Cornucopia?

Aktuellt

Extra Revolut-kort som säkerhet på restaurang - få 200 kronor om du blir kund

Detta inlägg innehåller reklamlänkar för Revolut. Om du som tecknar dig för ett Revolut-kort via denna länk får du som ny kund 200:- SEK i...

2017-01-30 20:45

Massiv upptrappning av kriget Ryssland - Ukraina efter presidenternas telefonsamtal

Vad Putin och Trump egentligen sade i sitt telefonsamtal i lördags lär vi aldrig få veta. Men det räcker att titta på hur Ryssland agerar för att få en indikation. Ryssland har massivt eskalerat kriget mot Ukraina och de ukrainska förlusterna har skjutit i höjden sedan telefonsamtalet. Ryssland har fått fria händer. Det tål att påminnas om att det pågår ett mellanstatligt krig i Europa sedan 2014 där ett svenskt grannland i strid mot internationell rätt och folkrätten invaderat ett grannland.
Ukrainas förluster i kriget mot Ryssland i sydöstra Ukraina. Källa: Julian Röptke, politisk redaktör på tyska Bild, baserat på det ukrainska försvarsdepartementets dagliga rapporter om förluster.
Slutsatsen av telefonsamtalet mellan Trump och Putin kan bara bli att Trump gett Ryssland fria händer att göra vad de vill med Ukraina. Striderna har skalats upp kraftigt.

Om det dessutom ligger ett amerikanskt lyftande av sanktionerna mot Ryssland i korten återstår att se, men baserat på ryskt agerande så finns inga skärpta sanktioner att vänta. Mer om det rysk-amerikanska samarbetet i ett kommande blogginlägg.

Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

35 kommentarer:

 1. Har du kollat mef osces dagliga rapporter om det varit fler vapenvilebrott efter samtalet?

  SvaraRadera
 2. http://in.mobile.reuters.com/article/amp/idINKBN1582RQ

  https://www.documentcloud.org/documents/3259984-Trump-Intelligence-Allegations.html#document/p30

  SvaraRadera
 3. 29 januari säger man att det var fler.

  "In Donetsk and Luhansk regions the SMM recorded fewer ceasefire violations between the evenings of 27 and 28 January compared with the previous reporting period, and more between the evenings of 28 to 29 January, including an escalation of violence in the Avdiivka-Yasynuvata-Donetsk airport area."

  http://www.osce.org/ukraine-smm/296416

  Det finns en komplett lista på alla observerade brott mot vapenvilan. http://www.osce.org/ukraine-smm/296421?download=true

  SvaraRadera
 4. "Slutsatsen av telefonsamtalet mellan Trump och Putin kan bara bli att Trump gett Ryssland fria händer att göra vad de vill med Ukraina"

  Ojojoj, kan den bara bli det? Nu är det väl dags att andas lite frisk luft :)

  SvaraRadera
 5. Hela Ukraina spektaklet var en CIA/Soros instigerad kupp så det är nog inte omöjligt att Trump vill medverka till en lösning..Lugansk/Donetsk regionen är förlorad för överskådlig framtid som en del av Ukr., såvida inte regimen i Kiev störtas då..
  Det vore ju en nåd att stilla bedja om, att se det fascistgänget bita i gräset.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antingen trollar du, eller så är du totalt väck.
   Du behöver uppsöka psykvården eller så har Putler redan lobotomerat dej och du är ett hopplöst fall.

   Radera
  2. Kan du inte dra den om förintelsen också, Henrik?

   Radera
  3. Jösses vilken skruvad världsbild du har.....utvisning !

   Radera
 6. Trött på att läsa om Soros-konspirationer, är det omodernt med Rohtscheild nu för tiden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rothschild... Soros... detta är ingenting! Inser folk inte att vi alla har kroppsthetaner som suger kraft ur oss på en andlig nivå!? VAKNA!

   Radera
  2. Ja, dock är det intressant att se hur lite vi förändras över århundraderna, i stort alltid samma konspirationer som återkommer, från Zion vises protokoll - Soros, verkar som att vissa har behov av att tro på en världskonspiration

   Radera
  3. Förr sa en ofta "den som nämnde't, klämde't" (talspråk). Så den som hävdar en konspiration och pekar ut nån lagom långt borta, är kanske den som själv är konspirationen. Maskirovka kallas det ibland.

   Radera
 7. Av kommentarerna kan jag bara göra en bedömning.

  Antingen så finns det fler idioter i Sverige än jag trodde, eller så är Putlers troll jobbigare än jag trodde.

  Det första går bara att lösa med gammal hederlig socialdemokratisk tvångssterilisering av idioter. Det andra går att lösa med blockning av IP-adresser som är utanför Sverige och blocka VPN-tjänster.

  Dessutom så är det väl inte ANTALET brott mot eldupphör som är det viktiga, utan hur många döda som har blivit ett resultat av brottet.

  Ojdå, det blev bara ett brott mot eldupphöret, 50kt, 150k offer ?!?!

  Dags för den store filtreringen av idioter, tror jag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara hålla med i allt du skriver och delar dina åsikter till fullo.

   Radera
  2. Nja, det är antalet brott mot eldupphöret som är det viktiga, för under en kort tidspeiod skulle det kunna spegla att en sida haft tur/otur som orsakat store förluster än vanligt. Over längre sikt dock så kommer det ju att bli en korrelation mellan antal vapeninsatser och antal förluster. Dessutom så verkar det ju som att antal brott mot vapenvilan har ökat också

   Radera
 8. Vill inte vara den som är den, men har vi en större tidsserie?

  Slutsatsen kan vara allt från att Trump säger "bomba på, I don't give a f**k" till "Sanktionerna kommer vara kvar, men vi kan titta på att samarbeta mot ISIS.".

  I bägge fallen är utfallet lika sannolikt intensifierade bombningar efter en förväntansfull "pausperiod" inför första samtalet. Det finns s.a.s ingen mening för Ryssland att ta det lugnare i Ukraina om inget görs åt sanktionerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://euromaidanpress.com/2014/12/18/around-11500-have-been-killed-in-putins-war-in-donbas/#arvlbdata

   Radera
  2. Tack. Men data som sträcker sig till 2014 hjälper inte särskilt mycket när det handlar om Trumps samtal och samtalets potentiella påverkan. Med det sagt verkar som om man är tillbaka till nivån för 18-22 december. Den, för mig, upplevda toppen 18 dec-22 dec följer nedan som exempel.

   2016
   18 dec : KIA 5 WIA 26
   19 dec : 25 + 30 Ukrainska + Ryska förluster
   20 dec : KIA 1 WIA 9
   21 dec : KIA 2 WIA 8
   22 dec : KIA ? WIA 11

   Baserat på feeden så verkar det grafen visa normalläget. Dvs mellan 0 och 4 döda/skadade per dag för större delen av januari där topparna varit 6 resp 10 skadade på en dag under jan.

   Det går alltså att konstatera att antalet döda och skadade är den högsta siffran i januari och att det verkar närma sig decemberoffensiven i omfattning (ev kan det bli större om det fortsätter). Det går att konstatera att toppen i grafen inte motsvarar tidigare småtoppar, dvs det verkar vara någon form av offensiv som inletts mot Avdiivka där en knutpunkt för järnvägarna i västra Donetsk finns. Idag ska ytterligare minst 6 KIA och 5 WIA läggas till listan. Sannolikt är WIA iaf dubbla dödstalen vilken bör skapa en ny stapel på 6 + ca 12 = 18.

   Det är alltså en ny offensiv på gång.

   KIA/WIA-feed
   http://www.unian.info/war/1687352-ato-hq-militants-attack-ukrainian-positions-in-all-sectors-in-last-day.html

   Avdiivkaoffensiven (se järnvägsgrenen och stationen vid kemfabriken)
   http://liveuamap.com/en/2017/30-january-72-separate-mobile-brigade-4-ukrainian-soldiers

   Radera
  3. Siffrorna är väldigt preliminära och det kan finnas viss dubbelräkning.

   Radera
 9. I alla fall Sveriges statsminister hade förståelse för Rysslands agerande och stöd för den ryska minoriteten i sydöstra Ukraina våren 2014. För detta fick statsministern gliringar från vår store, nästan för store, högtflygande utrikesminister Carl Bildt.

  Man bör känna till att den relativt Rysslandsvänlige, demokratiskt valde presidenten, Viktor Janukovytj, blev avsatt via en odemokratisk, uppenbarligen USA-orkestrerad statskupp inklusive regeringsbildning, och ersatt med talmannen för parlamentet. I samband med statskuppen tillsattes också en ny regering som innehöll fyra nazister med ministerportfölj. Också kort efter statskuppen instiftade det nyuppsatta parlamentet en språklag som reducerade Ukrainas minoritetsspråks ställning vid myndighetskontakter, vilket gav upphov till protester från EU-parlamentet (medan svensk MSM förhöll sig passiv), och var den tändande gnistan till oroligheterna i SÖ Ukraina.

  Ursäkta om jag gör ett litet avsteg från det svenska Natonarrativet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den ända som skriver om Nato i denna tråden är du... (och jag nu såklart)

   Radera
  2. Och det var väl inte riktigt sant heller det där med språklagen? Eller?

   Radera
  3. Visst stämmer det av det kom in nazister, vilket alltid är risken i en demokrati och när det har val.


   Men det är bra då att veta att du kommer stödja en invasion av Ryssland då deras duma uppgår till ca 12% högerextrema (du vet dom som du kallar för nazister i Ukrainas parlament).

   Då vet vi att du stödjer en invasion av Ryssland, troligtvis kan vi också föreställa oss att du nog vill propagera för detta just nu då du uppenbarligen inte vill se högerextrema som styr och ställer.

   Radera
 10. Jag tror snarare att utbrottet är en konsekvens av framgångsrika Ukrainska attacker där man har tagit tillbaka viss terräng. Ryssarna är som vi alla vet värdelösa i strid samt saknar stridsmoral. De ukrainska soldaterna är modigare och fräckare, gör fräcka attacker och tar på detta sätta tillbaka kulle efter kulle. Personligen tror jag att Ryssland anfaller Ukraina under 2017 men då efter våren som förvandlar åkrarna till gyttjepölar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.unian.info/war/1750397-ukrainian-intel-about-60-soldiers-in-donetsk-morgue-after-two-day-fighting.html

   Radera
 11. Det finns ett annat alternativ också, Putin vill testa trumps järnvilja så här första veckan, han fick indikationer på att trump hade annat för sig som var viktigare.
  När det gäller diplomatiskt shackspel måste väl trump anses vara en nyfödd duvunge om man jämför med putin?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu är det väl rätt ovanligt att det är Presidenterna (statscheferna) själva som står för diplomatiskt förhandlande. Det finns ju slipade diplomater och politiker på båda sidor! Men det är såklart statscheferna som skall godkänna resultatet!

   Radera
  2. Det konstiga är dock att Trump som annars verkar ha ett behov att vara dominant och kalla andra losers, är så mjuk I tonen mot Ryssland.

   Radera
  3. Konstigt...? Hur mycket info-skit har släppts om Trump jämfört med Clinton? Antingen är han ren som ett lamm jämfört med henne eller så finns det en annan förklaring.

   Radera
 12. Den andra sidan.... Och sedan kan man fråga sig var OSSE befinner sig och hur de rapporterar...

  https://dninews.com/article/donetsk-defense-situation-report-30012017

  SvaraRadera
  Svar
  1. OSCE är en pan-europeisk organisation,inklusive Ryssland. De finns på båda sidan av frontlinjen och deras övervakningsuppdrag i Ukraina har godkänts av alla lander i organisationen dvs inclusive Ryssland. Från deras hemsida:

   The OSCE Special Monitoring Mission to Ukraine (SMM) was deployed on 21 March 2014, following a request to the OSCE by Ukraine’s government and a consensus decision by all 57 OSCE participating States. The SMM is an unarmed, civilian mission, present on the ground 24/7 in all regions of Ukraine. Its main tasks are to observe and report in an impartial and objective way on the situation in Ukraine; and to facilitate dialogue among all parties to the crisis.

   Radera
 13. Om de inte haft kontakt tidigare så tror jag att det var ett artighetssamtal som ledde till att deras rådgivare skall hitta tid till ett möte. Sen kanske de pratade om vilka frågor som var viktiga för dem. Men inte något specifikt eller kontroversiellt. Men, man vet aldrig.

  SvaraRadera
 14. Ska vi gissa att arresterandet av tre högt uppsatta spioner i Ryssland också har någonting att göra med Trump? Kanske läckt uppgifter till Putin.

  SvaraRadera