Cornucopia?

Aktuellt

Prognos: Kraschen i Stockholms bostadsbubbla - om 90-talets nedgång upprepas

Utvecklingen för Stockholms lägenhetsprisindex speglar än så länge väldigt exakt utvecklingen för lägenhetspriserna på Östermalm under 90-ta...

2017-01-10 15:29

Icke-inflationen: Com Hem "justerar priset" och höjer med 19%

Icke-inflationen firar nya segrar. Com Hem hänger på och höjer priset på sin bredbandstjänst med 19%. Normalt är det just telekomtjänster som ska sänka inflationen. Prishöjningen är förstår en justering av priset och kallas för en satsning på framtiden.
Com Hem skriver:
"För att vi ska kunna fortsätta leverera snabbast bredband av högsta kvalitet, i takt med att användandet ökar så snabbt, behöver vi nu justera avgiften för din bredbandstjänst. [...] Vi är glada och stolta över att kunna leverera högkvalitativt bredband så att du kan njuta av starkare upplevelser med Com Hem. Tack för att du är kund hos oss."
En läsare rapporterar att han kommer ägna sig åt substitution och inte längre vara kund hos Com Hem. Annars brukar telekomsektorn framhävas som inflationsdämpande.

Jag har dock hört att priset på brevduvetjänster har fallit, så i KPI-beräkningarna kommer antagligen Com Hems IP-tjänster substitueras mot RFC1149 IP Over Avian Carriers även känt som IPoAC. Överföringshastigheten kan vara 145 Gigabit per sekund, 1 450 gånger snabbare än Com Hems 100 Mbit per sekund. Därmed uppnås även en kvalitetsjustering som gör att IPoAC i princip utplånar alla andra prisökningar inom KPI.

Com Hem ljuger alltså i sitt utskick när de skriver att de ska leverera "snabbast bredband". IPoAC är avsevärt mycket snabbare, även om ping-hastigheten är sämre.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna, inklusive listan med kommentatorer som automatiskt kommer raderas på grund av brott mot dessa. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

65 kommentarer:

 1. Justera avgiften = nyspråk för prishöjning.

  SvaraRadera
 2. Comhem är ju amerikanskt och som sådant ska de givetvis ägna sig åt inhemsk verksamhet enligt Donalds direktiv. Kommer säkert nya justeringar strax. Har alltså inget med inflation att göra utan snarare implosion.

  Vänliga hälsningar

  Nanotec

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var inte många rätt i den där texten.

   Radera
  2. Ja Stefan vad tror du var avsikten?

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  3. Jag tror du var helt seriös i att bolaget är amerikanskt, är ju en vandringssägen av rang.

   Radera
  4. Camx vände upp i slutsessionen till rätt sida om kanalstödet :) t.v.

   Com Hem byter väl ägare då och då. Senast var väl minst en amerikansk fond bland huvudägarna?

   Radera
  5. Du har rätt Stefan, jag var illa informerad. Bra att du rättat till detta nu. Har aldrig tänkt investera i det bolaget. Är bra att du dödar vandringssägner.

   Tack ändå rttck.

   Vänliga hälsningar

   Nanotec

   Radera
  6. Trevlig stängning i CAMX. Har man dock varit med om förr och så öppnar den ner dagen efter :)

   Det finns amerikanskt ägande i ComHem, dock ej i majoritet.
   Hårt blankat bolag är det och alla älskar att klaga på aktien/bolaget. Självklart stiger den under de premisserna.

   Radera
  7. Är dollarrekylen mot SEK gjord nu?

   Radera
  8. Både Pakistan och Vietnam har inlett året bra trots dagens nedgång.
   Förhoppningsvis är (Trump)rekylen i Vietnam klar nu. Varit segt sen valet i US.

   Radera
  9. Brukar vara vanligt med backtest av triggerline(C&H), här då 8,60-70. Känns alltid bäst att få det avklarat inför resan mot 12 kr. Dock relativ missmatch mot Dxy i ett sådant tekniskt scenario(passar alltså inte riktigt in den TA-bilden). Kanske har vi en "tillfällig" kraftig kronförstärkning att vänta(inflationsimpuls?)med positiv styrränta?

   En backtest kan komma betydligt senare efter fortsatt uppgång. Dollar-index har kraftigt motstånd f.n samt ytterligare ett strax över.

   https://invst.ly/31ll1

   Radera
  10. Ser ut som dollarn ska upp.
   Speciellt när man tänker på Ingves och att DI idag skriver detta http://www.di.se/nyheter/viktor-munkhammar-kronans-comeback/

   Radera
  11. Jag väntar på börsrekylen som ska starta denna eller nästa vecka. -8% på SP500 med botten kring 22 mars.

   Radera
  12. Ska ha det i åtanke.
   Själv har jag som vanligt inte en aning om vart det är på väg. Brukar bli bäst så för min egen del.

   Radera
  13. Ja kronan har stärkts en hel del nu mot dollar-index-valutorna sedan början av november. Men jag fruktar ännu inget då vi just nu börjar nå taket i en lång nedåtriktad kanal(ner=kronan svag) som pågått sedan Q1 2013. Kronan är mao färdig att snart vända ner igen......eller bryta igenom?

   Radera
  14. Jag tror på dollaruppgång på kända fakta.
   Sen är det naturligtvis så att om ECB och dess kompis Riksbanken ändrar policy förändras spelplanen radikalt.
   Dock är vi inte i närheten av det tror jag.

   Radera
  15. The trend is your friend ;). Alla CB kommer att vara väldigt tillåtande i sina intervall om/när väl inflationen börjar bita sig fast. Ingves kommer mao fortsätta att titta på ett EMU/ECB som går svagare än Svedala.

   Fakta: USA är starkare än Europa och t.o.m Asien. Mao betyder kapitalrörelserna mer än inflation per se. Dollar kommer att fortsätta upp. Den tekniska analysen är dessutom oerhört stark här. Vi kan skylla det mesta på Tyskland och Euro-konstruktionen. Dollarn är vidare den mest blankade valutan ever.....under både ränteuppgång och valutaförslustrisker för låntagarna. Sug på den!

   Radera
  16. Kan tänka mig att gå kort USD och lång Bitcoin kommer vara en fortsatt vinnande strategi. Är väl typ enda anledningen till att gå kort USD i nån sorts hedge.

   Radera
  17. Usd/sek bröt över toppnivån från 2009 = Köpsignal!

   Gå kort? Ja du har väl tillgångar i usd? Annars finns det väl ingen anledning att korta? Tradingskäl ok ja!

   Dollar-rekyl upp nu? Ja varför inte. Inget går ner i en rak linje. A-B-C brukar vara den rådande rörelsen. Vi är ju halvvägs ner :). Worst case för dx är annars backtest-nivån 95(-6,8%) vilket är långt under utbrottsnivån (flagglinjen)där dx nyligen bröt ut från(100,65). 95-nivån motsvarar en av två expanderande trianglar som flaggan egentligen består av(A-B-C-botten). Fullt tänkbar om vi har en börsbotten kring slutet av mars.

   9,20 i upp-rekylen innan nedgång mot 8,61?

   Radera
  18. Kommer inte gå kort USD.
   Var mer en tanke att jag kan tänka mig att lång bitcoin, kort USD kan vara en fortsatt vinnande strategi i en hedge. Tror de båda kommer att följas åt uppåt, därav hedge lång/kort för de som gillar sånt.

   Radera
  19. https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-01-05/the-strong-dollar-could-bash-the-economy-and-it-s-just-getting-started

   Radera
  20. MTG dippar idag på Morgan Stanley.
   Intressant bolag, deras e-sport tror jag är klart underskattad.
   Att analytikerna hänger upp sig på deras linjär-tv är att missa målet.

   Radera
  21. https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-01-10/u-s-small-business-optimism-index-surges-by-most-since-1980

   Radera
  22. Följde BC i dess första uppgångsvåg och insåg att det bara var början men jag har aldrig haft förtroende för säkerheten. Antar att det inte går att gå kort i BC? För att göra en affär likt din skulle jag förstås veta mer om korrelationer m.m. Vet inte hur lång tidshorisont du avser men kan ej se kort USD på lite sikt som meningsfull.

   Noterade att FED´s mer omfatt. $-index redan brutit igenom sitt motstånd till skillnad från "standard-korgen". Skribenten glömde att påpeka att dollar-nivån 1985 var ett resultat av Reaganomics och Volckers inflationspolitik(styrräntan 23% 1981) vilket gav kapitalinflöde och börshausse. Börskraschen 1987 var ett resultat av dollarns uppgång och Finansdepartementets hemliga dollarförsäljningar som startade iom Plaza Accord när USA tvingade tyskar och japaner att höja/stödköpa sina valutor. Det blev förstås panik på WS samtidigt som kongressen hotade att höja investeringsskatter. Satt själv i handlar-rummet hela den ödesdigra dag. Stora förmögenheter gjordes även då vanligt folk kunde handla stand. börsoptioner sedan en tid.

   Det kommer bli ett nytt Plaza Ac likt 1985. Börsen riskerar att nå bubbelhöjder och det innebär ett stort problem för FED. Trump har väl sin första presskonferens idag kl. 17 sv.t. Kan ge en sista skjuts uppåt som jag väntat på(dollarn bekräftade sin rekyl upp idag efter att ha nått LowLow(secondary low) och nu väntar vi bara på en LowHigh runt 9,15-20).

   Ja jag noterade uppgången som liknar Reagan-tillträdet. Förväntningarna är stora på Trump nu. Återstår att få se företagarnas vinster öka!

   MTG är alltid intressanta. Bolaget är lite i limbo TA-mässigt. Nedgången från 2011 är bruten från nov f.ö. samtidigt som uppgången från 1997 bröts redan 2015. Nov-uppgången bröt tillbaka över detta långsiktiga uppgångs-stöd. Aktien verkar vara "boxed" kring en nivå där vi inte ser dess riktning. Just idag faller kursen ned igen exakt till stödlinjen från 1997, 260 kr. Tror vi går igenom och igen testar stödet från 2011. Kom gärna med din analys.

   Radera
  23. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  24. Glöm mitt bitcoin/USD-tugg, det var bara svammel iom att det inte är något jag avser att göra. Är för övrigt helt usel på att gå kort. Gå ur är mer min stategi isf.
   Ligger lite snett MTG-B intradag, gav 261.10.
   Normalt sett handlar jag bara i A-aktien, klev ur igår, tänkte jäklar vilken tur jag hade. Vad händer? Jo den fortsatte upp :)
   CAMX har som du märker ännu en sömnig dag helt enligt skolboken.
   Kanske repar sig senare när jag börjar shoppa ;)

   Radera
  25. Anon som nettosäljer i MTG-B, 104 tusen aktier i skrivande stund.
   De styr fullständigt dagens utveckling.

   Radera
  26. Allt fler analyshus börjar lägga ut kursvärderingar som ligger på TA-mässiga nivåer. MS angav 240 kr tror jag och kursen motsvarar precis ett fall ned till den nedåtgående stödlinjen från 2011.

   Inte sällan anger man fib-nivåer numera. Annat det än 1984 när man tillhörde en lite okänd skara som ägnade sig åt div obskyra analys-medtoder. Idag är det var mans egendom sedan 15 år. Men det finns mycket få människor som är kompletta, dvs som kan det här med tids-dimensionen. En av dem är Martin Armstrong. Mästaren. Vi andra är bara nybörjare.

   Radera
  27. Jahaja, det är så de jobbar.
   Har alltid undrat varifrån deras löjliga riktkurser kommer ifrån.

   Radera
  28. De jobbar hårt anon.
   Alldeles nyss 264.5 i MTG-B.
   Vad gör de då, jo lägger sig och säljer på 263.7.

   Radera
  29. Det var under 2008 som jag började inse att robot-tradingen gjort entré(oannonserad för deras kunder förstås) på allvar och sedan dess är spelreglerna ojämna. Ja egentligen sedan man privatiserade börserna har neutraliteten försvunnit. Skit. Du kan bli blåst hur lätt som helst på t.ex en trading-plattform, dvs en arbitrage-plats för BIG Money och myndigheterna bryr sig inte att utvärdera hur order-systemen ser ut på kodningsnivå. Folk kan t.ex numera bli utstoppade på helt galna out-of-the-money-nivåer för att i nästa sekund dra slutsatsen; hur kunde det ske? "Mikro-flash-crashes" är legio här. Blir något utrett? :)

   Men skandalerna ligger och väntar i framtiden. Just nu håller man på och arbetar av skadestånds-processerna av typ Libor, Abacus m.fl men så länge inga ansvariga chefer åker i finkan kommer det löna sig att casha av(aktieägarna betalar medan de egna bonusarna ökar).


   Radera
  30. Nog har man varit förbannad på algofirmorna allt men det är som det är och nu bryr jag mig inte längre. Sätter aldrig stop-loss som du förstår...

   Radera
  31. Fan va kass han var Trump igår.
   Så nu är det nya nivåer för USD som gäller, iaf på kort sikt.

   Radera
 3. Comhem är ju på väg att gå under, en uråldrig affärsmodell och dyrt nät. Hela deras intänksmodell byggde på flerbostadshus som satt fast med Comhem som enda möjlighet till TV/Bredband, men fler och fler flerbostadshus drar in fiber nu och i ett svep försvinner dels fastighetsägarens fasta kostnad och dels halveras slutkundernas kostnader.
  Jag gick från ett 100/10 med comhem för 340 kr till 100/100 fiber för 199 kr. Alla kanaler sades upp förra året (Comhem Guld med Viasat-paket) och ersattes av streaming-tjänster. Tror fler gör som oss/mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då lär man ju vara lite trög om betalar 340 sek.
   Tecknade nyss för 249 sek. 100/10.

   Radera
  2. Ordinarie pris för 100/10 är 369.

   Radera
  3. Ja även ordinarie pris på Alladin-asken kring jul brukar vara riggat.

   Radera
  4. @Stefan, tack för tipset! Låste in 249 kr på 100/10 just nu.

   Radera
  5. Ring alltid uppsägningsavdelningen om du vill ha en bra deal. Hade tidigare strul med deras skitmodem och tjafsade med "support" som hävdade att det inte var något fel på modemet. Ringde då uppsägningsavdelningen och fick då omgående nytt modem och lägre pris. Är lyckligtvis inte längre beroende av deras tjänster.

   Radera
 4. Hej

  Funderar på att i stället för duvor som IPoAC anvädar sig av ta mina bin...finns lätt 40.000 bi-xels/samhälle att tillgå under sommaren.
  Och com(er) hem gör de ochså...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Orkar de bära ett MicroSD-kort?

   Radera
  2. De orkar att även bära antenner så att man vet var de håller hus!

   Radera
  3. Du menar att de orkar bära antenner så regeringen vet var du håller hus. (och vad du tänker)

   Radera
 5. Stämmer bra, Comhem har aldrig varit prispressare. Jag hade Comhem bredband för tio år sedan, och betalar mindre idag (med annan leverantör) än till Comhem, för bättre hastighet och bättre tillförlitlighet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte för att jag gillar ComHem på något sätt men rätt ska väl ändå vara rätt?
   Exakt hur mycket billigare blev ditt nya alternativ inklusive investering?
   Sen är ju listpriserna bara att glömma hos Telia och ComHem, ungefär som listpriserna hos bankerna.

   Radera
  2. Investeringen var omkring noll (anslutning till stadsnät i flerbostadshus), och min månadskostnad sjönk från 400 till 340 kr/månad, idag 310 kr/månad med högre kapacitet.

   Visst var det säkert en investering för fastighetsägaren, men det påverkade inte hyran som det året steg med ungefär samma summa som tidigare.

   Finns billigare leverantörer i stadsnätet om man nu vill byta till annat kampanjpris. De sänker ibland priserna utan att berätta, och då måste man själv bevaka detta.

   Radera
  3. Så vilken kapacitet har du idag?
   ComHem erbjöd mig 249 sek (100/10) samt 299 sek (250/10).
   Du kan ju tänka dig vad priserna hade legat på om de varit kvar under Televerket/Telia-flaggan.

   Radera
  4. 100/100 har jag idag.

   Jag håller förstås helt med om att priserna såklart blivit mycket bättre i takt med att de gamla monopolen föll.

   Radera
  5. Joakim Persson;

   Nu beror det nog inte priserna på att de gamla monopolen föll. Utvecklingen har gått framåt. Det kan idag ha varit billigare med Televerket år 2017, vem vet? Det får vi aldrig veta. Förr fick du ex. 7 MHz när du köpte en dator för kanske 20 000 kr. Idag får du en mycket snabbare och bättre dator för mycket mindre peng.

   Bilprovningens monopol föll nyligen = mycket dyrare.

   Apoteksmonopolets avskaffande = mediciner som blivit uppemot 50% dyrare.

   Det brukar bli dyrare, sämre och en massa krångel när marknaden vill tjäna så mycket pengar som möjligt. Inte ens gamle moderatledaren Ulf Adelsohn tyckte flygbranschens avreglering var något vidare föredöme och var mycket kritisk Reinfeldts avskaffande av tågmonopolet 2009... eller 2010...

   Radera
  6. Förr fanns det uppemot 44000 telefonkiosker i Sverige (eftersom folk inte hade mobiltelefoner). Det fanns vissa kostnader med detta.

   Radera
 6. Ingen annan som hittills noterat att Storstockholms Lokaltrafik (SL) från och med igår höjt priset för en enkelbiljett från 36 till 43 SEK.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känner till detta, inte hunnit blogga om bara.

   Radera
  2. UL har höjt 30-dagars från 750 till 795.
   Klen höjning i procent förvisso.

   Radera
  3. Enkelbiljetten i SL-trafiken kommer att kosta 30 spänn för en vuxen person som köper den med reskassa.
   Pappersbiljett eller enkelbiljett utan reskassa kostar 43 spänn.
   På den kommer du t.ex. från Bålsta till Södertälje. En resa som med bil är 81 km. Jag har slutat klaga på priserna och serviceutbudet i Stockholm efter att ha rest kommunalt i Gbg, Malmö och Oslo.

   Radera
  4. 43:- för en enkel bussbiljett? Är det verkligen någon som åker för det priset, låter helt vansinnigt?

   Radera
  5. Annat land= Sverige under vintern.
   Bil ej med.
   Buss nästan från ena destinationen till den andra.
   En bra lösning.
   Nackdel?
   Ja, smittrisken i kollektivtrafiken.

   Radera
 7. Com Hem är tydligt influerade av amerikansk syn på konsumenträttigheter. De följer ett schema innebärande att de aldrig besvarar en kunds fråga om svaret är till nackdel för CH. Då kommer istället standardfraser. T.ex vägrar man att motivera sin rätt mht den enskilda paragraf-formuleringen i avtals-bestämmelserna.

  SvaraRadera
 8. Com Hem?

  Senast jag hörde detta företags namn hemma kallades de alltid ComSämst, för att de var sämst på i princip allt(vänta alltid in den månatliga downtime för din Internetuppkoppling, digitalteve-box som tar åratal på sig för att byta kanal etc).

  Det enda dåliga med att Com Hem slukas av en konkurrent är att det blir lite mindre konkurrens på marknaden.

  SvaraRadera
 9. Skillnad på bandbredd och latency.

  SvaraRadera
 10. Comhem har haft en helt sjuk prissättning på flera av sina tjänster. Jag lyckades förhandla om priset på kabel-TV från 96 kr till 36 kr per lgh i ett flerfamiljshus i november. Det är värre än storbanken och deras räntor det.

  SvaraRadera
 11. MÅSTE man ha "Com-Hem" (Kåm bort), Netflix, HBO etc ??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej.
   Det räcker med SVT/SR och TV4/reklamradio som finns i luften.
   Då får man all nödvändig saklig information som tänkas kan.

   Radera
 12. Angående SL så höjde man från 25 till 30 kr för resa inom en zon. För 2 zoner och 3 zoner blir det en minskning från 50 respektive 75kr. Hur stor andel respektive typ av resa står för vore intressant att känna till

  SvaraRadera
 13. "Hej! Den 1 dec dubblar vi din bredbandshastighet från 50 till 100 Mbit utan kostnad /min markering/ eller förpliktelser. En julklapp i förskott från oss! Hälsningar Com Hem".

  Så skrev de till mig i ett sms den 1 december 2016. Någon annan som brukar få betala sina julklappar i efterskott?

  SvaraRadera