Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2017-01-08 11:57

Löfven: Sveriges säkerhet statens viktigaste uppgift - Försvarsmaktens regeringsplan går sönder #fofrk

"Sveriges fred, frihet och säkerhet ska värnas. Staten har ingen viktigare uppgift än denna." - Stefan Löfven
Stefan Löfven publicerade hos DN Debatt igår en ny säkerhetsstrategi med de inledande orden ovan. Återstår nu att se om man också avser att satsa pengar på detta och inte bara vård, skola, omsorg och sociala transfereringar. Symptomatiskt så anlände inte Stefan Löfven i tid till hans öppningsanförande för Folk & Försvars rikskonferens (FoFrk i Sälen. Regeringsplanet, som finansieras via Försvarsmaktens budget, gick nämligen sönder.
ÖB Micael Bydén klarar av att prioritera och hålla tiden, till skillnad mot Stefan Löfven. Här ute i -14 grader vid ankomsten till Sälenkonferensen.

Regeringsplanet finansieras via Försvarsbudgeten, och varje flygning för regeringen kostar Försvarsmakten pengar och dränerar Sveriges operativa försvarsförmåga. Samtidigt vägrar regeringen anslå de pengar som behövs för att ens uppfylla det populistiska försvarsbeslutet 2015

Stefan Löfven och regeringen presenterade igår på DN Debatt en ny säkerhetsstrategi för Sverige, där det påtalades att fred, frihet och säkerhet är statens viktigaste uppgift.

Men att ens anslå tillräckligt mycket pengar för att betala för nyttjandet av regeringsplanet klarar man inte av, och nu gick det ena av de två flygplanen alltså sönder, så att Löfven inte kan hålla sitt öppningsanförande på FoFrk.

Detta är symptomatiskt för skillnaden mellan ord och handling. Regeringsflyget är så överanvänt och likt resten av Försvarsmakten underfinansierat, och då går det som det går.

Löfven ska nu först tala 16:40 istället för 12:35 och det blir intressant att se om man avser att anslå höjda medel till statens viktigaste uppgift, som polis, rättsväsende och försvar. Fast vi vet nog alla svaret på den frågan. Nej.

Regeringen är nämligen populister, som säger det folk vill höra, men i praktiken inte genomför några faktiska förändringar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

13 kommentarer:

 1. Vi har varit navia, men nu ska vi börja i teorin tänka tanken att vilja förbättra de ondsinta sakerna som försvar, polis, sjukvård, äldreomsorg och annat tjofräs...
  Fast det blir först när vår migrationspolitik inte kräver 60-120 miljarder om året.

  Men ni finns i våra tankar, alla soldater, sjuksköterskor, poliser m.m.!...

  SvaraRadera
  Svar
  1. MVH den rödgrönrosa godhets-eliten

   Radera
  2. Den totala summan inkl kommunernas ökade kostnade överstiger flera gånger om summan du anger. Runt 300 Miljarder har vissa beräkningar kommit fram till.

   Radera
 2. Jag väljer att vara optimist. Man kan helt enkelt inte säga "Sveriges fred, frihet och säkerhet ska värnas. Staten har ingen viktigare uppgift än denna." För att sedan säga "Därför tillsätter vi en ny försvarsberedning som innan 2020 ska lämna ett slutbetänkande." Så jävla kass kan han inte vara...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är också optimist att resurser kommer tillsättas.

   Det börjar bli tydligt att mer resurser krävs för att lyckas med detta (på flera plan både i civilsamhället och militärt) och det kräver antingen kraftiga omprioriteringar eller skattehöjningar. Det senare är lättare att sälja in om man bygger upp ett scenario som kräver dessa.

   Då behöver man inte ta tag i den heta potatisen migrationspolitik och bristande integration. Vilket såklart är det ultimata.

   Så jag är pessimist och räknar med rejäla skattehöjningar i nära framtid.

   Radera
  2. Just det, det gäller bara att synkronisera med övriga partier så alla säger ungefär samma sak och därmed det går att driva en skattehöjarpolitik.

   Öppna hjärtan som är skyddade bakom kevlarvästar så att säga.

   Radera
  3. Han kommer att kläcka ur sig precis det folk vill höra samtidigt som inget kommer hända. Alla löften kommer infrias först efter nästa val..

   Möjligen kommer han laga planet, inget annat.

   Radera
 3. "Sveriges fred, frihet och säkerhet skall värnas. Staten har ingen viktigare uppgift än denna." För den förra "liberala" alliansen fanns det dock inget som var mindre viktigt än nationell säkerhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har aldrig varit enormt förtjust i ordet "säkerhet". Man bör istället tala om hållbara ordningar. Det är intressant nog just ingen som gör det. Googla "hållbara ordningar" så finner ni att sex av fjorton träffar är saker som jag har skrivit. Med den här kommentaren blir det sju av fjorton träffar.

   Jag återkommer i ämnet.

   Radera
  2. Sju av femton, skall det förstås vara!

   Radera
 4. Betänk att denne herr Löven har lovat FN 20 000 000 000 till toaletter!
  Detta måste väl vara regeringens viktigaste uppgift.
  Skola, vård och omsorg är inte prioriterade områden.
  Försvar?
  Av vad?

  SvaraRadera
 5. Statens huvudsakliga uppgift är väl ändå att behålla makten för sig själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen klassiskt liberalflum är tillåtet här!

   Radera