Cornucopia?

Aktuellt

Säkerhetsfunktionerna i Revolut - skaffa kort och få 200 kronor

Detta inlägg är reklam för Revolut . Om du använder denna länk för att registrera dig för ett konto och kort får du 200:- SEK insatt på ditt...

2017-01-21 12:53

Gillar nya mynten - men risk för sammanblandning med tvåcents euro

Jag måste säga att jag gillar Riksbankens nya mynt. Men det föreligger en stor risk för sammanblandning mellan den nya svenska enkronan och eurotvåcentaren. Så håll koll på att det faktiskt är svenska enkronor ni ger eller tar emot.
Överst: En euro, 20 eurocent, 2 eurocent. Nederst: Tiokronan, tvåkronan och enkronan.
Nya mynt är alltid fina och lite av förtjusningen i de nya svenska mynten ligger i att de fortfarande är blanka och inte slitits ner i hanteringen.

Härom veckan växlade jag in hushållets alla gamla mynt, vilket landade runt 300:- SEK. De nya mynten är nu allerstädes närvarande i handeln och överfasningen ser än så länge ut att gå smidigt. Men glöm inte att växla eller sätta in dina gamla mynt i god tid. Hittade för övrigt fyra gamla numera värdelösa femtioöringar, som missats.

Man kunde önskat att de svenska mynten mer hade harmoniserat med euromynten i storlek och valörer. Tiokronan är förvisso lite mer praktisk än eneuron, då den svenska tiokronan är något mindre. Man kunde önskat en harmonisering med en svensk tiokrona i två färger, likt många andra länder har i denna ungefärliga valörstorlek.

Tjugocentaren och den nya tvåkronan är i samma storlek, vilket är bra, medan färgen gör att de enkelt går att skilja dem åt.

Vad jag stör mig på är att enkronan har samma storlek och färg som eurons tvåcentare. Förenklat finns här ett arbritage att lura stressade kassörskor eller kunder med - byt ut svenska enkronor mot tvåcentare...

Det hade varit bättre att svensk enkrona hade haft samma storlek som en eurotiocentare.

Men sammantaget är jag nöjd. Det är praktiskt med mindre storlek på mynten och användbart med tvåkronor i cirkulation igen. Mer värde i fickan på mindre utrymme känns bra.

Jag ger de nya mynten fyra ymnighetshorn av fem möjliga, men har inte sett till femkronan än. Däremot hittade jag två silverfemkronor bland de mynt jag lämnade in, som förstås lagts åt sidan. Ge akt på att ni inte lämnar in dessa, då silvervärdet väl är i storleksordningen 15:- SEK (ej kontrollerat) på dem.

Har riksbanken tänkt i förväg när de gjorde enkronan lika liten som ett mynt värt två eurocent, eller ca 20 öre?
Nedanstående kommentarer är inte en del av det redaktionella innehållet och användare ansvarar själva för sina kommentarer. Se även kommentarsreglerna. För att din kommentar inte automatiskt ska raderas måste du sedan 28:e juni 2019 finnas på en VITLISTA. Skriv med kvalitet och följ kommentarsreglerna, så kan du komma in på listan. Ytterligare anonyma signaturer som unknown etc kommer inte att godkännas. Att vara vitlistad betyder inte att kommentaren stöds av bloggen, bara att kommentatorn når över en viss lägsta kvalitet och inte bryter mot reglerna. Genom att kommentera samtycker du till att din kommentar, tidsstämpel, profillänk och pseudonym sparas av Googles Blogger-system så länge det är relevant, dvs så länge blogginlägget är publicerat.

26 kommentarer:

 1. Mitt problem, är att storleksskillnaderna mellan 1-2 och 5 kronorna är minimala. Stoppar du ner handen i fickan är det än så länge snudd omöjligt att känna vilket mynt du hanterar. Du måste ta upp alla mynten, titta riktigt noga för att särskilja de åt. Något man definitivt inte behövde göra med det gamla myntsystemet.

  SvaraRadera
 2. Likheten går väl ut på att man ska vänja sig med euro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha tänkte samma sak. sedlarna är även de rätt lika Euron

   Radera
 3. Nya 1-kronan har samma utseende och storlek som 5-öringen hade för 32 år sedan. För en lekman kan man ju tro att kronan förlorat 20 gånger av sitt värde.

  SvaraRadera
 4. Om det är "silverfemkronan" från 1972 du menar så innehåller den inget silver. 1971 innehåller silver och 1954-55.

  SvaraRadera
 5. Nya mynten är en styggelse och ett bevis för att inflationen gått för långt i det här landet !
  Vi borde ha en konstant penningmängd då skulle deflationen matcha produktivitetsökningen i ekonomin, och istället för att gynna bankirer så skulle penningsystemet gynna dom svagaste i samhället !

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så vem ska fastställa korrekt penningmängd? Rätt utbud av en vara? Socialistiska regleringar av utbud har vi sett hur det slutar.

   Radera
  2. Läs Stephen Zarlenga, The lost science of Money.

   Radera
  3. Cornu, om du inte har insett det så kan jag meddela dig att det är nu vi har ett centralplanerat socialistiskt penningsystem där riksbanken reglerar (försöker åtminstone) penningmängden. Tror du att det är bra för vår ekonomi?
   Förövrigt gör det inget om man glömmer växla in sina gamla mynt.
   Till skillnad mot de nya små skräpmynten, innehåller de gamla iallafall lite nickel och koppar så metallvärdet kommer snart vara mer än det nominella.

   Radera
  4. Det var min poäng, Markus. Inte bättre än idag.

   Radera
  5. @Adrian
   Mycket bra åsikt! Det här med konstant penningmängd är grundkoncepten bakom kryptovalutor som Bitcoin. Bitcoin har en slutlig penningmängd på 21 miljoner. 21 miljoner är en ad hoc siffra och skulle lika gärna vara 1 bitcoin eftersom ett tal är oändligt delbart.

   Radera
  6. Bitcoins övre gräns bestäms genom majoritetsbeslut bland alla miners. Gränsen kan höjas om majoriteten av alla miners vill ge sig själva mer pengar.

   Bitcoins är för övrigt inte oändligt delbara idag. Gränsen går vid 8 decimaler vill jag minnas.

   Radera
 6. Hört många som har klagat på att det är för liten skillnad mellan 1 och 2 kronan.

  SvaraRadera
 7. Jag saknar ett 20 kronors mynt.

  SvaraRadera
 8. Varför inte övergå till € direkt ?
  En stabilare valuta som inte lika lätt kan påverkas / skvalpas av internationella valutahajar som Soros eller klåfingriga (S)-märkta "politruker"

  SvaraRadera
 9. Var nere i Hr, Srb, BiH o Mne i somras... Där har man oftast tre (3) olika valutor i sina plånböcker.

  Den lokala i det land man bor i, det närmaste grannlandet och så har man €

  I BiH har man "Konvertiblina Marka" eller KM. Dess kurs sattes en gång att motsvara 1 KM = 1 DM

  På Titos tid hade man också lika valutor i sina plånböcker. Jugoslaviska dinarer - ofta stora rullar av sedlar - och DM

  De mynt man har ser likadana ut som motsvarande värde i €

  SvaraRadera
 10. Jag tycker 50 lapp och 500 lapp är för lika, lätt att ta fel, gäller bara att göra det åt rätt håll:)
  Begriper egentligen inte meningen med att byta mynten öht. De gamla funkade bra.

  SvaraRadera
 11. And its all part of the plan. Ser pengarna likadana ut som euron så kommer det bli enklare att övertala folket till ett valutabyte.

  SvaraRadera
 12. Har ännu inte haft ett mynt i min ägo, däremot en sedel som såg konstig ut. Kör med kort alltså hela tiden. Vet inte om jag har någon sedel i plånboken. Har inte tittat i sedelfacket på flera månader.

  SvaraRadera
 13. Det stör mig enormt att få gamla mynt tillbaka i växel. Jag vill ju bli av med dom och det enda sättet är ju att omsätta dom i handeln (försåvitt jag känner för att betala 7% i växelavgift i automat).

  SvaraRadera
 14. Intressant är att jämföra flera 500-lappar av den nya modellen. När hologramremsorna ligger i linje det kan skilja upp till 5 mm mellan sedlarnas kant mellan olika sedlar. Kan ju dock vara så att jag fick ut falska sedlar i bankomaten även om dom gick fint att handla för... Av fem sedlar matchade 3+2 med ca 5 mm diff mellan de olika "matchningarna".

  SvaraRadera
 15. Uppenbarligen har man i valet av myntmetall tänkt på nickelallergikerna.

  Varför raderas mina kommentarer om den diskutabla animationen i nedersta diagrammet i blogginlägget:
  "2016 det varmaste året på 115 000 år" 2017-01-19 10:14 ?
  Har jag blivit stämplad som förintelseförnekare?

  SvaraRadera
 16. "Hittade för övrigt fyra gamla numera värdelösa femtioöringar, som missats."

  Aj aj, allvarligt misstag! Låter som du inte har full kontroll på hushållets balansräkning och kontantkassa ��

  SvaraRadera
 17. De flesta dagligvaruaffärer har cashguard eller liknande system för mynthantering övrig kontanthantering. Dessa tar ej euromynt. Spottar bara ut de igen. Borde ju m.a.o minimera risken att kassörskan tar fel på mynten.

  SvaraRadera