consid.se) har riktigt vassa unix/pearl utvecklare som löser detta. Offert till [email protected]?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, jag har redan valt en leverantör att samarbeta med.

   Radera
 10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 11. Cron kan inte hantera tidsenheter kortare än en minut vad jag vet.

  SvaraRadera
 12. Ett script är nu levererat och testkörs, så kommentarerna är påslagna igen. "Martin":s kommentarer kommer högst ligga ute i sextio sekunder innan de spammärks och försvinner spårlöst.

  SvaraRadera