Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-01-31 16:45

Karlshamns kommun tjänar högst 4.5 MSEK på Nordstream 2

Medan det pratas om 100 MSEK till kommunens bolag Karlshamns Hamn AB, så innebär detta i praktiken att kommunens ekonomi högst stärks med 4.5 MSEK, dvs resultatet efter skatt man gör på dessa 100 MSEK. Alla övriga effekter uteblir på grund av det kommunala utjämningssystemet.
Karlshamns kommuns kommunvapen med den ryska dubbelhövdade örnen.
Karlshamns Hamn AB visade 2015 upp en vinst på 7%, vilket på 100 MSEK från Nordstream 2 skulle bli 7 MSEK.

Från dessa ska 22% vinstskatt dras, och sedan 21% i skatt på utdelning, eventuellt 30% i skatt. Lite osäker på den sista siffran. Men vi är välvilliga och kommunen får därmed 7*(1-0.22)*(1-0.21)=4.31 MSEK att stärka upp den kommunala kassan med. Korrigering: Kommuner betalar inte skatt på utdelning, antagligen ser man kommunala bolag som någon form av koncern i kommunen, så rätt siffra blir 5.46 MSEK.

Detta räcker till lite rondellkonst, en byst av kommunstyrelsens ordförande, samt införandet av den ryska dubbelörnen i det kommunala vapnet, inklusive alla flaggor, brevpapper mm som behöver göras om.

Att upp till 60 personer får jobb, varav många boende i någon annan kommun, stärker inte kommunens ekonomi, då det kommunala utjämningssystemet tar bort i princip alla effekter av skatteintäkter. Det som gör en kommun rik eller fattig är istället främst utgifter för socialt stöd.

Endast om någon person i ett hushåll som idag går på försörjningsstöd ("socialbidrag") får jobb i hamnen kommer kommunen få bättre ekonomi av fler anställda i hamnen. Ökade skatteintäkter i övrigt kommer jämnas ut i det kommunala utjämningssystemet. A-kassan betalas som bekant inte av kommunen och sänkta skatteintäkter pga arbetslöshet kompenseras av utjämningssystemet. Arbetslösa kostar inte kommunen pengar.

Skatteintäkterna för en kommun kan i princip kvitta på grund av utjämningen. Det är utgifterna som avgör om en kommun har god ekonomi. Det är därför de sk gräddhyllekommunerna som Kungsbacka, Danderyd, Vellinge, Täby, Lomma etc har god ekonomi - de har små utgifter för socialt stöd, och få sociala problem som t ex gör att kommunernas skolor inte brinner ner lika ofta. Det är också därför Malmö kommuns ekonomi alltid är usel, trots allt stöd man får i utjämningssystemet. Utgifterna är bortom all kontroll på grund av omfattande sociala problem.

En annan intäkt som är undantagen från utjämning är just intäkter i kommunala bolag. Karlshamn har här en möjlighet att tjäna pengar, men Karlshamns Hamn AB är inte direkt ett välskött och lönsamt bolag. Det är extremt naivt att tro att man kommer tjäna några större belopp på Nordstream 2 heller.

Karlshamns kommun får alltså inte 100 miljoner i silverpenningar, utan på sin höjd 4.5 miljoner givet bolagets lönsamhet och effektivitet. Det är vad dessa rondellkonstmiljoner hela kommunens girighet i slutändan handlar om.

Huruvida de statliga skatteintäkterna från Karlshamns Hamn AB om ca 2.5 MSEK täcker upp de ökade bevakningskostnaderna för Försvarsmakten, polisen, Säpo och kustbevakningen lämnas som en övning åt läsaren.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Det räcker också till två unga Hazarer i ett år.

  SvaraRadera
 2. "Jag lägger egentligen ingen värdering i gasrören i sig. Mitt fokus är regeringens agerande. För man har ju bytt ståndpunkt, säger Håkan Edström, expert på säkerhets- och försvarspolitik vid Försvarshögskolan.

  Om jag ska tillåta mig att spekulera så vill jag ju inte tro att regeringen har en dålig analyskapacitet. Alltså skulle slutsatsen vara att det tillkommit någon omständighet som man inte vill gå ut i offentligheten med, säger Edström..."

  Absolut, den tillkomna omständigheten heter Donald J. Trump.

  Suck it up, snowflakes!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillkommande omständighet är, kan man gissa, synpunkter från Tyskland. Frågan måste väl lösas till Merkels besök, därav tidpunkten för tillkänagivandet jus t nu. Nord Stream är ju Merkels egen baby för att kunna ersätta kärnkraften.

   Radera
  2. @LXV
   Förlåt min okunnighet, men hur menar du att Trump skulle påverkat regeringen att acceptera NS2?

   Radera
  3. @Petter Wilhelm - Enkelt. Förra regimen i FAS tryckte hårt för att Sverige ska tacka nej till projektdeltagandet. I och med regeringsbytet upphör de omständigheterna att gälla.

   Radera
 3. Dags att börja bojkotta Karlshamn. Vad tillverkas där? Rapsolja?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, inte är det punschen längre iallafall.

   Radera
  2. Ett stort antal vegetabiliska högprisoljeprodukter från hudkräm till glass.

   Radera
 4. Daniel Wäppling är kommundirektör i Karlshamn:

  – Rören tillverkas i Tyskland. De kommer att fraktas till Karlshamn, från Tyskland, utan att passera några andra hamnar. Vi säljer logistiklösning där vi lastar rören med anställd personal. Det är inga utländska aktörer.

  Per-Ola Mattsson (S) säger att det rör sig om ett avtal med ett holländskt bolag.

  – Det finns en hel del missuppfattade uppgifter, som att vi ska hyra ut hamnen till ryssarna och det är fel. Det finns inga ryska spioner som är här och det finns ingen gas i rören. Utan det handlar om ett avtal med ett holländskt bolag.
  http://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/ja-till-ryska-ror

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Och ej bland Wäppling, hägg och syren..."
   Diktade herr Bellman.

   Radera
 5. Borde inte Cornu redogöra för vilka partier i Karlshamn som röstade för detta i KF? Och framför allt hur SD röstade och varför.

  SvaraRadera
  Svar
  1. SD är väl putinister så jag kan inte tänka mig annat än att de röstade ja till ryska fartyg i Karlshamn... eller?

   Radera
  2. Blev nyfiken och googlade. SD röstade faktiskt nej. (S)kanske blev utsatta för påverkansoperationer av främmande makt? Eller så blev statsministern, som är erkännt naiv. Ilurad alternativa fakta, att Ryssland inte har något som helst intresse av Svenska hamnar? Putin kanske till och med lovade, att dom inte har det. Eller så är det så enkelt, att (S) har blivit putinister dom med. Vad vet vi, vi sitter här i komentarsfältet och undrar, och gissar vad som hände allihop.

   Radera
  3. Vid närmare eftertanke. Så tror jag att (S), när dom hörde att SD skulle rösta nej. Av ren princip kände att dom var tvungna att rösta ja bara därför.

   Radera
 6. Kolla aldrig en bra story - men vad säger att 100MSEK nya pengar från denna hyresgäst enbart kommer generera 7%? Det finns väl några andra scenarion: 100MSEK hamnar ontop på vinsten (oj, vi använde visst inte något av den hamnen och den kostar oss inget i drift), då blir vinsten 100MSEK, eller scenariot vi tjänade redan 110MSEK/år på hamnen och måste säga upp de hyresgästerna, då blir vinsten 0kr.

  Man kan väl inte bara anta att ett års vinstmarginal skall följa alla framtida års affärer? Omsättningen idag ser ut att vara ca 150MSEK så 100MSEK är en del nya pengar.

  Därmed inte sagt att det är en dum idé...

  SvaraRadera