Cornucopia?

Aktuellt

Sämsta inköpschefssiffrorna i eurozonen sedan 2012

En lång rad industriindikatorer föll hårt när de rapporterades in idag. Bland annat visar inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustri...

2017-01-28 12:32

Nej, det är inte korruption att politiker har vänner

Fd finansminister Borg har förhörts för korruption, efter att ha deltagit i en godsjakt med vännen Lundberg, utan att ha betalat några pengar för nöjet att stå i skogen och hoppas att det kommer skjutbart vilt. Det hela är förstås löjligt, då det inte är förbjudet för politiker att ha vänner.
Under sin tid som nedrustare av svenskt försvar, aka finansminister, så betalade Anders Borg 2900:- SEK för att få deltaga i vännen Fredrik Lundbergs godsjakt på företaget Holmens marker. Efter att han avgick som minister betalade han inte 2900:- SEK vid ett tillfälle (men väl likt tidigare resa, egen utrustning mm och andra privata omkostnader - det är inte så att Borg någonsin bjudits på hela paketet), vilket gjorde att han förhörts för att ha tagit emot en muta.

Men nej, det är inte olagligt att ha vänner ens för före detta politiker. Att Fredrik Lundberg fortfarande bjuder in Anders Borg, trots att denne inte längre var minister är snarare ett bevis på att det handlade om vänskap och inget annat.

Ja, för många, speciellt sk framgångsrika personer som nått långt, så är de flesta man träffar personer man möter via sitt yrke. Vänskap kan ibland uppstå och man börjar umgås på den lilla, och mycket värdefulla, fritid man har.

Antagligen är det vad som skett Borg-Lundberg, och det är inget fel med det.

Och ja, vänner är personer man lyssnar på, kanske tar intryck av. Kanske har Anders Borg sedan tagit med sig något av Lundbergs tankar in i politiken? Vem vet?

Alternativet är att våra politiker förbjuds att alls ha vänner och en fritid utanför jobbet, så man kan undgå anklagelser om vänskapskorruption. Det är bevisligen svårt nog att hitta kompetenta politiker som det är, så varsågoda att förbjuda dem att umgås privat utanför arbetstid.

Man kan snarare konstatera att om en godsjakt till ett upplevt värde om 2900:- SEK är all "korruption" vi kan hitta i Sverige och bland den forna alliansregeringen så har vi inte så mycket att oroa oss över. I jämförelse med de avslöjade direkt kriminella handlingarna hos Statens Fastighetsverk framstår att bli inbjuden på jakt av en vän som rent trams.

Sedan har Anders Borg orsakat enorma skador för Sverige under sina åtta år som kombinerad statsminister och försvarsminister, skador vi kommer få leva med i decennier framöver, speciellt när skuld- och bostadsbubblan spricker, men hans vänskapsrelationer och hans politiska gärning är olika saker. Många människor klarar av att hålla två (eller fler) tankar i huvudet samtidigt. Även om det är svårt för vissa.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

9 kommentarer:

 1. Samtidigt går Margot fri...

  SvaraRadera
 2. Jakt är känsligt sedan Martin-Löövs excesser. Flögs Borg i helikopter till jakten? Var någon inblandad vegetarian? Förorenades med bly?


  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
 3. Vänskapskorruption finns som begrepp och är snårigt att reda ut. Detta fall verkar för mig inte uppfylla rekvisiten för det, baserat på medieuppgifter.

  SvaraRadera
 4. Det var ju inte korruption för en intresseorganisation (fackförbund) att ge ett förstahandskontrakt på en lägenhet till en sittande minister så hur kan en jakt vara olagligt för en f.d. minister?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kom inte här och jämför. Det var faktiskt en sosse den gången. Vi vet alla att för allianspolitiker gäller andra regler än för sossar. Det minns alla från första regeringsbildningen 2006. Med de kraven på sossar hade ju hela regeringen avgått för länge sedan.

   Radera
  2. Cornucopia;

   Nu har varken Anders Borg eller Margot Wallström blivit dömda. Det är riksenheten mot korruption som har dragit igång en förundersökning mot Borg, på samma sätt som de gjorde mot Wallström

   Vem är domare som dömer eller frikänner egentligen? Du, Lars?

   Radera
 5. Carl Bildt, var är du? Jag saknar dig så mycket, vill du vara min vän!

  SvaraRadera
 6. Bildt? Vem.. jasså han. Föredetting, näktergalen från twitter och oljans springpojke.

  Han jobbar väl numera på advokatbyrån Covington & Burlin som lobbat för oljebolaget Halliburton och tobaksjätten Philip Morris. De företrädde även en drös terror-anklagade på Guantanamo.

  "Han sitter sedan tidigare i det First North-listade fastighetsbolaget Fastators styrelse. Carl Bildt är också ledamot i Magnora som bland annat äger PR-byrån Kreab och opinionsmätningsbolaget Demoskop."

  (källa: di.se, 19 maj 2016).

  Fast... de hemligstämplade läckta diplomatdokumenten på wikileaks avslöjade vad Busch och vita huset egentligen tyckte om vår lille Bildt

  "Bildt har "begränsad politisk förmåga". Bildt beskrevs också som någon som tror att han har mer makt och inflytande än han egentligen har, en ”medium size dog with big dog attitude”. USA:s president George W Bush fick inför ett möte med Bildt rådet att spela på Bildts önskan ”att operera på hög nivå” och att låtsas vara imponerad av hans tidigare internationella uppdrag. Andra diplomater i USA och politiker fick också rådet att spela på Bildts självbild för att ”hålla honom på gott humör”."

  Källa: wikipedia
  http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Carl_Bildt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrats vad de tycker om Löven....

   Radera