Cornucopia?

Aktuellt

Globala fossila CO2-utsläpp ökade med nio Sverige 2019 - Kina ökade med sju Sverige

De globala fossila CO2-utsläppen ökade med nästan nio Sverige 2019. Även om Sverige skulle slutat helt med fossila bränslen förra året, ha...

2017-01-25 09:31

Handelshögskolan: Kjell A Nordström är inte professor vid Handelshögskolan

Handelshögskolan i Stockholm meddelar att underhållaren Kjell A Nordström inte är professor hos dem. Detta enligt skolans officiella Twitter. Kjell är inte ens anställd på Handelshögskolan.
Underhållaren Kjell A Nordström är alltså inte professor vid Handelshögskolan.
Han är alltså inte och har alltså aldrig varit professor. Däremot gillar han att skriva associate professor på sina visitkort, vilket får okunnig media att tro att han är professor, något som Kjell inte verkar bry sig om att rätta. Begreppet betyder snarare lektor, dvs en person som undervisar på en högskola eller universitet.

Dock är Kjell alltså inte heller anställd av Handelshögskolan, där han dock tagit en doktorsexamen i företagsekonomi, vilket kan förklara att varför han har svårt för det där med nationalekonomi.

Kjell är däremot en lyckad småföretagare med ett avsevärt uppbyggt kapital i det egna företaget. Även om intäkterna varit fallande de senaste åren kan han leva på champagne och kaviar (vitamintillskott rekommenderas dock) resten av livet, för vilket vi förstås gratulerar honom. Underhållningsbranschen är lönsam, och han sitter även i styrelsen för ett teaterbolag, vilket kan sägas vara passande.
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

43 kommentarer:

 1. Han har ingen aning, precis som vi alla andra. Han är en hyfsat bra underhållare, ungefär som en "bra" framtidsforskare som underhåller sin publik med att säga saker de har läst i amerikansk populär affärslitteratur. Det viktiga för dem är att de är mainstream, dvs säger saker som åhörarna hört, läst om i DI samt hört på liknande föreläsningar. En bransch som alla andra, varumärke viktigt.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Debattör som fått fart på landsbygden!
  Lyssnar på Ring P1 där folkets röst hörs-upprörda röster.

  OT fick dagens skratt: Media måste lära sig hur Trump fungerar.
  "Han ljuger som en man från näringslivet inte så som skolade politiker ljuger." ;-))

  Varumärket USA skall säljas till väljare!

  SvaraRadera
 4. :-D

  Här skriver nämnde "professor" om landsbygden:
  http://www.atl.nu/lantbruk/stockholmsforskare-varmland-och-gotland-ar-skrapytor/

  SvaraRadera
 5. Är det nån som har läst hans bok "Funky business" som kom ut 99? Man kan gissa att den som vanligt antingen är:
  -Så bred och generell att slutsatserna inte behöver revideras, eller
  -Kommer med en del formuleringar och påståenden som är ganska roliga så här en IT-krasch och lite annat senare.

  Man minns ju hur tongångarna gick 99 liksom. En person i bekantskapskretsen påstod bl a att alla miljöproblem skulle lösa sig eftersom vi skulle sluta exportera saker. Vi skulle bara byta "information" (t ex ritningar) med varandra. Och så är det ju idag. Levi's skickar inte längre jeans sydda i Kina, utan man väljer ett mönster/modell och så sys jeansen upp där och då i butiken. Eller vänta nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nejnej... det där med att "sy" kläder är ju helt 2015... man scannar kroppen, en dator räknar ut dimensionerna och sen 3D-printar man dem såklart.

   Radera
  2. Värt att nämna är väl att ursprungsbetydelsen av funky väl är stinkande/odörlik. Exempelfraser: "Woman, wash that funky P***y"

   Meddet I åminne så kanske titeln inte är så missvisande

   Radera
  3. Ursprunget till funky var något bra, tänk dig James Brown and the Famous Flames musik.
   Numera har det utvecklats till det du beskriver, tänk dig Kjell A Nordströms profetior.

   Radera
  4. Ursprunget är väl som afroamerikansk kultur I övrigt, en sammansmältnining av europeiskt och afrikanskt. I det här fallet ett västafrikanskt ord fufu som betyder stank/stark odör kombinerat med Stink stank stunk. Musker uppmanades ofta att "put sonme stank on it" (I det här fallet att få till dynamic mellan det kraftiga anslaget på ettan, som är en karaktäristisk del av funk, och resten av takten).

   Och innan skepparn hinner fore så ska jag citera napoleons telegram till Josephine när han kom hem från egypten:
   jag kommer om tre dagar, bada inte

   ;-)

   Radera
  5. Faktiskt fanns det möjlighet att kommunicera på avstånd med optisk telegraf på den tiden.
   Frankrike först på bollen
   Sedan England och Sverige.
   Tack för passningen...

   Radera
  6. gbd crvx - Vi måste nu skicka dig på värdegrundskurs pga av ditt exempel.

   Radera
  7. Det behövs inte, jag har redan grunda kunskaperom världen

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 7. Glöm inte ekologiskt latte och surdegsbröd...
  Undrar om herr Nordström tänkt till varifrån dess ingredienser kommer ifrån.. ;-) Kanske från någon ekologisk mjölkgård i Värmland...

  Likaså varifrån värmen på vintern som värmer upp hans bostad på Kgl Djurgården kommer ifrån ?
  Kanske biobränsle från Värmland..

  ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alternative facts är det nya svarta.
   Här kan man se Munkhammar svamla om allt negativt Trump för med sig samtidigt som marknaderna stiger tvärtemot hans profetia.
   http://www.di.se/play/borsmorgon/donald-trumps-besked-om-muren-mot-mexiko/

   Radera
  2. är det cement- och stålaktier som driver uppgången?

   Radera
  3. Gissar på att det är DI som driver världsbörserna.
   Kontraindikator av rang.

   Radera
  4. Ja Munkhammar är nog en av hans generations sämsta analytiker. Större "följa-john"-MSM´are får man leta efter. Har aldrig hört han divergera mot etablissemangets åsikt i en enda fråga. Han ska ju vara DI´s makro-stjärna, stackaren.

   Radera
  5. Vi väntar nu med spänning på att DJIA ska få ett veckoavslut över 20.000. Ser ut att bli möjligt nu med en del relativt bra bolags-rapporter och att Trump slaviskt tycks följa sitt valmanifest i snabb takt.

   Oroväckande är att Draghi offentligt i Davos vädrat tanken på EMU´s upplösning!! Pratar t.ex Target2-balanser som Italien blir "skyldiga", dvs dryga 350 miljarder euro vid ett utträde. Beloppet lär förstås öka betydligt vid en lire-devalvering :)

   Undrar vad en dollar då blir värd?

   Radera
  6. @Stefan
   Apropå usd/sek: Första riktiga "green hammer"-candle sedan dollarnedgången startade från toppen(9,44)kom idag i 1-timmes-charten. Är det signifikant. Ja enligt reglerna. En köpsignal följde direkt, nu
   med rekyl ner efter 50tim ema.

   1. Signalen kommer efter att nedgång startat efter en bear-flagga med prisobjektiv 8,72. Fortsätter det uppåt över flagg-topppen 8,86 är sannolikheten hög att en rekyl tar dollarn till flagg-signalens start, dvs nästa bear-flagga uppe vid 9 kr(9,04 fib 38,2).
   2. Signalen är ett mått på hur börsen går mot ATH igen!
   3. Signalen blir en typisk bear-trap ovanför 8,86 vilket isf antyder fortsättning.
   4. På dag-chartet har usd/sek nu nått ner till den stora köpsignalen från 19 okt(PO 11,29/79) då den stora rektangelns(flagga) ovansida bröts igenom uppåt(nu backtest). En konsolideringsfas som pågått sedan april-toppen 2015.
   5. Att det är fråga om en slutlig botten efter den ca 6 veckor långa nedgången syns i övrigt inte mer än att en massa indikatorer är nedkörda.

   Radera
  7. Har du någon åsikt om Naava?
   http://www.pepins.com/companies/naava/

   Radera
  8. Bear-flagga? Som kalifornien?

   Radera
  9. Enklare att säga vimpel/flagga(triangel/rektangel) i nedgång kanske :)

   Naava? Kan inte teknologin(konstgjord fotosyntes?) eller konkurrensteknologi/marknad men låter spännande inte minst mht till hur dåligt många inomhusmiljöer fungerar i dagens elektrifierade arbetsplatser(undermålig ventilation). Elektron-isolering är kanske nästa steg framåt. Skulle inte vilja sitta i förarstolen hela dagarna i dagens bilar. Har gått med Pepins men inte hunnit analysera. Hade hoppats på börspaus......mer tveksam nu då DJIA har gott om utrymme mht Trumpeffekter. Det bredare S&P500 har dock nära till starka motstånd men som väl kan brytas om/när Trump annonserar skatte-reform och infrastruktur-paket......FED lär få ett och annat att fundera över nu när inflations-hedgen ser ut att fortsätta. Börsbubblan 1:a period igång!

   Trump har försökt prata ned dollarn men i stort sett alla hans löften är dollar-stödjande.

   Radera
  10. Bra drag i Naava.
   Drygt 200 nya investerare i skrivande stund vilket jag gissar är ca 2 mkr in.
   Minsta summan de ska ha in är 10.5 mkr, högsta 21 mkr.
   Känns som jag bör bestämma mig innan kvällens första öl, teckningen går snabbare än jag trodde.

   Radera
  11. Tack för din åsikt. Fick just ett SMS från Pepins.

   Radera
  12. Är väl trög efter en lång dag men hur fan kan 0.45 euro bli 43 sek i teckningskurs?
   Finländarna har svårt att genomföra köp pga bankstrul.

   Radera
  13. Har personligen faktiskt svårt än i dag med Euro och Svensk valuta.
   Ålderstecken?

   Radera
  14. Verkar som om ryssen infiltrerat all tänkbara system just nu! Eller har den finska euro-mardrömmen omvandlats till en framtida tysk Sisu-Markaa?

   Apropå Naava; Hittar ännu inget om patentskydd. Lappländska växter och originella mikrober kan väl alla kopiera/skaffa? Förlåt om jag ännu inte hittat det uppenbara svaret! Spontan-fråga som drabbat frontalloben via för tidig kortisolutlösning.

   Radera
  15. "GLOBALA PATENTSÖKNINGAR
   (USA, Kina, EU) har lämnats in för Naava-systemet. Ansökan PCT/FI2012/050745
   ”APPARATUS FOR THE GROWING OF PLANTS AND A GROWING DEVICE” skickades in i
   juli 2012.Patentansökan avser produktkonceptet och kommer att göra det svårare för andra
   företag att bygga ett lika effektivt, kostnadseffektivt och väldesignat system."

   Radera
  16. Tack Stefan(....påläst!). Ska ta del av detta. Meningen "göra det svårare" känns på något sätt väldigt tillkortakommande när det gäller juridikens ofattbara hjärnvindlingar.


   Radera
  17. Mycket tyder på att oljan inte ger det neg utfall som tidigare mönster(dollar-korrelation) ev indikerat. Hedgefonderna skiter helt i överproduktionen f.n. Hur som helst väldigt skör risk-position som jag nämnde(priset drivs av spekulations-samhället, inte oljekonsumenterna/bolagen). WTI >54,30D=bekräftelse köpsignal för uppgång mot det starka motståndet vid 57,23(jmf dollarn 9,44).


   Radera
  18. Lockande litet bolag. Har inte räknat på det ännu(för lite fakta oxå) men en enkel affärsidé som har sin inbyggda begränsning så snart den första "enkla" marknadspenetrationen nåtts(2018!). Volymgränsen, fas 1. När blir det dags för att investera(nyemission med stort N)på allvar? Man väljer att satsa globalt med liten organisation! Ja för att nå de "lätta kunderna" typ pris-okänsliga finansföretag etc. Finns det något mtrl på hur nästa fas ska hanteras strategiskt? Egen regi och franchising etc. Växtförädlings-system! Nu handlar detta om små pengar och bara ett memo som bas....men väldigt tunt. Detta med patent känns viktigt så man inte senare drabbas av den kontorsmässiga frukt- och blomster-epidemien.

   Kul med Ollila som sälj-plåster.

   Radera
  19. Tittat lite på patent-översikten på Google. Helt klart bör man inför fas 2(genombrottsfasen) få en bedömning av patentskyddet av en extern objektiv person. Det handlar såvitt jag förstår om den unika funktionen här. Nyhet, uppfinningshöjd och industriell tillämpbarhet. Är det NASA som äger tekniken, dvs uppfinningshöjd(royalty)? och Naava som drar nytta av spinoff-möjligheterna(för kontoret)? Växtförädlings-processen verkar inte ny i sig här(mikroberna?). Återstår industriell tillämpbarhet(kontor istället för rymdfarkost) med visst nyhetsvärde.
   Ett bra patentskydd = alla 3 kraven uppfyllda. Här bara dryga 1 som jag inledningsvis förstår. Naava´s maskin!


   Radera
  20. Jag har inte läst själva patentets ordalydelse ännu! Handlar det inte om biologisk/kemisk rening av luft via växter med vissa egenskaper(ej patenterbara)för spridning med mekanisk fläkt? Processen är svår att patentera men däremot tycks man erhålla visst skydd för "maskinen" och dess syfte? Det här kräver expert-kunskaper, minst sagt.


   Radera
  21. Det är ju inget man går all-in i precis, 1% av placerbart kapital är väl rimligt.
   Värderingen pre money 212 msek. Har svårt att bedöma rimligheten i det.
   543 nya investerare just nu, ingen akut brådska att bestämma sig.

   Radera
  22. Den stora finansieringsrundan är tänkt att ske i slutet på 2017.
   10-20 MEUR.

   Radera
  23. Ska väl sätta upp mig för det goda syftets skull om inte annat.

   Som jag fattar det tecknar man via Pepins 488.372 aktier i Naava Partners Nordic AB för 43 kr st(20.999.996 kr). För detta belopp tecknar detta "Holdingbolag" 4.860.465 aktier i Naava Oy för 0,4520 EUR(2.196.930 * 9,50 = 20.870.835 kr). Mellanskillnaden (beroende på valutakursen)kommer att kvarstå som administrativ-ersättning i Holdingbolaget(här 129.161 kr(0,62%)).

   1. Handlas aktien på någon lista idag? Vilken aktie då?
   2. Hur gör man en exit ur Holdingbolaget när man inte äger (de listade) aktier direkt?
   3. Vad är syftet med det lilla Holdingbolaget? Endast att förenkla ägar-/emissions-administrationen för Naava antar jag? Vem betalar driften av Holdingbolaget. 129 KSek räcker inte långt :). Tar Naava på sig det fulla juridiska/ekonomiska ansvaret för "verksamheten" i Holdingbolaget? Bedrägeri, vanskötsel etc!
   4. Är det tänkt att Holdingbolagets ägare ska kunna omregistrera sina aktier(byta)inför en exit? Eller att Holdingbolaget upprättar avräkningsnota mellan sig och dess ägare? Skattemässiga konsekvenser över tiden, t.ex noterade/onoterade! Är det tänkt att Holdingbolaget ska avvecklas när tiden är mogen?
   5. Utspädningskyddet gäller väl inte optionsprogrammet, eller? Bara vid andra riktade nyemissioner? Optionsprogrammet till personalen ska kunna ge max 10% utspädning. Ganska mycket för ett så litet bolag, är det inte! 10% när det gäller antalet aktier, ja, men inte ifråga om tecknings-rabatten.


   Radera
  24. Ska väl sätta upp mig för det goda syftets skull om inte annat.

   Som jag fattar det tecknar man via Pepins 488.372 aktier i Naava Partners Nordic AB för 43 kr st(20.999.996 kr). För detta belopp tecknar detta "Holdingbolag" 4.860.465 aktier i Naava Oy för 0,4520 EUR(2.196.930 * 9,50 = 20.870.835 kr). Mellanskillnaden (beroende på valutakursen)kommer att kvarstå som administrativ-ersättning i Holdingbolaget(här 129.161 kr(0,62%)).

   1. Handlas aktien på någon lista idag? Vilken aktie då?
   2. Hur gör man en exit ur Holdingbolaget när man inte äger (de listade) aktier direkt?
   3. Vad är syftet med det lilla Holdingbolaget? Endast att förenkla ägar-/emissions-administrationen för Naava antar jag? Vem betalar driften av Holdingbolaget. 129 KSek räcker inte långt :). Tar Naava på sig det fulla juridiska/ekonomiska ansvaret för "verksamheten" i Holdingbolaget? Bedrägeri, vanskötsel etc!
   4. Är det tänkt att Holdingbolagets ägare ska kunna omregistrera sina aktier(byta)inför en exit? Eller att Holdingbolaget upprättar avräkningsnota mellan sig och dess ägare? Skattemässiga konsekvenser över tiden, t.ex noterade/onoterade! Är det tänkt att Holdingbolaget ska avvecklas när tiden är mogen?
   5. Utspädningskyddet gäller väl inte optionsprogrammet, eller? Bara vid andra riktade nyemissioner? Optionsprogrammet till personalen ska kunna ge max 10% utspädning. Ganska mycket för ett så litet bolag, är det inte! 10% när det gäller antalet aktier, ja, men inte ifråga om tecknings-rabatten.

   Radera
 8. Det brukar vara "Docent" som översätts till "Associate Professor". Väldigt många droppar dock "Associate" så snart de kan. "Hela titeln fick inte plats på visitkortet" etc...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tydligen en viss svårighet i dagens läge att gömma sig.
   Visste ni att för 33 år sedan kom Apple med sin persondator med 128k, tror jag det var.
   Sedan gäller det ju att fiberkablarna fungerar...

   Radera
  2. Den korrekta förkortningen är väl då rimligen Ass. Professor, men det vill nog bara proktologer använda

   Radera
 9. Tänk om publiken inte förstår att det är satir?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hela Sverige är ju en satir.
   Eller en parodi på sig själv.
   Bedrövligt!

   Radera