Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2017-01-01 12:55

Nytt år, nya utmaningar: Skriver krönikor åt GP, slutat som Slöseriombudsman

Med det goda nya 2017 så blir det nya utmaningar. Jag lämnade igår över som slöseriombudsman till nästa person i rollen. Under året kommer jag skriva gästkolumner åt Göteborgs-Postens ledarredaktion.

2016 är nu lagt till handlingarna och ett nytt år har startat. Under förra året har jag förutom bloggande, författande och krönikor åt Jordbruksaktuellt även varit slöseriombudsman åt Skattebetalarnas förening.

Med nytt år lämnar jag över till nästa slöseriombud.

Samtidigt börjar jag skriva gästkolumner åt landets bästa ledarredaktion, som hittas på Göteborgs-Posten, som en av tolv nya fasta gästkolumnister för 2017.

Mer om det senare kan man läsa hos GP och även se några av de giganter i vars skugga jag kommer vistas, som t ex David Eberhard.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

50 kommentarer:

 1. Lars blir en del av MSM helt plötsligt, intressant vändning :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte alls förvånande då LW är mycket PK/MSM när det gäller SD, Nato, Ryssland, Putin, Syrien, Ukraina m.m. Han är en del av den anglosionistiska agendan och passar därför utmärkt hos GP. GP anställde Alice Teodorescu under galgen då anständiga Göteborgare flydde den antisvenska tidningen. Jag känner för övrigt ett antal personer som numer med hänvisning till Alice talar gott om GP igen (jag anser förstås att de är lurade då Hjörnes antisvenskhet och pengahunger är densamma som förut).

   Radera
 2. Ja, va trevligt! Men inte om du låter som en mammonitisk tillväxtkramande gammelmoderat mer än som en ekologiskt insiktsfull och säkerhetstänkande människa. Vi får väl se vart det bär hän... Förmodligen ungefär som det blivit här på bloggen. Förhoppningsvis ett snäpp högre, för även om du är smart så känns du knappt übersmart. Bara ännu en människa som redan vet vad han tycker och inte kommer ändra några uppfattningar förrän verkligheten bankar honom i skallen. Eller? Det bör höja standarden på GP en bit till i alla fall. I synnerhet om du suger åt dig intelligenta synpunkter här på bloggen och/eller får en intelligent dialog med andra ledarskribenter och kolumnskribenter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Till skillnad mot en blogg måste man tänka lite och formulera sig väl när man skriver åt en tidning.

   Du borde också prova det.

   Radera
  2. Jag har något slags blockering i fråga om att skriva längre texter. Jag gillar att uttrycka mig kort snarare än att trycka ur mig längre texter. Det vore säkert bra om jag kom över den blockeringen.

   Radera
  3. Ha! Det är just det jag menar. Du sitter fast i dina föreställningar och förmår inte ta in information som strider mot åsikterna du har sedan gammalt. Du är så säker på att du har rätt och att det är andra som inte tänker.

   Radera
  4. Jag brukar peta hål på dina resonemang ibland, men får inga svar utan bara tystnad. Möjligen uttrycker jag mig för kort. Man måste tyvärr skriva långa texter för att folk skall ta intryck. Medan jag hyser en naiv tilltro till de kärnfulla formuleringarna.

   Radera
  5. Jag är som Sokrates, som inte skrev några långa texter (inga texter alls vad jag vet), lyssnade mer än han pratade och ställde "Sokratiska frågor" för att få folk att tänka ett steg längre. Jag har dock ännu inte funnit min Platon, så jag kan tvingas börja babbla själv, trots att jag föredrar eftertanke och konceptuell innovation framför ordrikt babblande.

   Radera
  6. Kuckeliku, din kvalitet är inte hög nog för att jag skall komma ihåg något som du skrivit. Jag tror det kan vara bra att sålla hårdare så bara det briljanta återstår.

   Radera
  7. Du är nog bara den sorten som behöver ett överflöd av ord för att bli övertygad av något. Tyvärr saknar de flesta egen tankeförmåga.

   Radera
  8. Det låter som det finns möjlighet att utöka livserfarenheten. De flesta människor tänker och resonerar men oftast på annat än vad man själv finner viktigt eller känner att man måste berätta för världen. Om bara du och några få till tänkte skulle allt sluta funka så ditt resonemang håller inte.

   Radera
  9. Vi har en svårhanterad värld. Cornu skriver en hel del bra saker, du har skrivit en del bra saker och det har alldeles säkert också jag gjort. I slutändan är det skitsvårt att ta ett grepp om hela komplexiteten utan att tappa bort sig i några detaljer eller något uselt tänkande. Men vi fortsätter alla att anstränga oss, hoppas jag!

   Radera
  10. Kuckeliku. Jag bemöter ju inte trams, det är därför jag inte svarar dig när du tror att du brukar peta hål på mina resonemang. Att du har åsikten att du på något sätt a) fört något resonemang och b) petat hål på något gör inte att det bemöts. Skulle jag bemöta de 90% av alla kommentarer på bloggen som är trams skulle jag inte kunna producera något.

   Gott nytt år på dig! Kram!

   Radera
  11. Om du hade läst min kommentar 16.44 hade du kanske inte skrivit kommentaren 16.45. Du är liksom de flesta debattörer som sämst när du sätter ordet "trams" i bruk. Man brukar göra det när man inte klarar debatten, men inte vill medge det.

   Kram! 😀

   Radera
  12. Specifikt har du på senare tid använt ordet "trams" när man (jag) ifrågasätter marknadens förmåga och vilja att ge rimliga arbeten åt de flesta. Idag läste jag att Foxconn planerar att ersätta alla arbetare med robotar. I Kina. Hur skall vi kunna skapa jobb i Europa om inte ens kinesiska löner och arbetsvillkor är konkurrenskraftiga gentemot automatiken? Att stämpla den sortens frågor som "trams" förefaller inte särskilt rimligt.

   Kram! 😀

   Radera
  13. Kuckelicku.

   Du är inte den som framstår som en stjärna här på bloggen.

   För det första har du svamlat maniskt och ganska onyanserat om ditt parti, ganska likt de mkt enkelspåriga karaktärerna Urban Persson och ekvationsteorin, på den tiden det begav sig.

   För det andra märkte man att du blev lite väl efterhängsen gentemot Lars när du inte fick svar på dina mail, och man kunde se hur du blev mer och mer negativ i tonen mot honom i samband med det. (Om det inte är uppenbart för dig, så tyder det på en mindre sofistikerad personlighet än du tycks tro dig ha).

   För det tredje ser man bara i denna tråd att du skriver mycket. Mest blaj. Dålig självinsikt.

   För det fjärde kommer du ofta med kvasivetenskapliga resonemang, som inte imponerar på någon med lite mer än genomsnittlig bildning.

   Men det är okej. Man får vara sådan också, och du vill förstås för det mesta väl. Men lite reality check behöver du allt.

   Radera
  14. Det där var så dumt att jag inte ids svara.

   Kram! 😀

   Radera
  15. Det brukar vara det som kännetecknar medelmåttig begåvning, att helt avfärda kritik som dumt.
   Det är det som gör att man inte utvecklas. Fast i villfarelsen om sin egen förträfflighet.

   Du är förstås perfekt. Och jag är korkad eller ljuger - någon annan möjlighet finns inte, eller hur?

   Radera
  16. Du ska nog inte kräva av Lars att han svarar på din kritik när du själv duckar den.

   Självinsikten.

   Radera
  17. Nja, du kom ju med kritik i form av dina fyra punkter, B.fischer. Kuckeliku har inte framfört någon kritik, utan bara åsikter, vilket är mer populistiskt känt som gnäll. Kritik innehåller lite mer detaljer än gnäll.

   Radera
  18. Jag brukar inte hacka på Cornu, däremot hackar jag gladeligen på liberalister. Cornu är snarare liberalkonservativ, vilket är lite vettigare. Men varför inte vara ekosocialliberalkonservativ eller än hellre ekosocialliberaldemokrat? Varför framhärda i dumhet? Jag borde verkligen skriva en lång text i vilken jag slaktar "liberalismen" och de andra idiotideologierna, men jag förefaller ha något slags koncentrationssvårigheter som gör att jag drar mig för rejäla arbetsinsatser. Skall jag verkligen behöva skriva långa texter för att få folk att inse hur korkade samtliga etablerade ideologier är? Borde inte folk kunna fatta det utan att jag skriver essäer på 30 eller 300 sidor? Det förefaller knappt så, men jag hoppas ännu att kunna undvika det. Det är som att skriva en 300-sidors text för att krossa idén om en platt planet. Skall det verkligen vara nödvändigt? Är folk så förtvivlat dumma att de inte kan tänka själva?

   Radera
  19. Kära Cuckelikeku, jag har skrivit ett klassiskt blogginlägg som heter "Ideologier är för idioter".

   Du hittar då på att jag har någon viss ideologi och idiotförklarar mig för att jag har denna ideologi.

   Lycka till med det där.

   Kram!

   Radera
  20. Jag känner väl till det inlägget. Det är sannolikt ett av dina bästa inlägg och att jag tycker det framgår nog också av någon kommentar jag skrev till inlägget.

   Jag skrev "snarare" liberalkonservativ för att jag vet att du inte heller vill kalla dig det. Klokt Cornu! Du är nästan bäst - men inte riktigt i mål än. Alla vuxna människor behöver en ideologi. Men en intelligent sådan, inte något jävla skräp. Politiker är i än större behov av god ideologi, annars får vi destruktiv idiotpolitik.

   Radera
  21. Partier och politiker kommer fortsätta etikettera sig som ditten och datten. Det kommer också ledarredaktioner och deras anställda göra. Om de kallar sig knasiga saker så kommer de slåss för knasig politik. För närvarande kämpar en del tidningsredaktioner hårt för att tidningsredaktioner skall fortsätta vara försvurna till "liberalismen". Det är tex alldeles otroligt viktigt för DNs politruker. Om ideologier är för idioter så bör du nog hjälpa till att förhindra att tidningsredaktionerna återigen försvär sig till en av dessa idiotideologier. Det kan ju inte komma något gott ut av det?

   Radera
 3. Skrev Slöseriombudsmannen något förra året? Eller var det mest ett mellanår?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte upp till mig att bedöma. Det jag gjort som slöseriombudsman hittar du här https://www.facebook.com/sloseriombudsmannen/?fref=ts

   Radera
  2. Cornucopia gjorde väl inget dåligt jobb som SlösO?

   Men efter Martin Borgs fullständigt lysande insats som SlösO, har hans efterföljare tyvärr haft svårt att fylla skorna. Jag är ändå imponerad av att Cornu tog sig an utmaningen, trots att han säkert visste att risken att han skulle hamna i skuggan av Borgs var stor.


   Radera
  3. Greenious, J.G skrev väl inte att det var något dåligt jobb?

   Att nå upp till Borgs eller Uvells nivåer är förstås inte omöjligt, men mycket svårt. Jag hoppas att jag förvaltade slöseriombudsmannentjänsten och att det framöver kommer nya stjärnor som kan lyfta det hela till nya, högre nivåer.

   Sedan handlar allt om tid också. Utifrån ersättningsnivåer kan man se en viss tid att lägga på tjänsten, eller så kan man därutöver lägga mer tid, som jag dock hade svårt att göra eftersom jag både hade blogg och författande att även hantera. Brukar skämtsamt säga att jag gick från 60-80 timmars arbete i veckan till 70-90 timmar i veckan via Slöso. Jag känner att min gräns gick där någonstans och att det är bättre att någon som bara jobbar 40 timmar på sitt ordinarie jobb tar över.

   Radera
 4. Gott nytt år.
  Gissar att du inte bara skriver nonsens som du inte lever upp till.
  Vart skall DU flytta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vem är den största åsnan, den som skriver nonsens eller den som läser det, oppti?

   Vad yrar du om för flytt?

   Radera
 5. Grattis!

  GP har verkligen ryckt upp sig sedan Teodorescu tillträdde som chef för ledarsidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen. Som stockholmare börjar man fundera på om man faktiskt ska starta en prem. på tidningen.

   Radera
  2. Ledarsidorna har ryckt upp sig men nyheterna lika vinklade som tidigare

   Radera
 6. Grattis!

  Se bara till att du får betalt innan Stampen konkar.

  SvaraRadera
 7. Kul och bra, jag kommer nog missa dina kolumner om du inte kan länka till lokaltidningen. Håller med dig om att David Eberhard verkar ha en del att förmedla men nästan att jag protesterade mot en bit av det han sa. Men inser att jag uppfyllde det lilla undantag han medgav när jag en gång i den grå forntiden ville prioritera att lägga all styrka på att lära mig gå istället för att genast fokusera på att söka jobb.

  Mycket av det du står för behöver nå fler och gissar att lokaltidningen når många i vår näst största stad. Alldeles säkert läser riksmedia dina spalter i lokaltidningen och kan påverkas. Fast viktigast tycker jag är att du tänker till ordentligt inför varje spalt. Hur kan detta påverka? Att en del av oss inte alltid håller med om allt skadar knappast men ibland tror jag att en del inlägg ...

  Gott Nytt År

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nöjd med svaren till andra. Ser med tillförsikt på vad som kommer.

   Radera
 8. Kanske kan vi få se någon artikel om det vanvettiga med att Riksbanken slaviskt följer KPI?

  Cervenka är den enda som driver detta hittills. Kan vi få fler med liknande åsikter så kan kanske opinionen kan ändras på sikt. Att styra efter KPI var ju något som västvärlden anammade först för ca 25 år sedan och det borde vara uppenbart för alla nu att systemet inte fungerar speciellt bra.

  SvaraRadera
 9. Det är bara att gratulera både dig och GP.

  SvaraRadera
 10. Tur att G-P fick bort de tidigare PK-skribenterna på ledarsidan. Äntligen har man folk som ser saker som de är och vågar skriva om det även när många av deras "kollegor" medvetet försöker svärta ner deras åsikter. G-P har fått en bra ledarsida så Du är väl bara att gratulera!

  SvaraRadera
 11. David Eberhard? Var det inte han som stod och gav ut känsliga journaluppgifter om Anna Odell inför ett journalistuppbåd? Han har väl inte behövt stå till svars för det ännu?

  SvaraRadera
 12. Och jo, du borde försöka sälja det där skogstorpet och flytta till stan. Eftersom du har så hög impact i bloggsverige skulle det gå att skapa rejäl hype kring torpet. Speciellt alla BOL-implementationer skulle göra bra text. Antagligen skulle du få rekordbetalt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din omtanke, Mr Hyde.

   Jag kan förstås inte jobba om jag bor i stan. Där finns det ju människor som stör.

   Radera
  2. OK. Giltigt skäl..! Investera då i fiber och annat som kan underlätta tillvaron. Ny traktor är aldrig fel t ex. a) Slippa vara beroende av andra för plogning när det kommer snö. b) Kraftuttag för elverket ger lättjobbade lösningar för hela fastigheten.

   Radera
  3. Tack.

   Jag har inte direkt något problem med snö. Ska ju ingenstans. Hindrar ju också folk från att komma hit, så jag får vara ifred.

   1 Gigabit fiber kommer under året.

   Radera
 13. Jag vill gratulera både dig, Cornu, och Göteborgs-Posten. Under Alice Teodorescus ledning har ledarsidan utvecklats till en intressant, relevant och mycket läsbar sådan. Ska bli intressant att fortsätta följa GP nu när dessutom du - en av mina favorit-bloggare - skriver där.

  Grattis!

  SvaraRadera
 14. Mycket bra att du börjar skriva i Göteborgs-Posten. Speciellt de säkerhetspolitiska analyserna och konsekvenserna för Sverige och Västsverige lyser oftast med sin frånvaro eller är tunn i Göteborgs-Posten. Stor skillnad i jämförelse med DN,SvD och till och med Di som inte ens har detta område som kärnfokus. Där kan du bidra till en kvalitetshöjning och bidra till att höja nivån den lokala debatten. Lycka till!

  SvaraRadera
 15. Grattis! När du nu har nästlat dig in på insidan, passa på att dra en lans för min gamla idé om ett diskussionsforum för prenumeranter! :)
  Så kan GP räddas

  SvaraRadera