Cornucopia?

Aktuellt

Två tredjedelar av läsarna har fått det bättre sedan 2014, var femte sämre

Sedan 2014 och regeringsskiftet har 67% av svarande läsare fått det bättre, 14% upplever sitt liv oförändrat och 19% uppger att de fått det ...

2017-01-18 08:18

Icke-inflationen: SEB höjer priserna med 40% och försämrar korttjänsten

Icke-inflationen fortsätter skörda allt frekventare segrar. SEB:s höjer priset på sitt paket "enkla vardagen" med 40% och försämrar tjänsten. Prishöjningen kallas förstås för att man "justerar priserna".
Foto: SEB
SEB Bankort Visa byter namn till SEB Debit och blir MasterCard. Man tappar samtidigt kopplingen till BankID, utan hänvisas istället till en smartphone för ett antal tusenlappar och mobilt bank-ID.

Denna försämrade service och höjda pris kallar SEB att "justerar vi priserna". Justerar är det nya höja. Vi upplever inte prisökningar, utan prisjusteringar, så vi får väl fortsätta uppleva icke-inflation. 

Sedan offentliggör man ett antal andra förändringar. Med bankens nyspråk är det antagligen ett annat ord för försämringar.

En läsare konstaterar att det finns andra banker...
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

59 kommentarer:

 1. Det finns andra banker ja, men läser man recensioner och Råd&Rön och sånt där så är det ju så att i princip alla "storbanker" är lika illa omtyckta av sina kunder.

  Personligen har jag inte satt foten på ett fysiskt bankkontor på jag vet inte hur många år och det tror jag gäller väldigt många under 90 års ålder. Alltså är det ju lika bra att byta till nån nischbank som inte har några kontor, typ Avanza, Ikano eller nåt sånt. Det finns ju liksom ingen anledning att betala alla de där overheadsen som inte kommer mig till nytta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det låter sig ju göras. Men hur löser du detta med betaltjänster? Betalar du gladeligen bortåt 35:- för varje utgiftsavi?

   Radera
  2. "Personligen har jag inte satt foten på ett fysiskt bankkontor på jag vet inte hur många år "

   Jo, jag har ju hört att bankrånen har minskat.

   Radera
  3. Sveriges mammor betalar Bens räkningar.

   Radera
  4. Har hen några andra utgifter än bredbandet? Borde väl gå att lägga på autogiro..

   Radera
  5. Tror mer på kontantkort, inkognito.

   Radera
  6. @Arne Plahn: Jag har ju betalkort och internetbank, bara inte hos en storbank. Hade en för många år sen, blev förbannad på deras beteende, skaffade ny bank av princip.

   @6-10: Veterinärräkningarna för din mamma kan gå på en del ibland, så en och annan utgift som kategoriseras som "nöjen" finns det ju.

   @Stefan: Självklart har jag en hästhandlarplånbok med gummiband runt eftersom jag går runt med en massa kontanter.

   Radera
  7. Inte mer än rätt, de har skjutit i höjden sen hon köpte ett kräk från catsthatlooklikebendover.com

   Radera
  8. Jag har gjort precis som Ben, och betalar samma pris som när jag bytte (2008) tror jag, det handlar om 20 kr/mån för internetbank, VISA-kort, olika konton, Swish med mera.

   Övriga banktjänster behöver jag inte. Sparandet hanterar jag själv på Nordnet.

   Radera
 2. Skulle uppfatta det hederligare om någon någongång bara skrev "vi höjer, det kostar att driva bank med all reglering & skit, och VD vill ha mera i lön" Justera är ett
  förnedrande tilltal. Vi är inte dagisbarn (de flesta).

  SvaraRadera
 3. Om ni står vid Kungsträdgården, utfarten från SEB's huvudkontors parkering under banken och tittar på vilka bilar som kommer ut därifrån så förstår ni ju att man måste höja priserna. Inga Volvobilar där inte.

  Det är ett väldigt stort toppgarnityr i storbankerna som får bonusar i stockholmsvillastorleksklassen. Varje år.

  Som sagt, antingen betalar man till bankfesten eller så skaffar man nischbank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Pix or it didn't happen :-) Seriöst, ett utmärkt fotouppdrag för någon. Lägg ut!

   Radera
  2. Livet i Bergen-Belsen osv hade också något som kunde kallas för normalliv. Människan är fantastisk ifråga om anpassning och överlevnadsförmåga. Verklighet kan väljas bort och ersättas av något annat mindre olustigt eller hemskt.

   Radera
  3. Utmärkt förslag, de har utfarten på sidan av bankbyggnaden. Där det är en stor gallergrind.

   Radera
  4. Sitter det månne en stor skylt ovanpå grinden :)

   Radera
  5. Ja
   "För er som träden in finns intet hopp."
   Kanske härrör sig till Italienska banker, rentutav.
   Fy vad jag driver med Dante!
   Han blev ju förresten fördriven från Florens.

   Radera
 4. Ja det finns andra banker.
  Eller rättare sagt bara en som inte tagit emot allmosor från staten vid kris. SHB.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo SHB har varit pålitliga under t.ex Mårtensson. Kultur-revolutionen har dock drabbat även SHB som numera leder ligan sedan många år; L/D-rates över 2,6. En typiskt d:o på Wall Street; 0,8. (uppgifter ett par år gamla dock men är nog så annorlunda idag).

   Radera
  2. Jo det är korrekt.
   Dock är iaf min uppfattning att SHB har fortsatt bra koll på sin utlåning.

   Radera
  3. Klart de har koll på sin utlåning. Så har det varit vid de flesta finanskriser. Ett s.k kontrollerat risktagande. Sigma-händelser är trots allt oftast en kombination av kedjeeffekter som sällan låter sig utkristalliseras i förväg. Inget system är starkare än dess svagaste länk. Och bankvärlden är ju mest kedjeorienterade av alla system via rebelånings-lager-på-lager där samma säkerhet används i kedjor.

   Sedan en tid råder det viss uttalad brist på tillräcklig mängd goda säkerheter på interbankmarknader i London/NY. Inte så allvarligt ännu men definitivt en sårbarhet som kan förvärras.

   Radera
 5. Var kan man läsa om det här? Hittar inget på SEB's hemsida.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anledningen jag frågade var för jag hjälper min mor att betala räkningar och då är det bra om man kan legitimera sig med mobilt bankID.

   Radera
  2. *BankID på kort menar jag.

   Radera
  3. Ja det där problemet har jag varit med om, typ.
   Morsan kör Linux och det gick så klart inte med vissa transaktioner via dosa.
   Slutade med att jag blev tvungen att sparka igång en vidrig Windowsdator för att genomföra transaktionen.
   Antar att man får köra via smartphone nu om Cornus spaning stämmer.

   Radera
  4. Enligt Per Melander nedan ska det tydligen lösa sig ändå med specialkort.

   Radera
  5. Går att se här om man visar enkla vardagen: https://seb.se/kundservice/kundservice-privat/aktuella-priser

   Radera
 6. Ja,ja i Ryssland är det säkert ännu värre men i brist på dokumentation är det ändå bättre att avslöja skiten i våra egna upphöjda system.

  https://www.armstrongeconomics.com/world-news/corruption/pharmaceutical-corruption/

  Så var det dags igen inom KS. Det lutande planet hittar vi både här och där.

  Wolodarski´s numera ständiga närvaro i Davos är utmärkande för DN´s "förlorade heder". Wolodarski som ung nybliven upphöjd ledarskribent på DN omformades på några år till den svenska nyliberalismens försvarare. En total personlighetskollaps skådades. Har inte köpt ett lösnummer sedan dess, ännu mindre en prov-prenumeration gratis. Agenda-journalistik är numera DN´s uppgift.

  Ja ni vet väl hur bankfesten startade. När vanliga affärsbanker fick börja handla mot sina kunder. När vår bank skulle agera som vanliga marknadsföretag men ändå ha skattebetalarnas garanti. När bankerna inte längre behövde täcka sina kostnader med räntemarginal utan allt flera kostnader skulle betalas separat av kunderna. Avgifts-kulturen sanktionerades av bankmarknadsliberalisterna. För att inte tala om pensions-bedrägeriet. Ex. hur banker lyckas förhindra kunder att flytta 30-års pensionsfondssparande via jobbet genom ohemula flyttkostnader parat med överdebitering av passiva förvaltningsavgifter som helt saknar grund i egenkostnader. Hur bankerna lyckas strypa kundernas utbud av sparalternativ i samband med att gamla mångåriga landsomfattande pensionssystem typ Skandia-Link gått i graven. Politiker uppmärksammas till slut efter åratal av kritik men gör lite åt denna typ av effektiv utplåning av marknadsprissättning åt bankerna genom att de i princip kan att vad de vill.

  SvaraRadera
 7. Jag hittar inte den här infon från SEB. Kanske är jag bara dålig på att googla, men jag får inga träffar utanför den här bloggen. Finns det någon länk?

  SvaraRadera
 8. Har precis pratat med SEB. Man kommer INTE ta bort BankID , dock kommer man erhålla ett speciellt kort för tjänsten istället för ordinarie Visa/MC som idag används i kortläsaren/dosan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Frågade du om ett sånt automatiskt kommer skickas ut eller om man måste begära det speciellt?

   Radera
  2. Det kommer nog mer info från banken om detta. Det nya kortet som jag förstod det var något man skulle skifta framöver och inte den närmsta tiden.

   Radera
 9. Inte alls om SEB (var kan man läsa om avgiftshöjningen?) men berör NordStream II.
  Nu säljer man ut en hamn med ubåtskapacitet på Gotland och det finns många "utländska intressenter", kanske en möjlighet för ryssarna få tillgång till en hamn på Gotland ändå.
  http://www.helagotland.se/bostad/hamnforsaljningen-i-farosund-snart-i-hamn-13796057.aspx

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar jag om hamnen verkligen är sanerad. För att det ska skett brukar man få gräva upp al mark många meter ner. Miljöbomb precis som alla vanliga båtklubbars varvsområden.

   Saken är den att markägaren och inte den som arrenderar och skitar ner är ansvarig. Myndigheterna är på G att strama åt.

   Bäst att sälja i tid m.a.o.

   Radera
 10. Bankkassörskan som nu lämnar SEB för partnerskap i vår moderna tids bankir-firmor, kapitalförvaltningsbolaget Lombard Odier i Schweiz. Hon har varit en lojal trotjänare och kan väl sägas göra sig förtjänt av en lite lugnare tillvaro långt borta från det hon kallar för "det kalla Sverige" där vi inte tar hand om varandra och de flyktingar som vill få en fristad för att börja ett nytt liv med fulla bidragsförmåner från dag 1.

  Sverige har världens mest bankkoncentrerade samhälle. Något att fundera över även om vi på pappret också har Europas mest välkonsoliderade d:o. Ja allt är relativt om man nu betänker hur många kronor de behöver i egenkapital för ett bostadslån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att hon väljer Schweiz, humanismens högborg, mest känt för sitt generösa flyktingmottagande.

   Radera
  2. Ja och de stackars flyktingarna visiteras på pengar och smycken för att betala sitt uppehälle.

   Radera
  3. Vadå, HON får ju komma dit så en del skit släpper de ju uppenbarligen in.

   Radera
  4. Ja Ben, det var ju Hitler som skapade både full banksekretess och en trygg hamn för kapitalägarna oavsett härkomst. Jenkarna är de enda som lyckats utmana hemligheterna.

   Radera
  5. Kul att det var nåt som inte var invandrarnas fel då för en gångs skull.

   Radera
  6. Det var i alla fall en f.d bankkille från Schweiz som hade ryggrad 1815 i december.
   Henri Jomini!

   Radera
  7. Vad hände 1815?

   Radera
  8. https://www.youtube.com/watch?v=Sj_9CiNkkn4

   Radera
  9. Skepparen tänker nog på att Jomini trots att det höll på att kosta honom alla titlar och världsliga ägodelar stod upp för sin förre chef, Marsalken av Frankrike Michel Ney, som hamnat inför ståndsrätt i december 1815 efter att Napoleon slutligen besegrats och landsförvisats.

   Den typen av principfasthet har nog troligen aldrig varit speciellt vanligt men är troligen än mer ovanlig idag.

   Radera
  10. En dj-la massa skit!
   Det korsikanske kräket återkom från Elba.
   De så kallade 100 dagarna började.
   Slaget vid Waterloo.
   Oss emellan: det slaget utkämpades 2 kilometer ifrån den kommunen, om man skall vara petig.
   Den stackars "le Brave des Braves", Michel Ney ,anklagades för förräderi och avrättades i december.
   Den ende som verkligen försökte rädda honom var just Jomini.
   Vädjandet till tsar Alexander blev resultatlöst.
   Och Michel , Prince de Moscowa, fanns ej mer.
   Dessutom hade Tambora utbrott det året.
   Inte alltid Yellowstone...

   Radera
  11. Tack för kunskapen. Ja krigare brukar ha en sorts yrkesheder som kan komma till pass även utanför slagfältet. Lojalitet i vått och torrt en av dem. Antar att det var därför han djupt sårad/kränkt tog anställning hos ryssen istället.
   Kunde däremot inte se att han varit bankman, denne Jomini.

   Måste passa på att uppmärksamma den speciella känsla man drabbas av när man under tystnad får möjlighet att i enskildhet kontemplera en stund på slagfält som Lejonkullen, Bastogne´s lövskog och stranden vid Vierville-sur-Mer. Kan rekommenderas!

   Radera
  12. Bastogne?
   "Nuts city".
   Nummer fem i OS militära femkampen kom ju med hjälp till grabbarna därstädes.
   Tråkigt slut för Patton.
   Hamm numer.

   Radera
 11. Varför behövs banker?
  Kort kan man väl ha i närmsta affär som erbjuder det.
  Avanza är bra på aktier och andra sparformer.
  Där kan man ha bankaktierna som ger bra utdelning.
  Så glöm frågan!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast Avanza är väl en bank rent definitionsmässigt?

   Radera
  2. Vad anses allmänt om Avanza?
   ( frågar åt en släkting...)

   Radera
  3. Avanza är bra liksom SHB.
   Är man missnöjd byter man istället för att gnälla.

   Radera
  4. Gnäller bara personligen om SEB i Täby för 7 år sedan.
   Däremot SEB i Luxemburg mycket positivbehandling.
   Kan ju vara bra med en fot i bägge länderna...

   Radera
 12. För er som tröttnat på storbankerna rekommenderas Häradssparbanken i Mönsterås. Kostar inget att vara normalkund inkl gratis Visa/mastercard, man får t.o.m lite ränta på lönekontot. Ringde precis och pratade med dom. Trevligt med en sparbank också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wallenberg var därifrån!
   Han med sonen på Galejan!
   Liten värld.

   Radera
 13. Ni vet väl att även svenska banker(som delägare i VISA, MC t.ex) ligger bakom att 50% av Indiens befolkning förlorar i försörjningsförmåga. Beslutet att dra in 2 sedel-valörer i syfte att minska den utbredda korruptionen i landet fick och får stora negativa konsekvenser. En stor del av befolkningen saknar nämligen bankkonto.

  Bakom "experimentet" ligger förstås Washington/IMF maskerade av den amerikanska hjälporganisationen USAid som har många strängar på sin lyra må ni tro. Projektet heter "Catalyst" som inkluderar ngt som heter #Better Than Cash Alliance" vars ägare ingår t.ex Microsoft, eBay, Dell, Mastercard, VISA, Metlife. Frontfigurer som reser runt i världen och predikar(men döljer saker) finns K Rogoff(var nyligen här i Sthlm i samma ärende)och L Summers.

  http://linkis.com/norberthaering.de/en/Z4kgZ

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Vi visste inget", "vi hade ingen aning", "ingen har sagt något".......

   Well, en mycket seriös länk först o främst. Hur världen fungerar handlar i allt om intressen och motiv och att mycket inte alltid är vad det tycks vara. Nä, det handlar inte mörka konspirationer som du tycks insinuera att jag jagar. Skärpning!

   Radera
 14. Alla här torde veta att jag är en stor kritiker i delar av hur banker allmänt avreglerats. Nationellt men framförallt internationellt. Men nu är vänstern igen ute efter att beskatta bankerna. Är det inte en transaktionsskatt så är det detta. Som vanligt vågar man inte/förstår man inte att gå direkt mot systemkärnan ifråga om reformer/reglering(orsak/verkan). Nä istället tar man till beskattning som redskap. Inte minst för att stilla kritiker. Förstår man inget men har en hammare kan ju det mesta se ut som spikar. Man jobbar baklänges.

  http://www.di.se/nyheter/allianspartierna-vill-stoppa-finansskatt/

  SvaraRadera