Aktuellt

Havsbaserad vindkraft olönsam - får 236 öre per kWh i subvention i blåsiga Storbritannien - dubbelt mot kärnkraftens garantier i landet

Ny havsbaserad vindkraft, av den typ som antikärnkraftslobbyn nu vill använda som halmstrå för att slippa rädda Sveriges energiförsörjning g...

2017-01-01 14:24

Läsarnas prognoser för 2017: Eliasson slutar, oljan över 50 USD, arbetslöshet över 6.8%

Veckans enkät om prognoser för 2017 visar att läsarna på de flesta punkter lutar åt samma prognoser som på bloggen. Detta gäller i synnerhet att rikspolischefen Dan Eliasson slutar, att oljan stänger året över 50 USD och att svensk arbetslöshet stiger. De största skillnaderna hittas kring börsens och bostadsprisernas utveckling och risken för ett större terrordåd.
Bloggens respektive läsarnas prognoser för 2017. Bloggens ja ligger hela vägen ut till höger, nej är frånvaro av stapel.
Läsarna håller även med om att Ryssland inte kommer angripa Sverige med militära vapeninsatser under året. Det fanns dock 19 läsare som faktiskt tror det. Man håller även med bloggen om att Anders Ygeman inte kommer avgå, att gränskontrollerna i Öresund kvartår, att inget skuldkvottak införs och att BNP-tillväxten hamnar på 2.0% eller lägre, dvs lågkonjunktur.

Mest intressant är där bloggens läsares åsikter skiljer sig stort från den ständigt idiotförklarade bloggaren.

Allra störst åsiktsskillnad var det om bostadspriserna, där en knapp majoritet av läsarna inte håller med om att bostadsprisindex kommer stänga året nedåt. Därefter kommer en mycket stor tro på att ett större terrordåd kommer inträffa i Sverige under året, där nästan hälften av läsarna tror på detta. 

Sedan avviker läsarnas prognos kring KPI-inflationen ganska mycket från bloggen, liksom börsens utveckling. Relativt många läsare tror också att Spotify köps upp eller börsnoteras.

Dock är det endast bostadspriserna där en majoritet av läsarna lägger en annan prognos än bloggaren. I övrigt håller läsarna som kollektiv i stort med om den idiotförklarade bloggens prognoser.
Nedan följer läsarkommentarer. Dessa är inte en del av det redaktionella innehållet och är respektive kommentators ansvar. Kommentatorer som följer kommentarsreglerna kan bli vitlistade, annars raderas kommentarerna automatiskt. Vitlistning sker ungefär en gång i veckan och raderade kommentarer kan då återpubliceras.

7 kommentarer:

 1. Jag har aldrig hävdat att bloggförfattaren är en idiot, däremot missade jag din enkät! :)

  Ygeman avgår inte, han får sparken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, politiker får ju aldrig det i Sverige.

   Radera
 2. Great minds think alike.

  Fools seldom differ.

  Cornu är definitivt ingen idiot, men att hela tiden diskutera med personer som tycker lika är inte särskilt begåvat eller utvecklande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att vara så säker på att man har rätt så man avfärdar alla kritiker och oliktänkande som troll eller värre, tyder på ett begränsat sinne..

   Radera
  2. Det är väl orerandet kring troll, Putin, domedagen, påverkansoperatörer o dyl som gör bloggen så otroligt rolig att läsa. En ödmjuk, nyanserad och balanserad syn på verkligheten.

   Radera
  3. @siwoti: och där blev du ett perfekt exempel på varför bloggen är rolig att läsa

   Radera
 3. Cornu är ingen idiot men tyvärr kan inte alla ta ett provokativt inlägg på rätt sätt, man måste få ta ut svängarna utan att någon träskalle jagar upp sig.

  Svenska storbolagen på börsen som verkar på den internationella marknaden kommer gå bra medans dom som är beroende av den svenska marknaden lär gå mot bistrare tider tillsammans med den svenska fastighetsmarknaden, mer än så orkar jag inte tro så här dagen efter.

  SvaraRadera