Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-01-15 20:45

Icke-inflationen: SEB höjer bankfacksavgiften med 196%

Icke-inflationen fortsätter skörda sina segrar. Denna gång handlar det om att SEB höjer bankfacksavgiften med 196%. Naturligtvis vill man inte ha kunder som har fasta tillgångar som ädelmetaller i bankfack.
En läsare skriver:
"När jag var in på internetbanken såg jag under Kommande händelser att bankfacksavgiften har tredubblats, bara sådär. Jag betalade förra året 460 kr och nu vill de ha 1360 kr! Detta har mig veterligen inte aviserats. Jag ringde SEB och fick av en glatt fnittrande supportperson veta att ja, avgiften var höjd och det hade ringt MASSOR med människor om detta minsann."
SEB listar inte priserna på sina värdefack på Internet, så om det bara är lokalt eller om höjningarna gäller generellt framgår inte. Höjningen landar på 196%.

Nåja, med substitueringsmetoden har i själva verket priset på tjänsten fallit, eftersom alternativet är att förvara det av värde i hemmet, vilket sänker priset med 100%.

Dock är det mycket olämpligt att förvara t ex investeringsguld eller investeringssilver i hemmet, även om det täcks av din hemförsäkring som vilken inventarie som helst (så länge det inte är investeringsguld som är lagligt betalningsmedel - lagliga betalningsmedel brukar man bara få ha 5 000:- SEK av hemma enligt försäkringen).

Bankernas främsta anledning till chockhöjningar av avgifterna på bankfack är förstås att man inte vill ha dessa kunder. Kunder ska inte förvara för dem värdefulla saker i bankfack, de ska vara duktiga kunder och låna pengar.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

18 kommentarer:

 1. Höjt från 620 till 1250 kronor för min del.

  SvaraRadera
 2. Vilket för mig tillbaka till min gamla idé att försvarsmakten borde dryga ut sin budget lite genom att erbjuda allmänheten värdefack till rimligt pris. Jag menar, de har ju ändå skyddade anläggningar och beväpnade vakter, så varför inte slå mynt av det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller varför inte privata alternativ som inte är banker, typ Securitas?

   Radera
  2. @ Börjesson

   Har du verkligen tänkt igenom det där? Skulle ju betyda att vem som helst (nästan) kan knalla in på militärt område med en ryggsäck privata saker att placera i låst fack utan att behöva visa upp dem. Och inför du regel att man måste visa upp (så att det t.ex inte är en bomb) så faller ju bankfackshemligheten istället.

   Radera
  3. Om det som sätts in först säkras mot farligheter av någon som varken får veta vilket bankfack det gäller eller vem som är kunden, och om inget dokumenteras om innehållet, så ser jag inget problem med en kontroll. Tror detsamma gäller de flesta värdefackskunder. För de som har högre krav på sekretess än så får det väl finnas en annan lösning (som gissningsvis blir dyrare).

   Radera
 3. Många som köper guld gör det utifrån en misstro mot bankerna och det nuvarande monetära systemet. Guldinnehav är det enda som inte innebär ett samröre med en motpart, till exempel en bank. Det är inte otroligt att bankerna kommer stänga som på Cypern när den stora krisen kommer. Det kan ske över en natt och då är även guldet otillgängligt. Att ha sitt guld i bankfack är inte att rekommendera.

  Gör som jag, gräv och tig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gräv och tala om det på internet där alla kan se?

   Radera
 4. Denna avgift är väl avdragsgill?

  SvaraRadera
 5. Enligt den här 6 år gamla artikeln så var bara 50 % av värdefacken uthyrda. Det som hindrar en fullständig stängning av ett kontor är förstås värdefacken så att genom att chockhöja avgiften så vill man säkert få folk att säga upp dem.
  http://www.dn.se/ekonomi/bankfacken-star-tomma/

  Finns det alternativa aktörer på denna marknad för säker förvaring?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Finns väl massor av såna där hyrlager som t ex Shurgard?   Radera
  2. Guld på Shurgard !?
   Den var kul.

   Radera
  3. Vad är det för skillnad på ett bankfack och ett hyrlager?

   Bankfack görs det inbrott i - hyrlager görs det inbrott i.

   Måste ju finnas mindre fack än de där stora lagren man magasinerar möbler i. Sen är det bara en fråga om säkerheten.

   Radera
  4. Skulle vara den aspekten att ingen skulle komma på tanken att någon person överhuvud taget skulle förvara guld hos Shuregard...
   Jag låter nog mitt ( obetydliga ) guld och silver ligga tämligen tryggt förvarade i/på ...
   Men det förutsätter ju att man har ett isolerat ställe att tillgå.
   Värre med frimärkena och böcker.
   Inte helt fuktsäkra.
   Det är således inte bara pengar som är till bekymmer för fattig och för rik.

   Radera
  5. Det finns i utlandet privata valv där man kan hyra utrymme liknande bankfack, finns det i Sverige?

   Radera
  6. Jäpp kallas lagerhotell och har lite sämre säkerhet :-)

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. När man frågar runt lite så låter det ungefär såhär: de håller på att avveckla/centralisera denna hantering. Anledningen är att folk mer sällan idag har fysiska värdepapper. Det digitaliseras. Så det finns lediga fack ute i landet som de inte vill hyra ut för de tror inte att de kommer kunna hyra ut alla. Sen höjs priserna på de kvarvarande facken. Men har ryktesvis hört att det går att pruta.

  SvaraRadera