Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-01-16 11:18

Min första ledarkrönika hos GP

Min första ledarkrönika är nu publicerad på Göteborgs-Postens ledarsida. Slår mig att jag kanske glömt att nämna att jag skriver sk gästkrönikor åt GP en gång i månaden. Länk till den första följer nedan.
Götlaborg!
I sig innehåller ledarkrönikan inget nytt för bloggens läsare, möjligen lite tydligare skrivna tankar, lite mer redigerat och lite mer kortfattad.

Trots allt finns det ett visst antal tecken som ska skrivas - varken mer eller mindre - eftersom texten även går i tryck. Och till skillnad mot inlägg på bloggen betyder det att texten redigerats av mig 4-5 gånger och inte bara publiceras rakt av som en stream of consciousness likt jag gör på bloggen. Sedan kan den också vara milt redigerad av GP, men det har jag inte kontrollerat.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

45 kommentarer:

 1. Så nu är det officiellt att du tillhör presstitutionsbrigaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla kan ju inte leva på bidrag som du.

   Radera
  2. Är du inte på gränsen till förtal här? Du har ingen aning om hur jag livnär mig.

   Ett är då säkert - jag livnär mig inte på vara en sekundärparasit, såsom du, genom dit presstituerade skrivande för GöteborgsPosten.

   För du försvarar ju finansparasitismen i alla dess former och pissar på de boskuldslavar bankerna anskaffat. Bladdret om du är liberal och för "en fri marknad" är och förblir det rövslickande till finansparasitismen du alltid sysslat med.

   Ekonomiprofessor Michael Hudson beskriver i sin bok ”Killing the Host: How Financial Parasites and Debt Bondage Destroy the Global Economy ” att ALLA klassiska ekonomer gjorde skillnad mellan att ha inkomst genom att göra något produktivt och att få sin inkomst genom improduktivt utnyttjande av de som gör något (dvs parasitism). De klassiska ekonomerna ville bort från det feodala samhället där feodalherren ”hyrde ut” jord och kunde leva på bönderna som arbetade på fälten – de såg feodalherren som den parasit han var. Dagens system som du skyddar är bara en omstöpning av samma feodala system där bankerna anskaffar skuldslavar. Du marknadsför samma finansiella parasitagenda som GöteborgsPosten står för under neoliberalt flagg – Hudson kallar det för neofeodalism – finansparasiterna är de nya feodalherrarna som lever på att suga ut andras arbete. Som Hudson också påpekar innebar "fri marknad" befriad från finansiell parasitism (japp, det gällde även Adam Smith och Stuart Mill) - dvs direkta motsatsen för vad du och GöteborgsPosten står för.

   Men jag tror inte du har några moraliska problem med att rundsmörja parasitens röv - bara du själv kan tjäna på det. Men det är bra att du kommer ur garderoben och klart visar vilken hycklare du alltid varit.

   Radera
  3. Snacka om att ha otrevlig ton... Men det är korrekt att så länge tidningen betecknar sig som "liberal" så tjänar de den finansiella eliten och just inga andra.

   Radera
  4. De "liberala" tidningarna försöker rädda sitt annonsskapade informationsmonopol, men deras timme är slagen.

   Radera
  5. 2017 == blogga i fejkmedia.
   Skall kostymen sys i det tysta?

   Radera
  6. "Leva på bidrag?" Så fult och klantigt av en som skryter? Med att vara ledarkrönikör hos parasitmaffian. Det är väl inget annat än just presstödet du får din lön från. Inte är det från den mikroskopiska vinsten. Snacka om hyckleri.

   Radera
  7. Kjell, det var originalpostaren gjorde var att oprovocerat kalla Lars för hora och sedan bli sur då han får svar på tal. Motsvarar att ge någon en örfil på krogen och sedan anklaga offret för att vara våldsam då man får en högerkrok tillbaka

   Radera
  8. Tja, om man inte får leva på att få betalt för varor eller tjänster, dvs vara "en hora", så återstår ju bara bidrag. Ter ju sig rätt självklart att "parasitstopp" alltså lever på bidrag. Annars är ju vederbörande själv prostituerad.

   Radera
  9. Att du i ditt omnipotenta högmod tror dig veta hur jag försörjer mig säger mer om din enfaldiga narcissism än om mig. Jag skulle aldrig falla så lågt att jag, såsom du, horar åt GP. För det är ju den avsugnings-tjänst du bevisligen försörjer dig på.

   Radera
  10. Kanske dags att hitta en ny hobby...?
   Tror inte att besattheten av bankernas ondska kommer att kunna medföra något mer i positiv riktning för dig.

   Radera
  11. Att prostituera sig är OK så länge man inte säljer mer än sin kropp. Det är väl vad de flesta av oss gör?

   Det är när man börjar sälja sin själ som jag anser att det börjar bli problematiskt. Och lönsamt.

   Radera
 2. Det finns inga pengar

  Det är massor av kostnader som kommer nu som man skjutit på, dessutom har man tömt på möjligheter för folk att skuldsätta sig mer.
  Förutom det så har en några offentliga yrkesgrupper skenat i lönenivå

  SvaraRadera
 3. Jaha, har du skaffat manchesterkavaj? Märklig bildbyline för övrigt, brukar man inte ha en sån där käck överkroppsbild längre? Var det Aschberg som hade en sån där folklig bild där han hade kavajen över axeln i sin bildbyline, eller har jag drömt det?

  När ska du ha ditt första battle med Åsa Linderborg? Ser fram emot att du gör en "K Svensson" och hotar henne och hennes kollegor till livet i liveradio.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så här ska en bildbyline se ut:

   http://www.lindelof.nu/guillous-valslipade-kniv/

   Radera
  2. Det får man nog ändå säga.

   Radera
  3. Usch, det ser ju ut som han är på väg att peta sig i näsan. Hur ska jag kunna sova inatt med den bilden på näthinnan?

   Radera
  4. Bilden bör vara fullupplöst den du hittar här

   http://cornucopia.cornubot.se/p/om-bloggen.html

   Hur GP klipper den är upp till dem.

   Radera
  5. Var det den där bilden han hade i sitt cv när han sökte till KGB?

   Radera
  6. "Studio 1" har fått ett ansikte

   Radera
  7. Jo, klippningen var lite speciell. Men grattis iaf.

   Radera
  8. Tack!

   Eftersom de vill ha en avlång banner överst på sidan så blir det svårt att göra annat med ett pressfoto, om jag inte ska göra en sk Ernst och ligga ner i en soffa med en röd ros mellan tänderna.

   Radera
  9. Grattis Lars, kul! En Ernst skulle nog för evigt bränna sig fast på näthinnan...

   Radera
  10. Istället för att göra en Ernst kan du inte ligga raklång i knät på ÖB, Carl Bildt och Urban Molin.

   Radera
 4. "Försvarsminister Peter Hultqvist (S) därmed slipper betala för det försvar man beslutat om. "
  Slipper därmed!

  Kan du inte ta upp att försvaret inte har förmåga uppfylla gjorda antaganden och att ösa mer pengar till dem är som att fylla ett svart hål!

  SvaraRadera
 5. Kör gärna en uppdaterad version av ditt inlägg om att ideologi är för idioter. "Liberalerna" kämpar benhårt för att det korrekta politiska svaret till sist ändå skall vara "liberalism", trots allt som bestrider detta. Själv anser jag som bekant att det korrekta svaret är en ekosocialliberaldemokratism.

  Tycker man att det svaret inte är tillräckligt "liberalt" så gapar man nog över för mycket. Frihet är inte livets goda, utan livets goda uppnås ofta under lite mindre fria förhållanden, exempelvis i en parrelation. Atomism har aldrig varit det rätta svaret.

  Den ideologiska diskussionen kommer fortsätta, men det är bra om man konstaterar att de etablerade ideologierna är för idioter. Det inkluderar barnsliga drömmar om "öppna gränser" som aldrig kommer bli ekologiskt och ekonomiskt hållbara. Den enda form av liberalism som har någon chans att vara något annat än destruktiva dumheter är en "hållbarhetsliberalism". Men jag har inte själv för avsikt att böja knä ens för en sådan "liberalism".

  SvaraRadera
  Svar
  1. En demokratism är en ideologi man kan bygga ett militärt försvar på, men liberalismen kommer aldrig anse nationalstaten vara värd att försvara.

   Radera
  2. Helt apropå så sätter jag nog förr eller senare igång och skriver under rubriken "Hållbara ordningar i vår värld". Det är hållbara ordningar vi behöver. Utan sådana blir det ingen "frihet", annat än för människorovdjuren.

   Radera
  3. Tänk om folk kunde börja fatta att "liberalismen" är en djävulsideologi som bara tjänar den finansiella eliten och knappt ens dem. Men även de aningslösa dårarna i "miljöpartiet" är benägna att kalla sig "gröna liberaler".

   Radera
  4. Människan formas av "bounded rationality". Hela livet är sådant. Vi infinner oss i en ordning där folk har talat om för oss hur saker och ting fungerar, och för det mesta verkar modellen stämma. Men vi lever det mesta av livet genom just sådana bilder och modeller som bara är ofullständiga representationer av verkligheten, ynka kartor.

   Många personer som har en hög andel av praktiskt-rationellt tänkande (s.k. "doers") och en liten andel insiktsfullt-emotionellt tänkande, kan gå genom hela livet, med karriär, familj, barnbarn och hela skiten innan de börjar ställa grundläggande frågor om alltings varande. Min morfar sade att han var pensionerad (60+) innan han började "tänka om livet". Vad jag vet så tänker han ännu.

   Att den nuvarande världsordningen skulle vara något "end of history"-scenario är löjligt, dels när man inser att a) det är bara 200 generationer sedan stenåldern och medeltiden var typ i förrgår, och b) all teknik såsom CRISPR mm på horisonten. Manhattan är en liten skitö med futtiga småhus, jämfört med vilka som skulle stå där med morgondagens byggteknik. Där trängs "eliten".

   Någonting har uppenbart inte fungerat med den nuvarande modellen. Alla är i sitt bild- och modellsinne så övertygade om modellen, men ändå så frågas det så gott som varje dag på Bloomberg och CNBC om EU kommer att kollapsa.

   Man kan påtala historiska motsvarigheter, men det finns inga egentliga historiska exempel för vad som händer nu när välfärdsstaten och post-WW2-modellen börjar nedmonteras under trycket av migrationsinflöden och en uppblåst post-kraschvärld. Kanske i efteråt så kan vi se vilka tankar och ideologier som påskyndade den nya världsordningen. Kom ihåg att världen har förlorat både Rom och Bysans över loppet av några hundra år i en tusenårig historia. Det går lite snabbare idag.

   Radera
  5. Tack för ditt svar. Trevligt att få en respons och inte bara bemötas med tystnad. Jag har inget att invända mot det du skriver. Ungefär sådant är läget.

   Att skriva ur sig en helhetssyn är inte enkelt. Bara att sätta en rubrik som tillåter en att börja bubbla om allsköns väsentligheter på ett systematiskt sätt är en ganska svår uppgift. Nu lutar jag åt att börja blogga under rubriken "Värdestrukturer enligt Kuckeliku". Jag kommer inleda med vissa psykologiska analyser och snart vidröra biologi, ekonomi och politik. Förhoppningsvis länkar Cornucopia så jag får igång lite trafik och slipper skriva för tomma läktare.

   Radera
 6. Oj. Här regerar visst Kgl Svenska Avundsjukan. Att som Vit Heterosexuell Man bli anlitad (istf nitad) av MSM är få förunnat. Grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om inte annat en massa arga vita kränkta män som spyr ut sin galla.
   Just another manic monday.

   Radera
 7. Stort grattis och kul att det var just GP. Med Wilderäng och Teodorescu på samma ställe så blir det den ledarsida i rikspressen med störst koncentration av kompetenta skribenter.

  SvaraRadera
 8. Det märks att korrekturläsarna fått sparken.

  SvaraRadera
 9. Grattis till ledar-tröjan Lars. Ser fram mot din fortsatta opinion för t.ex ett svenskt försvar värt namnet. Något som ivf lede fi kan ha ngn form av respekt för. Självrespekt är dock viktigast. Hoppas få höra din syn även i andra viktiga frågor i vilka jag delar(nä, vi inte alltid är överens)när du nu får en tydligare och mer utvidgad plattform.

  SvaraRadera
 10. Är det inte synd, Cornu, att du knappast får någon respons från GPs läsare? Man tycker att de skribenter som vill interagera med tidningens läsare borde få göra det. GPs läsare hittar knappt hit. Och det är kanske inte skittroligt att du får något svar i de andra stora tidningarna på det här debattinlägget. Eller? Det visar sig. Förr eller senare skriver du något som någon responderar på i andra stora tidningar, men det måste ändå vara lite öken att inte få mer responser. Tur att du har alla oss fans här, som bara skriver uppskattande kommentarer! 😀

  SvaraRadera
 11. Grattis Lars och bra skrivet! Äntligen en bra krönika med försvarsinriktning i GP - och dessutom med bett.

  SvaraRadera
 12. Mycket bra Cornbut! Låt oss lägga ansvaret hos de som förtjänar det. Ursäkta längden på min kommentar.

  Det är ingen tvekan om att det saknas pengar till FM. Däremot finns det redan en inbyggd spärr, som gör att försvaret inte kommer att fungera vid hett läge och detta är försvarets ledningsstruktur. Att inte försvarsgrenscheferna är ytterst ansvariga för sin verksamhet är ytterst märkligt, unikt för Sverige och en av anledningar till att t.ex. Anders Brännström lämnade sin befattning i förtid. Denna "inbyggda spärr" tillkom under regeringarna Göran Persson.

  Lägg till detta "Specialistofficersprogrammet Ledningssystem 07/08 (SOU Ledsyst 07/08)", som även den tillkom under regeringarna Göran Persson och som är mycket väl genomlyst av Kommendörkapten Tomas Martinsson i hans inträdesanförande vid Kungliga Örlogsmannasällskapet 20 januari 2014 - "Att utbilda målvakter - rätt utbildning för rätt arena" (http://www.koms.se/content/uploads/2014/06/TiS-nr-1-2014.pdf).

  Den största kapitalförstöringen i svensk historia är också ett verk av regeringarna Göran Persson. 90 procent av material och anläggningar slumpades ut eller destruerades. Kvar blev enveckas försvaret. Det som skedde här är fullständigt sanslöst, men det var inte bara försvarsmaktens tillgångar som försvann. Även civilförsvarets åkte med, som t.ex. maskiner, verktyg och gasmaskerna till befolkningen.

  Det var också Göran Persson, som under sin tid som finansminister började använda försvarsbudgeten som budget regulator, vilket vi idag ser det katastrofala resultatet av.

  Att Alliansregeringen gjorde värnplikten vilande är i det vidare perspektivet en droppe i havet. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt resurser kvar, varken personal, material eller infrastruktur, för att på ett kvalitativt sätt kunna utbilda. Att det sedan hoppade väl många grodor ur Fredrik Reinfeldts mun, såsom "försvaret är ett särintresse" eller "vem ska vi försvara oss mot", bara visar på den mannens intelligensnivå. Nu är den dock återinförd och vi får se hur lång tid det tar innan vi når en kvantitativ nivå, som åter kan försvara hela landet.

  Sist men inte minst PRIO, som vi också får lasta Alliansregeringen för. Cornbut har i tidigare inlägg kallat systemet för "Hitlers Hämnd". Efter nästan 35 års erfarenhet av systemintegrationer, migreringar och nyinföranden, så är SAP bland de sista system jag skulle välja. Framförallt gå aldrig på myten om fördelen med helintegrerade system. One-size-does-not-fit-all och det finns inga off-the-shelf system som passar alla verksamheter, alla system behöver mer eller mindre modifieras om de inte är speciellt utvecklade för verksamheten. Men framförallt, ha ett separat löne-/personalprogram och om möjligt ha även ett separat ekonomi system. Att integrera fristående löne-/ekonomisystem med affärssystemet är relativt enkelt och smärtfritt. Dessutom slipper man helintegrerade systems största förbannelse - uppgraderingar. Ett affärssystem vill man uppgradera så sällan som möjligt, medan ett lönesystem behöver uppdateras minst en gång om året och ekonomisystem varje gång det kommer nya regler för t.ex. traktamenten och milersättningar, samt andra statliga pålagor/förändringar. Lägg till detta höga instegskostnader, licenskostnader och konsultkostnader, samt den enorma komplexiteten och ett inte alltför användarvänligt användargränssnitt.

  Hur det förlorade ska återtas är en svår fråga, men jag anser att det första som bör göras är en återgång till den klassiska ledningsstrukturen med det yttersta ansvaret hos respektive försvarsgrenschefen.

  För det andra: skrota "Specialistofficersprogrammet Ledningssystem 07/08 (SOU Ledsyst 07/08)" och återgå till verksamhets anpassad utbildning - m.a.o. "rätt utbildning för rätt arena".

  För det tredje: släng ut PRIO!

  För det fjärde: gör de investeringar som krävs för att återta förlorad förmåga vad gäller material och infrastruktur. Detta kommer att ta tid, decennier i värsta fall, därav placeringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Inga svar är för långa, bortom ngn teckenbegränsning på 5000.

   Har Reinfeldts intelligens återinförts? (Kunde inte hålla mig, förstod vad du menade).

   Radera